Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.

Koronarokotetta valmistanut lääkeyhtiö Astra Zeneca haastettiin oikeuteen Lontoossa

Koronarokotuksen jälkeen kuolleen naisen puoliso on haastanut Astra Zenecan oikeuteen tuotevastuulain rikkomisesta Lontoossa. Toisessa tapauksessa lääkevalmistajan rokotetta syytetään terveyshaitoista.

Käsitelty kuva puhelimesta jonka ruudulla on teksti "sinun puolella" ja "2 480 members". Ruudusta heijastuu myös sairaanhoitajan kasvot.

Tällaista keskustelua suomalaiset koronarokotevastaiset hoitajat ja lääkärit käyvät suljetussa Telegram-ryhmässä

Suljetussa sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ryhmässä kuohutaan "rokotuspakosta" ja siitä, että koronarokotteiden haittoja salaillaan tai vähätellään. Yle Uutiset tarkisti väitteet, ja ne ovat huteralla pohjalla.

Novavax rokote.

Suomeen varaudutaan hankkimaan koronarokotteita, joita ei ole aiemmin ollut saatavilla – niiden toivotaan lisäävän rokoteintoa

Perinteistä teknologiaa hyödyntäen valmistetut Novavaxin ja Valnevan koronavirusrokotteet tarvitsevat vielä Euroopan lääkeviraston myyntiluvan, ennen kuin niitä voisi saada Suomeen.

Lähikuvassa professori Dame Sarah Gilbert, joka on johtanut Oxforfin yliopiston ja AstraZeneca-lääkeyhtiön rokotekehitystyötä.

Koronavirusrokotteen kehittäjä: Seuraava pandemia voi olla nykyistä tappavampi

Professori Dame Sarah Gilbert on johtanut Oxfordin yliopistossa koronarokotteen tutkimustyötä. Gilbertin arvion mukaan pandemia-aika ei ole vielä ohi.

Astra Zenecan rokote.

Koronarokotteita valmistava Astra Zeneca romahti tappiolle

Lääkeyhtiön mukaan tappio johtuu kohonneista kustannuksista, jotka liittyvät erityisesti yhdysvaltalaisen biotekniikkayrityksen Alexionin ostoon. Lisäksi tutkimus- ja tuotekehitysmenot kasvoivat.

Liselott Lindström

Keniassa monet köyhät epäilevät koronarokotteita – eivät usko hallituksen jakavan kunnon rokotteita ilmaiseksi

Arkea maailmalta: Rokotevastaisuus on nousemassa suureksi ongelmaksi myös Afrikassa, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström. 

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?

Perustuslakiasiantuntijoita kuunnellessa tuntuu kuin he kaikki olisivat aina oikeassa tai he ainakin esiintyvät niin. Mutta perustuslakiasiantuntijatkin ovat ihmisiä, hekin voivat olla väärässä, kirjoittaa Enqvist.

En ung kvinna får en vaccinspruta och lyfter upp t-skjortsärmen

Saksa tarjoaa syksyllä ylimääräistä tehosterokotetta riskiryhmäläisille

Tehosterokotetta tarjotaan riskiryhmäläisten lisäksi heille, jotka ovat saaneet joko kaksi rokoteannosta AstraZenecan tai yhden annoksen Johnson & Johnsonin rokotetta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila A-studiossa.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: Syksyn lähiopetus voi olla vaarassa – asetus 12–15-vuotiaiden rokottamisesta valmistunee pian

Nykyiset koronatartuntaluvut ennakoivat lisärajoituksia syksylle, arvioi STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Lasten ja nuorten rokottaminen saattaa edetä jo elokuussa.

Markku Tervahauta.

THL lupaa käydä läpi ohjeistustensa muotoilut – suhtautuu apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen "hyvin vakavasti"

Apulaisoikeusasiamiehen perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toimivat keväällä asiassa lainvastaisesti. THL:n Markku Tervahaudan mukaan tarkempi selvitys tarvittavista muutos­toimenpiteistä on käynnissä.

Pauli Rautiainen / perustuslakiasiantuntija / tartuntatautipäiväraha / Helsinki 21.08.2020

Dosentti Pauli Rautiainen: STM ja THL eivät noudata edes itse valmistelemaansa lainsäädäntöä – vastuu ministereillä ja ylimmällä johdolla

Julkisoikeuden asiantuntija pitää STM:n ja THL:n apulaisoikeusasiamieheltä saamia moitteita vakavina. THL ohjeisti antamaan Astra Zeneca -rokotetta 65–69-vuotiaille, vaikka muille sitä ei enää suositeltu.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.

Apulaisoikeusasiamies: THL ja STM rikkoivat lakia 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa – Mika Salminen: "Otamme moitteet nöyränä vastaan"

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan osa 65–69-vuotiaista jäi keväällä "Astra Zeneca -loukkuun", kun osa kunnista mielsi THL:n ohjeistuksen määräykseksi ja rokotti ikäryhmää vain Astra Zenecalla. Sakslinin mukaan THL:n ja STM:n toimet johtivat ikäryhmän syrjivään kohteluun.

Koronarokotepullo

Ärhäkkä deltavariantti jyllää jopa rokotettujen välityksellä – koronarokotteet suojaavat siltä kehnommin kuin muilta muunnoksilta, kertoo tuore selvitys

Rokotteet suojaavat hyvin vakavalta, sairaalahoitoa vaativalta taudilta virusvariantista huolimatta. Silti alentunut teho lievempiä tartuntoja vastaan huolestuttaa THL:n ylilääkäriä. Hän painottaa, että koronavarotoimia tarvitaan edelleen.

Pfizerin ja Astra Zenecan rokoteruiskuja rokotuspisteessä.

Ristiinrokottaminen kahdella koronarokotevalmisteella kannattaa, vahvistaa brittitutkimus – THL:n Nohynek: Ei mitään vakavia turvahuolia

Paras tulos vasta-ainemuodostuksen näkökulmasta saatiin antamalla joko Astra Zeneca ja Pfizerin yhdistelmää tai molemmat rokotteet Pfizerin valmistetta. Virusmuunnoksen tartuttavuusluku määrää puolestaan sen, mikä prosentti rokotettuja laumasuojan syntyyn vaaditaan.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Energia Areenalla Vantaalla. 26.5.2021.

Porvoossa pilaantui liki 2 500 koronarokotetta – satoja aikoja siirtyy aamupäivältä

Rokotukset joudutaan perumaan, koska jääkaappi, jossa rokotteita säilytettiin, on mennyt viikonlopun aikana rikki. Kello 12 eteenpäin varatut rokotusajat toteutuvat normaalisti. Kaupunki lähettää asiakkaille uuden ajan tekstiviestitse.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Use of two different Covid vaccines effective and safe, preliminary research finds

The THL's chief physician noted that it does not appear that combining AstraZeneca with an mRNA vaccine causes more side effects than using the same vaccine product for both doses.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Kainuun sote: rokotejärjestyksestä tulee edelleen kyselyjä, mutta etuilla ei voi

Kysymyksiä oman rokotusvuoron kiirehtimiseksi tulee edelleen jonkin verran. Oma asema työelämässä, matkustaminen tai paikkakunnan vaihdos ovat olleet syynä etuiluyrityksiin.

Koronarokotukset Ugandassa.

Millä tavoin Suomi osallistuu koronarokotteiden saamiseen köyhille maille? Ulkoministeriön mukaan lahjoitusvaraa on

Suomi on sitoutunut luovuttamaan noin viisi prosenttia rokotteistaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kautta eteenpäin annettaviksi. Väestömäärään nähden Suomi on tilannut itselleen alun perin seitsenkertaisen määrän koronarokotteita.

Terveystyöntekijä antaa rokotuksen Keniassa.

EU lahjoittaa ainakin 100 miljoonaa käsiin jäävää Astra Zenecan rokotetta köyhempiin maihin

Rokotteet on tärkeää saada muualle käyttöön, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Päättyneen EU-huippukokouksen anti oli Valko-Venäjä-kannanottoja lukuun ottamatta laimea.

Koronarokote kortti Comirnaty (Pfizer-BionTech) rokotteesta

Rokotukset laajenevat jo 1980-luvulla syntyneisiin: rokotevalmisteen vaihtomahdollisuus voi viivyttää Kainuussa rokotusten etenemistä

1980-luvulla syntyneille on vapaita aikoja kesäkuussa. Astra Zenecan valmisteen saa vaihtaa toiseen, mutta sote toivoo vaihtamista vain hyvästä syystä. Kainuussa on tällä hetkellä rokotettu kertaalleen 51,9 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Vilma Parkkonen meikkaa peilin edessä.

"Nyt on oma tukka" – Vilma Parkkosesta huokuu elämän nälkä, vaikka leukemia koetteli kolmesti ja koronarokotteen jälkeen tuli aivoveritulppa

21-vuotiaan Vilma Parkkosen leukemia uusi kaksi kertaa. Hän on katkera vain siitä, etteivät lääkärit uskoneet nuoren musertaviin kipuihin.

Två doser av vaccinet Johnson & Johnson av Janssen.

Johnson & Johnsonin rokotetta ei toistaiseksi oteta käyttöön Suomessa – THL:n Nohynek: Rokotteelle ei ole tarvetta

Johnson & Johnsonin rokote on samantyyppinen kuin Astra Zeneca. Molemmilla rokotteilla on havaittu mahdollinen yhteys lievästi kohonneeseen veritulppariskiin.

TV-uutiskuvaa M/S Estonian hylystä.

Keskiviikko 12.5.2021 (radio)

Suomen talouskasvu kiihtyy tänä vuonna 2,6 prosenttiin. AstraZenecan rokotteen saaneille annetaan toinen annos Pfizer-Biontechin rokotetta. Verohallinto on antanut lisäaikaa veroilmoituksen täyttämiseen. Estonian hautarauha aiotaan keskeyttää. Savonlinnan oopperajuhlat perutaan.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.

Rokoteylilääkäri: Periaatteessa kaikki rokotteet, jotka toimivat piikkiproteiinin kautta sopivat myös toinen toistensa kanssa

Ensimmäiset kokeet eri rokotetyyppien yhdistämisestä ovat valmistumassa. On mahdollista, että Suomessakin ihmiset voivat jatkossa saada useampaa eri rokotetta, uskoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Ylen Kuntavaalikone näkyy puhelimen ruudulla.

Tiistai 11.5.2021 (radio)

Venäjällä on ollut tuhoisa kouluampuminen. Yle vaalikone on avattu. Eduskunta äänestää keskiviikkona EU:n elvytyspaketista. Sää on lämmin.

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.

EU vaatii Astra Zenecalta kaikkiaan 120 miljoonaa rokotetta ennen heinäkuuta, pyytää oikeutta määräämään toimituksista

Astra Zeneca on toimittanut EU:lle tähän mennessä 50 miljoonaa rokoteannosta. Sopimuksen mukaan ne olisi pitänyt toimittaa tammikuun loppuun mennessä.

Pfizerin ja Astra Zenecan rokoteruiskuja rokotuspisteessä.

15 ihmistä on saanut Suomessa korvauksia koronarokotteen aiheuttamista haitoista – terveydenhuollossa työskentelevä Minna on yksi heistä

Haittavaikutuksista korvauksia saaneet ovat pääosin terveydenhuollon henkilökuntaa, jotka on rokotettu ensimmäisten joukossa. Korvausten suuruus on ollut 600–2 000 euroa. Ylen haastattelemalle Minnalle maksettiin tuhat euroa tärinästä.

Geoffrey Ariho hymyilee saatuaan rokotteen.

Ugandassa koronarokotteita on vihdoin saatu syrjäseuduillekin – hidasteena pitkät matkat ja rokotepelkoa lietsovat huhut

Kun Suomessa on rokotettu jo yli 2 miljoonaa annosta, väestöltään kymmenen kertaa suuremmassa Ugandassa ollaan vasta rokotuskampanjan alkumetreillä. Nyt Intian katastrofaalinen tilanne uhkaa pysäyttää rokottamisen kokonaan.

Riskiryhmäläisiä ja iäkkäitä rokotettiin 14. huhtikuuta Helsingissä Jätkäsaaren rokotuspisteellä.

Astra Zenecan koronarokotetta epäillään yhteydestä ääreishermoston sairauteen – Fimean ylilääkärin mukaan mahdollinen haitta on hyvin harvinainen

EMA on vahvistanut myös, että Johnson&Johnson -yhtiön rokote saattaa aiheuttaa saman harvinaisen veren hyytymishäiriön kuin Astra Zenecan rokote.

Dos av Astra Zenecas coronavaccin i bakgrunden och sprutor i förgrunden.

Minne käyttämättömät rokotteet päätyvät? Ruotsi antoi omiaan pois, Suomi pohtii vielä

Ruotsi ilmoitti maanantaina lähettävänsä miljoona yli jäänyttä Astra Zenecan rokotetta muualle. Suomen ylijäämä- ja Astra Zenecan rokotteiden kohtalo ratkeaa epidemiatilanteen ja rokotustahdin perusteella.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Rokotettujen määrän kasvu hidastuu, koska kakkosannoksia ryhdytään pistämään – THL: pidempää rokotusväliä harkitaan myös muualla Euroopassa

Toukokuussa yhä suurempi joukko saa toisen, niin sanotun tehosteannoksen koronarokotetta. Tämä hidastaa ensimmäisten annosten rokotustahtia hieman, vaikka rokotteita saadaan maahan kiihtyvällä tahdilla. Asiantuntija pitää Suomen pitkää rokotusväliä hyvänä ratkaisuna.

Sairaanhoitaja ja asiakas rokotushuoneessa Helsingin Messukeskuksessa.

Rovaniemellä koronarokotuksiin pääsevät jo alle 60-vuotiaat

Nyt aletaan rokottaa myös kaikkia 55 vuotta täyttäneitä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu maskipäisen ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.

Kemiläisiä kannustetaan varaamaan koronarokoteaikoja

Kuluvallakin viikolla Tervahallilla järjestetään joukkorokotuksia keskiviikkona ja torstaina. Kauppakadun vanhalla terveysasemalla rokotetaan joka päivä 65 vuotta täyttäneitä perusterveitä sekä riskiryhmiin kuuluvia.

Sairaanhoitaja ja asiakas rokotushuoneessa Helsingin Messukeskuksessa.

THL: Rokotusten kohdentamista pahimmille alueille ei välttämättä tarvita – HUSin Mäkijärvi: Nopeammalla toiminnalla olisi voitu ehkä välttää kuolemia

Jos alueellista kohdentamista ei tarvita, rokotteet tullaan jakamaan hallituksen päättämän rokotusjärjestyksen mukaisesti kaikille sairaanhoitopiireille. HUSin johtajaylilääkärin mukaan kohdentamisesta päättämisessä meni liian kauan.

Koronarokote laitetaan käsivarteen

42 prosenttia posiolaisista on saanut ensimmäisen rokotteen

Ajan rokotukseen voivat varata nyt myös 50-59-vuotiaat.

Koronarokotepullo

Jo 700 koronarokotetta lojuu varastossa – Neljännes laukaalaisista on alle 16-vuotiaita, mutta kunta saa jatkuvasti nuorilta kiellettyä Astra Zenecaa

Riskiryhmäläiset eivät ole saaneet varattua koronarokotusaikoja keskisuomalaisessa Laukaan kunnassa, vaikka naapurissa Jyväskylä rokottaa jo perusterveitä.

Astmaatikko Juha Sjögren sai Pfizerin rokotteen sairaanhoitaja Tiina Palmilta.

Milloin työikäiset on saatu rokotettua? Viisikymppiset vuorossa pian monella paikkakunnalla – katso isojen kaupunkien aikataulut

Valtaosa suurista kaupungeista on rokottanut vähintään neljäsosan asukkaistaan. Tarkkoja aikatauluja kaikkien työikäisten rokottamisesta on vaikea antaa, sillä rokotteiden saatavuus voi vaihdella nopeastikin.

Rovaniemen kaupungintalo, ruohikko edustalla on vielä keväisen ruskeaa.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt riskiryhmäläiset ja 60 vuotta täyttäneet – tarjolla runsaasti rokotusaikoja

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneitä pyydetään varaamaan aika ainoastaan puhelimitse.

Tuoleja Turun messukeskuksessa.

Turku rokottaa seuraavaksi 57–59-vuotiaita – Yli 65-vuotiaat voivat halutessaan vaihtaa Astra Zenecan toiseen rokotteeseen

Toukokuussa Turku avaa uuden rokotussivuston kaikille yli 18-vuotiaille. Sivustolle jätetään oma puhelinnumero, johon ilmoitetaan tekstiviestillä, kun oma rokotusvuoro on varattu.

Astra Zeneca -rokotepullot.

Koronarokotteen vaihtajilla kuumenivat tunteet Kauhavalla – johtava lääkäri: "Työntekijän haukkuminen ei auta asiaa"

Kauhavalla Astra Zenecan rokotuksesta on kieltäytynyt kymmeniä ihmisiä. Myös Vaasassa ja Seinäjoella rokotteista on kieltäydytty, mutta samanlaista turhautumista ei ole koettu.

Koronarokoteannoksia valmiina ruiskuissa.

Kittilässä lähes kaikki yli 70-vuotiaat rokotettu – AstraZenecasta kieltäytyneet voivat nyt varata ajan toiseen rokotteeseen

Mikäli rokotteen ottaja on aiemmin kieltäytynyt AstraZenecan rokotteesta, voi hän varata rokotusaikaa nyt myös muille rokotevalmisteille.

Sairaanhoitaja ja asiakas rokotushuoneessa Helsingin Messukeskuksessa.

Noin kolmannes kainuulaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen – yli 70-vuotiaista kymmenesosa rokottamatta

Kuntavaalien vaalitoimikuntien toimihenkilöt sekä kotiäänestyksestä huolehtivat henkilöt rokotetaan ennen muuta väestöä.

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio laboratoriossa

No decision yet on surplus AstraZeneca vaccine doses; Johnson & Johnson jabs expected this week

More than 1.5 million people in Finland have received at least one vaccine shot, with single-dose jabs to begin soon.

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.

Astra Zenecan vaihto toiseen rokotteeseen voi johtaa rokotusajan viivästymiseen Pirkanmaalla

Jos 65–69-vuotias haluaa jonkun muun valmistajan rokotteen, hänen on varattava uusi aika.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Salossa päästään rokottamaan alle 60-vuotiaita

Tällä hetkellä Salossa rokotetaan PfizerBiontechin Comirnaty- tai Moderna-rokotteella.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Kaksi suomalaista rokotetutkijaa sanoo, että Sputnikissa voi olla samoja harvinaisia ongelmia kuin Astra Zenecassa

– On nähdäkseni hyvin vaikea poissulkea mahdollisen harvinaisen haittavaikutuksen mahdollisuutta, Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle