Uusimmat artikkelit
Susanna Hastin kolumni: Kirjoittaminen kuuluu kaikille
Itseään voi ymmärtää kirjoittamalla eikä tekstin merkittävyys ole kiinni sen julkaisusta, kirjoittaa Hast.
Pohjalaiskirjailijoiden uutuudet kootusti samaan katalogiin
Kevätuutuuksissa on tarjolla runsaasti lasten ja nuorten kirjallisuutta.
12-vuotias Arto Melleri kirjoitti Seita-kuunnelman kahdessa ja puolessa tunnissa
Tuleva kirjailija ja runoilija kertoo kuunnelmadebyytistään.

Myymälät pelottelevat varkaita kuvien julkaisemisella yhä useammin
Liikkeissä yleistyvät vauhdilla ilmoitukset, joissa mahdollisia myymälävarkaita varoitetaan heidän kuviensa julkaisemisella sosiaalisessa mediassa. Yrittäjälle ilmoitus on keino varkauksien ennaltaehkäisyyn, oikeusoppineen mukaan kuvan julkaisuun ei tarvitse suostua.

Nettipäiväkirja teki yksinäisestä harrastuksesta sosiaalisen – kauniit kuvat kiinnostavat kanssaihmisiä
Valokuvaaminen ja kirjoittaminen ovat yksinäisiä harrastuksia. Mutta kun kuvaat ja tekstit laittaa julki internetiin, niin voikin saada ison yleisön ja paljon palautetta. Se taas innostaa kuvaamaan ja kirjoittamaan lisää.

Kirjoittajakurssilla rajoitetaan luovuutta, jotta se puhkeaisi kukkaan
Sanataideohjaajan tärkein tehtävä on ohjata kirjoittaja kirjoittamaan yksityisesti kokemuksesta yleistä ja ymmärrettävää. Esimerkiksi blogin pitäminen on lisännyt myös kirjoittajakursseille haluavien määrää.
#runolapselle tuottanut satamäärin runoja - tässä maistiaisia
lue #runolapselle
Kirjoita #runolapselle
Millainen on sinun runosi lapselle? Kirjoita #runolapselle ja haasta myös kaverisi mukaan. #Runohaaste alkaa nyt!

Harva kirjailija elää pelkällä kirjoittamisella – opettaja tutkii dekkareissaan vallan väärinkäyttöä
Toisen dekkarinsa ja lastenkirjan yhtä aikaa julkaiseva Jaana Lehtiö haluaa jatkossakin tehdä sekä opettajan että kirjailijan töitä.
Kirjoittaminen perhearjen keskellä on oman itsen tutkiskelua
- Kirjoittaminen on suuri nautinto. Se rakentaa sillan itseni ja maailman välille, Marjo Juutilainen sanoo. Kotiäidille runous ja kirjoittaminen on nautinto perhearjen keskellä.

Kotkalaislähtöiselle Maija Muinoselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto
Maija Muinonen (s. 1983) pokkasi 16 000 euron palkinnon esikoisromaanistaan Mustat paperit. Palkintolautakunnan mielestä Muinosen romaani on kypsä ja kirkas.

Kirjoittaminen avaa tien mielen syvyyksiin
Kirjoittaminen on mystistä hommaa. Sen kautta saa yhteyden sellaiseen aivojen osaan, jota ei normaalielämässä tarvitse. Näin ajattelee harrastajakirjoittaja ja Lapin kirjallisuusseuran varapuheenjohtaja Arja Vasama, joka työkseen tekee Käsivarren ja Kilpisjärven hoito- ja käyttösuunnitelmaa Metsähallituksella.

Kävellen näkee enemmän - lenkillä bloggaajan askelissa
Upe Nykänen kirjoittaa, valokuvaa ja kävelee. Harrastuksista syntyy blogi, jossa kolutaan parhaat kävelyreitit kotikulmilla ja vähän kauempanakin.

Runoileva sääprofeetta ei lupaa hellekesää
Kiteeltä kotoisin oleva Toivo Levanko tunnetaan sääprofeettana. Ensi kesän sää on pääosin epävakaista, juhannuksen aikoihin on paras lomasää, sanoo Levanko. Sääprofeetta on julkaissut runokirjan, riimejä riittää rakkaudesta kesäkissaan. Yksi runo on omistettu Sauli Niinistölle.

Taidetoimikunnan Luomuna-palkinto Taina Teerialholle
Satakunnan taidetoimikunta palkitsi pitkänlinjan kirjailijan Taina Teerialhon sekä vaihtoehtomusiikin klubi-iltoja järjestävän Validi Sekmentti -ryhmän.

Koditon mies on taas kengätön
Maailmankuuluksi noussut newyorkilaismies liikkuu taas paljain jaloin. Mies kertoo piilottaneensa kengät, koska ne ovat arvokkaat.
Kirjoittajakoulutusta tarjolla Kemissä
Luovan kirjoittamisen perusopinnot tukevat kirjoitusharrastusta, mutta opiskelu antaa myös ammatillisia valmiuksia.

Huumori on salakuljetusalus
Kirjan aika -festivaali Hämeenlinnassa pohtii, miten kirjailijat muuttuvat itse kirjallisuudeksi, minne tietokirja katosi, Venäjän roolia sekä kirjallista kameleonttia. Huumori ja runous ovat myös läsnä viikonvaihteen tapahtumassa.

Anja Snellman: Kirjallisuus on edelleen sanataidetta
Kirjailijan rooli elää jatkuvassa muutoksessa. Kirjailijoiden persoonat nousevat jopa tekstejä ja sanomaa vahvemmin esiin. Anja Snellmanin tuore romaani Ivana B kertoo kirjailijoiden todellisuudesta ja nostaa esiin markkinahenkisyyden rankkoja kipupisteitä.

Riitely lipsahtaa sinutteluksi
Harrastajakirjoittaja Pirjo Pasuri pohtii suunvuorossaan sinuttelua ja teitittelyä. Milloin kohtelias puhuttelumuoto pettää puhujan?

Kirjan aika sai harrastajakirjoittajat liikkeelle
Toisen kerran järjestettävä Kirjan aika -festivaali kokoaa Hämeenlinnaan kymmeniä ammattikirjailijoita. Kirjallisuustapahtumassa kohtaavat myös kirja ja kirjan lukuisat kaverit. Harrastajakirjoittajien määrä on kasvanut viime vuosina Kanta-Hämeessä.

Länsirannikko juhlisti 25-vuotista taivaltaan Kokkolan kirjastolla
Kustannusosuuskunta on todellinen kulttuuriteko, hehkuttavat paikalliset kirjailijat. Ilman Länsirannikkoa usea julkaistu teos olisi jäänyt pelkästään pöytälaatikkokirjoitteluksi, he toteavat.
Australiansuomalainen kulttuuri tekee kuolemaa
Australiansuomalaisten kulttuuri-identiteetistä on ilmestynyt harvinainen tutkimus. Maija-Liisa Punta-Saastamoinen keräsi eri puolilta Australiaa suomalaissyntyisten harrastajakirjoittajien tekstejä, joissa he pohtivat identiteettiään.

Keen on Culture
Cultural events have become an increasingly important part of Finnish life over the past decade. A study by Statistics Finland on cultural participation in 2009 shows that the share of the population aged 10 or over who attend cultural events has grown from 76 to 83 per cent.

NÄKÖKULMA: Vääränkokoisten vaatehuolia
Miksi kaupoista ei löydy kohtuuhintaisia, ajattomia ja trendikkäitä vaatteita myös lyhyille naisille ja miehille? Tätä miettii harrastajakirjoittaja Pirjo Pasuri, joka kokee olevansa vaateteollisuuden silmissä vääränpituinen.

Perinteinen päiväkirja pitää pintansa
"Rakas päiväkirja..." Näin alkoi moni henkilökohtainen muistiinpano ennen, mutta miten mahtaa olla nyt? Yksityisestä on tullut hyvinkin julkista sosiaalisen median ja blogien myötä. Täysin ne eivät kuitenkaan ole intiimiä päiväkirjaan kirjoittamista syrjäyttäneet.
Outi Juurikainen ja kirjoittamisen onni
Meneillään oleva romaaninkirjoituskuukausi on vuosittainen, marraskuun ajan kestävä kirjoitusprojekti. Tavoitteena on kirjoittaa kuukaudessa materiaali vähintään 50 000 sanan mittaiseen romaaniin. Joensuun pääkirjastolla kirjoittajaryhmää ohjaa ja kannustaa joensuulainen kirjailija Outi Juurikainen, jolle kirjoittaminen on enemmänkin elämänmittainen projekti.

J. P. Jetsu voitti kuplettikilpailun
Rautalampilainen lauluntekijä on voittanut Joensuussa järjestetyn Jaakko Teppo -kuplettikilpailun. Kymmenkunta vuotta kuplettilaulua harrastaneen J. P. Jetsun valintaan päätyi raati, johon kuului muun muassa Jaakko Teppo.

Kouvola karsii nuorisotiloja
Nuorten yhdessäolo siirtyy yhä enemmän internetiin. Esimerkiksi Kouvolassa on tarvetta karsia yhteisiä nuorisotiloja.
Oriveden Opistolle suuri avustus
Oriveden Opisto on saanut tuntuvan valtion tuen kirjoittajakoulutukseensa. Valtion kirjallisuustoimikunta myönsi Oriveden Opistolle 34 000 euroa kirjoittajakoulutuksen järjestämiseen.

Huvipurjehduksesta sysäys ammattiin
Kesäinen nuorisopurjehdus voi ratkaista koko tulevaisuuden. Yksi Kuunari Helenan matruuseista purjehtii vielä Turusta Klaipedaan, ja sitten alkavatkin jo merenkulkuopinnot.
Teknologian kehitys muokkaa nuorten kieltä
Nuorten kieli muuttuu teknologian mukana. Tämä käy ilmi Sara Routarinteen ja Tuula Uusi-Hallilan toimittamasta kirjasta Nuoret kielikuvassa - Kouluikäisten kieli 2000-luvulla.