Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

 Ylen kolumnisti Susanna Hast studiokuvassa.

Susanna Hastin kolumni: Kirjoittaminen kuuluu kaikille

Itseään voi ymmärtää kirjoittamalla eikä tekstin merkittävyys ole kiinni sen julkaisusta, kirjoittaa Hast.

Lähikuva kirjasta ja kädestä.

Pohjalaiskirjailijoiden uutuudet kootusti samaan katalogiin

Kevätuutuuksissa on tarjolla runsaasti lasten ja nuorten kirjallisuutta.

Kasa kiviä.

12-vuotias Arto Melleri kirjoitti Seita-kuunnelman kahdessa ja puolessa tunnissa

Tuleva kirjailija ja runoilija kertoo kuunnelmadebyytistään.

Ilmoitus.

Myymälät pelottelevat varkaita kuvien julkaisemisella yhä useammin

Liikkeissä yleistyvät vauhdilla ilmoitukset, joissa mahdollisia myymälävarkaita varoitetaan heidän kuviensa julkaisemisella sosiaalisessa mediassa. Yrittäjälle ilmoitus on keino varkauksien ennaltaehkäisyyn, oikeusoppineen mukaan kuvan julkaisuun ei tarvitse suostua.

Pakkasusvaa Saimaalla.

Nettipäiväkirja teki yksinäisestä harrastuksesta sosiaalisen – kauniit kuvat kiinnostavat kanssaihmisiä

Valokuvaaminen ja kirjoittaminen ovat yksinäisiä harrastuksia. Mutta kun kuvaat ja tekstit laittaa julki internetiin, niin voikin saada ison yleisön ja paljon palautetta. Se taas innostaa kuvaamaan ja kirjoittamaan lisää.

paperille kirjoitettu runo

Kirjoittajakurssilla rajoitetaan luovuutta, jotta se puhkeaisi kukkaan

Sanataideohjaajan tärkein tehtävä on ohjata kirjoittaja kirjoittamaan yksityisesti kokemuksesta yleistä ja ymmärrettävää. Esimerkiksi blogin pitäminen on lisännyt myös kirjoittajakursseille haluavien määrää.

#runolapselle

Kirjoita #runolapselle

Millainen on sinun runosi lapselle? Kirjoita #runolapselle ja haasta myös kaverisi mukaan. #Runohaaste alkaa nyt!

Jaana Lehtiö on julkaissut kolme kirjaa viimeisen vuoden aikana.

Harva kirjailija elää pelkällä kirjoittamisella – opettaja tutkii dekkareissaan vallan väärinkäyttöä

Toisen dekkarinsa ja lastenkirjan yhtä aikaa julkaiseva Jaana Lehtiö haluaa jatkossakin tehdä sekä opettajan että kirjailijan töitä.

Kirjoittaminen perhearjen keskellä on oman itsen tutkiskelua

- Kirjoittaminen on suuri nautinto. Se rakentaa sillan itseni ja maailman välille, Marjo Juutilainen sanoo. Kotiäidille runous ja kirjoittaminen on nautinto perhearjen keskellä.

Maija Muinonen

Kotkalaislähtöiselle Maija Muinoselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto

Maija Muinonen (s. 1983) pokkasi 16 000 euron palkinnon esikoisromaanistaan Mustat paperit. Palkintolautakunnan mielestä Muinosen romaani on kypsä ja kirkas.

Lapin kirjallisuusseuran varapuheenjohtaja Arja Vasama

Kirjoittaminen avaa tien mielen syvyyksiin

Kirjoittaminen on mystistä hommaa. Sen kautta saa yhteyden sellaiseen aivojen osaan, jota ei normaalielämässä tarvitse. Näin ajattelee harrastajakirjoittaja ja Lapin kirjallisuusseuran varapuheenjohtaja Arja Vasama, joka työkseen tekee Käsivarren ja Kilpisjärven hoito- ja käyttösuunnitelmaa Metsähallituksella.

Polku metsän keskellä.

Kävellen näkee enemmän - lenkillä bloggaajan askelissa

Upe Nykänen kirjoittaa, valokuvaa ja kävelee. Harrastuksista syntyy blogi, jossa kolutaan parhaat kävelyreitit kotikulmilla ja vähän kauempanakin.

Toivo Levanko.jpg

Runoileva sääprofeetta ei lupaa hellekesää

Kiteeltä kotoisin oleva Toivo Levanko tunnetaan sääprofeettana. Ensi kesän sää on pääosin epävakaista, juhannuksen aikoihin on paras lomasää, sanoo Levanko. Sääprofeetta on julkaissut runokirjan, riimejä riittää rakkaudesta kesäkissaan. Yksi runo on omistettu Sauli Niinistölle.

Satakunnan taidetoimikunnan puheenjohtaja Riikka Turtiainen on juuri ojentanut Taina Teerialholle Luomuna-munan tunnustuksena pitäaikaisesta kirjailijan urasta sekä kirjoittamisharrastusta edistävästä toiminnasta. Taustalla hymyilee toimikunnan suunittelija Silja Tuhkunen.

Taidetoimikunnan Luomuna-palkinto Taina Teerialholle

Satakunnan taidetoimikunta palkitsi pitkänlinjan kirjailijan Taina Teerialhon sekä vaihtoehtomusiikin klubi-iltoja järjestävän Validi Sekmentti -ryhmän.

Facebookissa levinnyt valokuva poliisista, joka antoi kengät kodittomalle newyorkilaiselle.

Koditon mies on taas kengätön

Maailmankuuluksi noussut newyorkilaismies liikkuu taas paljain jaloin. Mies kertoo piilottaneensa kengät, koska ne ovat arvokkaat.

Kirjoittajakoulutusta tarjolla Kemissä

Luovan kirjoittamisen perusopinnot tukevat kirjoitusharrastusta, mutta opiskelu antaa myös ammatillisia valmiuksia.

Kirjan aika tapahtumassa on Verkatehtaan lasipihalla myös oma kirjakauppa. Päivi Haanpää kuvassa

Huumori on salakuljetusalus

Kirjan aika -festivaali Hämeenlinnassa pohtii, miten kirjailijat muuttuvat itse kirjallisuudeksi, minne tietokirja katosi, Venäjän roolia sekä kirjallista kameleonttia. Huumori ja runous ovat myös läsnä viikonvaihteen tapahtumassa.

Anja Snellman

Anja Snellman: Kirjallisuus on edelleen sanataidetta

Kirjailijan rooli elää jatkuvassa muutoksessa. Kirjailijoiden persoonat nousevat jopa tekstejä ja sanomaa vahvemmin esiin. Anja Snellmanin tuore romaani Ivana B kertoo kirjailijoiden todellisuudesta ja nostaa esiin markkinahenkisyyden rankkoja kipupisteitä.

Suu.

Riitely lipsahtaa sinutteluksi

Harrastajakirjoittaja Pirjo Pasuri pohtii suunvuorossaan sinuttelua ja teitittelyä. Milloin kohtelias puhuttelumuoto pettää puhujan?

Alue 2011 antologian voittajat palkittiin

Kirjan aika sai harrastajakirjoittajat liikkeelle

Toisen kerran järjestettävä Kirjan aika -festivaali kokoaa Hämeenlinnaan kymmeniä ammattikirjailijoita. Kirjallisuustapahtumassa kohtaavat myös kirja ja kirjan lukuisat kaverit. Harrastajakirjoittajien määrä on kasvanut viime vuosina Kanta-Hämeessä.

Länsirannikko juhlisti 25-vuotista taivaltaan Kokkolan kirjastolla

Kustannusosuuskunta on todellinen kulttuuriteko, hehkuttavat paikalliset kirjailijat. Ilman Länsirannikkoa usea julkaistu teos olisi jäänyt pelkästään pöytälaatikkokirjoitteluksi, he toteavat.

Australiansuomalainen kulttuuri tekee kuolemaa

Australiansuomalaisten kulttuuri-identiteetistä on ilmestynyt harvinainen tutkimus. Maija-Liisa Punta-Saastamoinen keräsi eri puolilta Australiaa suomalaissyntyisten harrastajakirjoittajien tekstejä, joissa he pohtivat identiteettiään.

U2:n konsertti

Keen on Culture

Cultural events have become an increasingly important part of Finnish life over the past decade. A study by Statistics Finland on cultural participation in 2009 shows that the share of the population aged 10 or over who attend cultural events has grown from 76 to 83 per cent.

Nuori nainen katselee vaatteita kaupassa.

NÄKÖKULMA: Vääränkokoisten vaatehuolia

Miksi kaupoista ei löydy kohtuuhintaisia, ajattomia ja trendikkäitä vaatteita myös lyhyille naisille ja miehille? Tätä miettii harrastajakirjoittaja Pirjo Pasuri, joka kokee olevansa vaateteollisuuden silmissä vääränpituinen.

Päiväkirja

Perinteinen päiväkirja pitää pintansa

"Rakas päiväkirja..." Näin alkoi moni henkilökohtainen muistiinpano ennen, mutta miten mahtaa olla nyt? Yksityisestä on tullut hyvinkin julkista sosiaalisen median ja blogien myötä. Täysin ne eivät kuitenkaan ole intiimiä päiväkirjaan kirjoittamista syrjäyttäneet.

Outi Juurikainen ja kirjoittamisen onni

Meneillään oleva romaaninkirjoituskuukausi on vuosittainen, marraskuun ajan kestävä kirjoitusprojekti. Tavoitteena on kirjoittaa kuukaudessa materiaali vähintään 50 000 sanan mittaiseen romaaniin. Joensuun pääkirjastolla kirjoittajaryhmää ohjaa ja kannustaa joensuulainen kirjailija Outi Juurikainen, jolle kirjoittaminen on enemmänkin elämänmittainen projekti.

Jaakko Teppo -kuplettikilpailun voittaja J. P. Jetsu

J. P. Jetsu voitti kuplettikilpailun

Rautalampilainen lauluntekijä on voittanut Joensuussa järjestetyn Jaakko Teppo -kuplettikilpailun. Kymmenkunta vuotta kuplettilaulua harrastaneen J. P. Jetsun valintaan päätyi raati, johon kuului muun muassa Jaakko Teppo.

Kouvola karsii nuorisotiloja

Nuorten yhdessäolo siirtyy yhä enemmän internetiin. Esimerkiksi Kouvolassa on tarvetta karsia yhteisiä nuorisotiloja.

Oriveden Opistolle suuri avustus

Oriveden Opisto on saanut tuntuvan valtion tuen kirjoittajakoulutukseensa. Valtion kirjallisuustoimikunta myönsi Oriveden Opistolle 34 000 euroa kirjoittajakoulutuksen järjestämiseen.

Nuorisopurjehtijoita Helenalla.

Huvipurjehduksesta sysäys ammattiin

Kesäinen nuorisopurjehdus voi ratkaista koko tulevaisuuden. Yksi Kuunari Helenan matruuseista purjehtii vielä Turusta Klaipedaan, ja sitten alkavatkin jo merenkulkuopinnot.

Teknologian kehitys muokkaa nuorten kieltä

Nuorten kieli muuttuu teknologian mukana. Tämä käy ilmi Sara Routarinteen ja Tuula Uusi-Hallilan toimittamasta kirjasta Nuoret kielikuvassa - Kouluikäisten kieli 2000-luvulla.