Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylijäämä maitoa kaadetaan navetan viemäriin.

Ylijäämämaito menee suotta viemäriin – maidon proteiinista voi tehdä muovia

Maidon kaseiiniproteiinista valmistetaan jo pakkausmateriaaleja eri puolilla maailmaa. Suomessa tähän tarkoitukseen voitaisiin hyödyntää esimerkiksi maitotilojen ylijäämämaitoa.

Saksalaiset Axel Schumacher ja Ina Müller ylittämässä vesiestettä akrobaattiseen tyyliin eukonkannon MM-kisoissa kesällä 2017.

Eukonkannon MM-kisoissa uusi laji: nännikumeja viskellään maitotonkkaan

Myös joukkuekisan sääntöjä on hieman viilattu aiemmista vuosista.

Verkkojohtoja.

Lypsykone, ilmalämpöpumppu ja taloyhtiön lämmitysjärjestelmä – kaikkia näitä voidaan käyttää nettihyökkäykseen

Suojaamattomat talojen lämmitysjärjestelmät tarjoavat lisäapua esimerkiksi palvelunestohyökkäyksille. Usein niitä voidaan käyttää kenenkään huomaamatta.

Lähikuva utareista, joissa on kiinni lypsyrobotti.

Lypsyrobotti helpottaa, mutta ei anna lekotella – Säästyvä aika menee byrokratiaan

Lypsykarjatilan pitäjältä pitää löytyä taito pitää huolta koneista, mutta myös kyky selviytyä byrokratian koukeroista. Kehittämistä olisi kummassakin, sekä koneissa että byrokratian karsinnassa.

Lypsykone oikosulussa - omistaja pelasti lehmänsä

Omistaja pelasti 30 lehmäänsä tulipalolta ripeän alkusammutuksen ansiosta Siikalatvan Pulkkilassa. Palon arvioitu syttymissyy on lypsykoneen sähköjohdossa tapahtunut oikosulku.

Kuvassa lehmä navetassa

Käsinlypsäessä tartutaan tomerasti utareisiin

Käsinlypsämällä saa maitoa siinä missä koneillakin, mutta lehmät ovat jo niin tottuneita koneisiin, että voivat säikkyä käsinlypsäntää. Maitotiloilla hyödynnetään lypsykoneita, jotka helpottavat työntekoa ja säästävät aikaa.

Sähkö - virtaa maaseudulle -näyttelyn laitteita ei löydy enää kaikkialta.

Arjen luksus on maaseutujen sähkövallankumouksen tulos

Liperin maaseutumuseo Tähkä on avannut pysyvän näyttelyn maa- ja kotitalouden sähköistymisestä Pohjois-Karjalassa. Sähkö – virtaa maaseudulle -näyttelyssä on esillä maaseudun arjen muuttaneita sähkölaitteita, lypsykoneista kahvinkeittimiin.

Robotti tanssitunnin vetäjänä.

Expert: Finnish robotics has global potential -- we just need a plan

Finnish robotics expertise could be influential in guiding development and accelerating international competition in the automation industry. However, experts say that the nation needs a concerted strategy for moving forward.

Robotti tanssitunnin vetäjänä.

Suomalainen robottiosaaminen nousee pian kartalle

Robottiasiantuntijat puuhaavat Suomelle robotiikan tiekarttaa. Se ohjaisi robottien ja automatiikan kehitystä alan kiihtyvässä kansainvälisessä kilpailussa.

Esko Jokiniemi ja Erkki Matikainen

Liperi-Seura kerää maaseudun sähköistymisen historiaa

Liperi-Seura toivoo pohjoiskarjalaisten penkovan kotiensa ullakot, aitat ja varastot. Nyt kerätään esineistöä ja valokuvia, jotka kertovat maaseudun sähköistymisestä. Sähkö - virtaa maaseudulle -näyttely avautuu Liperin museoalue Tähkässä kesäkuussa 2014.

Lehmiä.

Record farming investments as ministry support runs out

For the first time ever last year, agricultural businesses spent all the public money available from the ministry to subsidise improved equipment and facilities.

Päivikki Nykänen

"Suomalainen viljelijä tyytyy siihen, mitä ylhäältä annetaan - tulipa se taivaasta tai Brysselistä"

Roppolan tilalla Rantasalmen Tuusmäessä oli hyvin varauduttu myrskyyn. Aggregaatti rupsutti melkein kolme vuorokautta sähköä ja turvaa tilan ihmisille ja eläimille.

Maatalousyrittäjä maatalous Rikkilä Sanna Vainikka Teemu Vainikka nuori perhe navetta lehmä

Nokia-insinööri vaihtoi kännykät lypsykoneisiin

Lappeenrantalainen Teemu Vainikka aloitti lypsykarjatilan pidon vaimonsa kanssa vuonna 2011. Erinäisistä epävarmuustekijöistä syntyvät varjot eivät nuorta maatilayrittäjää hätkäytä.

Parrakkaan miehen suu, jossa kieli ulkona

Savon kielestä voi koitua ongelmia: "Laakusta päin pläsiä!"

Savon kielen seuran 30-vuotisjuhlien hengessä Yle Savo kysyi savolaisen puheenparren kauneimpia ja kauheimpia ilmaisuja nettisivuillaan ja Facebookissa.

Vauva imee tuttipullosta maitoa.

Maidon tarina

Maito takaa tyytyväisen mielen.

Eeva-Liisa Sainio ompelukoneen äärellä

Ompelukone vei voiton lypsykoneesta

Eeva-Liisa Sainio haaveili pienenä possuista ja kanoista, mutta isompana hän innostui vaatteiden kaavoista ja ompelukoneista. Valokuvamuistoja-sarjassa hän kertoo kuinka hänestä tuli suunnittelija ja ompelija, joka katsastaa kadulla kulkiessa väen puntitkin.

Vuohet kesälaitumilla Ilmajoella.

Vuohet kirmasivat kesälaitumille

Ilmajoella Jani Sivusen vuohet pääsivät nauttimaan lämpimästä säästä. Lajilleen tyypillisesti vuohet kipusivat heti kiville. Vilkkaimmin laitumella hyppelivät nuoret kilit.

Rakenteilla oleva navetta.

Maanviljelijöitä patistetaan työhyvinvoinnin parantamiseen

MTK kannustaa pohjoissavolaisia maanviljelijöitä parantamaan työhyvinvointia tilaa kehittämällä. Viljelijöillä on mahdollisuutta hakea maatalouden investointitukea esimerkiksi lypsykoneiden uusimiseen ja ruokintajärjestelmien kehittämiseen työhyvinvoinnin parantamisen perusteella.

Lypsyrobotin letkuja

Uusi lypsyrobotti säästää isäntäväen polvia

Uudenmalliset lypsyrobotit helpottavat isäntäväen työtaakkaa houkuttelemalla lehmät lypsypaikalle ja kiinnittymällä utareisiin ilman ihmiskäden apua. Lehmä saa käydä lypsyllä silloin kun sitä itseään sattuu huvittamaan.

Rouva juo maitoa

Maitoa mukiin

Suomen Filmiteollisuuden filmi 1950-luvulta.