Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eurooppa-kirje: Italia suuntaa EU:lta saamiaan elvytysrahoja näivettyneeseen etelään, jonne "edes Kristus ei uskaltaudu"

Mistä Euroopassa puhutaan juuri nyt? Mitä jokaisen suomalaisenkin on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

EU:n elpymispaketti sai hyväksynnän kaikkien jäsenmaiden parlamenteilta

Viimeisimpinä hyväksyntänsä antoivat Puolan ja Itävallan parlamentit. EU:n budjettikomissaarin Johannes Hahnin mukaan lainarahaa voitaisiin päästä hakemaan markkinoilta elpymispakettia varten kesäkuussa.

Suomi luovuttaa vihdoinkin suunnitelmansa kiisteltyjen elvytysrahojen käytöstä EU:lle –Vanhanen: Tämä on uudistusohjelma, ei niinkään elvytystä

Hallitus on päättänyt, miten Suomi käyttää EU:n elvytyspaketista saamansa tuet. Katso grafiikoista, miten rahat jakautuvat. Ensimmäiset maksut Brysselistä saadaan syksyllä.

Kulttuurin, urheilun ja tapahtumien ahdinko kiihdytti kyselytunnilla – Saarikon mukaan tilanne epäreilu, Marin vetosi alaan: Vielä hetki malttia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että tilanne on epäreilu, kun jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään mutta vieressä terassit täyttyvät. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää merkittäviä helpotuksia tapahtuma-alalle mahdollisina, jos koronatilanne sen sallii.

Varoituksen elpymispaketin vastustamisesta saanut keskustan Tuomas Kettunen kysyy, saavatko vain perussuomalaiset kyseenalaistaa EU:n

Eduskunta hyväksyi EU:n elpymispaketin, mutta keskustan Tuomas Kettunen ja Hannu Hoskonen äänestivät sitä vastaan. Keskustan eduskuntaryhmä antoi heille tänään varoituksen. Kettusen mukaan EU-elpymispaketti on hänelle iso ja periaatteellinen kysymys.

Eduskunta hyväksyi EU-elvytyspaketin, 10 kokoomuslaista ja kaksi keskustalaista liittyi vastustajiin – katso miten kansanedustajat äänestivät

Euroopan unionin mittava elvytyspaketti on saanut eduskunnan hyväksynnän. Kokoomuksesta paketin vastustajiin liittyi entinen puhemies ja ministeri Paula Risikko. Hallituspuolueiden edustajista vastaan äänesti kaksi.

Näin kiistelty EU-elpymisväline voi hyödyttää suomalaisia: Kymmenien miljardien kilpailutuksista voi lohjeta firmoille iso potti

Suomalaiset yritykset uskovat saavansa lisää markkinoita muun muassa satama-, vety-, digi- ja rakennusteknologialle eurooppalaisessa jälleenrakennuksessa. Komissio antaa ensimmäiset tuet elpymisvälineestä jäsenmaiden jaettaviksi loppukesästä.

Eduskunnan työjärjestykseen kiirehditään selkeämpiä sääntöjä elpymispakettisekasorron vuoksi – Antti Rinne: ei vaikutusta paketin käsittelyyn

Kokoomuksen Kai Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan rakentavan työjärjestykseen asialliset oikeudet pöydälle jättämiseen niin, ettei pöydälle jättäminen ole viivytyksen väline.

Eduskunta pääsee äänestämään EU:n elvytyspaketista ensi tiistaina – tutkijan mukaan pidempi viivytystaistelu olisi voinut kääntyä perussuomalaisia vastaan

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoo Ylelle, että EU-elvytyspaketista äänestetään tiistaina. Yli neljän päivän maratonkeskustelu paketista päättyi lauantain vastaisena yönä. Puheenvuoroja pidettiin miltei 300.

Paavo Lipponen: Suomen pitää EU:ssa pysyä lähellä Saksaa ja Ranskaa mutta "nukkua kuin koira toinen silmä auki ja vahtia niitä"

Äänestykseen EU:n elpymispaketista päästäneen lähipäivinä. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) pitää varapuhemies Juho Eerolan (ps) käytöstä poikkeuksena pelisäännöistä. Lipponen oli vieraana Ykkösaamun suorassa lähetyksessä lauantaiaamuna.

Analyysi: Tulevaisuuden ennustamisesta – mihin asti perussuomalaiset jatkavat eduskuntakeskustelua elvytyspaketista?

Perussuomalaisten aikeista ei ole varmuutta. Haluavatko he jarruttaa elvytyspaketin hyväksymistä tämän viikon loppuun vai kuntavaaleihin asti? Vai aikooko puolue ravistella koko EU:ta oikein kunnolla ja jumittaa elvytyspaketin paatoksellisesti paasaamalla?

Suomen hyväksyntä EU:n elpymispaketille tarvitaan kesän aikana – elvytysrahaa on tarkoitus laittaa liikkeelle syyskuussa

EU:n elvytyspaketin hyväksymiselle eduskunnassa ei ole tarkkaa takarajaa. EU:ssa on suunniteltu, että elvytysrahoja laitettaisiin liikkeelle syksyllä. Paketin hyväksyntä puuttuu vielä seitsemästä jäsenmaasta, Suomi mukaan lukien.

Analyysi: Perussuomalaiset ei halunnut päästää pääministeriä elvytyskeskustelusta kuin koiraa veräjästä, mutta sai myös itse haukut

EU:n elvytyspaketin loppukeskustelu eduskunnassa synnytti uuden vuosituhannen jarrutuskeskustelun ja jälkipyykkiä toteutumatta jääneestä poliittisesta manööverista. Perussuomalaiset venyttää EU-keskustelua kuin keskusta hallituksen puoliväliriihtä, Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Hallituksen koronaneuvottelut loppuivat lyhyeen, ministerit lähtivät äänestämään EU:n elpymispaketista

Puoli viiden jälkeen alkaneissa hallituksen neuvotteluissa keskusteltiin koronaepidemiatilanteesta. Päätöksiä ei tehty. Ministerit poistuivat puolentoista tunnin jälkeen äänestämään elpymispakettikeskustelun jatkosta.

Eduskunnan keskustelu EU:n elvytyspaketista on päättynyt, äänestämään päästään tiistaina

Eduskunta keskusteli elvytyspaketista neljä päivää. Keskustelu venyi aamuneljään lauantain puolelle.

Eduskunta ei äänestäkään EU:n elvytyspaketista vielä tänään – keskustelu venyi lähes auringonnousuun asti

Eduskunta keskusteli EU:n elpymispaketista koko viime yön ajan. Keskustelu jatkuu tänään täysistunnossa, ja äänestys siirtyy. Perussuomalaiset haluavat pääministerin ja eurooppaministerin keskusteluun eduskuntaan ja vastaamaan kysymyksiin.

Euroopan komissio selventää eilisiä puheitaan: Elvytysväline on kertaluonteinen

Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis arveli eilen maanantaina, että EU:n elpymisrahastosta voisi tulla pysyvämpi ratkaisu. EU:n 27 maata sopivat viime vuonna 750 miljardin euron kertaluonteisesta elvytyspaketista.

Eduskunta väitteli EU-elvytyspaketista – PS: Eduskunnan vaatimukset eivät estä uusia tukipaketteja, Orpo: Joka niitä vähättelee, ei ymmärrä mitään

Elvytyspaketti voi kaatua, ellei se saa keskiviikkona riittävää enemmistöä taakseen. Uusia vastustajia ei tiistaina kuitenkaan ilmoittautunut.

Suomi päättää EU:n elvytyspaketin kohtalosta tällä viikolla – näin kiistelty paketti puhuttaa muualla Euroopassa

Suomen eduskunnan on tarkoitus ryhtyä käsittelemään EU:n elvytyspakettia huomenna tiistaina. Ylen toimittajat kertovat, millaista keskustelua elvytyspaketti on herättänyt muissa Euroopan maissa

"Melkoisen älytön ajatus" – näin kokoomus päätyi ensin äänestämään tyhjää ja sitten pelastamaan EU:n elvytyspaketin

Suomen eurooppalaisimmaksi itseään mainostava puolue teki viikon välein kaksi erilaista päätöstä, miten se suhtautuu EU:n elvytyspakettiin. Kokoomuksen kentällä päätös äänestää tyhjää nosti valtavan metelin. Lopulta puolue päätyi tukemaan pakettia, jota se pitää epäonnistuneena.

Suomen elpymispakettiäänestys herättää kiinnostusta ja huolta muissa EU-maissa

Suomen pääministeri Sanna Marin kertoo, että eduskunnan tuleva äänestys EU:n elpymispaketista nousi puheenaiheeksi EU-johtajien kokouksessa Portugalissa.

Kaksi Lapin kansanedustajaa vastustaa elpymispakettia – Autto ja Juuso aikovat painaa ei-nappia

Heikki Autton (kok.) mukaan paketti aiheuttaisi taloudellisen moraalikadon ja rikkoisi perussopimuksen periaatteita.

Paalupaikka gallupissa hivelee kokoomusväkeä myös Hämeessä – vääntö elpymispaketista herätti hämmennystä

Kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtaja katsoo, että puolue on toiminut elpymispakettiasiassa johdonmukaisesti ja sai lopulta haluamansa. Kokoomus on kuntavaalien kannatusmittauksessa ykkönen, kun h-hetkeen on runsas kuukausi.

Rikhard Husun Eurooppa-kirje: Miltä kuulostaisi eurooppalainen vähimmäispalkka ja voiko koronatuilla nostaa kovia kokeneen terveydenhuollon palkkoja?

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Maaseudun Tulevaisuuden kysely: EU:n elpymispaketti saa eniten kannatusta pääkaupunkiseudulla, vähiten maalla

Monet ihmiset suhtautuvat epäilevästi niihin perusteluihin, joita hallituksen ja elinkeinoelämänkin puolelta on paketille esitetty.

Kokoomus käänsi kelkkansa pelastaakseen EU-elvytyspaketin – Kai Mykkänen: "Olemme olleet puun ja kuoren välissä"

Kokoomus katsoo onnistuneensa vaikuttamaan valtiovarainvaliokunnan mietintöön EU-varoista. Se peruu viime viikkoisen päätöksensä äänestää eduskunnassa tyhjää. Edustajat voivat äänestää kuten haluavat. Selvä enemmistö aikoo äänestää paketin puolesta, joten sen läpimeno on todennäköistä.

Kokoomus tekee hätäsuunnitelmaa, jotta elvytyspaketti ei kaadu – eduskuntaryhmästä osa saattaa kääntyä äänestämään paketin puolesta

Moni kokoomuksen kansanedustaja pohtii edelleen kantaansa pakettiin. Valtiovarainvaliokunnan tänään keskiviikkona valmistunut mietintö voi vielä muuttaa puolueen eduskuntaryhmän mielipidettä. Äänestys EU-paketin kohtalosta menee täpäräksi ensi viikolla.

Keskiviikko 5.5.2021 (radio)

Koronarokotukset etenevät eri vauhtia.. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee uutta mallia maahantuloon. EU:n elpymispaketti etenee eduskunnan äänestykseen. Ammattikoulut valmistautuvat maksuttomaan perusopetukseen. Jo lähes joka toinen suomalainen säästää rahaa eläkevuosia varten.

Valtiovarainvaliokunta puoltaa EU-elpymispakettia – mietinnön sanamuoto voi ratkaista paketin kohtalon

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättivät vastalauseen elpymispaketin puoltamisesta. Kokoomuslaiset valiokunnan jäsenet eivät ottaneet asiaan kantaa.

Voiko Suomesta tulla EU:n elvytyspaketin ainut kaataja? Suomen ohella seitsemän jäsenmaata pohtii vielä lopullista vastaustaan

Yle Uutiset kysyi lopullista kantaansa pohtivien maiden Suomen suurlähettiläiltä, missä tunnelmissa niiden päättäjät valmistautuvat ratkaisevaan äänestykseen. Monessa maassa elvytyspakettipäätös nivoutuu kiinteästi sisäpoliittiseen vääntöön.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola luopuu kuntavaaliehdokkuudesta – syynä EU:n elpymispaketti

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola halusi edesauttaa kokoomuslaisen pormestarin valintaa Helsingissä. Nyt Korhola katsoo kokoomuksen tekevän suuren virheen EU:n elpymispaketin suhteen.

Politiikan tutkija kehysriihestä: "Viisi päivää sellaista seminaaria, ja sitten yhtäkkiä naksahti joku"

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uhka EU:n elpymisrahaston kaatumisesta saattoi herättää hallituksen pitkän kehysriihen kriisistä.