Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jouni Lehikoisen ja Sofia Virran kasvokuvat vierekkäin.

Tällaiset ovat juuri valittujen aluevaltuutettujen arvot – katso, kuinka liberaaleja ovat sinun alueesi päättäjät

Uusista aluevaltuustoista liberaalein on Länsi-Uudellamaalla, konservatiivisin Etelä-Pohjanmaalla. Jouni Lehikoinen valittiin kaikkein konservatiivisimman puolueen listoilta, Sofia Virta liberaaleimman.

Lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala poseeraa kameralle.

Suomalaiset äänestivät aluevaltuustoihin satoja lääkäreitä ja hoitajia – somesta tuttu lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala, 31, on mielissään: "He tekevät kentällä sitä työtä"

Yle kävi läpi tuoreiden aluevaltuutettujen tittelit ja kävi ilmi, että valittujen joukkoon mahtuu jopa yli 400 sote-alan ammattilaista.

Ensimmäinen äänestäjä saapui äänestyspaikalle heti aamu yhdeksältä Vantaan Korsossa aluevaalien varsinaisena vaalipäivänä.

Aluevaalien äänestysprosentti jäi matalaksi – tutkija: "Demokratian eriarvoistuminen näkyi erityisen räikeästi"

Aluevaalien äänestysprosentti 47,5 jäi pahimmista odotuksista, mutta tutkijat ovat huolissaan siitä, että laimeaksi jäänyt äänestysinto voi johtaa vinoumiin päätöksenteossa, jossa heikompiosaisten ääni kuuluu huonosti.

Kunnallisvaalien äänestyslipukkeen leimausta Parikkalassa.

Pohjalaisten äänestysaktiivisuus oli maan kärkeä, mutta sekin jättää parantamisen varaa: "Tavoitteena vaaleissa pitäisi olla yli 60 prosenttia"

Seitsemän pohjalaista poliitikkoa kertoo, miksi alueen äänestysprosentit nousivat aluevaaleissa Suomen kärkeen. Seuraavissa vaaleissa nämäkin prosentit ovat taas korkeampia, he toivovat.

Annika Saarikko.

Analyysi: Aluevaltuustoihin valittiin tasaisen vahvoja suorittajia – huhut identiteettipolitiikan kuolemasta ovat silti vahvasti liioiteltuja

Perinteisten puolueiden pärjääminen aluevaaleissa on kirvoittanut analyyseja yleispolitiikan kunnianpalautuksesta. Monilla alueilla painoi kuitenkin puhtaasti huoli oman alueen palveluista, kirjoittaa politiikan toimittaja Anniina Luotonen.

Paula Werning

Moni tuore valtuutettu tahtoo unohtaa kuntarajat, mutta äänikuningatar vannoo Kouvolan nimeen – tällainen on Kymenlaakson aluevaltuusto

Myöhään sunnuntai-iltana saatu Kymenlaakson ensimmäinen aluevaltuusto jakautuu sekä puolueittain että paikkakunnittain. Nyt vastakkain voivat puoluenäkemysten lisäksi olla asuinpaikkakuntien asiat.

Mies katsoo kuvaajaa, istuu tuolilla kääntyneenä selkänojan ylitse, musta maski kasvoilla, musta puku päällään.

Vastavalitut aluevaltuustot kokoontuvat jo maaliskuun alussa – vaikutusvaltaisen johtajan virka pannaan hakuun heti perään

Suomen ensimmäiset soteasioista päättävät aluevaltuustot on valittu. Kaikki valtuustot aloittavat työnsä maaliskuussa, mutta keskustelua tulevasta on käyty jo pitkään. 

Valtakunnallinen kannatusprosentti grafiikka.

Katso täältä oman alueesi läpimenneet aluevaaleissa

Hyvinvointialueiden aluevaltuustot valittiin 21:lle alueelle. Aluevaaleissa äänestettiin kaikkialla Suomessa, paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla. Tästä jutusta voit katsoa omalta alueeltasi valitut ehdokkaat.

Kokoomuksen Petteri Orpo, Kai Mykkänen ja Elina Valtonen puolueen vaalivalvojaisissa 23. tammikuuta.

Analyysi: Kokoomus ja RKP jyräsivät – Lue tästä tiivistelmä Uudenmaan tuloksesta aluevaaleissa

Kokoomuksen vaalivoitto voi tuoda yksityistä palvelutuotantoa vauhdittavat palvelusetelit ja sote-ulkoistukset jäädäkseen. Näin arvioi Ylen toimittaja Tero Valtanen analyysissään.

Petteri Orpo ja Elina Valtonen halaavat Kokoomuksen vaalivalvojaisissa.

Pizzaa, pettymystä ja yksi olut – nämä 21 valokuvaa tiivistävät aluevaali-illan

Aluevaalien tuloksen selviämistä seurattiin Helsingin Kuntatalolla sunnuntai-iltana. Kokoomus voitti, perussuomalaiset pettyivät. Ylen valokuvaajat tallensivat illan.

Opastekyltti Kaiku 24 tiloihin

Lähes puolet Etelä-Karjalan aluevaltuutetuista edustaa sote-alaa – äänestysprosentti jäi matalammaksi kuin koko Suomessa

Etelä-Karjalassa uusista aluevaltuutetuista miehiä on 56 prosenttia, kun koko maassa miesten osuus on 47 prosenttia.

Siilinjärveläinen Tomi Kukkonen pudottaa äänestyslipukkeen äänestyslaatikkoon kunnantalon äänestyspaikalla.

Sunnuntai 23.1.2022 (radio)

Suomessa järjestettiin ensimmäiset aluevaalit. Kokoomus, SDP ja keskusta saivat eniten ääniä koko maassa. Monet eivät äänestäneet aluevaaleissa.

Äänestyslippu tiputetaan vaaliuurnaan äänestyspaikalla Lempäälässä.

Valta kuuluu kansalle ja Liike Nyt saavat paikat Pirkanmaan aluevaltuustoon – Kari Virtanen ja Karoliina Kähönen menivät läpi

Pienten puolueiden läpimeno on Pirkanmaalla pieni yllätys. Professori Ilkka Ruostetsaari sanoi Yle Tampereen vaalilähetyksessä uskovansa, että esimerkiksi Valta kuuluu kansalle -puolueen saamat äänet ovat poissa erityisesti perussuomalaisilta.

Äänestyslippu tiputetaan vaaliuurnaan äänestyspaikalla Lempäälässä.

Neljä kuntaa jäi Lapissa ilman yhtäkään aluevaltuutettua – posiolainen ehdokas putosi läpimenijöistä aivan loppumetreillä

Enontekiö, Muonio, Pelkosenniemi ja Posio jäivät näissä vaaleissa ilman oman kunnan valtuutettua.

Ylen tulospalvelu auki ipadilla.

Tulospalvelu: Tällainen on aluevaalien tulos Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Katso täältä, miten äänestettiin Keski-Pohjanmaan alueella Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa.

Ylen tulospalvelu auki ipadilla.

Tulospalvelu: Tällainen on aluevaalien tulos Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Katso täältä, miten äänestettiin Etelä-Pohjanmaan alueella Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa.

Ylen tulospalvelu auki ipadilla.

Tulospalvelu: Tällainen on aluevaalien tulos Pohjanmaan hyvinvointialueella

Katso täältä, miten äänestettiin Pohjanmaan alueella Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa.

Inarin kunnan hallintojohtaja Mari Palolahti jännittää Suomen ensimmäisten aluevaalien tuloksia

Inarista aluevaltuustoon nousemassa oleva hallintojohtaja: kaksoisroolini ei ole ongelma

Mari Palolahti on keskustan ehdokkaana aluevaaleissa. Kun äänistä puolet oli laskettu, Palolahti on menossa aluevaltuustoon.

Professori Ilkka Ruostetsaari seisoo Yle Tampereen studion edessä Tampereen Mediapoliksessa

Professori Ilkka Ruostetsaari ennakkoäänten tuloksesta Pirkanmaalla: vaali näyttää olleen vaikea perussuomalaisille ja vihreille

Ruostetsaari kiinnittää huomiota perussuomalaisten ennakkoäänitulokseen, joka olisi realisoituessaan selkeästi kuntavaalien tulosta heikompi. Pirkanmaalla perussuomalaiset saivat reilut 10 prosenttia ennakkoäänistä.

Ääntenlaskijoita Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen ääntenlaskentapaikalla.

150 ääntenlaskijaa täyttää Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen E-hallin – yksi pyöräilee pöytien välillä lomakkeiden kanssa

Ääntenlaskijoilla on koronan takia reilut turvavälit, joten he täyttävät koko E-hallin.

18-vuotias Eelis Holopainen äänesti ensimmäistä kertaa vaaleissa. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Marjut Suomi / Yle

Nuoret loistavat poissaolollaan äänestyspaikalla Lempäälässä – ensimmäistä kertaa äänestänyt Eelis Holopainen oli poikkeus: "Olen aika tapaturma-altis"

Äänestäjiä kävi sunnuntaina Lempäälän Lempoisten äänestyspaikalla tasaiseen tahtiin, mutta nuoret loistivat poissaolollaan.

Lauri Lylu ja Anna-Kaisa Ikonen hymyilevät kuvaajalle.

Mikä erottaa ja mikä yhdistää puolueita aluevaaleissa? – Tampereen nykyinen ja entinen pormestari vastaavat Pirkanmaalta kuuteen kysymykseen tulevasta

Puhuttaako terveyskeskusten määrä ja sijainti vai puhutaanko yksityisistä palveluista, henkilöstöstä ja rahasta? Riippuu vaalituloksesta, sillä ainakin näissä puolueilla on eroja.

Henkilö tutkii aluevaalimainoksia lumisessa maisemassa.

Lauantai 22.1.2022 (radio)

Aluevaalit. Sairaanhoitajien palkat. Naiset armeijassa. Sää.

Kymsoten logo teippauksessa

Viiden kunnan on vastattava Kymsoten uuteen miljoonapyyntöön perjantaihin mennessä – Kaakon kaksikko aikoo kieltäytyä

Jos Kymsote aikoo hoitaa palkkaharmonisaation maaliin kahden vuoden sijaan yhdessä vuodessa, se tarvitsee 13,4 miljoonaa euroa lisää. Uusi rahapyyntö on kaikille kunnille ikävä yllätys.

Kainuun vaaliteltta

Kainuun sotekustannukset tuovat lisää rahaa hyvinvointialuemallissa

Rahanjakokriteereissä huomioidaan muun muassa hyvinvointialueen ihmisten sairastuvuus, asukasmäärä ja asukastiheys sekä erilaisia pienempiä kriteereitä.

Kymeenlaakson vaaliteltta

Kymenlaakson vaaliteltan chat-keskustelusarja huipentuu – tänään kello 10 puhutaan siitä, mihin rahat riittävät

Aluevaalitulokset selviävät huomenna. Tänään on vielä mahdollisuus keskustella ehdokkaiden ja asiantuntijoiden kanssa siitä tärkeimmästä eli rahasta. Tule mukaan kello 10!

Etelä-Karjalan vaaliteltta

Etelä-Karjalan vaaliteltan chat-keskustelusarja huipentuu – tänään kello 10 puhutaan siitä, mihin rahat riittävät

Aluevaalitulokset selviävät huomenna. Tänään on vielä mahdollisuus keskustella ehdokkaiden ja asiantuntijoiden kanssa siitä tärkeimmästä eli rahasta. Tule mukaan kello 10!

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Vaalichatit huipentuvat perimmäiseen kysymykseen lauantaina 22.1. kello 10: Miten Pirkanmaan rahat riittävät?

Sote-uudistuksen tavoitteena on ollut saada rahat riittämään koko maassa, mutta eri alueilla tilanteet vaihtelevat. Pirkanmaa on terveimpiä maakuntia ja saa siksi vähemmän rahaa per asukas.

Hoitaja siirtämässä potilasta kirurgian poliklinikalle Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä

Erikoissairaanhoito on Lapissa kallista, lastensuojelu halvempaa kuin muualla – sotekustannuksissa on isoja eroja alueiden välillä

Lapissa sosiaali- ja terveyspalveluihin käytetään runsaat 4 300 euroa asukasta kohden. Vain Kainuussa kulut ovat suuremmat.

Leevi Loikkanen

Uudet hyvinvointialueet tuovat tukun muutoksia, mutta moni tuttu asia myös säilyy – tässä tärkeimmät

Tulevilla hyvinvointialueillä esimerkiksi palkat tulee harmonisoida ja järjestelmät yhtenäistää. Osa palveluista on myös säilymässä pitkälti ennallaan.

Petteri Orpo seuraa puheenvuoroa puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä

Tarkistimme poliitikkojen faktat: Petteri Orpo esitti "pelastustoimen kivijalasta" väitteen, joka liioittelee kivijalan painoarvoa

Selvitimme, ovatko vaalikeskusteluissa esitetyt väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä. Voit myös itse kertoa näkemyksesi siitä, pysyikö poliitikko totuudessa.

Paloautot asemalla

Keski-Suomen pelastuslaitoksella tikittää miljoonatarpeet – "Raskaiden pelastusyksikköjen kanta on auttamattomasti vanhentunut", sanoo pelastusjohtaja

Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala toivoo, että sunnuntaina valittavat aluevaltuutetut pystyvät tekemään päätöksiä pelastustoimesta suunnitelmallisesti. Mensalan mukaan maakunnan paloasemaverkossa ei ole toistaiseksi karsimisen varaa.

Aluevaalien hallintohimmeli esitettynä 3d-kuvana

Hyvinvointialueita on moitittu hallintohimmeliksi – teimme 3D-mallinnuksen, joka kertoo, mistä sote-uudistuksessa on kyse

Tässä jutussa näet, miten äänesi aluevaaleissa vaikuttaa terveydenhoitoosi ja sosiaalipalveluihisi. Teimme kolmiulotteisen himmelin, joka näyttää miten uusi hyvinvointialue toimii.

Muutosjohtaja: "Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereja"

Talouskurista huolehtiminen on aluevaltuutettujen tärkein tehtävä, sanovat soteasiantuntijat – muutosjohtaja: "Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereita"

Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä huomautti Ylen aamussa, että sote-uudistuksella tavoitellaan laadukkaita palveluja, mutta niiden tuottamisen pitää olla kustannustehokasta.

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi Rovaniemen Koskenrannassa

Maakuntajohtaja Mika Riipi vaaliasetelmista: kahden sairaalan kysymys pysynyt "pinnan alla"

Riipin mukaan hyvinvointialueen rahoituskehys seuraavalle 4-5 vuodelle on aika selvä. Myöhempiin rahoituskausiin voivat vaikuttaa hallikausien vaihtumiset. 

Aluevaalit-grafiikka

Alle puolet Satakunnan ehdokkaista tinkisi oman kotikunnan palveluista hyvinvointialueen eduksi

Eniten valmiutta tinkiä kotikunnan palveluista hyvinvointialueen edun nimissä löytyy vihreissä ja kokoomuksessa.

Paperilla lukee ilmoitus äänioikeudesta ja toisella paperilla kerrotaan mistä äänestetään aluevaaleissa.

Aluevaltuusto istuu ison rahakasan päällä: Satakunnan hyvinvointialuetta pyöritetään noin miljardilla eurolla

Hyvinvointialueille valitaan valtuustot sunnuntaina käytävissä aluevaaleissa. Hyvinvointialueille siirtyvät kuntien hoidosta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Kainuun vaaliteltta

Kainuun aluevaalit: Kajaanista eniten ehdokkaita, pienimmät ehdokasmäärät ovat Puolangalla, Hyrynsalmella ja Ristijärvellä

Yle seuraa Kainuun aluevaaleja ja niiden tuloksia verkossa päivittyvällä artikkelilla sekä Kainuun omassa radiolähetyksessä sunnuntai-iltana.

Sanna Marin, Petteri Orpo ja Riikka Purra tutustuivat Ylen studioon.

Analyysi: Aluevaaleista saattaa tulla jännitysnäytelmä – Ylen kannatusmittaus toi kylmää kyytiä perussuomalaisille, eikä SDP:kään voi huokaista helpotuksesta

Keskusta hengittää Ylen kannatusmittauksessa kakkospaikalla olevan SDP:n niskaan. Hyvä tulos aluevaaleissa olisi keskustalle elintärkeä, kirjoittaa politiikan toimittaja Anne Orjala.

Mies käy palauttamassa äänensä 2022 aluevaalien ennakkoäänestyksessä Torniossa.

Kuuluuko valta sote-ammattilaisille vai poliitikoille? Tutkija, maakuntajohtaja ja äänestäjät arvioivat, millainen olisi hyvä aluevaltuusto

Aluevaltuustojen suurin rahapotti koskee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä. Moni pitää tärkeänä, että rahapotin käytöstä päättämiseen osallistuvat myös muut kuin sote-ammattilaiset.

Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen

Kainuu lähtee etumatkalta hyvinvointialueeksi – asiantuntijat luottavat uudistushaluun ja alueen edun huomioimiseen

Aluevaltuutetuilla pitää ajaa koko hyvinvointialueen eikä oman kuntansa etua, sanoo kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta. Hän luottaa, että Kainuussa kokonaisuus ymmärretään, koska täällä on kokemusta aluehallinnosta.

Potkupyöriä rivissä.

Hyvinvointialueilla virisi toive valtion lisärahoituksesta tietojärjestelmiin – nyt rahapulaa joudutaan paikkaamaan purkkavirityksillä

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo, että valtiovarainministeriö on kysellyt alueilta puuttuvan rahoituksen määrää. Nykyinen rahoitus ei riitä tietojärjestelmien sujuvaan yhteensovittamiseen alueen sisällä.

Seinällä oleva Palvelupisteet kyltti, jonka takana mies astuu sisään ovesta ja toinen hahmo kävelee poispäin.

Valtio säätelee hyvinvointialueiden rahahanoja – tuhlaileva alue voi joutua tarkkailuun

Uusien hyvinvointialueiden menot katetaan verorahoilla, mutta rahankerääjä on jatkossa kunnan sijasta valtio. Jos rahoja ei saada riittämään, valtio voi määrätä hyvinvointialueen tarkkailtavaksi.

Aluevaalit-grafiikka

Hyvinvointialueen tilojen omistus jakaa mielipiteitä puolueiden sisällä

Yle kysyi vaalikoneessaan aluevaaliehdokkailta, tulisiko hyvinvointialueen lähtökohtaisesti omistaa toimitilansa.

Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.

Kainuu torjuu asunnottomuutta asuntojen välivuokrauksella

Aikuissosiaalipalvelut on majoittanut viimeisen neljän vuoden aikana välivuokrausasuntoihin yhteensä noin 90 yksinäistä, pariskuntaa tai perhettä.

Aluevaalit-grafiikka

Huumeiden käyttöhuoneet jakavat aluevaaliehdokkaiden mielipiteet Satakunnassa

Ylen vaalikoneeseen vastanneista aluevaaliehdokkaista yli 40 prosenttia kannattaa ja noin puolet vastustaa huumeiden käyttöhuoneita hyvinvointialueella.

Mies kävelee suuren verologon editse verotoimistossa.

Maakuntavero saa kannatusta Varsinais-Suomessa vihreiltä ja vasemmistosta, kokoomus eniten vastaan

Yle kysyi vaalikoneessa aluevaalien ehdokkailta, tulisiko hyvinvointialueille tulevaisuudessa antaa verotusoikeus.

Kuntatutkija Jenni Airaksinen A-studiossa.

Hyvinvointialueilla on merkitystä äänestäjille, jos ne pystyvät hoitamaan perusasiat kunnolla, sanoo kuntatutkija

Kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta toivoo, että hyvinvointialueista tulee aidosti aluetason paikallishallintoja, joissa ratkotaan alueiden kannalta keskeisiä kysymyksiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle