Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava.

Kemiin suunniteltu kierrätystekstiilitehdas voi poistaa vaateteollisuuden syöväksi kutsutun aineen – toimitusjohtaja: ”Merkittävä kilpailuetu”

Infinited Fiber Company suunnittelee Kemiin kierrätystekstiilitehdasta, joka työllistäisi 270 henkilöä. Tehdas on tarkoitus rakentaa Stora Enson suljetun paperitehtaan tiloihin.

Tuotteita Arelan liikkeessä.

Kotimaiset vastuullisen muodin brändit ovat ahdingossa – ”Ostaminen loppui käytännössä kokonaan”, sanoo yrityksensä lopettava toimitusjohtaja

Vastuullisen muodin ystävät ovat saaneet ikäviä uutisia viime viikkoina: Arela ja Nudge lopettavat, kun taas Kässäkerho Pom Pom ja Myssyfarmi ovat ovat pyytäneet asiakkaitaan apuun.

Mallinuket joiden päällä on puukuitukankaasta valmistetut takit

Spinnovan toimitusjohtajalle yllättäen potkut, hallituksen puheenjohtaja ei kommentoi päätöksen taustoja

Puukuidusta tekstiilituotteita valmistava yritys on nostanut viime vuosina reilusti liikevaihtoaan. Potkut saanut toimitusjohtaja Kim Poulsen oli työssään alle vuoden.

Spinnovan eteisaula ja mallinuket. Spinnovan logo seinällä.

Vuoden 2022 Alvari-tunnustus annettiin puukuidusta lankoja tekevälle Spinnovalle

Alvari-tunnustusta on jaettu 80-luvulta asti, mutta koronan vuoksi tunnustus on ollut vuosien tauolla.

ruandalainen muotisuunnittelija Moses Turahirwa showroomillaan Kigalissa.

Pieni afrikkalaismaa teki rohkean ratkaisun ja kielsi käytettyjen vaatteiden tuonnin – tulokset näkyvät nyt Italian catwalkeilla

Ruandan tekstiiliala kasvaa kovaa vauhtia. Monella ruandalaisella ei kuitenkaan ole varaa ostaa paikallisesti valmistettua muotia.

Janika Tuunila mekko kädessä.

Janika Tuunila aikoo ostaa tänä vuonna enintään viisi vaatetta

Maailmassa tuotetaan ja ostetaan liikaa uusia vaatteita. Viiden vaatteen vuosi -somehaaste kannustaa harkitumpiin vaatehankintoihin.

Nainen vaaterekin vieressä.

Suomalaisten lasten muoti eli koko 2010-luvun kulta-aikaansa, mutta sitten markkinat hyytyivät – Vimma lopetti, Nosh lopetti, Papu lopetti...

Kovin lastenvaatebuumi on takana ja talouden epävarmuus haastaa lastenvaateyrityksiä. Kun enemmän lastenvaatteita ostetaan käytettyinä ja marketeista, osa toimijoista on lopettanut, osa hakee uusia ratkaisuja.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Kaksivuotiaan viaton napin painelu johti äidin moraaliseen kamppailuun

Mitäpä jos meille ei myytäisi enää heti rikkoutuvaa sekundaa? Miltä maailma näyttäisi, jos korjaaminen olisi yhtä houkuttelevaa kuin uuden ostaminen? Valoisalta. Ja nyt kerron miksi.

Vaatemerkki Papun perustaja ja pääsuunnittelija Anna Kurkela Helsingin Papun liikkeessä 22.07.2020.

Lastenvaatteistaan tunnettu Papu Design keskittyy jatkossa tekemään vaatemallistoja naisille

Yrityksen mukaan lastenvaatteiden kysyntä on heikentynyt ja niillä on naisten vaatteita heikompi kannattavuus.

Oulualsien Kure-vaatelan yrittäjät Jenni Santaniemi, Hannu Laukkanen ja Emma Pakanen.

Oulun Kauppaklubin vuoden 2023 etiikkapalkinto oululaiselle design-vaatealan Kure-yritykselle

Oululainen vaatealan yritys on toiminut vuodesta 2017. Etiikkapalkinto on puolestaan jaettu vuodesta 2004.

Suojapukeutunut Mira Kivimäki repii tekstiilejä säkistä.

Uusi jätelaki teki tekstiilien kierrätyksestä pakollista – katso, miten vaatteet silputaan uusiksi kuiduiksi pilottilaitoksessa

Jokaisen suomalaisen ulottuvilla pitäisi nyt olla poistotekstiilin keräyspiste. Siitä alkaa tekstiilijätteen matka kohti uutta käyttöä.

Työntekijät rullaavat kentällä kuivumassa olevia kankaita.

Vaateyritysten ilmastotoimet selvityksen mukaan kaukana tavoitteesta

Yritysvastuujärjestön tekemän selvityksen mukaan ala on menossa eteenpäin, mutta ilmaston lämpenemisen kannalta tavoitteista ollaan kaukana.

Raf Simons ja Alessandro Michele yhdistelmäkuvassa.

Mullistusten muotiviikko: Euroopan merkittävimpiin kuuluvien suunnittelijoiden lopetuspäätökset kohahduttivat

Kaksi muotia lähtemättömästi muokannutta suunnittelijaa teki kuluneella viikolla isoja päätöksiä. Raf Simons lopettaa nimikkomerkkinsä ja Alessandro Michele jättää Guccin.

Virgil Abloh kävelee catwalkilla ja tervehtii yleisöä.

Supertähden kuolema synnytti muotiin valtatyhjiön, eikä seuraajaa kuulu – kuka ottaa Louis Vuittonilla langat käsiinsä?

Muotisuunnittelija Virgil Abloh nousi nopeasti koko Louis Vuittonia määritteleväksi tähdeksi. Ablohin äkillisen kuoleman takia muotitalo tarvitsisi uuden luovan johtajan, mutta seuraajaa ei kuulu.

Marimekon kangaspaino Helsingin Herttoniemessä 30. toukokuuta 2022.

Marimekon kansainvälinen myynti kasvoi, kustannusten nousu supisti tulosta

Tukkumyynti ja vähittäismyynti Aasian-Tyynenmeren alueella kehittyivät vahvasti.

Pispala Clothing Onni Ikonen, toimitusjohtaja.

Hupparista tuli kangas nykytaiteelle – myös vaate voi tehdä taiteilijan tunnetuksi

Muotisuunnittelijoiden ja kuvataiteilijoiden yhteistyö näkyy yhä vahvemmin kotimaisissa vaatemerkeissä.

Svetlana, Helsingin villasukkatehdas.

Tässä tehtaassa valmistetaan perinteisiä villasukkia – valtaosa villasta tulee Uudesta-Seelannista, sillä Suomessa ei riitä lampaita

Loppuvuosi on villasukkien sesonkiaikaa. Helsingin Villasukkatehtaalla valmistetaan paksuja karstavillasukkia 50-luvulta peräisin olevalla lankareseptillä.

Suomenlampaita Bovikin luomutilalla Tammisaaressa.

Suomalainen lampaanvilla päätyy useimmiten roskiin, mutta tämä pieni kutomo päätti tehdä toisin

Koronan entisestään kasvattama käsityöbuumi on nostanut suomenlampaan villan kysyntää ja hintaa, mutta liharotuisten lampaiden villasta suurin osa menee edelleen hukkaan.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla kuvaa vaatekaupasta, oikealla toimittaja Sara Salmi.

Tällaisia suunnitelmia EU-komissiolla on pikamuodin kampittamiseksi Euroopassa – katso video

Euroopan unionissa valmistellaan jättimäistä tekstiilistrategiaa. Toimittaja Sara Salmi kertoo videolla minuutissa, mitä se toteutuessaan tarkoittaisi.

Pikamuotiin keskittyvät ketjut käsittävät suuren osan vaatemarkkinoista.

EU-komissio haluaa pikamuodin pois muodista – tarkoitus on tehdä tekstiileistä kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä

Valmisteilla oleva tekstiilistrategia puuttuisi myös pikamuotiin sekä tekstiilijätteeseen ja myymättä jääneiden tekstiilien tuhoamiseen.

Mies heittää sinisen paidan isoon valkoiseen keräyspussiin.

Tekstiilijätteen kierrätys loisi uuden alan Eurooppaan – Suomen teollisuus haluaa mukaan vaatteiden kiertotalouteen

Tekstiilijätteen kierrätys uusiksi kuiduiksi loisi kestävän kiertotalouden teollisuusalan Eurooppaan, selviää tuoreesta raportista. Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa myös Suomessa hallitusohjelmaan.

Ulkoiluvaatteita kaupan hyllyllä.

Urheiluliike XXL viilsi käyttökelpoiset tuotteet rikki – kysyimme valmistajilta, pitääkö palautetut tuotteet oikeasti tuhota

Reima ja Halti kertovat, kuinka yhtiöt toimivat reklamoitujen tuotteiden kanssa. Lähtökohtaisesti virheellinen tuote korjataan, mutta tuotteen tuhoamisellekin on syynsä.

Kati Latikka sovittaa peilin edessä ompelija Anita Kuurun tekemiä housuja.

Kati Latikka teetti housut 70-luvun verhoista – moni haluaa pikamuodin sijaan omannäköisensä vaatteet, ja se tuo ompelimoihin kiirettä

Myös juhlavaatteille on taas luvassa kunnolla käyttöä, ja monen ompelijan tilauskirjat ovatkin täynnä jo syksyyn saakka.

Harmaa hiuksinen nainen pitelee käsissään kangaspalaa, jossa on oranssilla pohjalla vaaleita kukkia. Naisella on harmaa villatakki ja taustalla näkyy seinällä roikkumassa erlaisia,kirkasvärisiä retrokankaita, joissa on isoja kukkia.

Ainutlaatuinen kokoelma retrokankaita pelastui tuholta ja sai arvoisensa kodin: Forssan museon Kuosikeskus avautuu vappuna yleisölle

Uusi Kuosikeskus kunnioittaa kulttuuriperintöä ja painokankaiden suunnittelijoita. Forssa on ensimmäinen paikka Suomessa, jossa on painettu teollisesti kangasta.

Kotkamillsin tehdasalue Kotkassa.

Kartonkitehtaan muuntajan rikkoutumissyy ei vieläkään selvillä – aiheutti laajan sähkökatkon Kotkassa tiistai-iltana

MM Kotkamillsin toimitusjohtaja Päivi Suutari kertoo, että tehtaan tuotanto saataneen kokonaisuudessaan uudellen käyntiin perjantain aikana.

Jyväskylän eteläportin teollisuus alue.

Eteläportin alueen rakentaminen etenee – Spinnovalle nousee Muuramen puolelle kehräämö

Kehräämön rakennuskustannukset ovat noin 4 miljoonaa euroa, ja koneiden ja laitteiden investoinnin suuruus on noin 2,2 miljoonaa euroa. Jykia rakennuttaa tilat ja vuokraa ne Spinnovalle.

Kouvolalainen Markku Suutari vaihtoi ruusujen kasvatuksen pajujen viljelyyn

Huoltoasemien pöydissä ex-kukkatarhurin ideaa pidettiin hulluna – kaavailee isoja pajupeltoja eri puolille maata: "Tanskan kollega sanoi, että puhelin soi koko ajan"

Venäjän hyökkäyksen vuoksi Euroopassa halutaan nyt lisätä omavaraista energiantuotantoa. Yksi raaka-aine kotimaiseen energiantuotantoon voisi olla paju. Etujoukoissa pajubisnestä kehittää aiemmin ruusujen kasvattajana tunnettu Markku Suutari.

Outlet-kauppakeskus Zsar Vaalimaalla.

Itärajalla toimiva ostoskylä Zsar lakkasi odottamasta venäläisasiakkaita takaisin – siirtyi luksusbrändeistä kotimaisiin liikkeisiin, joihin toivotaan suomalaisia

Ostoskylän emoyhtiöllä ja kiinteistöyhtiöllä on niskassaan miljoonavelat, mutta tämä ei ole säikäyttänyt suomalaisyrityksiä.

Äitiyspakkauksen bod-asuja, sekä housut.

Pienen varkautelaisfirman pöksyt pääsivät mukaan äitiyspakkaukseen – nostaa kotimaisuusastetta

Varkautelaisen Dream Circuksen vauvanhousut on valmistettu Suomessa, mikä on Kelan äitiyspakkaukselle harvinaista. Yritys kuvaa pääsyä pakkaukseen lottovoitoksi.

Siististi viikattujen t-paita- ja toppipinojen vieressä on tarjouskyltti. Sen mukaan kaikki basic-tuotteet maksavat avajaisviikolla kolme euroa.

Kuluttajat haluavat vastuullisia vaatteita, mutta lopulta raha ratkaisee: Lahteen avattiin kauppa, jossa myydään kolmen euron t-paitoja

Suomalaiset ostavat eniten vaatteita isoista marketeista, Zalandosta ja H&M:stä. Ostopäätöksiä tehdään ensisijaisesti tuotteen ulkonäön ja hinnan perusteella.

Kirsti Paakkanen Marimekon tiloissa Helsingin Herttoniemessä joulukuussa 2003.

Mika Ihamuotila: "Kirsti näytti esimerkillään, että kaikki on mahdollista" – muodin emeritaprofessori korostaa Paakkasen roolia koko alan nostajana

Kirsti Paakkasen ystävä Mika Ihamuotila kuvailee Paakkasta suureksi suomalaiseksi, joka kosketti "ihmisten sydämiä kaikkialla". Aalto-yliopiston muodin emeritaprofessori Pirjo Hirvosen mukaan Kirsti Paakkanen nosti koko suomalaisen vaateteollisuuden merkitystä Suomessa.

Tennispelaaja Maria Sakkari Marimekon asussa.

Marimekosta on kasvanut huipputrendikäs – unikot ovat lentäneet ministereiden mekoista ja Finnairin siiviltä kansainvälisten brändien tuotteisiin

Marimekko on luonut itsensä viime vuosina uudelleen. Mallistoista löytyy katumuotia ja unikot ovat lentäneet ministereiden mekoista ja Finnairin siiviltä kansainvälisten brändien tuotteisiin. Tuorein yhteistyömallisto on luotu urheiluvaatejätti Adidaksen kanssa.

Marimekon liike Forumissa Helsingissä

Marimekko teki hyvän tuloksen – voitto ja liikevaihto kasvoivat

Yhtiön mukaan "harmaaviennin" torjuminen laski kansainvälistä myyntiä. Harmaaviennillä tarkoitetaan käytännössä sitä, että Marimekon tuotteita pääsee myyntiin toimijoille, jotka eivät täytä yhtiön jakelumallin kriteereitä.

Värikkäitä kangasnäytteitä kuusikymmentäluvulta.

Suomalaiset retrokankaat kiehtovat japanilaisia – niistä löytyy yhteys kimonoon

Rohkeat kukkakuosit yhdistävät kimonoa ja suomalaista 1960-luvun tekstiilisuunnittelua. Nostalgiset kankaat kaivettiin uudelleen myös kotimaiseen vaatemallistoon Forssan museon arkistosta.

Tekstiili- ja vaatesuunnittelija Krista Virtanen ripustaa narulle punasipulin kuoriuutteella värjättyjä vihreitä lankoja.

Nuori suunnittelija käyttää ruokajätettä vaatteiden värjäykseen: "Biohajoavia tuotteita kehitetään nyt kilpaa"

Kasviperäisestä elintarvikejätteestä kehitetään nykyistä ympäristöystävällisempiä tekstiilivärejä. Myös vaatteiden väreistä halutaan ekologisia, kun koko alalta vaaditaan vastuullisuutta.

Ilmastoaktivistit keskeyttivät Luis Vuittonin muotinäytöksen

Ilmastoaktivistit ryntäsivät lavalle kesken Louis Vuittonin muotinäytöksen Pariisin muotiviikoilla

Aktivistit halusivat tempauksellaan kritisoida muotiteollisuuden vaikutusta ympäristöön. Extinction Rebellion, Maan ystävät ja Youth For Climate -ympäristöryhmät kertoivat, että noin 30 ihmistä oli mukana suunnittelemassa mielenilmausta.

Mustavalkoraitaisessa paidassa poseeraava, punatukkainen nainen

Anniina Nurmi murtaa työkseen muodin myyttejä ja pukeutuu ylpeästi samaan asuun joka päivä – nyt hän vastaa 7 väitteeseen eettisistä vaatteista

Ekovaatteisiin erikoistunut yrittäjä tajusi oman brändinsä viestinnän sisältäneen viherpesua. Nyt hän kertoo vastuullisen vaatetuotannon vaikeudesta.

Spinnovan kuitua.

Pikamuodin kriisi toi vipinää Suomen tekstiilialalle – visioissa siintää Pohjois-Euroopan johtajuus kierrätyskuiduissa sekä 17 000 uutta työpaikkaa

Suomi pyrkii tekstiiliteollisuuden mallimaaksi muun muassa luomalla uusia puupohjaisia kuituja ja kierrättämällä tekstiiliä ensimmäisten joukossa maailmassa. Se tarkoittaisi yli miljardin euron investointeja ja noin 17 000 uutta työpaikkaa.

Nainen kävelee.

Marimekon huhti–kesäkuun tulos yli tuplaantui

Marimekon vertailukelpoinen liikevoitto yli tuplaantui huhti-kesäkuussa 5,5 miljoonaan euroon. Yhtiön huhti-kesäkuun liikevaihto kasvoi 40 prosenttia 32,7 miljoonaan euroon. 

Sukkapino Teseman sukkatehtaalla.

Suomalaista vaatebisnestä vaivaa kotikutoisuus ja epävarmuus – tunnettuja vaatemerkkejä on vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin

Suurin osa suomalaisista vaatevalmistajista on pieniä kotimarkkinoihin keskittyviä perheyrityksiä. Yksi tällainen on Nurmeksen sukkatehdas, joka kaatui konkurssiin. Sukkatehtailu jatkuu nyt uusien omistajien voimin.

Työntekijöitä vaatetehtaalla Etelä-Afrikassa.

Vaatteiden värjäykseen käytetyt kemikaalit pilaavat jokia Afrikassa – ratkaisu ongelmaan on, mutta vaateteollisuus ei ole vielä tarttunut siihen

Tekstiiliteollisuus on siirtynyt Afrikkaan halpojen työvoimakustannusten ja verotuksen vuoksi.

Spinnovan eteisaula ja mallinuket. Spinnovan logo seinällä.

Spinnova ja ulkoilubrändi The North Face yhteistyöhön – kumppanuuden tavoitteena vähentää tekstiiliteollisuuden ympäristökuormitusta

Spinnova ja The North Face haluavat synnyttää ekologisia vaihtoehtoja ulkoiluvaatteiden tavanomaisille tekstiilimateriaaleille.

Suutarinliikkeen julkisivu

Huoli ilmastosta saa korjauttamaan vanhaa – Kainuun ainoa suutari: "On paljon semmosia ihmisiä, jotka ajattelevat kestävämmin"

Ihmiset tuovat aiempaa herkemmin korjattavaksi kenkiä ja asusteita. Erityisesti nuoret ostavat nahkatuotteita, joita voi korjata, arvioi suutari. Hän kohtaa kuitenkin edelleen materiaaleja, joita ei voi korjata, vaikka kuinka yrittäisi.

Finländska idrottare under invigningen.

Tokion olympialaiset ovat vaatemerkkien näyteikkuna – lahtelainen Luhta toivoo kisa-asuista lisäpotkua Aasian-markkinoille

Luhta suunnittelee Suomen joukkueen asut myös Pekingin talviolympialaisiin. Tokiossa yleisölle esitellään hillitty mallisto, kun taas Pekingissä urheilijat tullaan pukemaan värikkäämpiin asuihin kohdeyleisön maun mukaisesti.

Katja Pulkkinen ja Juha Järvinen tutkivat miesten paitaa PaaPiin ompelimossa

PaaPii Design loi uuden vaatebrändin miehille – Kaikki vaatteet valmistetaan yrityksen omassa vaatetehtaassa Kokkolassa

Uusi brändi Finsket panostaa vastuullisuuteen, suomalaisuuteen sekä suunnitteluun. Vaatteiden lisäksi valikoimiin tulee myös erilaiset kodintuotteet.

Enni Koistinen valmiina R-Collectionin muotikuvauksiin Kajaanissa.

Miltä tuntuu mennä vaatekauppaan, kun mikään ei mahdu päälle? Sen tietää Enni Koistinen, joka iloitsee, että isoja kokoja on nykyään enemmän tarjolla

Isojen kokojen puuttuminen vaatekauppojen valikoimasta on puhuttanut pitkään niin Suomessa kuin maailmallakin. Pikkuhiljaa asiaan on tullut muutosta ja isoja kokoja on tarjolla yhä enemmän.

Local workers, standing along the production line, are busy at producing carpet at a spinning mall in Urumchi city, northwest China¡¯s Xinjiang Uyghur Autonomous Region, 18 November 2020.

Lidl had outdoor winter pants manufactured in Xinjiang, Finnish clothing brand Reima sourced down jackets from a company linked to forced labour – Yle traced household brands' connections to Uighur oppression in China

After learning about Yle’s investigation, Lidl said it would stop orders from a factory in Xinjiang. Reima also said it would end its partnership with a subcontractor in the region. All companies should break off relationships with Chinese firms operating in Xinjiang, one researcher says.

Mattoja valmistavan tuontantolaitoksen työntekijä Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa marraskuussa 2020.

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Kuultuaan Ylen keräämistä tiedoista Lidl kertoo, ettei se toistaiseksi tilaa tehtaalta Xinjiangissa. Jutun julkaisun jälkeen myös Reima kertoi lopettavansa yhteistyön alihankkijansa kanssa. Tutkija kehottaa kaikkia yrityksiä katkaisemaan suhteet kiinalaisyrityksiin, jotka toimivat Xinjiangissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle