Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kyttyrälohi

NRK: Norjan hallitus esittää 25 miljoonaa kruunua kyttyrälohen torjuntaan

Rahalla on tarkoitus estää kyttyrälohta nousemasta Tenojoen itäpuolella sijaitseviin Itä-Finnmarkin jokiin. Tromssan ja Finnmarkin läänissä aiotaan yrittää auttaa joitakin jokia myös Länsi-Finnmarkissa. 

Pohjois-Norjan Pykeijan kalastuskylä ja kalastussatama ilmasta käsin.

Geahča video: Ruoššaluosaid geahččalit bivdit hápmedovddiidanteknologiijain – ulbmilin lea geahpedit ruoššaluosa Sámi jogain

Dutkit árvalit, ahte ruoššaluosa jávkadeapmi ii leat šat vejolaš. Boahtte geasi Detnui vurdet goargŋulit miljon beal ruoššaluosa. Guolásteaddjái ruoššaluosat leat buorre dienas.

Pykeijalainen kalastaja Leif Ingilä veneellään vesillä.

Kyttyrälohi tullut Tenolle jäädäkseen – nyt mainehaittaista kalaa aiotaan pyytää massiivisesti ja luoda siitä uusi pohjoisen herkku

Norjan vuonoilla ja Pohjois-Lapin lohijoilla varaudutaan jo puolen miljoonan kyttyrälohen nousuun ensi kesänä. Tutkijoiden mukaan kyttyrälohet ovat tulleet jäädäkseen, joten ihmisen on sopeuduttava.

Ari Anttila

Ánnejogas geahččalit dán gease ođđa rusttega ruoššaluosaid goddimii – diibmá godde duháhiid mielde ruoššaluosa

Norgga stáhta ruhtademiin Ánnejohkii leat háhkan ođđa bivdorusttega, mii galggašii bissehit ruoššaluosa goargŋuma johkii.

Luken tutkijat nuottaavat kyttyrälohen poikasia Tenonvuonossa.

Tenonvuonossa tutkitaan vieraslaji kyttyrälohen lisääntymistä – nyt nelisenttiset poikaset painavat vuoden päästä jo 1–3 kilogrammaa

Tutkijat ovat pyytäneet kyttyrälohen poikasia nuotalla rantavedessä ja mitanneet ne. Tarkoituksena on saada lisää tietoa kyttyrälohen käyttäytymisestä.

Karl Mange Arvola Näätämöjoen Kolttakönkäällä.

Teänjoʹǩǩe eʹtǩǩeet luõzz šeeʹllemǩiõlddi – Njauddâmjooǥǥâst šeellmõš juätkkai, leâša rääʹjtemvuäittmõõžžin

Njauddâm kueʹllšeeʹllemkååʹdd saaǥǥtuõʹllʼjeei Karl Magne Arvola vuârdd pueʹrab šeeʹllemǩieʹzz ko teimma. Njauddâmjoʹǩǩe vuäiʹtte õinn šeeʹllempââʹj ääiʹj pueʹtted rääʹjtõõzz šeellmõʹšše.

Jaakko Erkinaro

Tenolla kokeillaan kesällä erilaisia pyyntimenetelmiä kyttyrälohen poistamiseksi: vaihtoehtoina nuottaaminen, sulkupyydykset ja kulkutus

Kyttyrälohta yritetään poistaa Tenosta vuodesta 2023 alkaen tehokkaasti. Tulevana kesänä on tarkoitus testata, miten vieraslajia voisi poistaa esimerkiksi nuottaamalla, sulkupyydyksillä tai ajoverkolla.

Jaakko Erkinaro

Deanus iskkadit geassit iešguđet vugiid bivdit ruoššaluosaid eret: nuohttun, buođđun ja golgadeapmi vejolaš vuogit

Ruoššaluosa figget gurret Deanus 2023 rájes beaktilit. Boahtte gease goit iskkadit iešguđetlágan bivdovugiid, mo ruoššaluosa sáhtášii bivdit oalát eret Deanus.

kyttyrälohen mätiä

Kyttyrälohen mätiä suorastaan kuhisee Tenojoen pohjassa – Luke tutkii nyt kyttyrälohen lisääntymistä

Kyttyrälohi on uusi tulokas Tenojoessa. Nyt halutaan selvittää kaikki mahdollinen sen lisääntymisestä.

Kyttyrälohia

Norjalta kyttyrälohen leviämisen estämiseen 15 miljoonaa kruunua, Suomikin valmistautuu seuraavaan aaltoon: "Eihän tällaista tilannetta kukaan halua"

Kyttyrälohi on vieraslaji, jonka määrä on noussut pohjoisen lohijoissa kohisten. Norja päätti vastikään, että se rahoittaa 15,3 miljoonalla kruunulla kyttyrälohen leviämisen estämistä. Suomessa toimenpiteet ovat edenneet vasta ajatuksen tasolle, kertoo maa- ja metsätalousministeriön Tapio Hakaste.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Atso Romakkaniemi

Tornionjoen mainio lohikesä päättyy – tutkija povaa tulevistakin vuosista hyviä: "Toivottavasti kyttyrälohi ei löydä tietänsä Itämerelle"

Lohenkalastus päättyy Tornionjoella tiistaina puoliltaöin. Lohen tavoittelija on yhä useammin ensikertalainen ja nainen. 85 000 kuningaskalaa napsahti laskuriin, mutta todellisuudessa nousseita on ainakin 100 000.

Mies pitää kädessä isokokoista lohta, jolla on iso kyttyrä.

Voiko tätä kalaa syödä silmät auki? Kyttyrälohi näyttää hurjalta, mutta se voi olla myös raaka-aine huippuravintolaan tai lohimatkailun pelastus

Tenossa huimasti yleistyvä vieraslaji kyttyrälohi tarjoaa myös mahdollisuuksia matkailulle, ravintoloille ja paikallisille. Tutkijan mukaan kuolevat kyttyrälohet voivat jopa piristää atlantinlohta, kun ravinteet karussa joessa lisääntyvät.

Kyttyrälohia Tenojoessa.

Keskiviikko 25.8.2021 (tv)

Kyttyrälohi. Omena. Munkkivuori. Sää.

Kyttyrälohia Tenojoessa.

Tenojoki täyttyi vieraslajiksi luokitelluista kyttyrälohista, ja tutkijoita ja paikallisia se huolettaa – kalat uhkaavat atlantinlohta ja mätänevät jokeen

Kyttyrälohi valtasi Suomen ja Norjan Jäämereen laskevat lohijoet tänä kesänä. Luken mukaan Tenossa on nyt enemmän kyttyrälohia kuin joen alkuperäistä atlantinlohia. Paikalliset ja tutkijat pelkäävät, että vieraslaji on tullut jäädäkseen.

Ari Anttila

Norjan lohijoilla raadetaan vieraslajin poiston parissa – Kalastajan mukaan kyttyrälohia on niin paljon, että niitä voi käsin pyytää koskesta

Kyttyrälohien määrä kaksinkertaistanut viime kyttyrälohivuodesta Näätämöjoella. Annijoella puolestaan montakymmentä ihmistä poistaa päivittäin tuhansia kyttyrälohia joesta.

Näin Tenon lohimäärä romahti huippuvuosista – Tutkija povaa kalastusrajoitusten jatkuvan lähivuodet

Palaako lohen kalastus Tenolla ennalleen enää koskaan? Listasimme pohjoisen lohen viisi elämän ja kuoleman kysymystä

Tenolla on menossa jo kolmas peräkkäinen heikko lohivuosi. Luonnonvarakeskuksen lohitutkija Panu Orell on huolissaan lohen selviytymisestä. Lohi on tänä kesänä rauhoitettu, ja hänen mielestään sitä pitäisi jatkaa myös tulevina vuosina.

Piirroskuva kahdesta uivasta pitkäkaulaisesta liskosta.

Loch Nessin vesistä ei löytynyt DNA-jälkiä jurakauden otuksista mutta tutkimus ei hautaa täysin uskoa skottijärven jättiläiseen

Loch Nessin vesinäytteissä oli hyvin paljon näyttöä ankeriaista. Selittäisikö poikkeuksellisen suuri ankerias silminnäkijähavainnot Loch Nessin pitkäkaulaisesta hirviöstä?

Kutuvalmiita ja elävänä mätänemään alkaneita kyttyrälohia Näätämöjoesta Norjasta Kolttakönkään alapuolelta 14.8.2019.

Aggressiivinen kyttyrälohi tunkee luonnonlohen reviirille – tuhansia elävänä mätäneviä kaloja poistokalastetaan valjakkokoirien ruoaksi

Vieraslajina rajusti leviävää kyttyrälohta on noussut tänäkin kesänä Teno- ja Näätämöjokiin.

Pekingin olympiakisojen soihtu.

101-vuotias olympiasoihdun kantaja harjoittelee pakastetun kyttyrälohen kanssa

Teräspappa Aleksander Kaptarenko, 101, kävelee ympäri asuntoaan kala kädessä ennen Novosibirskin soihtuviestiä.