Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Seteleitä lompakossa.

Kaikki vaaditut aluevaalien vaalirahoitusilmoitukset saatiin Pohjois-Pohjanmaalla – perussuomaisten Matti Rinnekangas käytti kampanjointiin rahaa eniten

Määräaika vaalirahoitusilmoituksen antamiselle oli eilen maanantaina. Nollabudjetilla kampanjoi aluevaaleissa ilmoituksensa mukaan kuusi henkilöä.

Etelä-Karjalan keskussairaalan A-torni.

Etelä-Karjalan aluevaltuuston paikkajako on selviämässä: hallituksen puheenjohtajaksi esitetään SDP:n Anneli Kiljusta ja valtuuston puheenjohtajaksi kokoomuksen Jukka Kopraa

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäinen kokous on tostaina 24. maaliskuuta, ja sitä varten puolueet ovat valinneet luottamushenkilöitään.

Ryhmäkuva lapin aluevaltuutetuista

Perussuomalainen jäsen haastaa kielivaatimuksen aluevaltuuston saamen kielen lautakunnassa

Yrittäjä Juha-Pekka Mikkola sanoo olevansa kolttasaamelainen, mutta ei osaa saamen kieltä. Hyvinvointialueista säädetyn lain mukaan saamen kielen lautakunnan jäsenten on oltava saamenkielisiä.

Vihreiden aluevaalikampanjointia. Kaksi henkilöä vihreiden liiveissä ja vihreiden ilmapalloja.

Lapin vihreät ei tyydy aluevaltuustosta sovittuun paikkajakoon – ei aio allekirjoittaa sopimusta

Vihreät esitti, että luottamuspaikat jaettaisiin niin sanotulla yhden korin mallilla. Siinä paikkoja ei jaeta lautakunta kerrallaan, vaan kaikki luottamuspaikat ovat kerralla jaossa.

Tuomo Jantunen kurkkaa jäälaattaan tehdyn sydämenmuotoisen aukon läpi.

Enonkoskella juodaan vaalikahvit jääveistosten keskellä

Enonkoskella juhlitaan lauantaina hyvää äänestysprosenttia ja samalla kisataan jäänveiston Suomen mestaruudesta.

Kaksi puista äänestyskoppia suuressa tilassa, toisessa äänestyskopissa on henkilö, takaseinällä tuoleja siisteissä pinoissa, musta piano, sekä muotokuva vanhasta miehestä.

Ensi viikolla tehdään historiaa: Keski-Suomen aluevaltuusto pitää ensimmäisen kokouksensa

Ensimmäisen kokouksen asialistalla ovat muun muassa alueen hallintosääntö ja muiden luottamuselinten, kuten aluehallituksen, jäsenten valitseminen.

Sámi álbmotbeaidoalut 6.2.2015

RKP saamen Klemetti Näkkäläjärvi arvostelee aluevaltuuston paikkajakoa

RKP saamen ainoa edustaja, Saamelaiskäräjiäkin johtanut varavaltuutettu, ei ole saamassa paikkaa hyvinvointialueen saamen kielen lautakuntaan. Hän on saamassa paikan tarkastuslautakuntaan.

Vihreiden vaalikampanja Hyvinkäällä.

Lapin vihreät tyytyväisiä aluevaltuuston paikkajakoon

Vihreät pitää tilannetta parannuksena entiseen. Lapin sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa sillä on vain varapaikka, vaikka puolue sai kuntavaaleissa paremman kannatuksen kuin aluevaaleissa.

Demareiden kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä on valmis aluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Kuka Lapin hyvinvointialueen hallituksen johtoon? Keskustan keskustelut kesken – valtuuston puheenjohtajuus menossa Ojala-Niemelälle

Eniten ääniä saaneet kansanedustajat Katri Kulmuni ja Markus Lohi eivät ole kiinnostuneita hallituksen puheenjohtajuudesta. Valtuuston puheenjohtajuuden on ottamassa SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.

Eanodaga guovddášbellodaga gielddaválgga evttohas Leena Palojärvi.

Sitoutumattomat ei hyväksy aluevaltuuston paikkajakoa

Lapin sitoutumattomien puheenjohtajan Hannu Tikkalan mukaan keskusta on kahminut itselleen enemmän paikkoja kuin vaalitulos edellyttäisi.

Markus Lohi Valtiosalissa.

Paikkajako päätetty: Lapin aluevaltuuston puheenjohtaja tulee SDP:stä ja hallituksen puheenjohtaja keskustasta

Hallituksen puheenjohtajuus on Lapissa täysipäiväinen tehtävä. Puheenjohtajan palkkio on samaa luokkaa kuin kansanedustajan peruspalkkio.

Lapin keskussairaala edestäpäin kuvattuna

Aluevaltuuston paikkajaosta neuvotellaan tänään

Suurimmat puolueet ovat jo ennen vaaleja tehneet esisopimuksen paikkajaosta.

Lapin aluevaltuutetut puolueittain

Suuret puolueet sopivat ennen vaaleja alustavasti aluevaltuuston paikkajaosta, pienet ulkona neuvotteluista

Valtuustoryhmistä suurimman, keskustan, puheenjohtaja Markus Lohi sanoo, että vaalien jälkeen tehtyjä liittoja ei huomioida paikkajaossa.

Äänestäjä laittaa vaalikuorta äänestyslaatikkoon.

VKK:n kannattajat ovat laskeneet uudelleen tuhansia äänestyslipukkeita – vaalijohtaja uskoo, että ulkomailta viime vuonna Suomeen tullut ilmiö saa jatkoa

Aluevaalien tulokset saavat näinä päivinä lainvoiman, ellei niistä ole tehty vaalivalitusta. Kansalaisten halu laskea ja tarkistaa vaalilipukkeet on noussut valtakunnalliseksi ilmiöksi.

Kuvassa on Ilkka Tiainen Keskustan puheenjohtajavaalitentissä Helsingissä elokuussa 2020.

Aluevaalien ääntenlaskennassa tapahtui neljän äänen virhe Vimpelissä – äänestäjät aikovat valittaa hallinto-oikeuteen

Vimpelissä tapahtui virhe aluevaalien ääntenlaskennan kirjauksessa. Valta kuuluu kansalle -puolueen Ilkka Tiainen kertoo, että hänen vimpeliläiset äänestäjänsä aikovat valittaa hallinto-oikeuteen.

Petteri Orpo puhuu Ylen studiolla.

Analyysi: Perussuomalaisten saama isku näyttää vakavalta – pääministerikisasta tulossa Orpon ja Marinin kaksintaistelu

Keskustan eduskuntavaalikannatus polkee paikallaan hyvästä aluevaalimenestyksestä huolimatta. Perussuomalaisten kannatus sai vaaleissa iskun, joka voi heijastua tulevaan hallituspohjaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Maakunnan sote-asioista päätetään jatkossa uusin voimin – vain harva Soiten valtuutettu jatkaa Keski-Pohjanmaan aluevaltuustossa

Keski-Pohjanmaan hyvivointialuetta valmistellaan kovalla kiireellä. Aluevaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa 7. maaliskuuta.

Infografiikka Ylen vaalikoneen vastauksista väitteeseen, Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille kustannuksia. Koko maa: Täysin erimieltä 12%. Jokseenkin eri mieltä 27%. Jokseenkin samaa mieltä 43%. Täysin samaa mieltä 18%

Ilmastonmuutos jakaa uusia päättäjiä eniten – tutki, miten alueesi valtuutetut suhtautuvat kasvisruokapäivään tai huumeiden käyttöhuoneisiin

Selvitimme, miten viime sunnuntaina valittujen aluevaltuutettujen mielipiteet eroavat toisistaan. Uudellamaalla Suomesta halutaan ilmastotaistelun edelläkävijä, pohjalaiset suhtautuvat ajatukseen nihkeimmin.

Ano Turtiainen, Milad Dehgman ja Niko Giansanti.

Selvitimme, millainen on Valta kuuluu kansalle -puolue, joka nappasi kymmenen aluevaltuustopaikkaa – politiikan tutkijat ja edustajat itse kertovat

Yhteistyö muiden puolueiden kanssa saattaa loppua lyhyeen, mikäli VKK:n linja ja lausunnot julkisuudessa eivät muutu, arvioi tutkija.

Aila Leino-Virtanen äänestää Turussa ennakkoäänestyspaikalla.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoryhmät valitsivat puheenjohtajansa

Ensimmäisinä päätöksinään ryhmät valitsivat puheenjohtajistonsa.

Äänestyslippu tiputetaan vaaliuurnaan äänestyspaikalla Lempäälässä.

Valta kuuluu kansalle -puolue haluaa tarkastaa tuhansia äänestyslippuja Pirkanmaalla

Tietopyyntö teettää kunnille työtä, sillä niiden pitää järjestää tarkastusta varten tila ja valvonta.

valkoinen arpakuutio

Kahden Etelä-Savon aluevaltuutetun paikkajärjestys ratkaistiin arpaa heittämällä, aluevaalilautakunta vahvisti vaalituloksen

Arvalla ratkaistiin yksi aluevaltuutettujen paikkajärjestys ja kaksi varavaltuutetun paikkaa. Tarkastuslaskenta ei tuonut vaalitulokseen muutoksia. 

Äänestäjä laittaa vaalikuorta äänestyslaatikkoon.

Aluevaalien tulos vahvistettin – tarkastuslaskenta ei tuonut muutoksia Kymenlaakson aluevaltuustoon

Aluevaltuuston ensimmäinen kokous on maaliskuussa. Suurin puolue valtuustossa on SDP seitsemällätoista edustajallaan.

Vaalilipuke on pöydällä ja siihen on juuri laitettu vaalileima

Vaalien tulokseen muutoksia Satakunnassa: Demarien viimeinen paikka arvottiin, myös kokoomuslaiset saivat jännittää, Nakkila saa aluevaltuutetun

SDP:n Diana Bergroth-Lampinen ei pääsekään aluevaltuustoon kuten vielä sunnuntaina näytti. Myös kokoomuksen Juha Joutsenlahti jää ilman paikkaa.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Lappilaiset halusivat sote-konkareita aluevaltuustoon – miltei puolella valituista sote-tausta

Ehdolla olleista noin neljännes ilmoitti Ylen vaalikoneessa taustansa olevan sosiaali- ja terveysalalla. Vaaleissa läpi menneistä näin on lähes joka toisella.

Hämeen sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Jarkko Nissinen

Kärkipuolueet tulkitsevat vaalitulosta eri tavoin Päijät-Hämeessä: sekä kokoomus että SDP pitävät itseään suurimpana puolueena

SDP sai eniten ääniä aluevaaleissa, mutta kokoomus otti vaaliliitossa RKP:n kanssa eniten paikkoja. SDP katsoo, että äänimäärä pitäisi huomioida luottamuspaikkaneuvotteluissa.

Aluevaalien äänestyslippu 2022 tyhjänä äänestyskopissa, vieressä kynä ja suurennuslasi.

Vaalien tarkistuslaskennassa Hämeenlinnassa vain pieniä muutoksia äänimääriin

Tarkistuslaskennassa jouduttiin jonkin verran tulkitsemaan numeroita ja hylkäämään joitakin äänestyslippuja. Lisäksi oli muutamia kommentteja, joita voisi luonnehtia asiattomiksi, mutta kokonaisuuteen nähden niiden määrä oli hyvin vähäinen, kerrotaan Hämeenlinnan keskusvaalilautakunnasta.

Posiolainen Eero Laine ei ole harmissaan, vaikka yhtään posiolaista ei päässyt hyvinvointialueen aluevaltuustoon, koska hänen mielestään Posiolla ei ollut yhtään tarpeeksi hyvää sote-asiantuntijaa ehdolla

Yli puolet lappilaisista jätti äänestämättä aluevaaleissa – näin asiaa kommentoidaan Posiolla

Miksi aluevaalit eivät kiinnostaneet lappilaisia äänestäjiä? Alimmillaan Kittilässä äänestysaktiivisuus jäi 42,1 prosenttiin, eikä koko Lapissakaan keskimäärin uurnilla käynyt edes joka toinen äänioikeutettu.

Eduskunnan täysistuntosali.

Kansanedustajat eivät näe ongelmaa päätöksenteon kolmoisroolissa – perusteluna soten ongelmien välittyminen suoraan eduskuntaan

Aluevaltuustoihin valittiin satakunta kansanedustajaa, jotka toimivat myös kotikuntansa valtuustossa. Tutkija arvioi, että kansanedustajien osallistuminen kunnanvaltuustojen kokouksiin vähenee, kun he suuntautuvat aluevaltuuston työhön.

Käräjäoikeus ja nuija.

Multi-job MPs snap up spots on county councils

Following the regional election, more than half of Finland's Members of Parliament now have a seat at every level of government.

Anita Westerholm.

Women majority happened because elections started from a clean slate, says researcher

Female candidates won over 60 percent of county councillor spots in Vantaa, Kerava and Western and Central Uusimaa.

Mies seisoo kunnantalon aulassa maski kasvoillaan.

Ullavalaiset äänestivät ahkerimmin, koivuhakalaiset laiskimmin – keskustavaltaisessa maakunnassa SDP oli suosituin kolmella alueella

Perussuomalaisten vahvinta aluetta on Kaustinen. Halkokari on Kokkolan ja maakunnan kokoomusvaltaisin alue.

Jouni Lehikoisen ja Sofia Virran kasvokuvat vierekkäin.

Tällaiset ovat juuri valittujen aluevaltuutettujen arvot – katso, kuinka liberaaleja ovat sinun alueesi päättäjät

Uusista aluevaltuustoista liberaalein on Länsi-Uudellamaalla, konservatiivisin Etelä-Pohjanmaalla. Jouni Lehikoinen valittiin kaikkein konservatiivisimman puolueen listoilta, Sofia Virta liberaaleimman.

Uusi lastensairaala Helsingissä ilmasta kuvattuna. On talvi, maassa on lunta ja aurinko paistaa kirkkaasti. Lastensairaalan seinässä on paljon eri värejä.

Maanantai 24.1.2022 (radio)

Aluevaltuustot. Lastensairaala. Päivi Räsänen. Merkkivaatteet. Sää.

Kokkolan kaupungintalo joulukuisessa lumisessa talvinäkymässä.

Tuoreet kokkolalaisvaltuutetut Timonen ja Laitila: "Myös pienempien kuntien ääntä kuullaan"

Jokainen kahdeksasta keskipohjalaiskunnasta sai vähintään yhden paikan maaliskuussa työnsä aloittavaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Suurin äänivalta on kuitenkin Kokkolalla.

Ylikotilat lähtivät äänestämään varsinaisena vaalipäivänä Toholammilla aluevaaleissa.

Keskusta kuittasi kuntavaalien tappion Keski-Pohjanmaalla – Lestijärvellä äänien keskittäminen osui nappiin

Kannuksessa kuntavaaleissa rajun tappion kokenut keskusta kohensi kannatustaan peräti 14,4 prosenttiyksikköä. Pieni Lestijärvi sai selvällä marginaalilla jäsenen aluevaltuustoon onnistuneella äänten keskittämisellä.

Paula Werning

Moni tuore valtuutettu tahtoo unohtaa kuntarajat, mutta äänikuningatar vannoo Kouvolan nimeen – tällainen on Kymenlaakson aluevaltuusto

Myöhään sunnuntai-iltana saatu Kymenlaakson ensimmäinen aluevaltuusto jakautuu sekä puolueittain että paikkakunnittain. Nyt vastakkain voivat puoluenäkemysten lisäksi olla asuinpaikkakuntien asiat.

Silmälasipäinen nainen seisoo lumisen talon edustalla ja katsoo suoraan kameraan.

Soten ammattilaiset Kainuun aluevaltuuston enemmistöksi: kolmannes valtuutetuista on sote-alalta

Listalla on muun muassa yhdeksän sairaanhoitajaa, neljä ensihoitajaa, kolme lääkäriä, kätilö ja terveydenhoitaja. 

Pohjanmaan äänikuningas Joakim Strand vannoo maakunnallisen yhteistyön nimeen

Vain Pohjanmaalla yhdelle puolueelle ehdoton enemmistö aluevaltuustoon – tutkija: "Ei ole ongelma, jos ei siitä sellaista tehdä"

RKP:lla on valtapuolueena erityinen vastuu siitä, että kaikkia kuullaan. Myös pienempien puolueiden on silti otettava roolia. Ääniharava, kansanedustaja Joakim Strand pitää yhteistyötä itsestäänselvyytenä, jota ilman ei tehdä mitään.

Juha Guttorm, SámiSoster

Juridihkkadoavttir Juha Guttorm: Sávan, ahte Anára ja Ohcejoga guovlostivrra áirasat bastet čuollat sámegielat bálvalusaid beales

Vaikko sode-áššit leat mearriduvvon oalle guhkás lágaid dásis, de ballá juridihkkadoavttir Juha Guttorm, ahte sápmelaččat bohtet govssohallat boahtteáiggis.

Matilda Stirkkinen PLK

22-vuotias uusi aluevaltuutettu mietti sote-asioita jo 14-vuotiaana, toinen nuori pääsi läpi "kirjoittamalla muutaman somepostauksen"

Helpottunut, kiitollinen, häkeltynyt. Näillä sanoilla Ylen tavoittamat nuoret aluevaltuutetut kertovat tunteistaan vaalivoiton jälkeen. Alle 35-vuotiaita valtuutettuja valittiin nyt suhteessa yhtä paljon kuin kuntavaaleissa.

Mies katsoo kameraan. Harri Lehtonen.

Vaalien ylivoimaisen voittajan SDP:n piiripomo korostaa yhteistyötä Satakunnan uudessa aluevaltuustossa

SDP:n Satakunnan piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen kertoo, että puolueet ovat jo rakentaneet mallia, jolla jaetaan paikkoja aluehallitukseen ja alueellisiin lautakuntiin.

Perttu Jussila

"Alatyyliset kommentit olivat aina miehiltä" – Perttu Jussila, 30, kohdensi somemainonnan naisiin, ja se kannatti useasta syystä

30-vuotias Perttu Jussila valittiin vihreiden ryhmästä Pirkanmaan aluevaltuustoon. Hän kohdensi mainontaa naisille sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnallinen kannatusprosentti grafiikka.

Katso täältä oman alueesi läpimenneet aluevaaleissa

Hyvinvointialueiden aluevaltuustot valittiin 21:lle alueelle. Aluevaaleissa äänestettiin kaikkialla Suomessa, paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla. Tästä jutusta voit katsoa omalta alueeltasi valitut ehdokkaat.

Jaakko Mustakallio Vihreiden puoluekokouksessa.

Tamperelainen Jaakko Mustakallio nousi vihreiden valtakunnalliseksi ääniharavaksi – vaikka oma tulos ilahduttaa, on puolueella "peiliin katsomisen paikka"

Mustakallio sai yhteensä 1 924 ääntä. Puolueen puheenjohtajaa sijaistava Iiris Suomela sai 1 406 ääntä.

Tervetuloa äänestämään -kyltti Ristijärven kunnantalon edessä vaalipäivänä

Kuntavaalien pohjalta tehdyt ennusteet eivät toteutuneet Kainuussa: Kajaani sai odotettua vähemmän paikkoja

Äänestämään lähteneet kainuulaiset näyttävät keskittäneen ääniä omiin kotikuntiinsa.

Lauri Lyly (SDP).

Lauri Lyly Pirkanmaan ääniharava: "Vetää nöyräksi ja kiitolliseksi äänestäjille"

Lyly pärjäsi hyvin myös valtakunnallisessa tasolla. Hän sai kaikista ehdokkaista viidenneksi eniten ääniä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle