Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suurennuslasi sukututkimuskirjan päällä.

Sukututkimus on suositumpaa kuin koskaan aiemmin – harrastajat yhä nuorempia

Harrastajien joukossa on nykyään paljon alle 40-vuotiaita.

Larry Tesler

Kopioi/liitä-komennon keksijä Larry Tesler on kuollut

Pitkän uran Applella tehneen Teslerin ansiosta nykytietokoneiden käyttäminen ei ole kamalaa.

Vastasyntynyt kapalossa oleva vauva haukottelee.

Apua – joko mittatilausvauvat tulevat?

Mittatilausvauvat ovat ehkä jo totta lähitulevaisuudessa.

Verinäytepulloja

Suvussa on syöpää, mikä on minun riskini?

Laajalla kaksostutkimuksella tietoa syöpien periytyvyydestä

Verinäytteitä koeputkissa.

Geeniyhtiö kehittää halpaa dna-testiä: Syöpä esille jo ennen sairastumista

Yhdysvaltalainen geeniyhtiö Illumina tähtää bioteknologian markkinoille uudenlaisella dna-testillä, josta yhtiö povaa käännekohtaa taistelulle syöpiä vastaan.

Geenirihmasto

Akuutissa maanantaina: Geenikirurgian uhkat ja mahdollisuudet

Akuutin tulevan lähetyksen aiheet.

Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa

Meretojan tauti sukurasitteena

Meretojan tauti ilmenee mm. silmä-, hermo- ja iho-oireina.

Mikä ihmeen genomi?

Genomi tarkoittaa eliön, esimerkiksi ihmisen koko perimää. Ihmisen perimä on pakattu DNA-ketjujen kolmeen miljardiin emäspariin. Genomin emäsparien järjestyksen selvittäminen on avannut ovet uudenlaiselle tutkimukselle ja sairauksien hoidolle. Tässä pikaopas geenikartoitusuutisiimme.

Rikhard III

Rikhard III:n silmien väri selvitetään – tutkijat kartoittavat geeniperimän

Rikhard III oli viimeinen Yorkin sukuun kuulunut kuningas. Hän kaatui ruusujen sotana tunnetun sisällissodan viimeisessä suuressa taistelussa Bosworthissa lähellä Leicesteria vuonna 1485.

Kaksi miehen päistä tehtyä näköismallia.

Tutkimus: Euroopan ja Aasian asuttajat olivat sekaliittojen lapsia

Erilaista väkeä näyttää olleen kuin Taru sormusten herrasta -kirjoissa, kommentoi kollega genomikartoitusta, joka osoittaa, että nykyihmiset, neandertalilaiset, denisovanihmiset ja aiemmin tuntematon ihmislaji saivat jälkeläisiä keskenään.

Niina Hongan vieraina olivat Suomen molekyylilääketieteen instituutin eli FIMMin johtaja Olli Kallioniemi sekä johtava asiantuntija Marja Pirttivaara Sitrasta.

Oma geenikartta kertoo tulevaisuuden tautiriskeistä

Geenitestit ovat yleistyneet nopeasti, ja tuhannet suomalaiset ovat tilanneet netissä toimivien yritysten kautta tietoja omasta geeniperimästään. Testeillä voi saada tiedon riskistä sairastua tulevaisuudessa esimerkiksi Alzhaimerin tautiin tai rintasyöpään.

Nuori bostoninterrieri.

Suomalaisyrityksen uusi menetelmä etsii jalostettujen koirien sairaudet

Suomalaisyrityksen uusi menetelmä pyrkii karsimaan koirien perinnölliset sairaudet pois. Pitkän linjan koirankasvattaja ei ole vakuuttunut DNA-kartoitukseen perustuvasta koiranjalostuksesta.

Tutkijat kartoittivat genomimme toiminnan

Tutkijat totesivat, että paljon aiemmin uskottua suurempi osa genomistamme suorittaa erityistä tehtävää. DNA:n toiminnan paremman tuntemuksen uskotaan muun muassa auttavan kehittämään parempia hoitoja sairauksiin.

14-kuukautiset Tasmanian tuholaisen poikaset kiistelevät ruokapalasta.

Geenikartoitus pelastaa Tasmanian tuholaisen sukupuutolta

Tutkijat toivovat geenikartoituksen pelastavan Tasmanian tuholaisena tunnetun pussipirun sukupuutolta. Pussipirukantaan on levinnyt tappava syöpä. Tutkijat kartoittavat uhanalaisten pussipirujen geenistön ja valitsevat terveet yksilöt lisääntymään.

Fluorenssimikroskoopilla otettu kuva ihmisen kromosomeista.

Finns in a Genetic Class of their Own

Finns belong to a unique genetic group of their own. According to a new wide-ranging genetic mapping study, Finns differ from Central Europeans as well as from their neighbours in the east.

Sonnien tarve vähenee geeniteknologian myötä.

Geenitekniikka nopeuttaa keinosiemennystä

Pieksämäellä sijaitseva FABA Palvelu ottaa käyttöönsä uudenlaisen geenitekniikan tehostaakseen tuotantoeläinten keinosiemennysprosessia. Geenitekniikan käyttö vähentää tulevaisuudessa karjantajalostuksessa sonnien tarvetta.

Vesinokkaeläin on yhtä aikaa lintu, nisäkäs ja matelija

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut valmiiksi tiedepiireissä kiihkeästi odotetun vesinokkaeläimen geenikartan. Löydös osoittaa, että tämä ehkä maailman omituisin otus on sekoitus nisäkästä, lintua ja matelijaa.

Vesinokkaeläin on yhtä aikaa lintu, nisäkäs ja matelija

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut valmiiksi tiedepiireissä kiihkeästi odotetun vesinokkaeläimen geenikartan. Löydös osoittaa, että tämä ehkä maailman omituisin otus on sekoitus nisäkästä, lintua ja matelijaa.

Siperiasta löydettiin hyvin säilynyt vauvamammutti (Katso video)

Siperiasta viime vuonna löydetty jäätynyt mammuttivauva on esitelty yleisölle Pietarin eläintieteellisessä instituutissa.

Neandertalinihmisen geenikartta työ alla

Neandertalinihmisen perimä pyritään purkamaan geenikartaksi kaksivuotisessa amerikkalais-saksalaisessa tutkimuksessa. Tutkimukselta toivotaan tietoa myös nykyihmisen aivojen kehityksestä.