Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Antti Kurvinen.

“Kenen etua he ajavat?”, kysyy tutkija triplapäättäjistä – eduskuntavaaleissa ehdolla hurja määrä kunta- ja aluevaltuutettuja

Eduskuntavaaleissa on ehdolla 428 ehdokasta, jotka ovat jo valmiiksi kunnanvaltuutettuja ja aluevaltuutettuja. Tutkijat ja järjestökenttä kuuluttavat julkista keskustelua vallan keskittymisestä.

50 euron setelit

Hyvinvointialueen toimintatuen ohjeistusta tarkennetaan – tukea ei voi käyttää valtuustoryhmän jäsenen tai tämän läheisen palkkaamiseen

Tarkennus muotoiltiin sen jälkeen, kun aluevaltuutettu Piia Kattelus-Kilpeläisen tukiyhdistyksen uutisoitiin käyttäneen toimintatukivaroja maksamalla palkkaa sihteerintöistä valtuutetulle itselleen.

Piia Kattelus-Kilpeläinen

Hyvinvointialueen aluehallitus arvioi Piia Kattelus-Kilpeläisen tukirahoja, asiattomasti käytetty tuki voidaan periä takaisin

Mikäli aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Piia Kattelus-Kilpeläinen on käyttänyt saamaansa hyvinvointialueen toimintatukea väärin, hän joutuu maksamaan sen takaisin.

Neulepaitainen vaalea nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Poseerauskuva.

Turun perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Laura Kaarniharju siirtyy kokoomukseen

Turkulainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Laura Kaarniharju on siirtynyt kokoomukseen. Samalla hän jättäytyy perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkuudestaan.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto pitää kokousta. Sali on täynnä valtuutettuja, joilla on avatut tietokoneet pöydillä.

Ministeriön muutosjohtaja patistaa hyvinvointialueita tarkistamaan päättäjiensä jääviyden – tarkasteltavana työntekijöiden vaalikelpoisuus

Nykyisen lakitulkinnan mukaan hyvinvointialueen työntekijät eivät ensi vuonna ole vaalikelpoisia aluehallitukseen. Aluetasolla toivotaan lakimuutosta, mutta se ei välttämättä toteudu ennen vuoden loppua.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuuston ensimmäinen kokous 7.3.2022.

Aluevaltuutettu Heli Rämäkkö erosi VKK-puolueesta

Seinäjokelainen Heli Rämäkkö sai aluevaaleissa suuren äänimäärän. Hän sanoo jatkavansa normaalisti työtään aluevaltuutettuna.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuuston ensimmäinen kokous 7.3.2022.

E-P:n aluevaltuusto päätyi heti äänestämään johtajan viran perustamisesta – lopputulos tiukin mahdollinen

Aluevaltuusto edellyttää hyvinvointialueen johtajalta monipuolista ja laaja-alaista johtajakokemusta. Johtaja valitaan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen. Esitys määräaikaisesta virasta hävisi äänestyksessä täpärästi.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäinen kokous 1.3.2022

Aluevaltuutetut aloittavat kokousurakkansa – seuraa Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston kokouksen ensitunnelmia tästä

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina. Valtuutetuilla tulee olemaan edessään pitkä liuta päätettäviä asioita ennen kuin hyvinvointialue aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Markus Lohi Valtiosalissa.

Paikkajako päätetty: Lapin aluevaltuuston puheenjohtaja tulee SDP:stä ja hallituksen puheenjohtaja keskustasta

Hallituksen puheenjohtajuus on Lapissa täysipäiväinen tehtävä. Puheenjohtajan palkkio on samaa luokkaa kuin kansanedustajan peruspalkkio.

Torghandel vid Salutorget i Åbo vintertid.

Valtuustoryhmät sopivat paikkajaosta – kokoomukselle Varsinais-Suomen aluehallituksen puheenjohtajuus, SDP:lle valtuuston johto

Puolueet ovat sopineet Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallituksen, valtuuston ja lautakuntien paikkajaoista.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.

Tarvitaanko jokaiseen luottamustoimeen uusi tietokone, kysyy aluevaltuutettu – valituille tuliterät koneet Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa

Luottamustoimiin valituille jaetaan usein tietokoneet työskentelyä varten. Monille kertyy useita koneita eri käyttötarkoituksiin. Tietoturvan kannalta useiden koneiden käyttö on perusteltua.

Kaksi naista seisovat lumisella aukiolla vastakkain katsoen toisiaan.

Kainuussa 53 vuotta erottaa nuorimman ja vanhimman sotevaltuutetun – 20-vuotias Milla Veteläinen: "Oon tämän ikäinen ja sillä selvä"

Puolueet tarvitsevat eri-ikäisiä ehdokkaita houkutellakseen myös nuoria äänestäjiä, mutta ideologisesti nuoret aikuiset ovat hyvin lähellä muuta puoluetta, sanoo väitöskirjatutkija.

Kuvakollaasi lappilaisista kansanedustajista.

Kansanedustajalle aluevaltuusto on tärkeä vaikuttamisen paikka, koska vaalipiiri on koko Lappi - ajan vakuutetaan riittävän työhön aluevaltuustossa ja eduskunnassa

Lapin kansanedustajat uskovat ajan riittävän myös hyvinvointialueen asioiden hoitamiseen aluevaltuustossa. Kansanedustajat ovat jättäytyneet tai ovat jättäytymässä joistakin muista luottamustoimista. Aluehallitukseen osallistumista pidetään kuitenkin mahdottomana.

Infografiikka Ylen vaalikoneen vastauksista väitteeseen, Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille kustannuksia. Koko maa: Täysin erimieltä 12%. Jokseenkin eri mieltä 27%. Jokseenkin samaa mieltä 43%. Täysin samaa mieltä 18%

Ilmastonmuutos jakaa uusia päättäjiä eniten – tutki, miten alueesi valtuutetut suhtautuvat kasvisruokapäivään tai huumeiden käyttöhuoneisiin

Selvitimme, miten viime sunnuntaina valittujen aluevaltuutettujen mielipiteet eroavat toisistaan. Uudellamaalla Suomesta halutaan ilmastotaistelun edelläkävijä, pohjalaiset suhtautuvat ajatukseen nihkeimmin.

Matias Marttinen eduskunnassa 24.10.2019

Kokoomuksen Matias Marttinen nousemassa aluevaltuustoryhmänsä johtoon

Ryhmän nimeksi tuli Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä.

Äänestyslippujen kirjekuoria.

Aluevaalien äänten tarkastuslaskenta valmis: ei paikkamuutoksia Pohjois-Savon aluevaltuustossa

Aluevaltuustoon tulee 69 valtuutettua, eikä tarkastuslaskennassa tullut paikkamuutoksia.

Leena Kostiainen.

Pirkanmaan aluevaltuusto päätynee valiokuntamalliin – tätä se käytännössä tarkoittaa: "Sisäpiiri lisää päätöksenteon tehokkuutta"

Valiokunnissa poliitikot osallistuvat asioiden valmisteluun jo alkuvaiheessa. Riskinä on, että valta keskittyy vain harvoille, mutta tulevat aluevaltuutetut näkevät mallissa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Eduskunnan täysistuntosali.

Kansanedustajat eivät näe ongelmaa päätöksenteon kolmoisroolissa – perusteluna soten ongelmien välittyminen suoraan eduskuntaan

Aluevaltuustoihin valittiin satakunta kansanedustajaa, jotka toimivat myös kotikuntansa valtuustossa. Tutkija arvioi, että kansanedustajien osallistuminen kunnanvaltuustojen kokouksiin vähenee, kun he suuntautuvat aluevaltuuston työhön.

lumen peittämä Andy Mc Coyn patsas ja vaalimainos Pelkosenniemen kirkonkylällä

Ilman aluevaltuutettua jääneissä kunnissa ei tunneta paniikkia – Posiolla kolme keskustaehdokasta koitui kohtaloksi

"Täytyy luottaa, että aluevaltuutetut ajattelevat koko hyvinvointialueen parasta", sanoo Muonion hallintojohtaja. Ilman omasta kunnasta valittua valtuutettua jäivät Muonion lisäksi myös Posio, Pelkosenniemi ja Enontekiö.