Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Digitreenit: Mitä Google-tiliin kuuluu? Mitä Googlen “pilveen” mahtuu?

Näin saat Googlen pilveen rajattomasti kuvia (toistaiseksi).

Digitreenien peruskurssi: Parempia valokuvia

Opi helppoja niksejä valokuvien ottoon puhelimella.

Linda Liukkaan kolumni: Digitaalinen aikakausi pakottaa meidät pohtimaan, mitä haluamme muistaa ja mitä unohtaa

Uskon, että yksi digitaalisen ajan tärkeimmistä ratkaistavista kysymyksistä on muistin, muistojen ja teknologian välinen suhde, kirjoittaa Linda Liukas.

Viisi syytä, miksi tutkijoita ei huolestuta digitaalisten muistojemme katoaminen

Tulevaisuuden ihminen saa kyllä selville tekomme. Mutta kiintolevyn sirpaleet eivät välttämättä selitä, mitä viestiemme äänensävy tarkoitti.

Miten kannattaa säilyttää valokuvat? – museon asiantuntija antaa vinkkinsä

Hyvin säilyneistä valokuvista voi olla hyötyä tulevaisuuden sukututkijoille. Tässä seitsemän vinkkiä niin paperi- kuin digikuvienkin säilyttämiseen.

Samsung aikoo tehdä jätti-investoinnit muistikorttien tuotantoon

Tietokoneiden ja matkapuhelimien muistien kysyntä on kasvanut.

Library CD loans plummet – "Kids don't even know what they are"

Compact discs are officially old news, if you ask Finnish library staff at least. While CDs only seem to interest older folks nowadays, sheet music and music-related books have retained their popularity.

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

Tyhjennä välimuisti, turhat sovellukset ja videot.

Vuoden luontokuvaaja myöntää: Maisemia tulee katseltua helposti vain kameran linssin läpi

Kuvauksenharrastajan on vaikea nauttia komeista maisemista ohi kameran linssin. Vuoden Luontokuvakisan voittanut Juha-Pekka Paananen myöntää, että maiseman katselu paljain silmin ilman kameraa on aika vaikeaa. Hienoissa maisemissa halu kuvata vahvistuu entisestään.

Palkittu tuottaja kritisoi keikkailevia artisteja: "Ei riitä, että ottaa CD:n kainaloon ja on esiintyvinään"

Mainetta niittäneen Saimaa-orkesterin Matti Mikkolan mielestä bändi on riittävän iso vain silloin, kun se mahtuu perinteiseen keikkabussiin. Taustanauhojen kanssa keikkaileva nykyaika ei Mikkolan ymmärrykseen mahdu.

Äänitemyynnin alamäki taittui – digimusiikki peittosi cd-levyt ensimmäistä kertaa viime vuonna

Maailmanlaajuiset musiikkimarkkinat lähtivät viime vuonna nousuun ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen. Musiikkituottajien kattojärjestön Ifpin mukaan syynä ovat erityisesti suoratoistopalvelut, joiden käytöstä ihmiset ovat valmiita maksamaan.

Kuvien ikuistaminen on jatkuvaa varmuuskopiointia

Mikäli haluaa säilyttää digikuvat vuosikymmenien päähän, niitä tulee jatkuvasti kopioida uusille välineille. Tiedostojen säilyttämiseen ei ole vielä kehitetty varmaa tapaa. Tämä tulee monelle yllätyksenä. Kuvia ei myöskään kannata säilyttää missä tahansa tiedostomuodossa.

Rovaniemi kelluttaa kirjoja

Rovaniemen kaupunginkirjasto aloitti tiistaina uuden kokoelmien kelluttamiseksi kutsutun järjestelyn. Aikaisemmin asiakkaan toiseen kirjastoon palautettu aineisto, esimerkiksi kirja, kuljetettiin takaisin kotikirjastoon. Jatkossa aineistolla ei ole kotikirjastoa vaan kirjat, elokuvat ja cd-levyt jäävät lainattavaksi siihen kirjastoon, mihin ne palautetaan.

Helsingin kirjastoissa kävijät vähenivät mutta lainausinto kasvoi

Helsingin kaupunginkirjastossa lainaus kääntyi hienoiseen nousuun vuonna 2015.

Näin tallennat kuvasi digitaalisesti

Kuvia räpsitään nykyään paljon, koska se on niin helppoa. Digikuvien tallennus jää monilla tekemättä. Vinkkejä antaa Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin.

MTV ja STT: Poliisi otti suomalaisen kirjeenvaihtajan kiinni Tšetšeniassa

MTV:n ja STT:n kirjeenvaihtaja Iida Tikka otettiin kiinni työmatkalla Groznyissa. Hän joutui viettämään poliisiasemalla muutamia tunteja.

Spotify pakotti kirjaston keksimään musiikkiosastolle uutta käyttöä

Yli kymmenen vuotta sitten kirjastoissa huomattiin, että cd-levyjen lainaukset kääntyivät laskuun. Lainaukset vähentyivät samaa tahtia kuin fyysisen cd-levyn merkitys musiikin taltiointivälineenä väheni. Riihimäellä musiikkiosaston tilan valtaavat nyt sarjakuvat ja dvd-levyt.

Lappeenrannan kirjasto sai uuden musiikkiosaston

Katutasolta kirjaston kolmanteen kerrokseen siirretty musiikkiosasto on nyt aiempaa suurempi. Tulevaisuudessa sinne on suunnitteilla jopa musiikkiesityksiä.

Cd-levyillä viimeinen joulu pukinkontissa

Suurimmat levy-yhtiöt arvelevat, että ensi jouluna musiikkia ostetaan vain hyvin vähän lahjaksi fyysisessä muodossa. Varsinaiset joululevyt käyvät kaupaksi, jos ne yhdistetään suosittuihin joulukonsertteihin.

Perinteinen jukeboxi raikaa yhä harvemman kuppilan nurkassa

Jukeboxi on yhä harvinaisempi ilmestys. Perinteisten levyboxien tilalle rynnivät nyt tietokonepohjaiset musiikkilaitteet ja Spotify. Alan suurin toimija myy edelleen myös cd-jukeboxeja, mutta määrä laskee koko ajan.

Pännivätkö päivitykset? Rassaavatko lisälaitteet?

Puhelin vaatii lisää muistia, jotta "elintärkeä" päivitys saadaan ladattua. Tietokone edellyttää ohjelmistopäivitystä, sillä muuten vaarantuvat tietoturva ja toimivuus. Rassaavatko teknisten laitteiden päivitykset? Entä lisälaitteet, joita tarvitaan haluttujen toimintojen toimimiseksi?

Jyvälä nousi tuhkasta

Tuhopoltossa palaneen tietokoneen ehjäksi jäänyt kovalevy mahdollisti Jyvälän uuden elämän. Nyt talolle etsitään uusia toimintaideoita ja käyttäjiä.

Tiedätkö minne omat tietosi voivat päätyä? – Kopiokone on tietoturvariski

Kopiokoneen kiintolevyt voivat tallentaa arkaluontoista tietoa. Kaikki yritykset ja yhteisöt eivät vielä ole havahtuneet tietoturvaongelmaan. Täyttä varmuutta ei ole esimerkiksi siitä, että Pohjois-Karjalan keskussairaalan monitoimilaitteiden tiedot hävitetään asianmukaisesti.

Tutkijoiden riemu komeettalaskeutujan heräämisestä kasvaa

Philaen massamuisti on toiminut radiohiljaisuuden aikanakin. Ilmatieteen laitoksen kehittämän ja rakentaman massamuistin kyky varastoida tietoa on osoittautumassa erittäin arvokkaaksi.

Vinyyli on ihmisen tahtinen – musiikin streamauksen suosio ei tapa älppäriä

Vinyyli on ollut pois muodista, mutta ei koskaan poissa käytöstä. Hiljaisena aikana divarit ja keräilijät pitivät levyn hengissä. Nyt vinyyli elää uutta tulemistaan.

Näpistelijä kiersi kauppoja ja kahmi tavaraa Lahdessa

Epäilty yritti kähveltää monenlaisia tuotteita, muun muassa muistikortteja ja älypuhelimen koteloita. Myös epäillyn autosta löytyi todennäköisesti varastettua tavaraa.

Värttinän voi valmistaa vaikka pensselistä ja cd-levystä

Käsityöohjaaja Anne Juselius innostui kehräämisestä muutama vuosi sitten. Se on hänen mukaansa hyvin koukuttavaa ja lankaa on syntynyt valtavat määrät sekä värttinällä että rukilla. Värttinän saa väsättyä kehruuvälineeksi helposti ihan kotikonstein.

Kasarista tuli tiedekelpoinen – suurtutkimus kerää ensin musiikkimuistot

Koko 1980-luvun suomalainen nuorisokulttuuri aiotaan tutkia perinpohjin laajassa ja monivuotisessa Niin kasaria -tutkimusohjelmassa. Tutkimus alkoi helmikuun alussa musiikkimuistojen keruulla - Dingosta Dire Straitsiin, Rockradiosta paikallisradioihin ja kaseteista cd-levyihin.

Vanha almanakka kertoi yhtä lailla taivaankappaleista, kotieläinten hoidosta tai henkilökohtaisesta hygieniasta

Moni nykyihminen pitää itsensä ajan tasalla kännykän tai tietokoneen muistutuksilla ja kalentereilla. Agraariyhteiskunnassa almanakkaan merkittiin säätiloja eikä kokouksia.

Jääraappaakin kannattaa välillä vaihtaa – pankkikortti on cd-koteloa parempi

Tuulilasiammattilainen kehottaa heittämään messinkiraapan roskiin ja puhdistamaan ja kääntelemään muovista raappaa.

Miten kulutat musiikkisi?

Digitaalinen musiikki on jo ohittanut CD-levyn suosiossa. Musiikkia kuunnellaan paljon myös suoratoistopalveluista, kuten Spotifysta ja YouTubesta. Toisaalta vanhat vinyylilevyt ovat kokeneet renessanssin. Millaisesta lähteestä sinä kulutat musiikkisi?

Varoitus: tässä jutussa on vain oravakuvia

Orava on ollut yksi tämän vuoden kuvatuimmista eläimistä Lounais-Suomessa. Kokosimme pihapuiden linssiluteet yksiin kansiin.

Kohukuvan ottaja: Se oli varmasti sukellusvene

Ruotsin puolustusvoimien edustaja takavarikoi "Erikin" kameran ja sen muistikortin.

Vinyyli viehättää erityisesti harrastajia

Vaan mitä mahtaa kuulua kasetille? Entä onko cd:n aika auttamattomasti ohi?

Muistikortti vai pilvipalvelu – mihin tärkeät valokuvat?

Tärkeiden tiedostojen tallentamiseksi markkinoilla on tarjolla lukuisia eri välineitä. Kaikissa on omat etunsa ja riskinsä.

Onko kotonasi aarre? C-kasetit ovat nykyään harvinaisuus

Uusia c-kasetteja ei tahdo löytää enää mistään – ei edes tyhjiä. Kodintekniikka- ja elektroniikkaliikkeet eivät myy enää c-kasetteja. Itse nauhoitetut äänikasetit kannattaakin pitää tallessa.

BBC:n toimittajien kimppuun hyökättiin Etelä-Venäjällä

BBC:n Moskovan kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg kertoo kolmen miehen hyökänneen hänen ryhmänsä kimppuun ja varastaneen heidän kameransa. Poliisikuulusteluiden aikana ryhmän tietokoneen kovalevy ja muistikortteja tyhjennettiin.

Laina-CD pitää pintansa – hipstereiden oikut marginaalissa

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosasto on olemassaolonsa ajan muuttunut eri trendien mukaan. MP3-formaatin ja musiikin suoratoisto-ohjelmien myötä lainaustarve on vähentynyt, mutta etenkin CD-levy on pysynyt edelleen lainaajien suosiossa.

Jätä kauppalista kotiin ja muistele, mitä pitää ostaa

Ihmisen muisti toimii monivaiheisesti ja paranee kun sitä käytetään. Muistihuollosta ja elämäntavoista puhutaan paljon, mutta parannettavaa riittää.

R-Kioski ryöstettiin Helsingin Käpylässä

Ryöstäjät saivat saaliikseen pienehkön summan rahaa. Poliisi kaipaa miehistä silminnäkijähavaintoja.

Vinyylit käyvät kaupaksi muillekin kuin keräilijöille

Yhä suurempi osa levykauppojen myynnistä syntyy vinyylijulkaisuista. Vanhojen levysoittimien tilalle hankitaan myös nykypäivän huippuvarustelua, vaikka teknologia itsessään ei ole muuttunut.

Marjoilla herkuttelevia rastaita ei huijata CD-levyillä pitkään – "Kohta ne nauravat jo partaansa"

Miten suojata marjasatonsa pihan siivekkäiltä vierailijoilta, jotka mielellään nokkisivat herukat ja muut marjat parempiin suihin? Pulmaan ei löydy yksiselitteistä vinkkiä, mutta monta vaihtoehtoa on tarjolla.

Levy-yhtiöt pelkäävät turhaan musiikin uudenlaista myyntitapaa

Suomalais-irlantilainen kaksikko perusti yrityksen helpottaakseen artistien musiikin myyntiä. Tarkoituksena on saada myös levy-yhtiöt mukaan uudenlaiseen myyntikanavaan.

Uusia cd-levyjä päätyy kaupan hyllyiltä roskikseen

Levy-yhtiö ei halua uutuuslevyjä alelaariin, vaan ottaa ne mieluummin takaisin varastoon tai lähettää kierrätettäväksi.

Muistitikun hukkaaminen voi käydä firmallesi kalliiksi

Muistitikku on kätevä tapa kuljettaa isoakin määrää tietoa mukanaan. Sen hukkaaminen on yhtä kätevä tapa saattaa tietoja vääriin käsiin.

560 kilometriä jäätikön yli – "Nyt on hymy korvissa"

Viisihenkinen retkikunta sai tällä viikolla päätökseen lähes kuukauden mittaisen ylityksen Grönlannin jäätiköllä. Yksi heistä oli Lappeenrannassa asuva Nina Teirasvuo. Noviiseilla ei ole asiaa haastavaan ympäristöön.

Enontekiö haluaa ostaa valokuvia

Enontekiöllä on pulaa kuntaa markkinoivista nykypäivän valokuvista. Vanhoja otoksia kyllä löytyy, mutta maailma on muuttunut monella tavoin ja valokuviakin pitää päivittää, sanoo Marko Mikkola Enontekiön Kehitysyhtiöstä.

Facebookin häiriö on ohi

Asiaa selvitellyt verkkoyhtiö DNA kertoo, että ongelma oli Facebookin nimipalvelimissa. Ongelman laajuudesta ei ole vielä tietoa.

Radiokonkari: "CD-levyn kotelo on maailman huonoin keksintö"

Yleisradiossa pitkän uran tehnyt musiikkitoimittaja ja radioääni Jake Nyman kerää musiikkia formaatista välittämättä. Omaa levyhyllyään hän on täyttänyt viime aikoina uusilla löydöillä menneisyydestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle