Uusimmat artikkelit
Porvoonjoen varteen rakennettiin vetinen luontoparatiisi, joka saa kokeneenkin metsämiehen herkistymään
Suomeen on muutamassa vuodessa rakennettu valtion tuella kymmeniä kosteikoita. Tarve olisi sadoille. Kosteikot elvyttävät hupenevia vesilintukantoja ja auttavat ilmastonmuutoksen oireisiin.
EU:n kiistelty ennallistamisasetus voi kaatua – suurin parlamenttiryhmä haluaa kaataa esityksen
Luonnon ennallistamiseen tähtäävä esitys on joutunut vastatuuleen. EU-parlamentin keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä uhkaa kaataa komission ehdotuksen ratkaisevissa äänestyksissä.
Riita metsien kohtelusta A-Talkissa – Hinta on kova, hakattiin metsää tai ei
Asiantuntijat olivat erimielisiä siitä, tuleeko Suomelle kalliimmaksi hakkuiden rajoittaminen vai niiden jatkaminen entiseen malliin.
Kansainvälinen arviointiryhmä arvioi suojelualueiden hoitoa Lapissa
Metsähallituksen Luontopalveluiden kokoama arviointiryhmä vierailee Lapissa kesäkuun alussa.
Merisiilit kuolevat, ja nyt Punaisenmeren korallit ovat vaarassa – ”Korallit eivät pärjää yksin levää vastaan”
Merisiilit kokevat nopean ja väkivaltaisen kuoleman, sanovat israelilaistutkijat. Joukkokuolemien aiheuttajasta ei toistaiseksi ole varmuutta.
Harvinainen näky tallentui videolle helsinkiläismetsässä: pesästään kurkistaa liito-orava, jolla on yllättävää valtaa
Liito-oravat viihtyvät urbaaneissakin ympäristöissä, mutta niille sopivien elinympäristöjen määrä pienenee koko ajan.
Suomalaistutkijat kehittivät yhden maailman ensimmäisistä luontojalanjäljen mittareista yrityksille – S-ryhmä halusi heti mukaan kokeilemaan
Kuluttaja voinee pian vaikuttaa luontojalanjälkensä kokoon samalla tavalla kuin hiilijalanjälkeensä oman laskurin avulla. Jatkossa ilmasto- ja luontohaitat mitataan samalla laskurilla.
Keskiviikko 15.2.2023 (tv)
AKT:n lakko. Rakentaminen. Luontokato. Sääennuste.
Asiantuntijat Sitran raportissa: Ilman monimuotoista luontoa ei ole taloutta
Hiilidioksidilla käydään päästökauppaa, mutta luontokato on kinkkisempi ongelma.
Raportti: Markkinat ovat sokeita ympäristön heikkenemiselle – siksi luonnolle pitää Suomessakin asettaa hintalappu
Metsä- ja maatalous ovat päävastuullisia luontokadosta maassamme. Luonnonsuojelu ja kasvisruoka auttaisivat luontoa elpymään.
Ykkösaamun vieras on Kaisa Hietala – mitä haluat kysyä jättiyritysten hallitusammattilaiselta?
Suomalainen Kaisa Hietala aloittaa kansainvälisen kaivosjätti Rio Tinton hallituksessa maaliskuussa. Ennestään hän on jo ExxonMobil-öljy-yhtiön hallituksen jäsen.
Aalistunturin metsäkiista nostaa luontokadon torjunnan metsäkeskustelun kärkeen – elinkeinojen yhteensovittamisesta on väännetty pitkään
Lapin metsäkiistoja tutkineiden asiantuntijoiden mielestä Aalistuntunturi heijastaa murrosta metsäkeskustelussa. Eri elinkeinojen etujen yhteensovittamisesta on kiistelty pari vuosikymmentä.
EU:n uusi ”latva-asetus” voi pakottaa isot kaupungit purkamaan taloja – kokonaisia kaupunginosia vaarassa
Suuret kaupungit ovat huolissaan EU:n kaavailemista nykyistä kireämmistä ympäristövaatimuksista. Esimerkiksi Helsingin Kruunuvuorenrannan kaltaisten uusien asuinalueiden rakentaminen vaikeutuisi.
Metsien suojeluun on tulossa roima lisäys – luontokato yritetään pysäyttää uudella strategialla
Metsiä on tarkoitus suojella yli puoli miljoonaa hehtaaria lisää, jotta päästään lähemmäs kansainvälisiä sitoumuksia ja luonnon tila lähtisi paranemaan. Osapuolet ovat silti erimielisiä tavoitteista.
Entinen pelto on nyt Joensuun kaupungin luonnonsuojelualue, jossa voi nähdä isoja muurahaispesiä
Kerolan tila on muuttunut vuosikymmenien saatossa saniais- ja lehtokorveksi.
Kimmo Ohtonen onnistui kuvaamaan uhanalaisen naalin pesinnän Suomessa: ”Kiljahdin ääneen, että ei voi olla totta!”
Naalin paluu -dokumentti kuvaa, miten äärimmäisen uhanalaisen naalin suojelutyö on onnistunut Pohjoismaissa.
Laihtunut silakka tekee lähtöä kohti suolaisempia vesiä – lämmennyt ja makeampi rannikko tekee monen avainlajin olot vaikeiksi
Uuden tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat edenneet Suomen rannikolla lajien kannalta osin riskirajoille.
Luonnon kantokyky murenee ja talouden perusta rakoilee – nämä viisi megatrendiä kuvailevat tulevia aikoja
Tuore Megatrendit 2023 -selvitys listaa viisi keskeistä muutossuuntaa. Kaiken keskiössä on luonnon kantokyvyn mureneminen, mikä vaikuttaa myös muihin megatrendeihin.
Liki kolmannes koko maapallosta suojellaan – tätä kaikkea se tarkoittaa
YK teki historiallisen päätöksen luontokokouksessaan Montrealissa, liki kolmannes koko planeetan maa- ja merialueista päätettiin suojella. Vedimme yhteen, mitä kaikkea se tarkoittaa.
Analyysi: YK:n historiallinen luontopäätös sinetöitiin nuijaniskulla, mutta kansainvälinen luottamus saattoi saada siitä kolhun
Montrealissa neuvoteltua pakettia on pidetty kunnianhimoisena ja onnistuneena, mutta aina on tilaa parannuksille. Kokousta paikan päällä seurannut toimittaja Johannes Blom analysoi neuvotteluja.
Ohisalo sopimuksesta luontokadon pysäyttämiseksi: historiallinen tulos, mitä moni ei välttämättä uskaltanut odottaa
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi Montrealissa saavutettua sopua luontokadon pysäyttämisestä.
Tästä on kyse loppusuoralle kääntyvissä YK:n luontoneuvotteluissa – nuoret haluavat turvata tulevaisuutensa
YK:n luontokokouksessa Montrealissa yritetään saada sopu siitä, miten ihmiset ja luonto voisivat elää sopusoinnussa. Sopimusluonnoksen mukaan 30 prosenttia maapallosta oltaisiin suojelemassa.
Yritykset haluavat YK:n luontokokouksesta selkeät pelisäännöt, mitä voivat tehdä luontokadon pysäyttämiseksi
Yritykset ja rahoittajat ovat YK:n luontokokouksessa läsnä isommin kuin koskaan. Ne toivovat valtioilta vahvaa sitoumusta luontokadon pysäyttämiseksi ja selkeitä, mitattavia tavoitteita.
Maailman maat yrittävät pysäyttää luontokadon – testaa tietosi visassa hyönteisistä
Hyönteisten määrän rivakasta vähenemisestä on puhuttu viime vuosina ja sitä on tutkittu maailmalla.
Alkuperäiskansat pyrkivät vaikuttamaan YK:n luontokokouksessa myös mieltä osoittamalla – perinteiset elämäntavat halutaan osaksi luonnonsuojelua
Toistaiseksi monet alkuperäiskansojen prioriteetit ovat mukana YK:n luontokokouksen tekstissä, mutta monet maat hakevat vielä linjaansa alkuperäiskansojen suhteen.
Maailma kokoontuu jättikokoukseen Kanadaan pysäyttämään luontokadon – testaa visassa, mitä tiedät luontokadosta ja neuvotteluista
Vuonna 2010 YK-maat halusivat kääntää luontokadon vuoteen 2020 mennessä. Tavoitetta ei saavutettu ja kello käy entistä kovempaa, kun sopijaosapuolet neuvottelevat uusista keinoista Kanadassa.
Koomikko Iikka Kivi: Pakotamme lapsemme luonnon saattohoitajiksi
Stand up -koomikko ja somevaikuttaja pelkää, että nykymenolla luonnosta jää jälkipolville vain savuavat rauniot.
Haamupyydykset kalastavat maailman merissä omin päin – vuodessa hukatun siiman voisi kieputtaa 18 kertaa maapallon ympäri
Meriin vahingossa tai tarkoituksella irti päätyneet kalastusvälineet koituvat joka vuosi satojentuhansien eläinten kohtaloksi ja pahentavat olennaisesti muovisaasteongelmaa.
Suomi on ymmärtänyt ennallistamisen väärin, sanoo EU:n ympäristökomissaari – ”Hinta jää paljon, paljon pienemmäksi”
Suomessa on pelätty miljardin euron vuotuista laskua luonnon ennallistamisesta. Se ei toteudu, liettualainen ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius painottaa Ylen haastattelussa.
Kiinan aasiannorsukanta on kaksinkertaistunut 25 vuodessa – video näyttää, miten haavoittuneita norsuja kuntoutetaan
Aasiannorsujen määrä koko mantereella on tippunut puoleen 1900-luvun puolivälistä.
Ennallistamisasetus käynnistäisi ennen näkemättömän suo-ojien tukkimisurakan, jossa osaavat kaivurikuskit loppuisivat nopeasti kesken
Kiistelty ennallistamisasetus vaatii heikentyneiden ekosysteemien elvyttämistä. Epätietoisuus on kuitenkin suurta sen suhteen, kuinka paljon Suomessa on heikkokuntoisia soita.
Amazonian pistiäisten tutkija Ilari Sääksjärvi: Mitä kauemmin odotamme luontokadon pysäyttämisessä, sitä suurempi on ratkaisujen hintalappu
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari Sääksjärvi on tutkinut Perussa Amazonian sademetsän loispistiäisiä. Hänet palkittiin juuri Alfred Kordelinin säätiön tunnustuksella.
WWF:n raportti: selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat kutistuneet keskimäärin 69 prosenttia vuodesta 1970
Kansainvälinen keskiarvo ei kuitenkaan kerro koko tarinaa: Etelä-Amerikassa populaatiot ovat paikoitellen supistuneet jopa yli 90 prosentilla. Suomessa vaarassa ovat erityisesti makean veden ekosysteemien lajit.
"Ehkä omat polttopuut voin ottaa" – moni uusi metsänomistaja on kiinnostunut luonnon monimuotoisuudesta
Kävimme koulutustilaisuudessa seuraamassa, kuinka metsänomistajia perehdytetään monimuotoisuuden turvaamiseen ja vesiensuojeluun. Metsä tarjoaa omistajalleen usein muutakin kuin puuta.
Tiesitkö, että männyt ruokkivat jälkikasvuaan siinä missä mekin? – Metsiemme yksipuolistuminen uhkaa nyt tuhatvuotisia ekosysteemejä ja samalla ihmisen hyvinvointia
Metsät ovat yksi tärkeimmistä liittolaisistamme taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, mutta nyt ihminen ravistelee niiden monimutkaista elämän tasapainoa.
Onko naalin pesintä Suomen paras luontouutinen vuonna 2022? Tässä 10 hyvää uutista lisää!
Naalinpoikasten syntymä Enontekiöllä oli voitto luonnonsuojelulle. Keräsimme eri luontotahoilta muitakin hyviä uutisia, joita on viime aikoina kiirinyt Suomen luonnosta.
Toimittajalta: Onko pölyttäjäkatoa liioiteltu? Kohuotsikot ja ylitulkinnat peittävät alleen todellisen ongelman
Tutkittua tietoa pölyttäjien määrästä on yllättävän vähän.
Ylen suosikkijuontajat huhkivat taimenpuroa kuntoon – Ensimmäinen taimen nähtiin jo paikalla!
YleX:n, Kioskin ja Summerin supertiimit kantoivat kilpaa kivenmurikoita Vihtijokeen. Eikä läpällä vaan ihan tosissaan – vesistöä kunnostettiin, jotta uhanalaiset lajit voisivat taas elää ja lisääntyä siellä. Porukka venyi ihan uskomattomaan suoritukseen!
Oletko ryhmämatkoja rakastava pulmunen vai sinkkuna viihtyvä turkulaislepakko? Testaa, mikä uhanalainen eläin olet
Vastaa leikkimieliseen testiin ja löydä sisäinen eläimesi
Osallistu merenpuhdistustalkoisiin herkuttelemalla – Katso tästä Peltsin ohjeet pallogrillilahnaan
Särkikaloja syömällä poistuu merestä liikoja ravinteita.
Tutkijoiden mukaan kuudes joukkosukupuutto etenee vauhdilla ja uhkaa koko ihmiskuntaa – Lajikatoa on kuitenkin vielä mahdollista hidastaa
Lajikato uhka muun muassa ruoantuotantoamme.
Anna kukkien kukkia ja kuluta järkevästi – Lue tutkijan vinkit, miten sinäkin voit ehkäistä luontokatoa arjessasi
Suomen luonnon lajeja ei voi suojella muualla kuin Suomessa.
Torjunta-aineet saattavat olla pölyttäjille vaarallisempia kuin on luultu – Kuinka paljon on liikaa?
Luonnossa pienempikin annos myrkkyä voi olla kohtalokas.
Erittäin uhanalainen naali onnistui pesimään Suomessa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen – tässä ovat historialliset pennut
Naalin pesintä Suomessa on pitkäaikaisen työn tulos, sillä naaleille on tarjottu lisäruokintaa useiden vuosien ajan ja samalla on pyritty harventamaan kettukantoja.
Kiinassa tapettiin kaikki varpuset 60 vuotta sitten – luontoon kajoamisella oli tuhoisat seuraukset
Varpusten hävittäminen johti ekokriisiin ja nälänhätään.
29-vuotiaat Marika ja Jesse ostivat röttelön metsän keskeltä – Nyt he raivaavat esiin perinnemaisemaa ja opettelevat omavaraisuutta
Pariskunta raataa pysäyttääkseen luontokadon kotipihassa.
Joka yhdeksäs Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia – testaa, mitä tiedät punaisen listan eläimistä
Yhä useammat eläinlajit Suomessa ovat uhanalaisia.
Naali on saanut pentuja ensimmäistä kertaa 26 vuoteen! – Tällainen on Suomen uhanalaisin eläin
Suomen uhanalaisin nisäkkään pesintää on odotettu pitkään.
Tiesitkö, että kimalaisella on kieli? Ota haltuun 6 hämmentävää luontofaktaa!
Luontofaktoja, joilla ällistytät kaikki.
Ylen kysely: suomalaiset yhtä huolissaan luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta
Ylen kyselyn mukaan suomalaiset ovat pitkälti yhtä huolissaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Naiset ovat huolestuneempia kuin miehet ja nuoret huolestuneempia kuin iäkkäät.