Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingissä lauantaina 9. huhtikuuta järjestettiin hoitajien mielenosoitus, jossa vaadittiin lisää palkkaa.

Hoitajat tekivät lakon aikana suojelutyötä, mutta osa on edelleen ilman palkkaansa – työnantaja: yksittäistapauksia

Tehyn mukaan HUSissa on edelleen maksamattomia palkkoja. Työnantajan mukaan palkat on maksettu, jos tiedot ovat tulleet ajoissa palkanlaskentaan. HUS kuitenkin myöntää, että yksittäisiä tapauksia voi olla vielä selvitettävänä.

Sairaanhoitajat täyttävät lomakkeita Kanta-Hämeen keskussairaalan osastolla.

KHSHP haluaa paikallisen sopimuksen hoitoalan työkiistaan – ratkaisu ostaisi alueen hoitajat joukkoirtisanoutumisten ulkopuolelle

Hoitajien paikoilleen jämähtäneet palkkaneuvottelut uhkaavat kärjistyä joukkoirtisanoutumisiin. Jo tällä hetkellä ne aiheuttavat ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Lähikuva verikokeen ottamisesta.

TYKSlabin näytteenottopisteissä viikkojen mittaiset ajanvarausjonot – hoitajalakon aikana peruttiin päivittäin 800 aikaa

Ruuhkaa on koitettu purkaa lisäämällä ilman ajanvarausta toimivia näytteenottoaikoja. Jonoja on silti syntynyt. Paras aika välttää jonoja on loppuviikko.

Taysin seinässä iso kyltti: Sisäänkäynti - Ingång - Entrance.

Osa lakossa olleista TAYSin hoitajista sai tänään palkkapäivänä liian vähän rahaa tilille: työnantaja korjaa virheen ensi viikolla

TAYS ei ehtinyt tehdä lakon aikaisen suojelutyön palkkaa koskevia korjauksia ajoissa. Työnantajan mukaan osasyy on työntekijöissä itsessään.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.

Voiko kunta-alan sopimuskiistassa syntyä vielä sopu? Neljä kysymystä ja vastausta siitä, kuinka työtaistelu jatkuu nyt

Kunta-alan työkiistan selvittely jatkuu nyt kahdella rintamalla. Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, jonka muut olisivat hyväksyneet.

Leikkaussali, potilas, sairaanhoitajia ja lääkäreitä

Hoitajilla yhä saamatta palkka yli 13 000 suojelutyökeikasta – HUS teki lakon ajalle erilliset sopimukset, mutta ei ehtinytkään käsitellä niitä

Tehyn mukaan osa sen jäsenistä teki lakon ajan suojelutyötä lähes normaalien työvuorojen mukaan, mutta ei ole saanut työstään vieläkään palkkaa.

Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham.

HS-kysely: Useampi suomalainen olisi valmis maksamaan enemmän veroja hoitajien palkankorotusten mahdollistamiseksi

Helsingin Sanomien kyselyn perusteella miehistä selvästi useampi kuin naisista vastustaa veronkorotuksia keinona nostaa hoitajien palkkoja. Mitä suurempituloisesta on kyse, sitä todennäköisemmin tämä vastustaa veronkorotuksia.

Helsingissä lauantaina 9. huhtikuuta järjestettiin hoitajien mielenosoitus, jossa vaadittiin lisää palkkaa.

Aluehallintovirastot: Valvonta on ruuhkautunut pahoin Tehyn masinoiman kantelukampanjan vuoksi

Aluehallintovirastojen kirjaamoihin on saapunut parin viikon aikana yli 3 000 terveydenhuoltoon liittyvää yhteydenottoa.

Oulun Yliopistollisen sairaalan julkisivu.

Oulun yliopistollisen sairaalan toiminta on palannut pääosin entiselleen hoitajalakon jälkeen

Sairaalan toiminnot on saatu hiljalleen vastaamaan tilannetta ennen Tehyn ja Superin hoitajalakkoja.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola saapui paikalle aamupäivällä.

Super alkaa valmistella joukkoirtisanoutumista – Paavola: Pitääkö näin järeisiin keinoihin ryhtyä, jotta hoitajapula ratkaistaan?

Kunta-alan työriidan sovitteluesityksen valmistelua on jatkettu tänään sovittelulautakunnassa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen A-studiossa.

Tehyn Rytkönen hoitajien joukkoirtisanoutumisista: Suomalainen yhteiskunta on melko tilanteessa, jos hoitajapula ratkaistaan pakkotyöllä

Hoitoalan työkiistan neuvottelut jatkuvat torstaina, mutta samaan aikaan hoitajajärjestöt valmistelevat järeitä työtaistelutoimia.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola huutavat iskulauseita mielenosoituksessa

"Piakkoin pitäisi myös valtiovallan sanoa, annetaanko rahaa", toteaa asiantuntija hoitajien työtaistelusta – esiin on nostettu äärimmäiset keinot

Kunnat maksavat vielä toistaiseksi hoitajien palkat, mutta ensi vuonna he ovat hyvinvointialueiden palveluksessa. Asiantuntijoiden mukaan työtaistelun rajoittaminen lainsäädännöllä olisi äärimmäinen keino, jossa ovat vastakkain hoitajien ja potilaiden oikeudet.

Sairaanhoitaja Tiia Virta syöttää potilastietoja koneeseen

Näin hoitajien joukkoirtisanoutuminen voisi käytännössä tapahtua – seitsemän kysymystä ja vastausta hoitajien rajusta uhkauksesta

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisella. Miten se käytännössä tehtäisiin? Mitä keinoja työnantajalla on, jos tuhannet hoitajat irtisanoutuvat? Selvitimme.

Pääministeri Sanna Marin saapumassa tiedotustilaisuuteensa.

Pääministeri Marin hoitajien työtaistelusta: annetaan sovittelulautakunnalle työrauha, toiveena hyväksyttävä esitys

Sovittelulautakunnan esitys työmarkkinajärjestöille tulee todennäköisesti loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

sairaanhoitaja Tero Flink Kymenlaakson keskussairaalan pääsisäänkäynnin pihalla Kotkassa.

Sairaanhoitaja Tero Flink ei usko joukkoirtisanoutumisen toteutumiseen: "Tulee joku Lindénin uusi laki"

Kotkassa sairaanhoitajana työskentelevä Tero Flink pettyi, kun hoitajalakko peruuntui. Hän uskoo, että se olisi ollut hyvä painostuskeino työtaistelussa.

Tehyn ja SuPerin lakkoilijoita Senaatintorilla Helsingissä.

Sovittelulautakunta: Kunta-alan jumiutuneita neuvotteluja jatketaan huomenna, pääministeri ei aio puuttua

Ammattijärjestö Super odottaa yhä maan hallitusta mukaan hoitoalan työehtoneuvotteluihin. Pääministerin mukaan hallitus ei aio puuttua neuvotteluihin.

OYSin Terhi Nevala: Kaikki energia pitäisi keskittää neuvotteluihin

Yle seuraa: Näin hoitajien työtaistelua kommentoidaan – OYSin vs. johtajaylilääkäri: Joukkoirtisanoutuminen olisi "erittäin vakava paikka"

Hoitajalakon toinen vaihe peruuntui, mutta nyt hoitajaliitot uhkaavat jäsentensä joukkoirtisanoutumisella.

Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti edustaa 1970-luvun arkkitehtuuria.

Seinäjoen keskussairaalassa palautetaan toimintaa normaaliksi, kun lakko peruuntui – sairaanhoitopiirin johtaja: ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikutuksiltaan lievempiä

Keskussairaalan näkökulmasta ylityö- ja vuoronvaihtokielto eivät ole lakon veroisia vaikutukseltaan, mutta järeitä toimia nekin ovat, sanoo Tero Järvinen. Järvinen ei kommentoi työtaistelua, mutta toivoo ratkaisua tilanteeseen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola (vas.) ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen johtivat joukkojaan hoitajien mielenilmauksessa Meilahden kampuksen alueella Helsingissä 1. huhtikuuta 2022.

Analyysi: Hoitajien työtaistelu kovenee ja syyttely leviää, neuvottelijoiden välit vaatisivat tulehduskipulääkettä

Työnantajalle palkankorotukset ovat nollasummapeli, jossa hoitajat eivät voi saada muita enemmän, kirjoittaa Ylen politiikantoimituksen tuottaja Maria Stenroos.

Banaanista irvailtiin hoitajien mielenosoituksessa Helsingin keskustassa lauantaina 9. huhtikuuta. Kuvassa banaanipiirros kyltissä.

Tehyn valtuuston puheenjohtaja uskoo jäsenistön tukeen joukkoirtisanoutumisessa – Satasairaalan johtajaylilääkäri toivoo työrauhaa

Tehyn valtuuston puheenjohtaja Leena Jokinen-Anttila Ulvilasta uskoo, että joukkoirtisanoutumiselle on vahva kannatus Tehyn jäsenistössä.

Kainuun uuden keskussairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna keväällä.

Kainuun keskussairaalalle Oulusta siirrettyjen potilaiden takaisinsiirto katsotaan tapauskohtaisesti

Kainuun keskussairaalan on ollut mahdollista ottaa vastaan vain rajallisesti muualta hoitoon tulevia potilaita.

Potilasturvallisuuslaki ei etene

Ministeri Aki Lindén ei aio viedä potilasturvallisuuslakia eteenpäin hoitajalakon perumisen myötä

Hoitajajärjestöt peruivat lakon mutta valmistelevat joukkoirtisanoutumisia. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin mukaan hallitus reagoi, jos irtisanoutumiset toteutuvat.

Suojapuvussa oleva hoitaja laittaa käsineitä käteen.

Lakko peruuntui, nyt Seinäjoen keskussairaalassa sulatellaan ja odotellaan seuraavia käänteitä

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super peruivat alkavaksi suunnitellun lakon laajenemisen, mutta uhkaavat nyt järeämmillä toimilla. Seinäjoella ehdittiin ajaa sairaalan toimintoja alas, muttei vielä perua potilasaikoja laajamittaisesti.

Lapin keskussairaalan sisääntulo ja kyltti

Hoitajalakko peruuntui – Lapin keskussairaalan perutut ajat pidetään keskiviikon osalta peruttuina

Sairaanhoitopiiri tiedottaa muista ajanvarauksista ja jatkotoimenpiteistä keskiviikon aikana.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola huutavat iskulauseita mielenosoituksessa

Tehy ja Super valmistelevat joukkoirtisanoutumisia, peruvat hoitajalakon – "Ministeri mursi lakon pakkotyölailla", sanoo Millariikka Rytkönen

Laajan hoitajalakon piti alkaa keskiviikkona, mutta Tehy ja Super peruivat sen. Järjestöt suunnittelevat nyt aiempaa järeämpiä toimia.

Taysin seinässä iso kyltti: Sisäänkäynti - Ingång - Entrance.

TAYS: Tehyn ja Superin lakko lamaannuttamassa myös päivystyksen ja kiireellisen hoidon – tehohoitoa ja synnytyksiä ei voitaisi turvata

Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan hoitajajärjestöjen paikalliset edustajat voivat neuvotella suojelutyöstä vasta keskiviikkona.

Oys yhteispäivystys kyltit

OYS: Sairaalaan voi tulla normaalisti, myös ajanvarauksia aletaan pian kalenteroida

Ennen hoitajalakon perumista näytti siltä, että sairaalan normaalia toimintaa ei ylläpidetä vaan potilaita siirretään muualle.

Valkoinen sairaalarakennus moottoritien päällä, värikkäitä yksityiskohtia ikkunoiden vieressä

Hoitajalakon suojelutyöstä edelleen leveä riita Varsinais-Suomessa – työnantajapuoli: aivoverenvuotopotilaita joudutaan mahdollisesti lähettämään Ruotsiin hoitoon

Suojelutyötä tekeviä hoitajia on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä keskiviikkona 94. Suojelutyön määrästä neuvotellaan seuraavan kerran keskiviikkona aamupäivällä.

 Paljon ihmisiä jonossa ja lähes kaikilla punainen ilmapallo, jossa lukee "Tehy".

Hoitajalakko keskeyttäisi monet Päijät-Soten palvelut

Hoitoalalla alkaa laaja lakko keskiviikkoaamuna, jos sopua työriitaan ei saada viime hetkellä. Päijät-Sotessa lakko keskeyttäisi erioissairaanhoidon kiireettömän toiminnan ja supistaisi myös kiireellistä hoitoa.

Aiki Oago, Aishah Muhammed ja Mikael Kutvonen

19-vuotiasta TikTok-julkkista on lyöty töissä – silti hän ja kaksi muuta opiskelijaa tahtovat alalle, josta muut nyt pakenevat

Sairaanhoitajaopiskelijoita mietityttää, saavatko he harjoitteluissa tarpeeksi ohjausta vai ovatko he vain ilmaista työvoimaa. He pelkäävät lakon myös viivästyttävän valmistumistaan.

Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.

Hoitajalakko on alkamassa keskiviikkona, mutta suojelutyöstä ei ole vielä sopua – neuvotteluja käydään vielä lakon aattona: "Se on kovin myöhään"

Keskiviikkona alkava lakko koskisi erikoissairaanhoidossa työskenteleviä hoitajia. Lakon ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto.

Harri Melin professori, Tampereen yliopisto

Hoitajajärjestöjen keskinäiset erimielisyydet suojelutyöstä olivat odotettavissa, sanoo pitkää lakkoa povaava emeritusprofessori

Sairaanhoidon sekä perus- ja lähihoidon välillä on ollut sosiologian emeritusprofessori Harri Melinin mukaan vuosikymmeniä jännitteitä. Ne koskevat sekä palkkausta että työnjakoa ja valta-asemia sairaalan sisällä.

Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja

Superin puheenjohtaja: TAYSin luottamushenkilöt toimivat suojelutyöneuvotteluissa omavaltaisesti, asia nyt loppuun käsitelty

Superin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan Tehyn ja Superin lakossa suojelutyöstä neuvotellaan yhteisin linjauksin ja yhdessä Tehyn kanssa. Hän sanoo, että Tampereen tilanne oli yksittäinen ja on nyt selvitetty. 

Ihmisestä näkyy torso, jolla on päällä punainen huomioliivi. Liivissä lukee Tehy ja kaulassa roikkuvssa lapussa Lakkovahti.

TYKS ja hoitajajärjestö Tehy ilmiriidassa suojelutyön määrästä – TYKS: lakko sulkee ensi viikolla kymmeniä osastoja

Turun yliopistollisen keskussairaalan mukaan hoitajajärjestö Tehy on yksipuolisesti muuttanut suojelutyössä olevien hoitajien määrää. Tehy kiistää väitteen.

Ihmisestä näkyy torso, jolla on päällä punainen huomioliivi. Liivissä lukee Tehy ja kaulassa roikkuvssa lapussa Lakkovahti.

Lakkorintamassa olevat hoitajaliitot eri mieltä suojelutyön määrästä Tampereella – Super teki oman päätöksen: "Meillekin iso järkytys"

Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan Tehy vähensi suojelutyön määrää yllättäen, mikä takia sovittuja kiireisiä hoitoja piti perua.

Oulun yliopistollinen sairaala.

OYSin syöpäleikkaukset tauolle – lakon aikainen suojelutyö supistuukin luvatusta tänään ja kiirastorstaina

Potilaille ei nyt aina ehditä henkilökohtaisesti viestittää peruuntuneista hoitoajoista. Perjantaina tilannetta helpottaa hoitoalan viiden vuorokauden lakkotauko. Se vaikuttaa lähinnä päivystystoimintaan.

Etualalla lakkovahdin selkä, jossa lukee punaisessa huomioliivissa Tehy. Taustalla toinen lakkovahti selin.

TAYS: Hoitajajärjestöt vähentävät suojelutyötä ja aiempaa useampi leikkaus joudutaan perumaan

Nyt käynnissä oleva hoitajien lakko päättyy varhain aamulla pitkäperjantaina. Ensi viikolla keskiviikkona alkaa uusi laajempi lakko.

Rakenteilla oleva uus ilastensairaala.

Lakon yllättävä seuraus Lastensairaalan teho-osastolla: hoitajia on nyt töissä enemmän kuin ennen lakkoa

Suojelutyötä on käytetty leikkausjonojen purkamiseen Lastensairaalassa.

Mielenosoitus, jossa suuri banderolli, ilmapalloja ja kylttejä, joissa iskulauseita.

Hoitajalakon laajeneminen lykkääntyi pääsiäisen yli - Siun sote liittyy mukaan, jos sopua ei synny

Lakon laajenemista siirrettiin muutamalla päivällä, jotta sovittelulautakunta saisi lisäaikaa työriidan sovitteluun. Mikäli riita saadaan ratkaistuksi ajoissa, ei lakon laajenemista tapahdu.

Satasairaalan katolla oleva kyltti

Hoitajalakon laajentuminen Satakuntaan sai lisäaikaa

Jos sopuun ei päästä, alkaa hoitajien lakko Satakunnan sairaanhoitopiirissä 20. huhtikuuta.

Oulun Yliopistollisen sairaalan teho-osaston käytävällä hoitajia

OYSissa on ollut lakon aikana suojelutyön hoitohenkilökuntaa, vaikka näkymyseroja on ollut sen saatavuudesta

Oulun yliopistollisessa sairaalassa ei ole saatu kaikkia suojelutyöhön sovittuja hoitajia töihin sairauspoissaolojen ja osin kieltäytymisten takia. Työntekijäpuolen mukaan ei ole kysyttykään.

Meilahden tornisairaala Helsingissä.

Kaikkia välttämättömiä tutkimuksia ei ole pystytty tekemään HUSissa hoitajalakon aikana – suojelutyön järjestämisessä haasteita

Hoitajaliitto SuPerin mukaan hoitajat ja hoitoalan järjestöt ovat jo vuosia valittaneet kroonisesta työntekijäpulasta, mutta työnantaja ei ole aiemmin reagoinut lisäresurssipyyntöihin.

Hoitajien koronaosaston käytävällä suosittamassa tehtäviää.

Tarkistimme hoitajalakon faktat: palkankorotukset maksaisivat veronmaksajalle pakastepitsan verran, väitti liitto, mutta se ei ole ihan totta

Sairaanhoitajan palkka on noin 600 euroa vähemmän kuin keskimääräisellä suomalaisella. Ammattiliittojen vaatimat korotukset maksaisivat viiden vuoden kuluttua noin 1,6 miljardia vuodessa.

Kolme lakkovahtia eli Saaran Partanen, Else Halonen ja Zefira Rahimi Taysin etuovien edessä punaiset liivit päällään.

Hoitajat vaativat viiden vuoden palkkaohjelmaa – aluevaltuutetut kääntävät katseet Helsinkiin: "Eduskunta rahoittaa koko sairaanhoitojärjestelmän"

Hoitoala on vaatinut yleiskorotusten lisäksi palkkaohjelmaa. Asiantuntijat vastaavat, mitä korotukset tarkoittaisivat Pirkanmaan 1.1.2023 alloittavalle hyvinvointialueelle.

Sairaanhoitaja Tiia Virta syöttää potilastietoja koneeseen

Hoitajalakko ei ole toistaiseksi vaarantanut potilasturvallisuutta, mutta sitä pelätään yhä – johtajaylilääkäri: "Toimimme riskillä"

Hoitajien lakko ei ole Ylen kyselyn mukaan aiheuttanut vakavia vaaratilanteita kiireellistä hoitoa tarvitseville. Sairaanhoitopiirit kokevat vallitsevan tilanteen kuitenkin vaikeaksi.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta.

Hoitajalakon esiin tuomat ongelmat kumpuavat vuosikausien takaa, sanoo tutkija: "Henkilöstöstä huolen pitäminen on pitkän tähtäimen investointi"

Suomessa hoitajat ovat sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkysen mukaan hyvin keskeisessä asemassa hoitojärjestelmässä. He myös tekevät muihin maihin verrattuna vaativia tehtäviä.

Taysin Ensiapu Acutan kyltti rakennuksen seinässä.

TAYS on aloittanut kiireellistä hoitoa taas, esimerkiksi syöpäleikkauksia on tehty

Päivystyksessä on ollut tavallista vähemmän potilaita ja potilaita on siirretty jatkohoitoon muualle. Näin suojelutyön aikana on pystytty tekemään esimerkiksi kiireisiä leikkauksia.

Sairaanhoitaja Tiia Virta syöttää potilastietoja koneeseen

Potilasturvallisuuslaki uhkaa kaatua hallituksen erimielisyyksiin, Lohi: Toivon, ettei tälläistä lakia tarvita

Hoitoalaa valvova Valvira pitää potilasturvallisuuslakia viimesijaisena keinona. Ylijohtaja Markus Henriksson toivoo, että hoitajat vastaisivat puhelimeen.

Atte Tahvola seisoo aurinkoisella aukiolla, jonne on kokoontunut paljon ihmisiä. Päällään punainen Tehyn logoilla varustettu liivi ja päässään punainen pipo.

Hoitaja: "Telepatiaan emme taivu" – pääluottamusmiesten mukaan suojelutyöhön kutsuviin puheluihin olisi kyllä vastattu, jos niitä olisi tullut

TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoi tiistaina, etteivät hoitajat vastaa puheluihin. Hoitajien mukaan monille heistä ei ole soitettu. TAYSin mukaan kaikille ei soiteta, koska vain osa työvuorossa olevista kutsutaan.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola (vas.) ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen johtivat joukkojaan hoitajien mielenilmauksessa Meilahden kampuksen alueella Helsingissä 1. huhtikuuta 2022.

Kun lakko alkoi, sydäninfarktipotilaiden hoitajaksi ei tullut kukaan – hoitajat olivat kieltäytyneet töistä sekavassa tilanteessa

HUSin sydänasemalla on vähintään kolme sairaanhoitajaa töissä kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Perjantaina aamuvuoron alkaessa töihin ei tullut ketään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle