Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päivi Karjalainen on pääluottamusmies.

Kunta-alan lakossa ollut kertoo, kannattiko taistella: sopimuksen pieni kirjaus merkitsee, että myös Tampereella saadaan lomaraha

Kunta-alan työntekijät saavat sopimuksen myötä palkkoihinsa kahden prosentin yleiskorotuksen kesäkuussa. Perhepäivähoitajat taasen siirtyvät kuukausipalkkaisiksi.

#Palkkapäivä banneria kantava mielenosoittajien joukko kadulla.

Tällainen on kunta-alan työkiistan päättänyt sopimus: Kahden prosentin korotus palkkoihin kesäkuussa, viisivuotinen palkkaohjelma alkaa ensi vuonna

Kunta-alalle on tulossa sovittelulautakunnan ehdotuksen mukainen viisivuotinen palkkaohjelma, joka nostaisi palkkoja yhteensä noin viisi prosenttia yli yleisen linjan.

Hilma Tarvonen läppärinsä kanssa nurmikolla.

Hilma Tarvonen, 25, haluaa opettajaksi, vaikka ala on ehkä kaikkien aikojen syvimmässä kriisissä: "En hae kouluun palkan perässä"

Helsinkiläinen 25-vuotias Hilma Tarvonen haluaa opettajaksi. Hän lukee yliopiston pääsykokeisiin samalla, kun työskentelee päiväkodissa. Moni muukin hakee korkeakouluun juuri nyt.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen piti tiedotustilaisuuden.

Kunta-alalle esitetään 5-vuotista palkkaohjelmaa – palkat nousisivat yhteensä reilut 5 prosenttia muita aloja enemmän

Laajoihin työtaisteluihin johtanut työriita yritetään ratkaista. Kunta-alalle ehdotetaan viisivuotista palkkaohjelmaa, joka nostaisi palkkoja noin prosentin vuosittain yli yleiskorotusten.

Koululainen etäopiskelee

Nyt pohditaan, jäivätkö oppilaat jälkeen lakon takia – pahimmassa tapauksessa kesäloma voi siirtyä

Perusopetuslain mukaan lukuvuotta voi pidentää kuusi päivää, jos koulutyö on keskeytynyt jostakin syystä. Lukuvoden pituus on 190 päivää.

Oululainen varhaiskasvatuksen opettaja Reeta Mäki-Pollari kuvattuna Länsi-Pasilassa leikkipuistossa. Mäki-Pollari on opettajien lakossa.

Korkeakoulutettu Reeta Mäki-Pollari tienaa alle 2 600 euroa kuukaudessa – tästä on kyse kunta-alan työntekijöiden vaatimassa palkkaohjelmassa

Kunta-alan työntekijät vaativat palkkaohjelmaa, joka tasoittaisi eroa kunta-alan ja yksityisen sektorin palkkojen välillä.

Lakkomarssille osallistunut helsinkiläinen nuoriso-ohjaaja miettii jo muuttoa pois kaupungista: "Kunnon palkka tarvitaan"

"Kunnon palkka tarvitaan tästä duunista", sanoo nuoriso-ohjaaja – kunta-alan mielenilmauksessa koolla noin 3 000 ihmistä

Kunta-alan mielenosoitukseen Helsinkiin saapui tuhansia lakkolaisia. Seurasimme mielenosoitusta tässä artikkelissa.

Leikkaussali

Kirurgeille ei riitä puhtaita välineitä, yleiset tilat ovat epäsiistit – näin kunta-alan lakko näkyy sairaalassa

Oulun yliopistollisen sairaalan kiireetön toiminta siirretään tuonnemmaksi lakon vaikutusten seurauksena. Tilanne on sama muillakin lakkopaikkakunnilla. Potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n lakkovahdin käsinauha puristuu toppatakin hihan ympärille.

Kunta-alan palkankorotukset tarkoittaisivat Turussa 18 miljoonan euron lisämenoja vuodessa – henkilöstöjohtaja: "Vastaisi puolen prosentin veronkorotusta"

Turun kaupungin laskelmien mukaan palkkojen korottaminen 3,6 prosentilla vuosittain tarkoittaisi 18 miljoonan euron menojen lisäystä joka vuosi. Työntekijät vaativat vuosittaista 3,6 prosentin palkankorotusta normaalien korotusten lisäksi.

Elina Pylkkänen Ritarihuoneenpuistikossa Helsingissä.

Alivaltiosihteeri: Ennenaikaista sanoa, milloin sovintoehdotus voisi tulla kunta-alan työriitaan

Tiistaina alkanut kunta-alan lakko on sulkenut muun muassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. 

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.

Koulujen piti olla kiinni lakon vuoksi Vantaalla, mutta 200 opettajaa saapui töihin: sitten valtaosaan kouluista kutsuttiin oppilaita takaisin

Yhteensä Vantaan peruskouluihin on kutsuttu noin 1 500 oppilasta. Tässä on priorisoitu 1.-luokkalaisia, 9.-luokkalaisia, erityisluokkien oppilaita ja valmistavassa opetuksessa olevia oppilaita.

Poika hyppää ja lentää korkealla. Kyseessä trickaus-niminen urheilulaji, joka sisältää vauhdikkaita hyppyjä. Ohjaaja varmistaa.

Eri puolilla Suomea järjestetään nyt lakkoleirejä lapsille – koulujen sulkeminen sai kaupalliset toimijat tarttumaan yllätysvapaisiin pikavauhdilla

Kun kunta-alan lakko on sulkenut kouluja ja päiväkoteja, on moni vanhempi tuskaillut lapsen hoitopaikan löytämisessä. Etenkin liikunta-alan toimijat ovat kehittäneet niin kutsuttuja lakkoleirejä.

Traktori kylvää kauraa pellolla. Kevätkylvöt päästään tänä vuonna aloittamaan jo vapun tienoilla.

Tiistai 3.5.2022 (radio)

Lakko on sulkenut kouluja ja päiväkoteja. Saksa lupaa tukea Suomelle ja Ruotsille. Suomen armeijalla harjoittelee. Maatilojen kevättyöt ovat myöhässä. Säätiedot.

Kati Ovaska toimi muiden Opettajien kanssa lakkovahteina Sotungin koululla Vantaalla tiistaiaamuna.

Tiistai 3.5.2022 (tv)

Kunta-alan lakko. Ukrainan evakuoinnit. Maatilan kevättyöt. Sää.

Tyhjä luokkahuone.

Huutava työvoimapula ja paikallaan junnaava palkka – tämän takia kunta-ala lakkoilee nyt

Kunta-alan ammattiliitot tavoittelevat palkankorotuksia etenkin pienipalkkaisimmille työntekijöille. Palkkoihin halutaan myös lisää joustoa.

Lakkovahti koulun pihalla.

Kunta-alan liittojen lakko pysäyttää Rovaniemen palveluita: koulut kiinni ja päivähoitoa vain pienelle osalle perheitä

Peruskoulut ja lukiot ovat Rovaniemellä kiinni lakon ajan. Lakko ei koske Lapin yliopiston harjoittelukoulua. Kaupungin päiväkodit ovat kiinni kahta lukuun ottamatta.

Kunta-alan mielenosoittajia kylttien kanssa Turun tuomiokirkon edustalla.

Yle seurasi kunta-alan lakon vaikutuksia arkeen kahden vuorokauden ajan

Kunta-alan lakko järjestetään 3.–9. toukokuuta. Tämän jutun päivitys on päättynyt, mutta Yle seuraa lakon etenemistä muissa jutuissa.

Sanna Yli-Koski-Mustonen hiekkalaatikolla poikansa kanssa.

Helsinkiläisäiti on joutunut jättämään lapsensa kolmen tuntemattoman ihmisen hoidettavaksi – siksi hän ja moni muu ymmärtää tiistaina alkavaa lakkoa

3.–9. toukokuuta järjestettävä kunta-alan lakko sulkee muun muassa kouluja ja päiväkoteja. Kysyimme lukijoilta, kuinka arki lasten kanssa sujuu poikkeustilanteessa.

Anu Kahra lähti opettajainhuoneesta 2. toukokuuta.

Tiistaina alkanut kunta-alan työtaistelu on historiallisen laaja – monet menevät lakkoon ensi kertaa elämässään

Ay-liikkeeseen perehtynyt historiantutkija arvioi, että riidat hoitajien ja opettajien palkoista voivat siirtyä syksyyn. Hän sanoo, että vasta jälkeenpäin tiedetään, kuka on ollut ovela.

Kaksi ruskeahiuksista lasta ylhäältäpäin kuvattuna täyttää aurinkokuntaa käsittelevää tehtävää.

Kuopio tarjoaa päivähoitoa lakon aikana ensisijaisesti suojelutyötä tekeville – lain mukaan rajausta ei saisi tehdä, kaupunki vetoaa poikkeustilanteeseen

Kuopiossa on auki 12 päiväkotia kunta-alan viikon mittaisen lakon aikana. Kaupungin lakimiesten näkemyksen mukaan Kuopio voi priorisoida varhaiskasvastuspalveluja lakon aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Näin kunta-alan lakko vaikuttaa eri puolilla Suomea

Yle koosti, miten kunta-alan lakko vaikuttaa arkeen Suomen kymmenessä lakon piirissä olevassa kaupungissa.

Digitaalinen näyttö jossa kerrotaan bensan ja dieselin hinta huoltoasemalla

Perjantai 29.4.2022 (radio)

Kunta-alan lakko. Uusi ydinreaktori. Hintojen nousu. Ministerit. Vappu ja vapun sää.

Pieni koira liikuttelee kuonollaan puisen pelilaudan osia saadakseen namin.

Torstai 14.4.2022 (tv)

Aseapua Ukrainaan. Kunta-alan lakko. Pääsiäisliikenne. Koiran hyvinvointi. Sää.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Maanantai 11.4.2022 (radio)

Kunta-alan lakot. Teräksestä pulaa. Lasten sotaleikit. Sukututkimuksen päivä. Sää.

Volodymyr Zelenskyi

Keskiviikko 6.4.2022 (radio)

Ukrainan presidentti. Suomen armeija. Kunta-alan lakko. Hoitajien lakko. Rakennusalan työnjohtajat. Sää.