Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viuhkamainen kuvio värikkäitä pisteitä mustassa avaruudessa.

Maailmankaikkeuden uudessa 3D-kartassa on jo enemmän galakseja kuin aiemmissa yhteensä – kartoituksen odotetaan selventävän pimeän energian arvoitusta

Spektrometri kerää tietoa valosta, joka lähti matkaan miljardeja vuosia sitten. Kaukaiset havainnot ovat muistoja nuoresta maailmankaikkeudesta, jossa meidän aurinkokuntaamme ei ollut vielä pitkään aikaan.

Galaxy Cluster Abell 1689 ja Tommi Tenkanen

Mitä oli ennen universumin alkua, miten tyhjyys voi pamahtaa? Tutkija vastaa lukijoiden jatkokysymyksiin alkuräjähdyksestä ja pimeästä aineesta

Tommi Tenkasen mielestä kaikki kosmista inflaatiota tai sen loppuhetkiä kuvaavat uskottavat mallit johtavat päätelmään multiversumin olemassaolosta.

Linnunrata tähtitaivas.

Linnunradalle löytyi yllättävä kiertolainen – ja niitä voi olla paljon lisää

Jatkotutkimusten toivotaan tuovan lisävalaistusta pimeän aineen rooliin galaksien syntymisessä.

Euclid

Tutkimus: Pimeää energiaa ei ole, eikä maailmankaikkeus laajene kiihtyvää vauhtia – Kosmologi Kari Enqvist: "Tieteen tennispeliä"

Uusi teoria merkitsisi, ettei maailmankaikkeus laajenisikaan kiihtyvää vauhtia, kuten on oletettu.

tähtitaivas

Universumin suuri arvoitus ratkeamassa? – Nasalta uusi ehdokas pimeän aineen alkuperäksi

Pimeän aineen arvoitukseen on etsitty vastausta mustista aukoista, jotka syntyivät alkuräjähdystä seuranneen sekunnin ensimmäisten tuhannesosien aikana.

Kuva kahdesta mustasta aukosta.

Gravitaatioaalloista viimein suora havainto – suurempi läpimurto kuin Higgsin hiukkanen

Ajatus painovoima-aalloista on peräisin Albert Einsteinin sata vuotta sitten julkaisemasta yleisestä suhteellisuusteoriasta. Kosmologi Syksy Räsäsen mukaan nyt tehty havainto on tärkeämpi tiedeuutinen kuin Higgsin hiukkasen löytyminen pari vuotta sitten.

Tietokonevisualisointi

Tiedemaailma jännittää: Tänään selviää, löytyivätkö gravitaatioaallot

Gravitaatio- eli painovoima-aaltojen löytyminen olisi monien mielestä vuosikymmenen tiedeuutinen. Löytö avaisi uusia tutkimuskulmia maailmankaikkeuteen.

Galaksi.

Hedelmiä, kuivajäätä ja harsoa – performanssi havainnollistaa pimeää energiaa

Taiteilijat ja tieteentekijät yhdistävät voimansa ja esittävät tieteeseen pohjautuvia performansseja, jotta ihmiset kiinnostuisivat vaikeaselkoisestakin tieteestä.

Pimeä aine pyörittää maailmaa

80 vuoden ajan on tiedetty, että suurin osa maailmankaikkeudesta on ainetta, jota ei havaita. Vieläkään ei tiedetä mitä tuo pimeä aine on.

Valjaoja paljastaa

KLIKkaussota: Valtaoja paljastaa

Valtaoja paljastaa uskomattoman uuden käänteen

Pimeää energiaa tutkivan satelliitin rakentaminen alkaa Euroopassa

Vuonna 2020 laukaistavan satelliitin tuottaman aineiston avulla pyritään ratkaisemaan suuri mysteeri siitä, miksi maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Tämän hetken tärkeimpänä pidetyssä kosmologia-hankkeessa on mukana 14 maata, myös Suomi.

Suomalaiskeksintö selventää maailmankaikkeuden ikää

Tänään julkaistun alkuräjähdyskuvan perusteella maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha. Euroopan avaruusjärjestön tuoreiden havaintojen mukaan universumi laajenee hitaammin kuin aiemmin arvioitiin.

Parisataa maastopaloa riehuu Australiassa - liekkien saartama observatorio pelastui täpärästi

Ennätyshelteen helpottamisesta huolimatta pelkästään New South Walesin osavaltiossa roihuaa edelleen 170 maastopaloa. Myös Tasmanian ja Victorian osavaltioissa palaa edelleen.

Havainnekuva jättiteleskoopista.

Eurooppalainen jättiteleskooppi etsii maan kaltaista elämää

Chileen rakennettava laitos tutkii myös pimeää ainetta ja pimeää energiaa

Kuva NGC1365-spiraaligalaksista.

Pimeän energian kamera nappasi ensimmäiset 570 miljoonan pikselin kuvansa

Superherkkä kamera kartoittaa viiden vuoden aikana kahdeksasosan taivaasta. Kauimmillaan se ulottuu 8 miljardin valovuoden päähän. Kameran valoherkät kennot tutkivat pimeää energiaa.

Euclid

Esan satelliitti lähtee jahtaamaan pimeää energiaa ja luotain kurkkimaan Aurinkoa

Euroopan avaruusjärjestö on hyväksynyt kaksi kunnianhimoista tutkimussuunnitelmaa. Toisessa kartoitetaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa, toisessa tutkitaan avaruustuulia niiden syntysijoilla.

Tähtitaivas

Kangasala kerää astronomit

Suomen tähtitieteilijät kokoontuvat loppuviikoksi Kangasalle. Kolmipäiväisen kokouksen aikana ammattilaiset esittelevät omaa tutkimustaan kaikilta tähtitieteen alueilta aurinkokunnasta kaukaisiin galakseihin.

Tutkijat uskovat löytäneensä pimeää ainetta

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat havainneensa pimeää ainetta. Tutkimusryhmän mittalaitteet ovat havainneet kaksi energiapurkausta, joiden taustalla uskotaan johtuvan wimp-hiukkasten törmäyksistä. Wimp (weakly interacting massive particle) on yksi suosituimmista ehdokkaista pimeän aineen olomuodoksi.