Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suvi West Helsingissä, Finnkino Tennispalatsissa 10.5.2023 DocPoint-festivaalin Impact-päivässä.

Suvi West illuda, go kollegat válljejedje su Jagi filbmabagadallin – dovddut leat sutnje stuorra ovdamunni filmmaid ráhkadettiin

Filbmadahkki Suvi West mielas lea mávssolaš, ahte Suoma filbmabagadallit atnet su dásseárvosaš filbmadahkkin sin searvvis ja oidnet su filmma dáiddalaš ánssuid.

Barbie laulaa autossa, takapenkillään Ken.

Barbie-elokuva on suuri ilmiö Venäjälläkin, vaikka virallisesti sen näyttäminen on kielletty

Moni Hollywood-studio lopetti elokuviensa jakelun Venäjälle Ukrainan sodan myötä, mutta lukuisat venäläiset elokuvateatterit näyttävät Barbie-elokuvan laittomia kopioita.

Inarissa kuvataan tällä hetkellä kansainvälisten suosikkinäyttelijöiden tähdittämää Constellation-televisiosarjaa.

Riikkaidgaskasaš govvemiid maŋis bázii miljonvealgi – suopmelaš buvttadanfitnodat heađis

Dálvit Anára guovllus govvejuvvon stuorra tv-ráiddu mávssekeahtes rehkegiin lea šaddan dievas moivi ja miljonvealgi. Olgoriikalaš buvttadanfitnodagas leat diđolaččat áššis ja vigget čoavdit dili.

Kameran objektiivi lähikuvassa

Hollywood-elokuvan kuvaukset alkoivat Tampereella maanantaina – tuotanto kiertää ympäri Pirkanmaata lokakuuhun saakka

Svalta-elokuvan kuvauspaikaksi on tähän mennessä valikoitunut ainakin tamperelainen perinteikäs ravintola. Elokuvaa tähdittävät muun muassa Lena Headey ja Nick Frost.

Näyttelijä Alec Baldwin syyskuussa 2022 New Yorkissa tennisturnauksessa.

Näyttelijä Alec Baldwinia vastaan nostetusta kuolemantuottamussyytteestä luovuttu – syyttäjän mukaan tapaus vaatii lisätutkimuksia

Baldwin ampui Rust-elokuvan kuvauksissa kuvaaja Halyna Hutchinsin syksyllä 2021. Baldwin luuli aseen olevan turvallinen.

Näyttelijät Tuija Hanhikoski ja Aarni Kivinen näyttelevät kohtausta elokuvassa Portti 44.

Uuden kotimaisen jännityselokuvan näyttämöksi valikoituivat Kokkola ja Rauma

Draama- ja jännityselokuva Portti 44 kuvataan kaukana kasvukeskuksista. Ohjaajan mukaan se tuo tuoreutta filmiin, ja kaiken lisäksi tuotantoryhmä otetaan maakunnissa aina lämpimästi vastaan.

Kauas pilvet karkaavat

Oletko todellinen Suomi-elokuvan asiantuntija? Testaa tietosi Jussi-gaalan historiasta

Vuoden 2022 parhaat elokuvat palkitaan Jussi-gaalassa tänään perjantaina. Palkintoja jaetaan kaikkiaan 16 kategoriassa.

Pipopäisen hahmon silmälaseissa välkkyvät tarinankerrontakaaviot

Uusi Oscar-voittaja ja lähes kaikki muut elokuvat noudattavat samaa kaavaa – "Se on taottu päähän tuhansien leffojen kautta"

Elokuvissa tietyt käänteet tulevat usein samoissa kohdissa. Onko kyse ihmiselle luontaisesta kerrontatavasta vai siitä, että asiaan on vain totuttu?

Surullisen näköinen ylipainoinen mies katsoo kameran ohi

Hollywoodin vuosiksi unohtama Brendan Fraser tekee kiitellyn roolin 300-kiloisena Charliena – ”Yhteiskuntamme sivuuttaa ylipainoiset ihmiset”

The Whale kertoo sairaalloisen traagisen tarinan lihavan miehen elämästä. Ohjaaja Darren Aronofsky pitää sitä humoristisimpana elokuvana, jonka on koskaan ohjannut. Silti se ei naurata.

3D-elokuvissa tarvittavat lasit.

Kolmiulotteisuuden piti mullistaa elokuvakokemus, mutta toisin kävi – moni koki 3D-lasit epämukaviksi

Vielä vuonna 2016 3D-elokuvia tuli ensi-iltaan 35. Viisi vuotta myöhemmin vain seitsemän. James Cameronin uusin Avatar-elokuva saattaa nostaa 3D:n suosiota.

Sotkamon emäntäkoulun edustalla maansiirtotöitä.

Suuret suunnitelmat Vuokatin led-elokuvastudiosta ovat nyt hiljaisuutta, vaikka tonttikaupat on tehty – salassapitosopimus vaientaa osakkaat

Vuokattiin puuhataan maailmanluokan elokuvakeskusta ja rakentamisen pitäisi alkaa pikimmiten, mutta yhtiö vaikenee täysin.

Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä -elokuvan kohtaus, jossa Silu Seppälän näyttelemä Kolehmainen näyttää tabletilta autoa mielensäpahoittajalle.

Kotimaisen elokuvan outo syksy: ensi-iltoja riittää ja rahoittajia innostaa, mutta moni katsoja jää kotisohvalle

Kotimaisten elokuvien suma hämmentää. Yleisö ei ehdi paikalle ennen kuin leffa jo vaihtuu . Alalla uskotaan tilanteen normalisoituvan pian.

Näyttelijä Vesa Vierikko pukeutuneena Pelle Hermanniksi

Elokuva-alalle rutkasti lisää rahaa: Pääomasijoittajien rahaston summa kasvanut merkittävästi

Elokuvien ja tv-sarjojen tuotanto- ja levitysyhtiö Aurora Studios panostaa nyt myös pohjoismaisiin yhteistuotantoihin. Rahasto voi sijoittaa jopa yli miljoona euroa yhteen tuotantoon.

Rakennuksia veden äärellä. Vene vasemmalla laiturissa.

Kokkolan kaupunki vuokrasi Hammarin talon 30 vuodeksi – Ykspihlajan perinnekortteliin tulee elokuva-alan residenssi

Kokkolalaislähtöiset elokuva-alan ammattilaiset kunnostavat suojellun rakennuksen. Juho Kuosmanen ja Jussi Rantamäki haluavat jakaa alueen luovaa ilmapiiriä myös muille alan taiteilijoille.

Sacheen Littlefeather kuvattuna 17. syyskuuta 2022.

Aktivisti ja näyttelijä Sacheen Littlefeather on kuollut

Littlefeather ehti saada ennen kuolemaansa anteeksipyynnön kokemastaan rasismista 1973 vuoden Oscar-gaalassa.

Sacheen Littlefeather pitelee käsissään paperille kirjoitettua puhetta.

Yleisö buuasi nuoren Sacheen Littlefeatherin lavalta Oscar-gaalassa – elokuva-akatemia pyysi anteeksi vasta 50 vuotta myöhemmin

Amerikan alkuperäiskansan edustaja nousi lavalle Marlon Brandon pyynnöstä. Brando oli voittanut Oscarin, mutta kieltäytyi siitä, koska yhdysvaltalainen elokuvateollisuus antoi alkuperäiskansasta vääristävän kuvan.

Chloé Zhao kahden Oscar-patsaan kanssa.

Analyysi: Laskevan suosion kanssa kipuileva Oscar-gaala ei osaa päättää, haluaako se olla suosittu vai taiteellisesti kunnianhimoinen

Oscar-ehdokkaina on yhä vähemmän suuren yleisön suosikkeja. Se voi vähentää yleisön kiinnostusta itse gaalaa kohtaan, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Elokuvaohjaaja Alex Noyer.

Suomalaisohjaaja Alex Noyer toteutti unelmansa ja teki Hollywoodissa kauhuelokuvan: "Kun kohtauksessa on mukana verta, panokset kovenevat"

Kulttuurivieras Alex Noyer kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat onnistuneet toteuttamaan unelmansa ja tekemään pitkän elokuvan Hollywoodissa. Suomalaisesta mentaliteetista on ollut Noyerille kansainvälisissä elokuvaympyröissä runsaasti hyötyä.

Kukkia ja kynttilöitä Halyna Hutchinsin kuvien edessä.

Baldwinille ladatun aseen antanut apulaisohjaaja kommentoi ampumistapausta ensimmäistä kertaa julkisesti – kertoo olevansa "järkyttynyt ja surullinen"

Apulaisohjaaja David Halls on aiemmin myöntänyt viranomaisille, ettei tarkistanut kunnolla näyttelijä Alec Baldwinille ojentamaansa asetta.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Seksin mukana isoista viihde-elokuvista häviää jotain olennaista

Katsomme elokuvia, koska haluamme tuntea kauhua, surua, iloa, helpotusta, voimaantumista – ja kiihottumista. Seksi on kuitenkin hävinnyt isoista viihde-elokuvista, ja sen mukana on mennyt osa elokuvan kielestä, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Finland picks 'Compartment No. 6' as Oscar candidate

The Juho Kuosmanen film won the Grand Prix prize at Cannes earlier this year.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 palkittiin aiemmin tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkinnolla.

Teemu Nikki skuffar rullstolen som Petri Poikolainen sitter i.

Suomalaiselokuvan menestys Venetsian festivaaleilla ennakoi hyvää – asiantuntija: "Jos mietitään Oscar-kisaa, Venetsia on tällä hetkellä Cannesia tärkeämpi"

Elokuva-alan asiantuntija Anna Möttölä iloitsee Teemu Nikin menestyksestä. Samalla hän kritisoi suomalaisen elokuvan rahoitusta: "Kiitoksena menestyksestä alaa uhkaavat leikkaukset".

Teräsleidit Sylvi (Saara Pakkasvirta), Inkeri (Leena Uotila) ja Raili (Seela Sella).

Outi Mäenpää tuskaili naisnäyttelijöiden asemaa – tutkimuksen mukaan naisten tarinat jäävät usein jalkoihin: “Ei kai päähenkilö ole ihan mummo?”

Selvityksen mukaan naistekijät törmäävät elokuva-alalla edelleen ikään liittyviin asenteisiin. Naisten osuus elokuvantekijöinä on kuitenkin noussut viime vuosina.

James Bond (Daniel Craig) and Paloma (Ana de Armas) in NO TIME TO DIE an EON Productions and Metro Goldwyn Mayer Studios film Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Tässä viisi elokuvaa, joista puhutaan syksyllä – Daniel Craig jättää jäähyväiset Bondina

Elokuvasyksyn alku menee suman purussa. Suurin osa ensi-iltaelokuvista on odottanut hyllyllä koronarajoitusten hellittämistä. Jutussa mainittujen elokuvien ensi-illat voivat muuttua.

Virpi Suutari

Valtiovarainministeriö haluaa leikata elokuva-alaa tukevan keskuksen rahoituspohjaa roimasti – "Tästä ei selvitä juustohöylällä"

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee suomalaisia elokuva-, dokumentti- ja videotuotantoja miljoonilla vuosittain. Tekijöiden mukaan keskuksen tuki on alalle elintärkeä. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa keskuksen rahoitus liki puolittuisi.

Finnonkinon teatterin aula Espoon Isossa Omenassa.

Uusilla rajoituksilla isoja seurauksia: Helsingin juhlaviikot peruu suurimman osan tapahtumista, Finnkino: Iso vaikutus koko elokuva-alaan

Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitusten kiristyminen vaikuttaa merkittävästi tapahtumien järjestämiseen.

Huora-yhtyeen laulaja Anni Lötjönen esiintyy Rockfest-festivaaleilla Hyvinkäällä.

Punk-muusikko Anni Lötjönen kertoo jakaneensa tarinansa punkstoo-tilille: "Olen aikoinaan kokenut väkivaltaista toimintaa"

Anonyymi Instagram-tili on jakanut viime päivinä kokemuksia punk-piirien väärinkäytöksistä. Keskustelu häirinnästä ja ahdistelusta on levinnyt myös muihin musiikkigenreihin.

Elokuvaohjaaja Oliver Stone ojentaa suomalaisohjaaja Juho Kuosmaselle Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.

Hytti nro 6 voitti Grand Prix -palkinnon Cannesissa – ohjaaja Kuosmanen: “Toivon, että tästä palkinnosta hyötyisi koko ala”

Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voitti ranskalaiselokuva Titane. Juho Kuosmasen Hytti nro 6 voitti Grand Prix'n eli niin sanotun hopeapalkinnon.

Seinäjoen uusi elokuvateatteri

Seinäjoen uusi kuusisalinen elokuvateatteri avaa ovensa marraskuussa – samalla vanhan elokuvateatterin toiminta loppuu

Aikataulut ovat pitäneet, vaikka suuren hankkeen rakentuminen aivan kaupungin keskustaan onkin sisältänyt omat mutkansa. BioRex ei aio jatkaa toimintaansa Maakuntatalossa sijaitsevassa vanhassa elokuvateatterissa.

Elokuvateatteri Bio Rex, Helsinki, 2.11.2019

Elokuva-ala kritisoi kovin sanoin aluehallintovirastojen toimintaa: "Suomalaista elokuva-alaa on kyykytetty"

Elokuva-alaa ihmetyttää etenkin se, ettei avi halua noudattaa hallituksen ohjauskirjettä.

Vanessa Kirby ja Amanda Seyfried

Analyysi: Korona-ajan Oscarit tuntuivat Hollywood-tähtien Ruotsin-risteilyltä, mutta gaalassa tehtiin myös historiaa

Oscar-gaalan isoin yllätys lässäytti gaalan kohokohdaksi suunnitellun lopetuksen, kirjoittaa Yle Uutisten elokuvatoimittaja Janne Sundqvist.

Oscar-patsaita

Tuleeko pandemia-ajan Oscareista pannukakku vai kaikkien aikojen show? Nämä viisi asiaa ensi yön gaalasta kannattaa tietää

Elokuva-alan halutuimmat palkinnot jaetaan maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa. Oscar-gaala nähdään 1.30 alkaen Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Nainen kävelee preerialla lyhdyn kanssa.

Vihdoinkin elokuva-alalta iloisia uutisia – elokuvateatterit aikovat avata toukokuussa

Pian elokuvia pääsee katsomaan maan kaikissa elokuvateattereissa.

Frances McDormand, Nomadland

Tässä ovat poikkeuksellisen elokuvavuoden Oscar-ehdokkaat – eniten ehdokkuuksia sai elämäkertaelokuva Mank

Ylen kanavilla nähtävä Oscar-gaala järjestetään Suomen aikaa aamuyöllä 26. huhtikuuta.

Paula Vesala henkilökuva

Kulttuurialalla meni hermo koronarajoituksiin – Paula Vesala vaatii hallitukselta tekoja: "Olisi aika tehdä päätöksiä ja estää itsemurhat"

Elokuva-ala vaatii koronarajoituksiin kohtuullisuutta, jotta elokuvateatterit voitaisiin avata jälleen.

Elokuvateatteri Orionin elokuvasalin punaiset penkit.

Suomen elokuva-ala pitää koronarajoituksia lainvastaisina ja vaatii niiden muuttamista

Elokuva-alan keskusjärjestö Suomen Filmikamari sekä yli sata alan toimijaa vaativat aluehallintovirastoja höllentämään rajoituksia.

Metsurin tarina -elokuvan kuvauspaikka esittää kainuulaista baaria.

Kainuu on elokuvantekijöiden suosiossa – Oulujärveä suunnitellaan kansainvälisten mainosten paikaksi

Elokuva-alan ihmisiä Kainuuseen vetävät maisemat, lumivarmuus ja Oulujärvi, joka saa osakseen kiinnostusta myös ulkomailta.

Hollywood-skylten.

More Hollywood productions headed to Finland this year

Specifics were scant, but at least one British and two American productions are planning to shoot movies in Finland.

Wille Lehtovaara nostaa takin kaulusta metsässä

Wille Lehtovaara tuotti Pertsa ja Kilu -elokuvan vaikeana koronavuonna – "Teimme pienen ihmeen"

Koko perheen seikkailuelokuvan ensi-ilta on siirtynyt jo kolme kertaa. Seuraava maali on keväällä.

Ylen aluetoimituksen päällikkö Aki Karjalainen.

Analyysi: Elokuvateollisuuden kasvu on sammalten poistoa vaille valmis

Suomeen tarvitaan selkeä toimija, joka kauppaa maatamme kansainvälisten elokuva- ja tv-tuotantojen kohdemaaksi, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Weeknd MTV Video Music Awards 2020 -show'ssa.

Kritiikki viihdealan palkintogaaloja kohtaan kasvaa – kanadalaisartisti The Weeknd syyttää Grammy-palkintokomiteaa korruptiosta

Viihdealan palkintoihin vaaditaan läpinäkyvyyttä ja tasapuolisuutta kaikkialla maailmassa.

Tove (Alma Pöysti) sitter vid scenkanten och ser fundersam ut.

Tove on Suomen Oscar-ehdokas

Zaida Bergrothin ohjaama Tove on valittu Suomen ehdokkaasi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kisaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle