Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Juho Vesalainen nostaa Otso-vauvaa ilmaan.

Suurperheen isä jäi lasten kanssa kotiin, mutta yrittäjä ei ole pitänyt päivääkään isyysvapaata: "Tili menisi 50 tonnia miinukselle"

Isät pitävät perhevapaita edelleen vähemmän kuin äidit. Suurin tekijä on raha, kertoo kaksi erilaista isää. Aiheesta voi keskustella tänään klo 22 saakka.

Tero Lähdesmäki ja lapset

Tero Lähdesmäki on vuoden koti-isänä, jos rahat riittävät: "On mukavaa, että isäkin on välillä se, jonka luo tullaan, kun on paha mieli"

Isien osuus vanhempain- ja hoitovapaiden käyttäjistä kasvaa Suomessa hitaasti. Tero Lähdesmäen aikomuksena on olla hoitovapaalla jopa vuodenkin ajan.

Johannes Teppo tyttäriensä kanssa sisäleikkipuistossa.

Kolmen pienen tytön isä ei välittänyt rahasta ja jäi kotiin hoitamaan lapsia – hän suosittelee sitä muillekin

Isien osuus vanhempainvapaista kasvaa Suomessa edelleen erittäin hitaasti. Perhevapaista odotetaan tärkeää puheenaihetta kevään eduskuntavaaleissa.

Arto Ranta-Ylitalo katsoo vakavasti kameraan, taustalla kaavoja, jotka luovat mielikuvaa keksijästä.

Isän iltasatuhetkessä syntyi keksintö, joka levisi viiteen kuntaan Suomessa – 20 vuotta myöhemmin tarinan loppu on yhä kirjoittamatta: "On käsittämätöntä, mitä byrokratia voi pahimmillaan olla"

Kannuslainen Arto Ranta-Ylitalo keksi uuden liikennemerkin: kartiokolmion. Vuosien aikana liikenneministeriö tyrmäsi idean kerta toisensa jälkeen, mutta lopulta mies sai yhtenä harvoista patentoidun merkkinsä tieliikennekäyttöön. Kartiokolmio ei kuitenkaan koskaan yleistynyt katujen varsilla.

Brittiläinen menestyskomedia Motherland – äitien sota (7) kertoo keskiluokkaisten perheenäitien arjesta, josta puhtoinen romantiikka on kaukana.

Motherland – äitien sota, brittikomediaa nykyvanhempien kilpajuoksusta

Brittiläinen komediasarja keskiluokkaisista äideistä.

Grafiikka

Vanhemmuus on rakkautta, vastuuta ja upeita hetkiä: "Kyllä se on siistiä olla siinä mukana" – Miksi julkisuus kuitenkin esittää sen helvettinä?

Miksi vanhemmuudesta on tullut synonyymi väsymykselle ja kiireelle? Mitä kaikkea iloa ja hyvää vanhemmuudesta voi saada? Keskustele aiheesta jutun lopussa ja kerro mikä sinun mielestäsi vanhemmuudessa on parasta.

Kuvassa: Reidar Palmgren, juontaja Niina Repo, Lotta Backlund ja Juhana Von Bagh

Todellisuus ei tarjoaisi irtopisteitä Muumipapalle

Kuinka isyyttä kuvataan suomalaisissa kirjoissa?

Mies makaa laiturilla.

"Suomalainen nainen on hyvin vaativa" – Professori: Mies kaipaa vapautta kontrollista

Aina ei voi olla sympaattinen ja empaattinen koti-isä, joka uhrautuu perheensä puolesta, sanoo filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen. Mieskaveriporukalla on vapauttava vaikutus. Juttu on julkaistu joulukuussa 2016.

Alex Rodriguez.

Doping-kohujen ravistelema baseball-tähti kertoi lopettamispäätöksestään

40-vuotias Alex Rodriguez pelaa vielä kaksi kautta baseballin MLB-liigassa. Sen jälkeen hän aikoo ryhtyä koti-isäksi.

Rachid Boujraf ja Tomi Karhu.

Isä on roolimalli ja esikuva – "Kunnioitus on ansaittava joka päivä"

Isä ei saavuta lapsen kunnioitusta vain yhden päivän juhlinnalla, vaan se on ansaittava joka päivä.

Jari Viuhkola pelasi 659 ottelua Oulun Kärpissä.

Loukkaantumiskierre ei katkeroittanut kovan onnen soturia – Jari Viuhkola nousee kovaan seuraan

Oulun Raksilassa hilataan Ilves-ottelun alla hallin kattoon numerolla 24 varustettu pelipaita Reijo Ruotsalaisen legendaarisen kympin viereen. Juhlakalun silmissä siintävät jo uudet haasteet.

Parvelainen Martti

"Koti-isyys tekee miehestä nahjuksen"

Parven jäsen Martti : "Koti-isyys tekee miehestä nahjuksen"

Kimi Räikkönen puhui lehdistötilaisuudessa

Räikkönen myöntää: "Totta kai voisin olla kotona"

Kimi Räikkönen on spekuloinut saksalaiselle Bild am Sonntagille jatkoaan Ferrari-tallissa. Tuore perheenisä myöntää, että hän voisi ihan hyvin olla jatkossa koti-isä.

Darude.

Sandstorm-hitti ei hiljene – Darudelle biisin pitkä elämä on mysteeri

Sandstorm-hitin noususta maailmanlaajuiseen menestykseen on kulunut 15 vuotta.

Jarno Pikkarainen

Jarno Pikkaraisen raju lähtö TPS-valmentajaksi: "Samat virheet eivät tule toistumaan"

Pikakomennuksen TPS:n valmentajaksi saanut Jarno Pikkarainen myöntää, että vanhojen syntien esiinkaivelu satuttaa. Pikkarainen sai puhelun kesken päiväunien ja matka jatkui vuorokaudessa Kuopion, Mikkelin ja Rauman kautta Turkuun.

Valmentaja Jarno Pikkarainen valmistautuu harjoitukseen.

TPS-luotsin pestaaminen hämmentävä kuvio – "Tuli kuin salamanisku"

Jarno Pikkarainen sai tietää TPS:n päävalmentajan pestistään tiistaiaamuna.

Hippo Taatila.

Tuore isä teki kirjan, jollaista olisi itse kaivannut – "Pohjaton läsnäolon vaatimus yllätti"

Kun Hippo Taatilan parisuhteesta tuli perhe, tuore isä oli aivan pihalla. Odotus- ja vauva-ajasta syntyi kirja, jollaista mies olisi itse koti-isänä ollessaan halunnut lukea. Teksti on silti vain osittain Taatilan omasta elämästä. Fiktio auttoi päästämään irti pidäkkeistä.

Näkökulma: Välinpitämätön isi töistä kotiin

Markus Liimatainen on kahden pienen lapsen isä ja A-studion toimittaja. Isän pää jakautuu kahtia kodin ja työn välillä. Kädet loppuvat ja riittämättömyyden tunne vie yöunet. Miksi isät eivät hoida lapsiaan enemmän kotona?

Työttömyys ajaa miehiä koti-isiksi Yhdysvalloissa

Koti-isistä noin viidesosa sanoo kuitenkin haluavansa pysyä kotona perheestä huolehtiakseen. Määrä on nelinkertaistunut vuodesta 1989.

Petteri Laurila

23 kautta riittää – yksi kaikkien aikojen lentopalloilijoista lopettaa

Petteri Laurila hyvästeli sunnuntaina lentopallokentät. Laurila edusti Suomea yhteensä 192 maaottelussa.

Vuoden isäksi kolme työn ja perheen yhdistänyttä

Vuonna 2006 ensimmäisen kerran jaettu Vuoden isä -palkinto annettiin tänä vuonna kolmelle miehelle, jotka ovat toiminnallaan edistäneet perheen ja työn.

Laura, Vilja ja Vuokko Jouhkimo.

Mikkeliläisäiti ilahtui - "Perheet valmiimpia koti-isiin kuin työpaikat"

Perhevapaiden jako vanhempien kesken herättää kysymyksiä muun muassa yksinhuoltajien kohdalla. Lastenhoidon jakaminen isän ja äidin kesken saa kannatusta.

Isyystutkija Jouko Huttunen Äidit töihin! -teemaillassa.

Laskeeko vauvan hoitaminen miehen testosteronitasoa?

Ajankohtaisen kakkosen Äidit töihin! -teemaillassa keskusteltiin lastenhoidon vaikutuksista isien elämään.

Ajankohtaisen kakkosen Teemailta Tohlopissa.

"Perhevapaajärjestelmä räjäytettävä kappaleiksi"

Ajankohtaisen kakkosen Äidit töihin! -teemaillassa tunteita kuumensi perheiden valinnanvapaus lastenhoidon vastuun jakamisessa isien ja äitien kesken. Tässä Teemaillan keskustelun ranking-lista.

Victor ja Daniel puistossa.

Onko hyvän isän paikka kotona?

Suomessa koti-isä on edelleen harvinaisuus, ellei kummajainen. Muissa pohjoismaissa isät jäävät paljon useammin pois työstä hoitamaan lapsia vuorotellen äidin kanssa. Ruotsissa kodin- ja lastenhoidosta on tullut uusi trendi. Miehet kisaavat siitä, kuka on paras isä ja kuka tekee parhaimmat sapuskat perheelle.

Timo Kiander päivittää blogiaan vaikka keittiössä.

Superisä neuvoo blogissaan kiireisiä perheenpäitä

Imatralainen Timo Kiander herää aamuviideltä kirjoittamaan Productive Superdad -blogiaan. Nettipäiväkirja tähtää kansainvälisille markkinoille.

Lentopalloilija Aki Riihimäki lyömässä palloa

Sampo-kapteeni toivoo helpompaa kautta

Pielaveden Sampo lähtee hyvistä asemista lentopallokaudelle. Viime talvi oli kova kokemus, kun pelilupasotku vähensi joukkueen pistemäärää. Monista harmeista huolimatta Sampo oli lopulta neljäs. Nyt seura tavoittelee kärkipaikkoja.

Erkki Laide.

Hyppäys oravanpyörästä koti-isäksi

Kun kaustislainen kolmen lapsen isä Erkki Laide jäi kolme vuotta sitten hoitovapaalle, kuopus oli 2-vuotias ja hyvin eläväinen. Kotona tuli vietettyä kymmenen kuukautta. Sen jälkeen isä oli 10 kiloa kevyempi ja arvostus kotona tehtävää työtä kohtaan oli noussut entisestään.

Oululainen kansataloustieteilijän Tatu Hirvosen mielestä osa nykyvanhemmista on ylivarovaisia.

Ylivarovaisuus on uhka luovuudelle

Pelon ilmapiiri ei ole hyväksi lapsen tasapainoiselle kehittymiselle, sanoo "Varo varo varo" -kirjan kirjoittanut Tatu Hirvonen. Hirvonen kehottaa vanhempia antamaan lapsille vapauden epäonnistua mustelmienkin uhalla.

Lukijat pohtivat vilkkaasti lastenkasvatusta

Uutisten lukijoita on puhuttanut torstaina se, millainen rooli koululla ja kodilla on lastenkasvatuksessa. "Vanhemmuus on kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin" -juttu on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, ottavatko vanhemmat tarpeeksi vastuuta lapsistaan ja millainen vaikutus koulukavereilla on lapseen.

"Vanhemmuus on kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin"

Vanhemmuus ja lasten kasvatus ovat aiheita, joissa kaikki tuntuvat olevan asiantuntijoita. Ne ovat myös aiheita, joista voidaan olla hyvin jyrkästi jotain mieltä ja sorrutaan herkästi yleistyksiin. Aamu-tv:n sohvalla oman näkemyksensä ajankohtaiseen keskusteluun toi kirjailija, entinen opettaja ja koti-isä Jukka Laajarinne.

Suomen jääkiekkomaajoukkue matkalla Kauppatorille Helsingin Aleksanterinkadulla.

Nupe, nuuska ja nolous

Kiekkopelit on pelattu ja on jälkipyykin aika. Pelisuoritukset ovat ainakin lyhyellä tähtäimelle jääneet taka-alalle kun huomio on kiinnittynyt niin sanottuihin vapaa-ajan ilmaveiveihin. Moraalinenkin myrsky on ollut kaukalon ulkopuolella paikoin ankara, ihmettelee Lahden Radion toimittaja Juha-Petri Koponen.

Mikko Susi nauttii isyydestään täysillä

Hoitovapaalla puolitoistavuotiasta tyttöään hoitava Mikko Susi on tyytyväinen isi. Oman lapsen kehityksen seuraaminen on mieluisaa puuhaa ja arki koti-isinä maistuu suorastaan mahtavalta.

Päivän kysymys: Moni on jo vaihtanut alaa

YLE Keski-Suomen päivän kysymyksessä kysyttiin oletko tyytyväinen valitsemaasi ammattiin. Valtaosa on tyytyväisiä, mutta moni on jo ammattia vaihtanutkin.

Kaikilla oikeus työhön - Suomi rikkoo ihmisoikeuksia

Työn käsite pitäisi miettiä uudelleen, pohtii työvoimaneuvoja.

Päiväkirjavieras Tuomo Lamponen

Tuomo Lamponen on brysseliläinen koti-isä, joka viettää kesälomansa Mäntyharjulla. Edellinen päiväkirjavieras Isko Lappalainen 29.6. - 3.7.

HS:n kirjallisuuspalkinto Armas Alvarille

Armas Alvari on voittanut Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Varmat tapaukset. 12 500 euron suuruinen tunnustus myönnetään vuosittain parhaan esikoisteoksen kirjoittajalle.