Uusimmat artikkelit

Kalankakka, ahnaat valaat, meriruohon ja bakteerin lämmin suhde – tutkijat löysivät meristä uusia näkökulmia ilmastonmuutokseen
Kolme uutta tutkimusta selvitti, miksi kalojen uloste on arvokasta, miksi valaiden odottamattoman iso ruokahalu on hyvä asia ja miten ihminenkin hyötyy, kun meriruoho ja bakteeri käyvät kauppaa typellä ja sokereilla.
Itämeren syysrullat maustetaan levällä – matalan kynnyksen tutustumisväylä tulevaisuuden ruokaan
Kuin kevätrullia, mutta yllättävällä twistillä.
Leväsuola on yksinkertainen tapa saada ruokaan meren makua
Näin helposti teet oman mausteesi.

Tutkimus: Merilevän lisääminen lehmien rehuun lähes lopettaa niiden röyhtäilyn – ilmastopäästöt vähenevät
Ongelmaksi voi muodostua kyseisen merilevän riittävyys.

Mädäntyneeltä kananmunalta haiseva levä piinaa Meksikon turistirantoja – presidentin vähättely raivostuttaa paikallisia
Sargassum-merilevän määrä on kasvanut räjähdysmäisesti Meksikon rannoilla vuodesta 2014 lähtien.

Tuesday's papers: Finland's safest cities, bugs for lunch and seasonal time change
Little street crime in Lappeenranta, a plan to offer insects for lunch and the end to summer and winter times.

Kuluttaja-lehti vertaili "terveellisiä" sipsejä: Rasvoista löytyy isoja eroja, suola on suurin ongelma
Pahamaineisia transrasvoja on useimmissa vaihtoehdoissa mitättömän vähän, mutta rasvojen kokonaismäärät vaihtelevat paljon.

Toxic glowing organism poses new threat to Baltic Sea
The Natural Resources Institute is developing new ways to combat Alexandrium ostenfeldii, a toxic organism now thriving due to climate change.
Kasviksia lihanhimoisille – tieteelliset vinkit lihanmakuisiin vegeruokiin
Lihaisaa kasvisruokaa voi kokata myös kotona.

Bone left in garage turns out to be Finland's oldest: 5-19 million years old
A lump of stone found more than 50 years ago in south-western Finland has been identified as part of a bone from an elephant-like animal that lived at least five million years old. Up until now, the oldest known archaeological find in Finland was a mammoth bone that's a mere 120,000 years old.

WWF: Merieläinten määrä puolittunut 40 vuodessa
Suosittujen ruokakalojen kannat ovat kutistuneet jopa 74 prosenttia, ympäristöjärjestö kertoo. Sen mukaan tuhot on kuitenkin vielä mahdollista korjata.

Älä anna kolean kesän masentaa – nämä kaikki ihanat ja hauskat asiat tapahtuivat heinäkuussa
Hellesäästä ei heinäkuussa juuri nautittu. Monista muista ihanista asioista kyllä. Tässä niistä muutamia.

Seuraava potentiaalinen superfood: Merilevä, joka maistuu pekonille
Ja joka on terveelisempää kuin muun muassa lehtikaali.

Kavahdettu natriumglutamaatti maistuu myös levissä, sienissä ja kotimaisissa kasviksissa
Moni jättää koodilla E621 varustetun einespaketin kaupan hyllylle, mutta harva tietää, että natriumglutamaattia on lähes kaikessa mitä syömme. Kasvissyöjäkään ei pääse pakoon viidettä perusmakua, umamia, sillä se maistuu esimerkiksi perunassa.

Omega 3 -ravintolisää voi tuottaa puunjalostusteollisuuden jätteessä
Tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan lisäravintoa tuottavaa levää puunjalostusteollisuuden jätevedessä. Levästä voidaan erottaa pitkäketjuista omega 3 -rasvahappoa, joka on kaupallisesti ajateltuna hyvin arvokasta.

Näkökulma: Voisimme pelastaa maailman – emme vain halua
Ihmisen itsekkyys on maailman pelastamisen tiellä, kirjoittaa toimittajaharjoittelija Leeni Varis.

Unohda hiilinjalanjälki – nyt tarkkaillaan ravinnejalanjälkeä
Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus pyrkivät muokkaamaan Suomeen kestävän ravinnetalouden. Tutkijat uskovat, että koko maailman väestön riittävä ravinnonsaanti on mahdollista ravinnejalanjälkeä tarkkailemalla.

Energialeikkaus ei vie voimia - ekokampaaja hoitaa koko kehoa
Kemiläinen ekokampaaja Heidi Anttila kiinnostui ekologisesta hiustenkäsittelystä oman hyvinvointinsa vuoksi. Kasvivärien ja -hoitojen lisäksi Anttila tekee liikkeessään esimerkiksi energialeikkauksia, joilla nimestään huolimatta on voimia tuova vaikutus.

Suomen suurin nokkospelto tuottaa superfoodia
Kainuussa Puolangalla viljellään ravinteikasta nokkosta 60 - 80 prosenttia Suomen tarpeista. Toiveissa on viedä ravinteikkaita nokkostuotteita myös ulkomaille. Yrittäjä Matti Veijola uskoo, että nokkonen päihittää ravintoarvoillaan mustikat ja muut lajikkeet mennen tullen, myös kosmetiikassa.

Hyvä ruoka - paremmat karvat
Kevätaurinko paljastaa lattioilla lymyilevät villakoirat ja lattioita koristavat karvakasat. Parasta aikaa lukuisissa kotitalouksissa vietetään karvanvaihtokuukautta.
Arktisen jään sulaminen muuttaa meriluontoa rajusti
Arktisen jään sulaminen saa merilevän kasvamaan voimakkaasti. Pohjaan painuva levämassa muuttaa meriluontoa ja vie mennessään ravinteet.

Sananen – Äitilläs oli nälkä
Ruoka on valmis. Ennen se oli maailman kaunein lause, nyt se saa vavahtamaan ja ilmaan kitkerän epäluottamuksen ilmapiirin. Jokainen järkevä ihminen, joka käy sotaa elintarviketeollisuutta ja hiilihydraatteja vastaan tajuaa, että isoäidin keittokirja huokuu pahuutta. Peruna ja makkara ovat syömäkelvottomia. Mistä kumpuaa tuo mummon pohjaton viha lapsenlapsiaan kohtaan. Että pitää loihtia helvetin keramiikkaliedellä huumaavia vaikeasti vastustettavia tuoksuja. Kyseessä saattaa olla rikos, ainakin puhutaan huumeista.
Rio de Janeiro
Joka neljäs vuosi järjestettävät Sotilaiden Maailmankisat ovat käynnissä Brasilian Rio de Janeirossa. Reilut 8 200 eri lajien urheilijaa ja 111 maata tuovat väriä kaupungin arkeen. Tai omasta näkökulmasta enemmän väriä tuovat urheilijoiden ympärillä hyörivät sotilaat ja poliisit.
Maailman merien tila heikkenee pikavauhtia
Valtamerien tila on huonompi kuin on arvioitu, kertoo BBC. Asiantuntijapaneelin mukaan merieläinlajit uhkaavat kuolla sukupuuttoon ennenkuulumatonta vauhtia.

Raakaravinto jakaa mielipiteitä
Ihmisillä on käytössään hyvin moninaisia ruokavalioita, toiset terveydellisten, toiset eettisten syiden perusteella rakennettuja. Suomalaisilla lautasilla olisi kuitenkin tilaa kasviksille, marjoille ja hedelmille, jotta edes lautasmallisuositukset tulisivat täyteen.

Sinilevää Ranualla ja Kemijärvellä
Sinilevää on havaittu myös Lapissa. Levää on todettu Ranualla Ranuajärvessä ja Luiminkajärvessä sekä Kemijärvellä Pöyliöjärvessä.

Shampoopesun tarpeellisuus kyseenalaistetaan
Naistenkin keskuudessa leviää tapa pestä hiukset pelkällä vedellä. Shampoot, hoitoaineet ja muut ylimääräiset tökötit jätetään pois. Hiukset pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseen tilaan. Onko tulos karmea, hamppumainen rasvapää?

Sushikoulussa opeteltiin makin valmistusta
Sushimestari Harri Mäkelä piti sushikoulua kirjamessujen yhteydessä järjestetyillä Viini, ruoka ja hyvä elämä-messuilla Helsingissä. Kiti Pölönen pääsi japanilaisen ruoanvalmistuksen luokalta!
Merilevä kiinnostaa öljy-yhtiöitä
Kansainväliset öljy-yhtiöt ovat kiinnostuneet merilevästä, sillä levän rasvayhdisteistä voi valmistaa biodieseliä. Merilevätuotanto on myös eettisesti kestävää.
Karibian atollilta löytyi useita uusia lajeja
Tutkijat ovat löytäneet uusia kala- ja merilevälajeja Karibialla sijaitsevalla koralliatollilla. He arvioivat, että alue saattaa olla jopa monimuotoisin merielinympäristö Atlantilla.