Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Litteä kala, jolla on keltainen rintaevä ja keltaista myös otsassa. Kalan perässä on ulostevana.

Kalankakka, ahnaat valaat, meriruohon ja bakteerin lämmin suhde – tutkijat löysivät meristä uusia näkökulmia ilmastonmuutokseen

Kolme uutta tutkimusta selvitti, miksi kalojen uloste on arvokasta, miksi valaiden odottamattoman iso ruokahalu on hyvä asia ja miten ihminenkin hyötyy, kun meriruoho ja bakteeri käyvät kauppaa typellä ja sokereilla.

Rakkoleväsuolaa lasisessa purkissa pöydällä

Leväsuola on yksinkertainen tapa saada ruokaan meren makua

Näin helposti teet oman mausteesi.

Rantaa siivotaan merilevästä Quintana Roossa Meksikossa.

Mädäntyneeltä kananmunalta haiseva levä piinaa Meksikon turistirantoja – presidentin vähättely raivostuttaa paikallisia

Sargassum-merilevän määrä on kasvanut räjähdysmäisesti Meksikon rannoilla vuodesta 2014 lähtien.

Lappeenranta

Tuesday's papers: Finland's safest cities, bugs for lunch and seasonal time change

Little street crime in Lappeenranta, a plan to offer insects for lunch and the end to summer and winter times.

Ruissipsejä.

Kuluttaja-lehti vertaili "terveellisiä" sipsejä: Rasvoista löytyy isoja eroja, suola on suurin ongelma

Pahamaineisia transrasvoja on useimmissa vaihtoehdoissa mitättömän vähän, mutta rasvojen kokonaismäärät vaihtelevat paljon.

pimeässä loistavaa levää

Toxic glowing organism poses new threat to Baltic Sea

The Natural Resources Institute is developing new ways to combat Alexandrium ostenfeldii, a toxic organism now thriving due to climate change.

Punaisia tomaatteja

Kasviksia lihanhimoisille – tieteelliset vinkit lihanmakuisiin vegeruokiin

Lihaisaa kasvisruokaa voi kokata myös kotona.

Deinotherium-norsueläimen luu kädessä

Bone left in garage turns out to be Finland's oldest: 5-19 million years old

A lump of stone found more than 50 years ago in south-western Finland has been identified as part of a bone from an elephant-like animal that lived at least five million years old. Up until now, the oldest known archaeological find in Finland was a mammoth bone that's a mere 120,000 years old.

Queenslandin rannikolla sijaitseva koralliriutta.

WWF: Merieläinten määrä puolittunut 40 vuodessa

Suosittujen ruokakalojen kannat ovat kutistuneet jopa 74 prosenttia, ympäristöjärjestö kertoo. Sen mukaan tuhot on kuitenkin vielä mahdollista korjata.

Älä anna kolean kesän masentaa – nämä kaikki ihanat ja hauskat asiat tapahtuivat heinäkuussa

Hellesäästä ei heinäkuussa juuri nautittu. Monista muista ihanista asioista kyllä. Tässä niistä muutamia.

Seuraava potentiaalinen superfood: Merilevä, joka maistuu pekonille

Ja joka on terveelisempää kuin muun muassa lehtikaali.

Nakkipaketit kaupan hyllyllä

Kavahdettu natriumglutamaatti maistuu myös levissä, sienissä ja kotimaisissa kasviksissa

Moni jättää koodilla E621 varustetun einespaketin kaupan hyllylle, mutta harva tietää, että natriumglutamaattia on lähes kaikessa mitä syömme. Kasvissyöjäkään ei pääse pakoon viidettä perusmakua, umamia, sillä se maistuu esimerkiksi perunassa.

Levistä on tarkoitus erottaa muun muassa suosittua ja erittäin kallista omega 3-ravintolisää.

Omega 3 -ravintolisää voi tuottaa puunjalostusteollisuuden jätteessä

Tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan lisäravintoa tuottavaa levää puunjalostusteollisuuden jätevedessä. Levästä voidaan erottaa pitkäketjuista omega 3 -rasvahappoa, joka on kaupallisesti ajateltuna hyvin arvokasta.

toimittajaharjoittelija Leeni Varis

Näkökulma: Voisimme pelastaa maailman – emme vain halua

Ihmisen itsekkyys on maailman pelastamisen tiellä, kirjoittaa toimittajaharjoittelija Leeni Varis.

NUTS -hankkeen vuosiseminaarissa tarjottiin ravinnekestävä lounas.

Unohda hiilinjalanjälki – nyt tarkkaillaan ravinnejalanjälkeä

Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus pyrkivät muokkaamaan Suomeen kestävän ravinnetalouden. Tutkijat uskovat, että koko maailman väestön riittävä ravinnonsaanti on mahdollista ravinnejalanjälkeä tarkkailemalla.

Heidi Anttila

Energialeikkaus ei vie voimia - ekokampaaja hoitaa koko kehoa

Kemiläinen ekokampaaja Heidi Anttila kiinnostui ekologisesta hiustenkäsittelystä oman hyvinvointinsa vuoksi. Kasvivärien ja -hoitojen lisäksi Anttila tekee liikkeessään esimerkiksi energialeikkauksia, joilla nimestään huolimatta on voimia tuova vaikutus.

Nokkonen lähikuvassa.

Suomen suurin nokkospelto tuottaa superfoodia

Kainuussa Puolangalla viljellään ravinteikasta nokkosta 60 - 80 prosenttia Suomen tarpeista. Toiveissa on viedä ravinteikkaita nokkostuotteita myös ulkomaille. Yrittäjä Matti Veijola uskoo, että nokkonen päihittää ravintoarvoillaan mustikat ja muut lajikkeet mennen tullen, myös kosmetiikassa.

Kaksi koiraa leikkimässä lumihangessa

Hyvä ruoka - paremmat karvat

Kevätaurinko paljastaa lattioilla lymyilevät villakoirat ja lattioita koristavat karvakasat. Parasta aikaa lukuisissa kotitalouksissa vietetään karvanvaihtokuukautta.

Arktisen jään sulaminen muuttaa meriluontoa rajusti

Arktisen jään sulaminen saa merilevän kasvamaan voimakkaasti. Pohjaan painuva levämassa muuttaa meriluontoa ja vie mennessään ravinteet.

Sananen – Äitilläs oli nälkä

Ruoka on valmis. Ennen se oli maailman kaunein lause, nyt se saa vavahtamaan ja ilmaan kitkerän epäluottamuksen ilmapiirin. Jokainen järkevä ihminen, joka käy sotaa elintarviketeollisuutta ja hiilihydraatteja vastaan tajuaa, että isoäidin keittokirja huokuu pahuutta. Peruna ja makkara ovat syömäkelvottomia. Mistä kumpuaa tuo mummon pohjaton viha lapsenlapsiaan kohtaan. Että pitää loihtia helvetin keramiikkaliedellä huumaavia vaikeasti vastustettavia tuoksuja. Kyseessä saattaa olla rikos, ainakin puhutaan huumeista.

Rio de Janeiro

Joka neljäs vuosi järjestettävät Sotilaiden Maailmankisat ovat käynnissä Brasilian Rio de Janeirossa. Reilut 8 200 eri lajien urheilijaa ja 111 maata tuovat väriä kaupungin arkeen. Tai omasta näkökulmasta enemmän väriä tuovat urheilijoiden ympärillä hyörivät sotilaat ja poliisit.

Maailman merien tila heikkenee pikavauhtia

Valtamerien tila on huonompi kuin on arvioitu, kertoo BBC. Asiantuntijapaneelin mukaan merieläinlajit uhkaavat kuolla sukupuuttoon ennenkuulumatonta vauhtia.

Kuhakeiton ainekset

Raakaravinto jakaa mielipiteitä

Ihmisillä on käytössään hyvin moninaisia ruokavalioita, toiset terveydellisten, toiset eettisten syiden perusteella rakennettuja. Suomalaisilla lautasilla olisi kuitenkin tilaa kasviksille, marjoille ja hedelmille, jotta edes lautasmallisuositukset tulisivat täyteen.

Sinilevää vesikasvien seassa.

Sinilevää Ranualla ja Kemijärvellä

Sinilevää on havaittu myös Lapissa. Levää on todettu Ranualla Ranuajärvessä ja Luiminkajärvessä sekä Kemijärvellä Pöyliöjärvessä.

Ekokampaaja Minna Pernu sekoittaa hiustenhoitotuotteita luonnonmukaisista valmistusaineista.

Shampoopesun tarpeellisuus kyseenalaistetaan

Naistenkin keskuudessa leviää tapa pestä hiukset pelkällä vedellä. Shampoot, hoitoaineet ja muut ylimääräiset tökötit jätetään pois. Hiukset pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseen tilaan. Onko tulos karmea, hamppumainen rasvapää?

Sushin valmistusta

Sushikoulussa opeteltiin makin valmistusta

Sushimestari Harri Mäkelä piti sushikoulua kirjamessujen yhteydessä järjestetyillä Viini, ruoka ja hyvä elämä-messuilla Helsingissä. Kiti Pölönen pääsi japanilaisen ruoanvalmistuksen luokalta!

Merilevä kiinnostaa öljy-yhtiöitä

Kansainväliset öljy-yhtiöt ovat kiinnostuneet merilevästä, sillä levän rasvayhdisteistä voi valmistaa biodieseliä. Merilevätuotanto on myös eettisesti kestävää.

Karibian atollilta löytyi useita uusia lajeja

Tutkijat ovat löytäneet uusia kala- ja merilevälajeja Karibialla sijaitsevalla koralliatollilla. He arvioivat, että alue saattaa olla jopa monimuotoisin merielinympäristö Atlantilla.