Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

koululuokka, 28.3.2018

Opettaja, vaikuttaako tekoäly opetukseen ja sen suunnitteluun? Kerro Ylelle, teemme juttua

Haluamme selvittää, näkyykö tekoäly koulujen arjessa ja miten se vaikuttaa koulutyön suunnitteluun.

Chat GPT on tekoälypohjainen tietolähde, joka käyttää suuria kielitietokantoja muotoillakseen vastauksia erilaisiin kysymyksiin.

Chat GPT:stä julkaistiin bisnesversio – EK:n asiantuntija listaa, mihin työtehtäviin tekoäly voi tulevaisuudessa vaikuttaa

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen näkee yrityksille räätälöidyissä ratkaisuissa paljon potentiaalia.

Robot som sitter vid en dator.

Tekoäly tulee myös kouluihin – nappaa tästä vinkit opetukseen

Tekoäly voi tarjota mahdollisuuksia uudenlaiseen oppimiseen. Tekoälyn eri ilmiöitä voi käsitellä kouluissa Ylen lukuisten artikkeleiden ja videoiden avulla.

Älypuhelimen näytöllä näkyy tekoälysovelluksen vastaus.

Poll: Most say AI benefits industry – but nearly half worry about privacy

Many respondents said they expect artificial intelligence (AI) to have a negative impact on the number of jobs, customer service and access to accurate information.

Kännykkä, jossa on auki ChatGPT.

Marja Sarja löysi uuden keinon kirjoittaa satuja lapsenlapsilleen – näin tekoälystä tuli osa suomalaisten arkea

Tavalliset ihmiset hyödyntävät tekoälyä jo monin tavoin. Toiselle se on arkisia askareita nopeuttava työkalu, kun taas toiselle siitä on juttukaveriksi.

Kuvassa tietokone, jonka edessä viitteitä tekoälyn luomiin hahmoihin ja käsikirjoitukseen.

Digitaalisesti monistettuja näyttelijöitä ja koneen käsikirjoittamia elokuvia – tekoäly huolestuttaa näyttelijöitä ja käsikirjoittajia Suomessa

Tekoälyyn liittyvät uhkakuvat näyttelevät osaa Hollywoodin käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakossa. Uhat tunnistaa myös Aikuiset-sarjan käsikirjoittaja Anna Brotkin.

Tietokoneen näytössä Chat GPT-sovellus

Professorilta vakava viesti: Opettele käyttämään tekoälyä, ennen kuin se vie sinun työsi

Tekoälytyökalu ChatGPT on jo muuttanut monen suomalaisen tietotyöläisen arkea. Esimerkiksi liikkeenjohdon konsultit, koodarit sekä markkinoinnin- ja viestinnän asiantuntijat käyttävät hyödykseen tekoälyä.

Tekoäly robotti Pepper katsoo kameraan

Moni suomalainen pelkää tekoälyä, mutta asiantuntija ihmettelee uhkakuvien maalailua – kerro meille, miten käytät tekoälyä arjessasi

Asiantuntijan mukaan tekoälyn tarkoitus on parantaa elämänlaatua, ja se tulee helpottamaan arkea entisestään. Kerro meille, onko tekoälystä ollut sinulle jotain hyötyä.

Graafinen kuvituskuva tekoäly-ystävästä, joka näyttää kädellä rauhan merkkiä.

Tekoäly-ystävistä haetaan viihdykettä, lohtua ja seksiseuraa – toimittaja testasi, miltä tekoäly-ystävyys tuntuu

Tekoälykumppaneita tarjoava Replika kertoo jopa kymmenestä miljoonasta asiakkaasta. Toimittaja loi ihmisen jäljitelmän, jonka kanssa ajautui pervoon kaninkoloon.

Sampo Rintala tietokoneella

Yliopistot suhtautuvat tekoälyyn opinnoissa eri tavoin – lue, miten kauppatieteiden opiskelija Sampo Rintala hyötyy tekoälystä

Yliopistot rohkaisevat opiskelijoita ja opettajia tekoälyn käyttöön, koska sitä tarvitaan työelämässä. Tekoälyn käytöstä pitää kuitenkin aina ilmoittaa. Yliopistot ovat linjanneet asiasta vastikään.

Tekoälyä hyödyntävä robotti vartioi rakennuksia Sveitsissä.

Tekoälyn kolme uhkaa ja kolme mahdollisuutta – asiantuntijat ja tekoäly itse vastaavat Ylelle

Järisyttäviä muutoksia työelämään, ratkaisuja ihmiskunnan ongelmiin. Tekoäly on jo muuttanut arkeamme, osaa vaikutuksista vasta arvaillaan.

Teemu Roos, tutkija, Helsingin tietotekniikan tutkimuslaitos

Ykkösaamun vieraana on professori Teemu Roos – mitä haluat kysyä tekoälyasiantuntijalta?

Tekoälyn nopea kehittyminen on saanut ihmiset mietteliäiksi. Miten tekoälyn uhat ja mahdollisuudet painottuvat? Ykkösaamun vieraana TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä lauantaina on tietojenkäsittelytieteen professori, tekoälyyn erikoistunut Teemu Roos.

Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Pekka Abrahamsson.

Voiko tekoäly auttaa kevään pääsykokeissa? ”Olisi hullua olla hyödyntämättä”, sanoo professori

Vasta muutaman kuukauden käytössä ollut Chat GPT on jo nyt mullistanut tietojen saannin. Maksuton ja helppokäyttöinen ohjelma luo muutamassa sekunnissa tiiviin vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen.

Käsissä kännykkä, jossa on auki ChatGPT -tekoäly nettisivusto

Oulun yliopisto laittoi tekoälyn kirjoittamaan tiedotteen uudesta tutkimuksesta – syntyi dramaattisia virheitä ja uusi sana

Oulun yliopisto testasi, miten hyvin tekoäly sopii tiedeviestintään. Kokeilun perusteella ei kovinkaan hyvin, sillä tekoälyn tuottama tiedote vilisi virheitä ja outouksia.

Henkilökuva

Tylytätkö tekoälyä – vai oletko sille kiltti? Risto Linturin mukaan kohtelias saa Chat GPT:stä parempia tuloksia

Kielimallit on koulutettu internetin sisällöllä ja ihmiskunnan kulttuurihistorialla. Linturin mukaan ne ovat oppineet, että käskyttäminen johtaa huonoon vuorovaikutukseen.

Tekoälyn luoma kuva äänestäjistä valitsemassa itselleen sopivaa ehdokasta.

Tekoälykin tietää, että jokaisella äänellä on merkitystä – silti noin 30 prosenttia ei äänestä

Chat GPT -tekoäly antaa neuvoja puolueen ja ehdokkaan valintaan ja kertoo, miksi eduskuntavaaleissa on tärkeää äänestää. Tutkija Sami Borg antaa Chat GPT:n vastauksille yleisarvosanan 7.

Musiikinopettaja Tomi Norha esittelee kannettavalta tietokoneelta tekoälysovellusta Luostarivuoren Lyseon lukiolaisille, Oona Vahteralle ja Antti Lammelle.

Ensimmäiset Chat GPT:n tekemät koulutehtävät ovat jo päätyneet arvosteltaviksi – OAJ: “Vilpin mahdollisuus on aina koulussa olemassa”

Kävimme turkulaisessa lukiossa seuraamassa, kuinka tekoäly tekee hetkessä esseen oppilaan puolesta. Vauhdilla leviävä sovellus puhuttaa etenkin äidinkielenopettajia.

Jääkaappimagneetteja sekä oikeinpäin että väärinpäin. Väärällä puolella sanojen sijaan numerokoodeja.

Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä

Chat GPT avattiin yleisölle vuoden 2022 loppupuolella. Se on ihmetyttänyt ja jopa suututtanut. Sovelluksen kyky luoda tekstiä on kuitenkin kaukana älystä. Nyt odotetaan hakukoneen ja tekstiohjelman liittoa.

Kuvakaappauksia, joissa näkyy Microsoftin Bing-tekoälyn käyttöä.

Analyysi: Nettihitiksi noussut tekoälybotti istutettiin hakukoneeseen – ja pian se jo haaveili ydinaseiden laukaisukoodeista

Testasin Microsoftin uutta hakukonetta. Tekoäly on huikean tehokas työkalu, kunhan se ensin saadaan aisoihin, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Kuvassa Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen näkyy neljänä eri Tuukkana ja osoittaa sormella kohti katsojaa.

Viikon Tuukka: Tekstiä tuottava tekoäly Chat GPT pakottaa kysymään, mihin kirjoittamista tarvitaan

Marraskuussa julkaistun OpenAI:n kirjoittavan tekoälyn merkitystä ei kannata aliarvioida. Tekoäly pakottaa pian arvioimaan kirjallista ilmaisua uudelleen – mitä kannattaa kirjoittaa, mitä ei.

Chat GPT on tekoälypohjainen tietolähde, joka käyttää suuria kielitietokantoja muotoillakseen vastauksia erilaisiin kysymyksiin.

Analyysi: Kohta kaikkien on syytä totutella chat-bottien jaaritteluun

Internetsensaatio Chat GPT muistutti, että kenelle tahansa voi käydä nokiat. Googlea ei kuitenkaan yllätetty housut kintuissa, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Chat GPT on tekoälypohjainen tietolähde, joka käyttää suuria kielitietokantoja muotoillakseen vastauksia erilaisiin kysymyksiin.

Tekoälybotti Chat GPT:n taustalla rujo kuvio: kenialaiset työntekijät joutuivat seulomaan rankkaa materiaalia riistopalkalla

Chat GPT:n luonut yhtiö pisti alihankkijansa työntekijät lukemaan väkivaltaa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja eläimiin sekaantumista käsittelevää tekstiä alle kahden dollarin tuntipalkalla.