Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hermot voivat välillä kiristyä pitkässä avioliitossa, mutta muistia se hyödyttää

Yksineläjillä on selvästi enemmän dementiaa kuin puolisoilla pitkässä parisuhteessa.

Masennuslääkkeet antoivat takaisin elämäni - miksi niitä vieläkin vähätellään?

Elina Hiltunen kysyy miksi masennuslääkkeitä vähätellään

Tämä on ylivoimaisesti paras keino pitää aivot nuorena – unohda sudokut ja ristisanat

Liikunta on ylivoimaisesti paras keino pitää aivot nuorena

Aivot saattavat kärsiä myös alkoholin kohtuukäytöstä

Ennen lisätutkimuksia on kuitenkin vaikea sanoa, kuinka pitkälti yhteydet toimintakyvyn heikkenemiseen johtuvat vain alkoholista.

Asiantuntijat: Olematon suuntavaisto on liioittelua – Kaikki voivat kehittää sitä

Kun tulee puhe suuntavaistosta, yleensä joku seurueesta huokaa, ettei hänellä ole sitä lainkaan. Todellisuudessa käytännössä kaikilla on jonkinlainen kyky avaruudelliseen hahmottamiseen ja paikasta toiseen suunnistamiseen.

Hyvillä yöunilla on huono puoli: Ikävät muistot juurtuvat nukkuessa

Kiinalaistutkimuksen koehenkilöiden aivokuvat osoittivat, että huonoista kokemuksista ja mielikuvista on parasta pyristellä eroon heti.

Tutkimus: Aerobinen liikunta kasvatti rotille uusia aivosoluja

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aerobinen liikunta kasvatti rotille uusia soluja muistojen syntyyn keskeisesti vaikuttavaan aivojen osaan, hippokampukseen.

Tutkimus: Päässä pyöriviä kipeitä muistoja voi helpottaa sähkövirralla

Aivojen stimulointia sähköllä kallon läpi käytetään nykyisin muun muassa tinnituksen hoitoon. Brittiläis-saksalaisen tutkimuksen mukaan samalla keinolla voisi ehkä päästä ahdistavista muistoista.

Rokotusten vastustajat teettivät suurtutkimuksen – tulos ei miellyttänyt

Arvostetussa tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rokotteet eivät aiheuttaneet apinoille muutoksia aivoissa tai käytöksessä. 

Tutkimus: Liiallinen sokerin käyttö voi heikentää teinin muistia

Tutkijoiden mukaan sokerijuomat aiheuttivat aivojen hippokampuksessa tulehduksen. Asiaa tutkittiin rotilla.

Eksytkö sienimetsään? Treenaa hippokampusta

Suunnistatko sinä ilman karttaa niin sienimetsässä kuin suurkaupungissakin? Vai eksytkö jo kauppakeskuksen parkkihallissa tai merkityllä lenkkipolulla? Suuntavaistoissa on eroja, mutta paremmaksi voi opetella.

Alhainen verensokeri mahdollisesti hyväksi muistille

Saksalaistutkimuksen mukaan veren glukoositaso saattaa vaikuttaa myös terveiden muistin toimintaan.

Korvamato - se soi, soi ja soi - eikä lakkaa

Se on kaikkia meitä joskus kiusannut ilmiö. Se on karmein kappale tai suurin inhokki ikinä, eikä se lakkaa soimasta kuin itsestään. Se lohduttaa, ettei korvamato ole neurologinen tai fysiologinen tai edes psykologinen vaiva, eikä se liity sairauksiin.

Kävely on aivojen bodausta parhaimmillaan

Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta riittää pitämään paitsi kehon, myös pään kunnossa. Aivotutkijan mukaan reipas kävely on parasta muistilääkettä.

Metabolinen oireyhtymä voi hidastaa myös nuorten aivoja

Vastaavaa järjenjuoksun hidastumista on havaittu aiemmin vain aikuisilla, eikä nuorten uskottu kärsivän ongelmasta lainkaan.

Masennuksen tutkimukseen rahaa

Jyväskylän yliopiston psykologian tutkimushankkeet ovat saaneet merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Tukien arvo on yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

Nuoren tutkijan palkinto Maija Pihlajamäelle

Kuopiolainen dosentti, neurologian erikoislääkäri Maija Pihlajamäki on saanut nuoren tutkijan, Martti Hämäläinen -palkinnon. Palkinto luovutettiin Pihlajamäelle tiistai-iltana Itä-Suomen Lääketiede -tapahtuman avajaisissa Kuopiossa.

Liikunta muovaa skitsofreenikon aivoja

Säännöllisen liikunnan tiedetään muuttavan terveiden aikuisten aivoja, mutta sama ilmiö havaitaan myös skitsofreniaa sairastavien päässä. Saksalaistutkijoiden havainto viittaa siihen, että aivojen muovautuvuus säilyy psykooseja sairastavilla, mitä on epäilty.

Uusi menetelmä tunnistaa Alzheimerin hetkessä

Tampereella on kehitetty uusi menetelmä Alzheimerin taudin toteamiseksi jo taudin varhaisessa vaiheessa. VTT:n automaattinen menetelmä mahdollistaa magneettikuvien analysoinnin tarkasti kolmessa minuutissa, kun nykyään aikaa saattaa kulua jopa tunteja.

Stressi pahaksi muistiongelmaisille

Toistuvat stressikokemukset voivat kiihdyttää muistin ja muiden mielentoimintojen heikkenemistä iäkkäillä henkilöillä, joilla on todettu kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentymä. Terveiden muistia stressi ei huononna, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Kannabista päivittäin käyttävillä aivomuutoksia

Vuosikausia jatkuva päivittäinen kannabiksen käyttö voi johtaa rakenteellisiin muutoksiin aivojen alueilla, jotka säätelevät tunteita, muistia, pelkoja ja aggressiivisuutta. Kannabiksen vaikutuksista aivojen rakenteeseen on saatu viitteitä eläinkokeissa, mutta ihmisillä muutoksia ei ole aiemmin todettu.

Viini on aivoille olutta tai viinaa haitallisempaa

Runsas viininjuonti tuhoaa enemmän aivoja kuin olut tai viina, kertoo brittilehti Independent.