Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Villiviini suojaa asukkaita auringolta ja ihastuttaa kaupunkilaisia – samalla se altistaa kosteusvaurioille ja uhkaa rikkoa viemärit

Rakennuksen seinää vasten kasvava köynnös voi parhaimmillaan lisätä viihtyvyyttä, mutta kasvi tuo mukanaan kosteusvaurioriskin ja voi jopa pilata seinärakenteet.

Kansainvälisesti palkittu puutarhaguru Taina Suonio ei nyppäisi pihasta voikukkaakaan

Ympäristöbiologi Taina Suonio on viherkattojen asialla.

Avioero vei myös unelmapihan, ja nyt Tiina Houtsonen rakentaa uutta – Unelmat voi toteuttaa joka koossa, muistuttaa asiantuntija

Pietarsaarelainen Tiina Houtsonen halusi nuorena kapinavaiheessa asfalttipihan. Nyt haaveena on runsautta, kukkivuutta ja syötävää. Hän on menettänyt unelmapihan jo kertaalleen mutta ei ole lannistunut.

Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta

Luo runsautta, kuvioita ja korkeutta puutarhaasi.

Eikö sammal mädätä kattorakennetta? – ja pari muuta "tyhmää" kysymystä viherkatoista

On yleistä tietoa, että rakennukset vaurioituvat kosteudesta. Silti yhä useammin kuulee katolle harkittavan vettä sitovaa viherkattoa. Miksi?

Tulppaanipelto kuin raanu, loukkaantunut Zlatan ja viikon muita uutiskuvia

Tulppaanipellon ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin lisäksi kuvissa on muun muassa viiniköynnösten suojelua Alpeilla ja tulista väittelyä Puolasta. Tässä poimintoja viime viikolta.

Video: Viiniköynnökset kasvavat näköetäisyydellä New Yorkin pilvenpiirtäjistä – pulloja myyntiin ensi vuonna

Kaupunkiviljelijä halusi yhdistää viininviljelyn elämään suurkaupungissa. Viiniasiantuntija pitää yritystä mahdollisena.

Uusi punaherukkalajike odottaa nimeä

Piikkiössä kehitetty punaherukkalajike sopii hyvin marjaviineihin. Uusi lajike kasvaa hyvin viiniköynnösten tapaan.

Tahdotko sinne, missä pippuri kasvaa? Mene lähimpään kasvitieteelliseen puutarhaan

Pippuri on yksi suosituimmista mausteista, ja yksi jos toinenkin on kokeillut pippurin kasvattamista kotona. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kasvuvoimaisen taimen löytää kyllä Suomestakin.

Ilmastoniksi: Ranskassa ponnistellaan viininautintojemme pelastamiseksi

Ilmastonmuutos uhkaa ranskalaisten laatuviinien tuotantoa, koska rypäleet kypsyvät lämpimämmässä liian nopeasti. Vastaus hätään on kuitenkin löytymässä tutkimusinstituutin laboratoriosta, jossa kehitetään parhaillaan lämpötilanvaihteluita paremmin kestävää rypälelajiketta.

Mies, joka antoi viiksensä viinille

Paulo Laureano painoi viiksensä viinietikettiin. Hän on yksi Portugalin tuoreista menestyjistä, jotka ovat saaneet viiniviennin vetämään.

Seinää koristava kasvi on kaunis katsella – mutta se voi syödä talosi

Seinää vasten kasvava pensas tai köynnös voi parhaimmillaan kaunistaa ja piristää ankeankin rakennuksen ilmettä. Rakennuksen kyljessä kasvava kasvi voi kuitenkin olla riski, johon on syytä kiinnittää huomiota.

Pihoilla ja puutarhoissa saa nyt revitellä

Pihan koristamiseen saa uppoamaan mittavan määrän euroja, mutta toimivia ratkaisuja voi tehdä edullisestikin. Pihoissa kukkivat nyt moninaiset tyylit, retroilu on pinnalla ja kierrätystä voi harjoittaa monella tavalla.

Vaasa vetää vertoja Keski-Euroopan viinitiloille

Viininviljelyyn suotuisia olosuhteita löytyy myös Pohjanmaalta. Vaasalaisen viinitilan pihamaalla kasvaa jo tuhat köynnöstä erilaisia rypälelajikkeita, mutta viinitilayrittäjälle tilanne valmiin tuotteen myynnin suhteen on kömpelö.

Sisukas Suomi-viini sietää sateet ja pakkaset

Viinirypäleiden kasvatus valloittaa Hämettä ja koko Etelä-Suomea. Osa rypälelajikkeista menestyy hyvin ulkona avomaalla. Rypäleiden kasvatus ei ole vielä ammattimaista, vaan viinien kautta aloitettu harrastus.

Viininviljely vaatii pientä hulluutta ja suurta kärsivällisyyttä

Viisitoista vuotta viinirypäleiden kasvatusta harjoitellut Timo Taskinen sanoo olevansa vielä täysi noviisi alalla. - Ehkä lapsenlapsenlapset sitten jo tietävät tästä hommasta jotain. Minä tiedän vasta mitä asioita pitäisi selvittää.

Viiniköynnös viihtyy Suomessakin

Kiinnostus viininviljelyä kohtaan kasvaa koko ajan. Kotimaisen rypäleviinin tuotannon uskotaan pääsevän kunnolla vauhtiin jo lähivuosina.

Täydellisen marjan metsästys

Mansikkamarkkinoiden seuraavaa suursuosikkia etsitään Suonenjoella. Marjaosaamiskeskuksen koetilalla selvitetään muun muassa norjalaisen jatkuvasatoisen mansikan soveltumista Suomen olosuhteisiin.

Viinirypäle kiinnostaa savolaisia marjanviljelijöitä

Useat pohjoissavolaiset marjatilalliset ovat kiinnostuneita viinirypäleen viljelystä. Viiniköynnös voi menestyä myös pohjoisilla leveysasteilla ja viljelijät haluaisivat myydä kauppoihin kotimaisia viinirypäleitä. Suonenjoella päättyi eilen kolmipäiväinen, ammattilaisille tarkoitettu viiniköynnöksen kasvatuskurssi.

Vandaalit tuhosivat ikivanhan viiniköynnöksen Itävallassa

500-vuotias viiniköynnös löytyi palasiksi hakattuna torstaina Kaakkois-Itävallassa. Köynnöksen uskotaan olevan Gruner Veltliner -valkoviiniä tuottavien köynnösten esi-isä. Viiniasiantuntijat arvioivat harvinaisen köynnöksen arvoksi yli 100 000 euroa.

Itävallan viinitarhoja uhkaa tuho

Itävallan viininviljelijät ovat huolestuneita maan viinitarhoja vaivaavasta sienitaudista. Tauti vaivaa erityisesti kaakkoisen Burgenlandin osavaltion tarhoja.

Viiniköynnöksesta saa hyvin kotiviinitarpeet

Satoisat viiniköynnökset kasvattavat suosiotaan suomalaisissa kotipuutarhoissa. Tarjolla on niin kasvihuone- kuin avomaankasvatukseenkin sopivia lajikkeita, joista hyvin saa vaikka kotiviinin tarpeet.

Perinnekasvit ja suunnittelu puutarhan kulmakivenä

Reijo ja Marja-Liisa Kivelän puutarhaan Kokkolassa saavutaan komeasti kukkakaytävää pitkin. Käytävää reunustavat perinnekasvit. Tulijaa tervehtivät muun muassa tarha-alpit, palavarakkaus, rohtoraivio ja eriväriset ukonkellot.

Kotipuutarha tarjoaa kesän parhaimmat herkut

Marjasato näyttää lupaavalta. Vadelmapensaat ovat täynnä marjoja, ja herukkasatoon voi luottaa tänäkin kesänä. Esimerkiksi tomaatit, yrtit ja kurpitsat menestyvät pienessäkin puutarhassa, ja monet eksoottisemmat kasvit pärjäävät myös Suomessa.

Useimmat kesäkukat ovat hallanarkoja

Orvokki ja pelargonia sietävät hyvin kylmää, mutta useimmat muut kesäkukat viottuvat jo nollakelissä. Kylmän arkoja ovat mm. ahkeraliisat, daaliat ja samettiruusut.

Puutarhan kukkein kesä kääntyy lopuilleen

Hämeenlinnalainen puutarhaharrastaja Raisa Laakso sanoo, että rakkaassa harrastuksessa ei laske työtunteja eikä rahaa. Kasvien kanssa viihtyisi paljon enemmän kuin aikaa on käytettävissä. Vieraan silmin Laakson puutarha on kaunis ja hyvin hoidettu.

Viiniä tuotetaan yhä vähemmän

Viiniä tuotetaan maailmalla yhä vähemmän, kun terveydestään huolestuneet kuluttajat vähentävät viinin juontia ja viiniköynnösten määrä laskee.