Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hiljattain löydetty sammakkoeläinlaji nimettiin Donald Trumpin mukaan – ”Sokea eläin, joka piilottaa päänsä hiekkaan”

Matosammakko nimettiin Dermophis donaldtrumpiksi, koska sen käyttäytyminen muistuttaa nimeäjiensä mukaan Yhdysvaltain presidentin asennetta ilmastonmuutosta kohtaan.

Vesankalaiset vastustavat kalliomurskaamoa – pysäyttääkö uhanalainen sammakko hankkeen?

Murskaamoa vastustavaan addressiin on muutamassa päivässä kerätty satoja nimiä.

Viitasammakko kaatoi Kuortaneen puutarhakylähankkeen

Kuortane ei saa rakentaa puutarhakylää suunnittelemalleen paikalle Kuortaneenjärven rantaan Etelä-Pohjanmaalla. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että viitasammakon lisääntymisalueen suojelu on tärkeämpää.

Hailuodon silta voi haitata harvinaisia sammakkoja, lintuja ja kasveja – "Nämä eivät valitettavasti ole kovin söpöjä lajeja"

Pengertien muun muassa pelätään tuhoavan kansallismaisemaa ja haittaavan rauhoitettuja tai uhanalaisia lajeja kuten kuten etelänsuosirriä, viitasammakkoa, ruijanesikkoa ja rönsysorsimoa.

AFP: Amazonin sademetsästä löytyi lähes 400 uutta lajia

WWF:n raportin mukaan suurin osa lajeista on kasveja, kaloja ja sammakkoeläimiä.

Luonnonsuojelijalta kritiikkiä Mikkelin asuntomessuille: "Luulisi löytyvän kunttaa lähempääkin"

Luonnonsuojelijan mielestä Mikkelin asuntomessualueelta on kaadettu liikaa puita, mikä haittaa liito-oravia ja tekee osasta alueesta kolkon paikan. Alueella on myös paljon hyvää.

Muikku kutee pimeässä – yksi kala voi paritella sata kertaa

Jyväskylän yliopiston tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa kuvaamaan muikun lisääntymisrituaalit yksityiskohtaisesti.

Yöpakkaset tappoivat osan sammakonkudusta – aikuiset loikkijat kyllä pärjäävät

Kylmä kevät on poikkeuksellisen hankala myös sammakoille.

Bongaa kevät 2017

Seurataan kevään tuloa yhdessä!

Jos tämän kuvan näkeminen ällöttää, niin sinulla saattaa olla trypofobia

Jopa 6–8 prosentilla ihmisistä saattaa olla niin sanottu reikäpelko. Ilmiön taustalla on todennäköisesti evoluutio.

Tiesitkö, että olet valikoivasti sokea?

Ihmissilmä on sokea paikallaan pysyville kohteille.

Ympäristönsuojelu huolissaan: Levittääkö joku vieraita sammakkolajeja luontoon Turun seudulla?

Turun seudulla on lähivuosina havaittu useampia vieraita sammakko- ja matelijalajeja. Esimerkiksi ruokasammakko voi olla uhka alkuperäisille lajeille.

Sameutunut vesi voi aiheuttaa kalojen kuolemia ja pilata kudun Lemmenjoessa

Lapin ELY-keskus on viime viikolla tutkinut Lemmenjoen veden sameuden syitä. Pitkään jatkuneena voi sameus aiheuttaa kalakuolemia ja pilata kudun, kertoo ELY-keskus.

Tenon sopimukseen tyytyväisiä löytyy yläjuoksulta

Keskustelua Tenon uudesta kalastussopimuksesta on tähän mennessä leimannut utsjokelaisten tyytymättömyys tuleviin pyyntirajoituksiin. Tenon sopimukseen tyytyväisiä ihmisiä löytyy kuitenkin muun muassa sivujoki Inarijoen alueelta.

The Guardian: Karibianmeren viimeiset vuorikanasammakot on saatettu yhteen

Montserratin saarella saattaa syntyä vuorikanasammakon poikasia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Viitasammakkoja ei löytynyt ydinvoimala-alueelta kuukauden etsinnöistä huolimatta

Pyhäjoella on iltahämärissä kuunneltu kuukauden ajan, kuuluuko ydinvoimalan työmaa-alueelta viitasammakon tunnistettavaa ääntelyä. Etsinnässä oli kaksi viitasammakkoa, jotka olisi pitänyt siirtää uuteen elinympäristöön. Kadonneista yksilöistä huolimatta laji on säilynyt alueella elinvoimaisena.

Ämpäritolkulla kalaa vaikka lippahatulla pyytäen – kuoreen kutu on muutaman päivän hurmio

Jokien virtapaikkojen rantavedessä kuhisee kuoretta, jota voi kahmia talteen vaikka lippalakilla. Saalista on tarjolla nyt muutaman päivän ajan, kun kala on noussut kutemaan. Aikanaan kuore ollut vientituote, jota on juhlittu jopa omilla karnevaaleilla.

Sammakonkutua saa katsoa, muttei koskea

Sammakonkudun tutkiminen on lasten vanha kevätperinne. Koska sammakko ja sen kutu sekä nuijapäät on rauhoitettu, pienet sormet pitäisi kuitenkin malttaa pitää kurissa.

Kuusenlatvuksissa runsaasti mätiä – ahventen kutu onnistui keinopesissä kaupunkialueella

Kalojen lisääntymistä kaupunkialueen vesissä voidaan elvyttää keinotekoisilla kutualustoilla. Vaasassa keskelle kaupunkia Onkilahteen ahventen kutualustoiksi upotetut kuusen oksat ja latvukset päästiin tarkistamaan vapun jälkeen. Kokeilun voitiin todeta onnistuneen hyvin.

Vieraista meristä Itämereen löytänyt kala valtaa alaa Suomessa – "Aggressiivinen etenkin kutuaikaan"

Mustatäplätokosta tehtiin ensimmäinen havainto Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Viime vuosina se on levinnyt Itämeren kaikkiin altaisiin.

Rupilisko kavahtaa kotirantansa avohakkuita ja toivoo uusia lisääntymislampia

Yliopistoväitöksessä tutkitaan keinoja erittäin uhanalaisen rupiliskon suojelemiseksi. Merkittävimmät uhat kosteudessa viihtyvälle lajille ovat lisääntymislampien kuivuminen ja lammenrantametsien hakkuut.

Kirkon alta löytyneet sammakkokirstut kertovat: taikuus oli voimissaan Suomessa vielä 1900-luvun alussa

Esimerkiksi vasta remontoidusta Kuopion tuomiokirkosta kirstuja on löydetty yli 30. Kirstuja on käytetty pitkin eteläistä Suomea, mutta erityisesti Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Vaasassa laitetaan kuusia jään alle – turot ovat ahventen keinopesiä

Miltei keskellä Vaasan kaupunkia Onkilahdessa upotetaan kuusenoksia jään alle. Kyseessä on projekti, jossa keinotekoisia kutualustoja eli turoja tekemällä pyritään saamaan ahven kutemaan paremmin myös rakennetussa ympäristössä.

Pakkanen kurittaa aikuisia talvehtijoita – kevään ensimmäiset perhoset saattavat olla entistä harvalukuisempia

Ison kokonsa vuoksi esimerkiksi sitruuna- ja nokkosperhoset eivät pääse helposti pakkasta pakoon. Toukkana talvehtivista lajeista osa saattaa selvitä, vaikka ne jäätyisivät 40 pakkasasteeseen.

One man’s journey from radio celebrity to nature enthusiast

Television personality Mikko ‘Peltsi’ Peltola says he inherited his love of nature from his grandfather. Known for his years as a radio announcer and programme host, Peltsi has recently become a certified angler guide and fish book author, in addition to hosting his popular Lapland TV nature series.

Myös lohikalat hyötyvät uudesta kevyen liikenteen sillasta

Kajaanin uusin silta avataan piakkoin. Kyynäspäänniemen silta tarjoaa käyttäjille turvallisen reitin ja lohikaloille kutupaikan.

Himalajalta löytyi aivastava apina ja yli 200 muuta uutta lajia

Löytöjen joukossa on vampyyrihampainen kala, sinisilmäinen sammakko ja lintu, jolla ei tiedetä olevan ainoatakaan sukulaislajia. Osa uusista lajeista on suomalaisten löytämiä.

Harvinaisen käävän esiintymä jäi metsätöiden jalkoihin Riihimäellä

Harvennushakkuut ovat tuhonneet harvinaisen kääpälajin esiintymän Riihimäellä. Luonnonsuojeluyhdistys oli jo keväällä esittänyt aluetta luonnonsuojelualueeksi.

Nyt järvistä nousee ahventa – ruokahalu ja parveilu on antanut jopa ennätyssaaliita

Ahven käy nyt koukkuun monilla maamme järvillä. Pohjaonki- ja pilkkikalastajat ovat nostaneet paikoin jopa ennätyssaaliita. Syynä hyviin saaliisiin on ahvenen valmistautuminen tulevan kevään kutuun. Nyt kalat tankkaavat ravintoa suurissakin parvissa.

Kymijoen kutupaikkojen kunnostus odotettua halvempaa - lisärahaa toiveissa

Vaelluskalojen kutupaikkojen kunnostus Kymijoella saattaa saada jatkoa. Uusia, laajempia kunnostuskohteita suunnitellaan jo. Ilmasilta-hanke on tullut odotettua edullisemmaksi, mikä tietää lisää kutupaikkoja uhanalaisille vaelluskaloille.

Täpläravun pyrstöjalkatautia havaittu Keski-Suomessa

Joutsan Jääsjärvessä on havaittu täplärapua vaivaavaa uutta tauti. Pyrstöjalkataudiksi nimetty sairaus haittaa lajin lisääntymistä tuhoamalla naaraalta mätimunia kannattelevat pyrstöjalat. Tautihavainnot ovat toistaiseksi harvinaisia.

Näätämöllä tehdään työtä lohen ja raakun hyväksi

Tänä kesänä Näätämöjoen vesistössä päästäneen käytännön toimiin muutaman vuoden kestäneen valmistelu- ja tutkimustyön jälkeen. Tarkoitus on ennallistaa kutusoraikkoja, jahka sille saadaan rahoitus varmistumaan.

Pikkusammakoiden vaarallinen elämä

Arviolta vain yksi sadasta poikasesta selviää.

Maistuisiko reitevä lähiruoka lammikosta? Syötäviä sammakoita on paikoitellen paljon

Sammakko on Suomessa harvoin lounaslistalla. Lähilammikoiden tarjonnasta se ei ainakaan ole kiinni.

Mystinen sammakko tunnistetaan DNA-testillä

Vaihtoehdot ovat mölysammakko, pikkuvihersammakko tai syötävä sammakko.

Luonnonsuojelupiiri kerää matelija- ja sammakkohavaintoja

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri kerää havaintoja perinteisessä kesäkisassaan. Erityisesti nyt kaivattaisiin tietoja harvinaisemmista lajeista, kuten vaskitsoista, viitasammakoista ja vesiliskoista. Edelliset tiedot eläimistä ovat 20 vuoden takaa.

Viitasammakko loikki Rantasalmen kaivoshankkeen tielle

Rantasalmen Osikonmäen kaivoshanketta voi uhata alueelta löytynyt viitasammakko. Viitasammakko on EU:n suojelema laji. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo -lehti.

Sammakkoeläin- ja matelijakartoitus: Kansalaishavainnot kertovat ruokasammakon leviämisestä

Kesäkuun alussa kansalaisahavaintoja on jo lähes 1 800.

Uros selkään ja menoksi – naarasrupikonna kantaa kumppaninsa kutupaikalle

Sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyttä tutkitaan nyt Luonnontieteellisen keskusmuseon johdolla. Esimerkiksi rupikonnan kutemisessa on jopa huvittavia piirteitä.

Luonnon tila EU-alueella ei ole parantunut

EU-komissio patistaa jäsenmaita kasvattamaan ponnistuksiaan luonnon tilan parantamiseksi. Kuuden vuoden tutkimusaikana saavutettiin paikallisia tuloksia, mutta yleistilanne ei kohentunut ja monen lajin kohdalla huono kehitys on jatkunut.

Pieni viitasammakko voi siirtää vaikka tuulivoimalaa

Ilmajoen kunnan alueella kartoitetaan lepakon ja viitasammakon elinalueita. Asiaan pyydetään apua myös kuntalaisilta. Viitasammakon tunnistaa omaperäisestä kurnutuksesta, jota kuulee pelkästään keväisin. Lepakot taas lähtevät liikeelle vasta kun ilma on tarpeeksi lämmin.

Mammahauki kantaa vatsassaan miljoonia mätimunia – kalojen kutuaika on menossa

Kalojen kutuaika on parhaillaan käynnissä ja arvioiden mukaan se on päässyt alkamaan jo noin pari viikkoa sitten. Tänäkin vuonna ollaan aikaisessa, sillä talvi oli lyhyt ja vähäluminen. Suurin ryysis puroissa on jo pikku hiljaa ohi.

Viisi vinkkiä sammakon suojelemiseksi

Suojele sammakkoa näiden viiden vinkin avulla!

Testaa tunnistatko sammakot

Erotatko sammakon ja rupikonnan?

Saimaan järvilohen ensimmäiset luonnonvaraiset poikaset vuosikymmeniin – katso hetket videoilta

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Suomessa syntyy luonnonvaraisia Saimaan järvilohen poikasia. Äärimmäisen uhanalaisen lajin tärkeimmältä lisääntymisjoelta on löydetty mätimunia, jotka ovat kehittyneet niin sanottuun silmäpistevaiheeseen. Ensimmäisten poikasten odotetaan kuoriutuvan huhtikuun lopulla. Katso videoilta kuinka suojelutyö on edennyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle