Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen kunnat ovat aiempaa enemmän oikealla – katso, missä perussuomalaiset nostivat kannatustaan ja tutki kenellä on valta omassa kunnassasi

Kunnanvaltuustot liikahtivat suuressa osassa maata konservatiivisempaan tai oikeistolaisempaan suuntaan. Eduskunnan oppositiopuolueista menestyivät niin kokoomus, perussuomalaiset kuin ensimmäistä kertaa vaaleihin osallistunut nyt-liike.

Tamperelaiset Huuhkaja-fanit lähtivät kisamatkalle Pietariin – Yle seurasi lähdön suorassa lähetyksessä

Suomi pelaa Venäjää vastaan Pietarissa tulevana keskiviikkona. Näytimme tiistaiaamuna tamperelaisen kannattajajoukon lähdön itänaapuriin, kohti miesten ensimmäisen arvoturnauksen toista peliä.

Ukrainasta yli 50 lentokoneellista marjanpoimijoita Suomeen – tulijoille on tehtävä tiloilla turvallisuussuunnitelma, jota ei valvo kukaan

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ulkomaista kausityövoimaa käyttävien työnantajien on tehtävä erityinen terveysturvallisuussuunnitelma. Suunnitelman laatiminen on pakollista, mutta sen tekemistä ei valvo kukaan.

Markus Lohi: Sote-uudistuksen valmistelu on saatu päätökseen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja kertoi asiasta maanantai-iltana Twitterissä.

Pekka Kataja katsoi ovisilmästä miestä, joka oli tullut tappamaan hänet – tutkinnassa Soldiers of Odinin jäsen tunnusti teon hätäkeskukseen

Poliisi totesi humalaisen tunnustuksen perättömäksi, mutta keskittyi useisiin äärioikeistolaisiin epäiltyihin. Käräjäoikeus päätyi pitämään murhayrityksen motiivia poliittisena. Yle selvitti, mitä esitutkinnassa tapahtui ja miksi rikos ei selvinnyt.

Yle seuraa Vieno-myrskyä: Puuskat saapuivat aamuyöstä – kymmenettuhannet ilman sähköä

Sähköverkkoyhtiöt ovat varautuneet myrskyyn lisätyövoimalla. Kovat tuulenpuuskat voivat hidastaa katkojen korjaamista, sillä ne voivat tehdä korjaustöistä liian vaarallisia.

Sateenkaari kaartuu nyt Turun Teatterisillalle taiteilija Jan-Erik Anderssonin ja nuorten yhteisvoimin

Aurajoen ylittävä Teatterisilta saa sateenkaaren värit kesän aikana viestimään ennakkoluulottomuutta ja suvaitsevaisuutta. Viikko sitten Turku joutui poliisin pyynnöstä pikaisesti pesemään sateenkaaren suojatieltä kaupunginteatterin edustalla.

Hjallis Harkimo lähtee maakuntakierrokselle, yllättyi Liike Nytin tuloksesta: "En olisi ikinä uskonut, että saadaan noin paljon valtuutettuja"

Ensimmäistä kertaa kuntavaaleihin osallistunut Liike Nyt keräsi 49 valtuustopaikkaa 21 kunnassa. Puoluejohdon mukaan katse on jo vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Jarno Saukko, 19, on tuore kuntapäättäjä ja tietää, miten nuoret tavoitetaan vaaleissa – Yle selvitti, mistä kunnista löytyvät Vaasan vaalipiirin nuorimmat valtuutetut

Valtaosa uusien pohjalaisvaltuustojen läpimenneistä kuopuksista ovat keskustan ja RKP:n listoilta. Ikähaarukka vaihtelee 18 vuodesta lähes 40:een. Kaskisissa ja Alajärvellä ei valittu valtuustoihin yhtään alle 35-vuotiasta.

Vaalimatematiikan kummallisuuksia: Suurempi kannatusluku ei välttämättä näy valtuutettujen määrässä

Suomessa vaaleissa prosentit ja valtuustopaikat eivät aina kulje käsi kädessä. Esimerkiksi Keski-Suomessa keskustan ja SDP:n kannatusluvuissa on vain prosenttiyksikön ero, mutta keskusta sai 195 valtuustopaikkaa, SDP 116.

Kadottivatko vihreät kaupunkilaisten luottamuksen? Sinnemäki hävityistä paikoista: "Jotain jäi uupumaan"

Vihreät menetti valtuustopaikkoja Suomen suurimmissa kaupungeissa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla puolueelta katosi kussakin kolme paikkaa. Samaan aikaan perussuomalaiset kasvattivat suosiotaan.

Susien kannanhoidollinen metsästys voi toteutua vain, jos suotuisa suojelutaso saavutetaan

Maa- ja metsätalousministeriön asettamat työryhmät esittävät, että suden kannanhoidollisesta metsästyksestä tehdään viisivuotinen kokeilu, jos susikanta on tarpeeksi elinvoimainen. Metsästyksen mahdollisuutta arvioidaan syksyllä sen jälkeen, kun Luonnonvarakeskus on julkaissut suden suotuisan suojelutason viitearvojen väliraportin.

Espanjasta varastettuja autoja tuotiin Suomeen: hovioikeus piti autokaupan tuomion pääosin ennallaan

Turun hovioikeus on antanut tuomion tamperelaista autokauppaa koskevassa tapauksessa. Tuomio pysyi hovioikeudessa lähes ennallaan. Oikeus kumosi yhden liikentoimintakiellon ja omaisuuden vakuustakavarikon.

Sanna Metsälä riiteli keskustan kanssa, erosi ryhmästä ja vaihtoi puoluetta – sitten Liike Nyt kiskaisi hurjan nousun Savonlinnan valtuustoon

Päättyvä valtuustokausi oli Savonlinnassa riitaisa. Nyt paikkajako menee reilusti uusiksi. Liike Nyt nousee uutena puolueena valtuustoon kuudella edustajalla, kun suurimmat puolueet keskusta ja SDP menettävät reippaasti paikkoja.

Tampereen dramaattinen vaalitrilleri ratkesi – kokoomuksen voitto varmistui tarkastuslaskennassa

Kokoomuksen voitto tarkoittaa, että Anna-Kaisa Ikosesta tulee Tampereen uusi pormestari.

TV:stä tuttu romukauppias Markus Kuotesaho on nyt poliitikko – eikä vaalivoitto tunnu hänestä yhtään miltään: "Voi olla pettymys äänestäjille"

Kuotesaho pääsi keskustan listoilta valtuustoon reilun 5 000 asukkaan Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Hän keräsi 86 ääntä. Äänisaalis oli kunnassa keskustan ehdokkaista viidenneksi suurin.

Miksi huippupelaajan sydän pysähtyi kesken ottelun? Urheilukardiologin mukaan Christian Eriksenin tapaus on erittäin vakava, mutta harvinainen

Jalkapalloilija Christian Eriksen sai Suomea vastaan sydämenpysähdyksen. Hän on edelleen sairaalassa, mutta voinnin kerrotaan parantuneen. Urheilukardiologin mukaan huippu-urheilijoiden terveyttä seurataan tarkasti, mutta jotakin voi silti jäädä huomaamatta.

Näin Minja Koskela voitti somevaalit ja tavoitti huolestuneen kulttuuriväen: "Häkellyttävän upea tulos"

Poliittisen Instagramin osaajaksi nimitetty Minja Koskela teki laajan kampanjan sosiaalisessa mediassa. Kampanjapäällikkö Saara Shikeben uskoo, että somen merkitys vaaleissa tulee jatkumaan ja lisääntymään.

Helsinki ei haluakaan kansallista kaupunkipuistoa – suojeluaktivistien mielestä kaupunki on suhtautunut asiaan nuivasti alusta alkaen

Helsingin kansallisen kaupunkipuiston valmistelua on tehty useita vuosia. Yhteistyössä mukana olevat tahot ovat pettyneitä kaupungin virkamiesvalmisteluun ja koko idean kariutumiseen.

Suonenjoen turvetuotantoalueen palo levisi jopa 85 hehtaarille – tuuliennuste huolestuttaa pelastuslaitosta, turve syttyy helposti uudelleen

Isonevan turvetuotantoalueella lauantaina alkanut maastopalo on ollut poikkeuksellisen suuri. Jälkisammutustyöt alueella jatkuvat edelleen. Tiistaille povattu kova tuuli voi pahimmillaan saada tilanteen eskaloitumaan uudelleen.

Perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi kuudessa kunnassa – yksi niistä on Hamina, jonka ääniharava arvioi syyksi puoluekurin puutteen

Haminassa suurimman äänisaaliin sai perussuomalaisten Ari Rinne. Haminan kaupunginvaltuuston suurimmaksi puolueeksi nousu tuo valtaa, mutta myös vastuuta. Osastonylilääkäri Rinne uskoo, että puolue voi puolustaa kaupungin sotepalveluja entistä paremmin.

14-vuotias oli hukkua nuorisojoukon jahdattua häntä Vantaan Kuusijärvellä viime kesänä – teinipojan syyte vaaran aiheuttamisesta hylättiin

Syytetyn pojan lisäksi tapahtumiin osallistui muita nuoria, jotka alle 15-vuotiaina eivät kuitenkaan olleet rikosoikeudellisesti vastuussa. Nuorisojoukko jahtasi uimassa ollutta alle 14-vuotiasta uhria, joka joutui hukkumisvaaraan viime kesäkuussa.

Helsingin tuleva pormestari Juhana Vartiainen: "Vihaan julkisten varojen tuhlausta" – Lue, miten talousosaaja aikoo johtaa pääkaupunkia

Yle kysyi Helsingin tulevalta pormestarilta, mitä hän ajattelee kaupungin eri toimialojen, kuten talouden, kulttuurin ja kasvatuksen tulevaisuudesta ja painotuksista. Johtamismallia kokoomuksen Juhana Vartiainen sanoo saaneensa Ruotsista.

Johtaako Tamperetta jatkossa kokoomus vai SDP? Äärimmäisen tiukka kisa, jonka voi ratkaista kuolleen RKP:n ehdokkaan äänet, saattaa selvitä jo tänään

SDP:n ja kokoomuksen äärimmäisen tiukan äänieron takia äänet uudellenlasketaan. Neuvotteluja vetää alustavasti Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Katso, miten valtuustoryhmien edustajat kommentoivat tulevaa kautta.

Turussa aloitetaan neuvottelut pormestarimalliin siirtymisestä jo tällä viikolla

Tarkoituksena on, että Turussa elokuussa työnsä aloittava valtuusto tekee pormestarisopimuksen, jossa vahvistetaan pormestari ja kolme apulaispormestaria Turkuun. 

Riemua, karvaita pettymyksiä, kasvomaskeja ja lasi kuohuvaa: katso 22 kuvaa korona-ajan kuntavaaleista, jotka päättyivät yhden puolueen juhlaan

Seurasimme vaali-iltaa eri puolilla Suomea. Tämä kuvakooste näyttää, miten historiallisten kuntavaalien tulos otettiin eri puolueissa vastaan.

Kuntajytky jäi näkemättä, vaikka perussuomalaiset oli suurin voittaja ja otti ykköspaikan kuudessa kunnassa

Perussuomalaisten kannatus kasvoi 5,7 prosenttiyksikköä, ja puolue on siten vaalien suurin voittaja. Puolue saavutti suurimman puolueen aseman kuudessa kunnassa. Suosio jäi kuitenkin paljon ennusteista.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas vei perussuomalaiset vaalivoittoon Kokkolassa ja nousi valtuustoon äänikuninkaana

Mauri Peltokangas ylsi Kokkolassa äänikuninkaaksi 1083 äänellä ja toi neljä lisäpaikkaa samalla perusuomalaisille.

Tampereen uusi pormestari ratkesi vain 26 äänellä: menehtyneen ehdokkaan äänet ratkaisivat kisan ihan loppumetreillä

RKP:n ainoa ehdokas, pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Peter Löfberg kuoli vaalien alla. Hän sai 160 ääntä, jotka menivät vaaliliitossa kokoomukselle.

Ano Turtiainen tippui kunnanvaltuustosta Juvalla: "En ole pettynyt, minulla ei ollut hinkua valtuustoon"

Turtiainen sai 61 ääntä kuntavaaleissa. Viimeksi hän keräsi perussuomalaisten listalla 50 ääntä kuntavaaleissa.

Koronaepidemian lykkäämien kuntavaalien äänestysvilkkaus selvästi pienempi kuin viimeksi – vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla

Koronapandemia lykkäsi kuntavaalit kevättalvesta kesäksi ja muutti ennakkoäänestysajan kaksinkertaiseksi. Venähtänyt vaalitoimitus ja myöhäinen ajankohta näkyi äänestysinnokkuudessa selvänä laskuna. Tulos on historiallisen huono.

Sitoutumattomat rynnistivät vaalivoittoon Lapissa – politiikantutkija: Kertoo pettymyksestä perinteisten puolueiden politiikkaan

Kuntavaaleista näyttää tulevan protestivaali Lapissa, sillä sitoutumattomat ovat kahmineet ääniä eri puolilla Lappia.

Kokoomus suurin puolue Turussa: Minna Arve lähtee pormestarineuvotteluihin – perussuomalaiset kovin nousija, vihreät menetti paikkoja

Kokoomus piti paikkansa Turun suurimpana puolueena. Viime kuntavaalien kakkonen vihreät menettää nyt neljä paikkaa, joten SDP on Turun toiseksi suurin puolue. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan selvästi.

Hurjaa kesäsäätä tulossa – myrskypuuskia odotetaan alkuviikkoon

Sunnuntain sateet väistyvät ensi viikon alkaessa ja maanantaina saadaan nauttia poutasäästä. Tiistaina on kuitenkin tulossa säässä käänne. Tuulenpuuskien odotetaan nousevan myrskylukemiiin maan keskiosissa ja myrskytuhoja on odotettavissa.

Mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa – lue Ylen vaaliasiantuntijoiden tärpit

Kuntavaalien ääntenlaskentaa voi seurata kuin jännitysnäytelmää. Kupletin juonta on helpompi ymmärtää, jos noudattaa Ylen vaaliasiantuntijoiden vinkkejä.

Suomen tyypillisin kuntavaaliehdokas on viisikymppinen mies – tapasimme keskiarvoon osuvan Esan: "Ehkä tässä iässä on aikaa politiikalle"

Sunnuntain kuntavaalien keskivertoehdokas on tasan 50-vuotias mies, joka ei istu kunnanvaltuustossa, ilmenee Kuntaliiton ja Tilastokeskuksen datasta. Myös keskituloisuus, suomen kieli ja peruskoulun jälkeen hankittu tutkinto kuuluvat keskiarvoon.

Tampereen Trump, rautakansleri, nykyinen vai entinen: Kuka heistä on seuraava Tampereen pormestari?

Peräti neljä puoluetta ja yhteensä kuusi kokenutta ehdokasta ovat vahvoilla Tampereen seuraavaksi pormestariksi. Nimi ratkeaa lopullisesti vasta puolueiden neuvotteluissa vaalituloksen jälkeen.

Kun Rauli Virtanen kulki pitkin Amerikkaa, hän oppi, että pelko pitää karistaa: "Parempi on luottaa ja tulla vaikka muutaman kerran jymäytetyksi"

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen tietää, miten luottamuksella ja uteliaisuudella pääsee lähelle ihmistä. Hän haluaa näyttää meille tavallisen ihmisen tarinan.

18 suomalaista kertoo, miksi oman äänen antaminen kuntavaaleissa tuntuu tärkeältä

Kysyimme suomalaisilta, mistä syistä he äänestävät kuntavaaleissa.

Asiantuntijat näkevät Suomen hajanaisessa kyberpuolustuksessa Vastaamon kaltaisia aukkoja suurillekin iskuille

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tällä viikolla kaksi ohjelmaa, joilla halutaan estää muun muassa Vastaamon kaltaisia tapauksia paremmin.

Pelastuslaitos: Turvetuotantoalueen paloa Suonenjoella sammutetaan vielä päiviä

Laajassa palossa syntyi niin runsaasti savua, että se vaikeutti eilen palomiesten sammutustyötä.

Dramaattisten käänteiden ottelu pysäytti ja riehaannutti – tältä näytti Helsingissä, kun fanit seurasivat Huuhkajien ja Tanskan taistoa

Huuhkajat voitti Tanskan EM-turnauksen avausottelussa 1–0, mutta luvut eivät kerro koko tarinaa. Pysäyttävän käänteen saanutta ottelua seurattiin henkeä pidätellen. Tämä juttu näyttää, miten Helsingissä historialliseen otteluun reagoitiin.

Juhlallinen jännitys muuttui järkytykseksi kesken Suomen ja Tanskan EM-ottelun – MLL kertoo, kuinka tapahtuneesta voi keskustella lapsen kanssa

Suomen ja Tanskan välinen EM-jalkapallo-ottelu keskeytyi lauantaina tanskalaispelaajan tuuperruttua kentälle. Ottelua seurasi paljon lapsia ja nuoria, joita tapahtuma on voinut järkyttää. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ohjeistaa keskustelemaan asiasta rauhoittavasti.

Astu Aittosaareen, jossa luonto saa nyt kukoistaa rauhassa – kukaan ei tiedä, paljonko metsiä pitäisi suojella, mutta kaikki lajit eivät siedä hakkuita

Kirkasvetisessä Keiteleessä lepää pieni saari, jonka Luonnonperintösäätiö osti suojeluun toukokuussa.

Näin se lentää – maailman ensimmäinen puusatelliitti kurkottaa kohti avaruutta

Vanerinen pieni satelliitti lähetettiin tänään säähavaintopapallolla stratosfääriin kahden tunnin koelennolle. Kyseessä oli testi ennen varsinaista avaruuslentoa, jonka on määrä tapahtua ensi syksynä tai loppuvuodesta. Testilento ulottui jo noin 30 kilometrin korkeuteen, mutta varsinainen satelliitti on tarkoitus laukaista pienen raketin mukana 500 kilometrin korkeudelle avaruuteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle