Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen tarkastelee viinirypäleterttua.

Moldova pullottaa nyt "Vapauden viiniä" tuenosoituksena Ukrainalle – Euroopan itäinen viinikellari uhkaa tyrehtyä sodan melskeissä

Maailman tärkeimpiin viinintuottajamaihin kuuluvan Moldovan rypälesato uhkaa jäädä paikoin tarhoille. Vienti kangertelee muun muassa Mustanmeren hiljenemisen vuoksi.

Venäjä ampuu jatkuvasti raketteja Mykolajivin kaakkoispuolella sijaitsevaan kylään.

Yle tapasi Ukrainassa miehen, jonka perunapellossa törröttää raketti ja jonka loput pellot Venäjä miinoitti – "Kukaan ei voi enää korjata satoa"

Ylen kuvausryhmä pääsi Ukrainan asevoimien saattamana etelärintaman lähellä sijaitseviin kyliin. Venäjä terrorisoi niitä silmittömällä rakettitulella.

Penny Wong, Anthony Albanese,  Jodie Haydon ja Nathan Albanese lavalla.

Vaalit tuovat Australiaan suuren muutoksen – muutoksen kärjessä uutta ilmastopolitiikkaa vaativat koulutetut naiset

Vaalit voittanut Työväenpuolue joutunee taipumaan itsenäisten edustajien vaatimuksiin ilmastopolitiikassa.

Pekka Haavisto allekirjoittaa Suomen Nato-hakemuksen.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Lviv pommisuoja kellarissa

Aiemmin tämä oli homeinen varasto, nyt hyllyille on tehty pedit lapsille – astu sisään kellariin, joka suojaa ukrainalaisen talon asukkaita Venäjän pommeilta

Tässä 3D-jutussa pääset tutustumaan pommisuojaan Lvivin kaupungissa Ukrainassa. Miltä tuntuu paeta Venäjän pommituksia ahtaaseen kellariin 20 muun asukkaan kanssa?

Kuljetusliikkeen terminaali Moskovassa. Kuva huhtikuulta 2020.

Venäjän liikenneministeriltä harvinaisen suoraa puhetta: "Pakotteet ovat rikkoneet maamme logistiikan"

Liikenneministerin mukaan venäläisviranomaiset ovat joutuneet tähyämään uusia vaihtoehtoisia kauppareittejä tavaroiden kuljetukseen.

Kaksi myrskyn jäljiltä kaatunutta autoa Paderbornin kaupungissa Saksassa.

Saksassa kymmeniä loukkaantui ja ainakin yksi kuoli, kun voimakas myrsky iski maan länsiosaan – video näyttää tuulen voiman

Saksan sääpalvelun mukaan kolme trombia iski Nordrhein-Westfalenin osavaltioon perjantaina.

Ruotsin merivoimien sotalaiva HMS Karlstad ajaa kovaa vauhtia, pärskeet lentäen.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys mullistaa voimasuhteet Itämerellä – asiantuntija: "Tämä todennäköisesti muuttaa Venäjän laskelmia"

Naton jäseninä Suomi ja Ruotsi voivat siirtää puolustusliiton painopistettä kohti pohjoista. Kahden keskikokoisen asevoimien lisäys kasvattaa huomattavasti Naton toimintakykyä Itämerellä.

Recep Tayyip Erdoğan.

Sauli Niinistö ja Magdalena Andersson keskustelivat Turkin Erdoğanin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Presidentti Niinistö sanoo Suomen tuomitsevan terrorismin kaikissa muodoissaan.

 Anthony Albanese (vasemmalla) poseeraa kannattajan kanssa molemmilla koirat sylissään

Valta vaihtuu Australiassa – konservatiivihallitukselle vaalitappio

Pääministeri Scott Morrisonin hallitukselle ennustettiin tappiota myös viime vaaleissa, mutta toisin kävi.

Naisia Burkhassa Kabulissa.

Afganistanin naisankkurit eivät suostu peittämään kasvojaan tv-lähetyksissä – esiintyjät uhmasivat Taliban-hallinnon uutta kieltoa

Tv-ankkurit esiintyivät tänään ilman huntua muutamilla isoilla tv-kanavilla uudesta määräyksestä huolimatta. Yhä uusiin ohjeisiin alistuminen tietää naisten mukaan lisää rajoituksia ja jopa töiden loppumista.

Kuvan etualalla kaksi poliisia nojaa poliisiautoon. Poliisiauton lähellä on kaupan mainoskyltti, jossa lukee testin paras.

Ruotsissa heräsi huoli poliisiksi valmistuvien taidoista – vaatimuksia on laskettu ja kouluttaja pelkää osan olevan jopa vaaraksi muille

Ruotsin hallitus on asettanut tavoitteeksi tuhansien uusien poliisien kouluttamisen, mutta riittävän osaavista hakijoista on pula.

Ihmisiä jonottaa ulkona punavalkoisen nauhan takana.

Ihmisoikeustutkijoilta tukea Ukrainan väitteille: Venäjä pakkosiirtää miehitysalueiden siviilejä ja alistaa mielipideseulontoihin

Venäjä kiistää pakkosiirrot ja väittää yli miljoonan ukrainalaisen tulleen maahan vapaaehtoisesti. YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan siirretyillä ei kuitenkaan ole ollut todellista vaihtoehtoa.

grafiikkanosto etusivulle

Kansainvälinen tutkimus: Suurin osa suomalaisista taistelisi maansa puolesta, jos Suomi joutuisi sotaan

Kyselytutkimus osoittaa myös, että suomalaisten luottamus median uutisointiin ja viranomaisten viestimiseen Venäjän hyökkäyssodasta on ylivoimaisesti korkeimmalla tasolla kansainvälisesti.

Kenialainen taksinkuljettaja Elizabeth Wanjiru auton ratissa Nairobin liikenneruuhkassa.

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon – Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Kun aviomies kuoli koronaan, Elizabeth Wanjirun oli pakko keksiä jotain perheen elättämiseksi. 52-vuotias yksinhuoltaja otti autolainan, osti auton ja ryhtyi taksikuskiksi. Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen juttu Nairobista.

Kuvassa Boris Johnson ja Recep Tayyip Erdoğan G20-kokouksessa Roomassa 30. lokakuuta 2021.

Suomi ja Ruotsi olisivat arvokas lisä Natolle, sanoi Britannian Johnson Turkin Erdoğanille

Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa.

Amineh Kakabaveh valtiopäivien puhujapöntössä.

SR: Turkin Ruotsin-suurlähettiläs peruu sanomisiaan – toivoi aiemmin kurditaustaisen valtiopäiväedustajan luovuttamista Turkkiin

Turkki on asettunut poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisessä. Turkki väittää Suomen ja Ruotsin tukevan PKK:ta, joka on määritelty EU:ssa terroristijärjestöksi.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet.

Analyysi: Kiina päästää YK:n ihmisoikeusvaltuutetun uiguurialueille ensi viikolla – mutta minkä vuoksi?

Jos matka sorretun vähemmistön kotiseudulle Xinjiangiin latistuu Kiinan propagandanäytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Suojapukuihin pukeutuneet ihmiset desinfioivat julkisia tiloja.

Pohjois-Koreassa jo yli kaksi miljoonaa "kuumetapausta" – Kim Jong-un syyttää viranomaisia laiskuudesta koronan hoidossa

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan Pohjois-Korean koronatilanteesta, sillä kansalaiset ovat tiettävästi rokottamattomia. Myös maan testauskapasiteetti on huono.

Antautunut sotilas istuu bussissa. Kuva on otettu bussin ulkopuolelta.

Venäjä kuljetti satoja ukrainalaissotilaita vankileireille, eikä heidän oloistaan ole mitään tietoa – Oikeusasiantuntijan mukaan Venäjä ei vaikuta noudattavan sodan sääntöjä

Yli 1 700 Azovstalin terästehtaan taistelijaa on antautunut Venäjän joukoille, eikä heidän olinpaikastaan ole varmaa tietoa. Martti Koskenniemen mukaan Venäjä näyttäisi irti­sanoutuneen kansainvälisistä sopimuksista.

Ihmishahmo heittää lennokin ilmaan.

Ukrainan sodassa käytetään "lentäviä pommeja", mutta armeijan silminä on tavallisia drooneja – Yle sai lentonäytöksen pellon laidalla

Yle tapasi ukrainalaisen vapaaehtoisryhmän, joka kouluttaa siviilejä lentämään drooneja. Ukrainan rintamalla tavallisia harrastajalennokkeja käytetään muun muassa tiedonhankintaan.

Pohjois-Syyrian kurdialueella näkee paljon Turksissa vangitun PKK-johtajan Abdullah Öcalanin kuvia.

Turkki väittää Suomen ja Ruotsin tukevan PKK:ta – Turkissa kurdisissien kanssa on sodittu, neuvoteltu ja jälleen sodittu

Kurdistanin työväenpuolue PKK on noussut isoksi eurooppalaiseksi keskustelunaiheeksi liittyen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Millaisesta järjestöstä on kyse?

Poliitikko Recep Tayyip Erdogan astuu esiin viininpunaisen verhon takaa.

Jos Turkki ei hyväksy Suomen Nato-jäsenyyttä, se voi itse hävitä paljon – lue, mitä seuraavaksi tapahtuu

Turkin vastustus ei ratkea ilman neuvotteluja. Niiden pitkittyminen olisi ongelma kaikille osapuolille.

Kuvakaappaus Aftonbladetin jutusta.

Turkin suurlähettiläs Aftonbladetille: Turkin ja Ruotsin keskustelut ovat käynnissä – "Kukaan ei ole puhunut presidentille"

Turkin suurlähettiläs Emre Yunt vakuuttaa, ettei muiden Nato-maiden suotuisa kanta Suomen ja Ruotsin jäsenyyteen vaikuta Turkin vaatimuksiin.

Viljelijöitä traktoreineen töissä pellolla Kiovan alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri syyttää Venäjän kiristävän Ukrainaa ja maailmaa – "Venäjän armeija on kaapannut miljoonien ruokavarannon panttivangiksi" 

Venäjä vaatii pakotteiden kevennyksiä, jotta se suostuu päästämään Ukrainan vehnää saarretuista Mustanmeren satamista. Yhdysvallat pitää toimintaa kiristyksenä.

Kuvakollaasissa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Nato-lippu ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Eurooppa-kirje: Turkki varasti show'n, kun Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemukset – vaikean liittolaisen kanssa on nyt opittava elämään

Suomen Nato-optio ei ollut sanahelinää. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

Ruotsalaisia sinkoja maassa Turkin viranomaisten ottamassa kuvassa.

Turkki väittää Ruotsin toimittavan aseita PKK:lle – todisteita aseista näyttää olevan, mutta ei Ruotsin roolista

Turkissa on esitetty valokuvia, joiden sanotaan esittävän Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijoilta takavarikoituja ruotsalaisaseita.

Espanjan kuningas Felipe VI sekä hänen isänsä, vuonna 2014 kruunusta luopunut Juan Carlos.

Espanjan maanpaossa ollut ex-kuningas palasi kotimaahansa –hallitus vastustaa yökyläilyä kuninkaallisessa palatsissa

Juan Carlos lähti vuonna 2020 omaehtoiseen maanpakoon korruptiosyytösten siivittämänä.

Suomen Ukrainen-suurlähettiläs Päivi Laine kaatuneiden ukrainalaisten muistomerkillä Kiovassa 16.2.2022.

Suomen suurlähettiläs palasi Kiovaan kuukausien jälkeen: "Tämä tuntuu todella hyvältä"

Suomen suurlähettiläs Päivi Laineen mukaan lähetystön alueella sodasta ei näy merkkejä. Työn tekeminen sotaa käyvässä maassa on monella tavalla poikkeuksellista.

Sanna Marin ja Mario Draggi kättelevät.

Reutersin mukaan Suomi kieltää ydinaseet ja Naton tukikohdat maaperällään – pääministeri Marin: "Reuters on jälleen uutisoinut virheellisesti kommenttejani"

Reuters viittaa Marinin italialaiselle Il Corriere Della Sera -sanomalehdelle antamaan haastatteluun. Haastattelussa Marin toteaa, ettei tämä olisi mahdollista ilman Suomen suostumusta.

Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät toimittavat jäsenhakemukset Naton pääsihteerille.

Turkey lists demands before beginning Finland, Sweden accession talks

Experts believe that after obtaining some or all of the concessions sought, Turkey will stand down in time for Sweden and Finland's membership bid to move forward.

Kuvakollaasissa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Nato-lippu ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putinin lievä reaktio Suomen Nato-päätökseen yllätti suomalaiset – kysyimme Venäjän-tuntijoilta, voidaanko jo huokaista helpotuksesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, ettei Suomen Nato-jäsenyys haittaa. Huono uutinen on, että Putin ei aina kosta heti vaan myöhemmin, arvioi Ylen haastattelema tutkija.

Xi Jinpingin puheen pitämistä näytetään suurella näytöllä katukuvassa.

Xi Jinpingin tiukka koronakuri on alkanut syödä hänen asemaansa Kiinan johdossa – tutkijan mukaan epäilystä on alkanut näkyä selviä merkkejä

Pysyykö Kiinan johtaja vallassa, kun kansa kärsii koronakaranteenissa ja talous sakkaa? Sosiaalisessa mediassa ja laatulehdissäkin on jo povattu Xi Jinpingin suosion laskua.

Kim Jong-un kävelee sotilaiden kanssa, taustalla suuri ohjus.

Yhdysvaltain presidentti Biden matkustaa Etelä-Koreaan – tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korealla täysi valmius ydinkokeeseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaa perjantaina Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin. Etelä-Korean viranomaiset ovat varoitelleet viikkojen ajan ydinkokeen mahdollisuudesta.

Sauli Niinistö ja Joe Biden.

Analyysi: Niinistö vierailee jälleen Washingtonissa – mutta mitä Yhdysvallat voi antaa Erdoganille?

Washingtonista katsottuna vain Yhdysvallat voi vauhdittaa ratkaisua Nato-kiistassa, sillä Turkki todennäköisesti toivoo myönnytyksiä nimenomaan siltä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Suomen suurlähettiläs Klaus Korhonen (vas.) ja Ruotsin suurlähettiläs Axel Wernhoff (oik.) toimittivat maiden Nato jäsenhakemukset Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille Brysselissä 18. toukokuuta.

Lehti: Turkki toi Naton neuvostoon listan asioista, joita haluaa vastineeksi Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä

Asiantuntijat uskovat, että Turkki vaatii kantansa muuttamiseksi useita myönnytyksiä, mutta päätyy lopulta tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 18.5. kello 11 mennessä: Kaasu 23,2 miljardia, öljy 27,2 miljardia ja hiili 1,25 miljardia euroa.

Aurinkopaneelit pakollisiksi, selvästi lisää merituulta – komissio esitteli jätti-investoinnit, joilla Venäjän energiasta aiotaan eroon

Komissio esitteli keskiviikkona yhteensä 300 miljardin euron investointisuunnitelman, jolla on tarkoitus valmistautua Venäjän hybridisotaan ja irrottautua sen fossiilisesta energiasta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kirjoittaa nimensä turkkilaiseen Akinci-droneen.

Turkki on vaatinut Suomesta useita henkilöitä luovutettavaksi – "Osaan on tehty myönteinen, osaan kielteinen päätös", kerrotaan oikeusministeriöstä

Turkin mukaan Suomi ei ole suostunut "terroristeja" koskeviin luovutuspyyntöihin. Suomen viranomaisten mukaan Turkista on tullut kymmenkunta luovutuspyyntöä viime vuosien aikana.

Aseistanut sotilas saattaa loukkaantunutta sotilasta.

Venäjällä Azovstalin antautuneille ukrainalaissotilaille väläytellään jopa kuolemantuomiota – tutkija: "Venäjä ottaa tilanteesta kaiken irti"

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Arkady Moshes ei usko, että Venäjä suostuu luovuttamaan Azov-pataljoonan sotilaita Ukrainalle, vaan aikoo käyttää heitä kotimaisen propagandan välineinä.

Ukrainalainen viljelijä töissä pellolla Lvivin alueella.

Vesi on valtaa – Ukrainassa taistellaan myös vesivarojen hallinnasta

Vedellä on myös sotilaallista merkitystä. Sodan alkuvaiheessa Ukraina avasi patoluukkuja ja päästi vettä pelloille vaikeuttaakseen venäläisten etenemistä.  

Tutkintaryhmä valojen loisteessa pimeällä, lentoturmapaikalla Kiinassa.

China Eastern Airlinesin maaliskuinen lentoturma saattoi olla tahallinen, arvioivat amerikkalaislähteet

Epäily tahallisuudesta perustuu alustavaan tutkimusraporttiin, jonka amerikkalaistutkijat ovat saaneet käsiinsä.

Animaatio EU- ja Nato-maista Euroopassa

Naton ulkopuolelle on jäämässä vain neljä EU-maata – selvitimme, mitä virkaa on enää EU:n yhteisellä puolustuksella

Asiantuntija pitää mahdollisena, että Natosta aletaan keskustella pian Itävallassakin, vaikka puolueettomuus on kirjattu maan perustuslakiin.

EU:n johtaman Eufor-sotilasoperaation sotilaita Bosniassa.

Kroatian häirikköpresidentti ei pysäytä Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta uhittelun taustalla on vakava kiista, joka heiluttaa Bosniaa

Bosniassa tunnelma on kiristymässä ennen syksyn vaaleja, ja EU on vahvistanut maassa olevia joukkoja.

Likaiselta näyttävä vammautunut ukrainalaissotilas kävelee bussiin.

Zelenskyi kertoi evakuointioperaation Azovstalista jatkuvan – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Evakuointi Azovstalista Mariupolissa jatkuu edelleen. Ainakin yli 250 tehdasalueelle linnoittautunutta sotilasta on antautunut Venäjän joukoille viikkoja kestäneen vastarinnan jälkeen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle