Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Iso lintu ja pieni lintu laulavat langalla

Analyysi: Vähättelyä, arvostuksen puutetta ja suljettuja ovia – Naisten kokema syrjintä musiikkialalla on fakta, jota miehet eivät huomaa

Naiset kokevat musiikkialalla vähättelyä ja vaikeutta saada työtilaisuuksia. Miehet eivät tunnista rakenteellista epätasa-arvoa, eikä siinä ole mitään yllättävää, kirjoittaa toimittaja Iida Rauhalammi.

Pharrell Williams lippalakissa ja aurinkolaseissa.

Amerikkalainen räppäri Pharrell Williams poimittiin Louis Vuittonin miesten muodin johtajaksi

Edellinen luova johtaja Virgil Abloh kuoli äkillisesti vuonna 2021. Williamsin valinta tuli muotialalle pienenä yllätyksenä, vaikka hän onkin tehnyt yhteistyötä arvovaltaisen muotitalon kanssa aiemmin.

De La Soul - David Jolicoeur aka David Jolicoeur the Dove.

Hip hop -legenda De La Soulin perustajajäsen David Jolicoeur kuollut

Vuonna 1988 perustetun yhtyeen esikoislevy 3 Feet High and Rising on hip hopin avainteos.

Jack Harlow esiintyy.

Blockfest julkaisi ensi kesän ensimmäiset artistit – tapahtuma luopuu vuosia käytössä olleista maksurannekkeista

Viime kesänä kävijäennätyksensä tehnyt festivaali järjestetään ensi vuonna Ratinan stadionilla ja Ratinanniemen ympäristössä 18.–19. elokuuta.

Artisti Bess eli Essi Launimo.

Räppärit kiinnostivat suomalaisia eniten Spotifyssa – kuunnelluimman biisin esitti BESS

Ram pam pam oli Suomen kuunnelluin kappale Spotifyssa vuonna 2022. Musiikin suoratoistopalvelu keräsi tänä vuonna yli 450 miljoonaa kuuntelijaa maailmanlaajuisesti.

Esko Koskinen ja Berit Koskinen

Itä-Helsinki on 170 000 ihmisen asuinalue, jota ei virallisesti ole olemassa

Itä-Helsingissä asuu yli 170 000 ihmistä, mutta virallisista aluejaoista ei sellaista paikkaa löydy. Yle Helsinki tekee viikon ajan sisältöjä eri puolilta Itä-Helsinkiä.

Gettomasa esiintymässä Blockfestin päälavalla. Artistilla on yksi käsi ylhäällä.

Rap-artisti Gettomasa aukoi päätään toimittajalle, lehti julkaisi keskustelun sanasta sanaan – ”Erikoinen päätös”, arvioi musiikkilehden päätoimittaja

Musiikkilehti Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen kertoo, että musiikkialalla tulee välillä eteen tilanteita, joissa haastateltava ei pidä hänelle esitetyistä kysymyksistä.

Gettomasa seisoo lehdettömän pensasaidan edessä kirkkaassa auringonpaisteessa.

Gettomasan mielestä räpissä painotetaan liikaa pintaa ja menestystä: “Haluan puhua myös rujoista asioista, kun kaikki ei mene niin hyvin”

Räppärin ura on kestänyt kymmenen vuotta ja tuona aikana hänestä on tullut yksi Suomen menestyneimmistä artisteista.

Takeoff sjunger i en mikrofon.

Suositun Migos -rap-yhtyeen jäsen Takeoff kuoli ammuskelussa Houstonissa

Suositun rap-yhtye Migosin jäsen Takeoff ammuttiin kuoliaaksi Houstonissa tiistaiaamuna. Räppäri oli 28-vuotias.

50 Cent esiintyy Blockfestissä.

50 Centin Suomen-kiertueen lämmittelijät julki – päätöskeikalla Kuopiossa bonusesiintyjä

Rap-tähti 50 Centin lämmittelijöinä nähdään Kube ja Sana marraskuun Suomen-minikiertueella. Päätöskeikalla Kuopiossa lavalle nousee näiden lisäksi myös Mouhous.

50 Cent esiintyy Blockfestissä.

Rap-tähti 50 Cent tulee esiintymään Ouluun marraskuun alussa

Yhdysvaltalainen Grammy-palkittu artisti pitää neljän keikan minikiertueen Suomessa. 50 Cent esiintyy Oulun lisäksi myös Seinäjoella, Kuopiossa ja Turussa. 

Nainen kirjoittaa käsin paperille pöydän ääressä.

Mirella Kautto, 35, sai vankina kuulla jatkuvasti tunkeilevia kysymyksiä sukupuolielimistään: "Tuomitkaa siitä mitä olen tehnyt, ei siitä miten koen sukupuoleni"

Mirella Kautto suoritti tuomiotaan väkivaltarikoksesta ja petoksesta Vanajan avovankilassa keväällä 2022.

Blockfestin yleisöä.

50 Cent, Jack Harlow, Etta... Blockfest järjestettiin kahden vuoden tauon jälkeen, katso railakkaat kuvat

Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest on järjestetty Tampereella kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma on kerännyt Ratinan stadionille kymmeniätuhansia nuoria juhlijoita. Gallerian kuvat ovat perjantailta.

Hoodfest Kuopiossa 2021.

Hiphop-tapahtuma Hoodfestille odotetaan jopa 10 000 kävijää – lavalle astelee isojen rap-tähtien lisäksi myös paikallisia artisteja

Hoodfest kokoaa rap-musiikin esiintyjiä ja harrastajia Kuopionlahden kentälle. Itä-Suomessa on aktiivinen hiphop-yhteisö, joka näkyy esiintymislavalla ja järjestelyissä.

Dj Snake.

Weekend Festival alkoi tänään kahden vuoden tauon jälkeen – artistijärjestelyt menivät uusiksi vielä viime metreillä: "Ei voi olla tämmöistä karmaa"

Rap-artisti Post Malonen korvaajaksi saadun Rae Sremmurd -duon toinen osapuoli peruutti tulonsa viime hetkillä. Myös viiden muun artistin esiintyminen on peruttu.

Rap-muusikko Lil Tjay.

Rap-artisti Lil Tjayta ammuttiin – esiintyminen Weekend-festivaaleilla epävarmaa

Huippuräppäri joutui tiistai-iltana aseellisen ryöstön kohteeksi ja joutui ampumisen seurauksena hätäleikkaukseen.

Paleface nojaamassa aitan seinään.

Nuorisofestari Mikkeli On Air sulkee jopa kadun – Vilma Paasoja: "Tällaista ei ole Mikkelissä ennen ollut, tää on supersiistiä"

Nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama festivaali sisältää paljon erilaista tekemistä Mikkelin keskustassa.

Räppärit Cledos, Averagekidluke, A36 ja  Ibe.

Samma gamla vanliga -hitti tanssittaa kielestä huolimatta – nykyisin tekstin ymmärtämistä tärkeämpää on päästä biisin fiilikseen

Suomalaisräppärit tekevät nyt yhteistyötä ruotsalaisten ja virolaisten artistien kanssa. Yhteiskappaleilla räppärit pääsevät valloittamaan uusia markkina-alueita.

Hassan Maikal

Räppäri Hassan Maikal on nähnyt, miten syrjäytyneet nuoret ajautuvat lähiöissä jengien vietäviksi: "Ainoa yhteisö, joka tukee ja ymmärtää"

Tänä syksynä rap ja jengiväkivalta on noussut otsikoihin. Kulttuurivieras, räppäri Hassan Maikalille asiassa ei ole mitään uutta. “Tähän pitää puuttua nyt. Muuten menemme samaan, mitä on tapahtunut jo Ruotsissa tai Britanniassa.”

Artisten Einár uupträder på scen.

Ruotsalaisen Einár-räppärin kuolema herättää kysymyksiä jengiväkivallasta – räppäreiden mukaan Suomi ei ole suojassa vastaavilta hirveyksiltä

Einárin kuoleman arvioidaan liittyvän jengirikollisuuteen. Palefacen ja Töölön Ketterä -yhtyeen Matti8:n mukaan on olemassa riski, että vastaavaa tapahtuu myös Suomessa, jos eriarvoistumista ei pysäytetä.

kaksi nuorta miestä

Suomessa keskustellaan nyt gangsta rapin väkivaltaisuudesta – genren nuoret tekijät eivät usko alkuunkaan, että musiikki tekisi kenestäkään rikollista

Myös Suomessa nuoret musiikintekijät ottavat yhä enemmän vaikutteita gangsta rapista, jonka kuvastoon kuuluu myös rikollinen elämäntyyli ja jengielämän ihannointi.

Räppäri, artisti Kanye West.

Kanye West on historiaa – jatkossa räppäri tunnetaan virallisesti nimellä Ye

Artisti on käyttänyt uutta nimeä jo pitkään lempinimenään ja on myös julkaissut samannimisen albumin.

Blockfest 2019 -festivaalin yleisöä ASAP Rocky keikan aikana.

Hip hop -festivaali Blockfestin perustaja rikoksia tekevistä räppäreistä: Kilpaillaan mieluummin musiikissa kuin tappelussa

Blockfestin perustajan Kalle Kallosen mukaan katujengien välinen nokittelu voi aiheuttaa väkivallan uhkaa joillain gangsta rap -keikoilla.

Milad Dehghan

Räppäri, poliitikko, nuorisoidoli, shamaani: tällainen mies on mielipiteitä jakava Milad "Slim Mill" Dehghan, joka sai potkut perussuomalaisista

Milad Dehghan tietää, että provoamisella saa näkyvyyttä. LEVELI-podcastissa hän pilkkaakin poliitikkoja ja intoilee salaliitoista. Dehghan kannattaa sellaista sananvapautta, jossa koronarokotekriittisistä puheistakaan ei tarvitse kantaa vastuuta.

Yeboyah

Yeboyah kritisoi n-sanan käyttöä räpissä, sitten sähköposti täyttyi vihasta – "Työmahdollisuuksia menettää, kun vähemmistön edustajana puhuu näistä asioista"

Yeboyah käsittelee musiikissaan isoja teemoja kuten rasismia ja naisten oikeuksia. Julkisuudessa hänestä voi syntyä ärhäkkä kuva, mutta räppäri uskoo, että niin kävisi, vaikka hän olisi hiljaa.

Ed Sheeran

Ed Sheeran to return to Helsinki after record-breaking 2019 shows

The singer-songwriter drew Finland's biggest ever crowds the last time he performed in Helsinki in 2019

ed sheeran.

Ed Sheeran esiintyy Helsingin olympiastadionilla ensi kesänä

Sheeran on ensimmäinen uudistetulle Olympiastadionille toistaiseksi julkaistu ulkomainen esiintyjä. 

Seinäjoki HipHop-festivaalit 2021

Hiphop-festivaalin järjestäjä poliisin tehovalvonnasta: "Mikäli kaikkialle tehtäisiin valvontaa tällä tasolla, tapauksia tulisi esiin samassa suhteessa"

Seinäjoen Hiphop-festivaalin järjestäjien mukaan on erikoista, että alueella on muitakin nuorille suunnattuja kesätapahtumia, mutta niissä ei ole samanlaista huumausaineiden tehovalvontaa. Poliisin mukaan tehovalvonnalle on syy.

Kannabissätkää pitelevä käsi.

Seinäjoen Hiphop-festivaalien tehovalvonnassa paljastui 30 huumerikosta

Poliisi etsi huumeita hiphop-festivaaleilla ja tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä sekä Seinäjoen keskustassa. Poliisin haaviin jäi pääasiassa kannabista, mutta myös amfetamiinia, kokaiinia ja huumelääkkeitä.

Asap Rocky täyteen ahtautuneen Blockfest-yleisömn edessä lavalla. Kuva on otettu kaukaa, oikean artistin vierellä näkyy hänen kuvansa screenillä moninkertaisena.

Blockfest ilmoitti peruvansa festivaalin – järjestäjä: "Tämä olisi ollut vältettävissä"

Tapahtumaa siirrettiin jälleen vuodella. Pirkanmaa asetettiin hiljattain koronapandemian leviämisvaiheeseen. Tälle vuodelle hankitut liput käyvät ensi kesänä järjetettävässä tapahtumassa.

Mikrofoneja mikrofonijaloissa.

Suomen ensimmäinen hiphopiin keskittyvä opintolinja käynnistyy Jyväskylän Korpilahdella ensi viikolla

Opintolinjalla opiskelijat perehtyvät muun muassa räppiin, DJ-työskentelyyn, breikkiin, graffitiin ja musiikkituotantoon. Uusi, Alkio-opistolla alkava opintolinja, on toteutettu yhteistyössä Kulttuuriyhdistys TUFF!n kanssa.

Sakke Aalto

Sakke Aalto tuotti Behmin menestysalbumia, ja silti harva tuntee häntä – sooloartistina hän on Keko Salata, joka ei uskalla yleisön eteen

Aalto on tehnyt musiikkia esimerkiksi JVG:lle, Mikael Gabrielille ja Cheekille, mutta kovat meriitit eivät ole poistaneet epävarmuutta. Siksi hän poseerasi Keko Salatan valokuvissa pitkään maski naamallaan.

Kuvakaappaus musiikkivideosta YouTubesta. Kuvassa mieshenkilö osoittelee sormillaan ylöspäin.

Finnish rap about criminal life speaks of a changing Finland

Finnish hip-hop features more references to crimes than before, which reflects a shift in society, say rappers.

Ed Sheeran

Ed Sheeranista tuli isä ja hän täytti 30 – mullistavan vuoden kokenut supertähti kertoo Ylelle, miten bileet jäivät vähemmälle ja musiikkityylikin muuttui

Maailman suosituimpiin artisteihin kuuluva Sheeran aikoo lähteä ensi vuonna kiertueelle ja haluaa palata konsertoimaan Suomen kesäyöhön. Intohimoisena jalkapallofanina tunnettu artisti sanoo Englannin menestyksen EM-kisoissa yhdistäneen Brexitin jakamaa Iso-Britanniaa.

50cent ger ut freebies

Rap-legenda 50 Cent esiintyy Tampereen Blockfesteillä elokuussa

Yli 30 miljoonaa albumia uransa aikana myynyt megatähti 50 Cent on festareiden pääesiintyjä.

Kuvakaappaus musiikkivideosta YouTubesta. Kuvassa mieshenkilö osoittelee sormillaan ylöspäin.

Rikollisesta elämästä kertova suomiräp kerää miljoonia katselukertoja Youtubessa – ja se kertoo muutoksesta Suomessa

Kotimaisessa räpissä puhutaan aiempaa enemmän rikosten tekemisestä, ja se kertoo yhteiskunnan muutoksesta. Tätä mieltä ovat useat Ylen haastattelemat räppärit. 

Rap-artisti DMX esiintymässä mikki kädessä.

Rap-artisti DMX on kuollut – elämäntavat uuvuttivat räppärin vain 50-vuotiaana

Monet julkkikset ovat äityneet muistelemaan poisnukkunutta artistia.

Kuvakaappauksessa Mercedes Bentso ase kädessä.

Rap-artisti Mercedes Bentso joutui napit vastakkain koulukiusaamista vastaan toimivan yhdistyksen kanssa

Mercedes Bentso teki muutama vuosi sitten videon koulukiusaamista vastaan. Nyt videon tilaaja haluaa sen pois Youtubesta.

Kulttuurivieras rap-artisti Teddy. 4.3.2021.

Pienenä kiusattu, isompana kiusaaja – rap-artisti Teddy kertoo, kuinka muiden nöyryyttäminen oli hänelle keino selviytyä

Kulttuurivieras Teddyn kappale soi kiusaamista vastaan työskentelevän Break the Fight -toiminnan tunnusbiisinä.

Mist sä tuut ? -dokumenttisarja

Lähes sata räppäriä piirtää kuvaa suomalaisesta hiphopista Ylen dokumenttisarjassa – Cheek muistelee uransa alkua: "Mä olin niin sairaan huono"

Mist sä tuut? -dokumenttisarjassa kierretään tunnustelemassa seitsemän eri kaupungin hiphop-kulttuuria.

Nicki Minaj Oslossa maaliskuussa 2019.

Yhdysvaltalaisräppäri Nicki Minajin isä kuoli jäätyään auton alle – epäilty pakeni paikalta

Robert Maraj , 64, menehtyi saaminsa vammoihin perjantaina alkuillasta paikallista aikaa.

Ikävä LIVEKEIKKOJA! ft. Gasellit & Pärsky

Katso uusin Yle Mix: Hirmuinen ikävä live-esityksiä!

Millaisten keksintöjen avulla saadaan artistit ja yleisö takaisin yhteiseen tilaan?

Millainen uhka sosiaalinen media on demokratialle?

Ylen aamu tänään: Matkustusrajoitukset kiristyvät edelleen ja koronan leviämistä yritetään estää myös lentoliikenteessä – katso lähetys tästä

Millainen uhka sosiaalinen media on demokratialle? Rap-artisti Yeboyah haastaa vallitsevia ajatusmalleja.

MF Doom metallinhohtoisessa naamiossa.

Metallinhohtoisen naamion takaa riimejä laukonut yhdysvaltalaisräppäri MF Doom on kuollut 49-vuotiaana

Salaperäisestä artistista ja tuottajasta muodostui uransa aikana supertähti erityisesti valtavirtapiirien ulkopuolella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle