Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tiistai 19.10.2021 (tv)

Hoivakodit ja korona. Venäjän korona ja Suomi. Armeija. Sää.

Merja Vesanen sietää hyvin naapurustonsa jatkuvaa meteliä ja keskeneräisyyttä – kymmenettuhannet helsinkiläiset asuvat lähivuosina rakennustyömailla

Helsinkiin rakentuu parhaillaan poikkeuksellisen paljon kokonaan uusia asuinalueita. Kaupunki myöntää, että asukkailta vaaditaan pioneerihenkeä, kun työmaa voi myllertää naapurissa helposti yli viisi vuotta.

Aleksis Salusjärven kolumni: Asunnottomien päivät ovat luetut – vielä pitäisi tehdä jotain itse ongelmalle 

Sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio ovat päättäneet lopettaa kodittomuuden lähitulevaisuudessa. Käytännössä niin tuskin tapahtuu, kirjoittaa Salusjärvi.

Vuokranantajan sanat tuntuivat Aleksista lottovoitolta – vuosien asunnottomuus loppui ja nyt nuorimies opettelee uudelleen elämää

Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kasvanut kaikissa ikäluokissa, ja se huolettaa tutkijaa. Oululainen Aleksi eli kadulla neljä vuotta, kunnes sai vihdoin oman kodin, kiitos uuden nuorille suunnatun hankkeen.

Digi- ja väestötietoviraston ruuhkat jatkuvat – tänä syksynä muuttoilmoitusten käsittelyajat venyneet kohtuuttomiksi

Muuttoilmoitusten käsittely kestää tällä hetkellä keskimäärin kolme viikkoa mutta pisimmillään vieläkin yli viisi viikkoa. Lue, miten varmistat, ettei postisi päädy vanhaan osoitteeseen.

Vasta kolme prosenttia taloyhtiöistä on ehtinyt siirtyä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään – aikaa on vuoden 2023 loppuun

Paperiset osakekirjat jäävät vähitellen historiaan, kun taloyhtiöt saavat osakeluettelot siirrettyä. Sen jälkeen asuntojen nykyisten omistajien on kymmenessä vuodessa muutettava omistuksensa sähköiseksi.

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén on koteihin erikoistunut arkkitehti – Tältä näyttävät Puoli seiskan Ellan ja Mikon piirtämät unelmakodit

Monumentaalisten oopperatalojen suunnittelu ei houkuttele Petäjä-Siréniä. Hän haluaa suunnitella tiloja toimivaan arkeen.

Kodin löytäminen maalta voi olla haastavaa – Hämeen Kylät etsii ratkaisuja

Moni maalle muuttoa harkitseva törmää siihen, että myytäviä ja vuokrattavia kiinteistöjä on tarjolla vain vähän. Usein myynnissä olevat tontit ovat kaukana kylien ytimestä, vaikka juuri kylien idyllisyys onkin maaseudun vetonaula.

Rovaniemen kaupunki haluaa Pöyliövaaraan asuntoja

Rovaniemen kaupungin tavoitteena on hankkia Pöyliövaarasta maata, joka kaavoitetaan myöhemmin asuntorakentamiseen.

Kävimme kahden vihersisustajan kotona – kasviharrastaja Laura Vuorenpää: "Pyrin saamaan palan sademetsää kotiini"

Tropiikin tunnelman luominen kotiin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Vaikka kasvi-intoilu on tuttua Suomessakin, löytyy kanssaharrastajia yhä useammin somen kautta ulkomailta.

"Jos en olisi silloin lähtenyt, en välttämättä olisi tässä" – Tanja eli 10 vuotta väkivaltaisessa suhteessa, eikä poliisikaan osannut tarjota apua

Vaikka Suomi on Euroopan vaarallisimpia maita naisille, perheväkivalta tunnistetaan edelleen huonosti. Tanja eli väkivaltaisessa suhteessa vuosia, ennen kuin tilanteeseen puututtiin.

Arno Dickens oli juuri valmistunut haaveammattiinsa lentäjäksi, kun pandemia vei työt – nyt hän jakaa postia, asuu pakettiautossa eikä voisi olla onnellisempi

Kattohuoneisto Kazakstanissa vaihtui seitsemään neliöön pakettiautossa, kun Arno Dickens ja Linnea Parkkonen joutuivat koronan takia muuttamaan suunnitelmiaan. Pyörillä kulkeva minikoti antaa vapauden asua missä vain, mutta pakettiautoelämä vaatii kovaa työtä.

Nälkäpäiväkeräyksellä kerätään rahaa myös Etelä-Savossa kotinsa menettäneille

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla autetaan muun muassa tulipalossa asuntonsa menettäneitä. Etelä-Savossa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut useita tulipaloja, joissa ihmiset ovat menettäneet kotinsa.

Poliisin tehtävä Herttoniemenrannassa päättyi yhden henkilön kiinniottoon – poliisi selvittää, oliko henkilöllä kuula-ase vai oikea ase

Helsingin poliisi sai torstaina iltapäivällä ilmoituksen yksityisasunnossa olevasta henkilöstä, jolla on mahdollisesti ase. Poliisi on eristi lähialueen.

Viherkasvivillitys pitää pintansa – nyt hankitaan myös kalliita harvinaisuuksia

Puutarhaliiton mukaan erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet sisustamaan kotiaan huonekasveilla. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on nousussa, mutta myös helppohoitoisuus kiehtoo.

Antti Itkosen perhe vaihtoi Lahdenväylän ruuhkat kodin vierestä aukeavaan luontoon – tutkimuksen mukaan joka viides työikäinen on kiinnostunut muuttamaan Lappiin

Lappiin muuttavien määrän ennustetaan kasvavan tulevina vuosina. Tärkeimpiä syitä Lappiin muutolle ovat luonto, parempi tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä, asumisen edullisuus sekä turvallisuus.

Raisa Omaheimon kolumni: Kiihkeässä rytmissä sykkivässä maailmassa tekee hyvää odottaa monsteran uuden lehden avautumista

Viherkasvien hoitaminen on yksi tapa katsoa itsestä ulospäin. Se antaa mahdollisuuden keskittyä johonkin ihan muuhun kuin näytölle jämähtäneeseen elämään, kirjoittaa Omaheimo.

Jani Halmeen kolumni: Suomalaisen suurinta omistusta hoidetaan talkoovoimin

Suomalaiset muuttivat New Yorkin keksinnöllään, joka on meille niin arkea ettemme edes huomaa sitä, pohtii Halme.

Pian Helsingille voi kertoa entistä tarkemmin omasta asunnontarpeesta – se kuitenkin vaatii kaikkien 21 000 vuokra-asuntohakemuksen uusimista

Hekan asuntojen asukasvalintakriteerit eivät muutu uudistuksen myötä, vaan ainoastaan hakemuksen ulkonäkö ja osittain sen sisältö päivittyvät. Tarkoitus on, että hakijan tilanteesta saa entistä selkeämmän kuvan.

Sisustusinto vuotaa rappukäytäviin – palotarkastaja moittii kynnysmattoja ja kirppistavaroiden noutopisteitä

Ankeita porraskäytäviä halutaan sisustaa viihtyisämmäksi. Pääosin se on kuitenkin kiellettyä, jotta kulkureitit olisivat vapaita ja jottei kerry palokuormaa eli palavia materiaaleja.

Pietarsaaren seudulla viritellään ikäihmisten perhehoitoa

Aiemmin seudulla on ollut tarjolla vain koti- ja laitoshoitoa.

Kierrätystorilla lahjoitustavarat jaettiin ilmaiseksi nuorille – opiskelija: "Älyttömän ihanaa, että ihmiset on lahjoittaneet tavaraa, jotka meilläkin kestää vuosia"

Ohjaamo Olkkarin organisoimalla Kierrätystorilla on käynyt kymmeniä nuoria hakemassa esimerkiksi lakanoita ja astioita uusiin koteihinsa. Kaikki kierrätystorin tavarat on saatu lahjoituksena mikkeliläisiltä.

Koronan kotitestien myynti kasvoi selvästi elokuussa – katso videolta, kuinka testi tehdään

Monet haluavat nyt tehdä koronan kotitestin varmuuden vuoksi ennen kuin osallistuvat esimerkiksi perhejuhliin.

Oulun Hartaanselänrantaan suunnitellut kelluvat asunnot ovat herättäneet runsasta kiinnostusta

Tulevalle asuntomessualueelle aiotaan rakentaa koteja, joiden perustukset kelluvat vedessä. Oulussa selvitetään, olisiko tällaiselle asumismuodolle kiinnostusta. Jo noin 160 henkilöä on vastannut tähän mennessä kyllä.

Asukkaat kertovat, miltä tuntuu kun kerrostalo hajoaa alta: "Kaapin ovet aukeavat itsestään"

Yle kertoi aiemmin, että Lappeenrannan keskustassa sijaitseva uudehko nelikerroksinen kerrostalo on osoittautunut purkukuntoiseksi. Asukkaille on annettu vuosi aikaa etsiä uusi koti.

Tuija Siltamäen kolumni: Lopettakaa typerien minikotien pakottaminen ja rakentakaa kunnon asuntoja

Seuraava rakentamisen trendi voisivat olla laadukkaat valoisat asunnot, joissa voi nukkua oikeassa sängyssä ja käyttää normaaleja huonekaluja muunneltavien vitsien sijaan, kirjoittaa Siltamäki. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kotitalousvähennys kasvaa, tupakointi kallistuu ja koulutukseen tulee lisää rahaa – nämä kuusi asiaa budjettiehdotuksesta kannattaa tietää

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa on vähän yllätyksiä. Ehdotukset perustuvat suurelta osalta viime kevään kehysriihen päätöksiin. Ministeriö julkaisi ehdotuksensa torstaina.

Minna Ipekin 7-henkinen perhe voi asua vain muutaman kilometrin päässä Helsingin keskustasta – osuuskunta mahdollisti asunnon pienellä pääomalla

Asumisosuuskunta on ikään kuin vuokra- ja omistusasumisen yhdistelmä, eikä se ole monille kovin tuttu asumisen muoto. Minna Ipek perheineen törmäsi osuuskuntaan puolivahingossa.

Asunnoista rakennetaan yhä pienempiä vastoin vuokralaisten haaveita: Niina Lehtonen nukkuu olohuoneessa, jotta lapsilla on tilaa leikkiä

Kaupunkiasuntojen koko on jo vuosia pienentynyt, vaikka ihmiset kaipaavat avaria ja valoisia koteja. Usein rakentamista sanelee sijoittajien tuottotavoitteet eivätkä vuokralaisten mielipiteet. Asiantuntijat ovat huolissaan trendistä.

Maanantai 2.8.2021

Koronaluvut. Karanteeniaika. Yötyö. Mökkilainat. Ennätyslämmin kesä.

Suomalaisten asuntolainainnostus jatkuu, kesäkuussa asuntolainaa nostettiin 2,2 miljardilla eurolla

Asuntolainamäärät nousivat edelleen toukokuusta, jolloin lukema oli korkein sitten vuoden 2008. Myös mökkilainoja on nostettu lähes ennätyksellisen vilkkaasti.

Opiskelija muutti matkailuautossa toiselle puolelle Suomea ja säästi puolet asumiskustannuksista – "Täällä on ollut aikaa olla tekemättä mitään"

Hanna-Lotta Louhiniitty on asunut kesän asuntoautossa Sotkamon Vuokatissa. Kävimme katsomassa, miten arki leirintäalueella sujuu.

Viirinkallionkadun rakentaminen alkoi tällä viikolla – alueelle kaavailtu asukkaiden yhteinen kerrostalo on harvan tuntema asumisen muoto

Asumisosuuskunta-asuminen Kotkassa on herättänyt kiinnostusta ihmisissä, kertoo Suhola-yhtiöiden Hannu Suhola. Viirinkallionkadun rakentaminen Karhulan Viirinkallioon alkoi tällä viikolla. Alue on Suholan mukaan selvästi haluttu.

Paljuhurmos vei alan suurimman valmistajan äärirajoilleen ja johti pörssiyhtiön syliin – “Paljulle ei käy kuten leipäkoneelle”

Mika Rantanen näki Ruotsissa länsinaapureiden intohimon paljuihin. Hän uskoi, että kyllä Suomikin hurahtaa niihin ja perusti Sastamalaan tuotantolaitoksen. Aluksi yleisö epäröi kapistusta, mutta lopulta Suomi valahti kylpytynnyriin.

Asuntorakentaminen on jatkunut kiivaana – aloituksia 45 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Asuntorakentamisen aloituksia oli maalis-toukokuussa jopa 45 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuun aikana kaikkiaan 13  000 asunnolle.

Pandemia synnytti kotien taidebuumin, ja monelle taulu on myös sijoitus – nousukausi voi kuitenkin muuttaa suuren yleisön taidemakua nopeasti

Taidesijoittamisesta kiinnostuneen kannattaa varautua siihen, että useimpien teosten hinnat laskevat ajan myötä. Jutussa taidesijoittamisen asiantuntija vinkkaa, miten saa tehtyä arvonsa pitäviä sijoituksia ja mitä nyt kannattaa ostaa.

Oulaisiin aletaan rakentaa osuuskunta-asuntoja senioreille - uudenlaisella asumismuodolla halutaan jarruttaa kallista palveluasumista

Hankkeen projektipäällikkö Reino Yli-Honkola kertoo, että asunnot ovat itsenäisen asumisen ja palveluasumisen uudenlainen välimuoto. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kymmenen asuntoa, joiden on määrä valmistua vuoden kuluttua syksyllä.

Korona vei huopataiteen verkkoon ja näkyy nyt Jämsän kansainvälisessä näyttelyssä – belgialaiset kuvaavat koronan tuskaa, suomalaiset sietokykyä

Huopataiteilijoiden tulkinta korona-ajasta esittäytyy kansainvälisessä kesänäyttelyssä Jämsässä. Vaikka korona ei juurikaan vaikuttanut huopataiteilijoiden työoloihin, moni työ on luotu tuomaan kotiin kestokykyä kriisiä vastaan.

Asta Lepän kolumni: Kieliikö omistusasunnosta unelmointi epäluottamuksesta maailmaan?

Vuokra-asujien määrä kasvaa, mutta suomalaisten haave omasta tuvasta elää yhä sitkeästi. Historioitsijan mielestä omistusasumisen ihanne kielii jossakin määrin myös yhteiskunnallisesta epäluottamuksesta, kirjoittaa Leppä.

"Saimme pelastettua lasten todistuksia ja valokuvia", kertoo palaneen kerrostalon ylimmässä kerroksessa asuva Johanna Qvintus

Savonlinnan kerrostalopalossa ylin kerros kärsi pahimmat vauriot, mutta kaikki tärkeä ei tuhoutunut. Johanna Qvintus sai tietää tulipalosta tyttärensä kavereiden välityksellä. Viranomaisten mukaan palonsyyntutkinnassa voi kulua normaalia pidempään.

Laura Hallamaan kolumni: Ei omaa tupaa, ei omaa lupaa – Kolmekymppisten asuntohaaveet karkaavat horisonttiin

Monet kolmekymppiset ovat nyt huolissaan siitä, voivatko he koskaan ostaa ensiasuntoa. Ja ihan syystä, sillä paitsi jääminen on tämän sukupolven elämää leimaava kirous, kirjoittaa Hallamaa.

Kainuuseen houkutellaan lapsiperheitä musiikkivideolla – moderni Kainuun laulu kertoo kaipuusta kotiseudulle

Nälkämaan laulusta tunnettu Kainuu houkuttelee nyt maakuntaan uusia asukkaita musiikkivideolla. Kaikuu Kainuusta kaipuu -musiikkivideo kertoo nuorten aikuisten kaipuusta takaisin kotiseudulleen Kainuuseen.

Poikkeusaika näkyy tuoreessa Mökkibarometrissa – suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa niin mökeillään kuin etätöissäkin

Kyselyn mukaan vapaa-ajan asunnolla vietetään nyt jo keskimäärin 103 vuorikautta vuodessa, kun 2016 mökkivuorokausia oli 79 vuodessa. Mökkibarometriin vastasi 1275 henkilöä.

Tuli tuhosi yksiön luhtitalossa Vaasassa – henkilövahingoilta vältyttiin

Asunto paloi asuinkelvottomaksi. Kolmikerroksisen talon muut asunnot säästyivät.

KHO: Kodin lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan

KHO teki päätöksen tapauksesta, jossa pariskunta aikoi vuokrata asuntonsa kahden viikon ajaksi. KHO:n mukaan kahden viikon vuokraus lasketaan tulonhankkimistoiminnaksi.

Poliisi epäilee 30-vuotiaan miehen raiskanneen puolustuskyvyttömän naisen useita kertoja asumispalveluyksikössä Helsingissä

Helsingin poliisi epäilee noin 30-vuotiasta miespuolista asumispalveluyksikön työntekijää kahdesta törkeästä raiskauksesta. Uhrina oli asumispalveluyksikössä asuva fyysisesti täysin puolustuskyvytön nainen.

Kotoilu on vauhdittanut keittiökauppaa – Katso, miten ammattijärjestäjä ottaa tehon irti pienistä neliöistä, lavuaarin sijainti yllättää

Korona-aika on kasvattanut keittiökauppaa erityisesti tänä keväänä. Esimerkiksi Suomen suurimpiin alan toimijoihin kuuluvan Novartin kuluttajamyynti on kasvanut vuoden takaisesta 50 prosenttia. Ikean mukaan kasvu on ollut jopa yllättävän suurta.

Säästöpankkiryhmä varoittelee: Asunnon kovaan hintaan ostaneiden kannattaa varautua hinnantarkistukseen alaspäin

Suosituimmilla alueilla on yksittäisistä asunnoista saatettu hintakilpailujen jälkeen maksaa selvästi pyyntihintoja suurempia summia. Ostetun asunnon myyminen eteenpäin vähintään samaan hintaan ei kuitenkaan välttämättä heti onnistu.

Laura Hallamaan kolumni: Viettelysten Instagram

Maailmamme on kyllästetty kuvilla. Pelkästään somepalveluihin ilmestyy miljardeja kuvia päivittäin. On vaikea kuulla omia toiveitaan, kun algoritmit syöttävät viimeisen päälle harkittuja kuvia, kirjoittaa Hallamaa.

Hohtavista hampaista tuli yhä tärkeämmät – varomaton kotivalkaisija saattaa polttaa ikenensä, mutta tavallisempaa on vihlonta

Uusia kotivalkaisumenetelmiä syntyy jatkuvasti, sillä valkoisista hampaista on tullut erityisesti somen myötä statussymboli. Suurin osa kotona tehtävistä valkaisuista onkin turvallisia, mutta ikeniä tulisi varoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle