Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lauantai 19.6.2021 (radio)

Koronarokotukset. Koronatartunnat. Maksuton opiskelu. Veneonnettomuus. Sää.

Vanhemmat voivat saada sakot, jos alaikäinen lopettaa lukion tai ammattikoulun kesken – selvitimme, mitä seurauksia koulun pakoilulla on

Uudistettu laki velvoittaa nuoret opiskelemaan 18-vuotiaaksi saakka. Ylen soittokierroksen perusteella kunnissa on vielä epäselvää, miten valvonta järjestetään ja miten alaikäiset onnistutaan pitämään koulussa.

Kouluille annetaan 17,5 miljoonan lisäraha Helsingissä – potti on miljoonia enemmän kuin virkamiesten arvio koronan vaikutuksista

Helsingin koulujen koronarahasta on kiistelty kevään aikana kiivaasti, koska virkamiehet arvioivat lisärahan tarpeen huomattavasti kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esitystä pienemmäksi.

Asta Lepän kolumni: Ei kai korona-aikana uupuneita opiskelijoita unohdeta oman onnensa nojaan?

Korona-aikana koululaisilta ja opiskelijoilta on vaadittu aivan valtavasti itseohjautuvuutta. Mutta ymmärretäänkö, miten haastavaa se on useimmille ihmisille, etenkin nuorille? Onko itseohjautuvuuden ihanne synnyttänyt jo uusia jakolinjoja, miettii Asta Leppä.

Yli 1000 nuorta suorittaa vuosittain himoitun johtajakoulutuksen, joka valmistaa heitä sotaan – taitoja halutaan kuitenkin soveltaa muuhun elämään

Reserviupseerikoulu eli RUK viettää 100-vuotisjuhliaan huomenna lauantaina, vaikka oikeasta merkkipäivästä on jo vuosi. Perinteikkäät Kirkkojärven marssi ja kurssijuhla järjestetään tänäkin vuonna.

Lahdessa kehitetty uusi toimintamalli tarjoaa nuorille yksilöllistä ja räätälöityä apua arkeen

Tulevaisuusvalmentaja auttaa nuorta esimerkiksi oppimiseen, terveyteen tai elämänhallintaan liittyvissä haasteissa. Yksilöllinen tuki perustuu luottamukseen valmentajan ja nuoren välillä.

Espoossa 1 300 ruotsin- ja suomenkielistä lasta aloittaa koulun saman katon alla – tilojen muunneltavuus syrjäytti avointen oppimistilojen trendin

Espooseen valmistui juuri koulukeskus lähes 1 300 lapselle. Tiloissa on panostettu muunneltavuuteen. Saman katon alle muuttavat Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkieliset Boställskolan ja Boställs daghem.

Ylen amiskoneesta löytyvät Kainuun ammattiopistosta valmistuneet – taitava duunari lyö palkassa monen korkeammin kouluttautuneen

Kainuun ammattiopistosta valmistuneista 60 prosenttia on töissä vuosi valmistumisen jälkeen ja opiskelijapalaute on yli valtakunnan keskiarvon. Arviointi koski muun muassa opetuksen laatua ja kiusaamiseen puuttumista.

Venäjä luo koulun aloittaville lapsille digitaaliset profiilit – pakollisessa kokeilussa oppilaiden kansioihin tallennetaan koulutustietoja

Digitaalista kansioon tulee päiväkirjanomaisesti merkintöjä opinnoista ja saavutuksista. Venäjän opetusministeriön kokeilun on tarkoitus kestää ensi vuoden loppuun.

Savonlinnan koululaisille 100 000 harrastuksiin – jokaiselle koululaiselle mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen

Savonlinnassa on pilotoitu niin sanottua Suomen mallia, jossa koulupäivän yhteyteen on tuotu mahdollisuus harrastaa. Harrastukset on valittu oppilaiden omista toiveista ja palaute on ollut positiivista. Avustuksen myötä harrastutoiminta voidaan nyt laajentaa koskemaan kaikkia Savonlinnan kouluja.

Lauantai 5.6.2021 (radio)

Lukuvuosi loppui. Presidentti onnitteli. Koronatilanne rauhoittui. Sää lämpeni.

Ammattikouluissa ja lukioissa sovellettiin, sopeuduttiin ja lopulta selvittiin – Yle seurasi neljän nuoren erikoista kouluvuotta

Kulunut lukuvuosi sisälsi peruutuksia ja pettymyksiä, mutta ei lannistanut opiskelijoita. Tällainen oli Henna Randellin, Niilo Rinta-Tassin, Fiia Isoahon ja Minni Pitkämön koronavuosi Kurikan kampuksella Etelä-Pohjanmaalla.

Turun Katedralskolan jälleen lukiovertailun kärjessä, Etelä-Karjalan Taavetin lukio paras pienistä – katso lista Suomen parhaista lukioista

Lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin. Vertailun perusteella Suomen lukiot ovat varsin tasalaatuisia.

Viikon kuluttua valittava uusi valtuusto saa päättää Seinäjoen koulujen vegaaniruoan kohtalon

Seinäjoen nykyinen valtuusto tyrmäsi maanantaina nuorisovaltuuston aloitteen tarjota vegaaneille omaa ruokaa kouluissa. Asia palaa valmisteluun ja käsitellään uudelleen vielä syksyn tullen.

Päättäjäisviikonloppu alkaa: Osa saa livevieraita juhliinsa, osa vain todistuksen postilaatikkoon – riskialueilla viranomaiset pyytävät jättämään kesän aloitusbileet väliin

Kokoontumisrajoitukset ovat monin paikoin lieventyneet, silti korona himmentää edelleen juhlintaa. Moni saa todistuksensa postissa, ja juhlia striimataan. Terveysviranomaiset vetoavat nuoriin: ei valtavia kokoontumisia eikä halailua.

Vaasan Sähköltä stipendejä energia-alasta innostuneille opiskelijoille

Vaasan Sähkö on lahjoittanut kouluille 10 000 euroa jaettavaksi stipendeinä. Stipendiraha jakautuu 30:lle koululle mm. Vaasassa, Mustasaaressa, Maalahdessa ja Laihialla.

Hämeen ammattikorkeakoulun englanninkielisiin koulutuksiin ennätysmäärä hakijoita

Hakijamäärä englanninkielisiin koulutuksiin jatkoi kasvuaan koronapandemiasta huolimatta.

Viimeinen viikko ennen kesälomaa on koululaisille "kituviikko" – tärkeintä on nyt yhdessäolo, kun numerot on jo annettu

Koronan raskauttama kouluvuosi on päättymässä. Viimeisellä kouluviikolla yritetään pysyä poissa koulunpenkeiltä ja tehdä jotain yhdessä. Ysiluokkalaiset odottavat lomaa ja tulevaa, mutta jäävät kaipaamaan kavereita ja tuttuja opettajia.

Rajaesteneuvoston uusi kysely selvittää kokemuksia koronarajoituksista

Kysely on järjestyksessään kolmas aiheesta järjestetty kysely.

Rantasalmen kansalaisopistotoiminta säilyy sivukylilläkin

Aiemmin Rantasalmen palvelulautakunta teki päätöksen, joka olisi johtanut opistotoiminnan keskittämiseen ainoastaan Rantasalmen keskustaan. Kunnanhallituksen otto-oikeuden ja kunnanvaltuuston lisämäärärahapäätöksen kautta päätös kuitenkin peruttiin.

Oppilaat pääsevät jatkossakin maksuttomiin harrastuksiin koulupäivän päätteeksi Kouvolassa – toiminta laajenee 18 kouluun

Kouvolan kaupunki on saanut 80 000 euron valtionavustuksen maksuttomien harrastustuntien järjestämiseen oppilaille kouluissa. Tämän kevään kokeilu neljässä koulussa osoitti, että oppilaat toivoivat harrastustunteja koulupäivän päätteeksi.

Viimeisen kouluviikon luokkaretki peruuntui, kun valtaosa koululaisista passitettiin etäopetukseen – pettynyt oppilas: "Ei tämä hirveän kivaa ole"

Espoolaisessa koulussa todettiin viisi koronavirustapausta. Varotoimenpiteenä 4.–9. vuosiluokat siirrettiin etäkouluun 1.–5. kesäkuuta väliseksi ajaksi. Vastaavia tilanteita ei ole enää esimerkiksi Vantaalla tai Helsingissä.

VAMIAn opiskelijakunta palkittiin toiminnastaan valtakunnallisella stipendillä

Vaasan ammattioppilaitoksen opiskelijakunta on lukuvuoden aikana mm. onnistunut edistämään opiskelijoiden yhteisöllisyyttä koronankin aikana, perustelee Suomen Opiskelija-allianssi VAMIan opiskelijakunnan valintaan vuoden opiskelijakunnaksi.

Aleksis Salusjärven kolumni: Koulu manipuloi lapsia, ja se on tärkeää

Koulun tärkeä tehtävä on kasvattaa nuoria, mutta opetuksen tulisi olla puolueetonta. Tavoite on mahdoton, kirjoittaa Salusjärvi.

Enemmistö haluaa jatkaa tehden etätyötä – joukkoon kuuluu opiskelijoitakin kuten Anniina Lehmus, joka oppi etäaikana kaksi arvokasta taitoa

Noin 60 prosenttia suomalaisista tahtoisi tehdä etätöitä ainakin muutaman päivän viikossa, kertoo eurooppalaistutkimus. Myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluinto on noussut pahimmasta kuopasta. Tässä jutussa opiskelija ja tiimiesimies kertovat, miksi he eivät haluaisi luopua etätöistä pandemian jälkeenkäään.

Essote kouluttaa ammattilaisia kotihoitoon – luvassa varma työpaikka

Essotella on huutava pula kotihoidon ammattilaisista. Kuuden viikon koulutuksesta uskotaan olevan apua raskaaseen tilanteeseen.

Anna-Sofia Niemisen kolumni: Opiskelupaikan saamiseen ei tarvitse pitkää matikkaa tai laudatureja

Noin neljä viidestä tämän kevään ylioppilaasta ei kirjoittanut yhtään laudaturia. Keskiverto suoriutuminen ylioppilaskirjoituksista riittää hyvin siihen, että pääsee todistusvalinnalla opiskelemaan, kirjoittaa Nieminen.

OAJ ja Opetushallitus törmäyskurssilla tuetun oppimisen käytännöistä – OAJ kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle

Opetusalan ammattijärjestö valittaa, ettei Opetushallitus ole antanut selkeitä ohjeita tuetun oppimisen järjestämisestä. OAJ:n mukaan viranomainen on asettanut tukea tarvitsevat lapset kohtuuttomaan tilanteeseen.

Maailmankuulu soitonopettaja Matti Raekallio: "Lapsilta pitäisi vaatia enemmän, meikäläisellä peruskoulutuksella ei kiinalaisille pärjätä”

Pianonsoiton kansainvälinen tähtipedagogi, kulttuurivieras Matti Raekallio pakeni Yhdysvalloista Suomeen kaksi kertaa, ensin syöpää, sitten koronaa. Nyt hän kertoo, mitä toisi maailmalta suomalaiseen soitonopetukseen.

Viisikymppinen aviopari luki yhdessä itselleen valkolakit – elämänkokemus auttoi kirjoituksissa

Ruusuntuoksuinen unelma juhlista siivitti porilaispariskunnan hakemaan lukio-opintoihin aikuisiällä. Yhteinen uurastus palkitaan tänä keväänä valkolakein.

Kuntaliitto kaipaa perusopetukseen joustoja kouluverkon harvetessa – Suomesta katosi 2010-luvulla joka viides peruskoulu, ja ilmiö koskee myös suuria kaupunkeja

Valtiovalta on ehdottanut koulujen rahoitusjärjestelmän uudistamista niin, että se huomioisi väestökehityksen vaikutukset.

Opettaja keksi, miten myös muut kuin kympin oppilaat voivat saada stipendin – syntyi lahjoitusaalto: kouluille satelee koskettavia yhteydenottoja

Monessa koulussa on tällä viikolla otettu vastaan hieman yllättäen tulleita stipendilahjoituksia esimerkiksi entisiltä oppilailta. Idean keksi helsinkiläinen musiikinopettaja, ja tieto tempauksesta lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Vuokatissa huonon koulupäivän voi pelastaa Jokkis – koulukoira tietää, kenellä on kurjaa ja kenen luokse kannattaa mennä

Koulukoira tekee työtä omaehtoisesti, eikä sitä voi pakottaa tekemään mitään. Parhaimmillaan esimerkiksi Jokkis-koira auttaa kääntämään nurjan koulupäivän paremmaksi.

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijatiimi voitti valtakunnallisen pelialan kilpailun – voitto tuli pulmia ratkomalla

Kilpailun osakilpailut järjestettiin viime vuosista poiketen verkossa. Valtakunnallisen palkinnon voittaneen pulmanratkontapelin kehitys aloitettiin keväällä 2020. Pelissä pelaaja ratkoo pelimaailmasta löytyviä ongelmia ohjelmoimalla ympäristöään. 

Koulujen luokkaretkirahojen käytössä tarvitaan luovuutta – hyödykkeet ja lähiseudun päiväretket suosittuja

Koronan vuoksi mahdollisesti käyttämättä jääneet luokkaretkirahat tulee käyttää tasapuolisesti oppilaiden kesken.

Kouvolan keskustan uusi koulu rakennetaan Marjoniemeen – tilat tulevat yli tuhannen ihmisen käyttöön

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt uuden yhtenäiskoulun sijaintipaikan. Marjoniemen lisäksi vaihtoehtoina olivat Urheilupuiston ja Kaunisnurmen alueet.

Peffa ja pää puutuvat pitkillä oppitunneilla, Nam nam -puolue ajaa tokaluokkalaisten etuja – Näihin asioihin koululaiset haluavat vaikuttaa

Enemmän skeittiramppeja ja vähemmän kiusaamista. Uutisluokan oppilaat ympäri Suomea kuvasivat, kirjoittivat ja haastattelivat aiheista, joihin he haluaisivat vaikuttaa.

Kouluverkkoselvitystä tekevä Forssa miettii nyt myös Keskuskoulun alakoulun lopettamista

Forssassa tarvitaan ajantasainen kouluverkkoselvitys, sillä lapsia syntyy paljon vähemmän kuin nykyisen kouluverkon ylläpitäminen tarvitsee. Lakkautuslistalle on nyt nousemassa Keskuskoulu.

Pohjalaiskunnissa ynnäillään laajennetun oppivelvollisuuden kustannuksia – kaikkia uudistuksen tuomia lisälaskuja ei vielä edes tiedetä

Toisen asteen opinnot muuttuvat syksyllä opiskelijalle maksuttomiksi. Kunnille kustannuksia kertyy laitehankintojen ja oppimateriaalien lisäksi muun muassa opinto-ohjaukseen tehtävistä lisäpanostuksista.

Helsingin kouluille lupaillut miljoonat juuttuivat kaupungin byrokratiaan – rehtorit eivät tiedä, kuinka monta opettajaa he voivat palkata

Ilman lisärahoitusta etenkin oppimisessa tukea tarvitsevat lapset ja nuoret uhkaavat ensi syksynä jäädä vaille riittävää aikuisen huomiota, sanotaan Helsingin Vanhemmat ry:stä.

Salpauksen oppilailla huippumenestys ammattitaidon SM-kisoissa

Koulutuskeskus Salpauksen joukkue palasi Taitaja2021-kilpailujen finaalista Oulusta voitokkaissa tunnelmissa. Joukkueen reissu ammattitaidon SM-kilpailuihin sujui erinomaisesti poikkeusoloista ja -järjestelyistä huolimatta.

Omena + omena = appelsiini – Peruskoulun matematiikka on kaukana teoreettisesta puurtamisesta, katso videolta pärjäisitkö itse oppitunnilla

Moni vanhempi saattaa ihmetellä koululaisensa matematiikan tehtäviä. Oppitunneilla käytetään logiikkapelejä ja muotopalikoita. Peruskoulun matematiikka onkin siirtynyt aiempaa kauemmas teoreettisesta puurtamisesta.

"On tuntunut turvalliselta lähettää lapsi tänne", sanoo Jaana Pinola, joka taisteli vuosia pienen, nyt lakkautettavan kyläkoulun olemassaolosta

Raaseporissa on osin sen historiasta johtuen paljon kouluja. Nyt kiinni on menossa pieni Klinkbackan koulu. Taustalla palvelujen supistamisessa ovat myös talousvaikeudet, joiden kanssa kunta on paininut perustamisestaan lähtien.

Lahden lyseo elää mukana yhteiskunnan muutoksissa – 100-vuotiaan oppilaitoksen historia kansien väliin

Perinteikäs koulu on nähnyt monet Suomen historian käänteet ja koulutus on peilannut ajan kuvaa. Tänä päivänä Lahden lyseon lukiota käyvät kunnianhimoiset opiskelijat.

Vaasan yliopisto pyrkii palaamaan syksyllä kampukselle, etusijalla ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat

Suuria kokoontumisia vältellään edelleen syksyllä. Muun muassa massaluennot videoidaan. Sen sijaan Vaasassa painotetaan ryhmätöiden ja muiden pienempien kokoontumisten palaamista kampukselle. Ajatuksena on taata jokaiselle mahdollisuus lähiopetukseen.

Kouvolan keskustan uuden koulun sijainniksi esitetään Marjoniemeä – päätös tulossa ensi viikolla

Kouvolan uuden koulun sijaintia pohdittiin erillisen arvioinnin avulla. Marjoniemi oli paras vaihtoehto kolmesta. Tontti on suuri, ja sen sijainti varmistaa hyvät yhteydet liikuntapaikkoihin ja luontoon.

Suomen ensimmäinen jatkuvan oppimisen professori sanoo, että tunteet auttavat oppimisessa: "Tunteet kuuluvat työpaikalle"

Kasvatustieteiden tohtori Päivi Hökkä sanoo, ettei kukaan pysty hallitsemaan jatkuvaa muutosta, meidän täytyy vain jotenkin oppia elämään siinä. Jatkuva oppiminen on muutoksessa välttämättömyys, sen näytti myös korona-aika.

Kajaanin lyseon joukkue voitti valtakunnallisen Taitaja9-kilpailun – rehtori: "Keskittyminen ja tekemisen taso oli erinomaista"

Kilpailu haastaa yläkoululaiset erilaisissa tietoa ja taitoa vaativissa tehtävissä. Tänä vuonna kilpailu käytiin poikkeuksellisesti mobiilipelinä. Virtuaalisen kisan karsintoihin osallistui yli 8 000 yläkoululaista.

Lapin ammatilliselle koulutukselle lisärahaa lähes kolme miljoonaa euroa

Lisärahoituksella palkataan opettajia ja korjataan koronaviruksesta seurannutta oppimisvelkaa

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle