Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies kiikaroi Saimaalle.

17-vuotiaan Oskari Sauniston mielestä hienointa on se hetki, kun harvinainen lintu pääsee yllättämään – "Linnut on jotenkin aina säväyttäneet"

Savonlinnalainen Oskari Saunisto on ollut aina kiinnostunut luonnosta ja erityisesti linnuista. Hän toivoo, että lintutietous siirtyisi vanhemmilta harrastajilta nuorille nykyistä paremmin.

Neljä miestä ja nainen tutkivat kaatuneen ja osittain lahonneen puun eliölajistoa elokuisessa metsässä.

Noin 40 asiantuntijalla on 24 tuntia aikaa löytää mahdollisimman monta lajia Liesjärven kansallispuistosta

Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää jo kahdeksannen kansallispuistoon suunnatun lajijahdin eli Bioblitzin. Tammelan Liesjärven kansallispuiston lajijahti alkoi perjantaina ja päättyy lauantaina.

Violettitakkinen Raili Lämsä kerää mustikoita valkoiseen ämpäriin mäntytaimikossa koillismaalaisessa vaaramaisemassa.

Moni varjelee marjapaikkaansa kuin valtionsalaisuutta, vaikka poliisikin toivoo toisin – "Syy on kateus", sanoo ahkera marjastaja Raili Lämsä

Historiassa hyviä marjapaikkoja varjeltiin, koska marjojen vitamiinien turvin pärjättiin puutostaudeitta talven yli. Nykymarjastajaa pula ei uhkaa ja kadonneita marjastajia etsivät viranomaiset toivoisivat salailun poistuvan.

Lähikuva marjaämpäristä mustikoiden keskellä. Käsi keräämässä marjoja punaiseen ämpäriin.

Marjanostopisteitä on Kainuussa enää muutamia – marjayrittäjä: "Pidämme auki ne, missä marjaa tulee parhaiten"

Yksityinen marjanmyyjä saa esimerkiksi puhdistamattomat mustikkansa kaupaksi kaupallisten marjanostajille, mutta ostopisteitä ei enää ole ihan joka kunnassa.

Yksityislentokone Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalla.

Torstai 11.8.2022

Suomi on kieltänyt noin 30 venäläiseltä lentokoneelta pääsyn Suomeen. Porvoon tulipalo on sammutettu. Hirviä metsästetään vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sää on lämmin.

sepelkyyhky

Syksyn metsästyskausi alkaa tänään

Metsästäjien suosituin saalis on sepelkyyhky. Pulputtavasta äänestä tunnistettavasta linnusta muodostuneiden saaliiden määrä on noussut vuodessa jo yli 300 000 lintuun.

Neljä nuorta miestä seisoo punaisen auton edessä ja katsoo kiikareilla kohti laajaa hakkuuaukeaa.

Metsän kuningas houkuttelee turistit safaribussiin keskelle ei-mitään – harva suomalainen ymmärtää, kuinka himottu bongauskohde hirvi on

Lappilainen safariyritys on tehnyt hirvien bongailusta kannattavaa bisnestä. Moni matkailija haluaa kohdata Euroopan suurimman maalla elävän nisäkkään, mutta retkiä järjestää vain harva.

Turkulaisperhe tulossa sienestämästä sian kanssa.

Sienikesä on täydessä vauhdissa – turkulaisperheen apuna metsässä on minisika Erkki, joka haistaa ainakin suppilovahverot

Kostea kesäsää on nostanut maan pintaan jo paikoin upean kantarellisadon. Sienet tarvitsevat edelleen tasaisesti vettä ja lämpöä.

Lapsia veneessä kalastamassa.

Kun perimätieto ei kulje, nuoret hakevat entistä ahkerammin kalastusoppeja leireiltä: "Toivottavasti saisimme saaliiksi isoja haukia"

Nuorille suunnatut erä- ja luontokerhot sekä leirit ovat kasvattaneet suosiotaan. Yksi syy on, että kalastuskärpäsen puraisemat nuoret eivät saa enää perehdytystä vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan.

tankar

Tankarissa on rengastettu jo yli 110 000 lintua – Karikokouksen teemana on lintuasema

Tankarin lintuasemalla on tutkittu siivekkäitä jo 50 vuotta-

Tien laidassa kyltti, joka opastaa Perämeren kansallispuiston satamaan.

Perämeren kansallispuisto on vihdoin saanut kunnon opasteet

Metsähallitus on pyrkinyt viime vuosina lisäämään merellisen kansallispuiston tunnettuutta ja markkinointia. Se on myös kohentanut puiston palvelutasoa.

MInna Peltonen ja Miia Riddenstad

Minna Peltonen ryhtyi opettelemaan metsästystä vaikkei ole varma, uskaltaako ampua eläimen – yhä useampi aloittaa harrastuksen tyhjästä

Uusille metsästäjille suunnattu pilottikoulutus on pöyrähtänyt käyntiin eri puolilla Suomea. Sen tavoitteena on tarjota tukea silloin, kun verkosto lajin harrastajiin puuttuu.

rapumertoja ja syöttejä veneessä

Ravustus alkaa puoliltapäivin – Pyhäjärvestä odotetaan normaalia saalista

Säkylän Pyhäjärvestä on viime vuosina noussut noin puoli miljoonaa täplärapua ravustuskauden aikana.

Karhu tarkkailee ympäristöään maastossa.

Karhunkaatokiintiö viime vuotta pienempi poronhoitoalueella – lisäksi Pohjois-Pohjanmaalle kaksi poikkeuslupaa tulevalle metsästyskaudelle

Kiintiö pieneni kummallakin poronhoitoalueella 70:een aiemmasta 90:stä. Karhun pyyntilupien määrää vähennettiin koko maassa tulevalle kaudelle.

Karhu tarkkailee ympäristöään maastossa.

Karhulupien määrä romahti Etelä-Savossa

Karhun metsästykseen vaadittavia poikkeuslupia myönnettiin maakuntaan ainoastaan 26 kappaletta, kun viime vuonna niitä oli vielä 45.

Vatten i skärgård. Det är sommar och himlen är blå. En smal träbro går över en del av vattnet.

Vargista herätellään eloon toukokuisen tulipalon jäljiltä – alueen kehittäminen oli osa Börkö-Panike vaellusreitin kehityssuunnitelmaa 

Metsähallituksen Vargiksen autiotupa tuhoutui toukokuussa tulipalossa. Vielä on auki miten aluetta kehitetään jatkossa ja mitä palaneen autiotuvan tilalle tulee.

Hirvisonni

Riistakeskus myönsi Pohjois-Karjalaan liki 1 200 hirvenpyyntilupaa

Pohjois-Karjalassa hirvien kokonaismäärässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Hirvenpyyntilupaa haki tänä vuonna 182 henkilöä.

Mika Kalakoski seisoo hymyiillen metsän reunassa reppu selässään.

Tuttuunkin metsään voi eksyä – katso, mitä päiväretken reppuun pitäisi pakata

Suomessa etsitään joka vuosi satoja metsään eksyneitä. Juuri nyt alkamassa on marja-aika, jolloin eksyneitä on kaikkein eniten.

Grillauspaikka Ärjänsaaressa Oulujärvellä.

Ärjän retkeilijät osaavat käyttäytyä hyvin, mutta muutamia ongelmakohtiakin on

Metsähallitus tekee lauantaina retkietikettiä tutuksi Oulujärven Ärjänsaaressa. Samalla kävijöillä on mahdollisuus kysyä retkeilyvinkkejä ja antaa palautetta.

Piispa Laajasalo saarnaa Pyhiinvaelluskirkossa.

Piispa Teemu Laajasalo saarnaa radion Pyhiinvaelluskirkossa 10.7. klo 10

Vaeltava messu on tallennettu Helsingin Mustasaaressa.

Valkiajärvi ilmakuvassa aurinkoisena kesäpäivänä.

Katso, miltä näyttää ainutlaatuinen vedenalainen retkikohde Itä-Suomessa – Valkiajärven pinnan alla avautuu Suomessa harvinainen näkymä

Valkiajärvi Kiteellä Pohjois-Karjalassa vetää sukeltajia ympäri maan. Poikkeuksellisen kirkas vesi on harvinaisuus ja mahdollistaa vedenalaisten näkymien ihailun vaikka ilman sukeltamista.

Perhokalastaja Äyskoskella 2011.

Helle lämmittänyt jokivesiä lohikaloille kriittisen kuumaksi – Metsähallitus on keskeyttänyt paikoin kalastuslupien myynnin

Metsähallituksen mukaan lupamyyntien keskeytyksillä halutaan varmistaa, että kalastus säilyy kestävänä. 

Mies ajaa maastopyörällä metsäpolulla. Metsässä mäntyjä.

Utran- ja Lehmonharjuille uusi ulkoilureitti

Joensuun ja Kontiolahden harjumaisemissa kulkee uusi, 18 kilometriä pitkä polusto.

Nuori mies joen varrella.

Kalataloushankkeille voi poikkeuksellisesti edelleen hakea ja saada rahaa

Avustusta saa varmimmin kalastusharrastuksen edistämiseen, luontaisten kalakantojen vahvistamiseen ja kalastuksen valvontaan.

Messukansaa Kolilla.

Karjalan erämessut toteutuu kolmen vuoden tauon jälkeen

Korona siirsi erämessuja tulevaisuuteen sekä vuonna 2020 että 2021. Nyt messut pidetään ja paikkana on Kontiolahden ampumahiihtostadion.

Miehet seisovat pitkospuilla järven vieressä.

Vielä löytyy talkoohenkeä: Ristijärven Laahtaselle uusittiin pitkospuureitti kyläläisten päättäväisyydellä

Kyläyhdistys osti puut ja uusittu reitti tehtiin talkoilla sekä Elävä Kainuu Leader yhdistyksen myöntämällä hankerahoituksella.

Vieheitä roikkuu narulla.

Vaasassa kilpaillaan viehekalastuksen Suomen mestaruuksista – kalan pituus ratkaisee

Kilpailu järjestetään nyt ensimmäisen kerran merellä, kun kaikki aiemmat viehekalastuksen SM-kisat on järjestetty järvillä. Vaasan kisaan osallistuu yli neljäkymmentä venekuntaa.

Saimaannorppa rantakivellä

Kaikki haluavat nyt nähdä saimaannorpan omin silmin – ennätysvilkkaaseen norpparisteilykesään sovittiin yhteiset pelisäännöt

Norpparisteilyjä järjestetään tänä kesänä ennätysmäärä. Norppaturismin kasvu on vaatinut pelisäännöt norppaystävälliseen matkailuun. Säännöt halutaan nyt tuoda jokaisen Saimaalla liikkujan tietoisuuteen.

Mies kävelee Helvetinkolussa.

Helvetinjärven kansallipuistoa uudistetaan – puiston suurin nähtävyys on todettu hengenvaaralliseksi ja suljetaan pysyvästi

Alueella voi retkeillä tänä kesänä kunnostustöistä huolimatta. Myös uusia reittejä tulossa.

Pikkupoika pitelee ongella saamaan ahventa.

Kalaretki lapsen kanssa voi olla muutakin kuin siimasotkuja ja kiukuttelua – lue ammattilaisten vinkit onnistuneeseen onkireissuun

Korona-aikana kalastuksen suosio on kasvanut. Kalaretki on parhaimmillaan lasta ja vanhempaa yhdistävää rentoa yhdessäoloa. Pahan mielen voi välttää helposti, esimerkiksi hyvillä eväillä.

Kirjosiepponaaras puisen linnunpöntön suuaukolla, taustalla keväisiä koivunrunkoja.

Viikonloppuna bongataan taas pönttölintujen pesintää

Pönttöbongaus järjestetään nyt kymmenettä kertaa ja siihen osallistuu harrastajia koko maassa. Viime vuonna noin puolet rakennetuista pöntöistä sai pesiviä asukkaita Pohjois-Suomessa.

Mies kalastaa Tikkurilankoskella.

Vapaa-ajan kalastajilta toivotaan apua tutkimustyöhön uuden Omakala-sovelluksen kautta

Luonnonvarakeskuksen ja vapaa-ajankalastajien yhteistyössä kehittämällä sovelluksella voidaan kerätä tietoa saaliista, mutta se toimii samalla myös vaikkapa omana kalastuspäiväkirjana.

suomaisema auringonlaskussa

Muuttolintujen pysähdyspaikkana tunnettu Sammalistonsuon kosteikko saa luontopolun

Sammalistonsuon kosteikosta on kehittynyt vuosien saatossa yksi Kanta-Hämeen suosituimmista lintukohteista. Lisäksi kosteikko on suosittu ulkoilualue, johon pääsee tutustumaan tarkemmin luontopolulla.

Palanutta metsää.

Kalajoen Rautioon rakentuu laaja luontoreitti lähivuosina

Reitistö sijoittuu Kalajoen metsäpaloalueen lähimaastoon.

Soutuvene Oulujoella, taustalla puistoa ja kerrostaloja.

Oulu rajoittaa vapaa-ajan kalastusta Oulujoen suistossa

Hyvät kalasaliit ovat houkutellet Hartaanselälle runsaasti kalastajia. Tiukennuksilla halutaan turvata entistä usemmille kalastajaille mahdollisuus kalastaa kaupungin vesialueella.

Kolme rakennusmiestä kiinnittävät laavun kattorakenteita.

Paikalle vaikka lastenvaunuilla ja pyörätuolilla: esteettömällä laavulla lisää viihtyvyyttä Tahkolle

Tahkon kyläyhdistys pystyttää Nilsiän Tahkolle laavun paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön. Yhdistys rakentaa kesän aikana matkailupalveluja lähes 200 000 eurolla.

Kalastajia Tornionjoella Matkakoskella.

Pyyntikausi alkoi Suomen suurimmalla lohijoella – kiistelty kalastusmuoto on parhailla paikoilla luvallista yhdeksän päivän ajan

Tornionjoella heittopainon avulla tapahtuvaa spinfluga-kalastusta saa tänä vuonna harrastaa rajoitetusti Kukkolankoskella ja Matkakosken Suomen puoleisella osalla. Muilta osin pyyntikausi Suomen suurimmalla lohijoella jatkuu elokuun loppuun.

Kuopion Hietasalon saaren kota.

Kallaveden saariston retkeilykohteiden palveluja parannetaan – Hietasaloon rakennetaan suuri kota ja esteetön kulkureitti

Saaristoon rakennetaan uusia laitureita, kaksi kalasääsken tekopesää sekä lisää huusseja ja opastauluja.

Vy på kärr i Tiilikkajärvi.

Tiilikkajärven kansallispuistossa tehdään kävijätutkimusta

Kävijätutkimuksen avulla pyritään selvittämään Tiilikkajärven kävijärakennetta, kävijöiden tyytyväisyyttä, käynnin kestoa sekä kansallispuiston käytön alueellista jakautumista.

Myrskytuhoja Kylmäluoman retkeilyalueella Taivalkoskella.

Paula-myrsky tukki ulkoilureitit Kylmäluomalla Taivalkoskella – nyt osa niistä on saatu auki, uusin linjauksin

Metsähallitus on kunnostanut kolme alueen retkeilyreittiä. Retkeilyalueen pisin reitti, Kattaisenpolku jätetään aukaisematta nykyisellä linjauksellaan. Korvaavaa reittiä suunnitellaan.

Opaskyltti Torronsuon kansallispuistossa.

Torronsuon kävijämäärät triplaantuneet ja työllistävä vaikutus noussut rajusti viimeisen 10 vuoden aikana

Tiedot ilmenevät tuoreen kävijätutkimuksen tulosten vertailusta vuoden 2010 tutkimuksen tuloksiin. Torronsuon käyntimäärän huima kasvu on näkynyt ajoittain ruuhkina tulentekopaikoilla ja pitkospuilla.

Street fishing lippu kajaaninjoella

Kajaanin keskustassa kalastetaan taas kilpaa kesäkuussa: street fishing -tapahtuma tarjoaa matalan kynnyksen harrastuksen aloittamiseen

Harvassa kaupungissa voi kalastaa arvokaloja aivan keskustassa, mutta Kajaanissa se on mahdollista.

Hepokönkään vesiputous Puolangalla.

Hepokönkään vesiputous on nyt komeimmillaan: vaikka se on esteetön kohde, joka paikkaan ei pääse keväällä sujuvasti

Luontokohteissa huomioidaan aiempaa enemmän esteettömyys. Katso alla olevalta videolta, miten näkörajoitteinen ja liikuntaesteinen kokevat Hepokönkään reitin keväällä.

Ahven

Viehekalastuksen suomenmestaruus ratkeaa ensi kertaa merellä Vaasassa – tässä kisassa kaikuluotain ei välttämättä auta: "Ehdottomasti kotikenttäetu"

17.-19. kesäkuuta Vaasan merialueilla järjestetään viehekalastuksen SM-kisat. Kilpailu käydään ensimmäistä kertaa merivesillä.

Läheltä

Koululaisten kalastustapahtuma innostaa onkimisen ja kalaruokien maailmaan

Lapsille suunnatun Valtakunnallisen kalastuspäivän Pirkanmaan tapahtuma on 18. toukokuuta Tampereella.

Anu Heikkinen (vas.) tarjoili Erämessujen Lappian pisteellä luonnonyrttipestoa. Kalastusopas Paula Sieppi opettaa opiskelijoille lumenveistoa ja paikallistuntemukseen liittyviä pyhiä tarinoita

Eräilevät naiset on erämessujen tämän vuoden teema Lapissa – Vanamo Metsämieli: "Aion vaeltaa ensi kesänä hameessa"

Rovaniemellä järjestettävät kolmipäiväiset messut on suunnattu kaikille eräilyä ja luontoa rakastaville. Erämessut toteutuvat neljän vuoden tauon jälkeen.

Pöllöllä on vilkkuluomet

Pöllöt saattavat jättää tänä keväänä pesinnän väliin

Hämeessä on kuultu vain vähän viiru- ja lehtopöllöjen huhuilua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle