Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla koronatartuntoja Lapissa, jäljitystyötä ja testaamista tehostetaan

Lapissa ryhdytään marjanpoimijoiden koronatestaukseen. Kainuu kertoi tänään useista marjanpoimijoiden koronatartunnoista. Testit olivat pikatestejä ja vaativat pcr-analyysin.

Kainuun sote testasi ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmän: 74 henkilöä testattiin, 44 koronatartuntaa löytyi

Kainuun sotesta kerrotaan, että kehenkään ulkopuoliseen ei ole syntynyt tartunnan leviämiseen mahdollistamaa kontaktia. Poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa edellyttäen, ettei kontakteja ulkopuolisiin ole. 

Liminganlahden luontokeskuksen kosteikkoluontopolku pidetään kiinni elokuun ajan varotoimena lähistöllä tapahtuvan metsästyksen vuoksi

Luontopolku kulkee lähimmillään 30 metrin päässä metsästysalueesta. Virkkulan lintutornille johtava luontopolku on käytössä myös elokuussa, sillä se sijaitsee riittävän kaukana metsästysalueesta.

Moni haaveilee elämänmuutoksesta, Vesa Nieminen teki sen: myi kotinsa, jätti työnsä ja löysi vuoden erämaavaellukselta rauhan ja rakkauden

Työelämän tutkijan mukaan rohkeat tarinat kannustavat ihmisiä uraliikkeisiin, mutta alanvaihdot ovat vielä marginaalinen ilmiö. Vesa Nieminen lähti, koska pystyi. Päätös kannatti, sillä olo parani ja erämaasta löytyi puoliso.

Pulmankijärvi on uniikki luontokohde, mutta kestääkö se matkailun kuorman? "Villin lännen touhu" saa Metsähallituksen pohtimaan leirintäkieltoa

Suomen pohjoisin järvi Nuorgamissa nousi somen myötä puskaparkkeeraajien suosioon. Vuonosta erilleen jäänyt järvi on hieno retkikohde, mutta matkailijoiden paljous kuluttaa luontoa ja jätemääristä kärsivät lähialueen yritykset.

Kalastusluvat myytiin jo loppuun useilla Ylä-Lapin kohteilla

Kalastusluvat ovat jo kokonaan loppuneet kolmella kohteella. Myös osa vyöhykkeistä on myyty loppuun.

Lapissa saadaan kaataa tulevalla metsästyskaudella yli 12 000 hirveä

Lupamäärä mahdollistaa hirvikannan leikkaamisen erityisesti Inarissa ja Länsi-Lapissa.

Rapuralli alkoi taas ja kesän saaliista ennakoidaan hyvää – lämmenneet järvivedet vaikuttavat myös ravustukseen

Helteiden lämmittämät vedet ovat jouduttaneet rapujen kuorenvaihtoa. Keskiviikkona puoliltapäivin alkaneesta rapukaudesta ennakoidaan hyvää. Rapusaaliiden sumputus lämmenneistä järvivesistä vaatii huolellisuutta, etteivät ravut kuole sumppuihin.

Tervon Äyskoski avattiin tänään kalastukselle poikkeuksellisen pitkän hellesulun jälkeen, Lohimaan onkialtaissa ehti tapahtua kalakuolemia

Tervon Äyskoskessa saa jälleen kalastaa, sillä veden lämpötila on laskenut alle 20 asteen. Helteen aiheuttama kalastuskielto oli poikkeuksellisen pitkä, melkein kuukauden päivät. Aiemmin sulut ovat olleet noin viikon mittaisia.

Lapista pyydetyt 15 taimenta piti olla kaikkien aikojen kalajuttu, mutta poliisille tarina muuttui – moni somessa leveilevä salakalastaja puhuu itsensä ulos rötöksestä

Rauhoitettujen kalojen saaliiksi ottamisesta saattaa seurata jopa kymmenien tuhansien eurojen lasku. Pelko isosta laskusta ei ole onnistunut poistamaan salakalastusta Suomesta.

Kuuntele miten harvinainen kamtshatkanuunilintu laulaa – Helsingissä se olisi kerännyt tuhansia bongareita, nyt Kilpisjärvelle ehti satakunta

Kymmenet lintuharrastajat riensivät Enontekiön Kilpisjärvelle bongaamaan harvinaista uunilintua. Matkustusrajoitusten vuoksi eurooppalaiset lintubongarit pystyivät vain haaveilemaan lintuharvinaisuudesta.

Metsähallitus uusii reittirakenteita Savukoskella

Kesän aikana kunnostetaan muun muassa moottorikelkkauria ja taukopaikkoja sekä uusitaan pitkoksia.

Retkeilybuumissa on laantumisen merkkejä

Kansa kirmasi kansallispuistoissa viime kesänä mutta kuluvana suvena on voinut harrastaa muutakin, mikä näkyy laskuna ainakin syrjäisempien kansallispuistojen palveluiden kysynnässä.

Pohjois-Pohjanmaalle myönnettiin 1 000 hirvenkaatolupaa vähemmän kuin viime vuonna – alueella saa kaataa noin 5 500 hirveä

Kaatolupien määrä laskee Suomen riistakeskus Oulun alueella noin 20 prosentilla viime vuodesta. Lupia myönnettiin tarkalleen 4 184 kappaletta, joilla saa kaataa noin 5 500 hirveä.

Puijon ulkoilureitistöjä kohennetaan Kuopiossa kesän ja syksyn aikana – syynä korona-aikana lisääntyneet kävijämäärät

Kuopiossa Puijon ulkoilureittejä kohennetaan lisääntyneiden kävijämäärien vuoksi. Esimerkiksi poluilla olevia pitkospuita uusitaan, maastopyöräreittiä linjataan uudelleen ja sen pohjaa parannetaan sekä Ylä-Antikkalaan rakennetaan esteetön laavu.

Poronhoitoalueelle viime vuotta vähemmän karhulupia - valtakunnallisesti lupamäärä kasvoi

Poronhoitoalueella saa tulevana metsästyskautena kaataa viisi karhua viime vuotista vähemmän. Itäiselle poronhoitoalueella myönnettiin 70 kaatolupaa ja läntiselle 20.

Ryntäävätkö kaikki hillasoille jälleen yhtä aikaa? Hyvä sato voi paahtua helteessä nopeasti yli, poliisi pelkää eksymisten sumaa

Hillanpoiminta käynnistyi jo Etelä-Lapissa. Helle kypsyttää marjan ja väsyttää marjastajan nopeasti. Teollisuus toivoo thaimaalaisten ehtivän suomalaisten avuksi marjasadon korjaamisessa. Viime vuonna teollisuuteen saatiin vain pieni osa marjoista.

Yrittäjä uskoo, että rytömökkien aika on ohi ja modernit leirintäalueet ovat tulleet jäädäkseen – lomailijat ovat rynnineet leirintäelämään

Leirintäalueilla ja lomakeskuksissa on nyt erittäin vilkasta. Liikenteessä on paljon esimerkiksi karavaanareita ja telttailijoita. Lomailijat hakeutuvat erityisesti vesistöjen äärelle.

Telttailun suosio hurjassa nosteessa jo toista vuotta peräkkäin – telttailijoiden määrä moninkertaistunut leirintäalueilla

Retkeilybuumin jatkuessa teltat ja riippumatot viedään käsistä jo toista kesää peräjälkeen. Telttailun suosion nousu näkyy myös leirintäalueilla selkeästi lisääntyneinä telttamajoitusvuorokausina.

Rannikko-Pohjanmaalla myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle viime kautta vähemmän hirvenmetsästyslupia

Rannikko-Pohjanmaalla myönnettiin 1985 hirvenpyyntilupaa ja 1548 lupaa valkohäntäpeuran kaatamiseen. Hirvieläinten pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Kansa hurahti matkailuautoihin ja myyntiennätykset paukkuvat – mutta miksi? Toiminnanjohtaja: "Korona pelkkä kuorrutus ilmiön päällä"

Matkailuautojen ensirekisteröintien määrä on kasvanut vuosien ajan. Karavaanariyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan harrastus istuu ajan henkeen.

Etelä-Savoon reilu 3200 hirvilupaa ja vajaa 900 lupaa valkohäntäpeuran kaatamiseen

Etelä-Savossa pyynnin jälkeisen hirvikannan keskimääräiseksi tasoksi tavoitellaan 2,5 - 3,0 hirveä 1000 hehtaaria kohden.  Valkohäntäpeuran osalta tavoitteena on kannan hallittu leviäminen ja kasvu.

Koskien vedet paikoin kriittisen lämpimiä lohikaloille – Metsähallitukselta täysin poikkeuksellinen päätös keskeyttää lupamyynti

Kalastuslupien myynti keskeytetään huomenna neljään kalastuskohteeseen. Kaikki keskeytyskohteet ovat vaelluskalavesiä, joissa saalislajina on pääosin taimen. Metsähallituksen mukaan koskien vedet ovat lämmenneet jopa 22 asteeseen. Lohikalojen kalastusta suositellaan vältettäväksi, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen.

Ainakin 12 kuuttia 86:sta on tänä keväänä kuollut, ministeri vetoaa että kalastusverkot jätettäisiin naulaan myös heinäkuussa

Verkkokalastuskielto saimaannorpan tärkeimmillä pesimisalueilla päättyy tänään. Verkkoihin kuolleista saimaannorpista noin 80 prosenttia on alle 24-kiloisia kuutteja. 

Evon kansallispuistosta loppuraportti: valtion maille ehdotetaan lähes 5 000 hehtaarin tiedekansallispuistoa

Evolle suunnitellun tiedekansallispuiston valmistelua ovat kritisoineet muun muassa metsästäjät ja maanomistajat. Valmistelutyöryhmän puheenjohtajan, professori Atte Korholan mukaan kaikkia osapuolia on kuultu tasapuolisesti.

Tenojoen kalastuskielto puree – joella valvojia enemmän kuin kalastajia

Viime viikonloppuna järjestetty ensimmäinen Tenon kalastusrajoitusten valvontaisku tehtiin tyhjille rannoille. Alkukesä ja tieto lohen kalastuskiellosta myötävaikuttivat autiuteen. Tenojoen ja sen sivuvesistöjen rannoilla näkyi suurimman osan aikaa vain valvojia.

Veitsiluodon suosittu kalapaikka Kemissä on uhattuna tehtaan sulkemisen vuoksi – palkitun luontokohteen uskotaan kuitenkin pelastuvan

Vuoden 2020 lähikalastuspaikaksi valitun Kemin Veitsiluodon kalapaikan eli makeavesialtaan tulevaisuus on epäselvä. Aluetta ylläpitävä yhdistys toivoo saavansa pian tietoa, miten vedensaanti altaaseen voidaan turvata, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan.

Imatralle puuhataan uutta erämuseota, mutta kenen rahoilla? Suomen Metsästysmuseo pitää rahoitusta epäreiluna, jos laki ei muutu

Uuden erämuseon rahoitus huolettaa Suomen Metsästysmuseota. Museot voivat jatkossa kilpailla samasta tukirahasta, joka jyvitetään riistainhoitomaksuista. Metsästysmuseo haluaa myös kalastonhoitomaksun mukaan. Se vaatisi lakimuutoksen.

Luodolla lepäävä kuutti oli jo tähtäimessä, mutta Roy Siljamäki jätti ampumatta – harva tietää, että Helsingin edustalla metsästetään harmaahylkeitä

Hylkeiden ampuminen on pienen piirin harrastus. Se on vaikeaa ja vaatii paljon erikoisvälineistöä. Söpöjen eläinten tappaminen herättää myös voimakasta vastustusta.

Simossa pääsee kalalle myös rollaattorilla tai pyörätuolilla – Simojoki kohentaa muutenkin mainettaan lohijokena

Simojokea ja laavupaikkoja on viime vuosina kunnostettu ahkerasti ja lohijoki on saanut myös omat verkkosivut. Tänä vuonna luvassa on vielä suistoalueen ruoppaus, jota on ehditty jo kaivata.

Metsäalan ammattilainen ei halunnut avohakkuuta takapihalleen – perheenisä keräsi reilussa viikossa 65 000 euroa ja pelasti lähimetsänsä

Suomalaisilla on nyt valtava metsännälkä. Kotisalon metsän kauppa Pohjois-Karjalassa osoittaa, että puulla on arvoa myös silloin, kun se jää pystyyn. Olisitko sinä valmis maksamaan mökkilaiturilta avautuvasta maisemasta? Maisemakauppa voi olla yksi ratkaisu repiviin metsäriitoihin.

Koronapandemian vaivaama retkeilykansa hinkuaa ennen kokemattomia polkuja – keskellä Suomea yhdistetään 500 kilometriä uudeksi retkeilyreitiksi

Retkeilijöille löytyy tänä kesänä uutta kuljettavaa, kun viisi kuntaa yhdistää reittejään. Suonenjoki, Rautalampi, Hankasalmi, Konnevesi ja Pieksämäki markkinoivat yhdessä uutta retkeilyaluetta, jonka reitit ja kohteet sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

Metsään voi rakentaa majan monin eri tavoin – Kangasalla leirikoululaiset saivat aikaan kokonaisen majakylän

Arkkitehtuurikoulu Tiilin majaleirillä tutustuttiin erilaisiin majatyyppeihin, luonnonmateriaaleihin ja liitostapoihin. Itse rakentamalla ja kokeilemalla on syntynyt kokonainen majakylä Lamminrahkan itäosan metsään.

Kuiva Riihimäki hävisi kilpailun erämuseosta Vuoksen rannalla sijaitsevalle Imatralle – myös metsästysmuseo luultavasti menetetään

Pitkään pohdittu päätös erä- ja luontokulttuurimuseon sijainnista julkistettiin tänään. Museo sijoittuu Imatralle. Museota hamunnut Riihimäki jää nuolemaan näppejään ja luultavasti menettää kaupungissa pitkään olleen metsästysmuseon.

Pudasjärvellä kohennetaan useita retkikohteita – Syötteelle saadaan uutta pyöräilyreittiä ja Olvassuolle tuliterä päivätupa

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa sekä Syötteeltä että Olvassuolta myös pitkospuita ja muita maaston rakenteita. Tupiin ja laavuihin on joko tehty tai tehdään korjauksia. Olvassuon Sammakoiselle saadaan uusi päivätupa.

Tukes muistuttaa Thermacellista: "Kielletty pihapiirin ulkopuolella, väärin käytettynä voi olla vaarallinen ihmisellekin"

Kemian professorin mukaan Thermacell-hyttyskarkoituslaitteen vaikuttava aine prallertriini on todella vaarallinen kemikaali hyönteisille, matelijoille ja kaloille. Myrkky ei myöskään erottele, mitä hyönteisiä se tappaa.

Evo-työryhmän puheenjohtaja vastaa metsästäjien kritiikkiin: tiedekansallispuistoa ei voi suunnitella yhden prosentin ehdoilla

Hämeenlinnan Lammin Evolle suunniteltu tiedekansallispuistohanke on edennyt yhden etapin. Työryhmä on pohtinut, miten kansallispuiston käyttäjien tarpeet, toiveet ja huolet huomioidaan. Ehdotus ei miellytä osaa alueen maanomistajista ja metsästäjistä.

Metsähallitus korjaa tänä kesänä satoja luontokohteitaan – kansallispuistojen kunnostukseen ennätysmäärä rahaa käytössä

Kansallispuistoja kunnostetaan tänä kesänä ennätyksellisen paljon. Metsähallituksella on varattuna kolminkertainen euromäärä puistojen remontteihin normaalivuosiin nähden. Lähtökohtana kunnostuksissa on turvallisuus ja luonnon kestävyys.

Evon tiedekansallispuistoa valmistelevan työryhmän rivit repeilevät – paikalliset toimijat eroavat työryhmästä

Maanomistajia, maa- ja metsätalouden harjoittajia sekä metsästäjiä edustavat toimijat eroavat Evon tiedekansallispuistohankkeen työryhmästä. Toimijat ovat tyytymättömiä kansallispuistohankkeen valmisteluprosessiin kokonaisuutena samoin kuin itse työryhmätyöhön.

Kalastajat sekosivat viime kesänä Hartaanselän lohiapajista, nyt kalakiistoja torjutaan Oulussa vuoropyynnillä

Rannalta ja veneestä pyytäjille on asetettu omat vuorokauden pituiset kalastusvuorot. Nillä pyritään välttämään viime kesänä roihahtaneet kalakiistat, kun kalastajat pakkautuivat lähinnä lohen perässä Oulujokisuun hyville saalispaikoille.

Sudenpyyntiin esitetään viiden vuoden metsästyskokeilua – ministeriö arvioi syksyllä voidaanko petoa pyytää ja suojelu turvata

Ennen mahdollista metsästyskokeilua Luonnonvarakeskus arvioi susikannan suotuisan suojelutason. Suden kannanhoidollisen pyynnin tavoitteena on säädellä susikannan kasvua, pyrkiä vähentämään susien aiheuttamia ongelmia ja turvata suojelu.

Kalastuksen päivä tänä vuonna virtuaalisena

Kalastuksen päivä järjestetään vuosittain kesäkuun ensimmäisenä tai toisena lauantaina Vaasassa.

Etelä-Savossa jaetaan norppaturvallisia katiskoja – Saimaa-katiskan saa, jos lupaa olla kalastamatta verkoilla

Ristiinassa ja Juvalla jaetaan kesäkuussa ilmaisia katiskoja. Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta.

Kesäleirejä järjestetään sittenkin, mukaan pääsee kuplan kautta tai koronatestillä – Kainuussa Suomen ainoa pesäpallon alueleiri

Selänteen kiekkoleirille mennään kuplaan. Sotkamossa alkaa viikon päästä Suomen ainut alueellinen pesäpalloleiri, Kajaanissa on heinäkuussa valtakunnallisen leirin hulinaa. Suunnistusleiri on siirretty suosiolla elokuulle.

Vilma Helimäen yksiö kulkee selässä – kesätyöläisen majoitus voi vaihtaa paikkaa vaikka joka yöksi

Kesän retkeilymajoittuminen on Helimäen mukaan jatkumoa hänen keväällä tekemälleen 1 300 kilometrin Vita Bandetin hiihtovaellukselle Ruotsin tuntureissa. Vita Bandetin hiihtovaelluksen Helimäki suoritti lisäksi ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Tervolan Kätkävaaran vaellusreitille tehdään runsaasti parannuksia tänä kesänä

Suositulla vaellusreitillä uusitaan pitkospuita muun muassa esteettömällä polulla ja rakennetaan uusi kota sekä kokonaan uusia pitkospolkuja.

Perheet tarvitsevat nyt happea – lasten kesäleirien kysyntä räjähti, eivätkä kaikki mahdu mukaan: "Tällaista ei ole tapahtunut koskaan urani aikana"

Kesäleirit ovat täyttyneet, sillä tilausta ja painetta on kaikenlaiseen yhdessä olemiseen koronavuoden jäljiltä. Leirejä odottavat innolla sekä lapset että aikuiset.

Kummat syövät ahnaammin, itikat vai kalat? Katso kuinka katukalastetaan arvokalakohteessa Kajaanin keskustassa

Harvassa kaupungissa voi kalastaa arvokaloja aivan keskustassa, mutta Kajaanissa se on mahdollista. Suomen Vapaa-ajankalastajat houkuttelee uusia harrastajia valtakunnallisella katukalastuskiertueella, joka käynnistyi tiistaina Kajaaninjoelta.

Poikien yöllinen onkireissu aiheutti etsinnän aamuneljältä Laukaassa

Kahta onkimaan lähtenyttä kuudesluokkalaista ei kuulunut takaisin sovittuun aikaan. Pojat löytyivät lopulta hyvässä kunnossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle