Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtaja: sote-malli antaa hyvät mahdollisuudet parempiin, tasavertaisiin palveluihin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erholan mukaan Päijät-Hämeessä päästään sote-uudistuksen hallinnollisessa toteuttamisessa vähemmällä kuin monilla muilla alueilla.

Markus Lohi: "Kun kuntien sote-ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, lappilainen asukas ei huomaa muutosta verotuksessaan"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksesta. Eduskunnassa alkoi keskiviikkona sisältökeskustelu uudistuksen sisällöstä ja perjantaina siitä äänestetään. Lopullinen äänestys soten hyväksymisesta on keskiviikkona 23. kesäkuuta.

Sote-uudistus on pian valmis – Kymenlaakso jatkaa taistelua, jotta keskussairaala saisi laajan päivystyksen sairaalan aseman

Moni asia muuttuu sote-uudistuksen myötä Kymenlaakson sosiaali- ja terveydehuollossa ainakin päätöksenteon ja vastuunjaon suhteen. Rahoitus tulee valtiolta, ja se sidotaan asukaslukuun. Kymenlaakson asemaa tahdotaan vahvistaa edelleen.

Terveydenhuoltolain muutos ei takaa kaikkien nykyisten palvelujen säilymistä Länsi-Pohjan keskussairaalassa

Nyt säädettävä terveydenhuoltolain muutos takaa päivystyksen jatkumisen pitkällä aikavälillä. Lakimuutoksen arvioidaan tulevan eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Laissa ei kuitenkaan määritellä sitä, mitä palveluja Kemissä tulisi säilyttää, vaan se päätetään hyvinvointialueella.

Tiistai 15.6.2021 (radio)

Sote-uudistus. Marjanpoimijat. Koronarajoituksiet. Myrsky. Sääennuste.

Ministeri Krista Kiuru vahvistaa: Länsi-Pohjan yhteispäivystys säilyy sote-uudistuksessa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi aiemmin tiistaina, että Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden palvelut turvataan lailla.

Raahen sairaalan päivystysjärjestelyt nousivat mukaan sote-uudistuksen valmisteluun

Raahelaisten kansanedustajien keskustan Hanna-Leena Mattilan ja vasemmistoliiton Katja Hännisen mukaan sote-pykälät turvaavat päivystystoiminnan jatkumisen Raahessa. Uudistuksen eduskuntakäsittely alkaa perjantaina.

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä

Savu soten taistelutantereella alkaa hälvetä ja uudistuksesta näyttää vihdoin tulevan totta. Esitys on nyt monella tapaa enemmän mahdollinen kuin aiemmat, mutta montaa asiaa joudutaan vielä hiomaan, erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Savonlinnan sairaalan palvelut turvattava lailla

Etelä-Savossa on toivottu, että alueen molemmat sairaalat voivat jatkaa päivystystoimintaa sote-uudistuksen jälkeenkin. Nyt tehdyn muutosehdotuksen myötä toive näyttää olevan toteutumassa.

Sydänsairaala ja Coxa voivat jatkaa, mutta muutoksia tarvitaan

Eduskunnan on määrä päättää sote-uudistuksesta ensi viikolla. Pirkanmaalla valmistelun viime vaiheessa on puhuttu paljon TAYSin Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan tulevaisuudesta. Yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa, mutta muutoksia tarvitaan.

Eduskunnan sote-valiokunta: Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut turvataan lailla

Sote-valiokunta pitää mahdollisena, että Meri-Lapin sote-ulkoistus voidaan mitätöidä tai sanoa irti.

Katso suorana: Oppositio höykyttää hallituksen sote-mallia, keskusta kokoomukselle: Te olette patavanhoillisia suurissa uudistuksissa

Eduskunnassa käydään parhaillaan keskustelua yli vuosikymmenen valmistelussa olevasta sote-uudistuksesta, joka on valmistumassa. Oppositio vastustaa hallituksen mallia jyrkästi.

Markus Lohi: Sote-uudistuksen valmistelu on saatu päätökseen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja kertoi asiasta maanantai-iltana Twitterissä.

Sote-uudistusta ruotiva valiokunta perui kokouksensa, viime aikoina hallituspuolueet riidelleet maakuntaverosta

Valiokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja pitää kokouksen perumista yllättävänä, koska hallitus on kiirehtinyt sote-uudistusta. Hallituksen sote-esitys läpäisi perustuslakivaliokunnan seulan viime kuussa, mutta esitykseen jäi vielä korjattavaa.

Arhinmäki A-studiossa: “Ilman maakuntaveroa päätökset tehdään Senaatintorilla”

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kiistakapulaksi on tällä kertaa kehkeytynyt maakuntavero. Keskusta on suhtautunut veroon varauksella, sillä alueiden välisten erojen pelätään kasvavan.

Kuntavaaliehdokkaiden enemmistö vastustaa maakuntaveroa – kysymys jakaa hallituspuolueiden ehdokkaita

Hallituksessa kiistakapulaksi noussut maakuntavero jakaa myös kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä. Maakuntaveroon varauksellisesti suhtautuvan keskustan ehdokkaista puolet olisi valmis antamaan sote-uudistuksen jälkeen syntyville alueille verotusoikeuden.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

TAYSin viereen suunniteltu ison luokan sote-keskus lykkääntyy

Suomen Yliopistokiinteistöt on päättänyt jäädä pois hankkeesta. Palvelukeskuksen piti aloittaa vuonna 2023, nyt näyttää menevän ainakin pari vuotta pitempään.

Pääministeri Marin: Maakuntavero pitää säätää osana sote-uudistuksen kokonaisuutta – hallituskumppani keskusta suhtautuu veroon penseästi

Hallituksessa näyttää nousseen kiista siitä, pitääkö maakuntavero säätää sote-uudistuksen yhteydessä. Keskusta suhtautuu asiaan penseästi, kun taas muut hallituskumppanit vaativat sitovia kirjauksia veron säätämisestä jo ennen heinäkuuta.

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 103 – 75, katso miten äänet jakautuivat sote-välikysymyksessä

Opposition mielestä hallituksen sote-uudistus ei täytä sille asetettua tavoitteita, kuten vähennä kustannuksia eikä nopeuta hoitoonpääsyä.

Iäkäs pariskunta eristettiin toisistaan koronan alussa lainvastaisesti 3 kuukaudeksi – oikeusasiamiehen päätös paljasti myös muita virheitä

Kuopiolainen Markku Koljonen teki vanhempiensa kohtelusta kantelun oikeusasiamiehelle. Avioparille ei oltu annettu mahdollisuutta asua yhdessä. Viime vuoden keväänä he eivät saaneet tavata toisiaan Siun soten palveluyksikössä kolmeen kuukauteen.

KSML: Saarikan johtaja Mikael Palola irtisanoutuu tehtävästään

Mikael Palola siirtyi valmistelemaan Saarikan perustamista vuonna 2007.

Kokoomus moitti hallitusta kustannusten räjähtämisestä, jos sote "runnotaan läpi", keskustan mukaan uudistus etenee, koska kokoomus ei ole hallituksessa hämmentämässä

Eduskunnassa on käyty keskustelua opposition jättämästä sote-välikysymyksestä. Oppositio antoi hallituksen sote-mallille täystyrmäyksen. Hallitus taas arvosteli erityisesti kokoomusta siitä, että sille ei kelpaa perustuslakivaliokunnan läpäisemä malli.

Porin perusturva etsii säästöjä hoitotarvikejakelusta – välineistä vuodessa miljoonakulut

Miljoonien eurojen arvioisesta välinejakelusta haetaan Porin perusturvassa säästöjä. Tarkoitus on kehittää malli, joka voitaisiin ottaa käyttöön myöhemmin koko maakunnassa. Tarvikkeiden laadun luvataan pysyvän hyvänä ja palvelun jopa paranevan.

Kuntaliitos ei houkuta Ylen vaalikoneeseen vastanneita Urjalan kuntavaaliehdokkaita

Urjalalaiset kuntavaaliehdokkaat eivät olisi valmiita lopettamaan itsenäistä Urjalan kuntaa. Enemmistö ehdokkaista ei etsisi kuntaliitoskumppania edes siinä tapauksessa, että sote-uudistus taas kaatuisi.

Oppositio tekee välikysymyksen sote-uudistuksesta: "Hallituksen malli vie huonompaan suuntaan"

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättävät huomenna hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta. Opposition mielestä hallituksen sote-malli rikkoo enemmän kuin rakentaa.

Kokoomuksen Orpo kritisoi sote-uudistusta: "Ollaan menossa kohti Amerikan-mallia"

Orpon mukaan hallituksen ajama sote-ratkaisu ei helpota hoitoon pääsyä eikä hillitse kustannuksia. Hän uskoo, että uudistus ajaa suomalaiset turvautumaan yksityiseen sairausvakuutukseen.

Pohjois-Karjalan sote on maan tehokkain, mutta sillä on hintansa – Kätilö: “Tämä on 30 vuoden urani surullisinta aikaa”

Julkinen terveydenhuolto on rikki, ja viisi vuotta sitten Pohjois-Karjala päätti korjata sen. Nyt tehokkuusluvut ovat Suomen kauneimmat, mutta jäljelle jäi uupuneiden ja vihaisten lääkärien ja hoitajien harvenevat rivit. Mitä tapahtui?

Pirkanmaan muutosjohtaja perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta: "Paras uutinen 15 vuoteen"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala katsoo, että uutinen on hyvä erityisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkisomisteisten yhtiöiden Sydänsairaalan ja Coxan kannalta. Ne voivat jatkaa Pirkanmaalla, jos sellainen erillislaki säädetään.

Perustuslakivaliokunta kelpuuttaa hallituksen sote-esityksen, mutta vaatii muutoksia kolmeen isoon asiaan

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä. Sote-uudistus on törmännyt viime hallituskausilla kerta toisensa jälkeen ongelmiin perustuslain kanssa, mutta nyt näin ei näyttäisi käyvän. Oppositio arvostelee esitystä rankasti.

Kulttuurin, urheilun ja tapahtumien ahdinko kiihdytti kyselytunnilla – Saarikon mukaan tilanne epäreilu, Marin vetosi alaan: Vielä hetki malttia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että tilanne on epäreilu, kun jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään mutta vieressä terassit täyttyvät. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää merkittäviä helpotuksia tapahtuma-alalle mahdollisina, jos koronatilanne sen sallii.

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Suuri osa lempääläläisistä kuntavaaliehdokkaista uskoo, että lastensuojelun paikallinen asiantuntemus heikkenee sote-uudistuksessa

Moni Lempäälän kuntavaaliehdokkaista suhtautuu kriittisesti siihen, miten sote-uudistus vaikuttaa lastensuojeluun. Ylen vaalikoneessa etenkin perussuomalaisten ja kokoomuslaisten ehdokkaat arvioivat, että lastensuojelun paikallistuntemus menetetään uudistuksessa. Myönteisimmin sote-uudistuksen vaikutukset näkevät keskustalaiset.

Tampereen kaupunki myy sote-kiinteistöjä pois suorasta omistuksestaan

Omistusjärjestelyn seitsemän kohteen joukkoon kuuluvat mm. Kissanmaan perhetukikeskus, Hervannan paloasema ja Tammelakeskus.

Päijät-Hämeeseen perustetaan yhteiset 12 kunnan vammais- ja vanhusneuvostot

Kunnilla on omat vanhus- ja vammaisneuvostonsa, mutta tulevaisuudessa sellaiset on perustettava myös koko sote-alueelle. Päijät-Hämeessä muutos tehdään jo nyt.

Kuntatalouden kylmä kyyti jatkuu ensi vuonna – neljä kehityskulkua ennustaa, onko edessä leikkauksia ja veronkorotuksia

Sote-uudistus leikkaa veroprosentteja kaikissa Suomen kunnissa yhtä paljon. Menot vähenevät toteutuneiden kulujen mukaan, joten tehottomasti sote-palvelunsa järjestäneet kunnat hyötyvät uudistuksesta enemmän, arvioi kuntatalouden asiantuntija.

Enemmän yhteisiä harrastuksia ja paremmat mielenterveyspalvelut – Keski-Suomen perheiden sote-toiveet kartoitettiin ensimmäistä kertaa

Keski-Suomen sote-hankkeet ovat kysyneet perheiden ajatuksia sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluista. Vastauksia tuli yli 2000 perheeltä. Tyytyväisyyden lisäksi vastauksissa näkyi huoli mm. mielenterveyspalveluista ja hoitojonoista.

Essote tarjoaa ilmaisia digilääkäripalveluja – lääkärin saa kiinni parissa minuutissa

Chatin kautta saatavat lääkäripalvelut vähentävät muun muassa päivystysruuhkaa. Chatissa terveyskysymyksiin voi saada vastauksen parissa minuutissa, kun vastaamassa on 150 ammattilaista. Kyse on tässä vaiheessa vielä kokeilusta.

Koronalait ensin, vanhukset ja vammaiset saavat nyt odottaa – Yle kysyi kansliapäälliköiltä, mitkä lait ovat jääneet koronan varjoon

Jos koronaa ei olisi, eduskunta riitelisi nyt vanhuspalvelulaista, vammaispalvelulaista ja perhevapaauudistuksesta – sekä tietysti sotesta.

"Talous pitää saada kasvuun tulevaisuudessa, jos Suomi haluaa säilyttää velkakestävyytensä", luottoluokittaja Fitch Ratingsin johtaja sanoo Ylelle

Suomen vahvuus on historiallinen näyttö talouskurista. Jos esimerkiksi työllisyyttä ei saada kohennetuksi tai sote-uudistusta läpi, valtion lainoittajat voivat hermostua tulevina vuosina. Lähiaikoina vaaraa ei ole.

Toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen: "Lääkäripula on Siun sotelle suurempi ongelma kuin rahan puute"

Siun sotea uhkaa syksyllä jopa 50 lääkärin vaje. Lääkäriliitto ja Itä-Suomen aluehallintovirasto ovat puuttuneet Pohjois-Karjalan terveyden- ja sairaanhoidon kuntayhtymän toimintaan.

Päijät-Hämeen sote-päätöksiä pattitilanteisiin ajavaan sopimukseen ei muutoksia – ongelmasta on vain keskusteltu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on huolissaan siitä, että perussopimus voi ajaa isoimmatkin päätökset umpikujaan. Kuntien keskusteluissa on jäänyt ilmaan se, mitä muutettaisiin ja onko se järkevää ennen sote-uudistusta.

Yksityiset palveluntuottajat vastaan hallitus – näin sote-uudistuksen valmistelija vastaa uudistuksen arvostelijalle

Minkälainen on hyvinvointialueiden valta terveyspäätöksissä? Lue viisi väitettä ja vastaväitettä sote-esityksestä.

Salon sairaalan omistuskuviot menossa uusiksi

Perusteluna ovat sote-uudistuksen mukanaan tuomat muutokset.

Pohjoispohjalaiset pääsevät kertomaan kokemuksiaan sote-palveluista verkkokyselyssä

Vastauksia käytetään myös sote-uudistuksen suunnittelun pohjana.

Soste: Sosiaali- ja terveysjohtajilta myönteisempi arvio nykyhallituksen sote-uudistukselle kuin aiemmille esityksille

Yli puolet kyselyyn vastanneista piti esitystä hyvänä tai erittäin hyvänä.

Kruunupyyläisten sote-palveluihin haetaan ratkaisua monessa ryhmässä, eikä aikaa ole paljon: "Kyseessä on todella laaja selvitys"

Ratkaistavana on se, miten Kruunupyyn sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jatkossa, kun kunta siirtyy soteuudistuksen myötä Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Vaasan yliopisto tukee Pohjanmaan hyvinvointialueen rakentumista aloittamalla tutkimusyhteistyön

Palveluiden yhdistäminen ja hyvinvointialueen toiminnan ensimmäiset vuodet tarjoavat tutkimuskohteen yliopistolle.

Kanta-Hämeessä mennään etukenossa kohti oman hyvinvointialueen valmistelua

Hyvinvointialueen väliaikaisvalmistelua varten on valittu työryhmä.

Sopiva-hankkeessa kaikki eteläsavolaisen voivat auttaa vammaispalvelujen kehittämisessä

Etelä-Savossa kerätyt tiedot ovat osallisena valtakunnallisen palvelumallin rakentamisessa. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle