Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa mies hyppää veteen.

Mikä auttaa pääsemään irti töistä, kun loma alkaa? Kerro parhaat vinkkisi

Onko sinulla rituaali, joka auttaa jättämään työt taakse, kun loma alkaa?

Kuvassa kolme tähden muotoista jouluvaloa

Joulu säästöliekillä – miten tehdä vuoden suurinta juhlaa, kun rahaa ei ole?

200 000 suomalaisessa lapsiperheessä joulu ei ole yltäkylläisyyden ja lahjojen aikaa. Kerro, millaista on tehdä joulua, kun talous on oikeasti tiukoilla.

Kalenteri, puhelin ja muistilappuja.

Taistelu lomapäivistä – kerro, miten halutuimmat loma-ajat jaetaan sinun työpaikallasi

Onko parhaiden lomapäivien jakaminen sinun työpaikallasi ainaista hammastenkiristelyä? Vai sujuuko lomista sopiminen kuin tanssi? Teemme juttua – kerro kokemuksesi.

Kaalikääryle

Mummonmössöä vai gourmetruokaa? Millaisia kokemuksia sinulla on vanhusten ruoasta?

Liian suolaista tai täysin mautonta mössöä – vanhusten ruokaa on parjattu kautta aikain. Onko tilanne todella niin huono? Mikä on sinun kokemuksesi ikäihmisten aterioista?

Kasvishampurilainen lautasella.

Kerro: Mitä saa, kun tämän päivän Suomessa tilaa kasvisvaihtoehdon?

Etsimme nyt lukijoiden tarinoita kasvisvaihtoehdoista nyt ja silloin, kun vaihtoehdon löytäminen ei vielä ollut helppoa.

Nainen yskii nenäliinaan.

Kesken päivän töistä kotiin sairastamaan – kolkuttaako omatunto?

Sairausloma aiheuttaa joillekin ahdistuksen, toiset taas lepäävät levollisin mielin. Työterveyspsykologi neuvoo syyllisyyttä kokevat järkeilemään.

Nyhtökauraa pannulla.

Miksi kasviksen pitää näyttää lihalta? – kerro mielipiteesi ruokatrendeistä

Erilaiset lihankorvikkeet tunkevat voimalla ruokamarkkinoille. Herättävätkö ne uteliaisuutta vai hämmennystä?

Mies sängyssä.

Työt voivat hiipiä yöllä uniin – näetkö painajaisia tai heräiletkö yöllä töiden vuoksi?

Myyjän silmissä vilisevät viivakoodit, opettaja kadottaa puolet oppilaistaan ja taksikuski taiteilee tiellä ilman rattia. Minkälaisia unia sinä näet työstäsi tai heräätkö kesken unien murehtimaan työasioita?

Tarkkis-sarjan kuvaa.

Lusmuilua, suunsoittoa, yhteishenkeä? Millainen maine tarkkailuluokalla oli sinun koulussasi?

Tietty maine tarkkiksen oppilailla kyllä oli, sanoo 1980-luvun puolivälissä koulua käynyt tarkkislainen. Legendojen mukaan tarkkislaiset saattoivat olla tukkanuottaisilla opettajien ja muiden oppilaiden kanssa. Onko sinulla muistoja tarkkislaisista tai tarkkiksesta?

Televisio huoneen nurkassa, kuvassa valintaruutuja, ruudussa myös  toimittaja Kristiina Kekäläinen

Menikö sormi suuhun uuden television kanssa?

Lyhenneviidakossa kamppaileva kuluttaja saattaa kotona hämmästyä, kun juuri ostetussa älytelevisiossa ei olekaan kaikkia sovelluksia. Olisitko kaivannut parempaa opastusta?

Kuvassa esimies antaa palautetta työntekijälle.

Määrääkö pomo tahdin kehityskeskustelussa? Kerro kokemuksesi

Kehityskeskustelujen tarpeellisuudesta ollaan monta mieltä. Onko sinun mielestäsi kehityskeskustelusta hyötyä vai onko se pelkkä pakkopulla, jossa esimiehen ja alaisen välille ei useinkaan synny aitoa vuorovaikutusta?

ovikranssi

Onko naapurisi sinulle taakka vai tuki? Osallistu keskusteluun!

Harvaan asutussa maassa ei ole tarvinnut oppia sietämään muita. Kerrostalossa saman seinän jakavat ihmiset eivät välttämättä tiedä toisistaan edes etunimiä. Toisaalta naapuri voi olla sydänystävä ja korvaamaton apu. Millainen naapuri sinulla on? Osallistu keskusteluun!

Mies ja nainen hölkkäävät kadulla.

Toimiiko aktiivisuusrannekkeesi hyvin vai miten sattuu? Kerro kokemuksesi

Käytätkö aktiivisuusranneketta? Onko jokin liikuntasuoritus kirjautunut laitteeseesi väärin tai oletko saanut huijattua sitä kättä heiluttelemalla?

Nainen selailee Mikko Mallikas -kirjaa.

Katettiinko teidänkin pöytäänne lautanen mielikuvituskaverille?

Astrid Lindgren loi Pikkuveljelle mielikuvituskaveriksi Katto-Kassisen, Mikko Mallikkaalla oli Mulperi. Lapsuuden kuviteltuja ystäviä on hauska muistella jälkeenpäin, mutta ovatko olemattomat hahmot joskus herättäneet myös huolta? Miksi se lapsi nyt noin? Ei kai hän kärsi yksinäisyydestä?

Salamointia.

Miten varaudut ukkoseen?

Nykykoti on täynnä herkkää elektroniikkaa. Yksi salamanisku riittävän lähelle, ja laitteet voivat olla entisiä. Miten sinä suojaat kotisi ukkoselta?

Oiva-raportti ravintolan ikkunassa.

Ohjaako Oiva-hymy asioimistasi ravintolassa tai kaupassa?

Suomessa otettiin kolme vuotta sitten käyttöön yritysten hygieniasta kertova Oiva-järjestelmä. Se on herättänyt nurinaa muun muassa ravintolayrittäjissä. Mitä ajattelee asiakas? Käännytkö ovelta takaisin, jos Oivassa suupielet ovat alaspäin?

Rantaa, metsää, veneitä  taustalla  punakattoinen ruskehtava rakennus.

Kesämökki ja vieraat: kuinka monta yötä saa olla yhdellä kahvipaketilla?

Hallitsetko mökkietiketin? Osaatko toimia isäntänä, entäpä vieraana? Kerro kokemuksistasi.

Vanha puhelin ja puhelinluettelo

Pilapuheluita, istuinkorokkeita ja mukaan revittyjä karttoja – Mitä sinä olet tehnyt puhelinluettelolla?

Puhelinluetteloita on painettu yli 130 vuotta, ja tämän vuoden painos jää historian viimeiseksi. Millaisia muistoja sinulla on koko kansan palvelueepoksesta? Milloin viimeksi käytit luetteloa?

Vauvan kädet.

Ensiaskelia, pottahetkiä, aamupuuroa ja kylpemistä – Kuuluvatko kuvat lapsen elämästä someen?

Yksi kertoo päivittäin somessa lapsen kuulumiset kuvin ja sanoin. Toinen saattaa laittaa kuvan tai kaksi vaikkapa kesälomareissun kohokohdista tai synttäreiltä. Kolmas ei julkaise lapsesta koskaan mitään. Mitä linjaa sinä kannatat ja miksi? Kannattaako lapsen elämää jakaa somessa?

Nuori nainen mököttää sateessa

Sataako teilläkin? Jaa tuskasi tai kerro selviytymisvinkit

Matala on maannut ja peittänyt suuren osan Suomesta. Kauanko ja kuinka paljon teillä on satanut? Joko alkaa masentaa, muuttuuko kaikki harmaaksi. Miten siitä kärsit? Haittaako?

"Mikään ei vedä vertoja vanhoille merkkareille!" – Mitä makua tai tuotetta sinä kaipaat lapsuudestasi?

Monella meistä on makumuistoja, jotka säilyvät vahvana läpi elämän. Usein ne liittyvät herkkuihin, joita ei enää ole saatavilla. Kaipaatko vaikkapa Maija-toffeita, Fazerin tummia ja vaaleita tikkareita, Jambo-patukoita tai ohuita suklaanappeja, joilla yleensä koristeltiin kakku. Vai veikö Jive tai myöhemmin Rally kielen mennessään?

Nuoria seisoo rivissä.

Mitä luvatonta tai levotonta teit riparilla?

Mitä kiellettyä sinä teit rippileirillä? Keplottelitko leirille salaa siideripullon, karkasitko metsään vai livahditko poikien huoneeseen huomaamatta? Jaa kokemuksesi!

Pelicans- ja Lahti-aiheinen tatuointi olkapäässä.

Fanitatuointi kertoo ihailun kohteen kaikille – lähetä kuva ja kerro tatskasi tarina

Toiselle riittää juliste seinällä, toinen kiertää keikkoja – ja kolmas tatuoi idolin kuvan ihoonsa. Eivätkä kaikki kuitenkaan aina ymmärrä. Mutta tatuointi on ja pysyy. Millainen fanitatska sinulla on? Kerro tarinasi!

Kissa matkustaa kantokopassa.

Oksentelua, mouruamista vai lepäilyä? Miten sinun lemmikkisi pärjää autossa?

Miten sujuu automatkailu lemmikin kanssa? Piiloutuuko kissa heti, kun huomaa, että porukka pakkaa ja ottaa kujetusboksin esiin? Ryntääkö koira ensimmäisenä häntä riemusta heiluen autoon vai haraako viimeiseen asti vastaan? Kerro teidän reissukokemuksenne.

Kälviän kesäteatterin näyttelijöitä harjoittelemassa.

Kantaa ottavaa, kepeää vai vakavaa – millaista kesäteatterin pitäisi olla?

Monen suomalaisen kesään kuuluu kesäteatterissa käynti. Ohjelmistoissa korostuvat usein huumori ja musiikki. Saako kesäteatteri olla myös naurattamatta? Lähdetkö katsomaan tummaa draamaa kipeistä asioista?

Kuvassa nainen henkilövaa´alla

Kehosta tuli small talkia – särähtääkö puhe syömisestä korvaasi?

Olipa naapurin Mika laihtunut. Tulipa ahmittua, täytyy syödä illalla vähemmän. Kylläpä housut kiristävät. Ruuasta sekä omasta ja muiden vartaloista puhutaan usein kuin ohimennen, eikä siihen välttämättä edes kiinnitetä huomiota. Kuinka usein sinä törmäät tähän ja mitä ajattelet siitä?

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.

Mitä mieltä olet glyfosaatin käytöstä rikkaruohojen torjunnassa?

Rikkakasvien torjuntaan käytettävät tuotemerkit Roundup, Rambo ja Keeper herättävät kiihkeääkin keskustelua. Osa kavahtaa ja kauhistuu glyfosaatin käyttöä, osa pitää riskeistä puhumista liioitteluna. Miten sinä suhtaudut?

Poika polskii rantavedessä Helsingin Kaivopuistossa..

Kuinka vanha on riittävän vanha vahdiksi? Minkä ikäisen antaisit hoitaa sisaruksiaan kesälomalla?

Koulujen kesälomat alkoivat, mutta monet vanhemmat paiskivat töitä. Minkä ikäisille sisaruksille pitäisi mielestäsi antaa hoitovastuuta – vai pitäisikö ollenkaan? Jaa ajatuksesi ja kokemuksesi!

Menevätkö stipendit oikeaan osoitteeseen – mistä koulutyössä pitäisi palkita?

Lehden vuosikerta, 100 euroa tai patsas. Näinä päivinä osa koululaisista palkitaan. Mistä pitäisi palkita ja miten?

Diskopallo ja valonheittimiä ravintolan katossa

Keskustele: Tarvitaanko K50-tapahtumia?

K50-diskoja, K50-festareita, K50-risteilyjä. Kymmenen vuotta sitten alkoivat alle 50-vuotiailta kielletyt diskot Helsingissä. Nyt K50-tapahtumat ovat levinneet myös muihin kaupunkeihin. K50-festarit kiertävät tänä kesänä ainakin Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Osallistu keskusteluun. Tarvitaanko K50-tapahtumia? Onko ikärajasta hyötyä?

Invapaikan merkki kaatuneena maahan.

Kyttäätkö muiden tekemisiä parkkipaikoilla?

Millä oikeudella tuokin pysäköi perheruutuun? Entä tuo toinen invapaikalle? Tunnistatko ajatukset itsessäsi? Miksi muiden tekemiset pysäköintialueella nostavat kierroksia ja ärsyttävät?

Mies niistää.

Kehtaatko itkeä julkisesti?

Avautuvatko hanat lapsen kevätjuhlassa, synttäreillä ja rippikekkereissä? Miksi? Saako liikutuksen kyyneleet näyttää avoimesti? Kerro kokemuksesi.

Autoja moottoritiellä.

Mikä on suurin syy kesäliikenteen vaaratilanteisiin?

Talvi on jäänyt taakse ja kesäinen tie kutsuu kulkijaa. Herpaantuuko arvostelukyky ja kaasujalka alkaa painaa. Muuttuuko liikenne vaaralliseksi?

Lapset kiipeilemässä

Kesän seikkailut odottavat lapsia – missä kulkee hyysäämisen ja suojelemisen raja?

Monissa kesän leikeissä piilee vanhempien mielestä vaara. Huolestuttavatko sinua lapsesi sukeltelut laitureiden alle ja kiipeilyt puiden latvuksiin? Tuntuuko sinusta, että nykyisin lapsia on pakko vahtia ja varoitella enemmän kuin ennen?

Ostoksia

Minkä tuotteen myynnin kieltäisit tietyltä asiakasryhmältä?

Joissain kunnissa kauppiaat eivät myy energiajuomia nuorille. Ovatko elinkeinovapauden nojalla asetetut ostorajoitukset hyvä vai huono asia? Minkä tuotteiden ostamiselle on soveliasta asettaa rajoituksia?

Mies sytyttää tupakkaa.

Mikä saisi sinut lopettamaan tupakoinnin?

Tupakoinnin vaarat tiedostetaan, mutta silti moni jatkaa sauhuttelua. Mikä olisi tarpeeksi painava syy, jotta lopettaisit tupakanpolton?

Kypsä mansikka kädessä.

Mansikoita, siivousrättejä ja kassakoneita – minkälainen oli sinun ensimmäinen kesätyösi?

Yksi on kitkenyt rikkaruohoja, toinen myynyt jäätelö ja kolmas puurtanut perheen maatilalla tai yrityksessä. Muistatko vielä, mikä oli sinun ensimmäinen kesätyösi? Tuntuiko se unelmatyöltä vai menikö kesä kärvistellessä?

Sabiha Gökçen lentokenttä Istanbulissa.

Millaisia mutkia sinun matkoihisi on tullut? Saitko odottamaasi apua?

Yksi jää punaisen silmän vuoksi Filippiineillä lentokentälle, toisen paluumatka kaatuu pahoinvointiin ja kolmannen reissu kotimaassa menee pilalle, kun kulkuvälineet ovat pahasti myöhässä. Millaisia kokemuksia sinulla on?

Puita tiellä Salpausselän ulkoilumaastossa.

Risuja laduilla, poluille hilattuja puunrunkoja – millaista ilkivaltaa olet nähnyt ulkoilureiteillä?

Lahdessa ulkoilijoita kuohuttaa erikoinen ilmiö, jossa suosituille ulkoilureiteille on raahattu puiden runkoja. Onko omilla ulkoilureiteilläsi ollut ilkivaltaa?

Kerrostalon piha 1980-luvulla, lapsia äiteineen syömässä pihan puistossa.

Sadevesi ja ruoan tarkkailu jäivät lapsille mieleen Tšernobylin onnettomuudesta: "Äitini merkitsi marjat maalarinteipillä, johon oli piirretty pääkallo"

Kysyimme kokemuksia ihmisiltä, jotka olivat Tšernobylin onnettomuuden sattuessa lapsia tai nuoria. Moni tarinansa jakanut kertoi, että ydinvoimalaonnettomuus on vaikuttanut omaan kantaan ydinvoimasta. Vanhempien varoitukset sadevedestä ja hiekkalaatikon hiekasta ovat piirtyneet mieliin.

Mies katsoo kun nainen raivoaa.

Voiko työpaikan ärripurrista olla myös hyötyä?

Asiantuntijat uskovat, ettei negatiivisia tunteita tarvitse piilotella eikä niistä tarvitse päästä eroon edes työpaikalla. Negatiivisten tunteiden käsittely voi jopa parantaa yrityksen suorituskykyä.

Radioaktiivisuusvaroitusmerrki ja Tsernobylin ydinvoimala-aluetta.

Olitko lapsi, kun Tšernobylissä räjähti? Kerro, miten ydinonnettomuus vaikutti sinuun

Historian tunnetuin ydinvoimalaonnettomuus pysäytti Suomenkin, kun tieto siitä levisi vuonna 1986. Nyt haemme erityisesti niiden ihmisten kertomuksia, jotka olivat onnettomuuden sattuessa lapsia tai nuoria.

Roskaa heinikossa.

Miten roskaaminen saataisiin kuriin?

Lojuuko kotiseudullasi roskia ympäri tienoota? Keksitkö, miten roskaamisongelmaa voitaisiin suitsia?

Kuvassa esimies antaa palautetta työntekijälle.

Mikä erottaa hyvän johtajan huonosta?

Erilaiset ihmiset kaipaavat erilaista johtamista. Yksi haluaa pysyä tiukasti asialinjalla, toinen kaipaa kehuja ja kolmas rupattelua. Minkälainen johtaja on sinun mielestäsi hyvä?

Tyhjä luokkahuone, jossa muutamia pulpetteja.

Millaisia kokemuksia sinulla on jälki-istunnosta?

Jälki-istunnossa istuttiin ainakin ennen hipihiljaa tai seistiin nurkassa. Kokemuksia jälkässä olemisesta on yhtä monta kuin olijaakin. Millaisia muistoja sinulla on jälki-istunnosta? Oliko jälki-istunnosta hyötyä vai olisiko joku muu puuttuminen ollut järkevämpää?

Vanhuksen kädet

Apuvälineitä vai hoitajien syrjäyttäjiä – Mitä mieltä olet ikäihmisille suunnatusta teknologiasta?

Ikäihmisille tarkoitettujen laitteiden ja apuvälineiden kehitystyö on vilkasta. Millainen ikäihmisille suunnattu tekniikka on hyväksi?

Remonttityömaa

Miten selvisit kerrostaloremontista?

Isoissa kerrostaloremonteissa syntyy roskaa ja väistämättä myös häiriöitä asukkaille. Oletko joutunut elämään remontin keskellä? Mikä sujui, mikä ei?

Hoivarobotti viihdyttää vanhuksia.

Haluaisitko robotin hoitavan sinua, kun olet vanha?

Miltä tuntuisi, jos sinua jumppauttaisi ja kanssasi seurustelisi robotti? Robottien uskotaan yleistyvän hoitotyössä lähivuosina, ja niitä on käytössä tälläkin hetkellä.

Lääkäri.

Tuppisuu, töksäyttelijä vai empaattinen auttaja – minkälainen on mieleenpainuvin kokemuksesi lääkärissä?

Puhuiko lääkäri lapsesi korvatulehduksesta kryptisesti otitis media acutana tai tuijotti lähinnä tietokonetta ja löi reseptin käteen? Vai oliko hän erinomainen kuuntelija ja antoi hyviä neuvoja? Kerro, minkälainen lääkärikäynti on jäänyt mieleesi.

rintaliivejä mallinukkien päällä

Millaisia ajatuksia ensimmäisten rintaliivien hankinta herätti?

Ensimmäisten rintaliivien hankinta on murrosikäiselle merkittävä askel. Siihen liittyy monenlaisia ajatuksia häpeästä ylpeyteen. Kuinka asiaa teillä käsiteltiin?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle