Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vastaavalta päätoimittajalta: Uutismedioillakin on vielä tasa-arvotyötä tehtävänä

Tytöt kaikkialla maailmassa kohtaavat itseään koskevaa väärää tietoa ja olettamuksia. Lapsilla ja nuorilla sukupuoleen katsomatta on oikeus saada luotettavaa tietoa ja nähdä mediassa moninaista kuvaa ihmisyydestä, pohtii Havumäki näkökulmassaan.

Vastaavalta päätoimittajalta: Miten varmistamme, että demokratia toimii myös poikkeusaikoina?

Ennakkoäänestyksen pidentäminen, kirjeäänestys, kotiäänestyksen laajentaminen ja ennen kaikkea digitaalinen äänestäminen. Siinä keinoja, joita vaaleista vastaavien pitäisi pohtia tosissaan, kirjoittaa Jokinen.

Vastaavalta päätoimittajalta: Korona kirkastaa Ylen tehtävän

Ylessä harjoitellaan paljon poikkeusolojen toimintaa. Nyt tulokset näkyvät, pohtii Jouko Jokinen näkökulmassaan.

Näkökulma: Lähteekö Jussi Halla-aho sittenkään puheenjohtajakisaan?

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoittaa päätöksensä tänään kello 13.

Näkökulma: Ulkoministeri Timo Soinin kahdet kasvot

Kesytetyksi luullussa populistipuolueessa saattaa piileskellä ulkopoliittinen yllätys, kirjoittaa turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Soinin hallittu vallansiirto

Timo Soini ilmoitti hyvissä ajoin harkitsevansa eroa perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävästä, mutta eroon eivät monet uskoneet, kirjoittaa politiikan toimittaja Hilkka Säävälä.

Päätoimittajalta: Reilu peli on tärkeämpää kuin voitto uutiskilpailussa

Julkisen Sanan Neuvosto on antanut ensimmäiset ratkaisunsa Yle-jutuista.

Näkökulma: Bernerin liikenneverkkoselvitys ei ollut täysin susi

Miksi Bernerin esitys murskattiin alkumetreillä ilman keskustelua varsinaisen esityksen sisällöstä – eivätkö halvemmat autot ja huokeampi bensa kelpaa suomalaisille?

Näkökulma: Tee uuden vuoden lupaus – älä jaa vihaa eteenpäin

Tee kohta satavuotiaalle Suomelle palvelus. Älä jaa maassa kytevää vihaa eteenpäin, ehdottaa toimittaja Eero Mäntymaa.

Näkökulma: Meillä on vielä toivoa

Kun oma lapsi sairastuu tai vammautuu, tarvitaan toivoa kipeämmin kuin koskaan. Miksi sen antamisessa kitsastellaan, miettii Ylen toimittaja Kirsi Karppinen.

Näkökulma: Silminnäkijänä Sipilästä ja Ylestä

Politiikan toimittaja Pirjo Auvinen paljastaa taustoja pääministeri Juha Sipilän haastattelutunneista.

Päätoimittajalta: Yle päättää journalismistaan itse, ja kantaa siitä myös vastuun

Pääministeri Sipilä ei vaientanut Yleä, kirjoittaa Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Näkökulma: SDP:n päänsärky on puoluejohtajan vetovoima

Ylen kysely SDP:n puoluevaltuuston jäsenille nosti esille sen mikä on pinnan alla kuohunut pitkään. SDP on hämmennyksen tilassa ja jakaantunut useisiin leireihin.

Näkökulma: Oletko erittäin hyvä, ellet täydellinen? Tervetuloa miljonäärikaupungin vetäjäksi

Rohkea, valovoimainen, talouden hallitseva ja poliitikot sitouttava muutosjohtaja. Siinä ovat vaatimukset isoja taloudellisia kolhuja ottaneelle ja väkevää uutta nousua tekevälle Pohjois-Skandinavian pääkaupungille. Ouluun ei mitään ampakeijaria olla hakemassa, sanoo Timo Sipola.

Näkökulma: Yllätetyn presidentin ja juristin tuska – "Nyt sitten joudumme avaamaan sanaisen arkkumme"

Jos Suomen poliittisen johdon toimintaan on syynsä, ne eivät ole välittyneet Hollannin tutkimusjohdolle, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen. Perjantain tiedotustilaisuuden videoista näkyy, kuinka vakavasti presidentti asiaan suhtautuu.

Näkökulma: Salailua, viivyttelyä, suuryritysten suojelua – Finanssivalvonnan röyhkeydellä ei näytä olevan rajoja

Kansalaisilla on oikeus pitää silmällä miljardeja yhteisiä euroja pyörittävien eläkeyhtiöiden toimia. Yhtä tärkeää on mahdollisuus seurata, millä tavalla valvova viranomainen – Finanssivalvonta –  itse käyttää valtaa. Sitä on mahdotonta tehdä, jos virkamiehet puuhastelevat piilossa, kirjoittaa ajankohtaistoimituksen tutkiva toimittaja Salla Vuorikoski.

Näkökulma: Onnistuuko pääministeri Sipilä ministerivaihdoksissa?

Voittajajoukkueelta näyttävän keskustan riskit ovat näkyvissä, pohtii Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Nyhtökaura hyvä, johdon palkkaus paha

Journalismin näkökulmat jumittuvat helposti ennalta-arvattaviin asemiin. Arvoihin perustuvat käsitykset hyvästä ja pahasta heijastuvat myös toimittajien työhön, toteaa Yle Uutisten Yhteiskuntatoimituksen sisältötuottaja Janne Mällinen.

Näkökulma: Lähtisitkö Irakin sekasortoon, vai jäisitkö Suomen marginaaliin?

Kohta Suomessa on 5 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta irakilaista. Toistaiseksi heitä ei voi pakottaa Bagdadin koneeseen, vaan he voivat jäädä Suomeen paperittomina kansalaisina. Tätä Suomen hallitus ei toivo. Toive voi olla turha.

Näkökulma: Pientä elvytystä

Kansalaisten kukkarot tuntuvat olevan samassa tilassa kuin Suomen talous, ei kummempaa eurojen liikehdintää, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Paineet hallituksen sisällä kasvavat

Tuoreessa "plokissaan" Soini vakuuttaa omilleen, ettei panikointiin ole mitään syytä. Silloin yleensä on jo paniikki päällä, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Itse tehty punk

Hiuksia värjättiin karamellivärillä. Sitä sai ostaa ihan tavallisesta ruokakaupasta. Käsityökaupasta haettiin hakaneuloja. Neulojen menekki herätti Lankaliike Aili Jokisessa hämmennystä, kirjoittaa toimittaja Päivi Puukka.

Näkökulma: Maailma muuttuu, mutta Yhdysvaltain puoluekokoukset pitävät kiinni perinteistä

Yhdysvalloissa on jälleen pidetty kahden pääpuolueen kokoukset ja nimetty presidenttiehdokkaat marraskuun vaaleihin. Puoluekokoukset ovat viehättävä kurkistus vanhaan maailmaan suuren mediamyllerryksen keskellä, arvioi puoluekokouksia pitkään seurannut Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Näkökulma: Pääsin vahingossa käsiksi tuntemattoman naisen yksityiselämään

Sain puhelimeeni edelliselle omistajalle tarkoitettuja viestejä. Nyt tiedän hänestä tahtomattani liikaa. Saatamme luovuttaa itsestämme arkaluontoista tietoa, jos unohdamme ilmoittaa vaihtuneesta puhelinnumerosta. Harva kuitenkaan muistaa, mihin kaikkialle numero on tullut annettua.

Näkökulma: Jyrki Katainen on oikeassa, TTIP:stä pitäisi puhua enemmän

Keskellä heinäkuuta Brysselissä kirjoitetun paimenkirjeen viesti on osin ristiriitainen, mutta sen ydin on tärkeä. Yhdysvaltain ja EU:n sorvaama vapaakauppasopimus on niin mittava, ettei siitä pidä olla hiljaa, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Kirsti Karttunen.

Näkökulma: Veikkaan, ettet jaa tätä kirjoitusta

Mies kaatui keskelle suojatietä ja jäi niille sijoilleen. Elielinaukio Helsingin keskustassa oli täynnä ihmisiä kuten aina keskellä päivää. Arvaatkin varmaan jo, mitä seuraavaksi tapahtui.

Näkökulma: Donald Trump yhä kova pala puolueen sisäisille haastajille

Yhdysvaltain republikaanien varapresidenttiehdokas Mike Pence korosti puolueen yhtenäisyyttä hyväksyessään nimityksensä puoluekokouksessa. Trumpin kovimmat haastajat eivät kuitenkaan halunneet antaa selkeää tukea puolueen presidenttiehdokkaalle.

Näkökulma: Kun suurvallan johtaja puhuu outoja

Perjantaina Suomessa vieraillut Venäjän johtaja kertoi outoja asioita. Suomalaisia jäi etenkin ihmetyttämään, kuinka pitkä matka on venäläinen 1 500 kilometriä, pohtii vierailua Kultarannassa seurannut toimittaja Jyrki Saarikoski.

Näkökulma: Turkki on huonolla tolalla

Iskuissa on kuluneen vuoden aikana kuollut 229 siviiliä. Silti tiistai-iltainen hyökkäys ei juuri vaikuta ihmisten arkeen, Leena Reikko kirjoittaa.

Näkökulma: Idiootit äänestivät väärin

"Nuijat britit äänesti ittensä EU:sta ja nyt ne googlaa, että mikä se EU on." Tässä tarina, johon miljoonat haluavat uskoa juuri nyt. Ja juuri tällaisella ylimielisyydellä on päällystetty EU-eroon johtava tie, kirjoittaa Eero Mäntymaa.

Näkökulma: Kokoomus etsii ministereiksi yleisosaajia

Uusilla ministereillä pitää olla tarvittaessa kykyä vääntää työllisyydestä tai soten etenemisestä riippumatta siitä, minkä salkun he saavat, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Kuinka saada pörssivalvoja noudattamaan lakia

Kun viranomainen haluaa salata papereita, se on usein valmis etsimään kaikki mahdolliset oljenkorret, jolla lain noudattamista voi lykätä, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski. 

Näkökulma: Orpon paineet alkoivat heti

Sosiaalisen vastuun korostaminen oli retorinen avaus, jolla palauttaa laaja kannatuspohja ja Orpon sanoin tehdä kokoomuksesta suomalaisten näköinen puolue, arvioi politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen näkökulmassaan.

Näkökulma: Kokoomuksen puheenjohtajakisassa purkautuu pettymys

Puheenjohtajavaalia edeltää niinsanottu pitkien puukkojen yö, jolloin epävarmoihin perinteisesti yritetään vaikuttaa. Se, mihin puheenjohtajavalinta lopulta perustuu, on päivän kysymys, arvioi politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Työmarkkinavääntö ei enää kannattele SDP:tä – saako puheenjohtaja Antti Rinne haastajan?

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen pelastuksena on ollut puolueen jyrkkä kannatuksen nousu viime syksynä. Haastajat odottavat jo lähtötelineissä.

Näkökulma: Urheiluherrat pitävät huolta toisistaan

Ministeriön korkea virkamies puuttuu tarkastukseen, jossa perataan hänen ystävänsä johtaman järjestön rahankäyttöä. Hän yrittää usuttaa alaisiaan etsimään tarkastajan työstä heikkouksia. Oudointa on, että urheiluvaikuttajat eivät näytä itse tunnistavan, milloin he liikkuvat heikoilla jäillä, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski.

Näkökulma: Miksi maisteriksi? Kortistoon pääsee muutenkin

Viikonlopun ylioppilasjuhlissa katselin kahden nuoren vapautuneita kasvoja. Niistä loisti puhdas riemu ja ilo, koulu oli käyty ja elämä edessä. Toinen mielii humanistiksi, toinen tekniikan alalle korkeakouluun. Ylioppilastodistuksissakaan ei ollut mitään valittamista, omaani verrattuna ne olivat suorastaan loistavia. Älliä oli muuallakin kuin sukunimessä.

Näkökulma: Kilpailukykysopimus tulee – oletko valmis?

Suomalaisessa työmarkkinapolitiikassa on opittu siihen, että asiat menevät hitaasti mutta varmasti lopulta oikeaan tai ainakin johonkin suuntaan. Näin onnellisesti näyttää käyvän myös kilpailukykysopimukselle, jonka soveltamisneuvotteluille varattu aika loppuu tänään.

Näkökulma: Työaikalakiin tiivistyy ranskalaisten kaikki tyytymättömyys

Työlakiuudistuksen nostattama protestiaalto on karannut Ranskan hallituksen kontrollin ulottumattomiin. Ranskalaiset purkavat nyt pitkään kasautuneita paineita, joille heikko hallitus pakkolakeineen tarjoaa helpon syntipukin, kirjoittaa Pariisista Annastiina Heikkilä.

Näkökulma: Ylimielisyys istuu kokoomuksessa kuin rasvatahra

Myönteiset mielikuvat hallituksen tekemisistä näyttävät menevän keskustan piikkiin, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näkökulma: Terrorismi muuttaa meitä

Terrorismi voi nostaa joissakin ihmisissä tarpeen käyttää valtaa, kirjoittaa Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Näkökulma: Turvallisuutta hoitaneet ministerit suosituimpia – ministerijoukkueiden ykköseksi nousevat perussuomalaiset

Kolme ässää eli Sipilä, Stubb ja Soini sijoittuvat ministerimittauksessa pistesijojen puolivälistä häntäpäähän.

Näkökulma: Nokia teki sen taas – nimi palaa kännyköihin ja yhtiökin nousi Suomen tärkeimmäksi

Nokian ilmoitus tavaramerkkinsä lisensioinnista matkapuhelinvalmistajalle ei yllättänyt, mutta nostatti silti Suomessa innostusta. Samaan päivään osunut Etlan selvitys Nokian noususta Suomen tärkeimpien yhtiöiden listaykköseksi ei herättänyt samanlaisia tuntoja, vaikka kyseessä oli suomalaisten kannalta merkittävämpi uutinen, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Tytti Sulander.

Näkökulma: Ukin kuolema opetti, että vain rakkaiden kanssa jaettu ilo on kaksinkertainen

Kuvasin Perjantai-dokkarin mummini ja ukkini viimeisistä yhteisistä hetkistä. Samalla ymmärsin, miksi sanonta ”jaettu ilo on kaksinkertainen ilo” syntyi jo kauan ennen Facebookia.

Näkökulma: Kaikki musiikki on jo sävelletty – myös Stairway to Heaven

Led Zeppeliniä syytetään taas plagioinnista. Asiaa puidaan oikeudessa Los Angelesissa vasta kesäkuussa, mutta se ei estä tuomioiden jakamista netissä, kirjoittaa Ylen kulttuuritoimittaja Mattias Mattila.

Näkökulma: Kokoomuksen puheenjohtaja voi vaihtua – vaihdos uudistaisi myös hallituksen

Sisäministeri Petteri Orpo on haastanut puolueensa puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin. Teko on poliittinen riski. Onnistuessaan Orpo voi valita tiiminsä ja uudistaa kokoomuksen ministeriryhmän.

Näkökulma: Hallituslaiva vuotaa

Lähti tulppa veneestä! Pääministeri Juha Sipilän lanseeraama vertaus sopii myös hallitusrintaman kannatuskehitykseen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Näkökulma: Stubbin alakuloinen kampanja-avaus

Kokoomuspomo ryntäsi avaamaan kampanjansa keskentekoisena, vaikka päävastustaja, Petteri Orpo, ei ole vielä noussut edes kehiin, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Päätoimittajalta: Suomalainen hyötyisi, jos uutismedia tekisi yhteistyötä

Yle on valmis tutkimaan kaikkia mahdollisia tapoja tehdä yhteistyötä kotimaisen vastuullisen median elinvoiman edistämiseksi. Tämä voi olla yhteistyötä sisällöissä verkossa, kirjoittaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Näkökulma: Stubbin piinaviikot jatkuvat – piirijohtajat ovat valmiita antamaan puheenjohtajalle aikaa

Ylen kysely kokoomusvaikuttajille paljastaa, että puheenjohtaja Alexander Stubbin piina jatkuu puoluekokoukseen asti. Puheenjohtajakisaan ilmoittautunut kansanedustaja Elina Lepomäki ei kelpaa vaihtoehdoksi tyytymättömille, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle