Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paimion maanvyörymän syy tarkentunut – vyöryn aiheuttivat sateet ja jyrkkä penger

Paimion Tammisillan alueella tapahtui maanvyörymä syyskuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä yönä. Vyörymän syyn on tarkentunut.

Sankka räntäsade ja nollaan pudonnut lämpötila vaikeuttavat liikennettä Oulun seudulla

Huonosta ajokelistä huolimatta sateen aikana on vältytty pahoilta onnettomuuksilta. Liikennettä vaikeuttanutta lumi- ja räntäsadetta ja kylmyyttä ei osattu ennakoida iltapäiväksi Oulun seudulle.

Pohjois-Pohjanmaalla maanantain myräkkä meni ohi pienin vahingoin – Koillismaalla sademäärät kuitenkin Suomen suurimpia

Kuusamon Välikankaalla on satanut kahden vuorokauden aikana kerralla lähes kuukauden sademäärän verran, lukema on 50,3 millimetriä. Syysmyräkän mennessä maakunnan yli tuli pelastuslaitoksille yhteensä noin 18 tehtävää puiden raivaukseen.

Oulun Vihreäsaaressa mitattu jo myrskypuuskalukemia – Koillismaalla varoitetaan runsaasta sateesta

Kova tuuli myrskypuuskineen on Pohjois-Pohjanmaan länsiosan yllä myöhäiseen iltaan asti. Koillismaalle on odettavissa runsaita sateita.

Keski-Suomessa luoteistuuli yltyy ja voi puhaltaa puuskissa 15 metriä sekunnissa – Suolahdessa iso moottorivene oli vähällä lähteä tuuliajolle

Keski-Suomessa tuuli on lähiajat voimakasta ja sateet tulevat vetenä. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosissa saattaa sadella jo räntää ja luntakin.

Autokansan rengashuoltoa syynätään läpi viikon poliisin valvontaratsioissa

Rengasratsia-kampanjan mukaan renkaat ovat olleet vuosittain riskitekijänä lähes 30 kuolonkolarissa.

Sinilevä ei hätkähdä syksyn tuloa

Pirkanmaalla todettiin sinilevää 13:ssa valtakunnallisen seurannan paikassa 6. syyskuuta alkaneella viikolla.

Liki vuosisataan pahin kuivuus uhkaa johtaa energiapulaan Brasiliassa, katso video

Vesivoimaloiden patojen vedenpinnat ovat ennätyksellisen alhaalla. Myös viljelijät ovat vaikeuksissa, kun sateita ei saada.

Tiistai 7.9.2021 (radio)

Hallituspuolueet neuvottelevat valtion budjetista. Oikeus on antanut tuomion miehelle, joka pahoinpiteli entistä pääministeriä. Rakennusjätteen kierrätystä halutaan parantaa. Valokuvanäyttely Meistä - About Us kertoo ihmisistä, jotka kuuluvat moneen vähemmistöön. Sää on keskiviikkona sateista.

Viime yönä mitattiin syksyn ensimmäiset pakkaset etelässä, mutta viikon alussa lauhtuu – meteorologi ennustaa "ihan mukavaa syyssäätä"

Pakkasia on mitattu tänä syksynä aiemminkin maan pohjois- ja keskiosissa, mutta viikonloppuna ne ylsivät etelään saakka.

Elokuun sateet ovat viivästyttäneet puintitöitä Etelä-Savossa

Huonot sääolosuhteet ovat heikentäneet sadon laatua. Sadosta odotetaan tänä vuonna laadultaan tyydyttävää.

Matalapaine pyyhkäisee Suomen yli ja tuo vilpoisen syysmyräkän, mutta pian koittaa poutasää ja ehkä hetkeksi jopa kesän lämpö

Luoteesta saapuva matalapaine aiheuttaa säässä perjantaina epävakautta, mutta sunnuntaiksi uskaltaa jo luvata poutaa. Ensi viikolla vasta päättynyt kesä saattaa vielä muistuttaa itsestään.

Raju tuuli ja sade puskivat katoksen läpi tenniksen US Openissa

Tuuli ja sade puskivat sellaisella voimalla, että kaksi tuntia sateen alkamisen jälkeen kentät olivat kastuneet vaarallisen liukkaiksi.

Metsät ovat nyt puolukoita punaisenaan – vesisade pelasti osan mustikkasadosta

Puolukkasadosta on tulossa hyvä, mutta kuivuus on aiheuttanut paljon paikallista vaihtelua. Hillomarjoja pääsee jo poimimaan, mutta makeamman mehupuolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikko, pari.

Kulunut kesä oli kuumin vuoden 1937 jälkeen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paljon sadetta

Hellepäiviä oli koko kesän aikana yhteensä 50, kun pitkän ajan keskimääräinen hellepäivien määrä kesäkuukausina on 33.

Elokuu oli Hämeessä sateinen

Monin paikoin vettä satoi lähes kaksinkertainen määrä normaaliin elokuun sademäärään nähden.

Sateet ovat hidastaneet puinteja elokuussa

ProAgrian mukaan sademäärät ovat olleet monin paikoin 1,5–2-kertaisia tavanomaisiin verrattuna.

Pohjois-Savon järvien vedenpinnat nousussa

Syksyn runsaat sateet ovat kääntäneet alhaalla olevat järvien vedenpinnat nousuun.

Keskiviikko 25.8.2021 (radio)

Suomi evakuoi Afganistanin lähetystön turvamiehet. Uusia koronatartuntoja on 574. Suomeen on julistettu koulurauha. Sää on sateinen.

Keskiviikon sateet saattavat nousta alaville pelloille Varsinais-Suomessa

Aurajoen valuma-alueella on satanut yli 100 milliä enemmän kuin keskimäärin elokuussa.

Länteen ja etelään sataa vettä kymmeniä millimetrejä – Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista

Liikenteessä on syytä varoa tulvia alikuluissa ja vesiliirtoja. Lisäksi keliä hankaloittaa voimakas tuuli. Helpotusta on luvassa huomenna, kun sateet vähitellen hiipuvat.

Luvassa on kylmiä öitä ja koleita päiviä, mutta loppuviikolla lämpenee

Juuri kun edellisistä sateista on päästy, Suomeen leviää keskiviikoksi uusi matalapaine. Länteen on odotettavissa vettä enimmillään 50 millimetriä, ennustaa meteorologi Matti Huutonen.

Anni Saastamoinen: Me syysihmiset olemme vuodenaikojen aamuvirkkuja – suuren yleisön silmissä väärässä ja viallisia

Minulle lokakuu on kuukausista paras ja kaunein ja olen odottanut sitä siitä saakka, kun vuodenaika kallistui kevääseen, kirjoittaa Saastamoinen blogissaan.

Lauantai 21.8.2021

Afganistanin tilanne. Koronarokotukset. Kesälomat. Rankkasade. Sääennuste.

Rankkasateet sitoivat Helsingin pelastuslaitoksen kaikki resurssit vedenpumppaustehtäviin – vesi valui taloihin ja liiketiloihin

Rankkasateet aiheuttivat yli kaksikymmentä työtehtävää lauantaiaamupäivän aikana. Helsingin pelastuslaitos joutui pumppaamaan vettä muun muassa Itäkeskuksen Finnkinossa ja Kallion virastotalolla. Tilanne rauhoittui puoleltapäivin.

Kasvavat sademäärät lisäävät tulvariskejä myös Tampereella – kaupunki varautuu hulevesiongelmiin vähentämällä kovia pintoja

Yhtenä ratkaisuna kasvavien sademäärien hallintaan pidetään luonnonmukaisempaa kaupunkirakentamista eli esimerkiksi viherkattoja ja pieniä kosteikkoja.

Vesi piiskaa ja tuuli riepottaa kadun kulkijaa nyt urakalla – näin Helsingin Kalliossa yritettiin suojautua tuulelta ja sateelta

Saderintama on saanut suomalaiset vetämään kumisaappaat jalkaan ja sadetakit niskaan. Kuvatarinassa pääset mukaan Kallion kaduille.

Kovat sadekuurot aiheuttavat pelastuslaitoksille töitä Uudellamaalla – Espoossa pumpattiin kellareita, Vantaalla skeittipuiston avajaiset peruttiin

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneet kovat sadekuurot ovat aiheuttaneet pelastuslaitoksille töitä. Vesi tulvii ympäri Uuttamaata aiheuttaen harmia kiinteistöille ja liikenteelle.

Kymenlaaksossa varoitetaan vaarallisen voimakkaasta tuulesta – sähköasentajat varautuvat häiriöihin

Ilmatieteenlaitos on antanut Kymenlaaksoon varoituksen kovasta tuulesta. Se on voimassa torstai-aamuun asti. Tuuli voi olla vaarallisen voimakasta.

Animaatio näyttää voimakkaiden sateiden leviämisen maahan – meteorologi Anniina Valtonen: "Syksy tekee tuloaan"

Matalapaine tuo mukanaan sateita ja kovia tuulia koko maahan. Seuraavat päivät ovat syksyisen oloisia, ja samantyyppinen tunnelma jatkuu vielä viikonloppunakin.

Sunnuntaita sävyttävät paikoin runsaatkin vesisateet, etelärannikkoa varoitetaan rajusta ukonilmasta – poutasäätä luvassa vasta ensi viikon loppupuoliskolla

Tiistaina etelästä saapuu matalapaine, joka voimistunee mahdollisesti jopa myrskyksi keskiviikkona. Ylen meteorologin mukaan tuuli voi puhaltaa 17 metriä sekunnissa ja puuskissa vielä voimakkaammin.

Kuuma ja vähäsateinen kesä teki tehtävänsä: järvien vedenpinnat laskeneet voimakkaasti Etelä-Savossa

Viime päivien sateiden kerrotaan helpottaneen hiukan tilannetta, mutta vasta loppukesän ja syksyn sateet määrittävät, millaiseksi kuivuustilanne kehittyy.

Kuhmossa on satanut jo koko elokuun kertymän verran: kahden vuorokauden aikana on mitattu sadetta 78,2 millimetriä

Koko Kainuussa on tullut vettä viimeisen kahden vuorokauden aikana noin 30 millimetriä. Keskimääräinen vesimäärä elokuun aikana Kainuun korkeudella pyörii reilun 70 millimetrin määrissä.

Nyt tulee vettä: Ilomantsissa saatiin kuukauden sateet yhdellä rysäyksellä

Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa on satanut tänään tiistaina kuukauden sademäärä vuorokauden aikana. Ilmatieteen laitoksen Pötsönvaaran havaintoasemalla on yöstä lähtien satanut yli 50 millimetriä.

Rankimmat sateet keskittyvät itärajan tuntumaan – eniten vettä on tullut Ilomantsissa ja Tohmajärvellä

Voimakas saderintama pyyhkäisee tänään Pohjois-Karjalan yli. Itärajan tuntumassa vuorokauden sademäärä voi olla jopa yli 50 millimetriä.

Kalajoen metsäpalon leviämisriski on pienentynyt – sammutushenkilöstön ja -kaluston määrä minimiin

Tiistaipäiväksi luvattu sade helpottaa edelleen sammutustöitä, puuskainen tuulikaan ei vaikeuttane tilannetta. Keskiviikkona tuulien odotetaan taas voimistuvan. Henkilöstön määrää vähennettäneen tänään, tarvittaessa lisää sammuttajia saadaan paikalle nopeasti.

Järjestäjät tyytyväisiä Qstockin onnistumiseen rajusta sadekuurosta huolimatta – esiintyminen yleisölle oli artisteille pitkän tauon jälkeen iso asia

Viikonvaihteen Qstock-festivaali keräsi Ouluun 40 000 hengen yleisön. Järjestäjät ovat tyytyväisiä kaksipäiväisen festivaalin onnistumiseen, vaikka ilmat eivät varsinkaan perjantaina suosineet ulkoilmatilaisuuksia.

Kuivuus vei toiveet hyvästä säilörehu- ja viljasadoista Etelä-Savossa – osalla tiloista jäädään tavoitteista kymmenillä prosenteilla

Tälle viikolle on ennustettu runsaita sateita osaan Suomea. Niistä voi olla sadon kannalta kohta enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hailuodosta pohjoiseen lähteneet veneilijät joutuivat merihätään ukkosen vuoksi myöhään sunnuntai-iltana – seuruetta etsittiin tunteja

Hailuodosta lähtenyttä veneseuruetta etsittiin usean yksikön voimin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Perämereltä. Alukseen pääsi vettä ukkosrintaman alla ja sijaintiedot katosivat. Pelastetut olivat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

Sunnuntai 1.8.2021

Koronatartuntojen määrän kasvu jatkuu. Venäjällä on paljon uusia koronatartuntoja. Myanmarissa on paha koronakriisi. Turkin metsäpaloissa on kuollut ihmisiä. Rovaniemellä on järjestetty koronarokotustapahtuma. Sateet heikkenevät maanantaina.

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Katso kuvat: Metallisuuruudet Suomesta ja Hollannista vetivät Kuopiorockin täyteen yleisöä – maskeja alkaa nyt näkyä myös ulkotapahtumissa juhlivilla

Kolmipäiväinen Kuopiorock starttasi torstaina komealla metallikattauksella. Sateinen sääkään ei pilannut festivaalitunnelmaa. Kuvagallerian kuvat ovat torstailta.

Kalajoen laajalla metsäpaloalueella sataa vihdoinkin – pelastusjohtaja: "Nyt toivotaan, että sataisi pitkään ja maa kastuisi syvältä"

Kalajoen saavuttanut saderintama voi jäädä niin kapeaksi, ettei luonnonvedestä ole apua metsäpalon sammuttamisessa. Lähialueen asukkaita kehotetaan edelleen varautumaan pahimpaan eli evakoitumiseen.

Keski-Suomeen luvassa laihojen tähkien viljasato, sateet tulevat liian myöhään

Lähipäivipäiviksi on ennustettu sateista säätä, mutta ne eivät enää ehdi vaikuttaa viljan kasvuu. Syysviljojen osalta tilanne on kevätviljoja parempi, mutta kuiva hellejakso on koetellut niitäkin.

Vuoden toinen punkkihuippu voi olla vielä edessä – punkki voi tarttua käytännössä missä vain

Punkin voi saada kiinni ihoonsa lähes koko Suomen alueella, eikä tänä vuonna lanseerattu Punkkilivekään kerro kaikkea punkkien esiintymisestä. Punkkien määrää on vaikea ennustaa, mutta Turun yliopiston lehtori Tero Klemolan mukaan uusi punkkihuippu voi olla edessä loppukesän sateiden jälkeen.

Shortsikelit päättyvät Keski-Suomessa torstaihin, meteorologi: "Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa helteet ovat ohi"

Viimeistään perjantaina lämpötila laskee pysyvämmin kahdenkymmenen asteen kieppeille. Samalla sää muuttuu epävakaiseksi.

Perhosharrastaja: "Keisarinviitta on ollut mahtava näky" – kesä on suosinut päiväperhosia, mutta ilman sadetta uusia yksilöitä ei kuoriudu

Tänä vuonna etenkin nokkosperhosia on ollut paljon, mutta myös komeita keisarinviittoja on ollut enemmän kuin koskaan. Päiväperhosten runsautta seurataan Suomessa noin viidelläkymmenellä laskentareitillä eri puolilla maata.

Lauantai 24.7.2021

Suomen koronatartunnat. Indonesian koronakuolemat. Intian sateet. Venäjän Karjalan metsäpalot. Hirvieläinkolarit. Sää.

Trooppinen myrsky uhkaa Tokion olympiakisoja – sademäärä vastaa Suomen kahden kuukauden sateita

Tokion olympialaisten kisajärjestäjät ovat jo aikaistaneet maanantain soutukisoja viikonlopulle trooppisen myrskyn takia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle