Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eija Alakangas seisoo koristepolkupyörän edessä, pitää oikealla kädellä kiinni ohjaustangosta ja hymyilee.

Kun työntekijä jää eläkkeelle, hiljainen tieto monesti katoaa – moni ammattilainen tahtoisi jakaa tietojaan ennen eläkekahveja

Eläkkeelle lähteminen on suuri muutos ihmiselle, mutta myös työyhteisölle. Asiantuntijan mukaan työpaikoilla olisi hyvä olla kirjalliset ohjeet, kuinka eläköitymistilanne hoidetaan.

Andreaskyrkan ruokajono.

Kela: 62k more households in Finland fall into poverty

Those households include around 16,000 families with children, according to Social Insurance Institution Kela.

Kymmeniä ruokakasseja lattialla.

Moni taho antaa Lahdessa ruoka-apua – Diakonialaitos kokoaa tietoa tarjonnasta

Selvityksellä pyritään luomaan kokonaiskuva ruoka-avusta Lahdessa.

Mathjälpen i Karleby.

Ruoka-avun tulevaisuus puhuttaa Joensuussa – apua hakevat ihmiset ovat huolissaan ruoan riittävyydestä

Joensuussa järjestettiin paneelikeskustelu ruoka-avun tilanteesta. Monella on edessä tiukka talvi ja myös ruokaa jakavat järjestöt kärsivät muun muassa vapaaehtoispulasta.

Voimalinjoja Espoossa.

Maanantai 5.9.2022 (tv)

Sähköfirmat. Lapsilisät. Nuorten asunnot. Sää.

Terhi Jauhiainen ja 2-vuotias Elli leikkivät pihalla

Terhi Jauhiaisen on pakko käyttää lapsilisä elämiseen, mutta osa vanhemmista ostaa rahalla osakkeita – professori ehdottaa lapsille perustuloa

Ylen verkkosivujen lukijat kertovat, että lapsilisä menee entistä useammin jokapäiväiseen leipään lasten menojen sijaan. Osalla on kuitenkin yhä vielä varaa sijoittaa lapsilisät rahastoihin ja osakkeisiin.

Kuvituskuva budjettijuttuun: 1. Sähkölämmittäjä voi saada satojen eurojen tuen 2. Perheet saavat ylimääräisen lapsilisän jouluaatonaattona 3. Keskituloinen hyötyy korotetusta työmatkavähennyksestä 4. Eläkeläinen hyötyy indeksikorotuksesta 5. Ruoka-apuun lisää rahaa

Hallitus turvaa lapsiperheiden ja sähkölämmittäjien selustaa – katso, miten päätökset vaikuttavat sinuun

Tuki isoihin sähkölaskuihin voi olla satoja euroja kuussa. Hallitus varautuu siihen, että hinnat jatkavat nousuaan syksyllä ja talvella.

Seinäjoen tori.

Pohjalaiskansanedustajat erimielisiä siitä, ketä valtion tulisi tukea – osa helpottaisi pienituloisten tilannetta, osa kaikkia tasapuolisesti

Yle kysyi Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö kaikkia tukea tasapuolisesti elinkustannusten rajun nousun takia. Vastauksissa oli hajontaa.

THL:n tutkimusprofessori Hiilamo: Lapsiperheet eivät ole suurimmassa ahdingossa

Sähkökriisiin esitetyt ratkaisut ovat poliittisesti suosittuja, mutta kalliita ja tehottomia, kritisoivat asiantuntijat

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat uskovat, että eduskuntavaalien lähestyminen näkyy hallituksen budjettiriihessä suunnittelemissa tukitoimissa.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Puolueet ovat listanneet parikymmentä keinoa ihmisten auttamiseksi – poimimme joukosta neljä ehdotusta, katso miten ne kohdistuisivat sinuun

Keskusta toivoo, että syrjäisiin kuntiin muuttavien vastavalmistuneiden opintolainahyvitys etenisi budjettiriihessä. Kokeilu koskisi 25:tä kuntaa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Satelliittikuva jossa näkyy savua ja  Zaporižžjan ydinvoimala.

Perjantai 26.8.2022 (radio)

Zaporižžjan ydinvoimalassa oli vaaratilanne. Ihmiset arvostelevat toimeentulotukea. Lukiolaiset väsyvät koulussa. HJK selviytyi Eurooppa-liigaan. Sää on poutainen.

Katosta roikkuva valaisin.

Perjantai 26.8.2022 (tv)

Fortum. Säästökampanja. Toimeentulotuki. Sää.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.

Toimeentulotuki lamaannuttaa, tunnustaa Kelan tutkija – haikailtu perustulo ei silti tuo ratkaisua, arvioi toinen tukiviidakon tuntija

Yle kysyi ihmisten kokemuksia toimeentulotuen kannustinloukuista. Moni heistä toivoo ratkaisuksi perustuloa tai muiden etuuksien korottamista, mutta sosiaaliturvauudistuksen johtohahmo ei näe niitä helppoina ratkaisuina.

Mirva Kornilov poikansa kanssa puistossa.

Viiden euron plussapisteet vähennettiin tuesta, lapsi ei olisi saanut pitää kesätyörahoja – Yle kysyi kokemuksia toimeentulotuen kannustinloukuista

Vastauksista paistaa nöyryytyksen tunne joka kuukausi Kelalle annettavista selvityksistä ja vaikeaselkoisesta lakikielestä. Moni ei uskalla ottaa vastaan edes pientä tuloa, koska ei jaksa siitä seuraavaa työlästä selvitystyötä.

SD:n Antti Lindtman.

SDP:n eduskuntaryhmä julkaisi listan ihmisten tukitoimista Marinin juhlintavideoiden varjossa

SDP alentaisi varhaiskasvatusmaksuja ja tekisi työmatkavähennykseen lisäkorotuksen. Listalla on kaikkiaan yhdeksän keinoa.

Ruoka-apuun lähettyja leipiä rullakossa.

Ruoka-avun määrä kasvaa, mutta järjestöille tarjottavan hävikkiruoan määrä vähenee Tampereella – diakoniajohtaja: "Meitä huolettaa tuleva syksy"

Ruoan kallistuminen on kirpaissut erityisesti vähävaraisia. Heistä yhä useampi tukeutuu järjestöjen ruoka-apuun. Samaan aikaan kauppojen tarjoaman hävikkiruoan määrä on pienentynyt.

Jaana Kärki kaupan kassalla. Kädessä hänellä on lompakko. Kassahihnalla näkyy muun muassa maitoa, kissanruokaa ja alennuksessa olevaa kanaa.

Lahtelainen Jaana Kärki on elänyt vuosia toimeentulotuella: tuki on tarkoitettu väliaikaiseksi, mutta moni yksinasuva saa sitä pitkään

Toimeentulotuki ei mahdollista säästämistä tai talouden pidempää suunnittelua. Moni saa toimeentulotukea vuosia, koska muuta tukivaihtoehtoa ei ole.

Tampereen Hämeenkatua ylittää rattaita työntävä vanhempi ja pieni lapsi rattaissa. Auringonlasku heittää ihmisistä pitkät varjot tiehen.

Lapsiasiavaltuutettu: Ylimääräinen lapsilisä ei yksinään riitä köyhimmille perheille

Lapsiasiavaltuutettu näkee valtiovarainministeri Saarikon ehdotuksen myönteisenä eleenä, mutta köyhimmät perheet tarvitsevat sen lisäksi kohdennettuja täsmätoimia.

Henkilö kävelee kohti Kelan toimiston ovea.

Oletko joutunut kieltäytymään töistä tai myymään omaisuuttasi, jotta toimeentulotuki ei vaarantuisi? Vastaa Ylen kyselyyn

Toimeentulotukea on syytetty ihmisten lamauttamisesta, koska se ei salli lisätienestejä tai säästöjä. Se on viimesijainen tuki ja siksi siihen vaikuttavat tulojen lisäksi myös koko perheen käytettävissä olevat varat.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Toimeentulotuki pitää lopettaa

Hyväosaisen näkökulmasta saattaa kuulostaa yhdentekevältä, minkä nimistä tukea joku muu saa valtiolta, mutta ero on tosi tärkeä, kirjoittaa Viitala.

Kela kyltti seinässä ulkona

Maanantai 25.7.2022

Sosiaalietuudet. Venäläisten turistiviisumit. Palomiehiä Kreikkaan. Jaakon kylmä kivi. Sää.

Folkpensionsanstaltens logo

Sosiaalietuuksiin lisäkorotus elokuussa – inflaatio karkaa kaukana edellä

Ylimääräisen indeksikorotuksen tavoitteena on parantaa pienituloisten ostovoimaa. Korotukset eivät kuitenkaan pysy kiihtyvän inflaation perässä.

Vaasan ruoka-apuyhdistys pakkaa ruokaa kasseihin liukuhihnamaisesti uusissa tiloissa.

Ruoka-apu on pohjalaismaakunnissa tiukilla: ukrainalaisten saapuminen ja kohonneet hinnat ovat paikoin tuplanneet avuntarpeen

Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa leipäjonot ovat pidentyneet selvästi, samalla jaettavan ruuan määrä on vähentynyt.

Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan ruokakasseja

Mikkelissä jaettiin viime vuonna 26 000 kassillista ruoka-apua, ja avun tarve vain lisääntyy

Ukrainalaisten pakolaisten määrä ja ruoan hinnan kallistuminen ovat nostaneet ruoka-avun tarvitsejoiden määrää jopa kolmanneksella.

Ruokajono Joensuussa.

"Vastaanottorahalla pitää tulla toimeen" – Kuopion ruoka-apu päätti, että Ukrainan sotaa paenneet eivät saa enää ruokakassia

Ruoka-apujonot ovat venyneet tavallista pidemmiksi lähes kaikkialla Suomessa. Kuopiossa ja Joensuussa tilanteeseen on reagoitu rajaamalla ilmaisen ruuan jakamista.

Toimittaja Maija Liuhto kertoo Pakistanin kerjäläisistä

Arkea maailmalta: Pakistanissa ei ole sosiaaliturvaa ja ihmiset kerjäävät kaduilla, mutta usein siitä hyötyvät vain rikollisjengit

Kerjäläisiin suhtaudutaan Pakistanissa usein ristiriitaisesti. Hyväntekeväisyys on yksi islamin peruspilareista, mutta monia kerjääminen myös ärsyttää, kirjoittaa Maija Liuhto Islamabadista.

Kädet ojentavat rahkapurkkia asiakkaalle ruokajonossa.

Ruokajonot pitenevät Turun seudulla edelleen – pulaa ruokalahjoituksista, ongelmana myös kallis polttoaine

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut entisestään yleisen hintatason noustessa, kertoo Operaatio Ruokakassi.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Bensan hinnannousu on melkein parasta, mitä pitkään aikaan on tapahtunut!

Polttonesteiden hinnannousu sattuu, mutta samalla se on suuri mahdollisuus. Iso kysymys on, kuinka silti pidetään huolta pienituloisista, joiden elämää hinnannousu kurjistaa. Hienon esimerkin maailmalta tarjoaa yllättäen Iran!

Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan ruokakasseja

Seurakuntien ruokakasseille riittää hakijoita – koko juhannuksen juhlintaan sen sisältö ei kuitenkaan riitä

Hämeenlinnan Vapaaseurakunta jakaa viikoittain noin kaksisataa ruokakassia. Ruokakassien sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä kulloinkin on saatu. Ruoka-avun tarve on kasvanut kuluneen vuoden aikana.

Laura Lievonen rannalla lapsensa Alma Toivosen kanssa.

13 prosentilla suomalaisista ei ole varaa viikon lomaan kodin ulkopuolella – tuetuille lomille tuli nyt hakijaryntäys

Tilastokeskuksen mukaan noin 13 prosentilla suomalaisista ei ole varaa viikon lomaan kodin ulkopuolella. Viime aikojen hintojen nousu on todennäköisesti heikentänyt pienituloisten lomailumahdollisuuksia tästä.

Kaksi ruokakassia pöydällä

Operaatio Ruokakassilla valtava pula lahjoittajista – ruoka-apua tarvitsevien määrä kasvaa vauhdilla Turun seudulla

Turussa ja lähialueilla toimivan hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassi jakoi viime vuonna joka viikko 5 600 ruokakassia. Tänä vuonna avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut nopeasti.

Turvakodin yksi huoneista, lasten leikkihuone, Pääkaupungin Turvakoti ry, Etelä-Haaga, 14.1.2019.

Yhä useampi eroperhe päätyy vuoroasumiseen, yhteiskunnan tuet ja palvelut eivät pysy mukana vauhdissa

Keskimääräistä useammin vuoroasumiseen päädytään perheissä, joissa on hyvä taloudellinen tilanne. Lapset tarvitsevat molemmissa kodeissa tilaa, ja asuminen on suurin yksittäinen menoerä suomalaisten arjessa.

Vihreä muovinen leikkikauhakuormaaja pöydällä. Taustalla lasten leikkipaikkaa.

Avi määräsi Kaavin kunnan laittamaan lastensuojelun resurssit kuntoon 100 000 euron uhkasakon nojalla

Kunnan tulee saada lastensuojeluresurssit kuntoon viimeistään kesäkuun puoliväliin mennessä. 

Anne Hukkanen

Elintarvikkeiden kallistuminen on kasvattanut jonoja ruoka-apuun – "Ilman tätä olisi nälkäisiä päiviä", sanoo eläkeläinen Anne Hukkanen

Ukrainasta sotaa paenneet pakolaiset näkyvät ruokajonoissa pohjalaismaakunnissa. Myös suomalaisten avuntarve on kasvanut viime viikkojen aikana hintojen nousun vuoksi.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Veronalennusten vaatiminen köyhien nimissä on törkeää ja törsäämistä

Köyhyyttä ei poisteta veronalennuksilla vaan rahalla. Ei kiitos arvonlisäveron alentamiselle. Raha ei nimittäin kasva puussa, kirjoittaa Viitala.

Tuvan asukkaat Sari ja Ville viettävät aikaa Itä-Pasilassa sijaitsevan tilapäismajoitusyksikön pihalla.

Asunnottomien määrä laski historiallisen alas, mutta heikoimmassa asemassa olevilla on hätä – Pasilan uusi asumisyksikkö hoitaa oireita, ei syytä

Hallitusohjelma tähtää asunnottomuuden poistamiseen, ja luvut kulkevat oikeaan suuntaan. Kaikista heikoimmassa asemassa olevien määrä on pääkaupunkiseudulla kuitenkin lisääntynyt.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Työn merkitys vaihtelee eri aikoina

Vakituinen työpaikka yhdistetään turvallisuuteen ja myös hyv

Haagan seurakunnan ruoka-apu.

Ukrainan sodan kärjistämä hintojen nousu kuristaa vähävaraisia, työttömien järjestö vaatii valtiota apuun

Työttömien keskusjärjestön mukaan yhä useampi työtön saattaa joutua jatkossa tinkimään ruoasta tai lääkkeistä. Perusturvaa pitää siksi parantaa.

Hattulakunnanvirasto sisäänkäynti.

Hattula on onnistunut sosiaalialan rekrytoinneissa

Osaavista työntekijöistä on pulaa monissa kunnissa. Osaajapulaa on muun muassa hoiva- ja sosiaalialalla.

Ihmisiä jonottamassa ruoka-apua Helsinginkadulla Hurstin ruokajonossa.

Moni sairaalasta kotiutuva soittaa hädissään ruoka-apuun – ruokajakelun konkari: "Heti päälle tulevia ongelmia on nyt enemmän"

Hurstin ja Myllypuron ruokajonoissa käy yhteensä noin 5 500 ihmistä viikossa. Vaikka jonot ovat paikoin pitkiä, ennen koronaa määrät olivat vielä suurempia.

Kuva henkilöauton sisältä tuulilasista päin katsottuna. Kuskin paikalla isä Joachim Walhelm, etupenkillä äiti Patricia Walhelm. Äiti tuulettaa, on nostanut kätensä ilmaan riemuisasti. Takapenkki on täysi lapsista ja tavaroista.

Walhelmin perheen isä on välillä syömättä, jotta lapsille riittää ruokaa – mutta onko rivitalossa asuvalla perheellä sittenkään oikeutta puhua köyhyydestä?

Seitsenhenkinen Walhelmin perhe elää köyhyysrajan alapuolella. Suomalainen lapsiperheköyhyys näkyy niin, etteivät lapset enää uskalla pyytää esimerkiksi ehjiä talvikenkiä. Juttu on julkaistu helmikuussa.

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander kuvattuna Kevan toimitiloissa 10.2.2022

Jaakko Kiander palkattiin Kevaan tekemään Suomen historian suurin pääoman siirto – hanke kaatui, kun EK näki "poliittisen riskin"

Suomen suurimman eläkevakuuttajan Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander pitää edelleen mahdollisena, että kunta-alan työntekijät liitetään osaksi yksityisten alojen työeläkejärjestelmää. "Olin tietoinen prosessin mutkistumisesta, mutta yllätyin kun se kaatui".

Grafiikka asukasmaksujen määrästä ulosotossa.

Jo parinkympin lääkärimaksu on liikaa yhä useammalle – Ulosotto karhusi yli puolta miljoonaa soten palvelumaksua viime vuonna

Ulosottoon menneet sairaala- ja lääkärimaksut saattavat jopa estää vähävaraisen terveydenhuoltoon hakeutumisen. Uudet aluevaltuustot saavat päättää, voisiko maksut poistaa köyhimmiltä.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Yksilökeskeinen vanhemmuus uuvuttaa

Länsimaissa vastuu lapsista on korostetusti vanhemmilla.

Ruoka-apuun lähettyja leipiä rullakossa.

Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset lisäävät diakonia-avun tarvetta Hämeenlinnassa – vähävarainen ei pärjää, vaikka olisi työpaikka

Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset ovat heikentäneet ihmisten taloudellista tilannetta. Seurakunnan diakoniatyössä on huomattu, että polttoaineen hinnan nousu vaikeuttaa jopa työssäkäyntiä.

Jyväskyläläinen Sirkku Duruji katsoo kameraan. Hänellä on käsissään ruoka-avussa tarjolla olevaa leivonnaispakkauksia.

Ruokakassin saa nyt maksutta ja rukoilematta Jyväskylässä – "Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja", iloitsee Sirkku Durujin

Osa ruoka-avun jakajista perii kasseista muutaman euron toimitusmaksun. Se on johtanut jopa velkaantumiseen.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Varallisuuserot ovat kiusallisia ja on varakkaan vastuulla ottaa ne huomioon

Keskiluokkaisesta ihmisestä tuntuu kiusalliselta puhua köyhyydestä, koska on kiusallista, ettei kaikilla ole samoihin juttuihin varaa kuin minulla. Mutta jos köyhyydeltä sulkee silmänsä, sulkee myös monta ihmistä ulkopuolelle, kirjoittaa Thurén.

Kainuun vaaliteltta

Kainuussa asunnottomia nuoria on virallisesti 45, mutta asiantuntijat arvioivat määrän yli seitsemän kertaa isommaksi

Ongelmana on se, että näitä nuoria ei tavoiteta. Nuori voi majailla esimerkiksi kavereiden luona.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Vapaaehtoisia pakkaamassa avustuskasseja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän elintarvikeavun tiloissa Nekalassa.

Sosiaalityö unohtunut aluevaaleissa, kritisoi professori: "Ei ymmärretä, että jokainen käyttää palveluita jossain elämänsä vaiheessa"

Lähipalvelut ovat sosiaalityössä tärkeitä, vaikka joka kirkonkylälle ei tarvitse toimistoja hajauttaa. Sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies sanoo, että kolmas sektori muistetaan juhlapuheissa, mutta pienet yhdistykset ovat rahoituskriisissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle