Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, eikä Suomi mahda sille mitään – oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei. Saksan mielestä toisinaan kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Tämä juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Kabulin pakolaisleirillä moni saa syödäkseen vain kuivia leivänpaloja – teltassa asuva leski Ylelle: ”Muuta toivoa ei ole kuin Allah”

Afganistanin humanitäärinen kriisi syvenee. Vain viisi prosenttia väestöstä saa tarpeeksi ruokaa, eikä talven tuloon ole varauduttu. Ylen toimittaja vieraili Kabulissa maan sisäisten pakolaisten leirillä syyskuun puolivälissä.

Hämeenkyröläiseltä vintiltä löytyi avaamaton muonituslotan varustereppu – tiesitkö, että lottien kädenjälki näkyy myös työpaikkalounaassasi?

100-vuotisjuhlaansa viettävällä Lotta Svärdillä oli merkittävä rooli myös sodan jälkeisen työmaaruokailun kehittämisessä. 

Perjantai 8.10.2021 (tv)

Nobelin rauhanpalkinto. Mikrobit pihalla. Hautajaiskulttuuri. Sää.

Asiantuntijat: Kiinalla ei ennen pitkää ole muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Taiwanille, lentohäiriköinnillä on kuitenkin toinen tarkoitus

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan kymmeniin vuosiin. Asiantuntijat pohtivat, ovatko Kiinan sotilaskoneiden lennot Taiwanin rannikon tuntumaan vain uhittelua, vai onko Kiina valmistautumassa sotaan.

Yhdysvallat on käyttänyt terrorisminvastaiseen sotaan jo lähes kuusi tuhatta miljardia dollaria – Asiantuntija: Heikentänyt maan taloutta ja asemaa

Luvussa eivät ole mukana sotaveteraaneille seuraavien vuosikymmenten aikana maksettavat korvaukset ja hoidot.

Ruotsalaisen sivistyksen puolesta barbariaa vastaan – ruotsalainen prikaati lähti Suomen sisällissotaan sankariteot mielessä, mutta ne hautautuivat Kalevankankaan veriseen lumeen

Ruotsalainen Jakob Lind oli koko ikänsä ihmetellyt, miksi isoisä oli Suomessa vuonna 1918. Lind kirjoitti isoisänsä tarinan ja paljasti samalla ruotsalaisen prikaatin synkän historian Suomen sisällissodassa.

Kiina lennätti ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle

Kiina ärsytti Taiwania lennättämällä noin 60 sotakonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeelle eilen ja tänään. Taiwan on tuominnut Kiinan lennot.

Erkka Mikkonen: Puolustusministeri Šoigu takasi Venäjän vilpillisten vaalien tuloksen ja nyt hän jatkaa Venäjän varustautumista pian alkavaan suursotaan

Kremlille vaalit ovat kansallisen turvallisuuden kysymys, johon ulkovallat yrittävät sekaantua. Samalla Venäjän asevoimat on nostanut taisteluvalmiuttaan lähestyvän suursodan varalta, kirjoittaa Mikkonen.

Kenraali Mobin on talibanjohtaja ja sometähti, jonka kanssa vanhoilliset haluavat selfien – tällaista on Talibanin levittämä propaganda

Sotaa ei Afganistanissa enää pitkiin aikoihin käyty vain aseellista voimaa käyttämällä. Nyt Taliban jatkaa mielipiteiden muokkaamista muun muassa Twitterissä ja YouTubessa.

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

Toimittajalta: Epätoivo järkytti Kabulin lentokentällä kuukausi sitten, mutta nyt kaduilla ​kulkee naisia ilman burkaa – ristiriidat ovat osa Afganistania

Kabulilaiset ovat tottuneet sopeutumaan sekasortoon ja uusiin hallitsijoihin, sillä muuta he eivät voi, kirjoittaa Afganistanista palannut Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto.

Ranska iski lennokilla ääri-islamilaista terrorijärjestöä vastaan Länsi-Afrikassa – silti väkivalta Sahelin alueella jatkuu

Presidentti Emmanuel Macron kutsui terroristijohtajan surmaa merkittäväksi saavutukseksi. Ranska aikoo ajaa alas sotilaiden määrää arvostellussa Afrikan-operaatiossaan.

Onko Afganistanissa noussut valtaan vanha kaarti vai "uusi Taliban"? Tutkijan mukaan viestit Afganistanista ovat ristiriitaisia

Afganistanin väliaikaisen hallituksen kokoonpanon on nähty todistavan vanhoillisten paluusta valtaan. Tutkija Olli Ruohomäki muistuttaa kuitenkin, että julkisivun takana kytee Talibanin poliittisen johdon ja sotapäälliköiden erimielisyys maan suunnasta.

Kati Kelolan kolumni: Historia ei pääty pysäytyskuvaan

Yksinkertaistukset ovat mediassa tehokkaita, mutta ne vääristävät todellisuutta ja peittävät alleen konfliktien sotkuisen luonteen. Afganistanin sotakaan ei ole yhdessä kuvassa ohi, kirjoittaa Kelola.

Irakin Erbilissä lennokki-isku lentokentälle, jolla sijaitsee kansainvälisten joukkojen tukikohta

Erbilissä ovat toimineet myös koulutustehtävissä olevat suomalaisjoukot.

20 vuotta tuhoisista terrori-iskuista New Yorkiin – Yle seurasi muistotilaisuutta, kirjeenvaihtaja: "Jätti pysyvät jäljet kansakuntaan"

Tänään tuli kuluneeksi 20 vuotta syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Päivän aikana kuultiin musiikkiesityksiä ja seurattiin tuntien ajan kun uhrien omaiset lukivat ääneen iskuissa kuolleiden nimiä. Katso taltiointi Ylen erikoislähetyksestä tästä artikkelista.

“Vereen kastettu hanki” ja muita enteitä: Sota-ajan Suomi täyttyi yliluonnollisista kokemuksista, jotka ennustivat kuolemaa, mutta toivat myös lohtua

Satumaarit Myllyniemen Yliluonnollinen sota -kirjassa Suomen kohtalonhetket nivoutuvat enteisiin, ennusmerkkeihin ja selittämättömiin kokemuksiin. Yliluonnollisia kokemuksia oli sota-ajan Suomessa poikkeuksellisen paljon. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vanhaan arkistomateriaaliin perustuva teos tarjoaa myös uudenlaisen näkökulman sotahistoriaan. 

Jättioikeudenkäynti vuoden 2015 terrori-iskuista alkaa Pariisissa

Jihadistien hyökkäyksissä Bataclan-konserttisaliin ja muihin kohteisiin kuoli 130 ihmistä. Tuomiot julistettaneen vasta toukokuussa.

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Suurimman osan Afganistanista haltuunsa ottanut ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti ensimmäisistä hallitusnimityksistään. Nimitykset tulevat liikkeen vanhasta kaartista eikä joukossa ole ulkopuolisia. Talibanin mukaan kyse on vasta virkaatekevästä hallituksesta.

Syyskuun 11. päivän terrori-isku muutti Yhdysvaltoja pysyvästi – Ylen kirjeenvaihtaja tapasi 20 vuotta sitten tapahtuneen tragedian silminnäkijöitä

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista on kulunut 20 vuotta. Yhdysvalloissa kysytään vuosipäivän lähestyessä, onko maa yhtään turvallisempi nyt kuin tuolloin. Iskujen silminnäkijöiden mielestä ei ole.

Taliban sanoo vallanneensa koko Panjshirin laakson – äärijärjestön mukaan vastarintajoukot torjuivat neuvottelut

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia, joissa näkyy Talibanin taistelijoita Panjshirin kuvernöörin päämajan edessä. NRF-vastarintajoukot ilmoittivat, että taistelu Talibania vastaan jatkuu.

Talibania pidettiin vuosia terroristijärjestönä, mutta nyt se palaa valtion johtoon – "Yhden terroristi on toisen vapaustaistelija"

Terroristijärjestöstä valtiojohdoksi siirtyminen ei tutkijan mukaan tule tekemään Talibanista yhdessä yössä “hyvistä” kansainvälisen yhteisön silmissä. Perinteisesti terroristina on pidetty ei-valtiollista toimijaa, vaikka tarkka määritelmä terrorismille puuttuu.

Afganistanin sodasta tuli millenniaalien Vietnam – ensin sota ei tuntunut missään, mutta sitten Elijah Bales meni rikki

Yhdysvaltain terrorismin vastainen sota on jättänyt jälkeensä miljoonia sotaveteraaneja, joista noin miljoona taisteli Afganistanissa. Valtaosa heistä on millenniaaleja, joista vanhimmat olivat varttuneet asepalvelusikään sodan alkaessa.

Afganistanissa "Viiden leijonan laakso" sinnittelee Talibania vastaan – johdossa on kuuluisan sotapäällikön poika

Vastarinnan johtoon on ilmoittautunut Ahmad Massoud, jolla on valttinaan isänsä legendaarinen maine. Joukot hyötyvät Panjshirin laakson vahvoista puolustusasemista. Taliban on kuitenkin saartanut laakson, ja vastarintajoukoilta puuttuu vielä ulkomaiden tuki.

Pakistanissa äärijärjestöt iloitsevat Talibanin voitosta – Yle vieraili pahamaineisen Punaisen moskeijan ulkopuolella Islamabadissa

Pakistanin äärijärjestöjen on pelätty vahvistuvan Talibanin tultua valtaan naapurimaassa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tule käymään, arvioi paikallinen asiantuntija. Hänen mukaansa on silti selvää, että Pakistanin äärijärjestöt tukevat aattellisesti Talibania.

Puolustusvoimat ja ulkoministeriö välittivät tunteikkaita kuvia Afganistanista, mitä niistä pitäisi ajatella? “Kuvat ovat järjettömän vahvoja välineitä”

Viranomaisten julkaisemat kuvat tarjoavat tärkeää tietoa siitä, mitä Afganistanissa tapahtuu. Tutkija muistuttaa, että ne ovat myös valintoja siitä, mitä tahdotaan näyttää.

Talibanin valtaannousu voi lisätä terrorismia – Supon mukaan jihadistijärjestöille tuli merkittävä propagandavoitto Afganistanin tapahtumista

Ulkopolitiikan ja terrorismin asiantuntijat arvioivat Ylen aamussa Afganistanin olevan merkittävä propagandavoitto islamistisille liikkeille. Isisin ja al-Qaidan välisellä valtakamppailulla voi olla myös kansainvälisiä vaikutuksia.

Suomalaiset sotilas- ja terrorismiasiantuntijat: Varoitukset Isisin iskujen mahdollisuudesta Kabulin lentokentälle syytä ottaa vakavasti

Yhdysvallat on varoittanut Isisin mahdollisista iskuista Kabulin lentokentän ympäristössä. Alueelle on pakkautunut tuhansia evakuointilennoille pyrkiviä siviilejä. Suomalaisasiantuntijat arvioivat, että Isis saattaa hyvinkin pyrkiä iskemään.

Vahva valtio on ollut vain unelma Afganistanissa – Talibanille ilmoittautui jo vastustaja

Afganistanissa on toistakymmentä etnistä ryhmää, ja etniset siteet ovat usein vahvempia kuin side valtioon. Osa tarkkailijoista uskoo, että paštujen hallitseman Talibanin valtaannousu johtaa uuteen etniseen konfliktiin.

Afganistanin yllätysluhistuminen saattoi olla viimeinen niitti demokratian viemiselle asein – tutkija: Ajatus oli älytön

Tutkijat arvostelevat, että Afganistanissa ja Lähi-idässä on menty sotilaiden ehdoilla ja tehty raskaita virheitä. Länsimaiden pitäisi kiukun purkamisen sijaan pitää nyt auki mahdollisuus, että suhteet Talibaniin voitaisiin joskus normalisoida.

Millainen sotilaallinen voima on USA:n aseilla varustettu Taliban? Maanpuolustuskorkeakoulun Paronen: "Kuin puolet Suomen kenttäarmeijasta"

Yhdysvallat toimitti aseet Afganistanin armeijalle. Nyt käsiaseet, panssariajoneuvot ja helikopterit ovat Talibanin hallussa. Asiantuntijoiden mukaan vaarallisimpia olisivat vääriin käsiin joutuvat ilmatorjuntaohjukset.

”Tämä ei ole Saigon” – Kun Kabul kaatui, historian sivuilta nousi kummittelemaan Vietnamin sodan loppunäytös

Yhdysvalloissa sekä demokraattiset että republikaaniset poliitikot ovat verranneet Kabulin valtausta Saigonin kaatumiseen vuonna 1975. Afganistan ei kuitenkaan ole ollut Yhdysvalloissa Vietnamin sodan kaltainen yhteiskuntaa ravisteleva kiistakysymys.

Onko Taliban-liike muuttunut? Johto kuulostaa sovinnolliselta, mutta jyrkkä ääriajattelu on voimissaan rivitaistelijoiden joukossa

Taliban-liike on viime päivinä vakuuttanut sovinnonhaluaan. Liike yrittää myös rauhoitella naisia, jotka pelkäävät paluuta 1990-luvun lopun sortoon.

USA käytti kymmeniä miljardeja dollareita sotakalustoon Afganistanissa, sitten korttitalo romahti – nyt Taliban hyötyy valtavasta asearsenaalista

Yhdysvallat käytti 84 miljardia dollaria kahden vuosikymmenen aikana sotilaiden kouluttamiseen ja sotakalustoon. Yhdysvaltain joukkojen lähtö on hyödyntänyt Taliban-liikettä.

Nopeita iskuja, kaupunkien eristämistä ja pelkojen hyödyntämistä – Kartat näyttävät, kuinka Taliban sai koko Afganistanin haltuunsa

Taliban kävi rauhanneuvotteluja, mutta jatkoi samaan aikaan iskuja hallituksen joukkoja vastaan. Islamilaisen ääriliikkeen väitetään saaneen etenemiseensä apua terroristijärjestö al-Qaidalta.

Afganistanin armeijan romahtaminen vahvisti Talibania – sotasaaliina maastoautoja ja helikoptereita

Afganistanin armeijan ja poliisin taistelutahto äärijärjestö Talibania vastaan on osoittautunut heikoksi. Taliban on saanut hylätyistä tukikohdista haltuunsa runsaasti nykyaikaisia taisteluajoneuvoja ja muuta aseistusta.

Taliban vahvistaa asemiaan, kaupunkeja vallattu jo seitsemässä maakunnassa – kuusi EU-maata sallisi kuitenkin palautukset Afganistaniin

Äärijärjestö Taliban väitti tiistaina vallanneensa Mazar-e Šarifin kaupungin Afganistanin pohjoisosassa, mutta vahvistusta tiedolle ei saatu. Ryhmittymä valtasi ensimmäisen maakuntakeskuksensa perjantaina ja on edennyt sen jälkeen nopeasti.

Taistelut jatkuvat keskeisistä kaupungeista Afganistanissa – Taliban-liike kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin

Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Taliban-liikettä siviilien surmista ja sotarikoksista Spin Boldakin kaupungissa.

Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa

Tankkerialuksiin kohdistuneet droonihyökkäykset ovat osa Israelin ja Iranin välistä varjosotaa. Myös länsimailla on intressinsä Lähi-idässä, koska Iranin toiminta vaikuttaa sekä Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen kansalaisiin että Lähi-idän tilanteeseen.

EU:n terrorismintorjunnan koordinaattoriksi nimitetty llkka Salmi: Isisin ideologiset jäänteet ovat edelleen uhka Euroopalle

Terrorismintorjunnan koordinaattori edustaa Euroopan unionia terrorismin torjuntaan liittyvissä asioissa ja koordinoi kaikkea EU:n terrorismin vastaista toimintaa. Uudessa tehtävässä työllistävät Isis, äärioikeisto ja Afganistanin tilanne.

Yle vieraili pakolaisleirillä Pakistanissa: Nuoret unelmoivat rauhasta, vaikka Talibanin valloitukset syventävät Afganistanin sotaa

Kolme miljoonaa afganistanilaista pakolaista odottaa rajan takana Pakistanissa, että tilanne kotimaassa parantuisi. Rauhanneuvottelut ovat kuitenkin jumissa, ja ääri-islamistisen Taliban-liikkeen sotamenestys voi johtaa uuteen pakolaistulvaan.

Eteläisessä Syyriassa siviilejä uhkaa uusi humanitaarinen kriisi – protesteista tunnetussa Daraassa tuhansia ihmisiä saarroksissa

Presidentti Bashar al-Assadin hallinnon uskotaan pelkäävän protestien leviämistä uudestaan. Etelä-Syyrian Daraa oli yksi niistä paikoista, joissa protestiaalto alkoi keväällä 2011.

Matti Mörttisen kolumni: EU, perikato ja seuraavan sukupolven sota

Suomessa unionin ilmasto- ja metsälinjaukset tuomittiin jo etukäteen meille epäreiluiksi. Mutta ne ovat ihan kelvolliset, ja niistä sekä helteistä ja tulvista voi aueta uusi perustarkoitus koko EU:lle, arvioi Mörttinen.

Valtaako Isis yhä enemmän alaa Afrikassa? Yle matkusti Mosambikiin ja selvitti, miksi maa tuottaa julmia islamistikapinallisia

Isis otti nimiinsä keväällä tehdyn hyökkäyksen Palman kaupunkiin, mutta Mosambikin ääri-islamistien polttoainetta on paikallisten nuorten tyytymättömyys. Raakuuksia paenneet mosambikilaiset kertovat, että he pelkäävät terroristien valloittavan uusia alueita.

Afgaanikomentaja: Yhdysvaltalaisjoukot jättivät Bagramin lentotukikohdan yön pimeydessä ja ilman ennakkoilmoitusta

Lentotukikohdan uusi komentaja sanoo kuulleensa joukkojen lähdöstä vasta kaksi tuntia siitä, kun se oli jo tapahtunut. Tukikohdan sähköt katkaistiin, ja ryöstelijät pääsivät iskemään. Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista on yli 90-prosenttisesti valmis, Pentagon sanoo.

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen ovat vakavissaan yhdessä sotaharjoituksissakin

Suomi on vähin äänin siirretty turvallisuuspoliittisesti uusiin asemiin. Suomi halutaan kykyjensä ja sijaintinsa takia osaksi länttä nyt myös sotilaallisesti. Pitkästä rajasta Venäjän kanssa on tullut rasitteen sijasta etu, kirjoittaa Riiheläinen.

Tigrayn kriisi: Tulitauko julistettu, kapinalliset kertovat vallanneensa Mekelen

Etiopian keskushallinto julisti tulitauon Tigrayn alueelle, kahdeksan kuukautta konfliktin alun jälkeen. Tulitauko on tärkeä humanitaarisista syistä: Tigrayn ihmisiä uhkaa sodan aiheuttama nälänhätä.

Etiopiassa sana "Suomi" herättää nyt negatiivisia ajatuksia

Arkea maailmalta: Tein poliittisesti herkän haastattelun Etiopiassa, eikä minulla todennäköisesti ole hetkeen asiaa sinne takaisin, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott LIndström.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle