Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaan blogi: Botox jähmetti Nicole Kidmanin kasvot, mutta ehkä sillä ei ole väliä

Botox on huomaamatta hiipinyt osaksi sitä, miten me ilmaisemme ja tulkitsemme tunteita, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Linnunlaulu hiljenee – mihin linnut katosivat?

Lintujen väheneminen on yksi selvimmistä ja huolestuttavimmista luontokadon ilmentymistä Suomessa. Muutos on jo niin suuri, että sen voi huomata kuka tahansa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Ovatko palomiehet hirttäytyneet minuutteihin?

On itsestään selvää, että palokunnan on toimittava ripeästi. Mutta pelastusala on tainnut jämähtää minuutteihin, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Metsä on tärkein aseemme ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja kuusi on sen heikoin lenkki

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä metsien hiilivarastolla on iso rooli, mutta miten muuttuva ilmasto vaikuttaa metsään, sen lajistoon ja erityisesti kuuseen, pohtii Kotakorpi blogissaan. 

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Olisipa meilläkin vahva johtaja, joka päättäisi koronapassista puolestamme

Katselen kaiholla ystävieni juhlakuvia Kiinasta, ja pienen hetken kaipaan päättäjien tiukkoja otteita, kirjoittaa Jenny Matikainen.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjä täyttyy voimaväestä – Murmanskin-matkalla vartijat kysyivät yhä uudestaan: “Onko teillä luvat kunnossa?”

Turvallisuuspalvelutaustainen Putin kasvattaa maansa joukkoja ulkoiseen ja sisäiseen uhkaan vedoten. Jo joka 57. venäläinen tekee töitä valtion turvallisuusorganisaatioille, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Miksi heteromiehen on yhä niin vaikea koskea toista miestä?

1800-luvun valokuvissa miehet pitivät toisiaan kädestä ja istuivat toistensa sylissä. Vuosien myötä miesten välisestä kosketuksesta tuli kuitenkin tabu, jonka murtaminen vaatii työtä, kirjoittaa Vanha-Majamaa. Blogin voi myös kuunnella.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Sikailu työpaikoilla ei ole enää ok, mutta työpaikkojen #metoo ei ole vielä ohi

Jotkut ovat kysyneet, miksi näitä #metoo-tapauksia pitää käsitellä julkisesti. Mikään ei muutu, jos ongelmat hyssytellään hiljaiseksi omissa porukoissa, Valkama kirjoittaa blogissaan.

Miksi emme satsaa enempää kaikkein rakkaimpiemme hoitoon?

Marja Sannikka: Lapsia pitää hoitaa, ei säilöä

Moni tekisi lähes mitä tahansa oman lapsensa puolesta. Siihen nähden on hämmästyttävää, kuinka moni lapsi viettää päivänsä hoidossa, joka ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, toteaa Marja Sannikka videoblogissaan.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: SAK:n ei kannata pelätä kansanedustajia, vaan some-vaikuttaja Natalia Salmelaa

Entä jos tulevaisuuden työtaistelut käydään asiakkaiden ja työntekijöiden yhteisessä rintamassa, kysyy Sundman blogissaan.

Hyvä tarkoitus, huonot keinot?

Marja Sannikka: Hyviä asioita ajetaan huonoilla keinoilla

Hyvien asioiden ajaminen voi kääntyä päälaelleen, jos keinot ovat huonot. Esimerkiksi cancel-kulttuuri voi lisätä vastakkainasettelua ja vihaa. Mikä olisi paras tapa edistää yhdenvertaisuutta, miettii Marja Sannikka videoblogissaan.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Nainen osti Jopon 150 eurolla, sai ajaa pyörällä vain 10 minuttia – Rikolliset vaanivat joka kulman takana

Poliisille ilmoitettujen verkkorikosten määrä kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi pankkipetoksilla on viety tänä vuonna suomalaisilta jo lähes 10 miljoonaa, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Tänä vuonna sää ei enää ole niin poikkeuksellinen kuin ennen

Sumentaako uusi vertailukausi ilmastonmuutoksen näkyvyyttä, kun lämpimämmistä ja sateisemmista säistä tulee yhä tavallisempia, pohtii Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Kannattaako rokottamattomien syyllistäminen?

Marja Sannikka: Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista

Rokottamattomia painostetaan, pilkataan ja syyllistetään. Onko se paras tapa nostaa rokotuskattavuutta, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Miksi toimittajan pitää lentää katsomaan, kun jäätiköt sulavat?

Ilmastojournalismissa on sovittamaton ristiriita. Miksi toimittaja saa lentää paikan päälle kauhistelemaan, mutta taviksia syyllistetään matkustamisesta, pohtii Jenny Matikainen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon

Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Uskonto kuuluu ihmisille, ei valtiolle

Marja Sannikka: Kirkon ja valtion liitto pitäisi purkaa

Suomessa uskonnolla on valtionkirkkomainen erityisasema, vaikka modernissa sivistysvaltiossa näin ei todellakaan pitäisi olla, toteaa Marja Sannikka videoblogissaan.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Seksin mukana isoista viihde-elokuvista häviää jotain olennaista

Katsomme elokuvia, koska haluamme tuntea kauhua, surua, iloa, helpotusta, voimaantumista – ja kiihottumista. Seksi on kuitenkin hävinnyt isoista viihde-elokuvista, ja sen mukana on mennyt osa elokuvan kielestä, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Kruuna vai klaava? Kännit vai pilveä?

Marja Sannikka: Kauhistelemme kannabista, mutta kuolemme viinaan

Mitä me kieltäisimme ja mitä sallisimme nyt, jos päihdepolitiikka pitäisi rakentaa uusiksi, pohtii Marja Sannikka videoblogissaan.

Sean Ricks / Yle Mediadeski

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme

Ihmisoikeuskeskustelussa haisee pahasti kaksinaismoralismi. Se tunkee nenään erityisesti Kiinan uiguurivähemmistöstä puhuttaessa, kirjoittaa Ricks.

Miksi tehdä töitä, jos löhöilemälläkin tienaa?

Marja Sannikka: Työnteko ei aina maksa vaivaa

Suomessa on edelleen tilanteita, joissa sohvalta ei kannata vaivautua töihin, koska tulot eivät siitä juuri parane. Olisiko jo aika purkaa kannustinloukut, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Maahanmuutosta keskusteleminen on mahdotonta

Marja Sannikka: Maahanmuuttokeskustelumme on luokatonta

Joko halventavaa ja yleistävää syyttelyä tai tosiasioista vaikenemista. Miksi ihmeessä maahanmuutosta on niin vaikea keskustella asiallisesti, pohtii Marja Sannikka videoblogissaan.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Puolustusministeri Šoigu takasi Venäjän vilpillisten vaalien tuloksen ja nyt hän jatkaa Venäjän varustautumista pian alkavaan suursotaan

Kremlille vaalit ovat kansallisen turvallisuuden kysymys, johon ulkovallat yrittävät sekaantua. Samalla Venäjän asevoimat on nostanut taisteluvalmiuttaan lähestyvän suursodan varalta, kirjoittaa Mikkonen.

Meitä on helppo huijata

Marja Sannikka: Kuka tahansa voi upota salaliittoteorioihin

Meitä on helppo vedättää, kun etsimme syitä ja selityksiä maailman tapahtumille. Kaikki salaliittoteoriat eivät kuitenkaan ole harmittomia vaan voivat aiheuttaa meille uhkaa, sanoo Marja Sannikka videoblogissaan.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Milloinkahan joku keksii ehdottaa, että heroiinia pitäisi saada lähikaupasta?

Vihreät haluaisivat, että kannabista voisi käyttää ja myydä vapaasti. Jotkut lääkärit sallisivat myös kovien huumeiden käytön ilman rangaistusta. Mikähän mahtaa olla seuraava heitto huumekeskustelussa, pohtii Happonen blogissaan.

Heikki Valkama, Helsinki, 5.9.2018

Heikki Valkama: Edelleen maailma on täynnä pikkutalebaneja, joiden mielestä sukupuolten erot tarkoittavat sitä, että naiset eivät voi pärjätä tietyissä töissä

Joidenkin teknologiajäbien juttuja kuunnellessa tuntuu välillä siltä, että kaikkialla tasa-arvo ei ole edennyt 1900-luvun alun asetelmista. Onneksi teknologia-alakin muuttuu, kirjoittaa Valkama blogissaan.

Onko hävittäjähankkeessa mitään järkeä?

Marja Sannikka: Hävittäjät ostetaan autopilotilla

Historiamme kalleinta asekauppaa on perusteltu harmillisen vähän. Tekeekö reilu 60 uutta hävittäjää meistä todella niin uskottavia, kun Venäjällä on kuitenkin ylivoima, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Löytääkö eksynyt EU uutta suuntaa?

Marja Sannikka: EU:n suunta on hukassa

EU on mahdollistanut meille paljon, mutta nyt unioni on hukassa isojen asioiden kanssa. Onko yhteinen linja taloudesta tai maahanmuutosta edes realistista, miettii Marja Sannikka.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Helpot tarinat houkuttelevat, mutta ovat myrkkyä journalismille

Selkeässä tarinassa on hyvis, pahis ja silmille hyppäävä opetus. Mutta toimittajien kannattaa varoa kertomasta yksinkertaisia tarinoita monimutkaisista asioista, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Mistä lisää hoitajia?

Marja Sannikka: Hoitajat loppuvat

Tähän asti Suomessa on voinut luottaa siihen, että hoitoa saa, kun sitä tarvitsee. Nyt tämä luottamus on koetuksella, koska hoitajista on huutava pula. Mistä saisimme lisää hoitajia, Marja Sannikka kysyy videoblogissaan.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Kaikki eivät pelastuneet

Kabulin valtaus eteni mediassa kuin tarkoin käsikirjoitettu elokuva. Kiinnostaako statistien kohtalo, nyt kun päähenkilöt on pelastettu, pohtii Matikainen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Olisiko yksikään käsikirjoittaja kehdannut kirjoittaa todellisuuden kaltaista katastrofielokuvaa kesästä 2021?

Katastrofielokuvat kalpenevat kesän 2021 sääuutisten rinnalla. Ilmastonmuutoksen tiedetään lisäävän sään ääri-ilmiöitä, mutta mittakaava tuli jopa ilmastotutkijoille yllätyksenä, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Anni Saastamoinen. 21.4.2021.

Anni Saastamoinen: Me syysihmiset olemme vuodenaikojen aamuvirkkuja – suuren yleisön silmissä väärässä ja viallisia

Minulle lokakuu on kuukausista paras ja kaunein ja olen odottanut sitä siitä saakka, kun vuodenaika kallistui kevääseen, kirjoittaa Saastamoinen blogissaan.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Petteri Orpo kehotti ”plaraamaan” vähemmän Twitteriä, mutta neuvoa voi olla vaikea noudattaa

Moni kertoo nyt pitävänsä taukoa Twitteristä. Tein niin itsekin – ja palasin pian takaisin, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Paheneva sinilevätilanne on Itämeren hätähuuto

Nousevat lämpötilat ja kasvavat sademäärät lisäävät Itämereen kulkeutuvaa ravinnetaakkaa ja rapistavat meren kuntoa. Ennätyksellisen lämmin sää näkyy ennätyksellisen surkeassa sinilevätilanteessa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. 

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Työhön kuolemiselle on Japanissa oma terminsä: 80-tuntiset työviikot on todettu tappaviksi

Japanilaiset ihmettelevät suomalaisten lomien pituutta ja työpaikkojen vähäistä yhteisöllisyyttä, mutta moni haluaa enemmän vapaa-aikaa. Elämän täyttäminen pelkällä työllä kiinnostaa yhä harvempia, kirjoittaa Valkama blogissaan Tokiosta.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Kun valtiovalta painostaa piikille, venäläinen ostaa väärennetyn rokotustodistuksen

Venäjällä on totuttu siihen, ettei viranomaisiin kannata luottaa. Siksi suurin osa venäläisistä kieltäytyy viimeiseen saakka ottamasta omassa maassa kehitettyä koronarokotetta, kirjoittaa Mikkonen blogissaan. 

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Kun helle ei helli vaan kuumuus kärventää

Lämpötilat vääjäämättä nousevat ja yhä useammin ja laajemmilla alueilla lämpötila ylittää ihmisten sietokyvyn kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Suomessakin hellepäivien lukumäärä moninkertaistuu. 

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Teini ja täti Boomeri lähtivät kissankäpäläjahtiin – kesäläksy sai miettimään sukupuuttoaaltoa

Suku lähti kasiluokkalaisen kanssa keräämään kasviota. Retki sai pohtimaan muuttuvaa tienpiennarta ja kadonneita dinosauruksia. Jotain on tehtävä tai rentun pitää päivittää ruusunsa 2020-luvulle, kirjoittaa Matikainen.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Miranda voi saada turpiin, jos ei ole prässännyt miehensä housuja – Ketä se kiinnostaa?

Romaninaisten kohtaama väkivalta on arka aihe. Nyrkin iskut eivät kuitenkaan katoa vaikenemalla. Eivätkä niin, että romaninaiset vain nielevät kyyneleet, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Miten tämän lukisi joku joka ei ole tästä kiinnostunut

On vaarallista, jos ajaudumme poteroihin ilmastonmuutoskeskustelussa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Heikki Valkama, Helsinki, 5.9.2018

Heikki Valkama: Moka on lahja ja muut työelämän viisaudet ovat usein onttoa höpöpuhetta

Moka on lahja -sanonnasta, kuten monista muistakin työelämän viisauksista, tulee toistettaessa ja hoettaessa helposti tyhjiä sanankuoria. Ei epäonnistuminen ole lahja, inhimillisyys on.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjän Pohjois-Kaukasiassa Koraani menee perustuslain edelle, eikä shortseja suvaita edes turisteilla 

Etelä-Venäjällä sijaitseva Dagestanin tasavalta on avautunut matkailulle, mutta jännitteet venäläisiä kohtaan kytevät pinnan alla. Paikalliset pelkäävät, että pohjoisesta tulevat matkailijat turmelevat nuorison, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

Anni Saastamoinen. 21.4.2021.

Anni Saastamoinen: Lakkiaispäivänä paistoin pizzaa 11 tuntia, koska en halunnut osallistua luokkatovereideni juhliin 

Kun mediassa nousevat keväisin esiin menestystarinat ja tukun laudatureita kirjoittaneiden tulevaisuusnäkymät, painuvat tuhannet hartiat lysyyn epäonnistumisen pelon ja paineiden alla, kirjoittaa Saastamoinen.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Wolt-kuski jäi suojatiellä auton alle ja yllätti paikalta paenneen yliajajansa

Viime vuonna lähes 90 autoilijaa pakeni onnettomuuspaikalta, kertoo poliisin tilasto. Pakenemiseen voi olla useita syitä. Uhrin jättäminen tien poskeen on törkeää ja raukkamaista, kirjoittaa Happonen blogissaan.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Poliitikot käyttävät yhä enemmän aikaa some-videoidensa hiomiseen – ja se muuttaa myös poliittista kulttuuria

Teknologiajättien algoritmit ratkaisevat, millaiset politiikan sisällöt somessa leviävät. Siksi ei pidä ihmetellä, kun eduskunnan salidebatti ja some-keskustelu alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: On tärkeää, että nelikymppinenkin voi päästä lääkikseen – Kiinassa ajatuskin naurattaa

Kiinassa “ylioppilaskoe” ratkaisee, miten elämässä käy. Lukiossa istutaan 17 tuntia päivässä, koska paikka hyvässä yliopistossa on ainoa tie eteenpäin. Onneksi Suomessa asia on yhä toisin, kirjoittaa Matikainen.

Kuvassa on Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Suomi(kaan) ei hyödy ilmastonmuutoksesta

On itsekeskeistä ajatella Suomen hyötyvän ilmastonmuutoksesta, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Voiko kuiskutuksiin kehysriihestä luottaa?

Politiikan kuiskuttelijat referoivat mediassa kehysriihessä koettuja järkytyksiä ja närkästyksiä. Tiedotusvälineiden olisi hyvä tärkeää kertoa yleisölle, miten nimettömien lähteiden tiedot varmistetaan, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Marja Sannikan vihapuheräntin puhdas kuva kanteen

Marja Sannikka: Vihaisen puheen rajoittaminen uhkaa sananvapautta

Vaikka loukkaava ja törkeä kielenkäyttö on vastenmielistä, se ei ole aina laitonta. Suomessa moni haluaisikin kiristää vihapuhelakeja, mutta kauniissa ajatuksessa on paljon käytännön ongelmia, pohtii Sannikka videoblogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle