Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Apulaiset täyttävät kylmähyllyä Prismassa.

Ruuan hinta kääntyy laskuun, mutta kuluttajan käyttäytyminen on kysymysmerkki – ”Ei välttämättä suurta merkitystä ostoskorin hinnassa”

Ruoka on kallistunut rajusti, eikä ennustettu parin prosentin lasku vielä vaikuta paljon. Nyt odotellaankin, palaavatko asiakkaat halpatuotteista hiljalleen aiempiin valintoihinsa.

Elintarvikkeita kaupan ostoshihnalla.

Ruuan hinta lähtee ensi vuonna viimein laskuun, ennustaa PTT – vanhoja aikoja on silti turha haikailla

Pari vuotta kestänyt ruuan hinnan nousu taittuu ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT. Kuluttaja maksaa silti yhä ruuastaan selvästi enemmän kuin ennen ylämäen alkua.

ammattikorkeakoulun valtauksessa kyltti jossa lukee

Ruoka on jo niin kallista, että osa opiskelijoista päätyy jopa varastamaan: ”Aliravitun oman käden oikeus”

Tilastokeskuksen mukaan ruoka oli elokuussa vielä lähes seitsemän prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Se näkyy myös opiskelijoiden ruokailutottumuksissa.

Kuvitus, jossa käsi valitsee Ylen ruokakoneesta kahvin. Kahvin hinta laski elokuussa 4,8 prosenttia edellisestä vuodesta.

Asumisen ja ruuan hinnat kasvattavat inflaatiota nyt eri tahtiin: katso Ylen Ruokakoneesta, miten eri tuotteiden hinnat muuttuivat

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli elokuussa 5,6 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti etenkin asumisen kallistuminen. Ruoka oli elokuussa 6,8 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Neljänruoka-ruokakassin sisältöä pöydällä.

Opiskelija, miten syöt ruuan hintojen noustua? Kerro kokemuksiasi, teemme aiheesta juttua

Opiskelijan kukkaron nyörit ovat entistä tiukemmalla nousseiden elinkustannusten myötä. Haluamme kuulla, miten hinnannousu on vaikuttanut ruokavalintoihisi ja toisaalta, mistä et suostu luopumaan tiukassakaan tilanteessa.

Ihmisiä kassajonossa.

Avasiko Lidl uuden hintasodan? Kertoi laskevansa yli sadan tuotteen hintaa, S-ryhmä ja Kesko vaitonaisia

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi uskoo muiden ketjujen tarkastelevan hintojaan Lidlin ilmoituksen jälkeen.

Max Schulman, spannmålsombudsman MTK

Kotimaan viljasato jäämässä keskimääräistä pienemmäksi

Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa paitsi suomalaisen kuluttajan myös viljelijän kukkaroon. Asiantuntijan mukaan suomalaiselle kuluttajalle riittää leipää, vaikka viljan hinta on noussut.

Dilma Rousseff ja Vladimir Putin istuvat koristeelllisilla tuoleilla takan edustalla, jonka yllä lukee Russia-Africa 2023.

Putinilta tekopyhä lupaus ilmaisesta viljasta useille Afrikan maille huippukokouksessa – pommittaa samalla Ukrainan viljasatamia

Putinin mukaan viljaa tullaan toimittamaan Burkina Fasoon, Zimbabween, Maliin, Somaliaan, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Eritreaan.

Mies on polvillaan ja katsoo lehmiä navetassa.

”Kaikki vilja menee oman tilan karjan rehuksi eikä se riitäkään”, toteaa nuori tilallinen – viljan jättihinta on pudonnut viime vuodesta

Ukrainan sota ja kuivuushuolet ovat pitäneet viljamarkkinaa heilahtelevana, mutta viime viikkoina viljan hintataso on ollut melko tasainen.

 Ukrainalaiset viljelijät korjaavat viljaa Odessan alueella Etelä-Ukrainassa 23. kesäkuuta.

Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta – tätä se tarkoittaa

Viljasopimuksen kaatuminen uhkaa pahentaa ruokakriisiä maailman köyhimmissä maissa. Venäjä sanoo palaavansa sopimukseen, kun sen vaatimuksiin on suostuttu.

Rauhaniemen kansankylpylä.

Nousevat hinnat pakottavat suomalaisia hylkäämään kesälomareissut – neljän lapsen äiti kertoo, miten perhe lomailee 2 400 eurolla kuukaudessa

Osa perheistä on joutunut luopumaan lomatoiveistaan kokonaan, osa toteuttaa kesälomamatkan aiempaa pienemmällä budjetilla.

Grafiikka näyttää, kuinka asumisen hinta nousi eri puolilla Suomea toukokuusta 2021 toukokuuhun 2023. Eniten asumisen hinta nousi Länsi-Suomessa 22,7 prosenttia ja vähiten Itä-Suomessa 16,4 prosenttia.

Ravintoloissa käyminen on kallistunut eniten Uudellamaalla, asuminen Länsi-Suomessa – tältä inflaatio näyttää eri puolilla Suomea

Tarkastelimme hintojen nousuvauhtia eri alueilla toukokuun 2021 ja toukokuun 2023 välisenä aikana. Asumisen kustannukset nousivat nopeimmin Länsi-Suomessa, kun taas hotelli- ja ravintolapalveluiden Uudellamaalla.

Grafiikka näyttää, kuinka Taloustutkimuksen Suomi syö -kyselyyn vastanneista 16-34-vuotiaista naisista puolet sanoo katsovansa ruokaostoksilla ensisijaisesti hintaa, kun taas 55-79-vuotiaista miehistä neljäsosa katsoo ensisijaisesti hintaa. Kaikista vastaajista kolmannes katsoo ensisijaisesti hintaa.

Kallis ruoka sai nuoret naiset säästeliäiksi – uusi kysely kertoo harvinaisen suurista muutoksista

Suomalaiset ovat muuttaneet merkittävästi ostokäyttäytymistään ruokakaupassa, kertoo tuore kysely. Muutos on suurin nuorten naisten, pienin ikämiesten kohdalla.

Kokki lisää murekkeita noutopöydän tarjontaan.

Noutopöytä on suomalaisten kestosuosikki – sen suosio säilyy, vaikka osa ravintoloista karsii tarjontaa kustannusten noustua

Ravintola-alalla punnitaan nyt erityisen tarkkaan, onko noutopöydän tarjoaminen kannattavaa. Luottamus asiakkaiden ymmärtäväisyyteen on vahva, vaikka joitain ruokia on pitänyt karsia.

Kauppa Norjassa

Huhut Pohjois-Norjan halpuudesta ovat liioiteltuja – Kirkkoniemessä on Ylen hintavertailun kallein ruoka

Norja on yhä pohjoisen rajakaupan kallein maa. Halvinta on Suomen Torniossa, jossa ruokakori maksaa 41,40 euroa. Norjan Kirkkoniemessä kori on yli 24 euroa kalliimpi. Vuosi sitten ero oli 31 euroa.

Grafiikka näyttää, kuinka asumisen ja ruuan hinta on noussut vuodesta 2021 alkaen. Ruuan ja asumisen hintojen nousu on lähentynyt toisiaan, kun ruuan hinnan nousu on taittunut. Toukokuussa ruuan hinta nousi 11,1 prosenttia ja asumisen 10,8 prosenttia.

Hintojen nousu kurittaa nyt kovimmin nuoria aikuisia – tässä syy

Kallis ruoka on iskenyt aivan kaikkien kukkaroon, mutta nyt inflaatio puree terävimmin 25–34-vuotiaiden perheisiin, kun asuntolainojen korot moninkertaistuvat. Ruoan hinta muuttuu.

Kassalla ostokset hihnan alapäässä. Taustalla nainen maksamassa ostoksiaan.

Näin kokiksi valmistunut opiskelija saa rahat riittämään – rahaa kuluu viikossa ruokaan vain 20 euroa

Johanna Ollilainen elää tarkoituksellisesti tiukalla budjetilla, jossa tärkeintä on suunnitelmallisuus. Toisaalta kertyneet säästöt vaikuttavat opintotukien määrään.

"Seuraava asikas" -kassakapula kaupan kassahihnalla.

Kuluttajahintojen nousu hidastui toukokuussa – Kuluttajaliiton pääsihteeri povaa koronnostojen loppua ja valoisaa ensi vuotta

Eniten nousivat elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat, ilmenee yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotiedoista.

Suuressa kasvihuoneessa kasvaa paljon salaattia

Viljelypuutarhassa paiskitaan taas täyttä työviikkoa sähkön hinnan laskettua, mutta hintojen nousu karkotti asiakkaat vihannesosastoilta

Turkulaisen Deliverden työntekijät siirtyivät viime talvena muutosneuvottelujen jälkeen nelipäiväiseen työviikkoon, kun tuotantoa jouduttiin ajamaan alas sähkön hinnannousun vuoksi.

Rengon pitopalvelun toimitusjohtaja Elina Jokinen seisoo keittiössä ja katsoo nauraen kameraan.

Sokerin hinta pomppasi, mutta kahvi halpeni selvästi – katso Ylen ruokakoneesta, paljonko juhlatarjoilut kallistuivat vuodessa

Kustannusten nousu rokottaa entistä rajummin valmistujaisjuhlien budjetteja, mutta juhlatarjoilujen sisältöön hintojen nousu vaikuttaa vain vähän.

Ihmisiä ostoksilla Prismassa.

Vihdoinkin positiivisia uutisia ruokalaskujen kanssa tuskaileville – katso, mitkä tuotteet halpenivat eniten

Tilastokeskuksen mukaan ruoan hinta nousi lähes 14 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtiin kuitenkin jo selvää laskua.

Nainen jäätelökioskin edustalla.

Jäätelöpallosta on tullut arjen luksusta, johon kaikilla ei ole varaa: viisi euroa tuntuu sveitsiläisenkin kukkarossa

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet kauttaaltaan, ja se näkyy myös irtojäätelön hinnassa. ”Haasteita on”, sanoo jäätelömyyjä.

Nainen laskee suksilla Levi-kyltin ohi.

Levillä takana hyvä talvi – hissiyhtiön liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseen

Kittilän Levin hiihtokeskuksen menestyksekäs talvi näkyi myös yöpymisten määrän kasvuna.

Juuso Joona.

Juuso Joonan kolumni: Maatalous ei tarjoa houkuttelevaa tulevaisuusnäkymää – se uhkaa myös huoltovarmuuttamme

Suomalainen maatalous kärsii useista ongelmista, ja koko elinkeinoa tulisi uudistaa. Meiltä puuttuu kuitenkin yhteinen tavoite, joka murrosta ohjaisi.

Kaloja kalatiskillä.

Lohi maksoi viime syksynä vain 8 euroa kilolta, mutta nyt hinta on historiallisen korkealla – ensi kesänä kaikki voi olla jälleen toisin

Norjan kassilohen hinta romahti viime syksynä, mutta on taas pikkuhiljaa kiivennyt huippulukemiin. K-ryhmässä kova hinta on saanut lohen kysynnän laskuun.

Hämeen Marttojen kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck seisoo essu päällä pöydän takana ja pudottaa lusikalla mysliä lasikulhoon.

Vertailimme kotiruuan hintoja eineksiin ja yllätyimme – halvin itse kokattu makaronilaatikko ohitti valmislaatikon hinnan

Inflaatio kurittaa kotitalouksia ja ruokateollisuutta eri tahtiin. Kuluttajahinnat lähtivät nousuun vuoden 2022 kesällä, kun ruokaketjuun kohonneet kustannukset iskivät jo vuoden 2021 syksyllä.

Petteri Orpo.

Perjantai 14.4.2023 (radio)

Hallituskeskustelut. Terveysfirmojen hinnat. Ruuan hinta. Australian ennätystuuli. Suomen sää.

Katri Helenan hymyilevät kasvot.

Perjantai 14.4.2023 (tv)

Hallituskeskustelut. Ruuan hinta. Katri Helena. Sää.

Kuvitus, jossa käsi valitsee Ylen ruokakoneesta pizzan. Pizzojen hinta nousi maaliskuussa 30,5 prosenttia edellisestä vuodesta.

Ruoan hintojen nousu jatkuu rajuna – tämänkin vuoden hintaennusteet menevät täysin uusiksi

Ruoan hinnannousu jatkuu odotettua nopeampana. Hintaennuste kaksinkertaistui syksystä ja nyt odotetaan jopa kahdeksan prosentin nousua. Tilastossa on kuitenkin yksi ilouutinen.

Kuvakombo: vasemmalla kuva ruokakaupan karkkihyllystä. Oikealla studiokuva toimittaja Sara Salmesta.

Nyt kuka vain voi ilmiantaa kutistuneita tuotteita – Kuluttajaliitto kerää yhteen havaintoja ”shrinkflaatiosta”

Tuotteiden kutistamista lienee tapahtunut aina. Ilmiö on noussut keskusteluun inflaation ja ruoan hinnan kallistumisen vanavedessä.

Vasemmalla kuva marketin lihatuotehyllystä. Oikealla toimittaja Antti Kurra.

Ruoan hinnan nousu kiihtyy, eikä loppua näy – katso videolta, mitä hinnoista nyt tiedetään

Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, milloin ruoan hinnan voidaan aikaisintaan odottaa laskevan.

Opiskelijat, kollaasikuva.

Inflaatio osuu kipeästi opiskelijoiden elämään – kaksi asiaa vaikeuttavat nyt arkea ja tulevaisuutta

Opiskelijoiden tulot koostuvat opintorahasta ja -lainasta. Inflaatio on heikentänyt tulojen ostovoimaa samalla, kun lainarahan korot ovat nousset jyrkästi. Asiantuntija on jo huolissaan tilanteesta.

Kuva kaupan ostokärryistä, kärryissä ostoksia, maitopurkkeja, leipää ja muuta. Kärryjen edessä kassajono.

Tiistai 14.3.2023 (radio)

Inflaatio. Ruoan hinta. Suomen Nato-jäsenyys. Katujengit. Abortit. Sääennuste.

Nainen katsoo kameran suuntaa ja ympärillä ihmisiä.

Uusi ennätys: Ruoan hinnan nousu kiihtyy taas – katso tästä, mitkä tuotteet nousevat nyt nopeimmin ja mitkä hitaimmin

Ruoan hinnan nousun kiihtyminen ehti jo hellittää, mutta vain hetkeksi. Helmikuussa hintojen nousu kiihtyi uuteen ennätykseen, selvästi yli 16 prosenttiin.

Tomaatteja kasvihuoneella.

Jos ruoka tuntuu nyt kalliilta, pahempaa on luvassa, sanovat tutkijat

Sähkön hinta on laskenut huippulukemista, ja bensapumpullakin hinta ehti jo notkahtaa. Sen sijaan ruoka on entistä kalliimpaa.

Outi Suvanto

Keskiluokkaiset suomalaiset kertovat Ylelle syövänsä epäterveellisesti rahapulan vuoksi

Keskiluokkaiset suomalaiset kertovat syövänsä epäterveellisesti rahapulan vuoksi. Outi Suvantoa asia raivostuttaa. Hän on yksi sadoista Ylen verkkokyselyyn vastanneista.

Linda Hästbacka asettelee elintarvikkeita pöydälle.

Kestävä kuluttaminen on valinta, josta joustaminen pakon edessä voi ahdistaa – Linda Hästbacka pitää eettisyyttä hintoja tärkeämpänä

Inflaatio on vaikuttanut eniten liha- ja maitotuotteisiin sekä kahviin, mutta tarve tinkiä ruokakuluista näkyy myös luomu- ja Reilun kaupan tuotteissa. Hintojen noustessa valinnoista voi tulla vaikeitakin.

Matkustaja vilkuttaa punaisen ristin kuljetusauton ikkunassa.

Ukrainan etulinjassa asuu edelleen miljoonia ihmisiä taisteluiden keskellä, ruoka tulee YK:n ”marketista”

YK:n avustusrekoilta on pääsy kielletty Venäjän hallussa oleville alueille.

Tomaatteja kaupan hyllyssä.

Ostatko enää vihanneksia tai perjantaikarkkeja? Kerro meille, mistä olet joutunut tinkimään yhä vain kallistuvan ruuan hinnan takia

Hintojen nousu vaikuttaa monien suomalaisten ruokaostoksiin. Miten on käynyt sinun ruokalaskullesi?

Grafiikka näyttää kalan ja kahvin hinnan suhteessa vuoden 2021 tammikuuhun. Kalan hinta oli noin 40,5 prosenttia kalliimpaa, kahvin noin 43 prosenttia kalliimpaa kuin tammikuussa 2021.

Kalan ja kahvin hinnat kääntyivät taas nousuun – katso ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat tammikuussa

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeet maksoivat tammikuussa 15,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Hintojen nousun pitäisi vuoden mittaan tasoittua.

Ihmisiä ostoksilla Prismassa.

Taantumassa syödään karkkia ja jätetään hedelmät hyllyyn – ostoskäyttäytymisen muutos näkyy jo S-ryhmässä

S-ryhmä paransi tulostaan 16 prosenttia vuodentakaisesta. Markettikaupassa myynti kasvoi, mutta tulos putosi. Ostovoiman heikkeneminen näkyy kaupassa monin tavoin.

Helsingin Myllypuron elintarvikejakelussa jonottavia ihmisiä

Aamukahdeksalta leipäjono on Itä-Helsingissä niin pitkä, ettei se mahdu edes kuvaan – keväällä tilanne voi olla vielä pahempi

Yleinen kustannustason nousu on ajanut ahtaalle ruoka-apua järjestäviä yhdistyksiä. Jakelupisteille kaivataan lisää elintarvikkeita mutta myös työntekijöitä.

Lehmiä navetassa

Maatalouden tuottajahintojen nousu hidastui selvästi viime vuoden lopulla

Viljan hinta on ollut laskussa jo kahden peräkkäisen neljänneksen ajan. Lihan ja maidon hinnat puolestaan nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna.

Alennustuotteita ostoskärryssä.

Kaupat houkuttelevat nyt nipputarjouksilla ja halpamerkeillä, mutta ruokaostoksilla hinta on vain yksi pieni tekijä

Ruokakaupat ovat muuttaneet markkinointiaan, sillä asiakkaiden koetaan nyt kulkevan tarjousten perässä. Kuluttajatutkimuksen asiantuntija muistuttaa, että bisnes on vahvasti myös tunnetta ja psykologiaa.

Nicke Kavilo pitelee kädessään jauhelihapakettia lihahyllyn äärellä.

Biohävikki on olematonta eikä iltojen tupla-aleen riitä enää tuotteita, sillä kauppojen mukaan ruoan ostaminen on muuttunut

Prisman lihaosaston punalappuiset tuotteet myydään ainakin Kokkolassa monesti loppuun jo ennen kello 21 alkavaa tupla-alea. Alehintaisten tuotteiden myynti on kasvanut suurissa kauppaketjuissa.

Suomalaista kurkkua myynnissä K-Citymarket Ideaparkissa Seinäjoella 4,95 euron kilohintaan 18. tammikuuta 2023.

Lauri Karttunen ihmetteli suomalaiskurkun 62 sentin myyntihintaa Puolassa – Tiktok-julkaisusta tuli väärinymmärretty viraalihitti

Tiktokissa julkaistu video suomalaisen kurkun halvemmasta hinnasta ulkomailla on herättänyt sosiaalisessa mediassa ärtymystä. Kurkun hinnoittelun syy on kuitenkin monimutkaisempi.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.

Perjantai 13.1.2023 (tv)

Ruuan hinta. Sähkön hinta. Vuoden urheilija. Sää.

Kuvitus, jossa käsi valitsee jauhot ruuan hintakoneesta. Jauhojen hinta nousi joulukuussa 45,1 prosenttia edellisestä vuodesta.

Ruuan hinta on noussut ennätysvauhtia, mutta nyt näkyy jo pieni käänne – katso Ylen ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat

Tilastokeskuksen hintatietojen mukaan elintarvikkeet olivat joulukuussa 16 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Nousun ennustetaan jatkuvan vielä alkuvuoden.

Ruokaa laitetaan lautaselle seisovasta pöydästä.

Lounaan hinta nousi jo lähes 13 euroon – vaihtavatko työpaikkaruokailijat eväisiin?

Moni ravintola on asettanut lounaan hinnaksi saman summan, mikä on työnantajan tarjoaman lounasedun enimmäismäärä. Lounasetu nousi nyt huomattavasti, koska ravintola-alan kustannukset ovat kohonneet jyrkästi.

Paistettuja ruisleipiä leipomon hyllyssä.

Maakaasun kallistuminen iski kovaa leipomoihin: uuneja vaihdetaan nyt sähköisiin, koska liian kallista leipää ei osta kukaan

Leipomoissa oli totuttu vuosien ajan halpaan maakaasuun, ja energiatehokkuudesta ei tarvinnut kantaa huolta. Energian hinnan lisäksi sen saatavuus on noussut aiempaa tärkeämpään rooliin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle