Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hankasalmen terveyskeskus.

Sunnuntai 3.7.2022

Terveydenhuollon sijaispula. Droonit. Elokuvateatterit. Avioehdot. Kuiva maasto. Sää.

Sidse Babett Knudsen roolissaan sarjassa Vallan linnake.

Tanska halusi tehdä rahaa huippusuosituilla sarjoillaan – seurauksena Netflix ja Viaplay keskeyttivät uudet tanskalaiset tuotantonsa

Vallan linnakkeen kaltaisia menestyksiä ei ehkä lähivuosina enää nähdä, sillä suoratoistopalvelujen mielestä tanskalaisista tuotannoista on tullut liian kalliita.

Taustalla suuri sirkusteltta ja ihmisiä. Edessä ohjaaja Nicholas Meyer Sodankylän elokuvajuhlilla.

Yksi Sodankylän elokuvajuhlien päävieraista on ohjaaja, joka sai Ronald Reaganin tajuamaan, ettei ydinsotaa voita kukaan

Maailmanpolitiikkaa tarkasti seuraavan yhdysvaltalaisohjaajan Nicholas Meyerin mielestä nykyinen konfliktin ilmapiiri on pelottava, mutta esimerkiksi elokuvat ovat sopiva tapa käsitellä vaikeita asioita.

Saimaannorppa rantakivellä

Keskiviikko 15.6.2022

Tekninen häiriö on sotkenut palkkojen maksua. Asuntolainojen korot nousevat. Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat. Saimaalla risteilee nyt paljon norppaturisteja. Säätiedot.

Naisen pää pilkottaa lammikosta, taustalla dinosauruksen jalat.

Jurassic World vapautti dinosaurukset maailmaan, ja nyt ratkaistaan ihmiskunnan tulevaisuus – listasimme kesän tärkeät elokuvaensi-illat

Elokuvateattereissa nähdään muun muassa elämäkertaelokuva Elviksestä sekä Jordan Peelen odotettu kauhu-uutuus.

Elokuvamusiikin tärkein tehtävä on antaa katsojalle tunne-elämys

Riitasoinnut ja rytminvaihdokset harkitaan tarkkaan, kun elokuvamusiikilla ohjataan katsoja tunteesta toiseen – ohjaaja: "Se on kuin näkymätön näyttelijä"

Musiikin merkityksestä elokuvan tarjoamalle tunnekokemukselle valmistui tutkielma Lapin yliopistossa. Teemu Haapaniemi sävelsi lyhytelokuvaan musiikin affektiteoriaan nojaten.

Batman och Catwoman.

Analyysi: Ovatko elokuvat entistä pidempiä? Kyllä, ja syy on yksinkertainen

Älylaitteita vastaan taistelevat studiot tuottavat nyt pitkiä spektaakkeleita, jotka on "pakko nähdä valkokankaalta", kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Punainen moottoripyörä elokuvateatterin aulassa.

Sami Niemimuukko rakensi Tom Cruisen moottoripyörästä täydellisen kopion – tältä se näyttää

Sami Niemimuukko ihastui 12-vuotiaana Top Gun -elokuvaan. Reilu 30 vuotta myöhemmin hänen rakentama kopio elokuvan moottoripyörästä seisoo elokuvateatterin aulassa.

Näyttelijä Vesa Vierikko ja ohjaaja Timo Koivusalo.

Porissa kuvataan tänä kesänä jo toista Pelle Hermanni -elokuvaa

Ensimmäinen Pelle Hermanni -elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

 Ray Liotta, Robert De Niro, Paul Sorvino ja Joe Pesci elokuvassa Mafiaveljet, 1990

Mafiaveljistä tunnettu Ray Liotta kuollut 67-vuotiaana

Tiedottajansa mukaan Liotta kuoli kesken elokuvan kuvausten Dominikaanisessa tasavallassa.

Volodymyr Zelenskyi ja Sanna Marin poseeraavat maidensa lippujen edessä.

Torstai 26.5.2022 (radio)

Marin Ukrainassa. Koronarokotteet. Koronapotilaat. Aurinkopaneelit. Metsurin tarina. Sää.

Miitta Sorvali

Elämäntyön Venla-palkinnot Miitta Sorvalille ja Pirkka-Pekka Peteliukselle – Yle seurasi Kultainen Venla -gaalaa suorana

Tv-ala palkitsi vuoden parhaita tv-sarjoja ja ohjelmia Kansallisoopperassa. Politiikka-Suomi sai kaksi Venlaa ja Sisäilmaa-sarja kolme. Lisäksi Vuoden komediasarja, Aikuiset nappasi kolme Venlaa.

Stig lavalla tanssijain kanssa.

Edessä on kaikkien aikojen gaalaviikonloppu, kun peräkkäisinä päivinä jaetaan Jussit, Emmat ja Venlat – “Ei mikään optimitilanne”

Viikonloppu on täynnä tähtiloistoa ja juhlaglamouria, kun elokuvan, musiikin ja television parhaimmisto saa palkintonsa.

Kirjailija Ilmari Kianto radion studiossa. Hänen edessään on mikrofoni. Pöydällä on kirja nimeltään Ryysyrannan Jooseppi.

Elokuvan ystäviä hellitään Kainuussa tulevana viikonloppuna: Kainuu Four Seasons Film Festival tarjoaa maistiaisia Ilmari Kiannon dokumenttielokuvasta

Sotkamon ja Kuhmon yhteisellä filmifestivaalilla nähdään useita elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Lisäksi nähdään laaja valikoima kotimaisia pitkiä elokuvia ja lyhytelokuvia.

Mies karvalakissa talvimaisemassa.

Suomalaiselokuva Metsurin tarina Cannesin elokuvajuhlien ohjelmistoon – Mikko Myllylahti kisaa esikoisohjaajan palkinnosta: "Unelmien täyttymys"

Hyväntahtoisesta mutta epäonnisesta Pepestä kertova Metsurin tarina herätti jo tuotantovaiheessa poikkeuksellista kansainvälistä kiinnostusta.

Anna-Mari Kähärä löytää luomisrauhan siirtolapuutarhamökistään

Anna-Mari Kähärä sävelsi hoitajien ahdingon lauluiksi dokumenttiin: "Armotonta menoa -elokuva luo ymmärrystä hoitajalakon syihin"

Anna-Mari Kähärä sävelsi vanhustenhoidon ammattilaisten nimettömistä kirjeistä kumpuavan ahdingon lauluiksi palkittuun dokumenttielokuvaan. Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja saa teatteriensi-iltansa perjantaina.

Kuvassa nuoret näyttelijät Mikael Ehn, Sira Junno ja Veetu Hietanen elokuvajulisteen edessä.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka seikkailee aidossa Lahdessa – koko perheen elokuva noudatti ekologisia periaatteita kuvausten aikana

Seikkailuelokuva pohjautuu lahtelaiskirjailija Kalle Veirron kirjasarjaan, ja käsikirjoituksesta vastasi lahtelainen ohjaajakaksikko. Elokuvan ensi-ilta on perjantaina.

Jonas Berghäll ja kameramiehet.

Yle näyttää dokumentin, joka sai Ruotsin viranomaiselta langettavan päätöksen ja poistettiin SVT:n palvelusta – ohjaaja seisoo elokuvansa takana

Punkkisota kertoo Joonas Berghällin raskaasta matkasta kroonisen borrelioosin kanssa. Nyt se esitetään ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa osana Docventuresin ohjelmistoa.

Codan tekijäryhmä lavalla.

Maanantai 28.3.2022 (radio)

Venäjä jatkaa iskuja Ukrainassa. Ihmiset uskovat, että Suomen talous kehittyy huonosti. Mika Lehtimäki eroaa johtajan virasta Olympiakomiteassa. Oscarit jaettiin USA:ssa.

Will Smith suuttui Chris Rockille Oscar-gaalassa

Analyysi: Kun Oscareissa lyödään julkkista tv-kameroiden edessä, palkittuja elokuvia ei muista kukaan

Will Smith mottasi Chris Rockia Oscar-gaalassa. Tapahtuma sai ikävästä välikohtauksesta varmasti lisäkatsojia, mutta elokuva tuntuu taas hävinneen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Spede Pasanen.

Spede-elokuva teattereihin ensi vuonna, keskittyy 1960- ja -70 -lukujen taitteeseen

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen kahteen elämäkertateokseen. Elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä.

Karen Gillian (Sarah) Dual-elokuvan kohtauksessa.

Katsoimme Tampereella kuvatun Hollywood-elokuva Dualin – tuttujen maamerkkien lisäksi elokuvassa näkyy sateinen ja harmaa suomalainen sää

Kokonaan Tampereella kuvattu Dual saa Euroopan ensi-iltansa lauantaina kutsuvierasnäytöksessä. Kuka tahansa pääsee katsomaan elokuvaa Tampereella 18. maaliskuuta alkaen. Elokuva ei tule ohjelmistoon näin nopeasti muualla.

Kuvausryhmä kuvaa kohtausta tv-sarjaa tavisella pihalla, jossa etualalla valkoinen auto ja takas-alalla poliisiauto.

Oulun seudulla kuvattu saaristojännäri esitellään Cannesin kirkkaissa valoissa

Korvessa kulkevi on valittu Cannesin draamasarjojen esittelytapahtuman kiinnostavimpien sarjojen listalle. Esittelytapahtuma on Ranskassa huhtikuun alussa, ja sarja nähdään Elisa Viihde Viaplayn suoratoistopalvelussa ensi vuonna.

Kaksi naista syö pöydän äärellä.

Tiistai 8.3.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Suomalainen kauhuelokuva. Sääennuste.

Kuva Teppo Airaksisen Supercool-elokuvan kuvauksista.

Suomalaiset elokuvantekijät kuvasivat Yhdysvalloissa teinikomedian, jonka budjetti oli Tuntemattoman sotilaan kokoinen – ”On ok, jos huumori ärsyttää ja vihastuttaa”

Uhkarohkea elokuvaprojekti Atlantin takana törmäsi lukuisiin kulttuurieroihin ja ylitti ne. Korona siirsi elokuvan ensi-iltaa useita kertoja, mutta viimein elokuva tulee valkokankaille.

Kolme nuorta istumassa portailla

Huippuohjaajat ja itähelsinkiläisnuoret tekivät tv-sarjan ilman teiniangstia tai päihdesekoiluja: “Mustista nuorista tehdään yleensä vain traumapornoa”

Täysin uudella tavalla toteutettu Ylen nuortensarja Zone B sai alkunsa nuorisotyöntekijä Omar Abdin ja Hytti nro. 6 -ohjaaja Juho Kuosmasen ystävyydestä ja kyllästymisestä kovin yksipuoliseen kuvastoon. 

Netflixin katselua tietokoneelta, kuvattu olan takaa.

Säännöllinenkään liikunta ei ehkäise laskimotukoksia, jos istuu liian kauan paikoillaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkimuksen mukaan runsas television katselu altistaa laskimotukoksille, sillä pitkä paikallaanolo haittaa verenkiertoa ja lisää riskiä veren hyytymiselle.

 Msutafe Hassan Kultainen maa -elokuvan pressitilaisuudessa.

Dokumentti taltioi vantaalaisen perheenisän ihmeellisen tarinan: muutti Somalimaahan, perusti kaivoksen ja tavoitteli rikkauksia aavikolla

Kultainen maa saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 11. helmikuuta. Elokuvateatterilevityksensä jälkeen elokuva nähdään myöhemmin myös televisiossa, esimerkiksi Ylellä sekä kahdella Al Jazeeran kanavalla.

Msutafe Hassan

Keskiviikko 26.1.2022 (tv)

Taksiala. Korona-ajan sairaudet. Dokumenttielokuva. Sääennuste.

Janni Hussi ja hänen koiransa Harri istuvat Puoli seitsemän ohjelman vaaleanpunaisilla sohvilla. Harri on toy-villakoira.

Janni Hussi sai niin hyvää oppia näyttelijä Armi Toivaselta, että taidoilla irtosi rooli suositusta tv-sarjasta

Tv:stä ja radiosta tuttu juontaja Janni Hussi oli haaveillut jo pitkään näyttelijäntöistä. Amatöörinä hän päätti ottaa yksityistunteja taitojensa kehittämiseksi.

Ääninäyttelijä Jaana Saarinen katsoo kameraan. Taustalla on kuva Meryl Streepistä. Pesosella ja Streepillä on sama muikea ilme.

Netflix dubbasi Don't Look Up -elokuvan suomeksi, ja se herätti somessa "kauhuntäyteisiä" tunteita – oikeasti käännös on palvelua sadoilletuhansille

Kun Meryl Streep puhuukin elokuvassa suomea, katsoja nauraa, raivostuu tai ilahtuu. Leffafanit kehitysvammaisten elokuvakerhossa toivovat lisää suomeksi dubattuja elokuvia.

Näyttelijät Seidi Haarla ja Juri Borisov elokuvassa Hytti nro 6

Golden Globe -gaala on kriisissä – Hytti nro 6 on ehdolla ensi yönä, eivätkä tekijät tiedä, pitääkö voittajat tarkistaa aamulla Twitteristä

Aiemmin eturivin tähtiä ja kimallusta täynnä ollut Golden Globe -gaala muuttui skandaalien myötä tilaisuudeksi, jota tv-kanavat ja julkkikset karttavat. Hytti nro 6:n tuottaja arvioi, että palkinnosta olisi silti hyötyä markkinointimielessä.

Sidney Poitier.

Ensimmäinen parhaan miespääosan Oscarin voittanut musta näyttelijä Sidney Poitier on kuollut

Poitier syntyi vuonna 1927 Miamissa ja varttui tomaattifarmilla Bahamalla. New Yorkiin hän muutti 16-vuotiaana.

Dokumenttiojaaja Jarmo Jääskeläinen.

Dokumenttiohjaaja Jarmo Jääskeläinen on kuollut

Viipurissa vuonna 1937 syntynyt Jarmo Jääskeläinen kuoli sunnuntaiaamuna Helsingissä.

Elokuvaohjaaja Alex Noyer.

Suomalaisohjaaja Alex Noyer toteutti unelmansa ja teki Hollywoodissa kauhuelokuvan: "Kun kohtauksessa on mukana verta, panokset kovenevat"

Kulttuurivieras Alex Noyer kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat onnistuneet toteuttamaan unelmansa ja tekemään pitkän elokuvan Hollywoodissa. Suomalaisesta mentaliteetista on ollut Noyerille kansainvälisissä elokuvaympyröissä runsaasti hyötyä.

Betty White.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Betty White on kuollut 99-vuotiaana

Suomalaiset muistavat hänet ehkä parhaiten tv-sarjasta Tyttökullat.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaan blogi: Botox jähmetti Nicole Kidmanin kasvot, mutta ehkä sillä ei ole väliä

Botox on huomaamatta hiipinyt osaksi sitä, miten me ilmaisemme ja tulkitsemme tunteita, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Kohtaus elokuvasta Don’t Look Up.

Yleisö rakastui, kriitikot nuivempina – tällainen on huippunäyttelijöiden täyttämä Don't Look Up -elokuva, joka singahti Netflixin suosituimmaksi

Don't Look Upin roolisuoritukset keräävät kehuja, muuten kriitikoiden vastaanotto on ollut nihkeämpää. Elokuvassa komeetta uhkaa maata, mutta suuri yleisö ei jaksa siitä innostua.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Finnish film "Compartment No. 6" makes Oscar shortlist

A nomination would mark the first time in 20 years since Finland was represented in the category.

Hannele Lauri vaatii ohjaajalta visiota ja vaativuutta

Hannele Lauri ei muista kaikkia tekemiään rooleja, mutta muistaa jokaisen ohjaajan: "Hyvällä ohjaajalla on täydellinen visio ja hän osaa vaatia"

Monista televisio- ja elokuvarooleista tunnettu näyttelijä Hannele Lauri on ensimmäisessä elokuvapääroolissaan joulukuun lopussa ensi-iltaan tulevassa komediassa 70 on vain numero.

Näyttelijä Anna Airola henkilökuva

Anna Airola valittiin vuoden tv-näyttelijäksi

Hänen kuvailtiin tuoneen uudenlainen koominen naishenkilö tv-sarjoihin.

Kari Aro istuu piirrettyä taustaa vasten ja katsoo kameraan.

Legendaarisen Koho-lätkämailan isä Kari Aro omisti osan elämästään ufoille – uusi dokumentti kertoo idearikkaan ihmisdynamon tarinan

Miljoonabisneksen luoneen Kari Aron viimeiset vuodet olivat traagiset. Dokumenttielokuva forssalaisesta mailatehtailijasta nähdään Ylellä ensi vuonna.

Hannu-Pekka Björkman

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Elokuvaohjaaja ja -tuottaja John Landis.

Blues Brothersista tuttu John Landis Suomessa: ohjaajalegenda opastaa nyt Isoa Arskaa tekemään komediaa

1980-luvun tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva John Landis vierailee Helsingin Night Visions -festivaalilla.

Jasper Pääkkönen sinisessä farkkupaidassa on painanut katseensa alas.

Vaikeuksiin ajautunut toimintajännäri Omerta 6/12 oli viikonlopun katsotuin – elokuva pysyy teattereissa jouluun asti

Elokuvan tuotantovaikeudet voivat kiehtoa osaa katsojista. Yli kahdeksan miljoonan tuotanto tarvitsee valtavan määrän katsojia päästäkseen omilleen.

Lapua 1976 -elokuvan pääosien esittäjät eli Saana Koivisto, Hannu-Pekka Björkman ja Konsta Laakso paloauton edessä. Taustalla Lapuan patruunatehtaan Iso tehdassali-rakennus

Saana Koivisto ja Konsta Laakso päärooleihin Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovassa elokuvassa – kuuntele nuorten näyttelijöiden mietteet

Lapua 1976 -elokuvan pääroolin esittäjät on julkistettu. Saana Koivistolle tragedia on tuttu oman suvun kokemana. Elokuvaa tähdittää nuorten pääosanäyttelijöiden lisäksi Hannu-Pekka Björkman.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle