Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa kukkia ja koronapikatesti, joka näyttää tartuntaa.

Joidenkin koronatestien käyttöohjeissa on ollut virhe, joka ohjaa tulkitsemaan positiivisen tuloksen negatiiviseksi

Newgene Bioengineering -merkkisissä testeissä on ollut käännösvirhe, joka on jo korjattu, mutta virheellisiä testejä voi edelleen olla myynnissä.

Nestemäiset buranat ovat loppu City-apteekissa Lappeenrannassa, ainoastaan 40 milligramman pakkausta on yksi jäljellä.

Suosittu lasten kuume- ja kipulääke loppui apteekeista

Lääkeyhtiön mukaan kipu- ja flunssalääkkeiden kysyntä on koronarajoitusten poistumisen jälkeen kasvanut nopeasti.

Apteekkari Kati Rantoja Seinäjoen Ykkösapteekista ottaa lääkepakkauksen vetolaatikosta.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet merkittävästi – osaa migreenilääkkeistä ei ole saanut apteekeista kuukausiin

Yleisimpiä syitä saatavuushäiriöihin ovat ongelmat tuotannossa ja kysynnän kasvu. Apteekissa voidaan tarjota rinnakkaisvalmistetta, mutta kaikille ne eivät sovi.

Erityisasiantuntja Elina Asola, sosiaali- ja terveysministeriö.

STM: ensimmäiset koronalääkkeet Suomeen mahdollisesti jo heinäkuussa

Alkuun lääkkeitä on tarjota sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutamalle tuhannelle kaikkein haavoittuvammassa terveydentilassa oleville.

proviisori Anne Penttinen seisoo apteekin käytävällä ja pitää kädessään kotitestipakkausta.

HIV-kotitestejä pidettiin arveluttavina Suomessa, mutta kelkka kääntyi – netistä tilattavia terveystestejä voitaisiin hyödyntää jopa sairauksien diagnosoinnissa

Tulevaisuudessa kotona tehtävä testi voisi korvata laboratoriokäynnin joidenkin sairauksien kohdalla. Esimerkiksi raskauden tai koronan toteamiseksi ei enää välttämättä tarvita labrakoetta.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti Fabianinkadulla Helsingissä 15. lokakuuta 2019.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen virolaisen sarjavalittajan apteekkiluvasta

KHO:n mukaan Fimea oli arvioinut virheellisesti Suomesta apteekkilupia hakeneen virolaisproviisorin työuraa. Toisessa EU-jäsenvaltiossa hankittu työkokemus oli huomioitava yhdenmukaisesti.

Pöydälle aseteltuna eri valmistajien korona kotitestejä.

Suomen markkinoille tulee uusia koronan kotitestejä – joissakin käytetään nenätikun sijaan sylkeä, mutta sellaisen saa toistaiseksi vain harva

Suomen markkinoilla on Fimean mukaan tällä hetkellä parikymmentä erilaista kotitestiä, joista suurimmassa osassa näyte otetaan nenästä. Fimea valvoo, mutta ei testaa tuotteita.

Äiti tekee lapselle koronatestiä.

STM: Oireettomien käytettävä vain oireettomille soveltuvaa koronatestiä – testien erottaminen toisistaan on hankalaa

Fimean mukaan suurin osa kotitesteistä käy sekä oireisille että oireettomille.

Kollaasi lääkkeistä, ihmishahmon siluetista ja apteekin tunnus.

Virolainen sarjavalittaja haitannut apteekkien perustamista Suomeen – hyödyntää järjestelmän valuvikaa

Suomen apteekkimarkkinoille pari vuotta sitten ilmestynyt toimija pisti lupajärjestelmän lujille. Valituskierre jatkuu siitä huolimatta, että valittaja ei sääntöjen mukaan voi enää voittaa mitään.

Käsitelty kuva puhelimesta jonka ruudulla on teksti "sinun puolella" ja "2 480 members". Ruudusta heijastuu myös sairaanhoitajan kasvot.

Tällaista keskustelua suomalaiset koronarokotevastaiset hoitajat ja lääkärit käyvät suljetussa Telegram-ryhmässä

Suljetussa sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ryhmässä kuohutaan "rokotuspakosta" ja siitä, että koronarokotteiden haittoja salaillaan tai vähätellään. Yle Uutiset tarkisti väitteet, ja ne ovat huteralla pohjalla.

Sairaanhoitaja Celeste Wanyonyi (vas.) antoi toisen koronavirusrokotteen Dumitru-Mihai Trucmelille Helsingin Messukeskuksen koronarokotuspisteessä 15. lokakuuta 2021.

Tämä koronarokotteen haittavaikutuksista nyt tiedetään Suomessa: Uusia vakavia oireita ei ole ilmennyt, tuhat hakenut korvauksia

Korvauksia on maksettu eniten lievistä ohimenevistä haitoista, kuten kuumeilusta ja rokotuskäden kivusta. Vakavat haittavaikutukset ovat edelleen erittäin harvinaisia sekä aikuisilla että lapsilla.

Nainen ompelee villaisia alusasuja Ruskovillan tehtaalla.

Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja

Suomalaisyritys tähtää vientimarkkinoille alusvaatteilla, joiden kankaassa on immuunijärjestelmälle hyödyllisiä metsämikrobeja. Tuotetta on testattu vuosia, ja tulokset ovat lupaavia.

Vanhuksen kädet ristissä pöydällä.

Moni ikääntynyt käyttää jopa kymmentä eri lääkettä yhtä aikaa – eniten ostetaan kipulääkkeitä sekä sydän- ja verisuonitauteihin tarkoitettuja lääkkeitä

Suomessa on Fimean mukaan melko yleistä, että lääkärit määräävät iäkkäille uusia lääkkeitä vain olemassa olevien oireiden hoitoon ja katsomatta hoitokokonaisuutta.

Pfizerin koronarokotuskia

Kolmas rokoteannos on aiheuttanut kainaloiden turvotusta – muuten sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin aiemmin

Muun muassa Yhdysvalloista ja Israelista on näyttöä siitä, että kolmannesta rokoteannoksesta tulee haittavaikutuksia suurin piirtein saman verran kuin kahdesta ensimmäisestä.

kannabiskasvi turun viljelmillä 2019

Suomessa alkoi kesällä kevytkannabistuotteen myynti – hampun kukintoa voinee kohta ostaa jopa kivijalkakaupoista, viranomaisen mukaan tuote on laiton

Suomalaisomistajien Virossa toimiva Halfway Crooks on myynyt verkkokauppansa kautta käsittelemätöntä teollisuushampun kukintoa kesästä lähtien Suomeen. Kuivattua kukintoa on tarkoitus ryhtyä myymään pian myös kivijalkakaupoissa. Valvovan viranomaisen Fimean mukaan myynti olisi laitonta.

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Tuhannet ilmoitukset koronarokotteiden haittavaikutuksista odottavat arviointia – Fimea tuplasi käsittelijöiden määrän

Noin 11 000 haittavaikutusilmoitusta odottaa tarkempaa käsittelyä. Ilmoitukset kertovat ilmoittajan havainnoista ja näkemyksistä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Ihmiset istuvat odottamassa rokotusvuoroaan Tampereen messu- ja urheilukeskuksen rokotuspisteessä

Nuorten koronarokotuksista tehty 49 haittailmoitusta Fimeaan – ylilääkäri pitää ilmoitusten määrää rokotusten määrään nähden maltillisena

Lääkealan turvallisuutta seuraavaan Fimeaan on tehty keskiviikkoon mennessä kaikkiaan 49 alle 18-vuotiaiden koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta. Yhdeksässä tapauksessa ilmoittaja oli arvioinut haitan vakavaksi.

Lääkekannabista lääkkeen käyttäjän kädessä

Lääkekannabis jakaa ammattilaisten mielipiteet jyrkästi – Markku Knuutila: Lääkärit vaarantavat urakehityksensä määrätessään sitä

Lääkärit ovat voineet määrätä lääkekannabista kokeellisena hoitona vuodesta 2008 saakka. Moni lääkäri jättää mahdollisuuden käyttämättä, koska sen reseptin kirjoittaminen on raskas prosessi.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Energia Areenalla Vantaalla. 26.5.2021.

THL ohjeistanut välttämään äärirankkaa fyysistä rasitusta Puolustusvoimissa koronarokotuksen jälkeen – sama neuvo pätenee laajemminkin

Alustavan kansainvälisen tutkimustiedon perusteella varsinkin nuorilla miehillä on havaittu toisen rokoteannoksen jälkeen lieväoireisia sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksia.

En bild på president Sauli Niinistö.

Friday papers: Finnish troops to Afghanistan, vaccine side effects, Tampere traffic congestion

Roughly 0.2 percent of vaccinees have reported symptoms that vary from the not-so-serious to fatal, HBL reports.

Miehet kävelevät kohti kauppakeskuksen ulko-ovea parkkipaikalta

Union criticises retail boss over antivax email sent to staff

The owner of the Kärkkäinen department store chain sent an anti-vaccine message to employees, calling on them not to get vaccinated.

Suomesta, Lidlistä ostettu koronan kotonatehtävä pikatesti

Koronan kotitestien myynti on lisääntynyt päivittäistavarakaupoissa, ja osasta testit ovat jopa loppuneet

Negatiivinen tulos ei vapauta karanteenista, ja positiivinenkin tulos vaatii terveydenhuollon tekemän varmistustestin sekä karanteenipäätöksen.

Poika, isä ja tytär Häkkisen perheestä poseeraavat kameralle kauppakeskus Triplassa. Isällä ja tyttärellä on musta kasvomaski kasvoilla.

Asiantuntijat kehottavat 12–15-vuotiaita ottamaan rokotteen itsensä suojaksi – Mika Rämet: "Tämä ikäluokka on kärsinyt koronasta hyvin paljon"

12–15-vuotiaat voivat hakea rokotuksen maanantaista lähtien. Rokotusjärjestelyistä vastaavat kunnat.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.

Fimea saa yhä runsaasti ilmoituksia koronarokotteiden haittavaikutuksista – ilmoitukset painottuvat työikäisiin ja naisiin

Myös Suomessa on havaittu yksittäisiä koronarokotteen aiheuttamia sydänlihastulehdustapauksia.

Astra Zeneca -rokotepullo ja rokoteruisku.

"Sillä ei ole myyntilupaa ja se aiheuttaa lapsettomuutta" – tarkistimme kahdeksan väitettä koronarokotteista

Listasimme kahdeksan väittämää, joiden vuoksi ihmiset saattavat jättää koronarokotteen ottamatta. Suurin osa niistä on virheellisiä ja osan merkitystä liioitellaan. Juttu on julkaistu alun perin 7. heinäkuuta 2021.

Vaaleahiuksinen Iida Pappinen hymyilee kameralle.

Suomessa 46 ihmistä on saanut vakavan allergisen reaktion koronavirusrokotteesta – riskiryhmään kuuluva Iida Pappinen kertoo, miltä siedätyshoidossa saatu anafylaksia tuntuu

Fimea on saanut 15. kesäkuuta mennessä 46 ilmoitusta vakavasta anafylaktisesta reaktiosta koronarokotuksessa. Määrä on pieni suhteessa rokotettuihin. Jos vakavia allergisia reaktioita on ilmennyt aiemmin, koronarokotuksen jälkeen oireita seurataan tavallista pidempään.

Koronaviruksen kotitestauspaketti.

Suomalaisetkin voivat nyt ostaa koronan kotitestin marketista – Selvitimme, mitä hyötyä testistä oikeastaan on

Lidl-kauppaketjun myymälöistä saa nyt koronavirustestejä kotikäyttöön. Kotona tehty testi ei kuitenkaan viranomaisten silmissä tarkoita juuri mitään.

Seinäjoen keskusapteekin apteekkari Raija Mattinen seisoo itsehoitolääkehyllyn edessä.

Kipulääkkeitä ja nuhasuihkeita käytetään yhä virheellisesti – tutkija hämmästyi itsehoitolääkkeisiin liittyvistä väärinkäsityksistä: "Oli silmiä avaavaa"

Itsehoitolääkkeiden väärinkäytössä on usein kyse tietämättömyydestä. Neuvonnalla tilanne korjautuu, vaikka joskus apteekin on kieltäydyttävä myymästä lääke. Tutkimuksessa apteekit kirjasivat viikon aikana yli 300 ongelmatilannetta.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.

Koronan kotitesteihin kohdistuu suuria odotuksia – "Kyllä meillä voi olla niiden vuoksi turvallisempi juhannus", sanoo THL:n asiantuntija

Kotitestit tulevat lähiviikkoina myyntiin kauppoihin ja apteekkeihin. THL pitää testejä luotettavina, mutta korostaa, etteivät ne korvaa terveydenhuollon testausta. Oikein käytettynä testeillä saattaa olla myönteinen vaikutus epidemiatilanteeseen.

Kuvassa on henkilö, joka luovutti verta Sanoma-talon Veripalvelussa toukokuussa 2020.

Verenluovutuksen esteisiin lievennyksiä – entistä useampi voi nyt luovuttaa verta

Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamia luovutusesteitä lievennetään tästä päivästä alkaen.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.

Covid home tests to be available soon in Finland

Two applications for the import and sales of home tests were registered today by Finnish Medicines Agency Fimea. One of the applicants is retail chain Lidl.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.

Koronan kotitestit tulevat myyntiin myös Suomessa – näyte otetaan vanupuikolla nenästä

Ilmoitukset tuotteen tuonnista ja myynnistä rekisteröitiin tänään Fimeassa. Toinen ilmoituksen jättäjistä on kauppaketju Lidl.

Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitaja Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.

Työikäiset raportoivat koronarokotteiden haittavaikutuksista eniten – listasimme yleisimmät haitat jokaisesta Suomessa käytetystä rokotteesta

Verisuonitukokset puhuttavat, mutta kävimme läpi millaisia haittavaikutuksia Fimeaan on koronavirusrokotteista tilastoitu.

Hanna Nohynek / ylilääkäri / THL, / Vantaa 6.11.2020

THL chief doc: Mid-May Covid jab rollout to working age population still realistic

Finland has ordered 2.4 million Johnson & Johnson vaccine doses, but there could be delays due to blood clot concerns.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.

Kotona tehtäviä koronatestejä odotetaan Suomeen keväällä – Berliinissä asuvalle Tanja Huutoselle ne ovat jo arkipäivää, kun kaupunkia hiljalleen avataan

Kotona tehtävät koronatestit voisivat täydentää kuvaa epidemiatilanteesta, mutta eivät korvaisi terveydenhuollon tekemiä testejä, kertoo Fimean ylitarkastaja.

¨Henkilökunnan edustaja pitää koronatestauspaikan ovea auki. Ikkunassa teksti koronanäytteenotto kolmella kielellä.

Kysely: Suomalaisten mielestä viranomaisten varautuminen koronaan heikentynyt, moitteita epäselvästä viestinnästä

Astra Zeneca -keskeytys ei näytä horjuttaneen suomalaisten halukkuutta ottaa koronarokote.

ylilääkäri Hanna Nohynek, THL

Astra Zenecan rokotusten jatkuminen alle 65-vuotiailla ratkennee pääsiäisen jälkeen 

Rokotukset Astra Zenecan rokotteella jatkuvat tästä päivästä alkaen yli 65-vuotiailla.

Henkilö menossa sisään koronarokotuspaikkaan. Ovessa juliste, jossa lukee koronarokotuspiste.

Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan yli 65-vuotiaiden keskuudessa – nuoremmilla haittavaikutusten mahdollisuutta selvitetään edelleen

THL keskeytti Astra Zenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä perjantaina, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta.

Euroopan lääkeviraston kyltti ja rakennus Amsterdamissa.

Euroopan lääkeviranomainen ei suosittele loislääkkeistä tutun ivermektiinin käyttöä koronavirustaudin hoidossa

Ivermektiinin tehosta ja turvallisuudesta tarvitaan EMAn mukaan lisää tutkimusta.

Händer som skriver på en dator.

Tuesday's papers: Tougher restrictions, dark web vaccines, forest inventory

Expert views on tougher restrictions, dark web vaccine sales and Finland's forest inventory celebrates 100th birthday.

En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Astra Zeneca.

Mitä rokotusajalleni käy ja olenko vaarassa, jos sain jo Astra Zenecan rokotteen? Etsimme vastaukset polttavimpiin kysymyksiin

Astra Zeneca -rokotukset keskeytetään Suomessa viikoksi. Päätöksen taustalla on kaksi viime päivinä ilmi tullutta harvinaista laskimotukosta.

Hanna Nohynek

Rokoteasiantuntijat A-Talkissa: Astra Zenecan koronarokote on turvallinen – "Nuorten saamat sivuvaikutukset vaativat lisää selvityksiä"

Suomi jatkaa Euroopan lääkeviraston turvalliseksi katsomaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä.

Astra Zeneca -rokotepullot.

"EMA:n päätös lisää luottamusta" – Suomessa kiitellään Astra Zeneca -selvitystä

Suomen kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltonen uskoo ihmisten ymmärtävän, että veritulppaepäilyt piti selvittää perusteellisesti.

AstraZenecan rokotepullo

Veritulppaan sairastuu vuosittain 5 500–11 000 suomalaista ja rokotehaittailmoituksia on yhdeksän – EMA:n selvityksestä toivotaan valoa asiaan

Astra Zeneca -koronarokotteen mahdollista yhteyttä veritulppiin selvitetään EU:ssa. Toistaiseksi mitään syy-yhteyttä ei ole osoitettu.

Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.

Fimea: Astra Zenecan rokotteen ja veritulpan yhteydestä ei viitteitä, rokoteohjelma voi jatkua ennallaan

Britanniassa Astra Zenecan rokotetta on annettu yli 10 miljoonaa annosta, eikä siellä ole havaittu kohonnutta riskiä veritulppaan.

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, rokotukset Suomessa jatkuvat

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, selvitykset käynnissä

Monet Euroopan maat, muun muassa Tanska, Norja ja Islanti ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön tilapäisesti vakavien haittavaikutusten selvittämiseksi.

Astra Zenecan koronarokoteampulleja.

Astra Zenecan rokotustauko: Oikeuskansleri tutkii valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä asian viestinnässä

Lääkealan turvallisuuskeskukselle oli epäselvää, kuka saa kommentoida Astra Zenecan koronarokotteen käytön keskeyttämistä useissa maissa valmiuslain pykälien käyttöönoton jälkeen.

Pikatestipakkauksia kassahihnalla Saksassa.

Covid home testing kits likely headed to Finnish market

Quick tests are particularly useful in remote areas far from laboratories, according to an expert.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle