Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Urheiluvalmennus on matkalla käskyttämisestä kommunikointiin, ja sukupuolella on merkitystä – "Joukkuelajeissa naisten valmentaminen selvästi haastavampaa", sanoo professori

Myös joukkuelajeissa pyritään valmentamaan yksilöä, mutta sukupuoli on osa yhtälöä. Kommunikaatio korostuu uudessa valmennuksessa. Professori määrittelee, että naiset ovat valmennettavina kissoja, miehet koiria.

Pikkulapsi pelastettiin kerrostalon katolta Rovaniemellä

Lapsi oli kiivennyt katolle Valtakadulla.

FC Sportin sinnikäs työ tyttöfutiksen puolesta on tuottanut tulosta Vaasassa – kun apuun tulivat vielä Disneyn prinsessat, pelaajamäärä kasvoi entisestään

Naisten- ja tyttöjen jalkapallon näkyvyys ja arvostus on parantunut, vaikka parannettavaakin yhä on. Vaasassa FC Sport ja Seinäjoella SeMi tekevät tyttöjalkapallon puolesta pitkäjänteistä työtä. Vaasalaisseura on mukana UEFA Playmakers -ohjelmassa.

Torniossa nuorten ääni kuuluu, mutta Helsingissä ei – laki kuntien nuorisovaltuustoista toteutuu kunnissa vaihtelevasti, katso video

Vuoden 2015 lakimuutoksesta huolimatta nuorisovaltuustojen ääni ei kaikkien kuntien päätöksenteossa näy. Syynä voi olla esimerkiksi kunnan asukkaiden ikärakenne tai se, että nuorille ei anneta mahdollisuuksia osallistua kunnan asioiden hoitamiseen.

Lasten ilmainen harrastustoiminta saa jatkoa Kainuussa, keväällä pilotoitu malli on koettu tarpeelliseksi

Suomen mallin harrastustoiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapset ja nuoret ovat kokeneet koulun jälkeisen harrastustoiminnan tarpeelliseksi, ja hyvin moni halusi jatkaa harrastusta myös tulevalla lukuvuodella.

Lahden jalkapalloseurojen monipuolinen toiminta tuo alueelle miljoonien eurojen hyödyt

Hyötyjen laskeminen perustuu Euroopan jalkapalloliiton luomaan analyysimallinnukseen, jossa tarkastellaan terveydellisiä ja sosiaalisia etuja ja haittoja.

"Lastensuojelusta ei saa säästää" -vetoomuksen allekirjoittanut tähän mennessä yli 22 000 kansalaista

Pelastakaa Lapset -järjestön vetoomuksessa esitetään kuntapäättäjille, ettei kunnissa jatkossa leikattaisi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevilta lapsilta ja nuorilta.

Lahdessa kehitetty uusi toimintamalli tarjoaa nuorille yksilöllistä ja räätälöityä apua arkeen

Tulevaisuusvalmentaja auttaa nuorta esimerkiksi oppimiseen, terveyteen tai elämänhallintaan liittyvissä haasteissa. Yksilöllinen tuki perustuu luottamukseen valmentajan ja nuoren välillä.

Nukkuvien puolueessa lymyää valtava määrä nuoria – vaikuttamisen asiantuntija: "Jos olisin ehdokas, puhuisin heille tärkeistä asioista"

Matala äänestysaktiivisuus on ikuisuusongelma alle 25-vuotiaden joukossa. Ongelma olisi kuitenkin rakaistavissa, asiantuntija uskoo. Ensin poliitikkojen tulisi kiinnostua nuorista ja suunnata viestiään heille.

Perheet tarvitsevat nyt happea – lasten kesäleirien kysyntä räjähti, eivätkä kaikki mahdu mukaan: "Tällaista ei ole tapahtunut koskaan urani aikana"

Kesäleirit ovat täyttyneet, sillä tilausta ja painetta on kaikenlaiseen yhdessä olemiseen koronavuoden jäljiltä. Leirejä odottavat innolla sekä lapset että aikuiset.

Nuorten Matala on tavoittanut nuoret, osastohoidon käyttö on vähentynyt – Kymsote nojaa pian entistä enemmän varhaiseen tukeen ja apuun

Osastohoito on parin viime vuoden aikana vähentynyt nuorisopsykiatrisella osastolla Kymenlaaksossa. Varhaisen tuen tarve sen sijaan on kasvanut. Siksi Kymsote laittaa paukkujaan siihen.

YK: Lapsityövoiman käyttö on lisääntynyt ensimmäistä kertaa 20 vuoteen

Vähän yli puolet kaikesta lapsityövoimasta on 5–11-vuotiaita. Koronaviruspandemian pelätään kasvattavan lapsityövoiman määrää entisestään jopa yhdeksällä miljoonalla lapsella vuoden 2022 loppuun mennessä.

Aluehallintovirastolta rahaa lasten ja nuorten harrastuksiin

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta avustusta myönnettiin 70 hakijalle.

Venäjä luo koulun aloittaville lapsille digitaaliset profiilit – pakollisessa kokeilussa oppilaiden kansioihin tallennetaan koulutustietoja

Digitaalista kansioon tulee päiväkirjanomaisesti merkintöjä opinnoista ja saavutuksista. Venäjän opetusministeriön kokeilun on tarkoitus kestää ensi vuoden loppuun.

Itä-Suomen kunnille yli 1,5 miljoonaa euroa lasten ja nuorten ilmaisen harrastustoiminnan toteuttamiseen

Harrastamisen Suomen mallin ja avustusten tavoitteena on järjestää lapsille ja nuorille maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Avustuksella mahdollistetaan harrastuksia lukuvuodeksi 2021−2022. Harrastussisältöjä suunniteltaessa kuullaan myös lasten ja nuorten toiveita. Ensimmäisessä vaiheessa ovat mukana perusopetuksen vuosiluokat 1–9.

Jasmin yritti turhaan saada viranomaiset uskomaan, että hänen tyttärensä on vaarassa – sitten tuli puhelu, jota hän oli pelännyt 9 vuotta

Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia. Osaa tapauksista ei voi estää. 10-vuotiaan Danian kaappaus olisi voitu, hänen äitinsä on siitä varma.

Oulun Hollihaan liikennepuistossa lapset opettelevat liikennekäyttäytymistä tänä kesänä maksutta

Liikennepuisto on tarkoitettu lapsille, joiden pituus on alle 150 cm. Koronapandemiasta johtuen puiston alueella saa olla yhtä aikaa maksimissaan 50 henkilöä ja jonotus puistoon tapahtuu puiston portin ulkopuolella.

Nokia sai UNICEFin tunnustuksen lapsiystävällisyydestä

Nokia on Pirkanmaan kunnista ensimmäinen tunnustuksen saaja. Kaupungin tavoitteellinen kehittämistyö lasten oikeuksien ja yhdenvertaisen Nokian eteen jatkuu edelleen aktiivisena. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta.

Oulussa on pula päiväkotipaikoista – osalle lapsista järjestellään syksyksi paikkoja lisäryhmiin väliaikaistiloihin

Päiväkotipaikkojen tarve on kasvanut useista syistä. Oulussa lapsia on syntynyt ennakoitua enemmän, kaikki lapset ovat oikeutettuja varhaiskasvatuspaikkaan ja Oulussa useat päiväkodit ovat mukana kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa.

Pyysimme nuorisotyöntekijöitä pitämään viikon ajan päiväkirjaa työstään – uupumus näkyy nuorissa kesän kynnyksellä

Kuopion Ohjaamossa hoidettiin viikon aikana yhteensä 37 nuoren asioita. Ohjaamo on niin sanottu yhden luukun palvelupiste nuorille.

Savonlinnan koululaisille 100 000 harrastuksiin – jokaiselle koululaiselle mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen

Savonlinnassa on pilotoitu niin sanottua Suomen mallia, jossa koulupäivän yhteyteen on tuotu mahdollisuus harrastaa. Harrastukset on valittu oppilaiden omista toiveista ja palaute on ollut positiivista. Avustuksen myötä harrastutoiminta voidaan nyt laajentaa koskemaan kaikkia Savonlinnan kouluja.

Asenne ry tekee vauhdikkaasti hyväntekeväisyystyötä

Asenne ry on keväästä asti remontoinut tyhjilleen jäänyttä huoltoasemaa Forssassa nuorten kokoontumispaikaksi. Yhdistys on myös esimerkiksi palkannut paikallisia muusikoita antamaan nuorille musiikkitunteja.

Pojan pää jäi pottaan jumiin – pelastuslaitos sai tilanteen nopeasti hallintaan ja auttoi irti

Kaksivuotias pujotti päänsä tarveastiaan niin tiukasti, että sitä ei saatu kotikeinoilla irti. Tilanteessa tarvittiin pelastuslaitoksen lisäkäsiä.

Koronarokotteita tutkitaan yhä nuoremmilla, Suomi mukana selvittämässä rokotteen soveltuvuutta jopa 6 kuukauden ikäisille lapsille

Helsingissä Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac etsii koronarokotetutkimukseen lapsia, jotka ovat iältään 6 kuukautta – 4 vuotta. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus tutkii rokotetta alle 12-vuotiailla lapsilla.

Kasvatuksella voi muuttaa maailmaa, uskoo positiivisen kasvatuksen luonut Tiia Trogen, ja kertoo viisi asiaa, jotka vanhempien tulisi tietää

Trogenin mukaan vanhemmuutta häiritsevät nykypäivänä jatkuva kiire ja aikataulut. Kiireessä vanhemmat saattavat turvautua kasvatusmenetelmiin, jotka vain lisäävät lasten ei-toivottua käyttäytymistä.

Miljoonat päiväunet ja ajanviettoa korpikuusen kannon alla – koululaisten kesäloma alkaa tekemistä miettiessä

Kajaanin yläkoululaiset suunnittelevat kesälaitumia oudon koronalukuvuoden jälkeen. Loma on tervetullut vaihtelua, mutta korona vetää edelleen mielen mietteliääksi muun muassa siksi, että tuleeko etäkoulu myöhemmin vielä eteen.

Etsivä nuorisotyö jalkautuu nuorten pariin Kajaanissa koulujen päättyessä – valtaosa nuorista juhlii kesälomien alkamista ongelmitta

Nuorisotyöntekijät kohtaavat nuoria siellä, missä he viettävät aikaansa. Ensi viikosta lähtien nuorisotyöntekijät hyppäävät polkupyörien selkään ja tapaavat nuoria esimerkiksi uimarannoilla ja puistoissa. 

Lapin poliisi valvoo nuorten kokoontumispaikkoja päättäjäisviikonloppuna

Poliisi tekee valvonnassa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Poliisi valvoo juhlintaa koulujen päättäjäisviikonloppuna – toive kotiväelle: pitäkää yhteyttä nuoriin illan aikana

Sisä-Suomen poliisi valvoo järjestystä ja turvallisuutta erityisesti kaupunkien ja kylien keskustoissa ja nuorten suosimilla paikoilla. Varsinkin alaikäisten alkoholinkäyttöön puututaan. Siitä lähtee myös tieto vanhemmille ja sosiaaliviranomaisille.

Vähävaraisen nuoren kesä on metsäretkiä ja musiikkia: "Ei hauskanpitoon tarvita aina rahaa"

Kun raha on tiukassa, jäävät monet nuoret vaille harrastusmahdollisuuksia. Hyväntekeväisyysyhdistys Hope toteuttaa satojen vähävaraisten lasten ja nuorten kesätoiveita Toivon Päivä -keräyksen avulla. 16-vuotias tyttö toivoo keräyksestä kitaraa.

Poliisi varoittaa: Nuorten laittomasti hankkimaan alkoholiin on sekoitettu aggressiiviseksi tekevää tuntematonta kemikaalia

Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa alaikäisten saamaan alkoholiin on sekoitettu toistaiseksi tuntematonta kemikaalia. Poliisin mukaan alkoholiin lisätty kemikaali muuttaa sitä nauttivan käytöksen arvaamattomaksi.

Lapset väijyvät frisbeegolfradoilla ja vievät kiekkoja jopa kesken pelin – kuin keräilykorttikulttuuria, vertaa liiton toiminnanjohtaja

Kiekkoja on kadonnut ainakin Jyväskylässä ja Turun seudulla. Pelaajat ovat nähneet, kuinka frisbeitä on napattu radoilta. Kiekot maksavat yleensä alle parikymppiä, mutta käyttäjilleen ne ovat rahallista arvoaan tärkeämpiä.

Julia Thurénin kolumni: Aikuista lasta ei saa kontrolloida rahalla

Hyvää tarkoittava vanhempi voi aiheuttaa lapselleen raha-ahdistusta. Näennäisen pyyteettömästi annettu lahja voi muuttua taakaksi, kun vanhempi alkaakin vaatia aikuiselta lapselta kaikenlaista vastineeksi, kirjoittaa Thurén. Kolumnin voi myös kuunnella.

Pori tarjoaa lapsille ja nuorille jälleen maksuttoman kesäruokailun

Ruokailemassa voivat käydä kaikki 7–18-vuotiaat porilaiset.

Aleksis Salusjärven kolumni: Koulu manipuloi lapsia, ja se on tärkeää

Koulun tärkeä tehtävä on kasvattaa nuoria, mutta opetuksen tulisi olla puolueetonta. Tavoite on mahdoton, kirjoittaa Salusjärvi.

Sijoittamisesta innostuneet suomalaiset ostavat osakkeita jopa vauvoilleen: laskimme, voiko lapsilisät sijoittamalla tulla miljonääriksi

Valtaosa suomalaisista säästää lapsilleen yhä perinteisesti tilille, mutta osakkeiden ostaminen yleistyy. Jo kymmenillä tuhansilla alaikäisillä on arvo-osuustili. Asiantuntijat pitävät rahataitojen opettamista tärkeämpänä kuin sijoittamista.

Millainen on lasten ja nuorten Tampere? Esitä kysymyksiä asiantuntijoille maailman suurimmassa vaaliteltassa kello 13 alkaen!

Maailman suurin vaaliteltta aukesi tamperelaisille. Tänään keskustellaan asiantuntijoiden kanssa siitä, millainen Tampere on hyvä lapsille ja nuorille. Voit osallistua keskusteluun tästä jutusta löytyvän linkin kautta.

Hulivilikarnevaalit tulee taas – lastenkulttuurissa on mukana myös virtuaalisisältöä

Viime vuonna koronatilanteen takia peruttu Hulivilikarnevaalit järjestään kesä-heinäkuun vaiheessa. Järjestelyihin kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota, jotta tapahtuma pysyisi koronaturvallisena.

Jo päiväkoti-ikäisten lasten yksinäisyys huolettaa monia vanhempia

Kaverittomuutta murehditaan MLL:n vanhempain puhelimessa ja chatissä aiempaa enemmän.

Opettaja keksi, miten myös muut kuin kympin oppilaat voivat saada stipendin – syntyi lahjoitusaalto: kouluille satelee koskettavia yhteydenottoja

Monessa koulussa on tällä viikolla otettu vastaan hieman yllättäen tulleita stipendilahjoituksia esimerkiksi entisiltä oppilailta. Idean keksi helsinkiläinen musiikinopettaja, ja tieto tempauksesta lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Alaikäisten huumausainekaupat syyteharkintaan – Pohjanmaan poliisi: tutkinnan kohteena useampia alaikäisiä, tapahtumapaikat yleisiä paikkoja

Pohjanmaan poliisi on kevään aikana tutkinut huumausainerikosten sarjaa, jossa epäiltynä on useita alaikäisiä. Tapahtunutta on tutkittu törkeänä huumausainerikoksena. Poliisin mukaan aineita on välitetty sekä kadulla että verkossa.

14-vuotias poika hyökkäsi veitsi ojossa ohjaajaa kohti lastensuojelulaitoksessa Helsingissä – useat työntekijät pelkäävät henkensä puolesta

Joukko Helsingin lastensuojelun työntekijöitä otti yhteyttä Yleen tuodakseen esiin alan vaarallisuuden. Helsinki avaa ensi vuonna uuden laitoksen sijoitusyksiköstään karkuun lähteneille nuorille.

Kouvolan keskustan uusi koulu rakennetaan Marjoniemeen – tilat tulevat yli tuhannen ihmisen käyttöön

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt uuden yhtenäiskoulun sijaintipaikan. Marjoniemen lisäksi vaihtoehtoina olivat Urheilupuiston ja Kaunisnurmen alueet.

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki suunnittelee muuttoa – vanhat tilat ovat jääneet suuriksi ja sokkeloisiksi

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki-yksikölle kaivataan uusia tiloja. Kaikki yksiköt ovat viimeiset vuodet toimineet täydellä kapasiteetilla.

Tiktokin hittileluilla ikävä lieveilmiö: jopa alakouluikäiset lapset näpistelevät kaupoista muutaman euron hintaisia hypistelyleluja

Lasten suosikiksi nousseet hypistely- ja stressilelut päätyvät myös näpistelijöiden taskuihin. Lelukauppias on huolissaan ilmiöstä, sillä hän epäilee asialla olevan useimmiten alakouluikäisiä. Leluja katoaa paketeistaan ja joskus niitä myös tuhotaan.

Lastensuojelun jälkihuollon asiakas Diana Lehtinen, 18, kärsii, kun sosiaalityöntekijä vaihtuu aina uudelleen: "Ei jaksaisi aina aloittaa uuden ihmisen kanssa"

Lastensuojelun jälkihuollon yläikärajaa nostettiin viime vuonna 21 vuodesta 25 vuoteen saakka. Muutoksella pyritään siihen, että nuoret saavat entistä paremmin tukea itsenäistymiseen ja aikuistumiseen. Lastensuojelun jälkihuollossa ongelmana on kuitenkin sosiaalityöntekijöiden runsas vaihtuvuus.

Ylen uutisluokka selvitti: harva kajaanilaisnuori tietää nuorisovaltuustosta – kuuntele nuorten tekemä juttu, mitä pitäisi tehdä

Uutisluokan ajatuksena on, että oppilaat tekevät itse uutisjutun heitä kiinnostavasta aiheesta. Kajaanin lyseon 8A luokkaa kiinnosti, kuinka hyvin nuoret tietävät, mikä on nuorisovaltuusto ja mitä se tekee.

Parasta Lahdessa: Kaverit ja harrastusmahdollisuudet – vitosluokkalaisten vinkkelistä resepti iloiseen arkeen on simppeli

Lahtelaiset Kärpäsen koulun vitosluokkalaiset pohtivat kotikaupunkinsa parhaita puolia ja kysyivät niistä ikätovereiltaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle