Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keltainen Lumimies-animaatiosarjan hahmot poseeraavat.

Disney osti levitykseensä sarjan, joka vilisee suomalaisuuksia – käsikirjoittaja laittoi mukaan jopa kotiseutunsa herkun

Keltainen lumimies on ensimmäinen suomalainen sarja Disneyllä. Sarja tulee myös Yle Areenaan.

Kauppias täydentää hyllyä.

Alaikäiset yrittivät ostaa alkoholitonta olutta, kauppa vetosi vanhempiin somessa – päihdelääkäri: On ymmärrettävää, että nuoria kiinnostaa

Pellolaiskauppias joutui miettimään, miten suhtautua alaikäisten oluenostoyrityksiin, vaikka kyseessä olikin alkoholiton tuote. 

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Satuseinä puhuu kirjastossa nyt myös Oulun murretta ja ukrainaa

Oulun pääkirjaston interaktiivisen satuseinän kertomaa Maaria taivaanlaulaja -musiikkisatua voidaan kuulla nyt myös ukrainaksi ja Oulun murteella.

Kokenut skeittaaja katsoo skeittiparkin kävijöitä.

Kuopiossa olympiatason skeittiparkkiin on viety jopa pieniä lapsia ajelemaan possumopoilla – skeittarit penäävät vanhemmilta vastuullisuutta

Kuopiolaiset skeittarit eivät haluaisi rajoittaa skeittipuiston käyttöä mutta pelkäävät, että vasta onnettomuus herättää pienten lasten vanhemmat. Skeittipuisto ei ole turvallinen leikkipaikka pienille lapsille eikä paras paikka aloittelijalle.

11-vuotias Viivi Mikkola hymyilee kameralle nojaten puuhun.

Vuolgge miessemearkumiidda 11-jahkásaš Viivi Mikkolain – makkár livččii su miela miel miessi?

Miessemearkumat álge Avvila bálgosis ja mielde leat maiddái máŋga nuora, geaidda bohccot mearkkašit hirbmat olu. Okta sis lea 11-jahkásaš Viivi Mikkola, guhte diehtá juo dál, ahte áigu bargat bohccuiguin dás duohkoge.

lapsia jonossa leikkipuistoruokailussa

Puistoruokailua lapsille toivotaan Ouluunkin – kuntalaisaloitteen tekijä: "Se olisi kädenojennus lapsiperheiden suuntaan"

Puistoruokailun järjestäminen voisi on auttaa lapsiperheitä kesäarjen ruuanlaittohaasteissa ja ruokakulujen vähentämisessä lasten ollessa paljon kotona.

Kolme nuorta seisoo  Vesalan peruskoulun pihamaalla.

Katso, miten hyviä arvosanoja oman lähikoulusi oppilaat saivat tänä keväänä – tulokset kertovat eriarvoistumisesta, sanoo tutkija

Ylen selvityksen mukaan tyttöjen keskiarvo peruskoulussa on yli puoli numeroa korkeampi kuin poikien. Erot vähenevät lukiossa. Koulumenestykseen vaikuttaa sukupuolta enemmän kuitenkin vanhempien tausta.

Uimakoululaisia uimastadionin altaassa, mukana opettaja Tanja Kautiainen.

Lasten uimataito heikkeni ja alueelliset erot uimataidossa kasvoivat koronan myötä – asiantuntija: “Meillä on paljon kurottavaa”

Koronan suljettua hallit yhä useampi lapsi jäi ilman uintikokemusta parhaassa opetteluiässä. Uimakouluihin osallistutaan nyt heikommilla ennakkotaidoilla kuin aiemmin.

4H-logo.

Kanta-Hämeen nuorten työpajoille lähes puoli miljoonaa euroa avustuksia

Aluehallintovirastojen myöntämillä avustuksilla järjestetään ja ylläpidetään nuorten työpajatoimintaa kunnissa.

Pipo Vaalimaan rajalla penkillä, taustalla reppu

Oulussa Kiimingin pikkukoulujen nähdään voivan yhdistyä lähitulevaisuudessa – sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitteli koulusuunnitelmia

Oppilasmäärien pudotessa olisi Tirinkylän opetusyksikön oppilaille olla tilaa Alakylän koululla reilun neljän vuoden päästä. Huttukylän sekä Ylikylän koululaiset mahtuisivat samaan rakennukseen aiemmin.

Polina ja Varvara leikkivät Bea-nimisen kultaisen noutajan kanssa Ristiinassa ukrainalaisille lapsille järjestetyillä juhlilla.

Ukrainalaiset lapset juhlivat supersynttäreitä Mikkelin Ristiinassa – vapaaehtoiset auttajat järjestivät ilon hetkiä sotaa paenneille

Mistä on hyvät synttärit tehty? No, jäätelöstä, täytekakusta, musiikista ja eläinystävistä tietenkin.

Havainnekuva.

Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston rakentaminen alkaa elokuussa – uudet tilat lähes tuhannelle oppijalle

Uuden rakennuksen toivotaan vahvistavan alueen positiivista kehitystä. Maatullin peruskoulussa on keväällä annettu valmistavaa opetusta myös maahan saapuneille ukrainalaislapsille.

Ilmajoen kunnantalo

Ilmajoen kunnanhallitus haluaa lykätä kotihoidontuen kuntalisää ensi vuoteen

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kuntalisää varten varatut 150 000 euroa siirretään ensi vuoden talousarvioon. Hallitus päätti myös esittää kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi lisämäärärahaa Jaakko Ilkan koulun keittiöremonttiin.

Suomen saamelaisnuorten delegaatio Brysselissä kyltin edessä, jossa lukee VisitEP ja The Future is in your hands.

Guldal jiena: Sámit oidnojit ja gullojit dán vahkus Brusselis, gos lágidit EU Sámi vahku

EU Sámi vahku oktan ulbmilin lea lasihit dieđu EU:s sámiid birra. Fáddávahkku lágiduvvo Brusselis Belgias geassemánu 20.–22. beivviid.

Ruohonleikkaaja

4H-yhdistysten Helppi-sovellus helpottaa nuorten työllistämistä

Helppi on sovelluskaupasta ladattava appi, jolla voi tilata apua arkeen sekä samalla työllistää lähialueen nuoria.

Kuvassa koululaiset odottavat pääsevänsä sisälle koulurakennukseen.

Luokalle jää enää harva koululainen, mutta opetuksen järjestelyt ovat yleisiä – peruskoulun päättötodistus halutaan jokaiselle nuorelle

Luokalle jättäminen on peruskouluissa nykyään harvinaista. Luokalle jättämisen sijaan vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on kuitenkin poissaolojen ohella lisääntynyt.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Lappeenrannan ja Luumäen nuoret kiittelevät etsivää nuorisotyötä – luotettavan aikuisen apu on ollut tarpeen virastoasioissa ja henkisessä jaksamisessa

Etsivä nuorisotyö sai verkkokyselyssä lappeenrantalaisilta ja luumäkeläisiltä nuorilta lähes parhaan mahdollisen arvosanan.

Outi Savolainen puun vieressä.

Väitöstutkimus nostaa esiin puutteet lasten mielenterveyden edistämisessä – tutkija: "Hoidetaan oireita, ei syytä"

Itä-Suomen yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että kunnissa ymmärretään ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tärkeys, mutta käytännössä tukea saa usein vasta sitten, kun ongelmat kärjistyvät.

Ihmisiä Hietaniemen uimarannalla.

Nuoret voivat kohdata vakavaa väkivaltaa jo ensimmäisissä seurustelusuhteissaan – henkinen väkivalta on vaikeaa erottaa

Ensi- ja turvakotien liitto haluaa nostaa Ihana seurustelu some-kampanjallaan mikä on ok ja mikä ei.

Luku-Varkaus palkinnon saaja Maami Snellman voittajan valinneen lapsiraadin ympäröimänä.

Lasten Luku-Varkaus -palkinto Maami Snellmanin teokselle Merena ja lumottu peili

Maami Snellman on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja. Lasten Luku-Varkaus -kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.

Lapsi leikkii Touhulan päiväkodin pihalla

Espoon kaupunki houkuttelee lisää työntekijöitä varhaiskasvatukseen maksamalla kannustinpalkkiota 160 euroa kuukaudessa

Kannustinlisää jaetaan noin kolmellesadalle työntekijälle. Lisää maksetaan etenkin päiväkodeissa, joissa on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä.

Ruskeahiuksinen, 11-vuotias poika katsoo kameraan vakavana. Taustalla näkyy kannettava tietokone.

Tommi Heinonen, 11, aloitti koodaamisen jo 6-vuotiaana: "Jos tätä vauhtia edistyn, niin varmaan tästä tulee työ"

Jo vuosia ohjelmoinnin opetusta kehittänyt tamperelainen Koodikaverit Oy järjestää tänäkin kesänä leirejä heille, jotka tykkäävät tehdä tietokoneilla ryhmässä, mutta joita ei esimerkiksi joukkueurheilu kiinnosta.

Emma Mäkilä, Liisa Aalto ja Anni Oksman osallistuvat viikon kestävälle näytelmäleirille Teatteri Tuikkeessa.

Helsingissä kesäleirille ilmoittautuneita on ennätyksellisen paljon – nuorten ilmaisutaidon leiri täyttyi hetkessä ja osa jäi ilman paikkaa

Tänä kesänä jopa 10 000 lasta ja nuorta osallistuu päiväleireille pääkaupungissa. Kesäleirit ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Helsingissä kävijämäärät ovat tuplaantuneet.

Helena Rauha istuu vanhan valkoisen kivirakennuksen edessä kiviaidan päällä.

"Opettaja ei ylläty, jos pojat saavat nelosia" – koulu suosii yhä tyttöjä ja muu yhteiskunta poikia, vaikka ongelmaa on yritetty korjata vuosia

Tytöt pärjäävät paremmin peruskoulussa, lukiossa ja korkeakoulussa, mutta hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin. Yläkoululainen näkee koulun arjessa, miten erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja eri sukupuoliin kohdistetaan.

Pirkanmaan Voimia Oy:n ruokalautanen, jossa suosituksen mukainen sisältö: herneitä, salaattia, rosollia, perunamuusia ja kasvislättyjä. Lautasen vieressä näkkäri ja lasi maitoa.

Pata-tuotantokeittiö kokkaa pian 33 000 ateriaa päivässä

Tampereen Lahdesjärvelle valmistunut suurkeittiö laittaa ruokaa tamperelaisille koululaisille ja päiväkotilaisille. Täyteen käyttöön se saadaan vuoden lopulla.

Britt-Inga Näkkäläjärvi purkaa voirasioita hyllylle.

Kuldâl jienâ: Britt-Inga Näkkäläjärvi já Saammâl Suominen mielâst kesipargo meerhâš ruuđâ já keessiv ij taarbâš láškuttâllâđ

Kesipargo lii pyeri máhđulâšvuotâ uápásmuđ pargoelimân já oppâđ ohtsâšpargo eres ulmuigijn.

Leiriohjaaja Jan-Mikael Hakomäki, espoolainen Pauli Rantatupa ja helsinkiläinen Rosa Kumar Saarinen seisovat  Peräpohjolan opiston kesäisen vihreällä pihalla.

"Kuplienpuhkaisuleiri" toi yhteen pääkaupunkiseudun ja pohjoisen nuoria: Yhtäläisyyksiä löytyy paljon

Tornion ja Haaparannan nuorisoneuvostot ovat saaneet vieraakseen nuoria Helsingistä ja Espoosta. Tutustuminen avannee kaikkien silmiä.

Annukka Vesan luoma hahmo talliukko remontoi autotallissa.

Vaikea koulutausta ja omat epäonnistumiset auttavat nuorten kohtaamisessa – erityisopettaja ja TikTok-tähti Annukka Vesa uskoo huumorin voimaan

Annukka Vesan mukaan nuori ei värkkää tai pelleile oppiakseen, mutta nuori voi oppia värkkäämällä ja pelleilemällä. Kouluissa pitäisi myös ymmärtää paremmin erilaisuutta.

Lappeenrannan uusi oikeustalo.

Kolme alaikäistä nuorta tuomittiin vankeuteen linja-autonkuljettajan tapon yrityksestä – yksi nuorista sai ehdollisen vankeusrangaistuksen

Nuoret olivat rikoksen tekoaikaan 15–16-vuotiaita. Heidät tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista.

Aino-Maija Mäenpää, Emma Saari, Kaisla Suominen, Hilda Musta

Inarilaisnuoret kaipasivat monipuolisempaa seksuaalikasvatusta ja päättivät järjestää ensimmäistä kertaa Inari Priden

Peruskoulun päättäneet Kaisla Suominen, Hilda Musta, Emma Saari ja Aino-Maija Mäenpää kokivat, ettei pohjoisessa ollut nuorille mitään pride-juhlaan vertautuvaa. Inari Pride järjestetään 2. heinäkuuta.

Kuvassa on nuoria saamelaisnuorten taidetapahtumasta.

Saamelaislasten ja -nuorten hyvinvoinnista tehdään laaja selvitys

Lapsiasiavaltuutetun toimisto ja kansallinen lapsistrategia käynnistävät selvitystyön saamelaislasten ja -nuorten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Aino-Maija Mäenpää, Emma Saari, Kaisla Suominen, Hilda Musta

Anárlaš nuorat váillahedje máŋggabealat seksuálabajásgeassima ja mearridedje lágidit vuosttas Anár Pride -dáhpáhusa

Anáris leat oktii ordnen Sápmi Pride, muhto anárlaš nuoraid mielas Anár dárbbaša iežas Pride-dáhpáhusa. Anára Pride ordnejuvvo suoidnemánu 2. beaivve.

Lapsen varjo joka keinuu.

Huostassa olevien lasten määrä väheni viime vuonna Kanta-Hämeessä

THL mukaan huostaanottojen vähentyminen voi kertoa siitä, että muilla tukimuodoilla on pystytty auttamaan lapsia ja perheitä aiemmin. Tuen johdosta harvempi tilanne kärjistyy sellaiseksi, että huostaanottoa tarvitaan.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Uudenmaan uudet sote-päättäjät kyselyssä: Asunnottomuus poistuu parantamalla mielenterveys- ja päihdepalveluita

Nuorten asunnottomuuden taustalla nähdään päihde- tai mielenterveysongelmia, maksuhäiriömerkintöjä, arjenhallinnan puutteita ja vuokra-asuntojen vähäisyys.

Anonyymi kuva, Leikkipuisto Arabia, 29.09.2016.

Seinäjoki hakee Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta

Seinäjoelle on laadittu suunnitelma lasten oikeuksien huomioimiseksi kaupungin päätöksenteossa ja palveluissa. Lapsiystävällinen kunta -tunnustus voidaan myöntää aikaisintaan keväällä 2024.

Tyttö maalaa telalla kalusteita.

Hämeenlinnan Kesäkadulla on paljon toimintaa myös lapsille ja perheille – ARXin kesä alkoi kesäkontin tuunauksella

Hämeenlinnassa Hämeensaari on tänä kesänä kaikkien yhteinen olohuone. Kesäkadulla tapahtuu koko kesän ajan. Yksi osa Kesäkatua on lapsille ja perheille tarkoitettu ARXin kesäkontti.

Kolme tyttöä rakentaa ihmispyramidia hiekkarannalla. Tytöt ovat ylinnä Jade Marttila, ja alhaalla vasemmalla Kerttu Laasanen  ja oikealla Sonja Suomalainen.

Puistoruokailusta tuli viime kesänä hitti – nyt tarjoilu laajenee myös Peltolammille, Tesomalle, Suolijärvelle ja Kaukajärvelle

Viime kesänä Peltolammilla pilotoitu puistoruokailu sai suuren suosion. Nyt tarjonta laajenee yhteensä neljään eri paikkaan. Tänään Tesomajärvellä broilerikiusaus teki kauppansa.

Esikoululaiset leikkivät Nummen päiväkodissa Kurikassa.

Maksuton varhaiskasvatus lisäsi päivähoitotunteja Kurikassa ja Soinissa

Kurikka ja Soini tarjoavat maksutonta varhaiskasvatusta asukkailleen. Soinissa lasten määrä päiväkodissa on noususuuntainen, vaikka kunnan syntyvyys laskee.

Kuvassa lapset leikkivät leikkipuistossa Helsingissä.

Alavus käyttää osallistavan budjetoinnin rahat lasten hyväksi - Mäkipuiston leikkikenttä uusitaan

Ehdotuksia osallistavan budjettirahan käyttämiseksi tuli yli 700. Pääosa liittyi lasten ja nuorten harrastusmhdollisuuksiin.

Aakkosten kirjaimia päiväkodin seinällä.

Raisio kamppailee kasvaneen väkimäärän kanssa – kaikille lapsille ei riitä varhaiskasvatuspaikkoja

Raision valtuusto päätti maanantaina erilaisista tilaelementeistä, jotta varhaiskasvatuksen paikkamäärää saadaan kasvatettua nopeasti.

Läheltä

Koulujen päättymistä juhlittiin Tampereella pääosin hyväntuulisesti

Rosendahlin rannassa väkeä oli lauantai-iltana arviolta kymmenisen tuhatta.

Kaverukset Antti Lukka (vasen) ja Topi Eskola

Antti Lukka ja Topi Eskola aikovat uida ja herkutella koko kesän yhdessä – samanlaista ystävyyttä toivoo moni muukin kehitysvammainen

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kehitysvammaisilla lapsilla ja nuorilla on usein vähemmän ystäviä kuin vammattomilla ikätovereilla.

Ihmisiä Hietaniemen uimarannalla.

Poliisi tyhjensi useita nuorten suosimia juhlapaikkoja päättäjäisyönä Uudellamaalla

Nuorisojoukoissa ammuttiin useita ilotulitteita. Poliisi partioi myös Nuuksion kansallispuistossa.

Kokemusasiantuntija Samira Nouri musta paita yllään katsoo kohti ikkunaa, taustalla ikkunalaudalla viherkasvi.

Samira Nouri, 23: "Nuoret eivät edes tiedä, kuka on oma sossu" – lastensuojelun kipeään kriisiin etsitään ratkaisuja Turun yliopistossa

Sijaishuollossa olevien lasten määrä on tuplaantunut 20 vuodessa. Lastensuojelua rasittaa erityisesti sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus. Myös tarjottava apu koetaan pirstaleiseksi.

Ukrainalaisia nuoria luokassaan Seinäjoella kevätlukukauden viimeisenä päivänä 2022.

Vanja juhli kesälomaa perinteisessä ukrainalaispaidassa – "Olemme pitäneet huolta, että jokainen hymyilee joka päivä", sanoo opettaja

Ukrainalaisnuorten luokassa Seinäjoella juhlittiin tänään kesäloman alkamista. Opetushallituksen mukaan Suomessa onnistuttiin hyvin ukrainalaisten koulunkäynnin järjestämisessä, vaikka osa lapsista pääseekin kouluun vasta syksyllä.

Nuorisoa Hietaniemen uimarannalla.

Poliisi tyhjensi nuorison suosimia paikkoja juhlijoista – Yle seurasi opintonsa päättävien juhlintaa ympäri Suomen

Opintonsa päättäviä juhlittiin lauantaina eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Lappeenrannassa uudet ylioppilaat laskivat ruusuja sankarihaudalle, ja Kajaanissa ysiluokkalaiset polttivat kumia koulun pihassa.

Hymyveistos

Kouluissa jaetaan sukupuolineutraaliksi tarkoitettua uutta Hymy-patsasta – se ei kuitenkaan onnistu rikkomaan tyttö–poika-jakoa, sanoo tutkija

Hymytytöt ja Hymypojat saavat rinnalleen uuden Hymyn. Sillä voidaan palkita hyvästä toveruudesta oppilaita, jotka eivät identifioidu tytöksi tai pojaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle