Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ambulansseja ja ihmisiä sairalaan edessä Irakin kurdialueella.

Irakin kurdialueella kuoli 9 ja haavoittui 23 tykistöiskussa, josta Irak syytti Turkkia

Irakin pääministeri tuomitsi iskut ja syyttää niistä naapurimaataan Turkkia. Kurdistanin alueen pommituksissa kuoli yhdeksän siviiliä, joiden joukossa oli kaksi lasta.

Käsikirjoittaja Marjaana Auranen 14. heinäkuuta Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä.

"Jouduin käymään läpi oman perheeni traumoja", sanoo kokonaan pohjoissaameksi ääninäytellyn videopelin käsikirjoittaja Marjaana Auranen

Skábma – Snowfall -videopelin käsikirjoittaja Marjaana Auranen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, millaisiin sudenkuoppiin helposti astuu, jos tekee viihdetuotteen vähemmistökulttuurista ilman kyseiseen kulttuuriin kuuluvia tekijöitä.

Turkin ulkoministeri ja presidentti kävelevät Naton huippukokouksessa.

Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-paperista taitetaan peistä vielä moneen kertaan, arvelevat Suomen kurdit

Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteisymmärrysasiakirjan ytimessä on kaksi asiaa: Turkki haluaa kireää suhtautumista kurdeihin ja vapaata asekauppaa.

Pekka Haavisto, Mevlüt Çavuşoğlu, Jens Stoltenberg, Recep Tayyip Erdoğan, Sauli Niinistö, Magdalena Andersson ja Ann Linde seisovat rivissä pöydän takana. Haaviston ja Çavuşoğlun käsissä on kansiot. Pöydässä ja takana seinällä näkyy Naton huippukokouksen logo.

Turkkilaismediat julkaisivat listan asioista, joihin Suomi ja Ruotsi sitoutuivat päästäkseen Natoon

Presidentti Niinistön mukaan Turkin kanssa saavutettu sopu ei johda muutoksiin Suomen lainsäädännössä.

Saamen lippu

YK:n rotusyrjintäkomitea: Suomi on rikkonut rotusyrjinnän vastaista kansainvälistä sopimusta saamelaisten vaaliluetteloa koskevassa asiassa

Rotusyrjinnän vastainen komitea suosittaa, että Suomi aloittaa mahdollisimman nopeasti neuvottelut, jotta saamelaiskäräjävaalien äänestysoikeuden kriteerit määritellään niin, että ne kunnioittavat saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

Vaasan monikulttuurisuusneuvostolta kannanotto rasismia vastaan – toivoo ettei ennakkoluuloille anneta valtaa

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Lotta Alhonnoro toteaa että kaikki voivat omalla toiminnalla vaikuttaa yhdenvertaisemman kaupungin kehittämiseen. Vanhemmilla on iso vastuu rasismin torjumisessa.

Meriheinää veden alla.

Keskiviikko 1.6.2022 (radio)

Venäjän epäillään tehneen paljon sotarikoksia Ukrainassa. Koronavilkun käyttö loppui. Saamelaismuseo Siida on taas auki. Tutkijat löysivät maailman suurimman kasvin. Sää on suuressa osassa maata sateinen.

Welat Nehri

Näin Suomen kurdit kommentoivat Turkin presidentti Erdoğanin vaatimuksia: "Jos hyväksytään Turkin ehdot, Isis vahvistuu"

Suomen kurdit eivät yllättyneet Turkin vaatimuksista Suomelle ja Ruotsille, kun ne päättivät hakea Natoon. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo, että Turkki-kysymys pysyy ajankohtaisena myös Nato-jäsenyyden aikana.

Sanna Marin Butšassa ukrainalaisen Segodnya-lehden Telegram-kanavallaan julkaisemassa kuvassa.

Viisi yleisön suosikkijuttua: Yle julkaisi kuvat uiguurien sorrosta ja selvitti, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä oikeasti näyttävät

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kaisu Nikula

Matkailijat eivät osaa aina käyttäytyä saamelaisalueella – sitä varten luotiin ohjeistus, jolle matkailuyrittäjän mielestä on tarvetta

Vastuullisen matkailijan ohjeistuksessa ohjeistetaan tekstien ja kuvien kautta, kuinka käyttäytyä saamelaisalueella ja saamelaisia kohtaan.

Miina Seurujärvi istuu kokoushuonessa edessään mikrofoni ja läppäri.

Komissaari Miina Seurujärvi eroaa saamelaisten totuus- ja sovintokomissiosta: "Komissio tulisi keskeyttää nyt"

Miina Seurujärven mielestä totuus- ja sovintokomissio ei pysty toteuttamaan sille annettua vaativaa tehtävää. Hänen mielestään saamelaisten tulisi ottaa kantaa ja kertoa, miten komission kanssa tulisi edetä.

Henkilökuva

Hannele Pokka pyytää blogissaan työrauhaa saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle – toivoo valtion pidättäytyvän saamelaisia koskevista päätöksistä

Hannele Pokka toivoo henkilökohtaisessa blogissaan, että valtio pidättäytyisi päätöksistä, joita saamelaiset ovat avoimesti vastustaneet.

Katharina von Schnurbein

Juutalaisia syrjitään myös Suomessa ja siksi antisemitismin eri muodot on tunnistettava, sanoo EU:n asiantuntija

Suomen laki ei huomioi tarpeeksi juutalaisten syrjintää ja tämä on ongelma, arvioi EU:n antisemitismin torjunnan koordinaattori Katharina von Schnurbein Ylen haastattelussa.

Victor Djibalene

Tiistai 12.4.2022 (tv)

Suomen energiatilanne. Ulkomaalaistaustaiset armeijassa. Kesän nopeusrajoitukset. Sääennuste.

Kajaanilaiset Tarja Svarts Lindgren ja Ramona Gröngvist Kajaanin kaupunginteatterilla romanien kansallispäivän juhlallisuuksissa.

Romaniväestö kohtaa yhä syrjintää arjessa – arkiset kanssakäymiset vähentäisivät ennakkoluuloja

Oppivelvollisuuden laajentuminen 18-vuotiaaksi saakka on kajaanilaisen Tanja Svarts Lindgrenin mukaan tärkeä askel romaninuorten parempaan työllistymiseen.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Hei, olen Shadia, ruskea ja suomalainen

Harmittomiltakin tuntuvat kysymykset voivat olla loukkaavia ja kielteisiltä vaikutuksiltaan kasautuvia, kirjoittaa Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Iivo Niskanen lähikuvassa.

Sunnuntai 6.2.2022 (radio)

Velkakatto. Iivo Niskasen mitali. Yhteisvastuukeräys. Saamelaisten kansallispäivä. Kuningatar Elisabet. Sääennuste.

Poliisin hihamerkki

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Helsingin poliisin romaneihin kohdistamassa operaatiossa syytä epäillä syrjintää

Poliisihallitus on arvioinut, ettei menettelyssä ole syytä epäillä olleen kyse syrjinnästä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman pitää Poliisihallituksen arviota puutteellisena.

Kaksi ihmistä työskentelee puuvillakasojen keskellä

Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta – senaatti yksimielinen asiasta

Jatkossa uiguurialueelta tuotteita Yhdysvaltoihin tuovien yritysten on todistettava, että tuotannossa ei ole käytetty orjatyötä.

Ruskeahiuksinen nainen hymyilee toimiston käytävällä katsoen kameraan. Viereisellä seinällä on kirkkaanvärinen tilkkupeite.

"Onpa hauska nimi, oletko suomalainen?" Kysymällä tätä syyllistyt tahattomasti mikroaggressioon – näin vältät syrjivät kommentit

Mikroaggressiossa kyse on viattoman oloisesta kommentista, joka loukkaa vähemmistöön kuuluvaa. Aiheesta keskustelu herättää voimakkaita tunteita, sillä kukaan ei halua, että häntä pidetään rasistina.

Ambulansseja jonossa sairaala-alueella Lontoossa.

Britanniassa tutkinta hoitolaitteiden tehokkuudesta eri ihonväreillä – esimerkiksi veren happipitoisuutta mittaava laite voi antaa vääriä lukemia

Britannian terveysministeri Sajid Javid kertoo BBC:n haastattelussa uskovansa, että laite-erot ovat voineet johtaa jopa koronapotilaiden kuolemiin.

Alar Karis valittiin Viron presidentiksi 31. elokuuta.

Tiistai 26.10.2021 (radio)

Hoitajien koronarokotukset. Viron ja Suomen presidentit. Saamen kielten viikko. Vieraskielinen nimi työnhaussa. Sää.

Uiguuri Pazilaiti Simayijiang.

Pazilaiti Simayijiang haluaa ainaisen surun sijaan tuntea onnea uiguurijuuristaan

Aktivismista ja omien uiguurijuurien juhlimisesta.

Sean Ricks / Yle Mediadeski

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme

Ihmisoikeuskeskustelussa haisee pahasti kaksinaismoralismi. Se tunkee nenään erityisesti Kiinan uiguurivähemmistöstä puhuttaessa, kirjoittaa Ricks.

Savonlinnan seudun romaniyhdistyksen puheenjohtaja Ossi Blomerus ja poikansa Tenho Blomerus.

Romani löytää yhä töitä helpommin, jos vaihtaa nimensä – "Se kuulostaa sekopäiseltä, koska elämme vuotta 2021", sanoo Tenho Blomerus

Savonlinnan seudun romaniyhdistys juhli 50-vuotista taivaltaan tiistaina. Moni asia on parantunut puolen vuosisadan aikana, vaikka työnhaku sakkaa edelleen.

Gynekologiska redskap på ett bord.

Ulkomaalaistaustaiset naiset ovat vaarassa jäädä kohdunkaulan syövän seulontojen ulkopuolelle

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaiset naiset osallistuvat seulontoihin muita väestöryhmiä vähemmän eivätkä välttämättä ole tietoisia suomalaisista seulontaohjelmista.

Rico ja Ilona

Valokuvat vievät rodullistetun sateenkaarivähemmistön iholle – "Tuntuu, että en kuulu mihinkään", sanoo Jay Jimeno, 21, joka elää vähemmistön vähemmistössä

Valokuvaprojekti avasi Aleksandra Lemken silmät. Hän näki, millaista on rodullistettujen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämä Suomessa. Samalla hän löysi suuren perheen, johon tunsi kuuluvansa.

Dihtosis-menetelmäpakka

Opettajia koulutetaan kohtaamaan saamelais- ja romaninuoria

Saamelaiskäräjät, Suomen Romaniyhdistys ja Nuorten Akatemia alkavat kouluttamaan opettajia saamelais- ja romaninuorten kohtaamiseen. Koulutus alkaa syksyllä.

Ruotsalainen poliisi Tukholmassa.

Ruotsissa ulkomaalaistaustaisten suhteellinen osuus rikoksista epäillyistä on kantaväestöä suurempi

Ruotsin Rikoksentorjuntaneuvoston selvityksen mukaan suurin todennäköisyys joutua epäillyksi on afrikkalaistaustaisilla. Epäily ei kuitenkaan välttämättä merkitse syytettä tai tuomiota, selvityksessä korostetaan.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Taliban-johtaja Mullah Abdul Ghani Baradar tapasivat heinäkuussa Kiinan Tianjinissa.

Tuleeko Kiinasta Talibanin paras kaveri? Maailmalla seurataan tarkasti nousevan suurvallan ja vanhoillisen ääriliikkeen suhdetta

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kokosi tähän kiinnostavimmat kysymykset Kiinan ja Taliban-liikkeen lämpimistä väleistä.

Kurdien oikeuksia ajavan HDP-puolueen kannattaja piteli puolueen lippua maaliskuussa kurdien uuden vuoden juhlinnassa Istanbulissa Turkissa.

Turkissa surmattiin seitsemän samaan perheeseen kuulunutta kurdia – "Tämä oli täysin rasistinen hyökkäys"

Alle kaksi viikkoa sitten Konyassa surmattiin kurdimaanviljelijä. Hyökkääjät olivat huutaneet, etteivät halua kurdeja alueelle.

Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"

Kuuntele podcast: Onko Kiina uhka ja jos olisi, voisiko Yhdysvallat sille enää mitään?

Mistä maailma puhuu -podcastissa puhutaan Kiinan vallasta maailmalla. Kiina sortaa uiguurivähemmistöä Xinjiangin alueella, mutta mitä Kiina haluaa maailmasta? Miten muualla suhtaudutaan Kiinan pyrkimyksiin?

Pakkotyötä ja sterilisaatioita – miksi Kiina sortaa uiguureja?

Tästä syystä Kiina sortaa uiguureja

Kiinassa on menossa kulttuurinen kansanmurha uiguureja kohtaan, sanovat useat asiantuntijat. Voidaanko Kiinan väärinkäytökset saada loppumaan? Miten pakkotyö voi liittyä suomalaisiin yrityksiin? Kun katsot tämän videon, se selviää.

Mielenilmauksen osallistujia Senaatintorilla.

Romanien oikeuksia puolustettiin Helsingin keskustassa – Oikeus hengittää -mielenilmaus keräsi noin sata ihmistä Senaatintorille

Mielenilmauksella haluttiin muistuttaa romanien kokemasta syrjinnästä ja vaadittiin kuntavaalien alla romanien asioita huomioivaa politiikkaa kuntiin.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.

Helsingin poliisi kyttäsi romaneja ja sai nyt moitteet Poliisihallitukselta: Henkilön oikeuksiin ei voi puuttua vain etnisen taustan perusteella

Poliisihallitus on ratkaisussaan kehottanut Helsingin poliisilaitosta kiinnittämään huomiota syrjintää koskevien näkökohtien ja etnisen profiloinnin kiellon huomioimiseen kaikessa poliisitoiminnassa. Helsingin poliisilaitos on korjannut toimintaansa tapauksen myötä.

Läheltä

Tredu järjestää romaneille suunnatun kasvatusalan osatutkinnon

Opinnot alkavat marraskuussa. Niihin valitaan 15 osallistujaa.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Perjantai 28.5.2021 (radio)

Euroopan lääkevirasto hyväksyy Pfizerin koronarokotteen myös lapsille. Suomalaiset suhtauvat koronarokotteisiin myönteisesti. 8 prosenttia Suomen asukkaista on ulkomaalaistaustaisia. Soilimaria Korhonen on voittanut Vuoden selväsanainen -palkinnon. Sää lämpenee.

Poliisi. 22.4.2021.

Police Board classifies report on monitoring of Roma community

Helsinki police department kept a record of the movements of members the Finnish Roma community in the metropolitan area.

Poliisi. 22.4.2021.

Poliisihallitus salaa Helsingin poliisin antaman selvityksen, joka koskee vuosia jatkunutta romanien valvontaa

Yle kertoi toissa viikolla, että Helsingin poliisissa on vuosien ajan pidetty kirjaa romanien liikkeistä. Poliisihallituksen mukaan Helsingin poliisin asiasta antama selvitys on julkisuuslain perusteella salassa pidettävä.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

NCP candidate in racism storm over answers to Yle's election compass

The Vaasa politician wrote that low-income earners and certain ethnic minorities should be housed in separate residential areas.

Kuvassa lähikuva romaninaisesta.

Romaniyhdistyksen Päivi Majaniemi suree Helsingin poliisin romaneihin kohdistamaa lokikirjaa – "Vie suhteita 10 vuotta taaksepäin"

Poliisihallitus tutkii, onko Helsingin poliisi kohdistanut 2010-luvulla romaneihin perustelemattomia tarkkailutoimia. Romaniyhdistyksen Päivi Majaniemi näkee tämäntapaisen toiminnan haittaavan valtavasti romanien ja poliisin keskinäistä luottamusta.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen

Helsinki Police logged movements of Roma people

The city's Deputy Chief of Police denies profiling but admits 'mistakes' were made.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen

Helsingin poliisi piti vuosia kirjaa romanien liikkeistä – apulaispoliisipäällikkö kiistää etnisen profiloinnin mutta myöntää tehdyt virheet

Ylen tietojen mukaan poliisit pysäyttelivät Helsingissä vuosien ajan Suomen romaneja ja ottivat heidän tietojaan ylös. Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen sanoo, että virheitä on tehty. Poliisihallitus on alkanut tutkia asiaa.

 Helsingin päärautatieasema.

Miksi poliisi ja media kertovat, että rikollinen on ulkomaalaistaustainen? "Tästä on hirvittävän vaikeaa puhua", sanoo poliisi

Poliisin viestinnässä ja mediassa joudutaan puntaroimaan, mitä rikoksista epäillyistä on syytä kertoa julkisuuteen.

Sonja Lindeman laittaa hiuksiaan. Hänellä on päällään romanien kansallispuku.

Jos Sonja Lindeman voisi nyt valita, hän ei välttämättä pukisi romanien kansallispukua – ennakkoluulot romaneja kohtaan ovat edelleen tiukassa

Sonja Lindeman toivoo, että kansallispuvun käyttäminen ei vaikeuttaisi tyttären elämää, jos hän aikanaan pukee sen päällensä.

Kansikuva Perjantai-dokkarista Minä, romaninainen.

Emma, 23, ja Maritsa, 26, valitsivat romanihameen – samalla he astuivat maailmaan, jossa esineiden päältä ei voi kävellä ja kaupan vartija seuraa kannoilla

Romanien tapakulttuuri kulkee käsi kädessä miesten ja vanhempien ihmisten kunnioituksen kanssa. Myös hameen pukeminen.

Naamari, jonka suuaukkoa peittämään on maalattu käsi Kiinan lipun väreissä.

Kiinassa on meneillään etninen puhdistus – 5 kysymystä ja vastausta siitä, miten uiguurien tilanne kytkeytyy suomalaisiin firmoihin

Kiinan alueella asuva vähemmistökansa uiguurit ovat olleet viime aikoina tapetilla, mutta mitä heidän tilanteestaan pitää tietää? Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen avaa asiaa Takaisin Pasilaan -podcastissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle