Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sami Vartainen pyöräilee punaisella pyörätiellä.

Työsuhdepyörät yleistyvät vauhdilla – Pyöräliiton arvion mukaan niitä on loppuvuodesta jopa 40 000

Työsuhdepyörä on verovapaa etu 1200 euroon asti vuodessa. Pyöräliiton arvion mukaan yleistymistä jarruttaa pyöräpulan lisäksi ymmärryksen puute.

12-vuotias Fanni Poikola seisoo lumikinoksen edessä kädet puuskassa Isolahden koululla Muuramessa.

Muurame vastaa Isolahden vanhempien vaatimuksiin – kunta teettää ulkopuolisella selvityksen koulumatkojen turvallisuudesta

Vaaratilanteet lumisilla koulureiteillä ovat saaneet muuramelaisvanhemmat vaatimaan kunnalta toimia turvallisuuden parantamiseksi. Muutoksia on luvassa aikaisintaan ensi lukuvuonna.

Enäjärven koulu Porissa.

Adressi ei auttanut: Enäjärven koulupiirirajoja ei palauteta takaisin

Koulupiirirajojen muutoksen takia osa Porin Enäjärven koulun piirissä aiemmin olleista alueista siirtyy Meri-Porin yhtenäiskoulun alueelle. Tämä on kerännyt kritiikkiä seudun asukkaiden piirissä.

Isä Panu Rintamäki polkee laatikkopyörällä. Lyyti-tytär istuu kyydissä.

Kakkosautosta luopuminen voi houkutella bensan kallistuessa – seinäjokelaisen perheen päiväkotimatka taittuu nyt laatikkopyörällä

Tutkittua tietoa ei ole, mutta Pyöräilykuntien verkosto ry ja yrittäjät tietävät, että jopa tuhansissa perheissä mietitään kakkosauton vaihtamista vaikka sähköpyöräksi.

Nainen katsoo ulkona talvivaatteissa vasemmalle.

Neuvokas äiti keksi kisan, joka yllyttää koululaiset kävelemään kouluun – samalla vähenee vaarallinen autorumba

Kuopiolaisessa Kettulan koulussa kampanjoidaan kouluun kävelemisen puolesta maaliskuussa, koska koululle tuleva ahdas katu täyttyy aamuisin saattoliikenteestä.

Bussikyltti

Savonlinnassa alaikäisten maksuton joukkoliikenne saa jatkoa

Ilmaiset bussikyydit on todettu Savonlinnassa toimiviksi.

Nystads nya kyrka med högt, spetsigt torn och ett långt gulbrunt hus, där Nystads bibliotek finns.

Uusikaupunki aloittaa kutsukyytikokeilun keskustassa ja lähiympäristössä – kyyti maksaa kaksi euroa

Palvelu on tarkoitettu heille, jotka eivät voi käyttää perinteistä joukkoliikennettä. Mukaan kyytiin pääsevät lastenvaunut, pyörätuoli tai rollaattori.

Koulumatkat traktorilla ajava 15-vuotias eurajokelainen Ville Laaksonen nojaa traktorin oveen.

Traktorilla kouluun kulkevan Ville Laaksosen, 15, mielestä ajokortin voisi saada vuotta aiemmin: "Kunhan et ole tyhmä, vaikka joku yllyttäisi"

Hyppäsimme pikkukylässä asuvan Laaksosen traktorikyytiin marraskuisella koulumatkalla. Kunhan ikää karttuu, aikoo hän anoa poikkeuslupaa ajokortin saamiseksi 17-vuotiaana vanhempiensa suostumuksella.

Launialan koulu Mikkelissä.

Launialan koulun lakkauttamisaikeet saivat koululaisten vanhemmat vastarintaan – neuvottelukunnan puheenjohtaja "Tällainen roiskiminen saisi nyt loppua"

Launialan koulun lakkauttaminen on valmistelussa osana Mikkelin kaupungin säästötoimia. Virallisia päätöksiä tehtäneen helmikuussa. Launialan alueen asukkaat ja koululaisten vanhemmat ovat nousseet vastarintaan.

Metsäinen maisema Vuokatinvaaran selkäpuolelta kuvattuna männynhaarasta.

Kainuussa majoituttiin syyskuussa neljän miljoonan euron edestä: hotellihuoneiden käyttöaste oli maan toiseksi korkein

Myös Kajaanin lentoliikenne jatkoi kasvuaan syyskuussa. Syyskuussa yhteensä matkoja tehtiin lentoaseman kautta runsaat 2 400, joista suurin osa oli kotimaisia matkailijoita. Kajaaniin liikennöivän DAT:n mukaan koneissa on ollut keskimäärin 23 matkustajaa per kone.

Liikennevalvontakamera.

Perjantairuuhkat voivat olla muisto vain – koronan jälkeen työt rytmitetään uudella tavalla

Liikenneruuhkat ovat palanneet Turunkin vilkkaimmille väylille, mutta liikennemäärät ovat edelleen hieman korona-aikaa alempia. Etätyön yleistyminen näkyy selvänä vaihteluna viikonpäivien välillä.

Syksyinen koulun piha. Keinut edustalla ja koulu takana.

Hämäläiskylä kiinnosti muuttajia, kunnes puheeksi tuli koulu – nyt se on tutkittu: kyläkoulujen lakkauttaminen autioittaa Suomen kylät

Erikoistutkija Olli Lehtosen laaja tutkimus osoittaa kyläkoulujen ja kylien elinvoiman yhteyden. Koulujen lakkauttaminen kiihdyttää maaseudun asukaskatoa selvästi.

Pieni poika seisoo koulun aidan edessä

7-vuotiaan Vili-pojan koulutaival helpottui – lääkärin vaatimus toi down-lapselle oman kuljettajan ja lyhensi matka-aikaa kouluun yli tunnilla

7-vuotiaan Vilin koulumatka kesti aiemmin 1,5 tuntia, jonka hän joutui istumaan magneettiliiviin sidottuna. Nyt kyytiongelma on ratkennut onnellisesti.

Autolla ajoa moottoritiellä, moottoritieliikennettä.

Yli puolet pohjoiskarjalaisista yrityksistä uskoo työmatka-autoilun vähenevän myös koronan jälkeen

Suurin syy työmatka-autoilun vähenemiseen on etätyön ja digitalisaation lisääntyminen. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan työmatka-autoilun vähenemistä ei ole osattu vielä täysin ottaa huomioon esimerkiksi päästövähennystavoitteita mietittäessä.

Mies käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.

Maksuttomien bussikorttien saaminen toisen asteen opiskelijoille takkuaa: Joukkoliikenneyhtiö ei ehtinyt varautua ajoissa uudistukseen

Kela-tuettujen koulumatkojen ongelmat koskevat suurissa kaupungeissa käytössä olevaa Waltti-järjestelmää. Järjestelmän keskeneräisyys on aiheuttanut päänvaivaa lukiolaisille ja ammattiopiskelijoille.

Tåg på en tågstation

Junissa ja HSL:n lähiliikenteessä yhä matkustajakato – VR kauppaa äkkilähtöjunia, jotka tulevat myyntiin viikkoa ennen lähtöä

Etätyön jatkuminen koronapandemian jälkeen voi vähentää pysyvästi joukkoliikenteen reittitarjontaa. VR ja HSL päättelevät älyteknologian avulla, milloin asiakkaat haluaisivat matkustaa. Osa junavuoroista tulee myyntiin vasta viikkoa ennen lähtöpäivää.

Kuvassa vuoden työmatkapyöräilijänä palkittu Toni Takalo

Työmatkansa sähköpyörällä taittava Toni Takalo saa tänä vuonna Kokkolan kaupungin tunnustuksen

Kokkolan kaupunki on valinnut tämän vuoden palkittavaksi työmatkapyöräilijäksi Toni Takalon, joka hankki keväällä työsuhdepyöräkseen sähköpyörän.

Bussikyltti

Vaasan paikallisliikenne kokeilee aamu- ja iltavuoroja Vaskiluotoon – tavoitteena työmatkaliiknteen helpottaminen

Keskustan ja Vaskiluodon välillä testataan uutta linjaa neljän aamuvuoron ja kuuden iltavuoron voimin, tarkoituksena on helpottaa Vaskiluodon työmatkaliikennettä.

Katso video: Ronja ja Elias Lipposella on toiveita ja ohjeita turvalliseen pyöräilyyn uuden lukuvuoden alkaessa.

Mistä tietää, onko lapsi kypsä pyöräilemään kouluun? Kokosimme 3 vinkkiä vanhemmille

Koulut eivät voi kieltää edes pienten koululaisten koulumatkapyöräilyä. Osa kouluista antaa kuitenkin suosituksia esimerkiksi turvallisuuteen vedoten. Lopulta päätös kuuluu kuitenkin perheille itselleen. Kokosimme ohjeita päätöksen tueksi.

Ekaluokkalainen Nooa Sirkka kävelee turvallista koulureittiä merkkaavaa sinistä viivaa pitkin Pieksämäellä.

Kun rekat ja pienet koululaiset kohtasivat risteyksessä joka aamu, kaupunki merkitsi oppilaille katuun uuden koulureitin

Pieksämäen alakoulut sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, ja vaaratilanteita on sattunut vuosittain. Nyt koululaisille on merkitty turvalliset reitit katuihin ja lyhtypylväisiin. Koulujen lähistössä suojatiet on varustettu huomiovaloilla.

Lintulammen asukasyhdistyksen vapaaehtoiset suojaavat lasten koulutietä

Koululaiset aloittavat syyslukukauden keskiviikkona – Lintulammen asukasyhdistys haastoi muut turvaamaan koulutietä

Oulussa vapaaehtoiset ovat jälleen turvaamassa koululaisten käynnistyvää syyslukukautta. Paikalliset asukasyhdistykset on haastettu mukaan koulujen lähelle ja matkan varrelle opastamaan koulukkaita, jotta koulumatka sujuisi turvallisesti.

Oppilas vaihtaa autoon jarrupaloja.

Maskussa on halua jatkossakin korvata toisen asteen opiskelijoiden koulumatkoja

Matkatukea on mahdollisuus saada kunnalta, kun yhdensuuntaisen koulumatkan pituus on viidestä seitsemään kilometriä.

Skolbarn går längs trottoar

Keski-Karjalan kouluissa pyritään vähentämään saattoliikennettä ja kannustetaan lapsia itsenäiseen liikkumiseen

Koulumatkakyselyn mukaan noin 15 prosenttia oppilaista kulkee kouluun autokyydillä. Osa asuu niin kaukana koulusta, että heille tarjotaan maksuton koulukuljetus.

Etelä-Savon ammattiopiston toimipiste Otavankadulla

Läppärit ja kirjat on saatu hankittua – toisen asteen maksuttomuus ei ole tuottanut hankaluuksia Etelä-Savon ammattiopistoissa

Opppivelvollisuusiän nostaminen teki toisen asteen koulusta maksutonta. Tämä taas selvästi lisäsi oppilaitosten hankintojen tarvetta, sillä kaikki oppimateriaali ja tarvikkeet pitää olla koulun puolesta.

STM:n Kirsi Varhila A-studiossa.

STM:n Varhila A-studiossa matkailun vapautumisesta: "Toivon, että ihmiset käyttäytyvät nyt erittäin vastuullisesti"

Suomen rajoja avattiin tänään EU- ja Schengen-maista sekä työmatkailulle että vapaa-ajan matkustajille. Virusopin professori Ilkka Julkunen arvioi, että rajojen avaamiseen ei liity suuria riskejä.

Tapani Liimatta ajaa polkupyörällä

Työsuhdepyörä on hyvä luontoisetu – Verohelpotus ja korona-aika ovat aiheuttaneet jopa toimitusvaikeuksia

Työnantajan tarjoama polkupyöräetu on konkreettinen tapa osallistua ilmastotalkoisiin. Se voi myös osaltaan lisätä yrityksen houkuttelevuutta. Esimerkiksi IT-alan yrityksissä luontoisedut otetaan usein käyttöön nopeasti.

Porilainen Wiivi Wallenius hakee opiskelemaan Tampereelle. Hän haluaa näyttelijäksi. Kuvassa hän lenkittää hoidossa olevaa koiraa Juroa.

Wiivi Wallenius, 15, on yksi nuorista, jotka mullistavat kilpailun lukio- ja amispaikoista: muualta tulleita on nyt enemmän kuin ennen

Oppivelvollisuusuudistus teki toisen asteen koulutuksesta ja pidemmistä koulumatkoista maksuttomia. Peruskoulun jälkeen on haettu oman kotikunnan ulkopuolelle ennenkin, mutta maksuttomuus voi lisätä esimerkiksi isojen kaupunkien lukioiden suosiota.

Tallink Siljan ja Viking Linen suuret matkustajalautat ovat kuin vierekkäin sataman vastakkaisilla puolilla.

Rajojen avautuminen on matkailualalle valtava helpotus sekä hienoinen pettymys – työmatkaliikenne on pelastus varustamoille jättitappioiden jälkeen

Suomalaisilla matkailuyrityksillä voi olla aluksi vaikeuksia löytää työntekijöitä, koska yritysten kassat ovat lopussa. Monet matkailualan työntekijät ovat olleet lomautettuna jopa 15 kuukautta.

Bild på fartyget Tallink Megastar.

Perjantai 11.6.2021 (radio)

Matkustus Viroon voi helpottua. Ravintoloiden koronarajoitukset lievenevät myös Helsingin seudulla. Ennakkoäänestys ulkomailla oli vaisua. Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään. Säätiedot.

Polkupyöräilijä ajaa kevyenliikenteen väylä baanalla

Pyöräily ja kävely ovat jatkossa turvallista Forssan Kiimassuolla

Uusi kevyen liikenteen väylä on tarkoitus rakentaa lähinnä Kiimassuon työmatkalaisille, mutta myös virkistyskäyttöä varten.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021

Kauan odotettua maahantulomallia muokataan yhä, työmatkaliikenteeseen odotetaan kevennyksiä ensi viikolla

Suomeen tulevaa työmatkaliikennettä avataan vaiheittain, ensin EU-maista. Huomenna haetaan vastausta siihen, milloin koronan kakkostestiä ja karanteenia koskevasta vaatimuksesta olisi turvallista luopua.

Hannu Väisänen kypsentää karitsan paahtopaistia pannulla valmistujaisviikonlopun edellä 4catering-pitopalvelun tiloissa Linnakallion teollisuusalueella Pirkkalassa.

Koronarajoitusten purku räjäytti pitopalveluiden tilauskirjat: "Tuli ryysis ja ollaan siihen erittäin tyytyväisiä"

Helpottuva koronatilanne mahdollisti kokoontumisrajoitusten löysäämisen, joka taas mahdollisti hieman isommatkin ylppärit ja valmistujaiset. Pitopalveluille on nyt paljon työtä tarjolla, ja ensi kesän isoja hääkeikkoja myydään jo nyt.

Kajaanin Jormualla rakennetaan kevyenliikenteen väylää.

Kymmenen vuoden odotus päättyi Kajaanin Jormualla – kylän toive pyörätiestä toteutuu, mutta huoli koulusta jatkuu

Jormualla iloitaan kevyen liikenteen väylästä, joka turvaa lasten liikkumista koulutiellä. Jormualla on oltu sydän sykkyrällä yli vuosikymmenen, sillä koulutie kulkee vilkasta viitostietä pitkin. Murheena ovat puheet koulun lakkauttamisesta.

Linja-auto bussipysäkillä Kouvolan keskustassa.

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset matkustavat jatkossa ilmaiseksi joukkoliikenteessä Kouvolassa – maksua ei peritä myöskään illalla, viikonloppuna tai kesällä

Kaikki kouvolalaiset toisen asteen opiskelijat saavat seuraavan lukukauden alkaessa käyttöönsä maksuttoman joukkoliikenteen kuukausikortin.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021

Suomen rajojen avautuminen siirtynee pidemmälle kesään – pelko koronan leviämisestä on vesittämässä yhden hallituksen avautumistavoitteista

Hallitus esitteli huhtikuussa Suomen avautumissuunnitelman, jonka mukaan rajavalvonnan pitäisi loppua sisärajoilla kesäkuussa. Ylen saamien tietojen mukaan rajojen avautuminen tulee kuitenkin siirtymään pidemmälle kesään, koska Euroopan tautitilanne ei ole parantunut riittävästi.

Lehdettömien puiden latvoja vasten taivasta

Pisuaarin kärpäsestä se alkoi, nyt vaikutetaan vaivihkaa viemättä valinnanvapautta – tulitko tuupatuksi kohti ympäristöystävällisempiä valintoja?

Tuuppaus on menetelmä, jossa asiat esitetään ihmisille niin, että toivottu vaihtoehto on vaivattomin valita. Turun yliopistossa on käynnistynyt ilmastotuuppaustutkimus, jossa yritetään vähentää liikennepäästöjä ja säästää hiilinieluja.

koulun piha

Talsoilan koululaisten puolesta jätetään vetoomus kaupungille

Vanhempainyhdistys keräsi kansalaisadressin, koska Forssa aikoo sulkea yli 200 oppilaan koulun.

Autio Helsinki-Vantaan lentoasema.

Yli-Viikarin tapaus: Virkamatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä on lähes mahdotonta valvoa – työnantaja ei voi tietää, mitä alainen pisteillä tekee

Jos työmatkapisteitä käyttää henkilökohtaisiin menoihin, ne pitää ilmoittaa verottajalle palkkatulona. Tämä on kokonaan työntekijän vastuulla.

Rasmus Savo soittaa kitaraa.

Rasmus Savo on kylän ainoa 17-vuotias ja hänkin suunnittelee pois muuttamista, vaikka rakastaa lappilaista mielenmaisemaa

Nuorten lukioikäisten määrä vähenee suuressa osassa kuntia. Kävimme tutustumassa kahden nuoren elämään Lapin pikkukylissä.

Kemiläinen Leena Karjula on huolissaan lasten turvallisuudesta uusien tieliikennejärjestelyiden vuoksi

Sahansaarenkadun jättiremontti mullistaa Kemissä pohjoisten kaupunginosien elämän – koululaisten ja raskaan liikenteen rinnakkaineloa edessä

Pari vuotta kestävän myllerryksen jälkeen Karihaarassa liikenneturvallisuus on huomattavasti nykyistä parempaa.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Shhh… Olin Rukalla, mutta älä kerro kellekään

Matkailusta on tullut kielletty nautinto. Mutta kotiin jääminen ei ole oikea ratkaisu maailman ongelmiin, kirjoittaa Kati Kelola. Kolumnin voi myös kuunnella.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluun Säätytaloon Helsingissä.

Näin hallitus avaisi Suomen: Huhtikuussa peruskoulut lähiopetukseen ja ravintolat auki, toukokuussa museot ja kirjastot avaisivat ovensa

Työmatkaliikenne ja sukulaisten tapaaminen Euroopassa avautuisivat touko-kesäkuussa. Maskisuositus harkintaan kesäkuussa.

Kuudenkymppin nopeusrajoitusilmoitus auton kojetaulun näytössä.

Tervolassa esitetään ajonopeuksien alentamista Mattisen kohdalla

Alueen asukkaat ovat olleet huolissaan tieosuuden turvallisuudesta jalankulkijoille.

Rotuaari vappuaattona

Oulun liikekeskuksen toiminnanjohtaja kannustaa kaupunkia, kauppoja ja ravintoloita tiiviimpään yhteistyöhön keskustan elinvoiman parantamiseksi

Myös lähiseudun kannattaisi huomioida Oulun keskustan kehittäminen, sillä se on toiminnanjohtajan mukaan alueen käyntikortti.

Koronatestiauto kaupan parkkipaikalla.

Kiertävä koronatestausauto osoitti hyödyllisyytensä Vaasassa – maanantain molemmat positiiviset tulokset autossa otetuista näytteistä

Koronatilanne menossa Vaasassa parempaan suuntaan. Sunnuntaina ei yhtään positiivista tulosta, maanantainakin vain kaksi.

Punkalaitumen yhteiskoulun 9.-luokkalaiset Topias Kaapu, Siiri Ylösmäki ja Vilma Rautava.

Maksuttomat koulukyydit tulevat yhä useamman nuoren saataville, silti tuttu asia ratkaisee hakupäätöksen: “Mieleinen ala on tärkein”

Elokuusta alkaen yli seitsemän kilometrin matkat lukioihin ja ammattikouluihin kuljetaan maksutta.

Rajavartiolaitoksen työntekijä tarkistaa matkustajan asiakirjoja.

Merivartiosto käännytti rajalla lähes kolminkertaisen määrän matkustajia edelliseen viikkoon verrattuna – matkustajamäärät ovat lievässä laskussa

Syyksi käännytyksille rajatarkastusosasto kertoo uhan kansanterveydelle sekä puutteelliset maahantuloedellytykset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle