Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tulipalossa tuhoutuneen Kiviniemen leirikeskuksen rauniot ilmasta kuvattuna.

Kontiolahti hakee matkailuyrittäjää Kolin maisemiin Kiviniemen retkeilyalueelle

Kiviniemen toiminta keskeytyi, kun paikan hirsinen päärakennus tuhoutui tulipalossa.

Mikael Hed istuu I.K.Inhan vuonna 1902 rakennuttaman mökin portailla Karjalohjan Heponiemessä.

Peliyhtiö Rovion entinen johtaja osti palan kauneinta Suomea hinnalla, jota ei kerro: ”En kaipaa enää mihinkään muualle”

Helsingin Diakonissalaitos on myynyt Karjalohjan Heponiemen leirikeskuksen pääomasijoittaja Mikael Hedille. Alueen toiminta jatkuu liki ennallaan, mutta ilman uskonnollista rajausta.

Hahmotelma Inarin Miesniemeen nousevasta hotelli- ja revontulimaja-resortista.

Inarin Miesniemen uusi rantakaava sai kritiikkiä yleisöltä – mökkiläinen: “Sanotaan, että alueesta tulee paikallinen Disney World”

Kerran hylättyä Miesniemen kaavaa yritetään saada uudelleen läpi Inarissa. Kaavaa esiteltiin kuntalaisille torstaina.

Punainen pioninkukka.

Kontiolahden satamapuisto alkaa hahmottua

Puistoon tulee muun muassa kosteikkoalue.

Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen ottamassa selfietä Helsingin Kallahden luontomaisemaa vasten.

Viikon Tuukka: Luontokuvissa ihminen ei kuulu luontoon - ja se voi olla ongelma

Luontokuvat näyttävät luonnon koskemattomana, digitaalisen kliinisenä unelmana. Ihminen on vain harvoin osa kuvien luontoa. Onko kuvien luonto todellinen?

Kiehisen kierroksella pääsee muun muassa ylittämään Herajoen. Video: Heikki Haapalainen / Yle

Selviäisitkö viikon vaelluksesta? Katso, millaisissa olosuhteissa Kolin uudella vaellusreitillä voi testata erätaitoja

Kolin kansallispuistoon on valmistunut vaellusreitti, jonka kautta voi siirtyä kohti vaativampia vaelluksia. Metsähallitus toivoo uuden reitin tasaavan Kolin ruuhkia.

Dalvadas kuuluu Tenonlaakson uuteen maisemanhoitoalueeseen.

Ympäristöministeriö perusti Utsjoen Tenonlaaksoon uuden maisemanhoitoalueen

Aloitteen maisemanhoitoalueen perustamisesta teki Karigasniemen kyläyhdistys ry. Uusi maisemanhoitoalue on kuudes koko Suomessa.

Kuusamolainen valokuvaaja Eeva Mäkinen Konttaisella.

"Hyvän kuuluu voittaa", uskoo Eeva Mäkinen ja siksi hän vaihtoi reissaamisen maailmalla luontokuvaajan työhön Kuusamossa

Eeva Mäkinen, 33, päätyi ammattivalokuvaajaksi Kuusamoon kiinnostuttuaan metsistä ja siitä, mitä niille tapahtuu. Valokuva on Mäkisen kannanotto koskemattoman luonnon puolesta.

Valkovuokko Hämeenlinnan Aulangolla 25. toukokuuta 2022.

Ainutlaatuinen Aulangon puistometsä odottaa kesää

Hämeenlinnassa Aulangon puistometsän loisto kaipaa säilyäkseen jatkuvaa kunnostamista. Etelä-Suomen suosituimpiin luontokohteisiin kuuluva Aulanko on monelle reippailijalle yksi kevään vakiokohteista.

Karttagrafiikka Riisitunturin kansallispuiston sijainnista

Koillismaan kansallispuistomaisemiin suunniteltavaa tuulivoimahanketta kavennettiin yli 20 myllyllä

Kuusamon ja Posion rajalle kaavailtiin aiemmin yli 50 voimalan tuulivoima-aluetta. Hallinto-oikeus ei suunnitelmia hyväksynyt, ja nyt Riisitunturin maisemiin tavoitellaan enintään 30 myllyä.

Talvinen maisema italialaiselta Santa Croce -järveltä.

Maisemakuva jäätyneestä järvestä voitti lontoolaismuseon luontokuvakilvan yleisöäänestyksen – ihmiset pitivät myös lempeistä leijonista

Italialaisen valokuvaaja Cristiano Vendraminin hiljaista talvea henkivä kuva keräsi yli 31 000 ääntä yleisöäänestyksessä.

Lappeenrannan satama Linnoituksesta kuvattuna

Empatiakysely: Lappeenranta herättää kiinnostusta ja kaupunkia luonnehditaan matkailumarkkinoinnin tavoitteiden mukaisesti

Lappeenrannan kaupungin herättämien positiivisten tunteiden takana ovat esimerkiksi vesistö, luonto ja kauneus. Kielteisiä tunteita kyselyyn vastaajissa aiheuttivat yleinen kehitys, päätöksenteko sekä kaupungin keskusta.

Kiutaköngäs Oulangan kansallispuistossa.

Oulankajoki ja Rokua ovat ehdolla Vuoden Retkipaikaksi – kisassa mukana 11 kohdetta

Oulankajokea kuvaillaan Retkipaikka.fi-sivustolla virraksi, jonka maisemia ei uskoisi Suomesta löytävän. Rokua taas nähdään kansallispuistojen vähemmän tunnettuna jalokivenä monipuolisine reitteineen.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Kuka omistaa maiseman?

Maisema muuttuu maankäyttömme ja tarpeittemme vuoksi, ja se saa herättää tunteita, kirjoittaa Joona.

puumalan silta

Puumala valittiin vuoden pyöräilykunnaksi – alueen maisemat ja palvelut saavat kiitosta

Valintaperusteissa kiitosta annetaan muun muassa siitä, että pyöräilyn edistäminen alueella näkyy myös poliittisessa päätöksenteossa.

Lokakuinen auringonnousu tyynellä järvellä, jonka pinnalla on hieman usvaa. Kuvan etualalla on rantaa ja männynoksia.

Valokuvaaminen alkoi töissä lentokentän "pingismailamiehenä" – nyt harrastaja tallentaa maisemia ja voitti otoksellaan kilpailun

Ollessaan kotona loppilainen Marko Lappeteläinen tekee joka aamu retken Kaartjärven rantaan. Retkistä on nähty todisteita muun muassa Maisemapäivän valokuvakilpailussa ja Ylen sääkuvissa.

Ypäjän orivarsoja laitumella

Uusia valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita Kanta-Hämeeseen

Maakunnasta valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden joukkoon on hyväksytty Loimijokilaakso ja kaksi kohdetta Lammilta. Valtakunnallisesti arvokkaiksi katsotaan Lammin lounaiset viljelymaisemat ja Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisema.

Jättipalsamin kukinto.

Mattisenlahden ja Puromäen kyläläisten taistelu jättipalsamia vastaan Liperissä on palkittu

Kyläyhdistykselle on myönnetty maakunnallinen Vuoden maisemateko -tunnustus.

Lisko veden pinnalla.

Tässä on Vuoden luontokuva 2021 – "liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa"

Pekka Tuuri on kilpailun historiassa viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa. Viimeksi hän voitti palkinnon 11 vuotta sitten.

Virojoen kuntoportaat

Uudet kuntoportaat villitsivät 3 000 asukkaan kunnan – sadat halusivat ostaa oman portaan ja "ramppaaminen" alkoi, vaikka askelmia ja kaidetta puuttui

Virolahdelle on tänä vuonna rakennettu kahdet uudet kuntoportaat, jotka ovat nyt viimeistelyä vaille valmiina. Portaat ovat nousseet nopeasti suosituiksi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vihannin kinttupolut palkittiin maakunnallisella maisematekopalkinnolla – yli 100 kilometrin pituinen reitistö yhdistää yhdeksän kylää

Vihannin luontopolkujen verkoston tavoitteena on kannustaa asukkaita virkistymään luonnossa, kohottamaan kuntoa ja havainnoimaan luontoa. Kylillä ja niiden asukkailla itsellään on ratkaiseva rooli reitistön ylläpidossa.

Teriberka

Jäämeren reunalla sijaitseva Turjanperä elää uutta nousua – Yle kuvasi matkailuhitiksi nousseen arktisen kalastajakylän karua kauneutta

Teriberkan kalastajakylä ui vastavirtaan muuten näivettyvillä Pohjois-Venäjän alueilla. Kuolemaa tehnyttä paikkakuntaa kehitetään nyt matkailun ehdolla.

Tampereen areena ilmasta käsin, rakennustöitä vielä menossa.

Millaista Tamperetta rakennetaan juuri nyt? Kiipesimme kaupungin kattojen ylle – katso huimat maisemat varjoliidon kyydistä

Tampere kasvaa korkeutta, ja tulevaisuudessa asutaan ja viihdytään yhä ylempänä. Yle Tampere juhlistaa armaan kotikaupunkinsa syntymäpäiväviikonloppua kiipeämällä ja liitämällä sinne, mistä Tamperetta harvemmin pääsee ihailemaan.

Kuvassa Tuomas Perheentupa (vasemmalla, kehittämisjohtaja, Suomen Kylät) Saimi Hoyer ja Petri Rinne (puheenjohtaja, Suomen Kylät). Saimin palkintopuhe kuvattiin kesällä Hotelli Punkaharjulla.

Entinen malli ja matkailuyrittäjä Saimi Hoyer nimitettiin valtakunnalliseksi maaseutukasvoksi – "Koen itseni hyvinvoivaksi maaseudulla"

Perustelujen mukaan Saimi Hoyer on tuonut maaseutua myönteisesti esiin julkisuudessa. Tunnustuksen myönsi Suomen Kylät ry. "Uskallan sanoa, että nyt palkittiin oikeassa asiassa", hän toteaa.

aittakallion ateljee

Nurmijärven kunta haluaa lisää teollisuustontteja, ja se sai taiteilijapariskunnan suremaan maaseutumiljöön tuhoutumista: "Tämä tuntuu painajaiselta"

Nurmijärven kunta on hankkinut kaava-alueen maa-alueita 1980-luvulta lähtien. Suunnitellulla Sudenkallion teollisuusalueella on enää kolme yksityistä kiinteistöä ja Vantaan seurakuntayhtymän maita.

Mirjam Silvén on ideoinut Norrskatan pyhiinvaelluspolukua Köklotiin Vaasan saaristoon.

Luontokirkko ja pyhiinvaelluspolku houkuttelevat Köklotin Norrskataan – pyhiinvaellusoppaaksi valmistuva Mirjam Silvén: "Matka kirkkoon on jo pyhiinvaellus"

Vaasan saaristoon rakennettiin pyhiinvaelluspolku ja luontokirkko vain muutamassa viikossa. Polku alkaa Kaukaluodon leirikeskuksen entiseltä tontilta.

Maisema Pyynikin näkötornista

Mistä aukeaa Tampereen paras näköala? Kerro meille ja voit päästä haastatteluun hulppeisiin maisemiin

Teemme juttua Tampereen näköalapaikoista. Kerro meille, minne pitäisi kiivetä!

YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannan Mikonsaareen suunnitellaan pientaloja – "Uusien rakennuspaikkojen on täydennettävä kyläaluetta"

Yleiskaavainsinööri Annamari Kauhanen vakuuttaa, että Mikonsaari tulee jatkossakin säilymään kylämäisenä alueena ja virkistyskäytössä.

Männynrunkoja sateisessa metsässä.

Punkaharjulla sijaitseva luonnonsuojelualue laajentumassa nykyisestä – valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan esityksen

Tavoitteena on, että laki Punkaharjun luonnonsuojelualueen rajauksen muuttamisesta tulisi voimaan vuoden 2022 alussa.

Juvan Urheilijoiden Topi Huttunen testijuoksee Juvan SM-sprinttien reittiä Juvan keskustassa.

Huiput tuovat hurjan lajin Juvan raitille – Ratamestari: “Rastivälit mennään Topi Raitasen vauhteja”

Lähes 2 000 kilpailijaa ratkoo suunnistuksen SM-mitaleiden kohtalot viikonloppuna Etelä-Savon maisemissa. Lauantaina sprinttisuunnistuksessa laji tuodaan keskelle Juvan kirkonkylän hulinaa.

Örön rantamaisemaa.

Koskien kuohuja, kimaltelevia järviä, vihreyttä ja vehreyttä – tutustu seitsemään luontokohteeseen eri puolilta Suomea

Tänään vietetään Suomen luonnon päivää. Yksi päivän teemoista on lähiluonto, eikä luonnosta nauttiakseen aina tarvitse mennä kauas. Lähde matkalle monimuotoiseen luontoon.

Edelfeltin mänty.

Muinaisen linnan vallit ja jylhä "Edelfeltin mänty" Porvoon legendaarisella luontoalueella halutaan suojella ja nyt kaupunki ryhtyi toimeen

Porvoon Linnamäellä korjataan eroosiovaurioita. Maisemaa koristaa jylhä mänty, joka on ikuistettu Albert Edelfeltin maalaukseen.

Koiteli elää -festivaalin järjestäjä Sipe Åqvist

Koiteli elää -festivaali täyttää kymmenen vuotta ja soi juhlan kunniaksi kaksipäiväisenä

Koitelinkosken maisemissa järjestettävä festivaali on jo useana vuonna ollut loppuunmyyty, niin nytkin. Järjestäjät tekevät kaikkensa terveysturvallisen tapahtuman toteutumiseksi.

Kajaanilainen Päivi Lappalainen pesemässä mattoja Kajaaninjoen rannalla.

Kajaanilaiset arvostavat luontoa ja kehittyvää kaupunkikuvaa

Viimeisimpiä näkyviä kehityksiä kaupunkikuvassa ovat Raunionkaupunki ry:n organisoimat seinämaalaukset ja muraalit ympäri kaupunkia. Monen kajaanilaisen mielestä ne ovat tuoneet väriä kaupunkiin ja saavat kiitosta.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Paheneva sinilevätilanne on Itämeren hätähuuto

Nousevat lämpötilat ja kasvavat sademäärät lisäävät Itämereen kulkeutuvaa ravinnetaakkaa ja rapistavat meren kuntoa. Ennätyksellisen lämmin sää näkyy ennätyksellisen surkeassa sinilevätilanteessa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. 

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Raahen saaristossa raivataan pensaita ja puita – lampaista iso apu urakassa

Raivausten kohteena on 16 saarta ja lintuluotoa, josta löytyy monia uhanalaisia lajeja. Saariston maisema on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kun saaret ja luodot ovat kasvaneet pahasti umpeen.

Valkoinen höyrylaiva seilaa Kajaaninjoella.

Oulujärven kesän höyrylaivaristeilyjen ennakkomyynti tuplaantui

Satavuotias höyrylaiva Kouta viettää juhlavuotta. Heinäkuu on risteilykuukausi Oulujärvellä, ja kotimaan matkailuinnon lisääntyminen näkyy. Ennakkoon lippuja höyrylaivatunnelmaan on myyty ennätysmäärä.

Pahnilan keltainen museorakennus, etualalla kesäinen niitty

Simossa kunnostetaan Pahnilan museon perinteistä pihapiiriä

Museopiha-alue on paitsi kulttuurihistoriallisesti myös perinnebiotooppiarvoiltaan arvokas kohde, josta löytyy niittyjä, hakamaata ja metsälaidunta.

Kaksi valkoista alppiruusua vihreiden lehtien keskellä.

Alppiruusut puhkeavat jälleen kukkaan Helsingissä – astu puistoon, joka on kuin oma maailmansa

Haagan alppiruusuja ja atsaleoita pääsee jälleen ihailemaan Helsingissä. Puistoon saapujaa tervehtii väriloisto, joka hehkuu metsäisen vihreyden lomasta.

Maisema repoveden katajavuorelta

Kivikauden ihminen ihasteli maisemia näköalakalliolla, kuten me – Repoveden kansallispuistossa on vielä löytämättömiä arkeologisia aarteita

Repoveden kansallispuiston alueella uskotaan olevan piilossa vielä tuhansia vuosia vanhoja arkeologisia löytöjä. Alueelle kaivataan lisätutkimuksia. Lapinsalmen parkkipaikan laajennusalueelta esihistoriallisia aarteita ei löytynyt.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanha virastotalo pannaan maan tasalle Virolahdella – maisema tulee muuttumaan merkittävästi

Virastotalo poistettiin käytöstä sisäilmaongelmien takia vuonna 2019. Rakennuksen kunnostaminen olisi maksanut arviolta lähes 2,5 miljoonaa euroa.

Punkaharju ilmakuva

Muinaisten kulkijoiden kalliomaalaukset ja jylhät maisemat saivat kansainvälisen tunnustuksen – Saimaalle odotetaan runsaasti turisteja

Muinaiset kulkijat jättivät muistoksi kymmeniä kalliomaalauksia eri puolille Saimaata. Näitä ja muita luonnon erikoisuuksia esitellään Saimaan Geoparkissa.

Anselmi Aumo harrastaa pilvivalokuvaamista.

Mantelipilven näkeminen riemastuttaa aina kauppatieteiden opiskelija Anselmi Aumoa, 22, jolle pilviharrastus oli aluksi vain vitsi

Pilviharrastaja sai yllättäen kaverinsakin innostumaan taivaan hattaroista. Pilvisukuun kuuluu kymmenen pilveä, joista on olemassa lukuisia muunnoksia.

Aulangon kivinen näkötorni ruohonjuuritasolta kuvattuna.

Aulangon näkötornista ei ihailla maisemia tänä kesänä

Aulangon näkötornin välipohjien kuntotutkimus ja kantavuusselvitys kertovat, että torni vaatii mittavat korjaustyöt. Siksi torniin ei pääse tänä kesänä. Metsähallitus toivoo kunnostuksen valmistuvan ensi vuonna.

Kajaanin Vimpelinlammella kolme lammasta haukkaa horsmaa auringonpaisteessa.

Ylitornion Kainuunkylän saaristoon etsitään maiseman kunnostajia – ylläpitoon tarvitaan lampaita, nautoja tai hevosia laiduntamaan

Saaret ovat olleet tehokkaassa niitto- tai laidunkäytössä 1960-luvulle asti, mutta niiton loppumisen myötä saarten umpeenkasvu on alkanut 1970-luvulla. Saarten maaperä on tulvan tuomien ravinteiden vuoksi melko rehevää, joten ne umpeutuvat nopeasti.

Päähkänänkallio ja Kitkajoki Karhunkierroksella.

Kuusamon kaupunki haluaa pitää matkailijat Pähkänänkalliolla

Kaupunginjohtaja: "Luontoihmisten liikkuminen tuolla alueella ei ole häirinnyt pesintää"

Päähkänänkallio ja Kitkajoki Karhunkierroksella.

Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallio halutaan rauhoittaa ihmisiltä kesäisin

Pähkänänkalliolla asuu muuttohaukka, jonka pesintä halutaan varmistaa.

Pyörämatkailu on suosittua Turun saaristossa.

Pyörämatkailu vastaa ajan henkeen: suosion kasvu näkyi viime kesänä Turun saaristosta Lappiin

Nautiskeleva fillarointi viehättää enemmän kuin kilometrien nieleminen.

Tanja Mynttinen

Koronaa paettiin mökeille ja kansallispuistoihin autoilla – monet pikkutiet eivät kestäneet kuormaa, ja se näkyy nyt

Yksityisteiden omistajilla on lain mukaan oikeus kieltää ulkopuolisten liikkuminen moottoriajoneuvolla.

Siikaltavan kuntataulu Uljuan padon pysähdyspaikalla 2012.

Maamiesseuran yli 12 vuotta sitten tekemä suojeluesitys meni viimein maaliin, kun Siikalatvalle perustetaan uusi luonnonsuojelualue

Limpsiönmäen alueen laajuus on yli 50 hehtaaria, ja sen maisemallisesti merkittävin kohta on Korkiamäen avokallio.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle