Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keinukaruselli Särkänniemessä.

Ahdistelevat ja aggressiiviset aikuiset kesätyöntekijöiden riesana – Särkänniemessä nuorille auotaan päätä etenkin pituusrajoista

Huvipuisto antaa monenlaista tukea ja koulutusta nuorille hankalien asiakkaiden varalta, selvisi Ylen suorassa lähetyksessä.

En glass på strut.

Sadat kesätyöläiset ottavat yhteyttä ammattiliittoihin – PAMin aluepäällikön mukaan osa työnantajista sumuttaa nuoria tahallaan

Nuorten työsopimuksia voidaan yrittää naamioida joksikin muuksi, työnantajan velvollisuuksien kiertämiseksi.

SIlmälasipäinen nainen katsoo kaukaisuuteen kuppi kädessään.

Kokki Jonna Lehtorannalle jäi koronalomautuksista 20 000 euron velat – ravintolatyöntekijöitä jäi tyhjän päälle, kun turvaverkko petti

Jos yksi toimiala oli rajoitusten kärki, sen henkilöstöstä olisi pitänyt huolehtia paremmin, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo nyt. Koronatuet menivät yrityksille ja talouselämälle.

Mistä huonot uutiset nuorten työoloista kertovat?

Miksi huonoja uutisia tuntuu tulevan juuri nuorten työoloista? PAMin puheenjohtajan mukaan syitä tähän on monia

Keskiviikon A-studiossa keskusteltiin siitä, miksei nuorten kehnoihin työoloihin tunnu löytyvän ratkaisuja. Aiemmin tänään julkaistussa Ylen MOT-toimituksen selvityksessä kerrottiin, mitä yrityksissä, joiden huonot olot nousivat julkisuuteen asti, tapahtui ongelmien esillä olon jälkeen.

Pipoon ja työtakkiin pukeutunut mies ja punahiuksinen nainen pitelevät kylttiä, jossa lukee PAM.

L&T:n kiinteistöhuollon työntekijöillä ulosmarssi Lahdessa

Lahdessa L&T Kiinteistöhuolto Oy:n kiinteistöhoitajat ja siivoojat ovat varhain keskiviikkoaamuna marssineet ulos työpaikaltaan vastalauseena työnantajaliiton vaatimuksiin. Ulosmarssiin osallistuu muutamia kymmeniä ihmisiä.

Oulun yliopiston kiinteistö- ja siivoustyöntekijät marssivat ulos työpaikaltaan

Oulun yliopiston kiinteistö- ja siivouspalveluiden henkilöstö marssii ulos työpaikaltaan

Puolen päivän aikoihin tapahtuvalla ulosmarssilla halutaan vauhtia alan työehtosopimusneuvotteluihin. Mukana on noin 20 työntekijää. Kaikkiaan yliopistolla on noin 35 työntekijää kiinteistö- ja siivouspalveluiden tehtävissä. 

Ammattiliitto PAMin jäseniä seisoo ulkona PAM-kyltin kanssa.

Siivoojia on marssinut ulos Rovaniemellä – työntekijöitä hiertää pieni palkka ja arkipyhistä saatavien korvausten kiertäminen vapaapäivillä

Kiinteistöpalvelualan työntekijät ovat järjestäneet ulosmarsseja työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut ylityökiellon ja jättänyt lakkovaroituksen.

En servitör häller vin på en restaurang. På bordet står vinglas och mat.

Yt-neuvottelut alkamassa useissa ravintoloissa Lapissa – PAMin aluepäällikkö: "Ilmoituksia neuvotteluista ja lomautuksista on tullut päivittäin"

Tilanne ravintolarajoitusten kanssa on haastava. Pelkästään Kittilän kentälle tulee tammikuun aikana yli 200 lomalentoa ja matkailijoille pitäisi voida tarjota ruokaa.

Jarno "Japi" Sauri pitää Pub Ruthin ovea auki samalla nojaten ovenkahvaan.

Ravintolapäällikkö jakoi lomautuslaput joululahjaksi, lataa nyt suorat sanat tilanteesta: "Rajoitukset ovat perseestä"

Ravintola-alan työntekijöistä noin 80 prosenttia on ollut lomautettuna koronarajoitusten takia, selviää PAMin syksyisestä kyselystä. Se tarkoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kokkolan Halpahallin työntekijät marssivat ulos maskit naamalla.

HalpaHalli-ketjun luottamusmieskiistassa on päästy sopuun

Kaupan liiton ja työntekijöitä edustavan PAMin välisissä neuvotteluissa päästiin sopuun torstaina. Tuloksena on kompromissi kummankin osapuolen näkemyksistä.

Kokkolan Halpahallin työntekijät marssivat ulos maskit naamalla.

Työntekijöiden ulosmarssi ja kirjallinen vetoomus toi tulosta – Halpahalli palaa neuvottelupöytään luottamusmieskiistassa

Työntekijät keräsivät kuudessa päivässä 800 nimen vetoomuksen patistaakseen työnantajan uudelleen neuvottelupöytään.

Kokkolan Halpahallin työntekijät marssivat ulos maskit naamalla.

Halpahalli-ketjun luottamusmieskiistaan yritetään etsiä ratkaisua – tapaamispäivää ei ole sovittu

Sopivaa ajankohtaa keskusteluille etsitään. Kiista luottamusmiesjärjestelmästä leimahti syyskuun lopussa.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Helsingin Messukeskuksessa.

Joissakin yrityksissä on yritetty udella työntekijöiden rokotetietoja – PAM: Osa työnantajista jakaa propagandaa rokotteita vastaan

Palvelualojen ammattiliitto kertoo, että osa työnantajista on palkinnut koronarokotteen ottavia työntekijöitään. Pieni osa on yrittänyt puolestaan saada työntekijät olemaan ottamatta rokotetta. Vielä tyypillisempää on onkia tietoa, vaikka rokotetietoa ei saisi kysyä.

Halpahalli-ketjun työntekijät marssivat ulos logistiikkakeskuksesta ja 25 myymälästä. Toimittajana Petra Haavisto, kuvaus Kalle Niskala, editointi Juha Kemppainen

Halpahalli-ketju haluaa luopua myymäläkohtaisista luottamusmiehistä – tyrmistyneet työntekijät järjestivät ulosmarssin

Perheyritys haluaa luopua myymäläkohtaisesta luottamusmiesjärjestelmästä. Yle seurasi työntekijöiden ulosmarssia Kokkolan logistiikkakeskuksesta.

Halpa-Halli i Jakobstad

Halpahallissa väännetään luottamushenkilöiden asemasta – PAM ei hyväksy ketjun aietta luopua myymäläkohtaisista luottamusmiehistä

Jatkossa ketjun työntekijöitä edustaa yksi pääluottamusmies, nyt neuvottelupöydässä on istunut 29 työntekijöiden edustajaa.

Jessica Lubrano

Swappien entinen työntekijä: Pomoni kertoi minulle usein seksielämästään – Missä menee epäasiallisen kielenkäytön ja seksuaalisen häirinnän raja?

Jéssica Lubranon työsuhde Swappiella päättyi kaksi päivää ennen koeajan päättymistä. Lubrano uskoo sen johtuvan siitä, että hän oli ilmoittanut kokeneensa seksuaalista häirintää. Lubrano on valmis menemään asiassa oikeuteen asti.

Kaupan kassa, K-market Tammisto.

"Minut on uhattu tappaa, pahoinpidellä ja raiskata töissä" – yksin iltaisin ja öisin työskentelevät nuoret kertovat uhkaavista tilanteista palvelualalla

Palvelualan työntekijöistä yli puolet kokee väkivaltaa ja sen uhkaa töissä, ja kaikista tukalin tilanne on alle 25-vuotiailla. Nuoria työllistävät suuret ketjut eivät osaa vastata, kuinka paljon juuri nuoret työskentelevät yksin ilta- ja yövuoroissa.

S-ryhmän hyvinvointipäällikkö Matti Räsänen A-studiossa.

Pitkät aukioloajat mahdollistavat karuja kohtaamisia asiakkaiden kanssa – S-ryhmän päällikkö penää nuorille parempia työelämävalmiuksia

Nuorten työntekijöiden tukeminen ja työelämävalmiuksista huolehtiminen auttavat työelämän kuormittavissa tilanteissa.

Aino Parikka seisoo Turun kauppatorilla ja katsoo suoraan kameraan.

Ulkonäön kommentointia, vihjailua, koskettelua ja suoria ehdotuksia – nuoret kertoivat Ylelle kesätöissä kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalinen häirintä ja asiattomasti käyttäytyvät asiakkaat ovat asiakaspalvelutehtävissä työskenteleville tuttuja. PAMin asiantuntija muistuttaa, että huonoa käytöstä ei tarvitse sietää, vaikka sen usein koetaankin kuuluvan työhön.

Heikki Salmela, Hesburger hallituksen puheenjohtaja.

Hesburgerin Salmela vastaa PAMin kritiikkiin: Emme syytä kenttäpäälliköitä tai henkilökuntaa, vaan ylin johto on vastuussa johtamisessa tehdyistä virheistä

PAMin puheenjohtaja kritisoi aiemmin, että pikaruokaketjussa erityisesti nuorien tietämättömyyttä työelämän pelisäännöistä on käytetty hyväksi. Hesburgerin Salmela sanoi Ylen A-studiossa maanantaina, että jos välijohto on toiminut väärin, se joutuu puhutteluun.

Jasmin Ristolainen

Hesburger employees criticise "intolerable" working conditions as union urges action

Current and former staff of the fast-food chain have told Yle of chronic under-staffing problems and employees having to work long hours without breaks.

Hampurilainen

Hampurilaisketjun karut työolot nousivat esiin, ja nyt niitä kommentoi ammattiliitto: "Tämä sotii täysin Hesburgerin vastuullisuuskampanjaa vastaan"

Kaksitoista Hesburgerin nykyistä ja entistä työntekijää kertoi Ylelle pikaruokaketjun henkilöstön huonosta kohtelusta. Palvelualojen ammattiliiton sopimusasiantuntija Raimo Hoikkalan mukaan Hesburgerin olisi hyvä pohtia omaa toimintakulttuuriaan ja korjata esiin tulleita epäkohtia.

Hotelli IsoValkeisen yrittäjä Mika Moisander työssä hotellin ravintolassa.

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Koodareista ja it-alan huippuosaajista kilpaillaan huimin palkkatarjouksin, mutta työvoimapulasta kärsivissä duunariammateissa vastaavaa ei näy. Edessä tosin häämöttää jo tes-neuvottelut, syyskuussa ravintola- ja matkailualalla puidaan palkankorotuksia.

Miehet kävelevät kohti kauppakeskuksen ulko-ovea parkkipaikalta

Union criticises retail boss over antivax email sent to staff

The owner of the Kärkkäinen department store chain sent an anti-vaccine message to employees, calling on them not to get vaccinated.

Miehet kävelevät kohti kauppakeskuksen ulko-ovea parkkipaikalta

Tavarataloketjun johtaja kehotti työntekijöitä kieltäytymään koronarokotteesta – laki sallii rokotevastaisen viestin jakamisen, ammattiliitto moittii

Tavarataloketju Kärkkäisen toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen lähetti työntekijöilleen rokotevastaisen viestin. Kysyimme työelämäasiantuntijoilta, saako työnantaja kommentoida rokotteen ottamista tai levittää rokotevastaista tietoa.

tarjoilija Nea Niemelä

Ravintola-alaa vaivaa nyt niin kova työntekijäpula, että jotain on tehtävä – ravintolapomo puuttuisi alan sunnuntailisiin

Ylen kyselyssä valtaosa vastanneista ei ole harkinnut alanvaihtoa korona-aikana. Kriisistä pahoin kärsineellä ravintola-alalla arviolta viidennes työvoimasta on kuitenkin kadonnut.

PAMin toimitalo Helsingissä.

Ammattiliitto PAMin henkilökunnalla työnseisaus – "Säästötavoitteet ovat kovat, minkä takia kaikki ehdotukset ja näkemykset ovat tarpeen"

Ammattiliiton henkilökunta aloitti tänään työnseisauksen reaktiona yhteistoimintaneuvotteluille. PAMin toiminnanjohtaja Jyrki Konola sanoo ymmärtävänsä henkilöstön reaktion yt-neuvotteluihin.

Ravintola suljettu poikkeusolojen vuoksi.

Ravintoloiden sulkeminen tuntuu välittömästi työntekijöiden kukkarossa – vaihtoehtoina lomautus tai työvuorojen siirto tulevaisuuteen

Maran mukaan nopeammasta lomautuksesta voidaan sopia työpaikoilla nopeammin kuin 14 päivässä.

Baarimestari Petri Oksanen on ollut jo pitkään lomautettuna

Ravintoloiden työntekijöistä puolet kärsii nyt toimeentulo-ongelmista – baarimestari alan mustamaalauksesta: "Kuin olisi töissä synninpesässä"

Jos on ravintoloitsijoilla vaikeaa, on pienipalkkaisilla työntekijöilläkin tukalaa. Alaa on pidetty varmana työllistäjänä.

Viisi mieshenkilöä

Koronaluvut kasvavat ja hallitus kiristää elinkeinoelämän rajoitustoimia – Pitäisikö työmarkkinapomojen harkita jälleen kriisipakettia?

Viime keväänä työmarkkinajärjestöt sopivat kriisipaketista, jolla helpotettiin yritysten lomautuksia ja alennettiin lähes miljardilla työeläkemaksuja.

Kuvassa on liitutaulu, jossa lukee päivän aikataulu.

Korona ei kohdellut aloja tasavertaisesti – ”Ehdottomasti se iski naisiin”, sanoo liittopomo Silja Paavola

Tutkijat arvioivat, että on jälkihoidosta ja kriisin kestosta kiinni, millaisen vaikutuksen korona jättää pysyvästi työmarkkinoille.

PÄÄKUVA_valmis_Sami (2) - Copy.JPG

Korona jakaa suomalaisia: konkurssin tehnyt lappilainen yrittäjä pyytää nyt sosiaaliapua – "Kyllä tuntuu meleko pahalta"

Koronavuosi on iskenyt monen työssäkäyvän suomalaisen talouteen. Samaan aikaan ruoka-avun tarve on kasvanut rajusti.

Change Lingerien alusvaatteita.

Laukkujen penkomista, transasiakkaiden syrjintää ja tuhansien eurojen palkkasaatavia – MOT:n juttu alusvaateketjun ongelmista sai kymmenet kertomaan uusista epäkohdista

Yritys sanoo olevansa kiitollinen saamastaan palautteesta, mutta ei halunnut kommentoida ”kuulopuheita”.

Kaupan kassatyöntekijöitä.

Continued mask use, risk of exposure and misbehaving customers burden retail workers

The wellbeing of workers in the service sector is at risk due to the coronavirus crisis, trade union chair said.

Kelkkasafari Rovaniemellä.

Lapin matkailualalta katoaa tänä talvena todennäköisesti tuhansia työpaikkoja – loppuvuosi tietää lisää yt-neuvotteluja ja irtisanomisia

Enemmistö yt-neuvotteluista on vasta edessä, arvioi PAM:in aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi.

Stand up-koomikko Anitta Ahonen.

"Jos voisin, niin sanoisin ruman sanan" – pikkujoulujen peruuntuminen tuo suuren loven Iso A:n ja monen muun viihdyttäjän tuloihin

Stand up -esiintyjä Anitta Ahonen pääsi lokakuussa tekemään kolme keikkaa kymmenestä sovitusta. Korona vie keikkoja myös pikkujouluaikana tai siirtää niitä verkkoon.

Kolumnisti Ina Mikkola

Ina Mikkolan kolumni: Seksuaalinen häirintä on asiakaspalvelijoille arkipäivää

Tasa-arvopuhe ei ole taannut asiakaspalveluammateissa työskenteleville työrauhaa, kirjoittaa Ina Mikkola kolumnissaan.

Vilja Jääskeläinen nojaa keittiön pöytään.

Vilja Jääskeläinen, 27, epäilee, että yksi viesti teki hänestä “hankalan työntekijän” ja siksi työt loppuivat – Yhä harvempi käy oikeutta työnantajansa kanssa

Työnantajan mielestä Vilja Jääskeläisen terveys ei olisi kestänyt lentoemännän työtä. Jääskeläisen työriita päätyi tuomioistuimeen ja lopulta sovintoon.

Pron Jorma Malinen, JHL Päivi Niemi-Laine ja Pamin Annika Rönni-Sallinen.

Ay-pomot tyrmäävät Paltan halut neuvotella palkankorotuksista uudelleen – JHL:n Niemi-Laine: “Sopimukset ovat nyt kiinni”

Palvelualojen työnantajien Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto esitti viikonloppuna Ylelle, että jo sovituista palkankorotuksista voitaisiin neuvotella uudelleen.

La Famiglia ravintolan ravintolasali Flamingossa.

Workers in tourism and restaurant sector accept crisis-era contract

The main groups in the hospitality sector reached a collective agreement but put off wage talks until next year.

La Famiglia ravintolan ravintolasali Flamingossa.

Matkailu- ja ravintola-alalle syntyi tes-ratkaisu koronarajoituksista huolimatta

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa sopivat työehdoista maaliskuuhun 2022 asti.

apulaismyymäläpäällikkö Atte Kähäri täyttää hyllyjä

Myyjät eläneet koronapelossa jo puoli vuotta – asiakkaat tulevat iholle ja pahimmillaan sylkevät tai yskivät päin myyjää

Osa työnantajista on hankkinut pleksejä ja suojia, mutta eivät kaikki. Osa jopa kieltää maskien käytön.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle