Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Iisalmen lyseon syksyn 2020 ylioppilaat

Miten sinä vietit poikkeuksellisia hetkiä korona-aikana tai mikä kohotti arjen yläpuolelle? Lähetä kuva, video tai tarina

Jaa tarinasi poikkeuksellisella tavalla järjestetyistä juhlista, erilaisesta lomasta, arkea helpottavasta ideasta tai muusta kohokohdasta.

kolmea samppajalasia kilistetään

Alkoholi on monissa juhlissa itsestäänselvyyys, ja raitis voi kokea olonsa ulkopuoliseksi – Oletko sinä peitellyt raittiuttasi?

Käsittelemme tänään tiistaina A-studiossa alkoholinkäytön arkipäiväistymistä ja sen seurauksia.

Notre Damen katedraali liekeissä Pariisissa 15. huhtikuuta.

Millaisia muistoja sinulla on Notre Dame -kirkosta? Lähetä meille kuva tai kerro tarinasi

Notre Dame -kirkon palo Pariisissa on järkyttänyt monia. Käsittelemme aihetta tiistain A-studiossa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

TV1:n Ykkösaamussa UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen - mitä haluat kysyä?

Suomen suurimpiin yrityksiin lukeutuva UPM teki viime vuonna ennätystuloksen ja tulevaisuus on kirkas. Samalla keskustelu metsäsektorin ja hiilinielujen ympärillä käy kuumana. Mitä metsäyhtiössä ajatellaan? TV1:n Ykkösaamun vieraana on UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Timo Soini

Mitä haluat kysyä Timo Soinilta?

Syyriassa, Salisburyssa ja Kataloniassa kuohuu. Mihin jäi Sininen tulevaisuus ja missä on hillotolppa? TV1:n Ykkösaamun vieraana on ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Timo Ritakallio.

Mitä haluat kysyä Suomen Olympiakomitean puheenjohtajalta, Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakalliolta?

Doping tahraa viikon päästä Etelä-Koreassa alkavia Pyongchangin olympialaisia. Miten tämä vaikuttaa suomalaisurheilijoiden kisafiilikseen? Kotimaan talous kasvaa paremmin kuin ennustettiin - miten se vaikuttaa eläkerahastojen tuotto-odotuksiin? TV1:n Ykkösaamun vieraana on työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja, Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja, Timo Ritakallio.

Nainen yskii nenäliinaan.

Kesken päivän töistä kotiin sairastamaan – kolkuttaako omatunto?

Sairausloma aiheuttaa joillekin ahdistuksen, toiset taas lepäävät levollisin mielin. Työterveyspsykologi neuvoo syyllisyyttä kokevat järkeilemään.

Televisio huoneen nurkassa, kuvassa valintaruutuja, ruudussa myös  toimittaja Kristiina Kekäläinen

Menikö sormi suuhun uuden television kanssa?

Lyhenneviidakossa kamppaileva kuluttaja saattaa kotona hämmästyä, kun juuri ostetussa älytelevisiossa ei olekaan kaikkia sovelluksia. Olisitko kaivannut parempaa opastusta?

Nainen selailee Mikko Mallikas -kirjaa.

Katettiinko teidänkin pöytäänne lautanen mielikuvituskaverille?

Astrid Lindgren loi Pikkuveljelle mielikuvituskaveriksi Katto-Kassisen, Mikko Mallikkaalla oli Mulperi. Lapsuuden kuviteltuja ystäviä on hauska muistella jälkeenpäin, mutta ovatko olemattomat hahmot joskus herättäneet myös huolta? Miksi se lapsi nyt noin? Ei kai hän kärsi yksinäisyydestä?

Salamointia.

Miten varaudut ukkoseen?

Nykykoti on täynnä herkkää elektroniikkaa. Yksi salamanisku riittävän lähelle, ja laitteet voivat olla entisiä. Miten sinä suojaat kotisi ukkoselta?

Oiva-raportti ravintolan ikkunassa.

Ohjaako Oiva-hymy asioimistasi ravintolassa tai kaupassa?

Suomessa otettiin kolme vuotta sitten käyttöön yritysten hygieniasta kertova Oiva-järjestelmä. Se on herättänyt nurinaa muun muassa ravintolayrittäjissä. Mitä ajattelee asiakas? Käännytkö ovelta takaisin, jos Oivassa suupielet ovat alaspäin?

Rantaa, metsää, veneitä  taustalla  punakattoinen ruskehtava rakennus.

Kesämökki ja vieraat: kuinka monta yötä saa olla yhdellä kahvipaketilla?

Hallitsetko mökkietiketin? Osaatko toimia isäntänä, entäpä vieraana? Kerro kokemuksistasi.

"Mikään ei vedä vertoja vanhoille merkkareille!" – Mitä makua tai tuotetta sinä kaipaat lapsuudestasi?

Monella meistä on makumuistoja, jotka säilyvät vahvana läpi elämän. Usein ne liittyvät herkkuihin, joita ei enää ole saatavilla. Kaipaatko vaikkapa Maija-toffeita, Fazerin tummia ja vaaleita tikkareita, Jambo-patukoita tai ohuita suklaanappeja, joilla yleensä koristeltiin kakku. Vai veikö Jive tai myöhemmin Rally kielen mennessään?

Nuoria seisoo rivissä.

Mitä luvatonta tai levotonta teit riparilla?

Mitä kiellettyä sinä teit rippileirillä? Keplottelitko leirille salaa siideripullon, karkasitko metsään vai livahditko poikien huoneeseen huomaamatta? Jaa kokemuksesi!

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.

Mitä mieltä olet glyfosaatin käytöstä rikkaruohojen torjunnassa?

Rikkakasvien torjuntaan käytettävät tuotemerkit Roundup, Rambo ja Keeper herättävät kiihkeääkin keskustelua. Osa kavahtaa ja kauhistuu glyfosaatin käyttöä, osa pitää riskeistä puhumista liioitteluna. Miten sinä suhtaudut?

Ihimisiä rautatieasemalla reput selässä.

Pakkasitko sinäkin rinkkasi? Kerro meille unohtumattomimmat reilimuistosi

Reppu selkään ja menoksi! Interrailaamisen kulta-aikaa elettiin Suomessa 1980-luvulla, mutta edelleenkin meillä ostetaan tuhansia reilikortteja vuosittain. Yle kerää nyt lukijoiden mieleenpainuvimpia interrailausmuistoja vuosien varrelta.

Menevätkö stipendit oikeaan osoitteeseen – mistä koulutyössä pitäisi palkita?

Lehden vuosikerta, 100 euroa tai patsas. Näinä päivinä osa koululaisista palkitaan. Mistä pitäisi palkita ja miten?

Diskopallo ja valonheittimiä ravintolan katossa

Keskustele: Tarvitaanko K50-tapahtumia?

K50-diskoja, K50-festareita, K50-risteilyjä. Kymmenen vuotta sitten alkoivat alle 50-vuotiailta kielletyt diskot Helsingissä. Nyt K50-tapahtumat ovat levinneet myös muihin kaupunkeihin. K50-festarit kiertävät tänä kesänä ainakin Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Osallistu keskusteluun. Tarvitaanko K50-tapahtumia? Onko ikärajasta hyötyä?

Invapaikan merkki kaatuneena maahan.

Kyttäätkö muiden tekemisiä parkkipaikoilla?

Millä oikeudella tuokin pysäköi perheruutuun? Entä tuo toinen invapaikalle? Tunnistatko ajatukset itsessäsi? Miksi muiden tekemiset pysäköintialueella nostavat kierroksia ja ärsyttävät?

Mies niistää.

Kehtaatko itkeä julkisesti?

Avautuvatko hanat lapsen kevätjuhlassa, synttäreillä ja rippikekkereissä? Miksi? Saako liikutuksen kyyneleet näyttää avoimesti? Kerro kokemuksesi.

Autoja moottoritiellä.

Mikä on suurin syy kesäliikenteen vaaratilanteisiin?

Talvi on jäänyt taakse ja kesäinen tie kutsuu kulkijaa. Herpaantuuko arvostelukyky ja kaasujalka alkaa painaa. Muuttuuko liikenne vaaralliseksi?

Viherseinä

Miten koulujen hankalista sisäilmaongelmista tulisi puhua – kerro oma näkemyksesi

Mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota, kun ajatellaan lasten ja opettajien parasta sisäilmaongelmissa? Mistä asioista koteihin pitäisi kertoa ja miten? Kerro oma näkemyksesi.

Mies sytyttää tupakkaa.

Mikä saisi sinut lopettamaan tupakoinnin?

Tupakoinnin vaarat tiedostetaan, mutta silti moni jatkaa sauhuttelua. Mikä olisi tarpeeksi painava syy, jotta lopettaisit tupakanpolton?

Äitienpäiväkortissa kukkivia tulppaaneja.

Äitienpäiväkorteissa kukkii lasten luovuus – kerro kuvin tai sanoin, miten sinua on muistettu

Kouluissa ja päiväkodeissa on taas viime päivinä askarreltu toinen toistaan hienompia äitienpäiväkortteja ja lahjoja. Minkälainen on hauskin tai liikuttavin lapsesi tekemä lahja? Jaa äitienpäivämuistosi muidenkin iloksi. Kerro kuvin ja sanoin siitä kortista tai lahjasta, joka ei unohdu koskaan.

Postikärryt

Moneltako posti tuodaan teille? Merkkaa kartalle

Auta meitä selvittämään, kuinka paljon postin jakeluajat todellisuudessa vaihtelevat sen perusteella, missä asuu. Merkitse kartalle asuinalueesi ja kellonaika, jolloin päiväposti teille tulee.

Puita tiellä Salpausselän ulkoilumaastossa.

Risuja laduilla, poluille hilattuja puunrunkoja – millaista ilkivaltaa olet nähnyt ulkoilureiteillä?

Lahdessa ulkoilijoita kuohuttaa erikoinen ilmiö, jossa suosituille ulkoilureiteille on raahattu puiden runkoja. Onko omilla ulkoilureiteilläsi ollut ilkivaltaa?

Mies katsoo kun nainen raivoaa.

Voiko työpaikan ärripurrista olla myös hyötyä?

Asiantuntijat uskovat, ettei negatiivisia tunteita tarvitse piilotella eikä niistä tarvitse päästä eroon edes työpaikalla. Negatiivisten tunteiden käsittely voi jopa parantaa yrityksen suorituskykyä.

Roskaa heinikossa.

Miten roskaaminen saataisiin kuriin?

Lojuuko kotiseudullasi roskia ympäri tienoota? Keksitkö, miten roskaamisongelmaa voitaisiin suitsia?

Remonttityömaa

Miten selvisit kerrostaloremontista?

Isoissa kerrostaloremonteissa syntyy roskaa ja väistämättä myös häiriöitä asukkaille. Oletko joutunut elämään remontin keskellä? Mikä sujui, mikä ei?

Hoivarobotti viihdyttää vanhuksia.

Haluaisitko robotin hoitavan sinua, kun olet vanha?

Miltä tuntuisi, jos sinua jumppauttaisi ja kanssasi seurustelisi robotti? Robottien uskotaan yleistyvän hoitotyössä lähivuosina, ja niitä on käytössä tälläkin hetkellä.

Nainen pitää päätään työpöytäänsä vasten. Taustalla tietokone auki.

Oletko uupunut työssäsi?

Onko töitä niin paljon, että olet uupunut työtaakkaasi? Oletko kokenut burnoutin? Millaiset jäljet se jätti? Miten kannustaisit muita työuupuneita selviämään, entä miten heidän läheisensä voisivat auttaa?

Kahvakuulia kuntosalilla.

Ovatko rankka treenaaminen ja tiukka ruokavalio vaikuttaneet terveyteesi?

Suositut urheilulajit, esimerkiksi fitness ja crossfit, näkyvät lääkärin vastaanotolla. Miten urheilu on vaikuttanut terveyteesi?

Mies näyttää keskisormea ratin takana.

Otatko turhia riskejä liikenteessä?

Liikenneturvan mukaan ilmapiiri liikenteessä on rapautunut, ja autoilijat suhtautuvat yhä välinpitämättömämmin muihin liikkujiin. Oletko sinä kokenut liikenneraivoa?

Kaupan kassa.

Historiallinen pitkäperjantai ja kaupat auki – tuleeko tarpeeseen?

Tänä pääsiäisenä isotkin kaupat saavat olla ensimmäistä kertaa auki oman valintansa mukaan. Nyt on mahdollisuus mennä ostoksille muun muassa pitkäperjantaina. Mikä on sinun valintasi ja miksi?

Jalkapallo tekonurmella

Millaisia uhrauksia olet tehnyt lapsesi harrastuksen eteen?

Oletko pannut rahasi ja vapaa-aikasi likoon, jotta lapsesi voi harrastaa suosikkilajiaan? Osaako lapsi arvostaa vanhemman tukea ja apua?

Kerrostaloja Helsingin Pasilassa tammikuussa 2016.

Millaisia ääniä kerrostalossa pitää sietää?

Jo verhojen liikuttelu, kaapinovien sulkeminen tai vessan vetäminen voi kiristää asukkaiden välejä. Mikä naapurin elämänmenossa kismittää? Mitä olet tehnyt ongelman ratkaisemiseksi?

Kuvassa luottokortteja.

Credit vai debit? Kummalla maksat, vai käytätkö käteistä?

Kuinka maksat ostoksesi? Jos maksat luotolla, mitä maksat? Jos ostat matkan tai tilaat majoituksen netissä, maksatko laskun erissä vai kertaheitolla?

lumiukko pihapiirissä

Tuliko jättipallo vai vino ukko? Nappaa kuva omasta lumiluomuksestasi!

Oi ihana talvi! Kevät tarjoaa mitä mainioimmat olosuhteet tehdä lumesta lyhtyjä, porkkananenäisiä ukkoja tai omaperäisiä linnoja. Lähetä kuva omasta tai vastaantulevasta luomuksesta!

Vanhus juo kahvia.

Ryhtyisitkö vanhukselle tai vammaiselle kaveriksi, jos saisit siitä muutakin kuin hyvän mielen?

Opiskelijoita houkutellaan vanhusten palvelutaloihin ja vammaisten naapuriksi. Vastineeksi seurustelusta ja auttelusta saa alennusta vuokraan. Ryhtyisitkö sinä vastaavanlaiseksi auttajaksi, jos hyötyisit siitä jotenkin?

Lumitykit tupruttavat.

Urheilu tekolumessa saa lukijoilta huutia: "Lumileikit siellä, missä luonto tarjoaa lunta"

Lukijat siirtäisivät talviurheilutapahtumat Etelä-Suomesta Lappiin ja sammuttaisivat lumitykit. Hiihtokilpailun järjestäminen keinotekoisesti tuotetulla lumella on yhtä järkevää ja ekologista kuin avantouinti heinäkuussa keinojäässä olevassa järvessä, lukijat kritisoivat.

Nuori katsoo kännykkäänsä ikkunan edustalla.

Puututko peliin, jos näet kiusaamista?

Lahtelaiset veljekset menivät väliin, kun näkivät ala-asteikäisten poikien kiusaavan yksin kulkevaa lasta koulumatkallaan. Onko sinulla rohkeutta puuttua kiusaamiseen, jos näet epäreilua kohtelua?

Vanha nainen katselee ikkunasta ulos.

Miten vanhusten yksinäisyyttä voitaisiin helpottaa?

Yksinäisyys ei ole pelkästään yksin kotona asuvien vanhusten ongelma. Myös palvelutaloissa asuvat vanhukset voivat olla yksinäisiä. Miten vanhusten yksinäisyyttä voitaisiin helpottaa? Miten heille saataisiin juttuseuraa ja ystäviä?

Lumentykitys

Kannattaako talvitapahtumia järjestää ilman lunta?

Jos luonnonlunta ei ole, sitä tykitetään keinotekoisesti tapahtumapaikalle. Luonnonvarojen tuhlaus ja ilmastonmuutos ovat saaneet monet epäröimään, onko se järkevää. Mitä mieltä sinä olet?

Fenno radio mainos

Vekseli oli aikansa pikavippi – minkälaisia muistoja sinulla on pitkästä paperista?

Vuosikymmenet pankkialalla toiminut ammattilainen luonnehti vekseliä käyttökelpoiseksi rahoitustavaksi. Oliko se sitä? Pelastiko vekseli perheesi, vai suistiko surkeampaan suohon? Millaisia muistoja sinulla on vekseleistä?

Lapsen käsi aikuisen kädessä.

Näytätkö lapsellesi hyvää esimerkkiä?

Lastenpsykiatrin mukaan perusasiat opettamalla pääsee lasten kasvatuksessa pitkälle. Käytöstavat ja kohteliaisuus ovat kaiken perusta. Näytätkö sinä hyvää mallia lapsellesi? Mietitkö koskaan, osaatko kasvattaa lapsestasi reilun aikuisen?

Katunäkymä Kokkolasta jalankulija kävelee, auton valot kiiltävät jäisellä kadulla.

Vettä, loskaa ja liukastelua – hitsi mikä helmikuu! Näppää kuva ja lähetä!

Kipakka pakkanen hiipui helmikuun mukana suojasääksi. Kalenterissa elämme sydäntalvea, periaatteessa tähän aikaan pitäisi kulkea hangissa, korkeissa nietoksissa. Suuri osa suomalaisista saa kuitenkin liukastella jäätiköillä tai kahlata vesilätäköissä. Miltä meno näyttää? Lähetä kuva.

Jäätä.

Oletko liukastunut ja satuttanut itsesi?

Liukkaat kulkuväylät saavat helposti jalat alta, ja seuraukset voivat olla kauaskantoisia. Postinjakajat on yksi ammattiryhmistä, joiden terveyden päälle pääkallokelit käyvät. Missä muissa ammateissa liukkaus haittaa? Pelottaako liukastuminen?

Työvoimatoimiston lomake.

Pelkäätkö työttömyysturvasi puolesta?

Työttömyysturvalaki muuttui vuodenvaihteessa, nyt itsensä työllistäviä kohdellaan yrittäjinä. Jos sinut katsotaan päätoimiseksi, et saa työttömyysetuuksia. Luovien alojen freelancerit väittävät, että yrittäjä-leima tulee liian helposti ja väärin perustein. Osa keikkatyöläisistä ei uskalla ottaa pätkätöitä vastaan, ennen kuin lakimuutoksen tulkinta selkiytyy.

Seteleitä lompakossa.

Onko olemassa tervettä kateutta – voiko kateus olla voimavara?

Kateus vie kalat vedestä, sanoo suomalainen sananlasku. Harva myöntää kadehtivansa ketään tai mitään. Onko kateus turhaan parjattu tunne?

Rakennustyökaluja.

Yrittäjä, kuinka hyvin pääset apajille kotikuntasi kilpailutuksissa?

Kiukustunut yrittäjä päätti siirtää yrityksensä muualle. Hän katsoo hävinneensä perusteettomasti useita tarjouskilpailuja kotipaikkakunnallaan. Kuulostaako tutulta?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle