Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Muurari Sami Toivanen muuraa pönttöuunin sisustaa.

Suomalaisen tiilitehtaan vastaisku Venäjän hyökkäykselle – aikoo korvata suositun venäläisen tulitiilen

Lujien tulitiilien saatavuus huolettaa muurausalalla. Suomalainen tiilitehdas kehitti kotimaisen vastineen venäläiselle tulitiilelle. Kierrätysmateriaalista valmistettu suomalaistuote tulee markkinoille syksyn aikana.

Luokkahuone ilomantsin viipalekoulussa on valoisa.

Uuden tutkimuksen mukaan päiväkodin tai koulun ilmanvaihdon sammuttaminen yöksi ei vaarantaisi sisäilman laatua

Tutkimuksen perusteella oppilaitoksissa voi säästää sulkemalla ilmastointi yöksi ilman, että se vaarantaisi sisäilman laatua ja käyttäjien terveyttä. Tulosta ei kuitenkaan voi soveltaa, jos rakennuksessa on sisäilmaongelmia.

Käsi ojentuu lisäämään puita takkaan.

Pelastuslaitos: Aloita kylmien tulipesien lämmitys varovaisesti

Lapin pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Timo Rantala neuvoo niksit ilmalukkojen poistamiseen. Ensimmäinen asia on varmistaa korvausilma, eli avata huoneeseen ikkuna tai ulko-ovi.

Kesämökki metsän reunassa.

Tunkkainen mökki on hyvä tuulettaa kunnolla – huono sisäilma voi aiheuttaa ikäviä oireita, mutta on parhaassa tapauksessa helposti ratkaistavissa

Huonon sisäilman taustalla on usein puutteellinen ilmanvaihto. Pidempiaikainen altistuminen kosteus- ja homevaurioille saattaa myös kehittää esimerkiksi astman.

Marttilan alakoulu Seinäjoella

Seinäjoen kaupunki palkittiin kiinteistöjensä energiankulutuksen pienentämisestä – vuosisäästöt noin 100 000 euroa

Energiasäästöt toteutetaan tällä lämmityskaudella pääosin kouluissa ja päiväkodeissa. Käytännössä lämpötilaa on laskettu käyttöajan ulkopuolella kahdesta kolmeen astetta.

Palavia puita kiukaassa,

Yhä useampi talo lämpenee tänä talvena puulla, ja se närkästyttää naapureita – näillä vinkeillä estät savuhaitat

Kaupungit saavat vuosittain valituksia puunpoltosta syntyvistä savuhaitoista pientaloalueilla.

Nuohooja Jyri Keski-Huikku tulisijan äärellä.

Tulisijat käyvät kuumina ja päästöt ovat lisääntyneet, sillä osa polttaa pesässä yhä mitä sattuu

Tulisijat käyvät ennätyskuumina, ja puunpolton päästöt huolettavat. Kuntaviranomaisilla ei ole juuri mittauslaitteita pienhiukkaspäästöjen havaitsemiseen. Epäkohtaan yritetään etsiä ratkaisua.

Havainnekuva kerrostalosta, jonka seinillä on sinisiä ja turkooseja aurinkopaneeleja.

Helsinkiin nousee energiapihi kerrostalo, joka torjuu ilmastonmuutosta ja poimii halpaa sähköä

Talon aurinkopaneelit tuottavat vuodessa sähköä melkein yhtä paljon kuin talon lämmitys ja tekniikka kuluttavat. Talon lämmitys on viritetty erityisen energiatehokkaaksi.

Auton lämmityspistokkeen kiinnitys autoon.

Fingrid: Auton sisätilaa ei kuulu lämmittää, jos sähköpula uhkaa – kireällä pakkasella autojen lämmitys vie ydinvoimalan verran sähköä

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan auton sisätilan lämmittäminen pitää lopettaa, jos sähköpulaa uhkaa. Autojen lohko- ja sisätilan lämmittimiin kuluu kireinä pakkasaamuina ydinvoimalaitoksen verran sähköä.

Tunnelmallisia sisustuslamppuja lähikuvassa.

Paltamossa jaetaan tänään vinkkejä energiansäästöön

Asiantutijat muistuttavat, että yksittäisillä energian, veden ja lämmityksen säästötoimenpiteillä on suuri vaikutus ilmastoon, sähkölaskuihin ja kestävämpään huomiseen.

Kouvolan kaupungintalo ulkopuolelta kuvattuna.

Kouvolalta lisää säästötoimia – tiloja pannaan kylmäksi ja vuokrasopimuksia irtisanotaan

Pelkkää energiaa säästämällä ei voida saavuttaa kolmen miljoonan säästötavoitetta, Kouvola linjaa. Energiasäästön lisäksi on haettava säästöjä myös muista käyttötalouskuluista.

yleiskuva

Lenkkisauna ei enää lämpene, kun Etelä-Savon vuokra-asuntoyhtiöt karsivat energiankulutusta

Saunojen ohella säästöä haetaan yleisten tilojen lämmityksestä ja valaistuksesta.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Poikkeustalvi lähestyy – muista nämä helpot perusasiat, kun otat käyttöön pitkään kylmänä olleen tulisijan

Huoli tulevan talven lämmityskustannuksista kasvattaa puulämmityksen suosiota. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittämiseen liittyy omat riskinsä.

Käsi säätää lämpöpatterin termostaattia.

Vaasa himmentää valojaan ja laskee lämpötiloja

Tavoitteena on viiden prosentin vähennys energiankulutukseen tulevina kuukausina.

Kari Kola suuressa kasvihuoneessa suuren kevyttakan äärellä.

Jättimäinen kasvihuone lämpiää ensi talvena suurkamiinalla – sähkön hinnan nousu on lisännyt kevyttakkojen kysyntää “jumalattomasti”

Kevythormit ja kevyttakat käyvät nyt kaupaksi. Kysyntää siivittävät sähkön hinta ja epävarma maailmantilanne. Joensuussa jopa jättimäinen puutarha on hankkinut lämmityskamiinan.

Nuohooja Kai Tähtinen työssään Kajaanin Jormualla 28.9.2022.

Nuohoojat ovat nyt varattuja viikkojen päähän – jonossa sekä kokeneita että sähkölaskujensa pienentämiseen tähtääviä uuslämmittäjiä

Esimerkiksi Kajaanissa joutuu varautumaan jopa kolmen viikon odotukseen. Puun polttamisen aloittaminen ei tuo välttämättä nopeita tai ainakaan isoja säästöjä sähkölaskuun.

Nuohooja Antti Huotari omakotitalon katolla tarkastamassa hormia.

Osa takanlämmittäjistä pattitilanteessa – laki estää pitkään kylmänä olleen tulisijan käytön ennen tarkastusta, mutta nuohoojille on pitkät jonot

Lain mukaan käyttöönotto vaatii nuohoojan tekemän tarkastuksen paloturvallisuuden vuoksi. Jopa vuosia käyttämättömänä ollut tulisija on usein nopea ottaa käyttöön.

Lämpömittari näyttää 22 astetta.

Moni tekee kotonaan nyt erilaisia energiansäästötoimia, mutta vääränlaisella säästämisellä voi olla ikäviä terveysvaikutuksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että esimerkiksi huoneiden tai käyttöveden lämpötiloja ei saa laskea liian alas. Ilmanvaihdostakaan ei kannata tinkiä.

Alatornion kirkko ilmasta kuvattuna.

Lapin kirkot pidetään tasaisella lämmöllä, vaikka sähkömittarit raksuttavatkin armotta  

Kirkkojen rakenteet, taide-esineet ja soittimet eivät tykkää lämmönvaihteluista. Muun muassa Tornio asennutti kiinteistöihinsä maalämpöä jo toistakymmentä vuotta sitten.

Siilinjärven kunnantalo

Siilinjärvellä ja Iisalmessa pohditaan kiinteistöistä saatavaa energiansäästöä

Listalla ovat ilmanvaihdon pienentäminen sekä käytöstä poistettujen rakennusten laittaminen kylmiksi.

Elektroninen näyttö, joss anäkyy eri huoneiden lämpötilat.

Energian säästäminen väärässä paikassa vaarantaa terveyden ja rakenteet – vältä näitä viittä virhettä

Energia on nyt erityisen kallista, ja tulevana talvena kodeissa varaudutaan energiansäästötoimiin. Mutta missä menee raja säästämisen ja siitä mahdollisesti aiheutuvien ongelmien kanssa?

vattenkokare

Ensi yönä laaja lämpökatko itäisessä Lappeenrannassa – kylmää vettä saa normaalisti

Itäisen Lappeenrannan alueella asuvia kehotetaan peseytymään tiistai-iltana kello 21:een mennessä, sillä lämmintä vettä on luvassa seuraavan kerran keskiviikkoaamuna.

Ventilationsrör.

Energiansäästösuunnitelma käynnistyy Lappeenrannassa: Valaistusta, ilmanvaihtoa ja peruslämpöä säädellään tarkemmin

Lappeenrannan kaupungin energiansäästösuunnitelmasta löytyy esimerkiksi rakennusten lämpötilojen alentaminen.

Takkatuli , Kirkkonummi , 24.3.2020 , ok-talo

Näin lämmität oikein – palotarkastajan vinkit turvalliseen puiden polttoon

Lämmityskauteen varautuminen voi aiheuttaa selvän tulipaloriskin, jos tärkeitä paloturvallisuusasioita ei ole huomioitu kunnolla.

Energiansäästöilmoitus Oulun yliopiston valotaululla syyskuussa 2022.

Oulussa kaupunki ja yliopisto ruuvaavat lämpötiloja ja säätävät rakennusten ilmastointeja ensi talvena energiansäästön nimissä

Rakennusten lämpötilaa lasketaan enintään yhdellä asteella ja ilmastointia pienennetään hiljaisina aikoina. Myös valaistusta vähennetään ja uudistetaan.

Nuohooja Markus Hänninen nuohoomassa

Kallis energia voi ajaa takkatulen ääreen, vaikka hormit olisivat nuohoamatta – "Vuosien varrella on voinut tulla vaurioita", varoittaa nuohooja

Tuleva talvi ja puulämmitteisten tulisijojen lisääntynyt käyttöönotto näkyy nuohoojan kalenterissa. Nuohous on tärkeää hoitaa ajallaan, jotta lämmitys olisi turvallista ja energiatehokasta.

Kuopion kaupungintalo

Kuopio selvittää keinoja rakennustensa energiankäytön säästämiseksi

Rakennusten sisälämpötilaa suunnitellaan alennettavaksi asteella tai kahdella.

Kaksi nuorta miestä pyyhkii hikeä paperipyyhkeillä

Elokuun ennätyshelteiden kuumentamissa tiloissa yritetään saada työt tehtyä – joissakin kouluissa päiviä jo lyhennetään kuumuuden vuoksi

Elohelteet ovat kivunneet yli 30 asteeseen, mutta työt on tehtävä. Monessa ammatissa kuumat työolosuhteet ovat normitila.

En sotare står vid en skorsten på ett hustak.

Nuohousalalle toivotaan työkohteiden tietoja kokoavaa rekisteriä – Savo-Karjalan nuohoojat eivät ole varmoja rekisterin tarpeellisuudesta

Vuodesta 2019 lähtien lakisääteinen vastuu nuohouksen järjestämisestä on ollut kiinteistön omistajalla. Rekisterin avulla nuohouksen ajankohdan voisi nopeasti selvittää.

Tuli palaa takassa, luukut auki.

Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti tutkimuksen talvikaudella pientaloalueella Kuopiossa. Pahimmat päästöt tulevat kylmällä ja tuulettomalla säällä.

Ensihoitajat tuovat asiakasta sairaalaan.

Omakotitaloista löytynyt oudosti väsyneitä vanhuksia ympäri maata – kun ensihoitaja on mennyt paikalle, mittari alkaa piipata

Ikäihmisten tulenhallintakyky on voinut heikentyä. Liian aikainen peltien sulkeminen voi johtaa kuolemaan johtavaan häkämyrkytykseen.

Mikko Hiekkataipale lämmönjakohuoneessa, jonka seinällä vanhat kaukolämpölaitteet putkineen.

Mikko Hiekkataipale halusi talonsa pois kaukolämmöstä ja yllättyi: irtautumisesta tuhansien lasku – mutta sitten viranomainen puuttui peliin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto patisti Helsingin kaukolämpöyhtiön laskemaan omakotitalojen irtautumismaksua tuhansilla euroilla. Lämmitystavan vaihto on edelleen kalliimpaa kuin naapurikaupungeissa.

Kirsi Mäntysaari kietoutuneena hopeanväriseen pelastuspeittoon.

Jos pitkä sähkökatko yllättää – muista kotivara ja hidasta kodin viilenemistä pelastuspäällikön vinkeillä

Kyberturvallisuuden suomalaiset asiantuntijat ovat varoitelleet tietoturvahyökkäysten lisääntymisestä. Miten pärjäisit, jos kyberhyökkäys veisi sähköt päiviksi tai jopa viikoiksi?

Energia-asiantuntija Rami Kotilainen pannuhuoneessa

Kun lämmityksen hinta tuplaantui, alkoivat energia-asiantuntijoiden puhelimet soida – katso kuusi vinkkiä kulujen karsimiseen

Energian saatavuus sekä sen hinta ovat puhuttaneet suomalaisia viime viikkoina. Yhteydenotot ilmaista neuvontaa antaviin energia-asiantuntijoihin ovat lisääntyneet selvästi ympäri Suomen.

Tesla-sähköautoja latauksessa Norjassa.

Ilmastopaneeli: Energiatuotannon sähköistäminen vaatii erilaisten ongelmien selvittämistä

Tulevaisuudessa esimerkiksi suuren sähköautokannan lataukseen tarvitaan älykkäitä ratkaisuja, jotta energiankulutus välttyy latauspiikeiltä.

Remontissa turhaksi jäänyt öljypolttimen katkaisin

Öljylämmittäjille voi tulla vilu: lämmitysöljyn kysyntä pomppasi ja toimitusajat venyvät

Monessa pientalossa on öljytankki tyhjänä talven jälkeen. Täydennystä voi joutua odottamaan tavallista pidempään eli kahdesta kolmeen viikkoa.

Savupilvet nousevat pressutetun talon katolta.

Asuinkerrostalon tulipalo aiheutti savu- ja liikennehaittaa Helsingin Kaarlenkadulla

Pelastuslaitos sai sammutettua tulipalon. Vapaapalokunnat jäävät jälkivartioon. Helsinginkadun ja Kallion raideliikenne kulkee taas normaalisti.

Kouvolan kaupungintalo.

Katujen ja koulujen annetaan tarkoituksella kylmetä Kouvolassa – UPM:n lakko vei 80 prosenttia kaupungin normaalista kaukolämmön jakelusta

Kouvolassa on varavoimalaitoksia, jotka tuottavat lämpöä fossiilisilla polttoaineilla. Kaupunki vähentää lämmitystä muun muassa tyhjissä kouluissa ja kaduilla.

Mies ja nainen istuvat sohvilla, joulukuusi.

Lämmin joulutunnelma hyytyi maailmanlaajuiseen materiaalipulaan turkulaisessa kerrostalossa – mittarissa alimmillaan +14 astetta

Asukkaat ovat turvautuneet uunin ja saunan lämpöön taloyhtiön lämmönvaihtimen tukkeuduttua. Normaalisti uuden osan saa parissa viikossa, nyt kestää ainakin pari kuukautta.

Honkasuolle Helsingissä rakennetaan käsin veistettyjä hirsitaloja.

Nämä hirsitalot pihasaunoineen ovat ensimmäisiä laatuaan Helsingissä vuosikymmeniin – Uusi asuinalue on kuin aikamatka 1900-luvun alkuun

Helsingissä Honkasuon uusi kaupunginosa on varattu kokonaan puurakentamiselle. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle kesäkuussa 2016, ja yhteensä alueelle on tulossa koti 2 000 helsinkiläiselle.

Pelastustoimin tarra takin selässä

Iin Micropolis evakuoitiin maanantaina aamulla – rikkivetyä vapautui laboratoriosta rikkoutuneen ilmastoinnin vuoksi

Yksi ihminen altistui kemikaalille ja hänet on toimitetty jatkotutkimuksiin. Kohteeseen hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Pelastuslaitos suoritti kohteessa kemikaalisukelluksen ja poisti vaaraa aiheuttaneen materiaalin.

Helens servicetunnel för fjärrkyla.

Kuumat kesät lisäävät viilennystarvetta, mutta kaukojäähdytys on vielä kaukainen haave pohjalaiskunnissa

Pohjalaiset kuluttajat eivät ainakaan vielä voi ostaa kaukokylmää samaan tapaan kuin kaukolämpöä. Kaukojäähdytys kuitenkin yleistyy kovaa vauhtia Suomen kaupungeissa. Se voi olla ainakin osittain tulevaisuuden tapa jäähdyttää kiinteistöjä kuumina kesinä.

Hunajaa valuu ilmastointikanavan luukusta

Uunin lämmittäjälle kävi jättiyllätys – keittiön seinästä alkoi valua litrakaupalla hunajaa: "Sitä on tullut jo monta litraa"

Laura Kanerva luuli aluksi, että keittiön hormiin on asettunut ampiaisyhdyskunta. Hän yritti häätää niitä savulla, mutta ilmastointihormista alkoikin valua hunajaa pitkin keittiön seinää.

Ilmastointijärjestelmien poistoputkia katolla.

Korona herätti ilmanvaihdon puutteisiin – "hengitystiesairauksien torjunta unohdettu"

Rakennusten ilmanvaihdossa on unohdettu hengitystiesairauksien torjunta, sanovat tutkijat. Koronapandemia osoitti, että virukset voivat tarttua ilmassa leijuvien aerosolihiukkasten mukana.

Läheltä

Leppävirtalaiselta Gebwelliltä miljoonainvestointi – rakentaa tehtaan Puolaan

Kiinteistöjen lämmitys- ja jäähdytyslaitteistoja valmistava Gebwell hakee Puolan tehtaan avulla kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Suomi(kaan) ei hyödy ilmastonmuutoksesta

On itsekeskeistä ajatella Suomen hyötyvän ilmastonmuutoksesta, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle