Uusimmat artikkelit
Tuija Siltamäen kolumni: Olisiko jo media-alan Me toon aika?
Media onnistui median mielestä media-alan häirintäkohun käsittelemisessä loistavasti, Siltamäki kirjoittaa.
Työnantaja purki työsuhteen romanihameen käytön takia – naiset hakevat oikeudessa hyvitystä syrjinnästä
Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee riitaa tällä viikolla. Naisia edustaa oikeudessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston juristi.
Teekkari Raita Sandbergilla on yli sata kurssikaveria, joista 15 on naisia – tutkija kuvaa asenteita: “Oikea insinööri on yhä edelleen mies”
Lukiot ja yliopistot naisistuvat, mutta tekniikan alalle naisia saa yhä edelleen houkutella. Poikkeuksena ovat kemian ja arkkitehtuurin opinnot. Ne määriteltiin naisille sopiviksi jo sata vuotta sitten.
Pörssiyhtiöillä on pari vuotta aikaa täyttää EU:n määräämät sukupuolikiintiöt – mistä löytää pätevät naiset hallituspaikoille?
Naisten osuus suomalaisyritysten hallituksissa on kasvanut tasaisesti 2000-luvulla. Asiantuntijan mukaan puolet suomalaisyrityksistä täyttää direktiivin asettamat vaatimukset.
Shadia Raskin kolumni: Lähijohtaja, tiiminvetäjä, päällikkö, ryhmänjohtaja, ryhmänvetäjä, työnjohtaja, johtaja vai esihenkilö?
Pienenä kansakuntana meillä ei ole varaa viestiä, että johtotehtävät kuuluvat sananmukaisesti vain puolelle potentiaalisista johtajista, kirjoittaa Rask.
Report: Finnish higher education has "much to do" on minority staff equality
Research on ethnic equality in such academic settings is "scarce" and not enough is known about the topic, according to the project's consortium director.
Tekniikan alalle tahdotaan lisää naisia, mutta stereotypiat istuvat tiukassa: ”Matematiikka kiinnostaa minua, ja se aiheuttaa pitkiä katseita”
Torstaina järjestetyn Shaking up Tech -tapahtuman ideana on ravistella tekniikan alan totuttuja sukupuolirooleja.
Naisten määrää yritetään lisätä metsäalalla – sukupuoli vaikuttaa Suomessa voimakkaasti ammatinvalintaan
Savon ammattiopiston viime kevään yhteishaussa metsäalan koulutukseen valittiin vain yksi nainen.
Maskuliininen kulttuuri estää tasa-arvon toteutumista
Tekniikan alat ovat edelleen hyvin miesvaltaisia.
Ronja Salmen kolumni: Haluan oman huoneen, jonka saa lukkoon
Koronakriisi teki näkyväksi, ketä työelämän valtarakenteet suosivat. Naiset työskentelivät etätyöaikaan ruokapöydän äärestä, miehet sen sijaan työhuoneestaan. Nyt korona helpottaa, mutta oman rauhan merkitys ei ole kadonnut minnekään.
Selvitys: Miesvaltaiset alat saivat suuren potin yritystukia koronakriisissä, vaikka naisyrittäjät kärsivät keskimäärin enemmän
Tampereen yliopiston selvityksen mukaan koronakriisin vastaava päätöksenteko sivuutti sukupuolten tasa-arvon.
Matti Mörttisen kolumni: Tasa-arvo etenee, mutta miljoonat kuuluvat miehille
Sukupuolikiintiöt eivät ole taikasauva, mutta vinon tilanteen korjaamisessa ne voivat auttaa samaan tapaan kuin tupakointirajoitukset, kirjoittaa Mörttinen
"Tämä on tapa, millä sairaanhoitajille saadaan lisää liksaa" – illan Docventuresissa ratkaisuja etsittiin niin yksityistämisestä kuin asennemuutoksesta
Docventures Talk Showssa käsiteltiin palkkatasa-arvoa.
Riku Rantala: Palkkatasa-arvo tuntuu lisääntyneen, mutta mitäpä minä siitä oikeasti tiedän – olenhan mies
Docventuresin 4.2. lähetyksessä puhutaan lasikatosta
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan haastateltavien sukupuolijakauma pysynyt tutulla tasolla
Vuonna 2021 haastateltavista 44,7 prosenttia oli naisia.

Sairaanhoitaja saa Suomessa yli tonnin vähemmän kuin Tanskassa – kansainvälinen vertailu paljastaa hoitajien palkkakuopan syvyyden
Suomalainen sairaanhoitaja ansaitsee selvästi vähemmän kuin kollegansa Pohjois-Euroopassa. Samaan aikaan työtahti on kova, koska hoidettavien määrä on tasaisessa kasvussa.

Heikki Valkama: Sikailu työpaikoilla ei ole enää ok, mutta työpaikkojen #metoo ei ole vielä ohi
Jotkut ovat kysyneet, miksi näitä #metoo-tapauksia pitää käsitellä julkisesti. Mikään ei muutu, jos ongelmat hyssytellään hiljaiseksi omissa porukoissa, Valkama kirjoittaa blogissaan.
Tekoäly voi lisätä miesten ja naisten epätasa-arvoa, sillä kehitystyötä tehdään miesten ehdoilla
Jos rekrytointisovellukset tai luottosovellukset suosivat miehiä naisten sijaan, koska aineistossa on enemmän miehiä, tämä on ongelma, tutkija Anna-Mari Rusanen sanoo.
Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät
Valtiovarainministeriön Valtion työmarkkinalaitos kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön erimielisen työryhmän loppuraporttia. VM:n mukaan palkka-avoimuus menee nyt eri tahdissa EU:n kanssa.
Puolet suomalaisista ei ole koskaan pyytänyt palkankorotusta, Liisa Salonen keräsi siihen rohkeutta viikkoja – "On tuntunut ahneelta ja likaiselta"
Miehet pyytävät useammin ja isompia palkankorotuksia kuin naiset ja odottavat myös saavansa haluamansa, kertoo tuore kyselytutkimus.
THL: Koronakriisi heikensi etenkin naisten työllisyyttä
Lasten ja iäkkäiden hoiva kasaantui koronakriisin aikana etenkin naisten harteille, lähisuhdeväkivalta lisääntyi ja työttömyys iski ensisijaisesti nuoriin naisiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.
Jenni Luukkonen kyllästyi kituuttamaan eläintenhoitajan palkalla, nyt hän tienaa tuplasti insinöörinä – tuhannet työssäkävijät jäävät köyhyysrajan alle, eikä se ole oma vika
Useampi kuin joka kymmenes suomalaisista työssäkäyvistä työskentelee matalapalkka-alalla. Onnettomat liksat kumpuavat vuosikymmenten takaisista asenteista ja työmarkkina-asetelmista. Niitä vastaan yksilö voi äänestää vain jaloillaan.
Wenla saa olla kotona pitkään, koska äiti ja isä jakavat vanhempainvapaan – Pohjanmaalla isät käyttävät vapaita enemmän kuin muualla, mutta syy on mysteeri
Alue-erot kutkuttavat tutkijoita, mutta toistaiseksi niiden syitä joudutaan arvailemaan. Perhevapaauudistus mahdollistaa vapaiden käytön yhä tasapuolisemmin, ja jotain muuttuu varmasti. Muutoksen nopeus jää nähtäväksi.
Heikki Valkama: Edelleen maailma on täynnä pikkutalebaneja, joiden mielestä sukupuolten erot tarkoittavat sitä, että naiset eivät voi pärjätä tietyissä töissä
Joidenkin teknologiajäbien juttuja kuunnellessa tuntuu välillä siltä, että kaikkialla tasa-arvo ei ole edennyt 1900-luvun alun asetelmista. Onneksi teknologia-alakin muuttuu, kirjoittaa Valkama blogissaan.
"Kerrankin puhutaan lapsista ja perheistä eikä aina huoltosuhteesta" – tutkija kiittelee uudistusta, mutta isien tuleva käytös on arvoitus
Perhevapaiden uudistuksella tavoitellaan muun muassa tasa-arvoa työelämässä ja perhearjessa. Vasta ajan myötä selviää, muuttuuko äitien ja isien työnjako. Entä mitä tapahtuu Suomen syntyvyydelle ja taloudelle?
Hallituksen perhevapaauudistus etenee eduskuntaan – päivärahapäivien määrä kasvamassa vajaalla kahdella kuukaudella
Perhevapaauudistus etenee hallitukselta eduskunnan käsittelyyn. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022.
Raskaussyrjinnän ehkäisy junnaa paikoillaan, palkansaajajärjestöt moittivat – nyt järjestöt julkaisevat poikkeuksellisen vetoomuksen
Raskaussyrjinnän ehkäisemistä selvittävän työryhmän jäsenistä Akava, SAK ja STTK ovat laatineet poikkeuksellisen vetoomuksen, jossa ne vaativat työryhmää täsmentämään lakia. Asia on kirjattu hallitusohjelmaan. Yleensä hallituksen työryhmät eivät keskeneräisiä asioita kommentoi.
Epäiletkö palkkasyrjintää? Kohta voit pyytää työkaverisi palkkatiedot, jos työryhmän ehdotus toteutuu
Palkka-avoimuuden lisäämistä pohtinut työryhmä on saamassa työnsä valmiiksi. Syrjintää epäilevä työntekijä voisi esityksen mukaan pyytää toisten työntekijöiden palkkatietoja. Sekä työnantajat että työntekijät ovat ehdotukseen tyytymättömiä.
Toimittajalta: Kun kysyimme, onko Salon valtuuston puheenjohtaja mies, nainen vai muu, kaupunki otti yhteyttä lakiosastoon
Suomalaisissa vaaleissa ei voi olla ehdolla muunsukupuolista ihmistä, koska valtion vaalitietojärjestelmä ei ymmärrä sellaista sukupuolta, kirjoittaa Ylen Suomi-deskin tuottaja Ville Grahn.

Alle 50-vuotiaiden työkyky heikkeni korona-aikana
Suomalaisten heikentynyt työkyky on jatkumoa kehitykselle, joka alkoi jo ennen koronaa. Pitkään jatkunut myönteinen kehitys työkyvyssä päättyi 2010-luvun alussa ja nyt työkyky alle 50-vuotiailla on kääntynyt laskuun.
Koronakriisi iski etenkin naisten työllisyyteen ja toimeentuloon – Tutkija: Sukupuolten tasa-arvo otettu huomioon melko heikosti hallituksen koronapäätöksissä
Koronakriisi iski Suomessa erityisesti naisvaltaisille palvelualoille. Koronakriisin vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon selvitetään THL:n hankkeessa. Naisjärjestöjen kattojärjestössä ollaan huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.
Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa
Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.
Tutkija: Ministerien "vauvabuumi" raivaa tietä työelämän tasa-arvolle: "Voi saada yhtä aikaa sekä kovan poliittisen uran että vanhemmuuden"
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tänään odottavansa lasta. Eduskunnassa on nyt harvinaisen paljon tuoreita ja tulevia vanhempia johtamassa maata.
Susi Nousiaisen kolumni: Toin tietämättäni sukupuoleni kauppakorkeakouluun
Johtamista käsittelevissä tutkimusteksteissä esiinnyn osana säälittävää vähemmistöporukkaa, joka anoo polvillaan sisäänpääsyä, kirjoittaa Nousiainen.
Vain parikymppisenä naiset ansaitsevat paremmin kuin miehet, sen jälkeen miehet porskuttavat tuloissa naisten ohi – hyvätuloisista suurin osa on miehiä
Evan Emilia Kullas: "Naisten pienempi palkkakertymä ei johdu naiseudesta, vaan naisten tekemistä valinnoista."
Kotiväen kannustus painaa kun tyttö harkitsee teknistä alaa – Hanna ja Jenni Pyöriä jatkavat insinööriperheen perintöä
Tekniikan alalle pääsisi helpostikin ja palkkaus on hyvä, mutta ala ei edelleenkään kiinnosta naisia.

Tasa-arvon toteutuminen on vielä kaukana Meri-Lapin kunnanvaltuustoissa: naiset ovat kuntapäättäjinä vähemmistössä
Myös kuntien hallituksissa naisia on miehiä vähemmän.
Analyysi: Miksi naisten kokemus työelämästä huononee koko ajan? Tuore työolobarometri kertoo kuormituksen kasvusta
Naisten työelämän huonontumisen lyhyttä historiaa kirjoitetaan nyt. Ehkä siihen pitäisi kiinnittää huomiota, kirjoittaa taloustoimittaja Heikki Valkama.

Leena Vilkan kolumni: Kuulun niihin naisiin, jotka eivät ole täysin sinut naiseutensa kanssa
Vasta nyt, kun olen päässyt kuukautisista eroon, voin ajatella niitä yleisemmin, kirjoittaa Leena Vilkka.
IBM Suomen toimitusjohtajan mukaan naisten uraa jarruttaa liika säntillisyys: "Hyppää! Yhdessä opitaan, miten asiat toimivat"
Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä on kasvanut vuosi vuodelta noin kolmasosaan.
Maanantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää – koronapandemia on lisännyt epätasa-arvoa
Muun muassa naisiin kohdistuva fyysinen väkivalta ja häirintä verkossa ovat lisääntyneet huolestuttavasti koronapandemian myötä, kertoo UN Women Suomi.

Teknologiayhtiö haluaa, että puolet työntekijöistä on naisia – "Jos koodaamisessa ei huomioida tasa-arvoa, vinoumat siirtyvät algoritmeihin"
Nyt yhtiössä on 24 000 työntekijää. Jos naisia on puolet, yhtiö menestyy paremmin, sanoo maajohtaja.

Video: Näin korona vei naisilta työt Yhdysvalloissa – etenkin äidit joutuivat jäämään kotiin
Pandemiavuoden aikana yli kaksi miljoonaa amerikkalaista naista on pudonnut kokonaan työmarkkinoilta.

Kevan yhdistäminen yksityiseen eläkejärjestelmään jumahti – arvio tarvittavasta varojen siirrosta on kasvanut 16 miljardiin euroon
Työryhmän puheenjohtaja Heli Backman tärkeän kokouksen jälkeen: "Aikataulu on haaste".
Näin naisten määrää nostettiin Ylen uutisten haastateltavissa – media seuraa sukupuolten tasa-arvoa yhä tarkemmin
Yleisradio tavoittelee uutis- ja ajankohtaisohjelmiensa haastateltaviksi samassa suhteessa miehiä ja naisia. Onko Suomi moniäänisempi?
Yle tutki liitot: naisten määrä on lisääntynyt teknologiateollisuuden ja palvelutyönantajien hallituksissa, mutta muutos on hidasta
Työntekijäliittojen hallituksissa on keskimäärin enemmän naisia kuin työnantajaliittojen hallituksissa.
Korona ei kohdellut aloja tasavertaisesti – ”Ehdottomasti se iski naisiin”, sanoo liittopomo Silja Paavola
Tutkijat arvioivat, että on jälkihoidosta ja kriisin kestosta kiinni, millaisen vaikutuksen korona jättää pysyvästi työmarkkinoille.
Johanna Malisen kolumni: Tunnollisuus ja kiltteys ovat supervoimia, mutta silti kympin tytöistä puhutaan alentavasti
Koulussa menestyviä tyttöjä tulisi kannustaa lempeästi tavoittelemaan unelmiaan, ei kohdella kuin helposti särkyviä lasiesineitä, kirjoittaa Johanna Malinen.
Hallitus on tasa-arvon suhteen kunnianhimoisin koskaan, mutta kaatuvatko tavoitteet koronaan? Tutkija: “Koronakriisi on myös tasa-arvokriisi”
Selvitimme, miten viisi tärkeää tasa-arvotavoitetta etenee korona-aikana.

Suomalainen kokkijoukkue kilpaili kuolleen keittiömestarin muistolle – Matti Jämsénin piti tuomaroida ruoka-alan arvostetuinta kisaa
Suomi sijoittui tänään viidenneksi Bocuse d’Or -kilpailun Euroopan-karsinnoissa Tallinnassa. Kisan voitti Norja.