Uusimmat artikkelit
Essee: Matikanopettaja kertoi ala-asteella, että auto voi lentää rukoilemalla, ja se muutti toimittajan elämän
Toimittaja Hannes Nissinen oli sivuuttanut uskonnollisuuden lapsuuskokemusten perustella, kunnes paljastui, että moni hänen ystävänsä on hengellinen. Se pakotti arvioimaan kristinuskon uusiksi.
Enkeli voi olla tuulenvireessä, aavistuksessa tai kosketuksessa: enkelihenkisyys kiehtoo Suomessa etenkin naisia – Saatanan ja Jumalan suosio laskenut
Enkeleistä haetaan iloa ja turvaa, mutta myös lumoa harmaaseen arkeen. Uushenkisyys tarjoaa monille naisille enemmän tilaa itsensä toteuttamiseen kuin perinteiset uskonnolliset instituutiot.

Intiassa puhdistaudutaan pyhän juhlan aikana saastejoessa
Intian pääkaupungin New Delhin läpi virtaava Yamuna-joki on täynnä saasteita ja myrkyllistä vaahtoa. Moni hindu menee silti kastautumaan jokeen auringonjumalan juhlan aikana.
"Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi" – kirjailija, psykiatri Joel Haahtelalle se tapahtui ortodoksikirkossa
Korona on ollut koko maailmalle kuin vuoden kestävä pääsiäispaasto. Se on pistänyt asiat mittasuhteisiin, sanoo kulttuurivieras Joel Haahtela.

Lilith jätti Aatamin ja karkasi bailaamaan demonien kanssa – Mytologian kurittomat naiset raivasivat tietä kaikkien sukupuolten tasa-arvoon
Myytit ja kansantarinat ovat täynnä naisia, jotka kieltäytyivät heille tarjotuista rooleista ja muuttivat maailmaa. Tässä jutussa esittelemme heistä viisi. Tunnetko sinä jo kaikki?

Naiset olivat väkivahvoja kuukautisten aikaan ja jumalattaret hallitsivat puolta Pohjolaa – uusi kirja paljastaa naisten unohdetun voiman
Pohjolan jumalattaret tuo parrasvalohin unohdettuja itämerensuomalaisia jumalattaria ja myyttisiä naispuolisia hahmoja.

Päättömät oliot ja sukuelinten raateluhampaat pelottivat keskiajalla – hirviöt loivat pohjaa nykyajan rasismille, uusi kirja kertoo
Hirviöiden pelko loi pohjaa ennakkoluuloisille ja rasistisille ajatuksille, jotka elävät yhä tämän päivän yhteiskunnassa, kertoo Keskiajan Hirviöt -teos.

Leena Vilkan kolumni: Toivon ja lohdun monet kanavat kaikille särkyneille
Kärsimyskin kuuluu elämään. Kysymys ei ole, miten kärsimystä voisi välttää, vaan miten elää tuskan ja kivun kanssa, kirjoittaa Leena Vilkka.
Kirkkoherra uskoo, että Forssan murteella luettu jouluevankeliumi tulee lähemmäksi ihmistä: "Murre on sydämen kieltä"
"Vorssaksi" tulkittu jouluevankeliumi löytyy sosiaalisesta mediasta, mutta kirkossa sitä ei koronan takia vielä tänä jouluna kuulla.

Partiolupauksesta poistettiin sana "Jumala" – tarkoituksena on korostaa, että Partio kuuluu kaikille
Partiolaisten peruskirjaa uudistettiin kaksi vuotta. Tiiviin yhteistyön kirkon kanssa vakuutetaan jatkuvan.

Leena Vilkan kolumni: Jumala näyttäytyy luonnossa
Jos voisin valita, haluaisin kuolla metsään, nukahtaa suuren kuusen alimpien oksien suojaan, maatua siinä maaksi, yhteensulautua luonnon kanssa, kirjoittaa ympäristöfilosofi Leena Vilkka.
Harvinainen ikonikokelma avautuu yleisölle Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa – näyttelyn vanhin teos on satoja vuosia vanha
Jumalainen valo -näyttelyssä on esillä osa Risto Vilhusen eli Leonardo da Vilhun lahjoittamasta kokoelmasta.
Kari Enqvistin kolumni: Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin
Virusta vastaan hyökätään tieteen keinoin eikä huuhaalla, kirjoittaa Kari Enqvist.
Laura Hallamaan kolumni: Pelko hihhulileimasta estää puhumasta uskonasioista ääneen, ja siksi suomalainen on jumissa hengellisyytensä kanssa
Hengellisyyden avulla voi ymmärtää itseä ja muita, mutta silti siitä puhuminen vaivaannuttaa, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Naisilla ei tälle alueelle ole asiaa – toimittajamme pääsi vierailemaan Athosvuoren luostareissa
Pyhän Vuoren luostarit ovat tarjonneet toistatuhatta vuotta munkkiutta, pyhyyttä ja pyhäinjäännöksiä ortodoksimiehille.

Joillekin on maistunut sydän, joillekin pakarat, joillekin reidet – ihmissyönnin historiasta tehty kirja kertoo hurmeisia tarinoita lihanhimosta
Kannibalismin historiasta on tehty ensimmäinen suomenkielinen tietokirja. Kannibaalikirja, eli kirjoituksia ihmissyönnin historiasta -teos tutkii ja tarkastelee ihmissyönnin eri muotoja.

Janne Saarikiven kolumni: Kulutusboikottien sijaan ilmastokysymyksen voi ratkaista vanhaa työväenliikettä muistuttava kansainvälinen liike
Jos antiikin ajan ihmiset tulisivat katsomaan kykyjämme, he pitäisivät meitä jumalina, mutta emme edelleenkään kykene muuttamaan maailmaa muuten kuin yhdessä, kirjoittaa Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Vapaamielisyys luikertelee kirkkosaliin naisten kautta, uskovat jotkut – ja siksi Emilia Teerikangas ei vieläkään pappina kelpaa kaikille
Samaa sukupuolta olevien vihkiminen jakaa kirkkoa, mutta naispappeuden kanssakaan ei olla kaikkialla sinut. Osa seurakuntalaisista loistaa poissaolollaan, kun Emilia Teerikangas pitää messua.

Maya-kaupungin uumenista paljastui unohdettu luolasto: sisäänkäyntiä vartioi korallikäärme
Käytäviä on löytynyt puoli kilometriä, eikä luolaston koko laajuutta vielä tiedetä.

Pekka Juntin kolumni: Vaurastumisesta ja lattialla makaavista vanhuksista
Rahalla ei ole moraalia, kirjoittaa Pekka Juntti.

Tämä mies on pauhannut itsensä kaupunkilaisten tietoisuuteen – Katusaarnaaja David Abreu sai kutsumuksensa Havaijilla ja päätyi pohjolaan: "Minä olen Jumalan orja Jyväskylässä"
David Abreun tarinassa on ensin elämäntyhjyyttä, sitten huumeita, ja lopussa Pyhän hengen täyttämä elämä. Sitä hän haluaa jakaa muillekin.

Jättiläisrobotit laskeutuvat maankamaralle ja ihmiskuntaa uhkaa apokalyptinen tuho – Sylvain Neuvelin kirjatrilogia tekee myyttisistä jumalista helvetinkoneita
Scifi-kirjat Uinuvat jättiläiset ja Heräilevät jumalat ovat saaneet lukuisia faneja myös Suomesta.

Suomalaispojasta tuli Fidžillä kuningas ja jumala – legenda on elänyt jo yli sata vuotta, eikä kukaan ole pystynyt osoittamaan sitä taruksi
Suomi on täynnä tarinoita veijareista, koijareista ja kylien legendoista. Vain jyväskyläläisestä Otto Toivaisesta tuli kuningas.

Halohullut kuvasivat maalla, merellä ja ilmassa – katso videokooste
Pyysimme kuvia haloilmiöstä ja saimme satakunta kuvaa jääkiteiden leikistä auringon kajossa.

Apulannan ensi viikolla julkaistava kappale Toinen Jumala ennakkokuuntelussa
Apulannan nokkamies Toni Wirtanen kertoo kappaleen kertosäkeen iskeytyneen hänen päähänsä säteen lailla.

Kuolleiden päivän kuvastoissa näkyy muinaisen atsteekkijumalattaren hahmo – kuolema voi myös hymyillä ja vietellä
Lahden taidemuseon Hymyilevä kuolema -näyttelyssä on esillä meksikolaista julistetaidetta.

"Löyly hirteen, löyly parteen, löyly saunan sammaliin" – Loitsuilla on maaniteltu jumalia ja haltijoita, mutta toivottu myös kuolemaa
Uusi teos perehtyy suomalaisen loitsuperinteen saloihin.

Suomi 100 -näyttelyn Sikamessiaasta tehtiin kirjallinen kysymys – "Jos islamin profeetta kuvattaisiin siaksi, Suomen liput käryäisivät jo jossain"
Kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat ihmettelevät, miksi jumalanpilkasta tuomittu teos saa olla esillä juhlanäyttelyssä.

Viheltely, syljeskely ja punaiset vihannekset voivat suututtaa merten jumalat – taikausko elää vahvana purjelaivoilla
Turkuun Tall Ships Races -tapahtumaan kokoontuneiden purjelaivojen miehistöissä naureskellaan ikiaikaisille uskomuksille. Silti harva uskaltaa uhmata niitä.

Laestadiuksesta kertova kirkko-ooppera kuohuttaa jo ennen kantaesitystään – "Niin monta kuin on katsojaa, herää myös ajatusta"
Laestadius saa oopperassa kuolemansa kynnyksellä kolme kirjettä uskonyhteisön sortamilta naisilta.

Jari Ehrnroothin kolumni: Terrorismia tuottavan islamin on uudistuttava perin pohjin
Elämme vaihetta, jossa islamilla on mahdollisuus mennä itseensä ja uudistua perinpohjaisesti, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Suvivirren taustalla piilee nälkää, kannibalismia ja erotiikkaa – "Joissain pitäjissä kuoli yli puolet väestöstä"
Suvivirren juuret löytyvät keskiaikaisesta eroottisesta runosta. Kun virttä suomennettiin 1600-luvun lopussa, suomalaisista kolmannes oli juuri kuollut nälkään ja tauteihin.

Miksi uskoa Jumalaan? Kaksi uskovaista kertoo omat syynsä
Usko on Pirita Kellomäelle ja Jukka Ylimäelle erottamaton osa arkea. Suomalaisista reilu puolet sanoo uskovansa kristilliseen Jumalaan, osa heistä tosin eri tavalla kuin kirkko opettaa.

Paavi Franciscus johtaa ristisaattoa Roomassa – seuraa suorana verkossa 22.15 alkaen
Tekstin ristisaaton kohtauksiin on kirjoittanut ranskalainen raamatuntutkija Anne-Marie Pelletier. Pohdinnat kertovat Jumalalta tulevan rakkauden voitosta.

Ensin pommitetaan rakkaudella, sitten vaaditaan kohtuuttomia – näin uskonlahkot manipuloivat meitä
Uuden kirjan tekijät muistuttavat, että kuka tahansa voi joutua lahkon vietäväksi.

Jari Ehrnroothin kolumni: Uskonrauhaa rikkomassa
Luterilaisuus kantaa nimessään karmeaa perintöä. Tarvittaisiinko uusi uskonpuhdistus, kysyy Jari Ehrnrooth.

Suonsilmäkkeellä pelottelu suomalaista kansanperinnettä – "Vältä kelluvaa ja hyllyvää sammalpatjaa"
Turhasta suopelosta on kuitenkin mahdollista päästä lähtemällä reippaasti keväiseen luontoon, rohkaisee suotutkija.

Kapinallinen pastori kyseenalaistaa kirkon opit ja rentoutuu Kalashnikov kädessään – "Yhdentekevää, onko Jumala olemassa"
Árpád Kovácsin elämä on kulkenut aina ladun viertä. Punkkaritaustainen mies kritisoi kirkon ahdasmielisyyttä seksuaalivähemmistöjä kohtaan, eikä kumartele auktoriteetteja.

Värien juhla villitsi Intian – Katso riehakkaat kuvat
Holi-juhlan aikana kaduilla heitetään värijauhetta, joka värjää juhlijat kaikin sateenkaaren värein.

Näin määritellään papin puhevapauden rajat – jumalanpalvelus on pilkuntarkasti ohjeistettu näytös
Voiko pappi kritisoida hallitusta, soimata homoja tai heittää tanssiksi? Kuka määrää, mitä pappi saa tehdä? Yle teki jumalanpalveluksen ruumiinavauksen.

"En mä siellä jumalanpalveluksessa jaksa käydä" – viisi pappia kertoo, mikä kirkossa pännii
Mitä tapahtuu, kun pappi puhuu seksistä tai tuomitsee hallituksen? Yle haastatteli viittä pappia, jotka ovat koetelleet papin sananvapauden rajoja.

Tornio julistaa aattona joulurauhan
Joulurauhan julistamisperinne on säilynyt Turun lisäksi ainakin Torniossa, jossa käytäntöä on toteutettu jo vuosisatoja.

Helsingin piispa Irja Askola: Jumala teki jouluna liiton tavallisten ihmisten kanssa
Helsingin piispan tuolin ensi vuoden marraskuussa jättävän Irja Askolan mielestä olisi outoa, jos tasa-arvon maassa ensi syksyn jälkeen kaikki kymmenen piispaa olisivat jälleen miehiä.

Vanhan testamentin kymmenen käskyä sisältävä kivilaatta päätymässä huutokauppaan Yhdysvalloissa
Marmorilaatta on nimetty Israelin kansallisaarteeksi, joten ostajan on sitouduttava pitämään sitä yleisön nähtävillä.

Sikamessias, homo-Mannerheim ja alaston nainen lasikopissa – kokosimme listan tabuista jotka ovat aiheuttaneet taideskandaalin
Hannu Salaman Juhannustanssit ei ole ainoa taideteos, joka on aiheuttanut skandaalin ja päätynyt lakitupaan. Tuomioita on tullut paitsi jumalanpilkasta myös ulosteenheitosta, eläinrääkkäyksestä ja lapsipornosta. Nykypäivän tabuiksi nousevat seksuaalisuus ja alastomuus. Ne aiheuttavat takuuvarman myrskyn.

Karjalankielinen liturgia ilmestyy arkkipiispa Leon käännöksenä
Karjalankielistä liturgiaa on kaivattu Suomen Karjalassa jo yli sata vuotta, ja nyt toive toteutuu. Liturgian käännöksen tehnyt arkkipiispa Leo sanoo, että hänellä on karjalan kielen hallinta korvien välissä.

"Käsky ylistää Jumalaa joikaamalla"
Saamen Alkuperäiskansan Kristillisen Keskuksen johtaja Arild Måsø ylistää Jumalan sanaa saamelaiskulttuurin keinoin, muun muassa joikaamalla. Seurakunnan kolmas, maailmallakin kiinnostusta herättänyt kesäkonferenssi on parhaillaan käynnissä Pohjois-Norjan Lákšjoella.

"Jumala armahtakoon" – eurooppalaiset tulokkaat raapustivat uskonsa Karibian luoliin 500 vuotta sitten
Brittitutkijat ovat löytäneet Kolumbuksen reitin varrelta luolapiirroksia, joissa heijastuu hämmennys Uudesta maailmasta.

Rippileirillä pidetään hauskaa ja rakennetaan omaa maailmankuvaa
Nykypäivän rippileiri on uskonnon opettelun lisäksi yhdessäoloa ja hauskanpitoa. Rippileirit ovat säilyttäneet suosionsa vakaana.

Analyysi: Erdoğan käyttää tilaisuutta säälimättä hyväkseen
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti vallankaappausyritystä "Jumalan lahjana". Erdoğanin reaktiot tilanteen jälkiselvittelyssä antavat ymmärtää, että Turkissa presidentin kaikki vastustajat nujerretaan rajuin ottein, arvioi ulkomaantoimittaja Marika Kataja-Lian.