Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuokrahuijarit löysivät Suomen

Vuokramarkkinoilla huijaaminen on uudehko ilmiö Suomessa. Huijareiden vuokra-asuntoilmoituksia koskevat rikosilmoitukset lisääntyivät Helsingin poliisin mukaan selvästi viime vuoden lopulla. Sen jälkeen rikosilmoitustahti on jatkunut tasaisena.

Näin vuokrahuijari toimii: Kaksio Töölössä

Kuningaskuluttaja otti yhteyttä Oikotie.fi –sivuilta löydetyn, hieman puutteellisella suomella laaditun, kattavilla kuvilla varustetun vuokra-asuntoilmoituksen tiimoilta.

Pitääkö remonttiäänistä kertoa ennen vuokrasopimusta?

Vuorotöitä tekevää miestä odotti uudessa vuokra-asunnossa ikävä yllätys. Talossa piti olla putkiremontti tehtynä, mutta remontointiäänet eivät olleetkaan loppuneet mihinkään.

Saako vuokratakuun jättää palauttamatta jos asunnossa on tupakoitu luvatta?

Asukkaan vuokrasopimuksessa sanotaan, että tupakointi on asunnossa kielletty. Siitä huolimatta asukas on polttanut asunnossa.

Joutuuko vuokralainen maksamaan asunnon välityspalkkion?

Opiskelijatyttö vuokrasi itselleen asunnon välittäjän kautta. Välittäjä itse ilmoitti asunnosta, eikä hän tehnyt vuokralaisen hyväksi muuta kuin kirjoitti vuokrasopimuksen.

Osaomistusasunnosta tuli kustannuspommi

Vihtiläisessä osaomistuskohteessa vuokrat pomppasivat kertaheitolla noin 40 prosenttia.

Suomi vuonna 2007: ei palvelua englanniksi

Mike Bangle osti vuonna 1999 itselleen asunnon Lahdesta.

Vuokralla asujalle kalliita neuvoja

Vuokra-asujan tarvitessa neuvoja oikeuksistaan, vastaa kysymyksiin Vuokralaisten keskusliitto. Palvelupuhelimen hinta on 1,67€/min + pvm! Miksi soittaminen on näin kallista?

Oikeiden neliöiden jäljille pääsee kotikonsteilla

Onko asuntosi niin suuri kuin luulet? Varsinkin vanhoissa taloissa todellinen pinta-ala voi olla ihan muuta kuin yhtiöjärjestykseen kirjattu lukema. Tarkastusmittauksen voi tilata insinööritoimistolta, mutta kotikonsteinkin mittaus onnistuu melko hyvällä tarkkuudella – ainakin kerrostaloissa.

Ilman suihkua puoli vuotta – vuokra aleni 17 prosenttia

Laki ei määrittele, mikä on kohtuullinen korvaus vuokra-asunnon puutteellisesta kunnosta. Helsinkiläinen Vesa Naumanen on asunut yksiössään yli puoli vuotta ilman suihkua. Asunnon kylpyhuoneessa todettiin toukokuussa vuoto, kun vedet valuivat lattian läpi alakerran paperikauppaan.

Voiko asumisoikeusasunnon vuokrata

Asumisoikeusasunnon perusperiaate on, että sopimuksen tehnyt henkilö todella asuu asunnossaan. Turkulaista rouvaa ihmetyttää tilanne, jossa asukas muutti toiseen asuntoon ja vuokrasi asumisoikeusasuntonsa. Omaa asoasuntoa odottavia menettely ei miellytä.

Kuka korvaa, kun vuokra-asunnon katto vuotaa

Vuokralainen asuu talon ylimmässä kerroksessa. Hän herää yöllä siihen, että olohuoneen lattialle tippuu katosta vettä.

Vuokratakuu lakimiehen pohdinnassa

Vuokralainen vei takuuvuokran.

Vuokravakuuksien käytäntö ei vakuuta

Vuokravakuus on osoittautunut monen vuokralaisen painajaiseksi. Vuokranantaja voi pitää vakuuden kevyilläkin perusteilla, jos vuokralainen ei voi todistaa, ettei hän ole aiheuttanut asunnossa vaurioita.

Kilpailuta muuttoyhtiöitä

Kun tilaa palvelun muuttofirmalta, kannattaa vaatia kirjallinen vahvistus siitä, mitä puhelimessa on asioista sovittu. Minkäkokoinen auto on, mitä maksavat muuttomiehet kuljettajan lisäksi, alkaako tuntilaskutus siitä, kun auto saapuu kohteeseen vai siitä, kun se starttaa toimipisteestä, sisältyykö hintaan arvonlisävero, pitääkö maksaa kilometrikorvauksia, mitä pakkaustarvikkeista ja niiden kuljettamisesta laskutetaan, minkäpituisia taukoja muuttomiehet pitävät jne.

Vuokra-asuntojen välityspalkkion perimisessä on yhä epäselvyyksiä

Uusi laki vuokra-asunnon välittämisestä ja välityspalkkion perimisestä tuli voimaan keväällä 2001. Lain mukaan välityspalkkion asunnosta maksaa se, joka välitysliikkeellä töitä teettää eli tekee toimeksiannon. Toimeksiantaja voi olla joko vuokralainen tai vuokranantaja. Lain tarkoituksena oli hiukan helpottaa vuokralaisen asemaa; aikaisemminhan vuokralainen maksoi välityspalkkion käytännössä aina.