Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Fortumin tarjous uudesta sähkösopimuksesta

Sähkösopimuksen tyypin vaihtamisessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia, mutta sähköyhtiöiden välillä on eroja

Yleensä sähkösopimuksen voi vaihtaa kahden viikon irtisanomisajan jälkeen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo kiinnittämään huomiota sopimuksen ehtoihin jo sitä tehdessä.

Oomi Energian joulukuun 2022 sähkölasku omakotitalon käyttämästä sähköstä Vantaalla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haukkuu hallituksen uusimman sähköhyvitysehdotuksen

Sähköhyvitys maksaa valtiolle enimmillään 400 miljoonaa eroa. Tuensaajia jopa 800 000. Laki on määrä saada voimaan ripeästi ja olla voimassa 2023 loppuun.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.

Perjantai 13.1.2023 (tv)

Ruuan hinta. Sähkön hinta. Vuoden urheilija. Sää.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähkösopimusten hinnat puolittuneet – ja laskupaine jatkuu: ”Jos nyt kiinnittää sähkön hinnan 20 senttiin, niin vuoden päästä harmittaa”, asiantuntija arvioi

Kahden vuoden sähkösopimuksen saa jo alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Olkiluoto etenee, kelit suosivat ja maakaasua on runsaasti varastoissa.

Finnairin lentokone lentoaseman edustalla.

Finnair flies in the face of consumer board calls for passenger reimbursement

The Consumer Disputes Board chair, Pauli Ståhlberg, is concerned about the effects that Finnair's operations have on the country's consumer protection system.

Yrittäjä Merja Koivunen työtilassaan Mansoniemen koulussa, Ikaalisisissa.

Merja Koivunen odottaa yli 5 000 euron sähkölaskua joulukuulta, mutta ei uskalla nostaa oikeusjuttua – näillä keinoilla omaan laskuun voi yrittää vaikuttaa

Kuluttajariitalautakunta hukkuu ratkaisua odottaviin tapauksiin. Kuluttajat tarvitsisivat kipeästi lautakunnan suosituksia, jos aikomuksena on esittää vaatimuksia sähköyhtiöille.

Puhelin, jonka näytöllä näkyy avoin Facebook-ryhmä nimeltä "Pörssisähkö" miehen kädessä. Taustalla kullanvärinen pöytäliina ja paperilappuja, joissa kuulakärkikynällä tehtyjä merkintöjä.

Sähkön hinnan kertatuki saa rajua kritiikkiä hyvätuloisten suosimisesta – vaihtoehtoinen malli toisi satoja tuhansia pientuloisia tuen piiriin

Kuluttajaliiton pääsihteeri kritisoi hallituksen joulunalusviikolla päättämää sähkötukea. Hänen mukaansa tukea pitäisi maksaa vain sitä tarvitseville.

Värikäs pylväsgrafiikka.

Suomalaisten luottamus talouteen sukeltaa yhä – tutkijakin hämmästelee: ”Ensimmäistä kertaa tuntuu, että kuluttajat liioittelevat”

Pertti Kangassalo on mitannut kuluttajien luottamusta jo 25 vuotta. Näkymä ei ole koskaan ollut yhtä synkkä kuin nyt. Tässä jutussa voit tutkia lukuja uudenlaisesta 3D-grafiikasta.

Taksi-tolpan merkkikyltti.

Harva tietää mahdollisuudesta saada korvausta, jos taksi ei saavu luvatusti – aina ei kannata uskoa taksifirman ensimmäistä vastausta

Taksiuudistus aiheutti huolta reilut neljä vuotta sitten, kun uusi liikennepalvelulaki tuli voimaan. Puhe taksien saatavuudesta, turvallisuudesta ja hinnoittelusta ei ole vieläkään laantunut.

Asiakkaita Kokkolan Prismassa.

Joulukauppaa tiiraillaan epävarmoissa tunnelmissa – TOK uskoo yhä useamman nipistävän kulutuksesta

Hintojen nousu ja kuluttajien ostovoiman heikkeneminen tullee heijastumaan myös joulukauppaan, uskovat Kesko ja Turun Osuuskauppa.

Lahtelainen Anni Lehikoinen katsoo kameraan Gigantin myymälässä, talvitakki yllään, ruskeat hiukset, vahvat kulmakarvat.

Hintojen nousu hillitsee Black Friday -hulinaa – ”Kohta ei uskalla ostaa muuta kuin kaurahiutaleita”, sanoo Anni Lehikoinen

Black Friday ja muut marraskuun alennuskampanjat saavat taas ihmiset liikkeelle sankoin joukoin. Kuluttajien ostovoima on heikentynyt, joten rahaa kulutetaan nyt aiempaa nihkeämmin.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön futuurihinnat ennustavat sähkön kuukauden keskihinnan nousevan talvella ylimmillään 44,33 senttiin kilowattitunnilta tammikuussa 2023. Myös helmikuussa kuukauden keskihinta on yli 40 senttiä. Joulukuussa 2022 ja maaliskuussa 2023 keskihinta on yli 30 senttiä. Huhtikuussa kuun keskihinta laskee noin 20 senttiin ja toukokuussa 16,5 senttiin kilowattitunnilta. Hinnat sisältävät arvonlisäveron, ja niissä on huomioitu sähkön arvonlisäveron alennus joulu-huhtikuussa.

Veroale alkaa vihdoin keventää sähkölaskua, mutta halvan sähkön ajat ovat muisto vain

Sähkön hinta näyttää hyppäävän tuntuvasti tammi- ja helmikuussa. Hinnat laskevat selvästi vasta toukokuussa.

Taksit jonottavat asiakkaita Pasilan asemalla Helsingissä.

Taksikyydin hinta on noussut taksiuudistuksen seurauksena, selvitti Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Viranomainen arvioi myös, että inflaatio ja kohoavat polttoainekustannukset olisivat todennäköisesti nostaneet taksimatkan hintaa ilman uudistustakin.

 Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg polkupyörien keskellä.

Mies osti naisten pyörän – syttyi riita, jossa setvittiin, pitääkö myyjän erikseen hoksauttaa tietylle sukupuolelle tehdystä tavarasta

Mies pyysi kuluttajariitalautakuntaa ratkaisemaan, oliko häntä johdettu harhaan 1 000 euron pyörän ostamisessa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja suomen pääministeri Sanna Marin.

Perjantai 28.10.2022 (tv)

Kuluttajien luottamus. Kirpputorit. Kirjamessut. Sää.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Lumo Energia ja viranomainen ajautuivat umpikujaan neuvotteluissa asiakkaiden miljoonakorvauksista – nyt yhtiö uhkaa keskeyttää neuvottelut kokonaan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa selvittää, voisiko yhtiö todellisuudessa maksaa suuremmat korvaukset kuin ehdottamansa 3,7 miljoonaa. Lumon Otto Savastin mukaan yhtiö on jo todistanut, ettei voi.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla kuvaa vaatekaupasta, oikealla toimittaja Sara Salmi.

Tällaisia suunnitelmia EU-komissiolla on pikamuodin kampittamiseksi Euroopassa – katso video

Euroopan unionissa valmistellaan jättimäistä tekstiilistrategiaa. Toimittaja Sara Salmi kertoo videolla minuutissa, mitä se toteutuessaan tarkoittaisi.

Pikamuotiin keskittyvät ketjut käsittävät suuren osan vaatemarkkinoista.

EU-komissio haluaa pikamuodin pois muodista – tarkoitus on tehdä tekstiileistä kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä

Valmisteilla oleva tekstiilistrategia puuttuisi myös pikamuotiin sekä tekstiilijätteeseen ja myymättä jääneiden tekstiilien tuhoamiseen.

Sisäkuva DNA:n pääkonttorista, etualalla suuri kolmiulotteinen DNA:n logo.

DNA:lle 100 000 euron uhkasakko: Sopimusta koskevan tekstiviestin saa Traficomin mukaan liian vaikeasti

Suomessa on alkuvuodesta lähtien voinut selvittää oman määräaikaisen matkapuhelinliittymänsä sopimustiedot tekstiviestillä.

Sähköjohto poistetaan pistokkeesta.

Analyysi: Näin helposti 20 euron pistorasian saa syttymään ja sammumaan pörssisähkön tahdissa

Purkkaviritys ei vedä vertoja oikealle optimoinnille. Se osoittaa kuitenkin, kuinka yksinkertaisesta asiasta on lopulta kyse, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Avokelanauhurin tekniikkaa.

Sähkölaitteista haluttiin kestävämpiä, mutta porsaanreiät vesittävät EU-päätöstä – korjaaminen on kuluttajalle usein yhä törkyhintaista

Ennen viihde-elektroniikka ja kodinkoneet tehtiin kestämään. Niitä pystyi korjaamaan ja varaosia löytyi. EU ajaa parannuksia nykylaitteiden laatuun, mutta korjaus on silti usein kuluttajalle kallista.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta

Sähköyhtiö päätti määräaikaiset sopimukset, ja nyt siltä vaaditaan miljoonakorvauksia – vain murto-osa voidaan maksaa, sanoo toimitusjohtaja

Sähköyhtiö Lumo Energia lopetti toimintansa ja päätti asiakkaidensa määräaikaisia sopimuksia ennenaikaisesti. Noin 8 000 yhtiön asiakasta ovat oikeutettuja vahingonkorvauksiin, jotka ovat nousemassa miljoonaluokkaan.

Rautakaupassa myynnissä vessapyttyjä.

Consumer confidence hits another new low in September

More consumers than ever said they have no plans to purchase durable goods in the near future.

Kaksiosaisessa kuvassa vasemmalla kaupan kasvisruokahylly ja asiakas. Oikeanpuoleisessa osassa toimittaja Sara Salmi pitää kädessään kaalia.

Vain kaali halpeni vuoden takaisesta – katso minuutin kiteytys ruoan kallistumisesta

Mikä ruoka-aine on viimeisimpien hintatietojen perusteella kallistunut eniten? Entä mitkä ovat ruoan kallistumisen syyt? Toimittaja Sara Salmi tiivisti aiheen minuuttiin.

Pylonen vid Vasa Elektriska.

Vaasan sähkön energiahinnoittelu on saanut vaasalaiset takajaloilleen – kansanedustajat väläyttelevät sekä paikallisia että valtakunnallisia helpotuksia tilanteeseen

SDP:n Kim Berg on verovähennysten ja toimeentulotuen korotuksen kannalla. RKP:n Joakim Strand vakuuttelee, että ratkaisua tilanteeseen haetaan myös paikallisesti.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähköyhtiö Väre sysäsi määräaikaisiin sopimuksiin 23 sentin kuukausittaisen lisämaksun – kuluttajaviranomainen pelkää käytännön yleistymistä

Kuluttaja-asiamies ja sähköyhtiö Väre ovat eri mieltä siitä, voiko määräaikaisiin sopimuksiin lisätä lisämaksuja. Molemmat toivovat kuitenkin asian perusteellista selvittämistä.

Kodinkoneliikkeessä esillä myynnissä olevia televisiomalleja.

Televisioiden ostajat kertovat myyjien ylilyönneistä: "Väitettiin, että silmälääkärit suosittelevat tv:n kalibrointia"

Kuluttajaviranomaiselle tehdyn ilmoituksen mukaan Powerin myyjä olisi tarjonnut television ostajalle kalibrointia lisäpalveluna sillä perusteella, että silmälääkärit suosittelisivat sitä. Monelle tv-katsojalle riittää se, että panee televisionsa elokuvatilaan.

Kahvinkeitin keittää kahvia.

Kaadatko sinäkin pannunpohjat usein viemäriin? – Keitettyä kahvia heittää hukkaan moni muukin

Kuluttajaliitto on selvittänyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti kattavalla kyselyllä kuluttajilta ruokahävikkiin liittyviä asioita.

En kaffekopp med kaffe i och småbröd och assietter i bakgrunden.

Valtaosa Etelä-Karjalan ruokahävikistä syntyy kahvista – toisaalta hedelmät, vihannekset ja juurekset syödään muuta maata tarkemmin

Kuluttajaliiton kyselyn mukaan Etelä-Karjalassa syntyy eniten ruokahävikkiä kahvista, ja yleinen innostus ruokahävikin vähentämiseen on koko maata vähäisempää.

Jatta Salmela työntää ostoskärryjä ruokakaupassa.

Ruoan hinta kirpaisee monia, mutta asiantuntijoiden mukaan terveellisiä valintoja voi silti tehdä – näihin asioihin tutkija kiinnittäisi huomion

Ravitsemuksen asiantuntijat kannustavat ottamaan ruoan hinnan nousun mahdollisuutena tarkastella omia ruokailutottumuksia ja tehdä muutoksia terveellisempään suuntaan.

Sähköjohto poistetaan pistokkeesta.

Kokkolan Energian asiakaspalveluun tulvii huolestuneita soittoja, kun sopimus irtisanottiin tuhansilta asiakkailta – Kuluttajavirasto: Ihan uusi tilanne

Sähkönsaanti herättää suomalaisissa huolta nyt niin, että sähköyhtiöiden sekä kilpailu- ja kuluttajaviraston asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin. Esimerkiksi Kokkolan Energia lopettaa sähkön toimittamisen tuhansille asiakkailleen.

Ihmisiä ruokakaupassa.

Nordealta synkkä ennuste: Suomen talouden kasvu pysähtyy

Nordea ennustaa Suomen talouden kasvun pysähtyvän ensi vuonna. Työllisyys on kuitenkin Suomessa ennätyskorkealla.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Moni nauttii talvella halvasta sähköstä, mutta sähköyhtiö voi jopa irtisanoa sopimuksen – Professori: Kuluttajalla oikeus isoihin vahingonkorvauksiin

Määräaikainen sopimus sitoo sekä kuluttajaa että sähköyhtiötä. Jos yhtiö irtisanoo sopimuksen oikeudettomasti, kuluttajalla on oikeus vahingonkorvaukseen.

Aurinkopaneeleja kerrostalon katolla.

Aurinkopaneelien ostajan täytyy nyt varoa vauhtisokeutta – ylikuumentunut kysyntä on synnyttänyt aurinkosähkömarkkinoille monia ongelmia

Sähkön hinnan noustessa moni harkitsee aurinkopaneelien asentamista oman talonsa tai mökkinsä katolle. Ensimmäiseen vaihtoehtoon ei kannata tarttua, sillä nyt jos koskaan tarjousten vertaileminen kannattaa.

Sinisiin shortseihin ja teepaitaan pukeutunut Janne Ylinen seisoo ruokakaupan pakastealtaan äärellä ja katsoo kameraan.

Halpa-Halli-ketjun toimitusjohtajan mukaan kaupan tulisi kantaa vastuunsa inflaatiotilanteessa: "Kaikkia kustannuksia ei voi siirtää hintoihin"

Suomalaiset ostavat nyt lähinnä välttämättömyystuotteita, ja niissäkin keskittyvät löytämään edullisimman vaihtoehdon, sanoo toimitusjohtaja Janne Ylinen. Hänestä kaupan tulisi kantaa yhteiskuntavastuuta ja tinkiä katteestaan.

Kuvassa taustalla pelikonsolia pelaava nuori. Edessä symboleita.

Kuinka paljon maksaa sähkö Pleikkariin tai kännykän lataukseen? Näin asiantuntijat vastasivat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin

Vaikka esimerkiksi kerrostaloasujan voi olla vaikea löytää sähkölaskustaan kohtia, joissa voisi säästää, pienilläkin teoilla voi arjessa olla merkitystä.

nainen seisoo ja pitää ruokakoria kaupassa, jossa näkyy kahvia, vessaparepia ja lasagnelevyjä

Maanantai 15.8.2022 (tv)

Ruoan hinta. Armeija. Festarit. Sääennuste.

Janne Paaso seisoo oman kotitalonsa edessä.

Uusi sähkösopimus kiikarissa? Edullisen sähkösopimuksen saaminen on nyt liki mahdonta, mutta tässä eväitä parhaimman diilin löytämiseen

Itselle paras sopimus riippuu siitä, mitä arvostaa. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa miettiä hinnan lisäksi esimerkiksi omaa turvallisuuden tarvetta tai talouden joustavuutta.

Etualalla Lufthansan juuri laskeunut kone, taustalla nouseva kiinalainen lentokone.

EU aikeissa pienentää lentomatkustajien korvauksia myöhästymisissä – nyt viidenkympin lennosta voi saada satojen eurojen korvauksen

Lentoyhtiö voi joutua pulittamaan halpalipustakin moninkertaisen korvauksen lennon myöhästyessä tai peruuntuessa. EU:n puheenjohtajamaa Tšekki aikoo nostaa lentomatkustajien korvaukset pöydälle loppuvuonna.

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattuna ulkoapäin. Tiilistä rakennettu, massiivinen laitos, josta nousee useampi korkea piippu. Taustalla pilvinen taivas.

Oomi lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin, Tampereen Sähkölaitos myy pelkkää pörssisähköä – kuluttaja ei saa suojaa hintojen heilahtelua vastaan

Yhtiöt pyrkivät suojaamaan sähkösopimuksiaan, mutta tällä hetkellä se ei onnistu. Jos muutkin lopettavat määräaikaisten sopimusten myynnin, ei kuluttaja löydä suojaa hinnan heilahteluja vastaan.

Kuluttajan sähkölasku paperilla

Määräaikainen sähkösopimus sitoo yleensä sähkönmyyjää – korotukset kesken kauden ovat harvinaisia poikkeuksia

Sähkönmyyjä ei voi normaaliolosuhteissa nostaa määräaikaisen sopimuksen hintaa, vaikka sähkömarkkinoilla tapahtuisi suuriakin hinnanmuutoksia.

Muuttokuormaa siirretään.

Asiakas luuli ostaneensa sohvan laskulle, postissa tulikin luottokortti – huonekalukauppojen hämäävistä myyntitaktiikoista tulee tasaisesti ilmoituksia

Vahingossa otetusta luotosta ei suoraan aiheudu asiakkaalle taloudellista haittaa. Kuluttajaliitto kritisoi silti huonekaluliikkeitä luoton tyrkyttämisestä.

Sähkölinja halkoo Viikin luonnonsuojelualueen.

Sähköyhtiöistä valitetaan nyt ennätyksellisen paljon – kriisi sähkömarkkinoilla ruokkii osaltaan tyytymättömyyttä

Aikaisemmin Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on valitettu pääasiassa markkinahäiriköistä eli epäasiallisesti toimivista yrityksistä. Nyt valitusten kohteena on ollut sähköyhtiöitä laajemmin.

En elstolpe i soluppgång.

Sähkön hintakatto saa asiantuntijoilta tyrmäyksen: sähkö myytäisiin naapurimaille ja Suomeen tulisi sähköpula

Sähkö ohjautuu sähkömarkkinoilla sille, joka maksaa siitä eniten. 

Päivittäistavarakaupan kassa ja ihmisiä kävelee ohi.

Finland's consumer confidence "gloomiest in history" in July

July's consumer confidence levels were the lowest since 1995, when Statistics Finland began recording the figures.

Päivittäistavarakaupan kassa ja ihmisiä kävelee ohi.

Kuluttajien luottamus talouteen ennätysalhaalla – "Nyt eletään poikkeuksellisia heikon taloususkon aikoja"

Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa koko mittaushistorian alhaisin. Myös elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat heikentyneet.

Hietarannan uimarannalla Helsingissä nautittiin aurinkoisesta päivästä 21. kesäkuuta 2022.

No big difference between "UV-rated" and regular clothes, skin doc says

How protective a garment is against skin damage from the sun mostly depends on how thick the clothing is and how much light is let through it, according to a dermatology specialist.

Myytäviä televisioita näytteillä kodinkoneliikkeessä.

Mies sai viallisesta televisiosta vakuutuskorvauksia – kuluttajariitalautakunta: myyjä ei silti välty vastuulta ja hyvityksen maksamiselta

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että kotivakuutuksen perusteella saatu 900 euron korvaus ei poista myyjän vastuuta television vikaantumisesta. Lautakunta suositti 300 euron lisähyvitystä myyjältä.

Kylän keskusaukio, jolla on kirkko, mukulakivikadut ja palmupuu.

Perhe peruutti lomamatkan ja joutui maksamaan 800 euron toimistokulut – kuluttajariitalautakunta: kulut olivat kohtuuttomat

Nelihenkisen perheen matkan peruuttamisesta puolitoista kuukautta ennen matkaa ei kuluttajariitalautakunnan mukaan voi periä 800 euron toimistokuluja. Lautakunta suositti 600 euron palautusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle