Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kollaasi lukijoiden lähettämistä hiihtokuvista.

"Yksi hienoimpia hiihtomaisemia ikinä" – nämä 11 lukijakuvaa saavat toivomaan, ettei talvi loppuisi vielä

Lukijat lähettivät Ylelle jopa yli 200 komeaa kuvaa hiihtomaisemista. Poimimme tähän niistä kourallisen kiinnostavimpia.

Äiti katselee kentän laidalla kun Tampereen Tapparan muodostelmaluistelijat harjoittelevat Kaukajärven Sentterissä

Vanhempien kuljetusrumba onkin laatuaikaa oman lapsen kanssa

Lasten harrastuksista puhutaan julkisuudessa usein kuljetusrumbana tai ikuisesti nälkäisenä talkootyösyöppönä. Se ei kuitenkaan ole koko totuus.

Mies heristää sormea kuvan taustalla olevalle henkilölle.

Miksi kehityskeskustelusta tulee kuumotuskeskustelu? – Esimiessuhteet kärsivät jatkuvista organisaatiomuutoksista

Hyvinkin alkanut kehityskeskustelu kilpistyy usein esimiehen kiireeseen ja kellon vilkuiluun. Sitäkin suurempi ongelma kehityskeskustelujen kannalta on se, että tuulisilla työpaikoilla pääsee syntymään entistä harvemmin kestäviä ja luottamuksellisia yhteistyösuhteita esimiesten ja alaisten välille.

Rappuvalo

Naapuriapua jopa ammatin perusteella – yrittäjä tekee taloyhtiön remontit ja insinööri korjaa tietokoneet

Yksi auttaa naapuriaan mielellään, toinen loukkaantuu arvostelusta eikä auta enää koskaan. Yhdessä talossa asukkaat jatkavat työpäiväänsä naapuriavun nimissä. Kysyimme lukijoilta kokemuksia naapuriavusta.

naisella ja miehellä oluttuopit käsissä

"Alkoholi on elintarvike" – lukijat kasvattavat lapset kohtuukäytöllä ja avoimella keskustelulla

Moni luottaa siihen, että omalla kohtuukäytön esimerkillä ja rehellisillä keskusteluilla pötkii lasten alkoholikasvatuksen kanssa pitkälle. Toiset muistuttavat, että alkoholi on elintarvike, ei kielletty hedelmä. Vain muutama oli valmis pistämään lapsen arestiin alkoholin takia.

Kesä on kukkasten – paljastuuko lukijoiden kuvissa myös joulutonttujen kesäpiilo?

Tiedätkö, missä joulutontut ovat kesällä? Lukijoiden sääkuvat sen kertovat. Alkukesän kuvissa on ikuistettuna pohjalaisen kesän kukkaloistoa.

Ystävykset nauravat

Lukijat tsemppaavat herkkiksiä kesän juhliin: Ilosta saa parkua – kunhan et itke "kuin ketunrautoihin jäänyt ahma"

Itkeminen muiden nähden hävettää lähes aina, tunnustavat Ylen lukijat. Silti he antavat mennä ja parkuvat läpi häiden, hautajaisten ja lasten kevätjuhlien. Lukijoista on outoa, jos ihminen piilottelee liikutustaan.

Neuvolakortti ja valokuvia

Odottavaa pelottaa moni asia – raskauspelkojen kanssa ei kannata jäädä yksin

Erilaisista peloista kärsii lähes jokainen odottaja jossakin raskauden vaiheessa. Pelkojen ei saa antaa lamauttaa, vaan niitä kannattaa käsitellä asiantuntijoiden ja auttavien tahojen, kuten neuvolan, kanssa.

Roskat eivät ole aivan osuneet roskikseen.

"Ihmetyttää ihmisten halu elää kaatopaikalla" – roskaajat saavat lukijoilta tylyn tuomion

Ylen lukijat ovat kyllästyneet mäyräkoirankääreisiin ja rikottuihin keskiolutpulloihin luonnossa. He vaativat lisää roskiksia, roskaajille tuntuvia sakkoja, pantteja noutokahvikuppeihin ja tapakasvatusta lapsille.

Mies juoksee metsässä.

Puihin viritettyjä vaijereita ja lasia pururadoilla – lukijat kertovat kiusanteosta ulkoilualueilla

Muut ulkoilureiteillä liikkuvat saavat hermot kiristymään, kertovat Ylen lukijat. Luurit korvillaan kulkevat kävelijät eivät kuule muista menijöistä mitään, vauhdilla kulkevat pyöräilijät säikäyttävät ja irtokoirat pelottavat.

Haapaveden koulumuseoon on tehty 50-luvun luokkahuone, jossa on paripulpetit, liitutaulu ja paljon muuta opetusvälineistöä.

Jälki-istuntomuistot paljastavat: Verhotankoturnajaisia ja kurkku suorana huutavia opettajia

Oppilaat kokevat usein koulussa saamansa rangaistuksen epäoikeudenmukaiseksi. Vääränä pidetty rangaistus saattaa jäädä kaivelemaan aikuisiälle asti. Veteraaniopettajan mielestä jälki-istunto on aina tuntunut huonolta kurinpitotoimenpiteeltä.

Kaksi yhdeksäsluokkalaista juoksemassa kuntosalilla

Lukijat avautuvat överitreenaamisesta: Saliselfieitä, raivareita ja oksentelua

Moni tavisurheilija ei tiedä, millaisia seurauksia liian rankalla harjoittelulla ja levon laiminlyömisellä voi olla. On helppo hurahtaa, kunnes kroppa pettää, kertovat Ylen lukijat. Järjetön urheilu ei tuo onnea, yksi lukijoista kiteyttää.

Kerrostalo

Lukijoiden karut kokemukset naapurimelusta: "Kerrostaloon lähden vain kuolleena tai kuuroutuneena"

Kellarinovien paukuttamista yöllä, koirankarvojen lakaisemista ovelle ja laskuhumalaista riitelyä. Lukijoista on järjetöntä, että naapurin elämänmenosta häiriintyviä kehotetaan usein muuttamaan kerrostalosta pois. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, he huomauttavat.

Mies ja lapsi kulkevat lätäkössä.

Näin lukijat opastavat lapsiaan: Kohteliaisuus kolahtaa turpaanvetoa kovemmin

Lapsesta pitäisi osata kasvattaa hyvätapainen, itseään ja muita kunnioittava ihminen, joka pärjää myös niissä tilanteissa, kun joku muu käyttäytyy huonosti. Lukijat muistuttavat, että vanhemman omalla esimerkillä on valtava vaikutus.

Pekka Peura ja Markus Humaloja istuvat nojatuoleissa

Onko yksilöllinen opetus koulussa sallittu? Kyllä – ja 7 muuta vastausta uudesta opetusmallista

Saavatko oppilaat tehdä yksilöllisen oppimisen mallissa mitä lystäävät? Uusi opetusmalli herättää kysymyksiä. Yksilöllisen oppimisen pioneerit, vantaalaisopettajat Pekka Peura ja Markus Humaloja vastasivat yleisön kysymyksiin Ylen livechatissa.

lumiukko pihapiirissä

Tuliko jättipallo vai vino ukko? Nappaa kuva omasta lumiluomuksestasi!

Oi ihana talvi! Kevät tarjoaa mitä mainioimmat olosuhteet tehdä lumesta lyhtyjä, porkkananenäisiä ukkoja tai omaperäisiä linnoja. Lähetä kuva omasta tai vastaantulevasta luomuksesta!

Henkilön jalat rollaattorin vierellä.

"Vanhukset kaipaisivat päästä ulos. Vangitkin pääsevät." Palvelutalossa elämä voi olla yksinäistä ja eristäytynyttä

Vielä on pitkä matka siihen tavoitteeseen, että vanhusten palvelutalot muuttuisivat laitoksista kodeiksi. Ylen lukijoiden kokemukset osoittavat, että vanhusten hoidossa vaikuttavat vielä vahvasti vanhat asenteet ja roolit. Kaiken keskellä vanhus jää usein yksin.

Yle Areena logo.

Kekkosen herjauksesta sai jälki-istuntoa – Lukijat muistelevat lapsuutensa Kekkosta

“Joulupukki, isä ja jumala samassa paketissa.” 1950-70-luvuilla Kekkonen oli presidentti, jota lapset opetettiin kunnioittamaan, jos ei muuten niin jälki-istunnossa. Lukijat muistelivat Kekkosta, kun tämän valinnasta presidentiksi tulee tällä viikolla kuluneeksi 60 vuotta.

Työttömyyskorvauksen hakukaavake

"En evääni liikauta, ennen kuin systeemi muutetaan" – työttömyysturva tuskastuttaa lukijoita

Työttömyysturvalain uudistus ja itsensätyöllistävien kohtelu yrittäjinä kismittää Ylen lukijoita. Yleistyvät pätkätyöt ovat ristiriidassa nykyisen järjestelmän kanssa. Lukijat paljastavat nettikeskustelussa, että peruspäivärahalle jääminen ja pimeät työt kiinnostavat enemmän kuin TE-toimistojen kanssa käytävä paperisota.

Katunäkymä Kokkolasta jalankulija kävelee, auton valot kiiltävät jäisellä kadulla.

Vettä, loskaa ja liukastelua – hitsi mikä helmikuu! Näppää kuva ja lähetä!

Kipakka pakkanen hiipui helmikuun mukana suojasääksi. Kalenterissa elämme sydäntalvea, periaatteessa tähän aikaan pitäisi kulkea hangissa, korkeissa nietoksissa. Suuri osa suomalaisista saa kuitenkin liukastella jäätiköillä tai kahlata vesilätäköissä. Miltä meno näyttää? Lähetä kuva.

vaippoja kaupan hyllyssä

"Ei potallakäyntikään saa olla mikään kilpailulaji" – vaippakeskustelussa ärhäkät äänenpainot

Moni on pannut merkille, että lasten vaippaikä on noussut. Yle Uutisten keskustelussa ei kuitenkaan synny yhteisymmärrystä sitä, mikä kehitykseen on johtanut. Vaippakeskustelussa on selvää vastakkainasettelua sukupolvien välillä.

Ihminen selaa Periscopen lähetyksiä.

"Mulla on tylsää, kysykää jotain" – lukijat kiteyttävät, mistä kohkatuissa Periscope-videoissa on kyse

Moni kokeilee älypuhelimella tehtäviä livevideoita uteliaisuudesta, mutta huomaa nopeasti, ettei kiinnostavan lähetyksen tekeminen olekaan ihan helppoa. Suuri osa sovellusta testanneista Ylen lukijoista sanoo silti yllättyneensä myönteisesti.

Peruselintarvikkeita ruokakaupan ruokakorissa.

"On ihmisiä, jotka haluavat elää normaalin päivärytmin ulkopuolella" – kauppojen aukiolo jakaa mielipiteitä

Monien mielestä öiset kauppareissut ovat osoitus huonosta ajankäytön suunnittelusta. Kauppojen aukioloaikojen laajentuminen saa kuitenkin Yle Uutisten keskustelussa paljon kannatusta. Erityisesti vuorotyötä tekevät kiittävät mahdollisuudesta käydä ostoksilla vielä iltavuoron jälkeen.

Merimaisema pakkassäässä.

Miltä kylmä näyttää? Lähetä kuva tai katso pakkaskuvia

Pakkanen näkyy, kuuluu ja tuntuu. Kylmä kangistaa, mutta myös kaunistaa. Pakkanen vaikuttaa myös arkeen ja elämään. Anna kylmän näkyä: lähetä kuvasi.

Ilotulite taivaalla.

Moni kaipaa parempaa ilotulituskuria – "Se alkoi nyt. Pauke. Aatto on vasta torstaina."

Suhtautuminen uudenvuoden ilotulitukseen olisi suopeampaa, jos paukuttelu rajoitttuisi muutamaan tuntiin. Yle Uutisten keskustelussa moni kertoo, että sääntöjä ei noudateta. Räiskintä alkaa heti, kun ilotulitteet ja paukkupommit tulevat myyntiin.

Nuoria välitunnilla

Kaverivanhemmuus epäilyttää: "Lapsi tarvitsee omia juttujaan, omat kaverinsa ja salaisuutensa"

Vanhemman ei pidä olla lapsensa paras ystävä, vaan antaa tälle turvallisen kasvun edellytykset. Lapset löytävät kaverit päivähoidosta, kerhosta tai koulusta, lukijat linjaavat.

Kuvassa olkinen joulukoriste joulukuusessa.

Kävyt, käävät ja risut – Lähetä kuva itsetehdystä joulukoristeesta

Kekseliäs askartelija käyttää joulukoristeissa hyödyksi kävyt, käävät ja risut. Yle Pohjanmaa kerää nyt kuvia itsetehdyistä joulukoristeista, joissa on hyödynnetty luonnonmateriaaleja tavalla tai toisella – enemmän tai vähemmän. Käytä tunnistetta #ylejoulukoriste.

Lapasia kasassa.

Tuotemerkillä kirjaillut käsityöt ärsyttävät: "Miksi ihmiset jaksavat mainostaa jonkun firman tuotetta?"

Keskustelu laittomista villasukista on käynyt kuumana verkossa. Osa lukijoista pitää naurettavana, etteivät käsityöharrastajat saisi neuloa ilman eri lupaa myyntiin kettukarkkisukkia tai olutlogopipoja. Toisten mielestä on huolestuttavaa, etteivät suomalaiset piittaa tekijänoikeuksista.

Joensuun kaupungintalo ja joulukuusi.

Joulu voi viedä voimat – "Olen näännyttänyt itseni liiallisella yrittämisellä"

Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta ei kaikille. Osa Ylen nettisivujen lukijoista kertoo ajaneensa itsensä loppuun juhlavalmisteluiden vuoksi.

Nuori nainen kävelee ylös portaita.

"Toivon kiusaajilleni kaikkea pahaa elämässään"

Kouluvuosina kiusatuksi joutuneet kertovat ilkeilyn romahduttaneen itsetunnon ja tehneen heistä arkoja. Moni tuntee itsensä aikuisenakin täysin arvottomaksi. Vaikka kiusaamisen voi yrittää unohtaa, sitä ei tarvitse antaa anteeksi, lukijat sanovat.

Stetoskooppi ja lääkäri.

Lukijoiden luotto lääkäreihin horjuu: "Sitä valitettavasti päätyy netin armoille"

Omat oireet googlataan ennen lääkäriin menoa ja sen jälkeen, jos lääkärin diagnoosi ei vakuuta, kertovat Ylen lukijat. Ihan kaikkea he eivät netin terveysväitteistä kuitenkaan usko. Esimerkiksi keskustelupalstoilta haetaan korkeintaan vertaistukea, ei faktoja.

Heijastin pimeässä.

Lukijat pimeyteen katoavista ihmisistä: "Eivät mitään sankareita, vaan täysiä idiootteja"

On hölmöä olla käyttämättä heijastinta, Ylen lukijat täräyttävät. Moni kertoo viisveisaavansa muiden mielipiteistä ja kuorruttavansa itsensä mahdollisimman monin heijastimin. Pääasia, ettei päälle ajeta oman ajattelemattomuuden vuoksi, lukijat huomauttavat.

Kädet.

Lukijat kertovat omaishoidosta: Unettomia öitä ja sossutuilla elämistä

Omaishoitajien tarinat ovat riipaisevia. He kertovat, että luopuminen on vaikeaa, mutta jossakin vaiheessa pakko. Suomen Muistiliitosta sanotaan, että luopumisen ja syyllisyyden tunteista kannattaa puhua esimerkiksi läheisten kanssa.

Työnteko.

Työssä oltaisiin mieluusti aikaisin tai myöhään, mutta vapaasti – tiukka virastoaika ei miellytä

Ylen nettikeskustelijoille mieluisin työaika olisi joko myöhemmin päivällä ja illalla tai sitten aikaisin aamulla – tärkeintä olisi, että työ olisi vapaata ja aikaa arkiasioiden hoitamiseenkin jäisi.

Kisatytöt Salpausselän kisoissa maaliskuussa 2014

Lukijat hermostuivat kisatyttökohusta: "Mielensäpahoittajia tässä maassa riittää"

Kisatyttö on sukupuolten tasa-arvoa nakertava titteli, sanoo osa Ylen lukijoista. Toisten mielestä urheilukisoissa voi olla kisatyttöjä, jos on myös kisapoikia. Keskustelu sai alkunsa siitä, kun Lahden MM-hiihtojen kisatyttöhakua kritisoitiin seksismistä ja tytöttelystä.

Itku, suru, masennus, ikävä, harmi

Lukijat: "Suru oli hirveä, itkin ja itkin vaan" – Lemmikin kuolemaa saa ja pitää surra, sanoo psykologi

Ylen lukijat pukivat surunsa lemmikkieläimen kuolemasta sanoiksi verkkokeskustelussa. Koskettavat tarinat ja muistot vuosienkin takaa kertovat psykologille aidosta, syvästä kiintymyssuhteesta eläimeen. Usein lemmikin kuolema on lapsille ensikosketus kuoleman lopullisuuteen. Sosiaalisesta mediasta on tullut monille sureville lemmikinomistajille tärkeä vertaistukiryhmä.

Kiroiluun viittaavia symboleita.

Lukijat: "Jo nyt on PERunapelto, kun ei sana kuulu!" – lapselle kiroilemisessa tunnetila haavoittaa enemmän kuin sanat, muistuttaa psykologi

Junalautoja on aina silloin tällöin saatavana Perkjärven asemalta myös lapsiperheissä. Kirosana puheen elävöittäjänä ei lasta vahingoita, mutta jos lapselle sanotaan v***n apina, niin se onkin jo toinen juttu. Psykologi neuvoo ottamaan aikalisän, kun tunteet alkavat kuumeta perheen pienimpien tekemisiin.

Busseja pysäkillä.

"Menen töihin lakosta huolimatta ja lupaan painaa hiki hatussa" – palkansaajien mielenilmaus jakaa lukijat

Ylen lukijoilta heruu ja ei heru ymmärrystä perjantaina mieltään osoittaville palkansaajille. Moni harmittelee, että opiskelu- tai työpäivä jää väliin, koska joukkoliikenne seisoo. Kaikkien arkea poikkeusjärjestelyt eivät hetkauta ja moni näkee mielenilmauksessa aihettakin.

Mies kantaa ruskeaa pakettia kadun vilinässä.

Lukijat ihmettelevät Postin mollaamista: Jos ei maksa lisäpalveluista, tavaran vahingoittuminen on oma moka

Tavarat saapuivat perille revittyinä, märkinä ja ilman pahvilaatikkoa, kuvailevat Ylen lukijat karuimpia kokemuksiaan Postin palveluista. Moni muistuttaa, että on lähettäjän omalla vastuulla, jos arvokasta lähetystä ei suojaa.

Montako vesikirppua mahtuu lumpeenlehdelle?

Montako vesikirppua seilaa lumpeenlehdellä? Montako kirvaa on parvessa? Tarkkasilmäinen voi laskea vastauksen Yle Pohjanmaan elokuun sääkuvista, joissa koreilevat isot ja pienet eläimet loppukesän luonnossa.

Tatuointi

Iholla oleva teksti muistuttaa unelmista, menneisyydestä ja asenteesta elämään

Keräsimme tarinoita tatuoitujen tekstien takaa. Toiselle tatuointi muistuttaa siitä, mitä elämä on, ja toiselle se antaa neuvon etsiä iloisia asioita sieltä, mistä niitä ei ensin huomaa.

Lammin vastaanottokeskuksen aulassa kaksi miestä

Lukijat: "Kotiin majoittaminen olisi parasta sopeuttamista uuteen maahan"

Moni Ylen lukijoista olisi valmis majoittamaan kotiinsa turvapaikanhakijan. Osa kuitenkin toteaa, etteivät tilat tai aika riitä. Lukijat myös kaipaavat tietoa siitä, millä muulla tavoin turvapaikanhakijoita voisi auttaa.

Ihminen seisoo ikkunan ääressä

Lukijat avautuvat: "TE-toimisto pamautti mitään kyselemättä kolmen kuukauden karenssin"

Työttömyystuen hakeminen koetaan usein vaikeaksi, virastojen ohjeet epäselviksi ja karenssipäätökset mielivaltaisiksi. Moni Ylen lukija kertoo jääneensä tukimottiin, jossa rahaa ei tule mistään, luottotiedot menevät ja pahimmassa tapauksessa kotikin lähtee alta.

Tyhjä terassi Helsingissä.

Ravintolaruoka ei houkuta – "Eineksiä osaa lämmittää kuka tahansa"

Ruuanlaiton suosion kasvu harrastuksena nostaa ravintolalle asetettuja odotuksia. Ylen nettikeskustelussa kävi ilmi, että ravintolassa syömistä harkitaan tarkasti tiukan taloustilanteen takia.

tyttö ja poika tutkivat kouluvihkoja

Kuusivuotiaiden pääsykokeet herättävät vahvoja tunteita puolesta ja vastaan – "Emme kertoneet sen olevan koetilanne"

Musiikki-, liikunta- ja kieliluokille pyrkivien pikkulasten pääsykokeet jakavat mielipiteitä. Yle Tampereen keskusteluun osallistuneista osa katsoo, että testaaminen ajaa lahjakkaan lapsen etua, osa taas kieltäisi pikkulasten eriarvoistamisen jopa perustuslailla.

Nainen katsoo ikkunasta avautuvaa merimaisemaa.

Lukijoiden riipaisevat kokemukset avun etsimisestä: "On kai ryömittävä junan alle, ei tätä kohtelua kestä enää"

Kysyimme lukijoilta, saako yhteiskunnalta apua, jos sitä tarvitsee. Lukijoiden mielipide on yksiselitteinen: apua ei heru tai sitä saadakseen on oltava todella sinnikäs.

Rakennusmiehiä telineillä siluetissa.

Tutkija yt-neuvotteluista: "Ei näitä huvin vuoksi tehdä"

Suomalainen työelämä on muuttunut monessa yrityksessä jatkuvaksi yt-kierteeksi. Tätä mieltä ovat aiheesta keskustelleet lukijat. Keskusteluissa arvioitiin, että yt-neuvottelut tuovat vahinkoa yrityksille. Työilmapiiri, motivaatio, työteho ja tuottavuus laskevat yt-neuvottelujen aikana ja sitoutuminen työhön kärsii.

Sauna

Kenen kanssa suostut saunomaan?

Suomalaiset nauttivat saunomisesta, mutta harvoin naiset ja miehet nakuilevat samoissa löylyissä. Onko sekasaunominen myytti vai vapauttava perinne? Olemmeko mainettamme siveämpiä?

Nainen kädet näppäimistöllä leipomon kassalla.

Lukijat vaativat parempaa palvelua: Enemmän asiantuntijuutta, vähemmän lepertelyä

Hyvä palvelu on asiantuntijuutta ja asiallista käytöstä: lepertely ja tiskien kuljettaminen sen sijaan saavat huutia Ylen lukijoilta.

Kuvassa auton nopeusmittarin neula näyttää hieman yli 100km/h.

"Kenellä olisi vastuu, jos joku kuolisi?" – näin ihmiset kommentoivat ikäihmisten autoilua

Kommenteissa ehdotetaan, että iäkkäiden pitäisi uusia ajokorttina vuoden välein nykyisen 2–5 vuoden sijasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle